Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Winterborn 2009. 09. 29. 08:50 | #61
Nem akar valaki segíteni lefordítani?
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 25. 12:02 | #60
Úgy-ahogy érthető :)

Akár gazdasági/politikai (tehát gazdasági) érdekek motiválják a feleket, akár a környezetvédelem, értékesebbnek tartom az olyan vezetést, amely ügyel a Föld állapotára. Függetlenül attól, hogy üvegház hatású-e a CO2, vagy sem, ha visszafogjuk pl. a szén alapú termelést, megjelennek olyan helyettesítők, mint pl. földhő, napenergia, stb.
Tisztában vagyok vele, hogy a manapság nagyon divatos megújuló energiaforrásoknak megvannak a maguk problémái, melyek közül kritikus a hatékonyság (bár ebben igen jelentős javulás tapasztalható). Ez viszont a legtöbb kezdeti technológiára igaz. (Ennek okai egyébként főleg innovációfinanszírozási problémákra vezethető vissza.) Ha több ember foglalkozik a fejlesztéssel/termeléssel több tapasztalat születik, így finomodik a technológia.
A lényeg -szerintem-, majdnem mind1, hogy mi miatt vezetünk be egy környezetkímélőbb megoldást, ha bevezetjük.

Bush, 9/11...Előre szeretném leszögezni, hogy a Bush-sal szembeni ellenérzésem nem egyenlő az amerikai néphez való viszonyommal. Tisztességes embereket vezető hülye (szerintem hülye) emberek sokan vannak a világon.
Véleményem szerint Bush európai népszerűtlenségének oka pont 9/11-gyel kapcsolatos. Eleinte az itteni média, és politikai vezetés egyaránt támogatta a "terrorizmus elleni háborút", még annak ellenére is, hogy erősen homályosak voltak mind az okok, mind a célok.
Még az afgán háborút le lehetett nyomni az európaiak torkán, de Irak (főleg mikor képbe került Irán is) idővel soknak bizonyult. Inkább az elnyomót láttuk az USA politikájában, mint a felszabadítót.
Jártam arab földön. Nem mondom, hogy ismerem az ottani emberek gondolkozását, de sok tanulságos beszélgetést volt szerencsém megélni. Ha esetleg érdekel, részletezem.

Számomra baromi érdekes összevetni, hogy mit gondol egy Amerikában élő (annak ellenére, hogy showműsorokat néz), egy arab, és egy kívülálló Magyar :)
Előzmény: AkaneKiryu (59) 0 VÁLASZ
AkaneKiryu 2009. 07. 24. 12:52 | #59
'"Tehát nem nézel le senkit. Hiszek neked. Viszont remélem érzed, hogy a fenti mondat mást sugall."
Nem allt szandekomban lenezni senkit. Ugy latszik mondatok hatasa gyorsabban valtozik mint gondoltam, nem vagyok kepbe teljesen az uj szlengekkel (tobb mint 7 eve) es hogy mi lett serto es mi nem.

Ja, az adatlap. xD Hat arrol elfeledkeztem. :D

"Feltételezem, hogy ez nem csupán Európára (Magyarországra) igaz, hanem "felétek" is így megy ez, vagy tévednék?"
Biztos hogy ez igy van, mondjuk az itteni hirekben nagyon nagyon keveset hallunk Magyarorszarol. Amit tudok azt internetes cikkekben olvasom, es csaladtagoktol hallom. Hogy itt mit mondanak peldaul Nemetorszagrol es hogy mi a tenyes valosag azt nem tudom, hiszen en nem elek/eltem Nemetorszagban, es nem tudom hogy az emberek ott mit ereznek igazsagosnak es mit nem. Amit itt kozvetitenek kulfoldrol a hirekben azt meghallgatom, hummogok rajta egy sort, es ha erdekel amit mondtak, akkor utananezek a neten. Altalaban tomoren beszelnek kulfoldi hirekrol, es nem szonek hozza parti vagy barmilyen csavarast, csak azt kozlik ami tortent. Ez tortent akkor is amikor az a hulye elnok Magyarorszagon.... uh... Gyurcsany, beszolt a nepnek es voltaka tuntetesek, stb. A hirado itt szepen leadta amit az a hulye mondott, leadta a tunteteses videokat, szimpatizalt a Magyar neppel, es ennyi volt.
De pl a cigany problemarol az amerikaiaknak fogalmuk sincs, az nem jut el idaig.

"Többre tartom, ha pl. globális felmelegedés témakörben nem politikai meggyőződése, hanem tudományos cikkek alapján hoz fel az ember érveket."
Nekem tudomanyos az is amikor egy "ilyen" programot nezek (a vicc kedveert: legyen az Glenn Beck, Bill O'Reilly, etc. :P ), es a musorvezeto vendege egy kornyezet tudos, vagy egy olyan ember aki tudomanyosan a globalis felmelegedessel foglalkozik. Csak azert mert nem egy cikket olvasok hanem eloben hallom beszelni a tudost, semmivel nem kisebbiti azt amit mondani akar. :)

"A globális felmelegedés (függetlenül attól, hogy ebben mekkora szerepe van a CO2-nek) tisztán tudományos kérdés annak ellenére, hogy erre (is) rátette a politika a kezét. Nálad a kettő összemosódik - az előbbi kárára. Ilyen értelemben elfogult vagy."
Nem mosodik nalam ossze, elfogult sem vagyok. Azert beszeltem errol a kettorol egy postban egyszerre (politika es globalis felmelegedes), mert ez az egyik dolog ami idegesit a legjobban engem a globalis felmelegedes kapcsan.
Persze a politika is idegesit. :D Szoval ha csak es kizarolag a globalis felmelegedesrol kellene beszelnem mindenfele hozza tarsulo mas temaju erzelem hozzaadasa nelkul, akkor az a velemenyem mint mar masok is irtak, hogy a foldnek felmelegedesi es hulesi ciklusai vannak, amit lehet hogy segit az uveghazhatas lehet hogy nem.
En nem tudom 100% biztosra, mert en nem mertem meg sajat magam a fold legterenek a szennyezettseget ugy, hogy az en altalam ismert es megbizott muszerrel, es le sem olvastam a tudos fejemmel azt amit jelent. Kenytelen vagyok egyik vagy masik reportnak hinni, es hajlamos vagyok elobb nem hinni a globalis felmelegedesben minthogy hinni.

