Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
7sleeper 2013. 06. 23. 12:57 | #28
nem rabbi ám az, mégha hajaz is rá nyilván nem véletlenül
rapi vagy rabi = gyógyító
kb. 3700 éve

egyébként stimmel :-)

bár a paraszolvenciához sincs sok köze igazából semmilyen oldalról nézve.
Előzmény: cila (27) 0 VÁLASZ
cila 2013. 06. 22. 16:34 | #27
Jó 4-5 ezer éve náhai Hammurabbi törvénykönyvéből:
215. paragrafus:
"Ha az orvos nehéz sebet ejt valakin bronzkésével s az illetőt megmenti (...) X sekel ezüstöt kap.
218. paragrafus:
"Ha az orvos valakin nehéz sebet ejt bronzkésével s az illető halálát okozza (...) kezét vágják le."

forrás: http://mek.niif.hu/07200/07287/07287.pdf
7sleeper 2013. 06. 21. 21:31 | #26
-öt év; nem lesz az kicsit sok?!
-mondom kötél!!

majd nem viccelne
Előzmény: bungle (25) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 06. 21. 12:43 | #25
"Állítólag csak viccelt, hogy oldja a feszültséget." :D
http://most.444.hu/2013/06/21/bocsanatot-kert-a-halapenzt-keveslo-orvos/
bungle
ismeretlen 2013. 06. 17. 14:39 | #23
"Sajnos" ennyire pofátlan csak a már tapasztalt, öreg róka orvos mer lenni, aki minimum főorvos, vagy vezető, de biztos, hogy nem a kezdő orvos. Nos ezeknek az alul fizetett orvosoknok nettó sok száz ezer forint a fizetésük, ismerek olyat akinek bruttó két milla, amit én azért nem neveznék kevésnek. A kezdő orvosnak igen, annak kevés a fizetése, viszont azok még lelkesek, és lelkiismeretesek, csak később romalanak el, válnak pszichopatává, vagy szocipatává, nem tudom melyik megfogalmazás a jó azokra, akik el sem tudják képzelni, hogy más embereknek vannak érzelmeik. Az ilyen orvosok, bárkitől elfogadják a pénzt. Illetve, ugye ami a baj, hogy nem elfogadják, hanem kérik. Előre! Addig nincs műtét, amíg nem tejelsz, de esetleg ha műtét után tejelnél, akkor is megmondja, hogy mennyit kér. Volt ugyanebben az intézményben olyan, hogy a beteg mondta, hogy de neki nincsen 200 ezre, a válasz az volt, hogy nem baj, lehet részletben is fizetni.

És ami az egészben a plusz baj, hogy ezeket, az amúgy nem feltétlenül fontos műtéteket, az állam, vagy a főváros pénzén végzik el, de a "hálapénzt" bezsebelik. Ja és adót nem fizetnek utána. Teljesen elszaladt az ilyen orvosokkal a ló, nem tudják, hol a határ, hol a jóízlés, hogy mit nem kéne már megtenni. De megtehetik, mert senki nem meri őket basztatni. A rohadék média, meg nem erről csinál rejtett kamerás riportot, mert ők sem mernek, hanem hogy cigiznek a gyerekek. Bravó.

Hát szóval nekem ne panaszkodjon egyik orvos sem, hogy kevés a fizetés. Mert elvállalta, azért kapja a pénzt, hogy dolgozzon. A kórházban a takarító sem mondja azt, hogy kevés a fizetésem, majd ha kapok plusz 10ezret, akkor felmosom a szart, de addig meg sem mozdulok.

