Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Diamantberg | 2014. 01. 30. 09:09 | #32
"Ez azóta is fennmaradt, mert a német bankok kockázatkerülők, az állam nem támogatja a lakásvásárlást, korlátozza viszont a bérleti díjak emelkedési ütemét. Ezek miatt erős a kínálat a bérlakásokból, és a lakosság sem úgy tekint a lakásra, mint befektetésre."

-...egy kicsit sántít...az utóbbi években óriásit emelkedtek a bérleti díjak, éppen ez a német társadalom egyik legnagyobb problémája jelenleg, például sok nyugdíjas kénytelen munkát vállalni, hogy állni tudja az ebből adódó pluszköltségeit...a kamatok nevetségesek, nagyon könnyű lakáshitelhez jutni, a bankok egymás alá licitálnak a kuncsaftért...az állam próbálkozik, de kevés sikerrel, egyedül a "maklerek" díjait sikerült eddig a tulajokra hárítani...alig lehet megfizethető lakáshoz jutni, egy előnyös helyen lévő, normálisabb bérleti díjúért százak jelentkeznek...
Átlagember | 2014. 01. 30. 08:22 | #31
Ez a cikk annak a bankoligarhiának az emberei által készült akik célja, hogy minden ember kiszolgáltatott legyen neki azáltal, hogy minden ember, cég és állam adósságban ússzon. Egy szint után már nem ér semmit a pénz, mert nekik már bármennyi megvan, viszont a hatalom érzésére szükségük van. Ezen felül pedig már csak azért sem értek egyet vele, mert az embernek szüksége van az "otthon melege" érzésre, egy helyre, ahova "hazamehet". Ez sokszor a szülői ház, de később egy olyan lakás, ahol sokáig él. Aki rendszeresen költözik, frusztrált lesz, depressziós, stb. Gondoljunk csak bele, ti nem szoktatok a szülői házról álmodni? Ezt elvenni óriási kegyetlenség!
nkmedve 2014. 01. 29. 18:45 | #30
Erre is szerintem lett volna megoldás, amint már irtam az, hogy van saját lakásod nem jelenti azt hogy ott is kell lakj feltétlenül. Én laktam már olyan albérletben aminek a tulaja pont a lakás hitelét fizette abból a bérből amit mi adtunk neki, ő pedig máshol lakott ugyancsak albérletben (neki megfelelőbb helyen).

"de a tesói 200km-re laknak tőle, egyedül maradt a kisvárosban. Na ö, már nagyon bánja, hogy megvette. ( A tesói mai napig is bérlakásban laknak.)"