"Írtad, hogy az USA be van mocskolva a nemzetközi híradóban. Érdekelne, hogy egy amerikainak mi a véleménye, miként vélekednek róluk a világ más országaiban? Tehát miben tér el az önkép a sajtóban tapasztaltaktól? (Tényleg érdekel.)"
Hmm... Most akkor felhozom a Bush-t peldanak. Amit en rola olvastam Magyar cikkekben es hallottam csaladtagoktol, mind utalva (a betu, mint Arpad) beszeltek a Bushrol, es amikor megkerdeztem oket hogy akkor tulajdonkeppen miert is utaljak ot, majdnem mindegyik mondat ugy kezdodott hogy "a kukac kettesen az volt a hiradoban" (bocs, nem tudom mi most a neve a kukac kettes csatornanak... mondjuk akkor hogy RTL Klub).
Erdekesnek talalom hogy az amerikaiak megvalasztottak a Bush-t mind a ketszer, amit pl a kapott hirek alapjan Europai orszagok nem tettek volna meg. Mert amit ugy latsz hogy benne is vagy, az teljesen mas mint amit csak ugy hallasz, arrol ami van.
Pl Obama is. Egyik csaladtagom majdhogyem istenitette Obamat egesz addig, amig el nem magyaraztam neki, hogy milyen torvenyeket akar veghezvinni es mennyit kolt az adofizetok penzebol, miket akar adoztatni (a tehenek altal kibocsatott gazt peldaul, es ez nem vicc; ez is a globalis felmelegedes kapcsan akar torvenybe jonni), etc, es "furcsa" modon a csaladtagom errol nem hallott semmit. Mert amit akarnak azt elhallgatjak, nem beszelnek rola, es amit meg mondanak azt kiszinezik, feljavitjak, es omlik a duma.
Nem vagyok sem "republican", sem "democrat" (ami itt a ket nagy part), hanem "independent", meghallgatok mindent es nem utalom egyik partot csak azert mert a masik az masik. Marha jo lett volna ha Obama egy jo elnok lett volna, szarom le hogy melyik parthoz tartozik. De sajnos ez nem jott be. Sot.
Masik pelda lehetne a 9/11. Olyanokat hallottam, hogy Europaban, es igen, Magyarorszagon is, az emberek kepesek elhinni hogy a tamadas direkt meg volt szervezve (van nehany agyament amerikai is aki ezt elhiszi) a Bush altal, es az egesz egy nagy osszeeskuves. De erdekes modon amikor mar ott tart az USA Obama miatt, hogy emberek menekulnek, koltoznek el, az allamok kulon akarnak valni, es altalaban nagy zurzavar es elkeseredettseg van, akkor errol semmit sem hall az ember vissza a Magyar hirekben.
Remelem ugy-ahogy okesan el tudtam ezt az egeszet magyarazni, hajnali 4 ora van, kicsit faradt vagyok. :D
Előzmény: I. C. Wiener (57) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 23. 14:06 | #58
Annyit mondok csak, inkább pénzéhes köcsögök akik védik a Földet, mint pénzéhes köcsögök akik szétb@sszák. :P
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 23. 13:06 | #57
"Jo lenne ha tudna magyarorszag fogadni Glenn Beck showjat peldaul, a Fox News csatornan, akkor talan kepben lennetek."
Tehát nem nézel le senkit. Hiszek neked. Viszont remélem érzed, hogy a fenti mondat mást sugall. Apropó, jogos a kritika, pontatlanul fogalmaztam a show kapcsán, így helyesebb: "showműsor". (Nem műfaj, inkább színvonal)

Arrafelé = USA. Nem írtad, de ez van megadva az adatlapodon.

"Europai orszagok nem a tenyleges hireket kapjak csavaras nelkul"
Feltételezem, hogy ez nem csupán Európára (Magyarországra) igaz, hanem "felétek" is így megy ez, vagy tévednék?

Szóval amit mondani próbáltam -lehet nyers stílusban- az az, hogy hiteltelen forrásnak tartom a TV műsorokat, melyek mellett kardoskodsz. Többre tartom, ha pl. globális felmelegedés témakörben nem politikai meggyőződése, hanem tudományos cikkek alapján hoz fel az ember érveket. A globális felmelegedés (függetlenül attól, hogy ebben mekkora szerepe van a CO2-nek) tisztán tudományos kérdés annak ellenére, hogy erre (is) rátette a politika a kezét. Nálad a kettő összemosódik - az előbbi kárára. Ilyen értelemben elfogult vagy.

Írtad, hogy az USA be van mocskolva a nemzetközi híradóban. Érdekelne, hogy egy amerikainak mi a véleménye, miként vélekednek róluk a világ más országaiban? Tehát miben tér el az önkép a sajtóban tapasztaltaktól? (Tényleg érdekel.)
Előzmény: AkaneKiryu (56) 0 VÁLASZ
AkaneKiryu 2009. 07. 23. 10:30 | #56
Hihihi :D
Ha olyan trivialis dolgokba kotsz bele a postomban mint hogy melyik hiradonak melyik bemondojat szeretem nezni (Glenn Beck az nem egy Show mint mondjuk a Fabrye, hanem politikai hirado musor....), akkor egyertelmuen nem tudsz semmi ertelmeset hozzaszolni a postom lenyegehez. Nevetseges vagy. :D Olvasd at meg egyszer legyszives, es probald meg megerteni.

