Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
zuu 2014. 09. 22. 08:49 | #13
-náluk tilos a nyilvános tánc - ez nekünk felfoghatatlan
-nálunk tilos nyilvánosan megkérdőjelezni pl. a holokausztot - szerintem ez meg nekik felfoghatatlan
(költözzünk el innen? )
khristian 2014. 09. 21. 13:04 | #12
Ezekkel az irániakkal vajon mit tehettek???
http://www.wimp.com/breakdancingiran/
Szigorúságuk miatt elég szar kultúrájuknak erkölcsi része.
Talán olyan 5 generáció, és levetkőzik ezt a fajta szigorúságot.
Ytsro 2014. 09. 19. 23:09 | #11
Csakhogy én nem erről, vagy nem ezért írtam. Az egyetlen számomra bántó, vagyis amit én éreztem ki belőle, az az, hogy hát az ő hibája, minek van ott... Erre akartam utalni, hogy európai felfogással, adottsággal sem egyszerű lépni, kilépni a körülményeinkből, pedig nálunk jóformán bármit megtehetsz és bárhova mehetsz.... Míg ezzel szemben ott nem így van. Bele születik, amiről meg nem tehet. Lehet ha dönthetne megszületésekor, úgy, hogy tudná milyen lesz 20 éves korában, nem születik oda. Így hogy bele születik, és főleg ha nő, arra fele nem nagyon uralja önnön életét. A gondolat sem nagyon fordul(hat) meg a fejében, hogy hát nem tetszik, elmegyek. Előbb találja magát szobába bezárva, jól megverve, akár megkövezve, mint hogy azt mondják neki ott az ajtó menj. Ez nem az ő döntése. Jogtalan dolog azt írni, hogy nem kell neki úgy élnie. Persze, nem kell neki, szabadon dönthet, akár öngyilkos is lehet, ilyen szinten mindig van választás. Én nem az értékkülönbségről beszéltem, hanem arról, hogy nem jogos őket hibáztatni, hogy NEM KELL ott, vagy úgy élniük...
Előzmény: Stickhorse (10) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 09. 19. 22:57 | #10
Pontosan ez a dolog lényege. El lehet ezt ítélni "nyugati" szemmel, a saját kulturális beállítottságom szerintem is szörnyű, számomra felfoghatatlan dolog. A probléma csak az, hogy ettől az ottani kultúra nem fog változni. Ott ez a törvény, ott ezek a szokások, annak, aki ott él, ehhez kell alkalmazkodnia, mert az ottani "hatalom" ezt diktálja.

Meglehetősen kevés ország van viszont szerencsére manapság a világban, ahol komolyan szankcionálják az ország elhagyásának megkísérlését. Amennyire tudom, Iránból azért még viszonylag szabadon lehet távozni.

Más kérdés, hogy akar-e az ember távozni, vagy akármilyen okból, de marad. Ha marad, akkor két választása van: alkalmazkodik, vagy megpróbál változtatni. Ez nem csak Iránban van így, hanem máshol is. Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy mihez kell alkalmazkodni, de ha valaki egy olyan helyen él, ahol a nyilvános táncért korbácsolnak, akkor ha jót akar magának, nem táncol nyilvánosan. Ez így eléggé nyersnek tűnhet, de a világ így működik.

Képzelj el egy államot, Z-t, ahol szabadon ölhetsz, saját belátásod szerint, következmény nélkül. Ebben az államban hasonló alapokon naponta jelenhetne meg egy hír, hogy XY másik államban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek valakit gyilkosságért. Z-ben kvázi felháborodnának az emberek, hogy milyen hely lehet XY állam, ahol egy egyszerű gyilkosságért valakit egész életére bebörtönöznek, de attól, hogy Z-ben ezt éppenséggel így gondolják, attól XY-ban még ugyanúgy büntetni fogják a gyilkosságot. Direkt írtam sarkított példát, mert az analógia megáll. Egyszerű értékkülönbségről van szó.
Előzmény: Ytsro (8) 0 VÁLASZ
Ytsro 2014. 09. 19. 22:23 | #9

Úgyhogy ez szerintem egyáltalán nem így van, főleg nem ott, hogy: hát, ha nem tetszik ne higgyen benne, vagy éppen tegyen ellene, vagy menjen máshova... Írom: szerintem.

Előzmény: Ytsro (8) 0 VÁLASZ
Ytsro 2014. 09. 19. 22:23 | #8
„nem kell ilyen törvények mellett élnem, de nekik sem kötelező” – az ilyen gondolatokkal, mondatokkal csak óvatosan!

Vegyük a magyar embereket, akik a „felvilágosult, nyugatias” társaságba tartoznak, mégis a magyar népesség többsége, még ha a munkátlanságtól majdnemhogy éhezne, akkor se indulna el 200 km-rel arrébb élni, mert hisz: eddig is itt éltem, meg itt a ház, meg itt a család, meg itt a rokonság, meg ezeket az embereket ismerem, meg olyan ismeretlen vidék, nehéz újrakezdeni stb indokokkal. Akkor szerinted ilyen „tradicionális” népeknél, ahol az ilyen jellegű dolgokat sokkal keményebben élik meg, és sokkal keményebben kérik számon, főleg a szerencsétlen nőkön… Szerintem nem reális gondolat az, hogy nem kell abban élni. Ott nem nagyon lesz olyan, -Fecó után szabadon-, hogy: El lehet innen menni… Sőt!