Ez azért inkább forditva szokott történni, szerintem inkább az van egyedül aki állandóan költözik. Az se elhanyagolható különbség, hogy mig az ismerősödnek igy lett egy lakása (amit bármikor kiadhat és tovább állhat) addig a testvéreinek még mindig nincs lakásuk, és ott lebeg a kockázat a fejük fölött, hogy ha elveszitik az állásukat és nem találnak mást akkor utcára kerülhetnek.
Előzmény: BeLac007 (27) +1 VÁLASZ
Lusu 2014. 01. 29. 18:25 | #29
Ez az egész csak arról szól, hogy semmid ne legyen. 10 milliós autó? 10 év múlva mit ér? De egy többgenerációs ház önmagáért beszél, 100 évre szól és tovább. Kiveszik a lábatok alól a talajt és vígan aszisztáltok hozzá, nemzeti identitástudat semmi. Értem én, hogy a kormányok teszik tönkre, de azt is mi választjuk meg ki legyen hatalmon. És egy olyan országban, ahol az emberek nem birtokosai a saját földjüknek, bizony könnyen és gyorsan kipaterolhatóak az őslakosok. Mondjuk ez ...feco...-t nem fogja zavarni mert neki jó lesz München-ben is.
Swordfish 2014. 01. 29. 17:48 | #28
Mindenkinek más a prioritás. Én inkább élnék szerényebben, de szabadságban, nem a munka által megfojtva és értéktelen, elmúló dolgokat hajszolva, mint havi fél milliós fizetéssel, de szabadidő és barátok nélkül. Nem vagyunk egyformák. Az viszont kicsit furcsa, hogy az ingatlan árakat meg azok értéktartását pedzegeted, miközben saját bevallásod szerint egy ~10+ milliós autód van. Hát annál nagyobb pénztemető nem kell és hidd el, hogy nem az irigység beszél belőlem. Biztos vagyok benne, hogy megdolgoztál érte. Csak ebben a relációban kicsit furcsa. Lehet, hogy másnak olyan a lakás, mint neked az autó. Kell és kész. Nem anyagi, vagy gazdaságossági szempontból választ saját lakást, vagy saját autót, hanem, mert neki az kell. Ha elő tudja teremteni az árát, akkor hajrá. Mondhatnám neked, hogy sokkal jobban megéri autót bérelni. Viszonylag drága, de soha nem kell rá költeni, ha kell megszerelik, addig kapsz másikat a feneked alá, majd ha meguntad más típusra váltassz. Nem jobb?
Előzmény: ...feco... (21) 0 VÁLASZ
BeLac007 2014. 01. 29. 17:40 | #27
Van benne igazság.
Egy ismerősöm jó 25 éve kiment Németországba ahol le is telepedet ö és a testvérei. Jó magyar szokás szerint pár év után vett lakást hitelre. Csak ép, amikor jött a válság és bezártak a munkahelyek sorra, vagy kevesebbet kellet dolgozni, kevesebb bérért, na akkor lett gond a megvett lakás. A tesók nem vettek lakást így ők tovább álltak egy másik városba, ott volt még munka. Ö sajnos ezt nem tehette meg. Eladni nem tudta, az eredeti vételár felét ajánlották meg neki. Persze élni és a hitelt meg a rezsit fizetni kell. Maradt az ingázás munkaügyben, napi három óra autózás. A lakást az óta sem tudta eladni, bár most már helyben dolgozik, de a tesói 200km-re laknak tőle, egyedül maradt a kisvárosban. Na ö, már nagyon bánja, hogy megvette. ( A tesói mai napig is bérlakásban laknak.)
+1 VÁLASZ
bubi66 2014. 01. 29. 17:33 | #26
Na basszus .... végre leesik a tantusz , hogy a devizahiteleket is ezért erőltették a népre a liberálbolsevikok karonfogva a nyugati népnyúzó tőkésbankokkal együtt .
Homo Sapiens 2014. 01. 29. 17:07 | #25
Azért ismerem, mert szoktam időnként ételt adni a hajléktalanoknak, és el is beszélgetek velük. kb egy tucat hajléktalant ismerek. Szerinted fogadjam be mindet az 51m2-es lakásomba?
Te szoktál segíteni a hajléktalanokon? Ha nem, akkor te sem vagy ember?
Tooni 2014. 01. 29. 16:44 | #24
Már ha a "szarkazmus szó mond valakinek valamit?" :D
Előzmény: tjunior (19) 0 VÁLASZ
Fuji87 2014. 01. 29. 16:29 | #23
jogosan írta tjunior, hogy kb abba a 10-15% tartozol ami itt él kishazánkba. Én azt az utat választottam amit leszaroztál a többséggel együt (főiskola-papírmunka) és dolgozok 70 kilóért...
Én nem panaszkodok mert az átlaghoz képest rendezettebbek a körülményeim (gondolok itt arra, hogy nem devizás lakásban hajtom le a fejem).
Az a baj az egésszel, hogy mint írtad, te is vállalkozó vagy, ezt valamivel könnyebben meg is teheted, de ha ilyen "alja" munkát csinálnál, vagy a gyárban pakolnád a dobozt, vagy töltenéd az árut a polcra, lehet nem vennéd ilyen lazára a figurát... Magas lóról én is lehet bátrabban leköpnék a pornépre, de nem ott vagyok én sem, viszont azt se felejtsd el, hogy onnan is könnyen és kúvanagyot lehet esni :D és itt adok igazat annak aki befekteti a kuporgatott pénzét egy lakásba, mert még mindig ad egy biztos hátteret.
Előzmény: ...feco... (21) 0 VÁLASZ
tjunior 2014. 01. 29. 16:23 | #22
aha, szóval kocsi az van, átlagos devizahiteles lakás árú ... van akinek meg más a prioritás
Előzmény: ...feco... (21) 0 VÁLASZ
...feco... 2014. 01. 29. 16:16 | #21
jah, valójában 11-12 éve teljesen átlag magyar voltam, ma azért nem vagyok az, mert akkor mertem máshogy gondolkodni. Nem találtam fel semmit, nincs semmilyen befolyásos rokonom, nincs semmilyen istenadta tehetségem, vagy bármilyen olyan helyzeti előnyöm, ami kiemelt volna a tömegből.
De más lett volna az életem, ha fősuli végére megházasodom, anyámék vettek volna egy telket, amire szocpolból házat építek, elmegyek dolgozni valamilyen hivatalba (a két diplomámmal biztosan jó állásom lett volna, akkor is irígykedtek volna egy csomóan!), és élem a szürke taposómalmot minden nap!
Most a kocsim drágább, mint amekkora az átlag devizahiteles lakások ára, mégsem veszek lakást. Mert korlátozna, röghöz kötne, és irgalmatlan összegeket élne fel. A lakásokat építeni befektetés, de birtokolni nem az! Amúgy volt egy könyv, ami megváltoztatta a világról alkotott képem: Gazdag Papa, Szegény Papa!