"Arrafele nem divat"... Merrefele? :D Hat irtam en valaha hogy hol lakom? xD

Nem nezek en le senkit sem, de tudom nagyon jol hogy (ebben az esetben) Europai orszagok nem a tenyleges hireket kapjak csavaras nelkul. Most legyszives szedd ossze a kis eszed es gondolj bele hogy Magyarorszagon magukat tenylegesen Magyarnak vallo emberek nem hisznek es lefujjogjak a Magyar fo csatornakon meno hiradokat, hogy az zsido, es anti-Magyar, es gonosz. Teszemazt, Jean Franciaorszagban nezi a hiradojat, ahol az omlik ami a magyar fo csatornakon, es annak alapjan iteli meg Magyarorszagot. Gyonyoru, nem? Pedig hogy szeretne az igaz Magyar, hogy csavarintatlan, egyenes, igaz hirek terjedjenek Magyarorszagrol.
Ugyanigy van ez az USA-val is. Be vannak mocskolva a nemzetkozi hiradoban. Ilyen a vilag.

A Bushos kommentedre nem reagalok ugy ahogy tevesen hitted, mert mindenkinek a sajat dolga hogy kit szeret es kit nem. Egy kis tisztelet a masik velemenye/hite irant, es maris jobb lenne a vilag.
Előzmény: I. C. Wiener (55) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 23. 03:29 | #55
Egyetlen szóval sem mondtam, hogy Obama, vagy Al Gore l hitelesebb. Szedd már össze magad!
Egyébként, ha már intellektuálisan vagy annyira igénytelen, hogy showműsorokból tájékozódsz, legalább ne nézd le azokat, akik nem. (Urambocsá' könyvet vesznek le a polcról, vagy elolvasnak pár netes cikket, bár megértem, hogy az ilyesmi arrafelé nem divat.)
Ha mégis lenézed, akkor legalább ne hangoztasd. Ha hangoztatod, akkor szégyelld magad...

Ezzel végképp elkanyarodunk a témától... ám legyen:
Asszem arra ugrani fogsz, ha azt mondom, hogy G. W. Bushnak egy lámpavason kellene lógnia, pedig tényleg... :)
Előzmény: AkaneKiryu (53) 0 VÁLASZ
Norci 2009. 07. 22. 19:09 | #54
Meglepően sokmindent lehet nyelvészeti végzettséggel dolgozni: szótárszerkesztés, fordítás, nyelvészeti területen kutatómunka (ez nagyon szerteágazó), tanítás, és egy sor olyan munka, amihez "csak" nyelvtudás kell...
Előzmény: laci_ (37) 0 VÁLASZ
AkaneKiryu 2009. 07. 22. 14:34 | #53
Hat... sajat velemenyed, engem nem tud erdekelni.
Mindenesetre en szivesebben figyelek logikus emberekere mint penzehes, uralomra vagyo barmokra (lasd Al Gore, Obama, Nancy Pelosi, etc... etc...)
Előzmény: I. C. Wiener (52) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 22. 14:02 | #52
Mind-mind neves tudós magas impakt faktorral, a globális felmelegedés nemzetközileg elismert szakértői... LOL
Előzmény: AkaneKiryu (50) 0 VÁLASZ
laci_ 2009. 07. 22. 14:00 | #51
Nyugodtan válaszolhatsz itt is. Engem tényleg érdekel, hogy hol foglalkoztatnak nyelvészeket, és miért ilyen sikeres szakma, ahogy említetted.
Előzmény: Asagrim (45) 0 VÁLASZ
AkaneKiryu 2009. 07. 22. 13:43 | #50
O, nagyon szivesen.
Egyebkent nem azt mondtam hogy o a tuti hirforras, hanem peldanak ment a dolog... *ahem*
Mondhattam volna Megyn Kelly-t is, Newt Gingrich-t, esetleg Dick Morris-t. Tovabb is van, folytassam? xD
Előzmény: I. C. Wiener (48) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 22. 13:30 | #49
Nekem úgy tűnik, hogy a globális felmelegedés egyre inkább hitkérdéssé válik...
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2009. 07. 22. 13:28 | #48
Kösz, hogy leereszkedtél hozzánk, és megosztottad, hogy Glenn Beck Show a tuti hírforrás... :)
Előzmény: AkaneKiryu (26) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2009. 07. 22. 13:26 | #47
Na és a Vénusszal mi a helyzet?
Előzmény: Asagrim (45) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2009. 07. 22. 13:24 | #46
Sajna én globálisan töketlen vagyok, szóval segítséget szeretnék kérni. Nagyon is érdekelne ez a film. Nem tudjátok felirattal hol lehetne megnézni?
Asagrim 2009. 07. 22. 12:53 | #45
Erre inkább hadd ne itt válaszoljak. A legtöbb munkalehetőséggel járó végzettségek egyike, és van olyan állás ahova még úgy is felvesznek ilyen végzettséggel hogy más szakképesítés kellene hozzá alapból.

Hogy ne csak offoljak:
A film olyan egyszerűen magyaráz, kerülve mindennemű "bonyolultabb" részletet, hogy az a népbutítás kategóriába esik már, azonban nem hülyeség amit beszélnek. Nevetségesnek találom azokat, akik azt papolják, hogy az ember a felelős a globális felmelegedés mostani üteméért, mert lehet hogy összehord a film mindenféle hazugságot, nem tudhatom, de 2 dolgot tudok, amiben igazat mondanak:

1. A CO2 inkább jelentéktelenebb üvegházhatást okozó gáz, és a víz ami a legerősebb üvegházhatást okozza.
2. Mi csak porszemek vagyunk ezen a bolygón. Akármennyi gyárkéményből füstölünk, egyetlen inaktív vulkán sokkal több káros gázt pöfékel ki magából suttyomban 1 hónap alatt, mint egy egész iparvidék 2 alatt - mivel a gyárkémények CO2-je fel sem ér a vulkánok gázaival, tehát koncentrációt kell nézni, nem mennyiséget -.

