szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A videoklipben iráni fiatalok fátyolozatlanul, de tisztességesen felöltözve táncoltak Teherán háztetőin Pharrel Williams zenéjére. Néhány napon belül letartóztatták őket, szerdán pedig felfüggesztett börtönre, valamint 91 ostorcsapásra ítélték mindegyiküket.

Hat iráni énekest letartóztattak, mert szerepeltek egy vírusvideóban, amely Pharrell Williams Happy című számára készült. Az énekesek mindegyikének 91 ostorcsapást kell elszenvednie, és hat hónap felfüggesztett börtönt is kiszabtak rájuk – írta a Daily Telegraph.

A videót májusban töltötték fel a YouTube-ra, ahol 150 ezren megnézték a klipet, mielőtt az iráni hatóságoknak feltűnt volna. Három férfi és három lefátyolozatlan nő szerepel benne: teheráni háztetőkön táncolva imitálják Pharrell Williams klipjének stílusát.

A hatóságok letartóztatták a csoport tagjait a szigorú iráni törvényekre hivatkozva, amelyek tiltják a nyilvános táncot. A hat embert felvonultatták az állami televízióban, és arra kényszerítették őket, hogy tanúsítsanak megbánást botrányos viselkedésük miatt.

Az iszlám köztársaság bírósága a videót közszeméremsértőnek nyilvánította, és szerdán hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte a szereplőket, kivéve a rendezőt, akire egy év felfüggesztett börtönt róttak ki. A táncos csoport tagjait emellett fejenként 91 ostorcsapásra ítélték.

Pharrell Williams Twitter-oldalán még májusban reagált a fiatalok letartóztatására. Azt írta: "több mint szomorú, hogy ezeket a fiatalokat azért tartóztatták le, mert megpróbálták a boldogságot terjeszteni".