Viszont ismerek olyan orvost is, aki megsértődik, ha már a pénzről esik szó, esetleg tök ingyen ellátja azt is, akinek taj kártyája sincs. Szóval vannak rendes, lelkiismeretes orvosok is, csak sok a genyó, és rossz hírét viszik, az amúgy is rosszhírű egészségügynek. És ezt az egészet nem lehet ráfogni arra, hogy kevés az ember, kevés az eszköz, kevés a fizu. Aki kórházban dolgozik, az pontosan tudja, hogy nem ezeken múlik. Mert nagyjából van minden, csak érdekes módon akkor kerülnek elő a dolgok, ha egy kis pénzt is juttat a beteg, vagy a hozzátartozó, akkor már figyelem, és kedvesség, meg takaró a betegre. Meg időpont.
Előzmény: realista (2) 0 VÁLASZ
realista 2013. 06. 15. 00:26 | #22
Hat igen, mint koztudott, a penz a legjobb kenoanyag es katalizator :)
Előzmény: iMan (19) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2013. 06. 14. 23:13 | #21
Tegnap találkoztam egyik gimnáziumi osztálytársammal aki sebész.62 éves, menő. Egy országos intézetben dolgozik, Beszélgetésünk során többek közt ezeket mondta:" Megszüntették a nyugdíj melletti munkát, ennek hatására csak ebből az intézetből 60 ápolónő ment nyugdíjba. ..Én még maradok mert van paraszolvenciám, de az is egyre kevesebb. Ha így megy tovább, szarok az egészre elmegyek nyugdíjba.... 3 ütőképes ember van itt a sebészeten én 62, a másik 1 évvel fiatalabb, a harmadik, a kis taknyos csak 57. Utánpótlás sehol. Ha közülünk egy elmegy akkor vége, mert a műtéthez legalább 2 komoly ember kell."
EZ EGY EURÓPA HÍRŰ INTÉZET, MA.
Szóval lehet, hogy szemetek az orvosok, lehet, hogy csak vannak köztük szemetek, de addig jó amíg még vannak orvosok kis hazánkban, mert a nyugdíjas orvosok elmennek esetleg fusizni a magánklinikákra, ahol nem kell hálapénzt adni, "csak" kifizetni a számlát, a kórházakban meg lesznek olyan várólisták, mire sorra kerülnél már rég késő lesz.

+2 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 14. 20:20 | #20
Mindig öröm ilyen pozitív tapasztalatokat olvasni! :)
Előzmény: iMan (19) 0 VÁLASZ
iMan 2013. 06. 14. 20:15 | #19
Egy volt tanárom mesélte, hogy sérvet kellett volna műteni, elment a dokihoz, aki kiírta jövő nyárra. Aztán Tanbá megkérdezte, hogy mi lenne, ha adna húsz ezret és ennek hatására már másnap reggel meg is műtötték.
Előzmény: bimbi (13) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 14. 19:39 | #18
"Egy rendes masszázs terápia, ami ellazítja az izmokat, és helyrerakja a gerincet, csontokat,"

