Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Tooni 2010. 07. 01. 10:50 | #84
Nem láttam még, hogy keselyű embert tartson és tenyésszen. Csak macskákat :)
Előzmény: kg1771 (83) 0 VÁLASZ
kg1771 2010. 07. 01. 08:45 | #83
Amenyiben ezt a logikát követjük, akkor a vízilovak, a krokodilok, az oroszlánok (ebből jönnek ugye a hiénák és a keselyűk is) stb. szempontjából mi is haszonállatok vagyunk... A különbség, hogy ők csak angolosan szeretnek minket... Mi is megeszünk mindenféle húst, Ők is megesznek mindenféle húst. Hol itt a problem ? Esetleg annyi, hogy én még nem láttam keselyűt vadászpuskával... (Bár várom a jövő évi NatGeo győztes képét, mert még lehet hogy lesz olyan... :D)
Ghavin 2010. 06. 25. 19:41 | #82
"A te "logikáddal" akkor minden állat haszonállat."

Nem, csupán arra próbáltam rámutatni, hogy totálisan nézőpont kérdése, hogy mit tekintünk haszonállatnak. Mexikóban például több szervezet is amellett lobbizik, hogy némileg elfogadottabbá tegyék az ízeltlábúak fogyasztását, ugyanis szerintük a nagy testű emlősállatok helyett például hangyákat tenyésztve egy csapásra megoldódnának a Föld élelmezési problémái (egy kiló hangyatojás tápértéke sokszorosa egy kiló marhahúsénak). Türkmenisztánban vannak közösségek, ahol az keleti ortodox és a buddhista hagyományok sajátos keverékéből egy olyan nézőpont alakult ki, hogy ha muszáj is leölniük egy állatot kivétel, nélkül minden ehető testrészét elfogyasztják, a maradékot pedig kézműves munkákhoz használják fel. A struccot viszont kizárólag a comb felső részéért tenyésztik. Ez csupán pár példa volt. Ember legyen a talpán, aki képes ezek után univerzális meghatározást találni a haszonállat fogalmára.

"Vagyis felesleges lenne külön halmazt létrehozni "haszonállatoknak"."

A felesleges-e vagy sem, nem az én tisztem eldönteni, ám tényszerű, hogy minden országban különböznek a fogyasztás céljából tartott, illetve vadászott állatokra vonatkozó előírások.

"Szerintem ez butaság, attól, mert páran farmon vagy otthon vagy állatkertben tartanak nagymacskákat, azok esetleg még szaporodnak is, az oroszlánok még nem válnak haszonállattá."

Ettől még ehetőek :)

"Az oroszlánhús egyébként állítólag nem is finom"

A ragadozó emlősök húsa általában véve nem finom. Kínában ugyan nem számít tabunak a kutyahús, azonban ne felejtsük el, hogy inkább a hozzáférhetősége, s így az olcsósága, s nem az íze miatt található meg a kifőzdék étlapján.

"De felőlem ehetsz akár emberhúst is, ha változatosságra vágysz"

Erre most mit írhatnék, te meg akkor egyél egész életeden át mondjuk püspökfalatot, ha nem kenyered a változatosság.
Előzmény: zodiac (52) +2 VÁLASZ
Norci 2010. 06. 25. 16:00 | #81
Nem volt okos dolog pont a pedofíliával példálózni. Azt mindenki józan okokra hivatkozva ítéli el, míg az oroszlánhús fogyasztását nem lehet ilyen egyértelműen megvetni.
És ha jól olvastam a kommenteket, itt senkinek nem szíve vágya, hogy kihalófélben lévő fajokat egyen ebédre.
Előzmény: zodiac (67) +1 VÁLASZ
Secu 2010. 06. 25. 15:21 | #80
Erre akartam célozni én is de van aki nem érti meg :P De végre valakivel együtt tudok érteni.
Előzmény: l3azsi (79) +1 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 14:26 | #79
Igazából utólag én is rájöttem, hogy ez a mondat, hogy nem szokták, kicsit necces, hiszen tény, hogy sok helyen megeszik. De hogy kimagyarázzam, úgy értettem, hogy az ember-ember barátok nem szokták megenni egymást.