Először hülyeségnek tűnt, de mivel csóró voltam, sokat nem veszthettem... De mint mondtam, én ugyan nem mondom meg senkinek, hogy miről mit gondoljon...
Előzmény: tjunior (19) 0 VÁLASZ
Norci 2014. 01. 29. 16:10 | #20
A hitellel kapcsolatban tök igazad van, nem is merném megkockáztatni pont az általad leírtak miatt. Viszont ha lenne elég pénzem egy lakás megvételére, hát nem haboznék, mivel nem befektetésként gondolnék rá, hanem mint otthonra.
Előzmény: ...feco... (18) 0 VÁLASZ
tjunior 2014. 01. 29. 16:05 | #19
végre egy átlag magyar is hozzászólt a témához
+1 VÁLASZ
...feco... 2014. 01. 29. 15:57 | #18
A hozzászólások pontosan mutatják, hogy a legtöbben egyáltalán bele sem gondoltak a cikk lényegében, csak azt bizonygatják, hogy márpedig nekik igazuk van, és igenis ők döntöttek jól.
Én igazat adok a cikknek, sőt jópár éve így gondolom, és ezek szerint is élek. A pénzem befektetem a vállalkozásomba, és a hozamából lényegesen jobb körülmények között élek, mint ha nem így tennék. Akár mikor tudnék közepes árfekvésű, sokak számára elérhetetlen házat vásárolni bármilyen hitel nélkül, mégsem teszem. Egy ház óriási luxus, nem engedhetem meg magamnak, hogy 10-20-30 milliókat vegyek ki a vállalkozásomból egy olyan cikkre, amelyet a fizetésemből simán bérelek. (persze aki elcsalja az adót, annak más, de én nem ilyen vagyok.)
Egyszerűen rugalmatlan: amíg fiatal voltam egy egyszobás (fullos!!!) társasházi lakásban laktam, mikor összeköltöztünk párommal nagyobba mentünk, mostanra tervben a gyerekek, és kellene második garázs is, úgyhogy megyünk kertesházba! lehet lesz 3 gyerekünk 4 év műlva, akkorra nagyobb ház kell, mint most, újabb 20 év műlva pedig a gyerekeim mennek majd egyetemre, és kiköltöznek, megint kisebb ház kell. És még csak a méretről volt szó. De van más is: először alföldi mezővárosban laktam, de rájöttem hogy kell a nyüzsgés, és megyeszékhely belvárosába költöztem. De itt nem lehetne gyereket nevelni, szóval most majd irány a kertváros. De az élet mindig hoz fordulatokat: a vállalkozásom nyugatra terjeszkedik, és az sem kizárt, hogy 2-3 év múlva bécsbe vagy München-be költözöm. És még csak állást sem kell keresnem, valójába magam választhatom meg hol akarok élni! Hátmég ha kényszer is lenne!
Az ingatlanpiaci válságok soha nem a gazdagokat súlytják, nekik jellemzően nincs hitelük! Annak gond, aki a magas ingatlanpiaci árak mellett vette meg a házát, és 5 év múlva több pénzzel tartozik, mint amennyit az egész ér! Mert ha albérletet fizetel és van 200eFt-od egy albira, bérelsz egy villát, ha megszorulsz, akkor kiköltözöl, és bérelsz tovább egy társasházat 60e-ért! De ha felvetted a devizahitelt a 100-es havi törlesztőre, a törlesztőd felment 160e-re, a fizud meg fél évre lecsökkent a munkanélküli segélyre, és nem bírod fizetni a hitelt, miután elárverezik a házadat már házad sincs, megtakarításod sem, mégis tartozol még a banknak pénzzel! Na az az igazi buli!
De mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, én nem mondom meg senkinek hogy mire költi a pénzét...
(mellesleg még egy gondolat annak, aki szerint egyszer elfogynak a törlesztők, és az övé lesz a pénz: szerinted amit most megveszel 20 éves házat úgy, hogy 5 milliót beleteszel, és 15-öt felveszel húsz éves hitelre, forint alapon, soha nem látott alacsony kamatszint mellett, mennyit fogsz mindösszesen kifizetni? elárulom: kb. 35 milliót. És mennyit fog érni az akkor 40 éves házad? 25 milliót. Nagy üzlet volt! És mennyit fog érni ugyanez a ház, ha az egyik szomszédba odaköltözik egy iszákos, munkanélküli, igénytelen nagycsaládos? 5 milliót? max talán! és tudod garantálni, hogy nem így lesz?)
+1 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2014. 01. 29. 14:30 | #17
Hátha tényleg ismersz valakit, aki ilyen helyzetbe került, és nem segítesz rajta, akkor mégse vagy Homo Sapiens... ;)
Előzmény: Homo Sapiens (16) -2 VÁLASZ
Homo Sapiens 2014. 01. 29. 13:37 | #16
Ha megszűnik a munkahelyed az albérletet a rezsivel együtt fizetned kell továbbra is. Ha nem, akkor kitesznek az utcára. Ismerek olyat, akivel ez megtörtént. És mivel a férje már meghalt, gyermeke meg nem volt, nem tudott kitől segítséget kérni és most hajléktalan.
tjunior 2014. 01. 29. 13:33 | #15
Mit jobb fizetni törlesztőrészletet vagy bérleti díjat? egyiket se, de a törlesztő részelt előbb-utóbb elfogy...és a végén van egy házat!!! Az ingatlanpiac összeomlása meg maximum azokat érinti akik befektetésnek vesznek ingatlan (azoknak meg általában jó, ha lenne pénzem most biztos hogy ingatlanba fektetném).
Swordfish 2014. 01. 29. 12:54 | #14
Az a baj, hogy ez a kutatás az embert csak egy eszköznek, munkaerőnek tekinti, akinek egyetlen célja, hogy minél hatékonyabban dolgozzon, amivel pénzt keres és fenntartja magát, mint fogyasztót. Bocs, de ebből nem kérek. Vannak igényeim, alapvető emberi igények. Saját lakást/házat szeretnék, ami az otthonom. hol minden az enyém és úgy élek benne, ahogy szeretnék. Baráti kapcsolatokra van szükségem, nem egy gép vagyok, aki mindig a legoptimálisabb munka után rohan és költözik és félévente hátrahagy mindent. Inkább keresek kevesebbet, de élni szeretnék. Inkább a két kezemmel építek fel egy saját házat, mint hogy a nagy pénz reményében feladjam az egész életem. Ez a véleményem.
+4 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2014. 01. 29. 12:42 | #13
A cikkből idézve: "Ez azóta is fennmaradt, mert a német bankok kockázatkerülők, az állam nem támogatja a lakásvásárlást, korlátozza viszont a bérleti díjak emelkedési ütemét."

