A saját lakás szegényebbé tesz

2014.01.28. 13:03 Módosítva: 2014.01.28. 13:03

Német kutatások szerint a magas munkanélküliség és magas lakástulajdon-hányad összefügg, írja a Pénzügyiszemle.hu. Vagyis ha egy gazdaságban mindenkinek van saját lakása, az nem feltétlenül jó.

A saját lakás röghöz köti az embert, leköti a tőkéjét, elnyújtja a munkába járással töltött időt, ráadásul az ingatlanpiac néhány évtizedenként rendre összeomlik, maga alá temetve a lakástulajdonosok millióit.

Németországban a lakástulajdon-hányad mindössze 43 százalék, ami Európában Svájc után a második legalacsonyabb érték. A németek elégedettek a helyzettel, közgazdászok pedig állítják, hogy a német gazdaság sikerének épp ez az egyik kulcsa.

Az alacsony hányad kialakulása a világháborúra vezethető vissza, amiben a német lakások nagyjából 20 százaléka elpusztult. Az állam akkor programokkal támogatta a lakásépítést, melyben a lakosság nem tulajdonossá, hanem bérlővé vált. Ez azóta is fennmaradt, mert a német bankok kockázatkerülők, az állam nem támogatja a lakásvásárlást, korlátozza viszont a bérleti díjak emelkedési ütemét. Ezek miatt erős a kínálat a bérlakásokból, és a lakosság sem úgy tekint a lakásra, mint befektetésre.

Az eredeti elemzést itt olvashatják.