Hogy mit tenyésztünk azért, hogy megegyük, az szokás és kultúra kérdése. A zsidók, meg muzulmánok nem esznek disznót. A franciáknál megeszik a csigát is. A távolkeleten a rovarokat. Ki hol nőtt fel... Szerintem egyik népnek sincs igaza, amikor a másikat szidja azért, hogy mit eszik a saját országában, mert ha nagyon szigorúan vesszük, akkor más élőlényt megenni nem szép dolog, legyen az csirke, disznó, oroszlán, szarvas, csiga, rovar, vagy akár a növények. De hát istenem, valamit enni kell.
Előzmény: izébigyó (77) +1 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 14:16 | #78
Ez kísérletezés. Az őseink is vadásztak, pedig nem voltak rászorulva, hiszen hagyatkozhattak volna csak a bogyókra. De megkóstolták a húst, ízlett, ettek azt is. Persze veszélyes, hogy az emberek nem tudják megfelelően kezelni a dolgot, és levadásszák a maradék nagymacskát ahelyett, hogy tenyésztenék, de alapvetően nem elítélendő gondolat szerintem. Elméletben legalábbis. Aztán lehet, hogy gyakorlatban nem annyival finomabb a húsa, hogy megérje a dolog, akkor kell azt mondani, hogy kipróbáltuk, nem jött be, ezzel is okosabbak lettünk. Mint mondtam, személy szerint én sem vágyom rá, nagyon jól megvagyok nélküle, én az ellen téptem a számat, hogy csomóan azt hiszik, hogy az oroszlán, vagy bármi más nemesebb, mint a mi háziállataink.
Előzmény: izébigyó (76) +1 VÁLASZ
izébigyó 2010. 06. 25. 14:07 | #77
"A kutyák egy része az, amelyiket ezen felül azért sem, mert tényleg az ember barátai, kedvesek, okosak, segítenek nekünk. Az ember nem szokta megenni a barátját."
Sajnos egyes helyeken meg szokták enni:
http://www.youtube.com/watch?v=77OXe9HBWBo
http://www.youtube.com/watch?v=SNxw-tEn2SE

Persze lehet erre is mondani, hogy ezeket direkt étkezési célból tenyésztik, ez engem valamiért nem hat meg.
Előzmény: l3azsi (75) +1 VÁLASZ
izébigyó 2010. 06. 25. 14:02 | #76
Persze, ha az ember rászorul, sok mindent megeszik, de itt most nem ez a helyzet. Amíg van csirke, disznó, marha, addig én pl. jól elvagyok azon is, nem szorulok rá oroszlánhúsra vagy delfinhúsra, stb. És gondolom USA-ban sincsenek rászorulva a hamburgerzabálók. De igazából nem is értem, miért az az érv az oroszlánevés mellett, hogy az emberek úgyis esznek tömegesen tenyésztett állatokat? Purple úgy tudom vega, így gondolom ő ezeket sem eszi. Lehet mondani, hogy egzotikum, csak épp az ilyen "rászoktatások" szoktak a kihalás felé sodorni egyes fajokat (cápát sem eszem épp ezért, pedig állítólag nem rossz).
Előzmény: l3azsi (75) 0 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 13:51 | #75
Oroszlánt azért nem eszek, mert drága lenne, meg különösebben nem is érdekel. Macskát azért nem, mert pláne nem érdekel. A kutyák egy része az, amelyiket ezen felül azért sem, mert tényleg az ember barátai, kedvesek, okosak, segítenek nekünk. Az ember nem szokta megenni a barátját. Persze vannak idegbeteg, vagy nem emberhez szokott ebek, azokra az érvényes, ami a macskákra, hogy nem érdekel, mikor van disznó, meg csirkehús is.