Ebben van a kulcs, amit Magyarországon szépen lassan létre hozhattak volna. Magyarországon az önkormányzati (állami) bérlakásokat csak az un. "rászorulóknak" adják ki. Ez gyakorlatilag tönkrevágja a mobilitást. A kormánynak jelenleg van valami intézkedése, ami ezt próbálja enyhíteni, de ez csak max. a változás kezdetének jó.


McLarenThe1 2014. 01. 29. 12:04 | #12
Nagyon szép lenne, nem kellene lakást venni, de szerintem Magyarországon ennek nem igazán van kultúrája, és jelen állás szerint szerintem nem is. Amíg nagyon sok embernek egy élete munkája van benne, és gyakorlatilag ennyit tud a gyermekeire hagyni, addig nem szívesen mond le a saját lakásról. Ráadásul amennyit kifizetsz egy albérletre közel annyiból össze lehet rakni egy hasonló méretű lakás törlesztőrészletét, így nem biztos hogy sokan akarnak albérletbe menni (nem is lesz a Tiéd a lakás évek múlva, és nem is tudsz többet takarékoskodni...)
+1 VÁLASZ
nkmedve 2014. 01. 29. 12:04 | #11
Ismét egy cikk ami igaz a leggazdagabb országokra, de lényegében teljesen figyelmen kivül hagyja az itteni viszonyokat, és ezáltal teljesen irreleváns szerintem.