Ezt csak megerősíteni tudom!
Manuálterapeutánál voltam, mert kezdett fájni a hátam. Egy-egy műszak után felállva szépen ropogott minden csigolyám középtájt kezemmel hátul előrenyomva, felállva az asztal mellől. Kíváncsiságból megnéztem mégis mire való ez.
És rendkívül elkeserítő. Jött hogy sírjak. Pár napra az egy-másfél órás kezelés után. Örömömben.
El sem tudtam képzelni, hogy hogyan tudtam eddig így élni :'(
én tudatlan.
Még egy alkalom után szabályosan magasabbnak éreztem magamat. A lépéseim mintha nem is érték volna a földet, hanem fél méterrel felette lebegtem. Többé nem ropogott a hátam.
És azóta utána is olvastam mi miért alakul ki, roppant tanulságos ám. EZT kellene középsuliban oktatni, mert amit testnevelés órának hívnak ma...
Előzmény: sahinel (14) 0 VÁLASZ
Porcelanbaba 2013. 06. 14. 19:39 | #17
Lehet, hogy alacsony a fizetésük, nem tudom, nem ismerek orvost, bár szerintem ha olyan nagyon brutálisan kevés lenne, akkor már senki sem lenne itthon. De gondoljunk csak bele: ha azért maradtak itt, mert nekik a gyógyítás a fontos, akkor meg feltételezem egyáltalán nem várnak el hálapénzt, nem? Jó, tudom, meg ahogy azt Móricka elképzeli.
Nem azért, nyilván hálás lennék, ha megmentenék az életemet, de ők elvileg ezért választották ezt a pályát, nem? Rég rossz, ha a fizetésük mellett még a hálapénzt is elvárják. Ahogy írta valaki, a főnök, vezetés vagy az állam felé tartsák akkor már a markukat, mert ha egy szegény, szerencsétlen, de TB-t, stb.-t tisztességesen fizető embert megmentenek és az csak egy csokor virággal/doboz csokival tudná megköszönni, akkor ne az legyen már, hogy lenézik...
bimbi
bimbi 2013. 06. 14. 19:32 | #16
Szerintem nincs semmi baj az orvoslással. Az emberekkel van a baj, és az országgal. Az, hogy valaki orvosnak tanul, hogy féreg módon kihasználja/zsákmányolja a szorult helyzetben lévő beteget, az nem az orvostudomány problémája, hanem a társadalomé. Ezt kellene igen szigorú törvényekkel és igazságszolgáltatással felszámolni. 1. Az ilyen gerinctelen férgeket börtönbe vágni 100 évre. 2. Az orvosok fizetését rendesen emelni.
Nem lenne nehéz rendet tenni, csak akarni kellene. Az elmúlt évtizedek kormányai szartak erre. Ezért tartunk itt.
Előzmény: sahinel (14) 0 VÁLASZ
Élien 2013. 06. 14. 19:28 | #15
Nekem tavaly nyáron sportbalesetben a csuklómban törött el egy csont. Begipszelték, majd mondták, hogy menjek vissza 2 hét múlva, akkor majd meglátják, mi a teendő. Az orvossal nem is beszéltem, az ápolónő mondott el mindent. Vissza mentem, hogy gipsz csere kellene, mert jött a szaga...
A doki rögtön ajánlotta 7ezerért a húúúú de jó gipszet, amit fel is raktak. Utána mondta meg, hogy vizet ez sem érhet. Hiába mondtam neki, hogy bassza meg, hát pont a fürdés miatt kértem a cserét. Hát most már fent van sajnálja. Mondom neki, akkor adjon róla számlát, aztán csőváz. Hát azt nem tud adni. Jó, mentem a kórház dirihez, akivel nem rövid úton sikerült kontaktba kerülnöm. A sztorimra, hebegett habogott és azt ígérte ,hogy mindenképpen utána néz a dolognak.
Ja, mint kiderült jó haverok, így valszeg ki lettem röhögve...
sahinel 2013. 06. 14. 19:16 | #14
Ezért tetszik a természetgyógyászat. Én csak masszázsért kérek pénzt amit mindenki érezhet, és elfogad, de közben lehet mást is alkalmazni.

A természetgyógyászat bevált szokása pl kínában és rendesebb helyeken, hogy a gyógyító megmondja mikor mennyi időnként érdemes járni , vagy mikor kell visszamenni kontrollra. Minden alkalommal fizetsz. De ha beteg leszel, akkor addig amíg meg nem gyógyít addig ingyen van minden. Tehát ha megjelensz mindíg amikorra mondta akkor neki kell téged meggyógyítani. De a természetgyógyászat más mint az orvoslás. Tehát itt elmondják mit kell csinálnod magadtól ahhoz hogy megtartsd az egészséged. Tehát ez nem csak az orvoson hanem a kliens is kötelezve van dolgokra. Étkezési szokások, vagy fizioterápia, stb.

Akkor fizetsz tehát ha minden rendben és munkaképpes vagy. Ez szerintem elég korrekt megoldás lenne rendes gyógyászatnál is csak ne mindíg azokat a rohadt gyógyszereket írnák fel mindenre.

Mivel masszőr vagyok sokszor a betegeknek akiknek izom, gerinc, stb fájdalmai vannak csak fájdalomcsillapítót írnak fel. Pedig ez csak a tünetet szünteti meg nem azt ami okozza, és nem a problémával foglalkozik. Egy rendes masszázs terápia, ami ellazítja az izmokat, és helyrerakja a gerincet, csontokat, és elmondja mit hogy kell erősíteni hogy megelőzze ezt gyógyszer nélkül tud segíteni, úgy hogy utánna valsz nem kell több kezelés.

Tehát a rendes természetgyógyász akkor kap pénzt ha tényleg segít, és tanít, útbaigazít. Ezért ez nem is gyógyászat, közelebb áll a valláshoz. Ezért is volt valsz hogy a keresztény egyház üldözte sokáig az ilyeneket.