Komolyan már csak azt várom, hogy valaki a Vénusszal példálózzon, azt hajtogatva, hogy: ha a CO2 olyan jelentéktelen üvegház gáz, akkor hogyhogy 400 fokok röpködnek a Vénuszon, miközben a légköre nagy része "csak" CO2?
LOL
Előzmény: laci_ (37) 0 VÁLASZ
Gud 2009. 07. 22. 12:45 | #44
néhány korábbi kommentre:
azt sem állítják itt, hogy a mostani felmelegedés nem gyorsabb az korábban ismerteknél. Egyszerűan azt akarják mondani, hogy szerintük hibás az a feltételezés hogy a felmelegedés mértéke a levegőben lévő CO2 koncentrációtol függ
Gud 2009. 07. 22. 12:38 | #43
Az meg hogy a kínait hány ember beszéli a földön teljesen mindegy. Az hogy mi világnyelv annak szerintem semmi köze ahhoz hogy darab ember beszéli/érti meg a földön. Az számít hogy mennyit használják a nemzetközi kommunikációban
Gud 2009. 07. 22. 12:35 | #42
Az volt az érdekes, hogy mikor az a bejátszás volt mikor mutatták Al Gore grafikonját, aki pont a CO2 egyértelmű hatását akarta bemutatni, ahogy kikerültek a vonalak a képre, nem tudom pontosan leírni hogy miért, meg tudom hogy nyílván nem teljesen pontos az ilyen grafikon, de csak a két görbét nézve a jellegükből nekem teljesen olyan érzésem lett hogy mintha itt inkább a CO2 követné a hőmérséklet változását, pedig odáig még nem is beszéltek erről.

Szerintem ezen a fimen érdemes elgondolkozni, de természetesen nem feltétlen igazságnak venni, mint ahogy semmi olyat ami ilyen egyoldalúan beszél valamiről. Ismerni kell ennek az oldalnak a véleményét is.

Lehet ellene érvelni, de némelyik támadás a filmben lévő dolgokkal szemben primitív felindultságnak tűnik. Egyáltalán nem mondja a film hogy a környezetvédelem hülyeség, meg hogy szennyezük nyugodtan a környezetet. Az egész problémakörek egy szűk szeletével foglalkozik, hogy jelentős-e az ipari tevékenység által kibocsátot CO2 többlet hatása a felmelegedésre. Az is veszélyes hogy ezt a téma túlzottan felfújjuk a környezetvédelmen belül, és fanatikusan csak ezzel foglalkozunk, így csak könnyen megnyugtathatjuk magunkat ha valahol valami minimális mértékben csökken a CO2 kibocsátás, bután, nem végiggondolva hogy azt milyen úton értük el, és annak milyen mellékhatásai lehetnek.

Manapság meg egyértelmű hogy globális felmelegedés pánik keltésében is van üzleti érdek, ez a másik dolog amit a film bemutat.

Mindezek ellenére természetesen én is azon a véleményen vagyok, hogy az emberiségnek sokkal átgondoltabban, hatékonyabban kéne bánnia az energiával, és megpróbálni nem egyre jobban eltávolodni a természettől
he 2009. 07. 22. 12:06 | #41
Nem saját kútfőből van, nekem így tanították. Ami azt illeti tudom, miről beszélek, de úgy látszik, hogy hibásan.
Előzmény: Asagrim (36) 0 VÁLASZ
Maki 2009. 07. 22. 11:25 | #40
Ajánlom szíves figyelmetekbe forrásmunkaként Ráth-Végh "Az emberi butaság kultúrtörténete" c. munkáját , meg az egész trilógiát is.
Még nem volt elég hogy állandóan rajtunk kísérletezték ki a különböző csődöt mondott politikai- gazdasági elméleteket?
Zorro 2009. 07. 22. 10:55 | #39
Így van. Nőni nő a felmelegedés, csak mindegy hogy. Korábban 0,5 fokot változott 2-300 évente, most meg 10-25 év alatt nő ugyanenyivel. (1800-as évek óta).
Szóval aki hülye az továbbra is vegyen amerikai autót mert az kurva jól néz ki, igaz 600 l-t eszik méterenként. :P, Meg dobáljátok csak bele oljoshordókat a Dunába mert úgyis elviszi a víz, stb.
Hülyeség ellen még nincs gyógyszer sajna.
Erről jut eszembe. Meg kell néznem, hogy az ostobaság korát honnan lehet leszedni? :P
Előzmény: joovan (38) 0 VÁLASZ
joovan 2009. 07. 22. 09:15 | #38
a felmelegedés akkor is megtörténne, ha nem lenne ember a Földön... csak annyi a különbség, hogy akkor kb 50 év alatt melegedett volna föl annyit a légkör, mint most 1 év alatt. Pár ezer év múlva meg majd nagyon esélyes lesz egy jégkorszak is..... ez mind tudomány, csillagászat. Akit igazán érdekel, az utána tud nézni a neten, sőt a N.G. tvcsatornán is foglalkoznak már ezekkel a kérdésekkel egyre többet. De az biztos, hogy mint a postból is kiderül nem szabad ezt a dolgot tabuként kezelni. Tenni nem tudunk ugyse semmit, max csak lassíthatjuk a folyamatot, de a felmelegedés folyamatosan nőni fog.
laci_ 2009. 07. 22. 08:59 | #37
Nyelvészeti végzettséggel mit lehet dolgozni?
Előzmény: Asagrim (36) 0 VÁLASZ
Asagrim 2009. 07. 22. 02:29 | #36
Leülhetsz kisfiam, egyes.