Persze ha rászorulnék, tegyükfel hatalmas katasztrófa lenne, mint a posztapokaliptikus filmekben, akkor előbbutóbb megenném a macskát is, amit sikerült elfogni, vagy a kutyát, amelyiket kénytelen voltam megölni, különben ő evett volna meg engem. De szerintem túlélési helyzetben sok, most rohadt állatbarát ember tenne így. Az éhség nagy úr, és egyszer a konzerv is elfogy...

Egyébként tökjó. Személyedben végre valaki, aki faszfejezés, meg hasonlók nélkül tud fogalmazni, illetve képes a másik szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat. Így valahogy az ember jobban ad a másik szavára, minthogyha minden lényegesebb mondat végén lenne valami szitok...
Előzmény: izébigyó (73) 0 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 13:39 | #74
Cselekedj úgy, ahogy a pedofilokkal: Intézd el, hogy törvény legyen ellene, és akkor inkább meg lehet mondani. Ha Magyarországról lenne szó, itt alapíthatnál mozgalmat, meg csinálhatnál petíciót, és lenne esélyed, de az amerikai törvényekért szerintem nem sokat tehetsz. Törvény nélkül pedig akárkinek akármit mondhatsz, jogosan nem fogja betartani, akármiről is legyen szó...
Előzmény: Purple (72) 0 VÁLASZ
izébigyó 2010. 06. 25. 13:35 | #73
Akkor talán így közelebb kerültél a megértéséhez, miért kelt rossz érzéseket az valakiben, ha mások macskát (ok, ez itt oroszlán, de az is egy nagymacska) vagy kutyát esznek. Mindenkinek más a fontos. Neked az emberek, másnak az állatok.
Előzmény: l3azsi (71) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 25. 13:33 | #72
de NEKEM meg az nem mindegy, hogy mit művelnek a körülöttem élő zabálás központú vadbarmok, akiknek már nem elég a tehén meg a csirke, mindent be kell lapátolniuk a hájas képükbe...
Előzmény: l3azsi (71) 0 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 13:29 | #71
Ha az ÉN gyerekemről van szó, akkor NEKEM nem tökmindegy. Úgy az élőlényeknek általánosan nézve nem szokott közömbös lenni, ha valami rossz történik az utódjaikkal, hiszen ők hordozzák tovább a genetikai kódjukat. Ezért az emberiségen belül kifejezetten az én gyerekem az, akinek igyekeznék megakadályozni a megerőszakolását. Mindenki a sajátját... Ezért hozták ellene a törvényt, mert mindenki védi vele a SAJÁT gyerekekét. Ha meg arról hallunk, hogy egy idegen gyereket megerőszakoltak, az elsősorban azért kelt bennünk negatív érzéseket, mert azt jelenti, hogy veszélyes világban élünk, és ez akár a mi gyerekünkkel is megtörténhetett volna, és mindenki legalább rács mögé, de egyesek 6 láb mélyre kívánják az elkövetőt, azért, hogy minél kevesebb ilyen legyen, és a saját utódjai biztonságban legyenek.
Előzmény: Purple (70) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 25. 13:16 | #70
ha csak pár oroszlánt eszünk meg, és nem hal ki, akkor nem tök mindegy, ha a te gyerekedet erőszakolja meg valaki meg még párat? logikus..
Előzmény: l3azsi (69) 0 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 13:09 | #69
"Mintha ateista ember nem lehetne erkölcsös vagy jóízlésű..." Félreértettél. Én azt mondtam, hogy az egyházak az olyan gondolkodásokból indulnak ki, mint a tied: "Gondolok valakit, és dögöljön meg, aki nem így gondolkodik."
"Arra vered a melled, hogy mások által feltalált és elkészítette eszközzel legyőznél egy oroszlánt?" Én ugyan nem verem a mellem semmire, de pont az juttatta el az embereket ide, hogy képesek vagyunk használni az eszközöket, amiket más csinált. Akkor a már említett Picasso meg arra veri a mellét, hogy egy mások által feltalált és elkészített eszközzel, az ecsettel festett?