Mifelénk igenis kell minimum 1 lakás, mert az (ingatlanpiaci viszonyoktól függetlenül) többnyire örzi az értékét. Az, hogy ezt ki milyen módon tudja elérni, rövid- vagy hosszútávon az már más téma.

Ha nincs lakás akkor csak az alábbi két lehetőséget látom:
1. Az ember lakás helyett a megtakaritásait akár bankban, akár befektetés formájában tartja. Nem hinném hogy ez bármilyen módon is biztonságosabb lenne mint az ingatlan.
2. Az embernek nincs megtakaritása, napról napra él, hogy ki tudja fizetni a bért (ide venném azokat is akiknek esetleg van 1-2 hónapra pénz félretéve). Munkahely elvesztése miatt akár utcára is kerülhet, mert nem tudja tovább fizetni az albérletet.

Ha valakinek kell a mobilitás akkor adja ki a saját lakását és költözzön albérletbe ott ahol neki megfelel (igy nem kell teljesen saját zsebből fizetni az albérletet, és mégis megmarad a saját lakás későbbre).
Tooni 2014. 01. 29. 11:58 | #10
A sok saját lakás tesz szegényebbé. Ezért kell a többit kiadni.
Norci 2014. 01. 29. 11:35 | #9
:)
Előzmény: kukuc (8) 0 VÁLASZ
kukuc 2014. 01. 29. 11:33 | #8
Egyszerre. :P
Előzmény: Norci (6) 0 VÁLASZ
kukuc 2014. 01. 29. 11:33 | #7
Egyet értek, nem beszélve arról a sok pénzről ami a lakbér helyett inkább menne a rezsire.

Huszonvalahány év albérlet után azért kicsit jobb a saját lakás.
Előzmény: neophyte (5) 0 VÁLASZ
Norci 2014. 01. 29. 11:29 | #6
Bizony. És különben is, mihez kezdenék azzal a plusz 50-60 ronggyal, amit nem kéne bérleti díjra költenem?
Előzmény: neophyte (5) +5 VÁLASZ
neophyte 2014. 01. 29. 11:18 | #5
Hát igen, nincs is annál jobb, mikor pár évente költözni kell albérletről albérletre...
yoda_mester 2014. 01. 29. 11:18 | #4
Mármint hogy, hogy temeti maga alá az ingatlan piac összeomlása, a lakás tulajdonosokat? Esetleg az ingatlanosokat, nem? Ha nem akarod eladni, nem mindegy hogy mi van az ingatlan piaccal?
+3 VÁLASZ
gumi 2014. 01. 29. 10:53 | #3
Lákást kö épitni nam a keriert .
no bank no adosság hát IJ [igy jártatok]
4szoba 18 kerék 3 unoka oszt nincs gond


Szebb jővőt.

kissfreezer 2014. 01. 29. 10:42 | #2
Van benne valami, de azért én nem bánnám, ha örökölnék valahonnan egy lakást és ez álltal röghöz lennék kötve. Leszarom az elvesztett milliókat!
Mimis 2014. 01. 29. 10:36 | #1
A posztot a Lakókocsi Kereskedők Szövetsége szponzorálta.... :) ;)
+2 VÁLASZ