A brit gyarmatosítás legnagyobb előnye az volt, hogy meghagyták a népek saját nyelvét, illetve közvetítő nyelvként kialakítottak mesterséges nyelveket - pidgin nyelvek -, valamint maguktól kialakultak angol nyelvjárások a gyarmatokon.

A 19. század végéig, de még az első világháború előtt is a tudomány, illetve a tudományos publikációk nyelve a _német_ volt. Aztán jött a 2 világháború, egy Hitler, meg egy holocaust és az angol mint a győztes fél nyelve kiütéssel győzött.


Ha nem tudod miről beszélsz legalább ne találj ki saját kútfőből baromságokat, én nyelvészetet tanulok egyetemen és tudom amit tudok!
Előzmény: he (35) 0 VÁLASZ
he 2009. 07. 22. 01:52 | #35
"...Az angol világnyelv. Nem véletlenül. És ennek jelentése is van...."

Nem véletlenül: A britek igen agresszív gyarmatosítást/gyarmatpolitikát folytattak, ennek köszönhetően a világ nagy részén az ő nyelvüket kellett beszélni. Mire felszabadultak ezek a gyarmatok, addigra már annyira megszokták ezt a nyelvet, hogy továbbra is ezt használják. Tehát sokfelé beszélik, sokféle népek. Ezért világnyelv.

Jelentése: "Tanuljatok angolul ostobák!", illetve, ha nem csak spanyol vagy kínai nyelvterületeken akarod megértetni magad, akkor ne csak spanyoul meg kínaiul tanulj, hanem angolul is, hogy könnyebben megértesd magad. Bár a franciák leszarják hány nyelven beszélsz, ha franciául nem tudsz...

Egyébként hugom 7 éve tanul angolul, fikarcnyi nyelvérzéke nincsen. Nem is nagyon akarja tanulni, csak az a nyomi nyelvvizsga kell neki. Őt a zene meg a tánc érdekli. És ettől nem lesz ostoba, faszi!
Előzmény: Winterborn (16) 0 VÁLASZ
sahinel 2009. 07. 21. 22:37 | #34
szuahéli? :D

Egyébként a sok nemzetiségű ember folyamatosan alakítja a nyelvet. Sok spanyol, és más szavakat építenek be a beszédbe írásba amiket sokszor mások is átvesznek. Filmekből sokan tudnak már más nyelveken is szavakat. chica, chicano, puta, és hasonlók. De ha interneten beszélnek akkor mindenki az angolt használja ha azt akarja akárhol megértsék. Még az arabok is angolul írnak, és ez meglátszik mikor vallásról, usa háborús politikáról vitáznak fórumokon. Mivel a tudományos világ, és ez álltal a vívmányainak is ez lett a hivatalos nyelve így szerintem örökre ez fog maradni. Ezen a nyelven szinte akárhol a világban tudsz munkát szerezni.

A felmelegedéshez csak annyit hogy ki tudja mennyire avatkozik be a folyamatokba ezzel a szennyezéssel most az ember? Mert hogy nem tudják bebizonyítani hogy sokkal durvább az azt is jelentheti hogy nem képpesek megnézni hogy mekkora volt az előző felmelegedések, lehülések mértéke. Mert ha meg tudnák pontosan mondani akkor lenne tudományos válasz mindenre de ezt ennyire egzaktan nem tudják lemérni.
Előzmény: Nyúzó (33) 0 VÁLASZ
Nyúzó 2009. 07. 21. 21:20 | #33
hm. Arra azért kíváncsi lennék, hogy az okosok közül hányan tudják, mi az USA hivatalos nyelve...
Előzmény: Lui-G (29) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 21. 18:14 | #32
Simplified chinese? :D
Előzmény: Norci (28) 0 VÁLASZ
lacizs 2009. 07. 21. 18:07 | #31
Inkább Palpatine-ra hasonlít...:D
Előzmény: Morak (12) 0 VÁLASZ
lacizs 2009. 07. 21. 17:54 | #30
Akik az ellentábort képviselik, azok nézzék meg Al Gore bácsi filmjét (ez a film erre reflektál): http://www.climatecrisis.net/ Ja bocs,előre szólok, hogy fizetős (élelmesebbek bizonyára találnak torrentet is :)).

Egyébként a filmnek nem az a célja, hogy azt mondja, hogy szennyezzünk továbbra is, csak azt, hogy maga a globális felmelegedés egy elbaszott teória. A Föld környezete sosem stagnált, folyamatosan változik. Föcióra, földtörténeti korszakok rémlik? :D

Emellett nyilván a zöld technológiáké a jövő. A pánikkeltés ennél azonban sokkal jobban jövedelmező üzlet, pláne, hogy egy egész iparág épül rá.


Lui-G 2009. 07. 21. 16:54 | #29
Nem tudom.

Érdekes videó. Először nekem is az olajipar jutott eszembe, meg mittudomén milyen Abdul Jafar sejk, esetleg az éppen csődölő amerikai autógyárak, viszont ennek a videónak a lényege csak annyi, hogy nem az emberek által levegőbe bocsátott CO2, hanem a Nap-kitörések az oka a felmelegedésnek. Ja, és hogy azért ekkora a Globális felmelegedés körüli csinnadratta, mert abban is van legalább akkora pénz, mint az olaj eladásából. A fejlődő országokra gyakorolt hatásáról már nem is beszélve. Ajánlják a szoláris és szélenergiát, mikor még a fejlett országokban is drága(kiépíteni), megbízhatatlan és csekély teljesítményű ez a technika, így Afrikának esélye sincs fejlődni. És ez a lényeg, nem az, hogy "Vegyetek TEXACO olajat, barátaim!(köszi a kenőpénzt Abdul)"
De mérget vennék rá, hogy a kommentelők 80%-a nem is vette a fáradtságot, hogy végignézze ezt a 75percet.