Mint már említette valaki, hogyha oroszlánt tenyésztesz, akkor neked köszönhetően új oroszlánok lesznek, így hogyha azokat megeszed, akkor nem fogyott miattad az oroszlánállomány, mert csak azt etted meg, ami te miattad született meg. Ha pedig nagyobb léptékben indulna meg az oroszlánok tenyésztése, akkor az megmenthetné a fajt a kihalástól.

A pedofilok pedig az egész emberiség puszta létezésére nézve károsak, ezért utálja őket mindannyiunk, hiszen egyikőnknek sem érdeke, hogy kihaljunk.

De akkor mondj meg egy egyszerű dolgot: Mivel nemesebb állat az oroszlán, mint a disznó, vagy a tehén, vagy a csirke, vagy a kecske? (A haszonállatos dolog nem jó válasz, mert az csak a szokás, és a gyakorlat kérdése, hogy miből lesz haszonállat.)

Illetve ha már így megmondod a frankót majd, akkor arra is válaszolj, hogy miért kéne tartózkodunk az oroszlán megevésével, amikor ha tehetné az is simán megenne minket?
+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 25. 12:53 | #68
cicukád neked a jó édes anyád. értelmezz, utána fröcsögj... szerinted miért akkora kurva nagy szenzáció, ha az állatkertben születik egy oroszlán? nyomorék...
Előzmény: Morak (66) +2 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 25. 12:33 | #67
Hogy jön ide az egyház? Mintha ateista ember nem lehetne erkölcsös vagy jóízlésű... Pont a vallásfanatikusok képesek ilyen ostoba gondolkodásra.

Azt hiszed mindent megtehetsz büntetlenül? Csak mert neked ez okoz örömet, boldogságot? Ne legalizáljuk esetleg a pedofíliát is, csak mert néhány embernek az okoz örömet, ha gyerekeket molesztál? Idióta.

Arra vered a melled, hogy mások által feltalált és elkészítette eszközzel legyőznél egy oroszlánt? Ez aztán hatalmas intelligenciára vall! Mint az óvodában: "az én apukám erősebb, mint a tiéd"! Aztán később: "az én atombombám nagyobb, mint a tiéd, add ide a természeti kincseidet!" Ismerős? Pusztulna el az ilyen gondolkodású sok gyökér!

Ma együnk oroszlánhúst, holnap kóstoljuk meg a kacsacsőrű emlőst, hátha kacsaíze van, kit érdekel hogy kihalás szélén van, ha egyeseknek az okoz örömöt, aztán javaslom a hozzád hasonló szabadgondolkodású konzumidióták erőszakoljanak meg kisgyerekeket, esetleg öljék is le az anyjukkal együtt őket, miután meggyalázták, hátha attól lesz boldogabb az életük. Utána gyújtsátok fel az összes Picasso festményt, hiszen mint az oroszlánok, azok se jók semmire, legalább meg lehetne sütni rajtuk a kacsacsőrű emlősöket! Csak tudod én inkább gyönyörködök Picasso festményeien vagy élő oroszlánokban, mint a hozzád hasonló természetellenes vírusokon!

Erre mondom, hogy sok faszfej már nem tud mit kezdeni az életével, nem tud boldog lenni attól, ami van, mindig újabb és újabb faszságokat kell kitalálni és aztán megpróbálni legitimálni azzal a felkiáltással, hogy ő csak a "saját boldogságáért küzd" és "ha ez kell a boldogságához, miért ne tegye". Az ilyeneket szívesebben megnézném, ahogy egy oroszlán eszi meg őket, mint fordítva. Balfaszokból sajnos úgyis több van.
Előzmény: l3azsi (65) +4 VÁLASZ
Morak 2010. 06. 25. 12:28 | #66
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: Purple (62) -6 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 12:02 | #65
Szerintem meg az a baj, hogy az olyan konzervatív, mellesleg idióta emberek mint te, azt hiszik, hogy jogukban áll mások felett rendelkezni. Mint mondtam, így lettek az egyházak is. Azért tartalak ostobának, mert aki azzal érvel, hogy a kivétel erősíti a szabályt, az egyszerűen csak ostoba lehet. Örvendetes, hogy neked az okozna örömet, hogy fejbebasszál egy szívlapáttal, ez a te problémád, ha úgy döntenél, hogy meg is teszed, nem mondanám, hogy helytelen, de valószínűleg nem tartanám oda az orcámat, hanem megvédeném magam, ha tudnám. Az erősebb nyer...