Most nem a távgyógyító királyokról, és Budapest TV mágusairól beszélek hanem tényleges kezelésekről.
Előzmény: bimbi (13) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2013. 06. 14. 18:55 | #13
Undorító, de aki teheti fizessen hálapénzt, és legalább egy részét előre. Lehet ellene lázongani, de fogd fel úgy, hogy a saját gyógyulásodért fizetsz. Ezt az elbaszott rendszert csak felülről lehetne megváltoztatni kemény kézzel és vasszigorral. Amíg meg ez van, addig a beteg nem igen tud mást tenni, mint benyeli a veszteséget.

Én mindig előre fizetek a dokinál, mert apám így tanította. És sajnos nagyon is megéri. Van olyan orvos, aki nem fogadja el, de olyan is, aki simán hagyna megdögleni, ha nem fizetnék hálapénzt. Jártam már úgy, hogy több doki is bent volt a vizsgálóban, ezért csak kb. 2 perc késéssel tudtam átadni a hálapénzt (miután kimentek a nem odavaló dokik). A pénz láttán a doki azonnal váltott a "magasról szarok rád" hozzáállásról a "menjünk át a másik vizsgálóba, mert ott ultrahang is van"-ra. :-/
cila 2013. 06. 14. 16:58 | #12
7sleeper 2013. 06. 14. 16:06 | #11
1. én úgy láttam, hogy a pénzzel kibélelés egyáltalán nem megoldás. a magánklinikának kötött, nem olcsó ára van (miért akarnál ott külön "perkálni"? persze ha jobb szolgáltatást akarsz és fagyit a seggednek, az feláras - a közkórházban meg az egyágyas agonizálás az, mert egyébként simán hazaküldenek mindenkit..); de hozza a fix, elvárható eredményt (ahogy gyakran a közkórház is). operálás, közvetlen utókezelés; megfizetett, nem agyonfrusztrált személyzet az őrkutyától a vezető orvosig.

kórházban meg a hozzáértő, nagyhírű főorvos, ha megy a parázás (mégha szétosztásra is kerül) valószínű, hogy átadás után "eltűnik" (csak annyira néz rá a beteg leleteire, hogy amit talán egyébként is megcsinálnának az biztosan úgy menjen (hogy gikszer ne legyen belőle) - de ez a betegben, a családtagokban azt a talán nem alaptalan érzetet kelti, hogy csak a pénzt vette át, aztán semmit nem csinált - és innentől kezdve önjáró a para és a "hírnév", és a rettegettség ("élet-halál ura"); a túlélők már maguktól is terjesztik, hogy mennyi a túlélés tarifája Dr. XY-nál..) mocskos egy dolog ez.. rohadj meg roth manó..

2. az előlépés lehetőségének hiánya, a túldolgoztatás, az általános szar eü. helyzet mellett az, hogy ezért még meg sem fizetik őket a legkisebb problémájuk valószínűleg.

3.-> volt már hír kontár kiköltözött orvosról angliából, úgyhogy nemcsak a jók mennek el. és nemcsak a rosszak maradnak. a nyelvi korlátok, eltérő szokások (az idegen környezetben teljesítés kényszere, az anyagi boldogulás farkasának törtetése) viszont azt eredményezi, hogy az itt orvosló, akár itt tanult külföldi állmapolgárságú orvosok bizony alulteljesítenek..

szerintem a parát végképp el kell törölni. kiszolgáltatott ember és családja ne fizessen akkor se ha éppen tud. az orvosok fizetését viszont egyidejűleg fel kell nyomni a csillagos égig, mert az egészség megfizethetetlen. a magas fizetésükből menjen első időkben egy a jelenleginél jelentősebb és egyedibb összeg felelősségbiztosításra (amiből időnként visszakapnak, ha nem rontottak). aztán ha ez megvolt; a kontár, felelőtlen henteseket meg megbüntetni, és eltiltani örökre a gyógyítástól..
Előzmény: eMTé (8) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 14. 15:47 | #10
Az ilyet én csúnyán büntetném. Letette az orvosi esküt nem? A szerencsétlen beteg aki eleve rosszul van és ha nincs pénze akkor dögöljön meg? Akkor rakjuk börtönbe az ilyen gyükeret. Ez kb olyan mintha a tűzoltó kimenne tartaná a kezét, ha nem kap pénzt akkor otthagyja a lakókat bennégni. Végülis neki is jár a pénz. Ja meg a rendőr előtt lenne szép ha kirabolnák, összevernék, a rendőr meg miután kirabolták tartaná a kezét pénzért. Ha nem maradt semmi nállad akkor kuss hát ő is pénzért dolgozik.