A maradék 20% nagyobb többsége pedig hindiül vagy kínaiul beszél inkább, mert "nem az angol a legtöbb ember által beszélt nyelv!"
Én úgy érzem az angolt könnyebb megtanulni, mint a kínait és ha tudnék is kínaiul, baszhatom, ha minden körülöttem angolul van. Kínában is sokan beszélik az angolt. Amerikában meg sokan beszélik a kínait...ja, azok kínaiak és beszélnek angolul is (már amelyik életben akar maradni).
Erre mondják, hogy "világnyelv".
Persze a bantuk nem tudnak angolul, de nekik nem is kell.
Akárhogy is tiltakoztok, angol nélkül nehéz tájékozódni a mai világban.
Norci 2009. 07. 21. 16:31 | #28
Addíg, amíg egyszerűbbet ki nem találnak :P
Előzmény: Zorro (23) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2009. 07. 21. 15:42 | #27
Amúgy azt tudod, hogy melyik nyelvet beszélik a világon a legtöbben? Nézz utána, és szégyeld el magad, kezdd el tanulni mert globálisan töketlen ivarképtelen gyík vagy, de az is csak farok nélkül.
Előzmény: Winterborn (16) 0 VÁLASZ
AkaneKiryu 2009. 07. 21. 15:37 | #26
Gahh, idiota.
Talan elobb nezz utana annak, hogy mekkora penzeket keresne al gore az uj szoftverjevel (amit epp keszitenek), ha amerikaban atviszik torvenybe az ugynevezett cap-and-trade otletet.
Ha mar politizalunk, hadd mondjam meg, hogy amit magyarorszagon lattok a tv-ben, legyen az magyar hirado vagy international CNN, kozel sem all az igazsaghoz. Jo lenne ha tudna magyarorszag fogadni Glenn Beck showjat peldaul, a Fox News csatornan, akkor talan kepben lennetek.
Ott peldaul idolizaljak az emberek obamat, amerikaban pedig mar allamok azon gondolkodnak hogy el kellene valni az egyesult allamoktol, nehogy csodbe menjenek ok is.
Egyszeru kis pelda... az egeszsegugyi reform amit at akarnak vinni amerikaban.
Hanyszor hallottatok mar arrol hogy akinek van penze, amerikaba jott hogy kezeltesse valamely sulyos betegseget, mert magyarorszagon, europaban, honapokba telik mire valaki vegre kap egy idopontot a rontgenre. Ez a kanadaiakkal rendszeresen tortenik peldaul. Vajon milyen egeszesugy van ezeken a helyeken? olyan, mint amit most epp torvenybe akarna lokni az obama es tarsai. arrol nem is beszelve, hogy augusztus vegere mar torvenybe akarja leptetni obama ezt a szarsagot, es a kedves szenatorok el sem olvassak (nem is tudnak) azt a tobb mint 1300 oldalas iromanyt amiben a reszletek le vannak irva...
Most jol elkanyarodtam a globalis felmelegedestol, de az egesz egy nagy hazugsag, amin penzt es meg tobb penzt akar bekaszalni a vezetoseg, nem is beszelve az uralomrol amit emberek folott szerez a kormany ha ez a cap-and-trade (amire ra van fogva hogy a globalis felmelegedes miatt kell torvenybe hozni) atmegy.
cap-and-trade.... roviden, fix mennyisegu energiat (legyen az elektromossag vagy gaz, vagy barmi ami energiat termel) hasznalhat mindenki, es ha tulleped, akkor birsagot kell fizetni.
Nezzetek utana ezeknek a dolgoknak, en mar nem akarok tobbet irni errol mert nagyon elegem van.
Előzmény: Asim (11) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 21. 15:35 | #25
Igen, ez volt :D:D
Előzmény: Nakrul (24) 0 VÁLASZ
Nakrul 2009. 07. 21. 15:32 | #24
"Bámulatos hol tart ma a tudomány." :D
Jól emlékszem, hogy ez volt rá a válasz? :D :D
Előzmény: pusztito (8) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 21. 15:00 | #23
Az angol meddig lesz világnyelv? Kínait alapból több mint egymilliárdan beszélik. :D
Előzmény: sahinel (21) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 21. 14:57 | #22
A globális felmelegedés valós probléma. Valóban van egy melegedési szakasza a Földnek, de az nem ilyen gyors. Olyan ez kb. mikor beindítod a szaunát, aztán úgy mellékesen még felgyújtod a fát is.
Amúgy van egy elmélet, mely szerint Európában a globális felmelegedés globális lehűlést okoz, mert bizonyos okokból a golf áramlat délebbre tolódik. Mondjuk ez azért nem teljesen igaz szerintem, de pl. ilyen szélsőséges időjárásra nem emlékszem mint ami néhány éve kezdődött.
sahinel 2009. 07. 21. 14:55 | #21
egyszinten igaza van. Minden publikáció ami megjelenik a neten az angolul van leginkább. Ha megfigyeled az internet nyelve az angol lett. Hiába van sok francia, spanyol, stb oldal, amiket az egész világnak csinálnak honlapok, közösségi oldalak mind angol alap nyelven működnek. ha valaki akar akármit is kezdeni manapság az jó ha angolt alapból megtanulja aztán lehet bármi más is. Bár a hangnem kicsit fura:D

Winterborn:
Attól hogy valaki ért angolul még nem biztos hogy egyet fog érteni a videóval. Én pl nagyon nem értek egyet hogy ez csak egy felfújt lufi. A népesség durván nő, és a természetet egyre jobban befolyásoljuk a terjeszkedésünkkel. Azt hogy ez milyen mértékben befolyásolja az éghajlatváltozást, és hogy ez önmagától meg tud-e javulni azon már lehet vitatkozni. Ez az egyik oldal véleménye. A másik oldal véleménye hogy oly mértékben avatkozunk ezen eseményekbe hogy ez visszafordíthatatlanná válhat ha már nem vállt azzá. Mint mondtam ezekről a természetes jelenségekről eddig is volt tudomása a másik oldalnak is.