Van iráni ismerősöm, meg egy jemeni testvérpár is, akik a 80as évek vége felé költöztek ide. Nagyon jó fejek voltak, nagyon értelmesek, rengetek mindenről el lehetett velük dumálni. Egyszer, egy már szerintem túlságosan „szabados” ismerős mutatott egy összeröffenésnél egy videót, amin lenge öltözetben kellették magukat valami közel-keleti hölgyek, akiknek nem szabadott volna, meg is büntették őket (később kiderült, hogy a „büntetés után”, „sikeresen” meg is kövezték őket). Az addig mindig nyugodt, kedves, segítőkész, udvarias, szinte „minta ember” jemeni „úriember” kikelt magából, szidta nagyon a lányokat, meg szidta a bírákat is, hogy szolid volt a büntetés (akkor még csak vesszőzésről, vagy ostorozásról volt szó, a kövezésről nem). Ő maga is egy rossz és bűnös ember, mert gyenge. Az Úrtól nem kapott elég erőt, türelmet és kitartás, hogy segíteni tudjon az embereken és a világon, hogy ne legyenek benne ilyen bűnök és bűnösök… Erre a magyar ismerős mondta neki, hogy, de hát nálunk simán az utcán a lányok szinte durvábban néznek ki hétköznap, mint a lányok a videón, erre leosztotta, hogy azok is mind bűnösök, mind a pokolban fognak elégni. Mire a honfitárs tag kifejtette, hogy ha ezek a lányok itt lennének, akkor semmi baj nem lenne velük. Valószínűleg nem is abban hinnének, amiben most, rájuk nem vonatkozna. Jemeni ismerősünk leosztotta, hogy az ő istene az egy igaz Isten, minden ember őt szolgálja a Földön, mindenkire vonatkoznak a szabályok, parancsok és a büntetések is, csak a hit és az igazság keze ide még nem ért el. Minden emberre, arabra, magyarra, nyugatira, mindenkire érvényes, mindenki azonos ítélet alá fog, kellene esnie. A magyar srác próbálta mondani, hogy de ez nem így van, mert ő csak hiszi, hogy van Isten, de az nem bizonyított, mások másban hisznek. Mire az arab ismerős azt mondta, hogy innentől végképp értelmetlen beszélni, mert nem létezik olyan „opció”, hogy nincs Isten, vagy valaki más istenben hisz. És itt én is végképp azt gondoltam, hogy ha ő így vélekedik, akkor tényleg nincs értelme beszélni róla.

Előzmény: Stickhorse (5) 0 VÁLASZ
gyozo.hu 2014. 09. 19. 21:24 | #7
Ladaboy, felfogtad, hogy 91 ostorcsapásra ítélték őket, nem 91 hátbaverésre? Szerinted mi marad a hátuk bőrébőlból? Egész életükre megtanulják, hogy ne nagyon ugráljanak. Én sajnálom őket.
Ladaboy 2014. 09. 19. 19:56 | #6
Amiket mostanában hallani és olvasni lehet Iránról,meg a közel-keletről,tökre furcsa ilyet látni abból az országból. Azt hinnénk a hírek alapján,hogy befátyolozott nők,meg fegyveres férfiak vannak csak ott és mindenki egymást meg az ISIS-t gyilkolja a napszárította sivatagos romos országban. Lehet én látom rosszul a dolgot,de a médiából csak ez folyik. Azért én örülök,hogy ott is vannak "felvilágosultabb" fiatalok,akik vidámak is tudnak lenni,és nem csak lövöldözni. Meg a kérójuk is egész modern,nyugatias. Talán majd az ő generációjuk által kicsit fejlődik és modernizálódik,kicsit nyugatiasabb lesz -(nem amerikaiasabb!!)- az a terület is. És nem csak az iszlám meg a dzsihád érdekli majd őket. Ha az ISIS nem győz....
Stickhorse 2014. 09. 19. 19:13 | #5
"Nyugati" szemmel furcsa, nekik meg ez a kultúrájuk. Nekem sem tetszik, örülök is, hogy nem kell ilyen törvények mellett élnem, de nekik sem kötelező. Gondolom nem volt ismeretlen számukra a törvény.
Szancso 2014. 09. 19. 18:01 | #4
Biztos be voltak rúgva. ;)

tjunior 2014. 09. 19. 11:47 | #3
Sharia rulez, tilos a nyilvános tánc, mert az erkölcstelen, mindez a 21. században.
kissfreezer 2014. 09. 19. 10:59 | #2
Amsterdamban lehet terjeszteni büntetlenül a "boldogságot" ;)
zuu 2014. 09. 19. 10:24 | #1
"több mint szomorú, hogy ezeket a fiatalokat azért tartóztatták le, mert megpróbálták a boldogságot terjeszteni".
Boldogság terjesztéséért sokkal többet is szoktak kapni. :)