Mai ismeretterjesztő rovatunkban: a Guinea- v. medinaféreg (Dracunculus medinensis), mely egy Afrikában honos parazita fonálféregfaj. A féreg lárvái a fertőzött víz fogyasztásával kerülnek be a szervezetbe, majd az emésztőrendszerben válnak ivaréretté. A megtermékenyített nőstények (melyek akár egy méteresre is megnőhetnek) a bőr alatti kötőszövetben húzzák meg magukat, majd a fertőzéstől számított egy év múlva megindulnak, és igen fájdalmas keléseket hoznak létre a bőr felszínén a lábszár vagy a lábfej tájékán. Amikor a delikvens a fájdalmat enyhítendő vízbe mártja a lábait, a nőstény féreg a kifakadt kelésen keresztül kidugja hátsó testvégét, hogy a szabadba engedje több ezer utódját. A kezelés egyetlen módja, ha ilyenkor az állat végét megcsípik, felszúrják egy hegyes pálcikára, majd csavarnak rajta egy egészen kicsit, óvatosan, nehogy a kötőszöveti rostokra felcsavarodott féreg nagyobbik része bennszakadjon. Majd a következő napon tovább tekernek rajta, és így tovább heteken át. Ez a procedúra rendkívül fájdalmas (a féreg latin neve, a Dracunculus is arra utal, hogy ez olyan érzés, mintha egy sárkány tüze égetné az embert vagy egy tüzes kígyó tekeregne a bőre alatt), és akár egy hónapig is eltarthat, mire teljesen sikerül megszabadulni az állattól. Ezt a fajta kezelésmódot egyébként már az ókortól kezdve alkalmazzák, és egyes elképzelések szerint a gyógyszertárakon vagy a WHO logóján látható közismert, a gyógyítást szimbolizáló jelkép sem az Aszklépiosz botjára tekeredő kígyót, hanem sokkal inkább a pálcikára felcsavart medinaférget ábrázolja.vadonka | 2015.01.21. 10:49:01Ha afrikába mennék inkább aggódnék az ebola miatt. Tényleg arról mi hír? Nagy a csend!
Nyilván ez nem jelenti azt, hogy például a nagyvárosi szmog nem káros az egészségre, de azért csak óvatosan a teóriákkal...
Winterborn | 2009.09.29. 08:50:10Nem akar valaki segíteni lefordítani?

Régóta tartja magát a városi legenda, hogy kicsi répadarabok vannak minden hányásban.
Most végre fény derült rá! Ezért óvatosan a bebaszcsizással! :Dmekszamnojz | 2009.03.01. 13:05:01Rengeteg olyan kifejezés van a magyarban, ami valamilyen módon a kajával kapcsolatos. Például, amikor perecelsz egyet. Vagy elmész csak úgy céltalanul kolbászolni a városba.
Vagy rizsázol valakinek, például abból a célból, hogy később megrépázd, de az is lehet, hogy ő meg utána megmogyoróz. Ilyenkor nem kell sokat tökölni, ha egyszer már lekenyerezted. Hiszen veled ne kukoricázzon senki.
Persze, ha prosti, akkor tejelned kell, mert kisajtolja belőled, ezt általában előre le is vajazzátok, mikor még úgy be vagy sózva hogy borsózik a hátad, és nem gondolsz arra, hogy utána annyira fel leszel paprikázva, hogy majd' becsokizol!
De ha mákod van akkor mézes-mázas este lesz, és jóllakottan hazamehetsz :)
:DD

Csak óvatosan a fénymásolóval, mert soha nem tudhatod, hogy ki és mire használta előtted! ;)
Spion0025 | 2008.12.21. 09:16:23Így már értem, h miért sz@r ízű a fénymásoló :D:D:D

Miss Lady Boys - óvatosan, ha Thaiföldön jártok! :D
Lehet ezt inkább a Pink Izé Pasi kategóriájába kellett volna rakni...? ;)
bungle | 2011.12.04. 12:20:40www.funpic.hu/hu/kategoriak/fura-emberek/41810_ekozben-thaifoldon?mode=latest&position=0&large=1

Óvatosan az egzotikus koktélokkal... ;)
Purple | 2008.09.07. 12:56:28egyszer rá kell jönni, arra valahogy, hogy nem bírja :)

Vodka a tubusban
A 10.5% alkoholtartalmú szeszesitalt áfonya, citrom, és "energia" ízesítésben lehet kapni. A Go Wodka Extreme első ránézésre nem különbözik egy fogkrémes tubustól, ebből kell kiszopogatni az alkoholos italt.Bonus cikk: ehető vodka és gin-tonik zselé.
Itt pedig a hírhedt vodka zselé receptje, amitől állítólag nagyon könnyen be lehet baszcsizni. ;)
Hozzávalók: 2 zacskó tortazselé/aszpik, fél lityó vodka, 2 evőkanál cukor. Elkészítjük a zselét (a zacskó hátulján rajta van, hogyan kell), de az előírtnál 20%-al kevesebb folyadékkal. Amikor készen van, egy téglalap alakú edénybe töltjük, de jégkockatartókba is lehet. A cukrot elkeverjük benne, majd 2-5 percet állni hagyjuk, míg le nem hül, de még nem dermed meg. Ekkor adjuk hozzá a vodkát és óvatosan elkeverjük, hűtőbe rakjuk. Megdermedés után 2x2cm-es kockákra vágjuk föl és mignon-os papíron tálaljuk. FIGYELEM: 3-4 kocka = feles!vöri | 2008.05.24. 17:34:24ez nagyon tuti, ilyet én is toltam (:

Kínai csirkeüzem - kicit mászkép mint nálátok Európábán van.
Egy darabig nem esztek csirkét, szóval csak óvatosan...Purple | 2008.05.18. 15:26:11ennyi :) (amúgy utálom...)

Megmondtam előre, hogy óvatósan mássz fel a csőre!
1x kell leesni és...? :))))Schabee | 2008.03.02. 22:54:19XDXDXDXDXD

A japán Thriller. Gyenge idegzetűek csak óvatosan (fél szemmel), mert nagyon durva! :)) Én szóltam... ;)
Geri | 2007.02.09. 18:33:53Jóvan na tuggya f.sz milyen számcímei vannak annak a gyökérnek.