Csak egy egyszerű kérdés: Ha az eddigi felmelegedési ciklusokba belezavarunk, és 2x- 3x gyorsabban történik mint eddig,netán 2x-3x nagyobb mértékű felmelegedés lessz, akkor a lehűlési folyamat is ennyivel gyorsabb, és hamarabb fog bekövetkezni? Mert ha nem akkor lehetnek problémák amik kihatnak az egész bolygóra. És ezt én nem nevezném természetesnek. A lényeg ami miatt aggódnak sokan hogy az amúgy is változékony természetbe még bele is avatkozva sokmindent tudtunk már tönkretenni, eltüntetni örökre. És hogy ezt a folyamatot tönkre lehet-e tenni?
Előzmény: Zorro (17) 0 VÁLASZ
stonermutt 2009. 07. 21. 14:55 | #20
már csak azért olvasom el a kommenteket h lássam mikor kap össze 2 idiota:D amugy,igen,ez egy hazugság,állteória az egész,és szintén az a véleményem h a politika áll ez mögött is...szomoru,de már megszokott,tudsz ellene tenni? nem,én már beletörödtem:)

biokaja 2009. 07. 21. 14:54 | #19
Beszélők száma: anyanyelvként kb. 322 000 000; második nyelvként 150 000 000-1 000 000 000
Remelem tisztaba vagy vele, hogy minimum 4,5 millard embert leostobaztal.
Te telleg globalisan egy nagy hulye vagy. Erre mas szo nincs. :D
Előzmény: Winterborn (16) 0 VÁLASZ
Nyúzó 2009. 07. 21. 14:48 | #18
Egyetértek! :-D
Kedves Winterborn! Nálad sokkal okosabb és milliószor világlátotabb emberek mondták már nekem ezelött 10 évvel, hogy a globális felmelegedés valójában egy normális, természetes folyamat, valamint, hogy a dél-amerikai szarvasmarhák több és mérgesebb gázokat böfögnek vissza, mint amit a közlekedés által juttatunk a légkörbe. Ebben a témában egy sváb fizika-kémia szakos tanár ismerösöm a leginkáb hajthatatlan, aki a tanári fizetését arra teszi félre, hogy a déli féltekét beutazza. A német mellett jól beszél magyarul, románul, spanyolul és franciául. Mindenhol megértik, és krvra nem akar megtanulni angolul, mert szerinte paraszt nyelv és csak az idióták beszélik, a mocsár, a tömeg....mint én.:-) Egyébként ha angolul beszélsz hozzá, azt is megérti. Hasonló állásponton van a globális felmelegedessel a földrajz szakos öcsém, pár barlangász illetve geológus ismerösöm is. Saját ismereteim és tapasztalataim szerint én is marhaságnak tartom az emberek pánikoltatását globális felmelegedés ürügyén, ugyanakkor valós probléma a környezetszennyezés. Persze, beszélhetünk itt környezetkimélésröl,a mig az amerikaiak háborúznak. Ott sokkal többet szennyeznek, mint nálunk a lakosság.
A globális felmelegedés elméletét pedig nem most, és nem ez a videó dönti meg elöször, hanem mondom, már vagy tíz éve az összes komolyabb szakember kiröhögi...
Előzmény: Zorro (17) 0 VÁLASZ
Zorro 2009. 07. 21. 14:11 | #17
Te meg globálisan hülye.
Ja és tudok angolul. :P
Előzmény: Winterborn (16) 0 VÁLASZ
Winterborn 2009. 07. 21. 14:07 | #16
Teljesen nem idevág, de ami azt illeti, igen.
Nincs olyan, hogy másikat választott... Tanuljon angolt, és ha akar mégvalamit, egy másodikat.
Az angol világnyelv. Nem véletlenül. És ennek jelentése is van.
Én ismerek/láttam olyan jóval ötven fölöttit, aki tanulja.
Ha nem tudsz angolul, globálisan töketlen vagy.
eerix 2009. 07. 21. 13:58 | #15
Attól, hogy valaki nem tanult angolt, már ostoba?
(nem vettem magamra, mert tudok angolul, de sztem nem kéne azt fikázni, aki más nyelvet választott, vagy idősebb és nem volt rá lehetősége)
Előzmény: Winterborn (14) 0 VÁLASZ
Winterborn 2009. 07. 21. 13:52 | #14
No végig is néztem, remek egy film. :)
Kéne hozzá magyar felirat, hogy az ostobábbik is értse
Zorro 2009. 07. 21. 13:41 | #13
Ezt a faszságot. Ezen a gépen ugyan nincs hang, de job is mert csak még jobban felbasznám az agyam ennyi böszmeségen amit itt mondhatnak, meg egypár kommenten. :P
Morak 2009. 07. 21. 13:24 | #12
Ráadásul az egyik szakértő egy pösze zsidó. Azt se hinném el amit kérdez.
Asim 2009. 07. 21. 13:19 | #11
Ez az egész politikáról szól! Érdekes hogy Al Gore-t nem is tudták kihagyni belőle aki ugyebár demokrata. Véleményem szerint a republikánus oldal így próbál válaszolni és a kör be is zárult.
Az alapfeltételezés mi szerint a CO2 miatt nő a hőmérséklet egyáltalán nem biznyított és így igaz a hőmérséklet ciklikusan változik ez bizonyítható.
Ugyanakkor vegyük már észre ez is csak politikai cél szolgál hogy a csökkent fogyasztást vissza állítsák legfőképp persze hol máshol mint az USA-ban
sahinel 2009. 07. 21. 13:07 | #10
tipikusan nem túl sokat tudó emberek megvezetése lehet a cél itt is. Volt felmelegedés, és volt több jégkorszak ezt senki nem cáfolja. Azok akik ezt természetesnek veszik, azok nézzenek már utána miért szedtek pl az északi sarkon a jégből mintákat, és miket kerestek bennük. Ott is látszott a jégmintákon hogy ez egy ciklus, de ennyire gyors mint mostanában soha nem volt a felmelegedés. Vagy a fagyott jeget amit megvizsgáltak különböző mélységekben azt is hamisították?