Értem hogy kevés a pénz de ilyesmivel szórakozni főleg hogy senkinek sincs pénze nagyon az rohadt nagy bunkóság. Haverom egy ilyen barom orvosnak ( aki nem akarta a haverját megműteni mert mindjárt vége a műszaknak, és hogy nem akar túlórázni, a gyerek meg lehet belehal) kapta el a torkát, és pénzt kezdett a szájába tömmni, majd megmondta hogy ha nem végzi a dolgát ott helyben kicsinálja mielőtt még a haverja halna meg. Igaza is volt nagyon.
7sleeper 2013. 06. 14. 15:33 | #9
valójában semmilyen módon nem igazolható ez a borítékozás
ugyanis
a betegeknek nagyobb százaléka alulfizetett, mint az orvosoknak..

trabanttal is kevés orvos jár
tehát vagy (láb)busszal vagy van egy rész amelyik többnyire megérdemelten
közép-felső - prémium-kategóriás gépjárművel közlekedik (csak utóbbiak egy kis része elvárja a parát is)

a jó orvost meg kell fizetni, de, hogy a betegen, betegeken csattanjon az ostor pfejj..
Előzmény: realista (2) 0 VÁLASZ
eMTé 2013. 06. 14. 15:23 | #8
Persze emberileg felháborító, de mégis érdemes a dolgot végiggondolni. Én speciel , ha meg kellene operáltatnom magam, nagyjából tudom, melyik az az egy - két szakember aki az adott területen a legjobb. Hozzá mennék, és jó sok hálapénzt adnék neki. Mert:
1. A jó sok hálapénz még mindig kicsi-kicsi töredéke annak a pénznek, amit egy magánklinikán kellene fizetnem. Mert ha adok mondjuk egy gerincműtétért 100 ezret, az a sebésznek azért elég. Magánklinikán meg mennyit kellene perkálnom, mondjuk úgy 3 milla körül? Lehet hogy még alul is becsültem.
2. Ha ezek a szakmájukban igen jó sebészek nem kapnak elég pénzt, előbb vagy utóbb egy vállrándítással lelépnek, és az EU-ban 8-16 ezer Eurós fizetésért fognak rajtunk röhögve dolgozni (nem túloztam az összeggel)
3. És mit gondoltok, mit érünk vele, ha ingyen és hálapénz nélkül, de azok operálnak, akik csak azért vannak ott, mert sem a magánklinikára, sem külföldi kórházba nem kell ?
hejbaa 2013. 06. 14. 15:23 | #7
Azért, mert senki sem végzi el a feladatát tisztességesen.
Ha már az orvosoknál tartunk... nálunk van nem egy orvos, aki munka közben rendszeresen iszik. Tudja mindenki mégsem változik semmi.
Ez nem csak az orvosokkal van, hanem mindenhol. Tanárok, rendőrök, stb.
Az utakat is hozzá nem értő részegek csinálják, persze normális alapanyagok nélkül (mert a vállalkozó is inkább zsebreteszi a pénzt).
Minden tiszteletem azoknak, akik a kis fizetésük ellenére lelkiismeretesen és precízen elvégzik a dolgokat. Ugye ha mindenki először a saját háza körül tenné rendbe a dolgokat... :)
Ugyan ez a dolog tökéletesen igaz a politikusokra is :D
Előzmény: Turmix (5) 0 VÁLASZ
Sippy 2013. 06. 14. 15:17 | #6
Kurva sokat fizetünk ki (mármint az állam) másra.
a, törlesztjük a zsidóknak a hiteleket
b, eltartjuk a cigányokat
c, túl sok közalkalmazott, köztisztségviselő, rendőr
d, túlárazott állami megrendelések (pl autópálya)
Előzmény: Turmix (5) 0 VÁLASZ
Turmix 2013. 06. 14. 15:05 | #5
Magyarországon mindenhol, minden szakmában megalázóan keveset fizetnek.
Mégse tartja a markát a kőműves, hogy "Joli néni, ad nekem egy húszezrest, és nem dől a fejére a háza", nem Joli néni kiperkálja a megbízási díjat az építőcégnek, és a kőműves ku.rva nagy szerencsével megkapja belőle a fizetését.
Itt a doki konkrétan megfenyegette a beteget, hogy ennyi pénzzel be ne merjen állítani varratszedésre, mert ordítani fog a fájdalomtól.
Egyszerűen felháborító, hogy lassan azért kell magánál tartani az embernek 30-50 ezer forint kp-t, ha baleset éri, legyen miből "hálapénzt" adni az orvosnak. Különben a végén elfelejti ellátni.