A föld mágneses pólusai is fel szoktak cserélődni, és az ózonréteg is változott régebben is, de aki ezekről még nem halott azt rohadt könnyű megnyugtatni egy videóval hogy ez természetes.

Ciklusok vannak máshol is. Pl embernél (nőknél havonta van egy ilyen). És ha valami nem stimmel akkor a megszokott ciklus megváltozik. Azt senki nem mondta hogy nem volt már máskor is ilyen de nem mindegy mennyi idő alatt zajlik le, és mennyire gyorsan tud a természet erre reagálni ha egyáltalán tud még. Pont ez a nagy kérdés hogy tud-e még változtatni rajta vagy annyira elrontunk valamit hogy nem képes önmagától más megújulni.

Aki meg amint meghallja hogy volt már felmelegedés, lehűlés ezelőtt is és csodálkozik az inkább ne mondjon véleményt. Vagy csak ha már utánnanézett ténylegesen a kérdésnek.

Éghajlatváltozások a földtörténetben részt olvassa el aki még nem halott erről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1lis_felmeleged%C3%A9s

Fura hogy sokaknak ez új dolog. És erről tudnak azok is akik szerint ezt a folyamatot kicsit megpiszkáltuk a fejlődésünkkel. A kérdés hogy mindez magától helyreáll, vagy már tönkre vágtuk ezt is mint sok mást.
Blueface 2009. 07. 21. 12:55 | #9
Igen igazad van. Nekem is tanították, hogy azt hívják jékorszaknak amikor a föld két pólusán jégtakaró van.
Mivel most is az , de olvad ez azt jelenti, hogy most jövünk ki a jégkorszakból. E tetszik tudni nagyok sok idő.
Előzmény: Nakrul (3) 0 VÁLASZ
pusztito 2009. 07. 21. 12:52 | #8
...és így bizonyították be hogy a Föld banánalakú
Előzmény: MiniMe (2) 0 VÁLASZ
Winterborn 2009. 07. 21. 12:28 | #7
Végre itt is megjelenik.
Van még több videó a jutubon. Tanulságos.
De majd jönnek ide az anti-összeesküvés idióták, és nem hallgatnak a tényekre :D
Morak 2009. 07. 21. 12:28 | #6
Ez a videó egy szemenszedett hazugság. A multik, vagy a pártok...vagy a pártok ÉS a multik pénzelte ellenpropaganda. Akkor ezek szerint a savas eső az természetes...a kőolajba fulladt tengeri madarak és emlősöks is természetes...és az is hogy az ózonréteg kis híján megsemmisült pár évtizede...

És van különbség a természetes globális felmelegedés között, és a között, hogy az ipar által szanaszét szennyezett légkör megtartja a hő nagy részét és sokkal több jég olvad, mint elfogadható lenne.
Tooni 2009. 07. 21. 12:17 | #5
Jepp, a Nap csinálja, normális ciklus. A többi bolygó is melegszik sorban Naprendszerünkben.

http://www.livescience.com/environment/070312_solarsys_warming.html

Régen viccelődtünk azzal, hogy majd a levegőt is megadóztatják. Kár volt mert valaki meghallhatta, és jó ötletként már be is vezették. Ja, és mikor azt hallod, hogy csökkenteni kell az emissziós értéket, mert globális klímaváltozás van - amit régebben globális felmelegedésnek mondottak, csak azóta túl nyilvánvaló, hogy nem is -, akkor igazából a fogyasztás csökkentéséről papolnak. Hja, fogyik a kőolaj, csak ha ezt megtudnák széles körben, nemistudom, pánik lenne?
nagydee
nagydee 2009. 07. 21. 11:43 | #4
nekem már eleve az gyanús, hogy még a tvshopban is kiírják, hogy (állítólag) ki nyilatkozik.
de ezek kik?
Nakrul 2009. 07. 21. 11:41 | #3
Ez érdekes, nekem a földrajztanárom mesélt erről még a kilencvenes évek közepén. Tőle hallottam először, hogy egy nem is olyan fiatal elmélet szerint pár tízezer évente a föld egy kicsit jobban felmelegszik, mint általában (globális felmelegedés), majd beindul egy újabb pár tízezer éves folyamat, melynek lehűlés (jégkorszak) a vége. Nem tudom, hogy mi igaz ebből, de ha jól emlékszem a tanultakra, akkor lehet benne valami, hiszen jégkorszak sem csak egyszer volt ezen a bolygón és találtak már bizonyítékot is arra, hogy volt globális felmelegedés is a bolygónkon.
MiniMe 2009. 07. 21. 10:59 | #2
szerintem ez megint bebizonyitja hogy az emberek sokszor azt hiszik hogy tudnak valamit, mert hisznek masok tudasaban.
szoval van különbseg a kiprobalt es tapasztalt es a vakon elhitt tudomany között.
magyarul: semmit ne hidjel el amit nem lattal vagy tapasztaltal sajat magad !
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2009. 07. 21. 10:50 | #1
Szánalmas önigazolási kísérlet... Hiszen szép és jó, hogy ez egy természetes periodikusan ismétlődő folyamat, de az élet és a halál is az... Magyarán : aki szerint a halál siettetése nem gáz, akassza fel magát... :DDDD