Egyetlen dologra kérek magyarázatot, még ha mindenki nagyjából tudja is a választ.
Nevezetten:

A világ legtöbbet dolgozó népe a magyar. A legtöbb adót fizetjük be. A világ legmagasabb ÁFA-ját fizetjük minden megvásárolt ro.hadt doboz gyufa után. Mindenen adó van, útdíjtól a sós chipsig.
Hogy a bü.dös ku.rva anyjába nem telik ennyi adóból arra, hogy
a: rendes fizetést kapjon az orvos
b: a kórházba ne a beteg vegye meg a kötszert meg a gyógyszert, ami az ellátásához kell
c: ne legyenek több hetes várólisták a vérvételen is, mert napi X darabot finanszíroz az állam, és többre nem telik, még ha lenne is kapacitás. Elmaradt műtétekről, kezelésekről, kivizsgálásokról nem is beszélek.

HOGYAN lehetséges??

tjunior 2013. 06. 14. 14:45 | #4
Vannak olyan orvosok akiknek valóban vérlázítóan kevés a fizetése. Ez tény. A másik meg, hogy nem 1 nem 2, a többszörösét szedi össze minden hónapban hálapénz formájában. Ismertem gyerekkoromban olyan háziorvost, aki fejből tudta, mikor van nyugdíjosztás, konkrétan majdhogynem a postás után ment az öregekhez, egyem meg azt a segítőkész lelkét.
MecHa 2013. 06. 14. 14:25 | #3
Az itt a baj, hogy sokan ezzel védekeznek. Valóban kevés a fizetés. Ezért is, amikor én betegeskedtem mi is adtunk nemcsak a dokinak, de egy két nővérnek is akik segítőkészebbek voltak az átlagnál. Ezzel nincs is baj. Ha az államtól nem kapják meg a tiszteletet, és a munkájukért az elismerést, legalább a betegtől kapják meg.

DE! Hogy egy orvos, egyáltalán nézegesse mit kapott, sőt mi több még azelőtt kérje a hálapénzt, mielőtt a beteg teljesen felgyógyult az eléggé felháborító. Nemcsak a diplomáját venném el, de még a térdét is eltörném, hogy nesze neked hála.

Erről az a történet jut eszembe amit az egyik nővér mesélt mikor kórházban voltam:

Tehetősebb cigány koma, egyszerűbb vakbélműtét, komplikáció és botrány mentes. Távozáskor az őt műtő dokinak átnyújt egy díszdobozos Milka csokit. Doki visszahajítja, és fenhangon közli a muksóval hogy ilyenkor pénzt szokás adni.
Cigánybácsi elnézést kér, és megkérdezi mennyit szoktak adni.
- Egy huszast.
Erre a muksó visszaveszi a dobozt, kiveszi belőle a nem is olyan vékony pénzköteget, kivesz belőle 1 húszezrest :
- Bazdmeg akkor itt a pénzed.

Előzmény: realista (2) +1 VÁLASZ
realista 2013. 06. 14. 13:32 | #2
Sajnos az orvosok elegge alulfizettek itthon, de ez nem jogositja fel oket arra, hogy a betegekkel ilyen megalazo modon viselkedjenek.
izébigyó 2013. 06. 14. 13:04 | #1
"Nem véletlen B+ a logójuk" :D
+2 VÁLASZ