Szerintem az ember az erősebb, és nem az oroszlán, különben az oroszlánok tartanának minket, és nem fordítva. A puskát szerinted ki találta fel? Az ember közvetlen teste azért fejlődött ilyenné, amilyen, mert az intelligenciája alkalmassá tette az eszközhasználatra, így nem lett szüksége olyan erős izmokra, nagy fogakra, és karmokra. Így viszont alkalmassá vált a precíziós munkák végzésére, és egész jó kis eszközöket hozott össze. Az ember és az eszközei mára összeforrottak, ezért értelmetlen azt a példát felhozni, hogy mi lenne, ha egy csupasz oroszlán küzdene meg egy csupasz emberrel. Az őseink is már maguk készítette íjjal lőtték le a vadakat...
Előzmény: zodiac (58) -2 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2010. 06. 25. 11:18 | #64
Azé ' viccesen nézne ki nagyanyámnál a tyúkok mellett az oroszlán ketrec.....
Piiii-pi-pi-pi-piiiii... :DDDDDDDD
Norci 2010. 06. 25. 11:00 | #63
Csirkét fogyasztók száma = oroszlánt fogyasztók száma?
:)
Előzmény: zodiac (48) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 25. 09:55 | #62
jaaaaaaajjj egyik kedvenc képem :D mennyire éédi :D "to nom" :DDD
Előzmény: rubigo (61) 0 VÁLASZ
rubigo 2010. 06. 25. 09:43 | #61
To nom? Or not to nom? That is the question.

http://kepfeltoltes.hu/100625/Nom_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 25. 09:30 | #60
azért mert kurva nehéz tenyészteni, és ha nekiáll a barom ember zabálni, akkor kihal. persze, most még csak 1 helyen kapni...
Előzmény: Secu (59) 0 VÁLASZ
Secu 2010. 06. 25. 07:44 | #59
Mivel mindenki azzal védi szegény nagy cicákat hogy nem haszonállat ezért meg se merem jegyezni hogy vadhúst is bőséggel fogyasztunk... és biza azt is szokták tenyészteni mégse haszonállat ( pl. szarvas ) Szóval ebből kifolyólag miért ne lehetne az oroszlán is ilyen. Szegény afrikaiaknak nem jutottak szarvasok, vaddisznók, őzek. Nekik van zebra, zsiráf meg oroszlán, és az hogy most ez az egzotikus kaja amerikai étlapra került hát istenem... lehet majd tenyésztik őket. Amúgy meg minden állat egyenlő. Lenézem azokat akik itt rinyálnak az oroszlán miatt de a tehén nem zavarja őket. Az meg hogy együnk embert egyenesen ostobaság, bár volt már rá példa... de nem kéne az embert és az állatot egy kalap alá venni, még ha néha állatként viselkedünk is.
-2 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 25. 03:21 | #58
Nem. Az a baj, hogy az ilyen szabadfelfogású őrülteknek a gondolkodásmódja beteg. Nekem pl. az okozna most mérhetetlen boldogságot, ha fejbebaszhatnálak egy szívlapáttal, de sajnos nem tehetem, mert ugyanannyit kapnék, mint egy normális emberért. Sok hozzád hasonló kis sátánista köcsög azt gondolja mindent megtehet és mindent megehet. Szerencsére nem így van.
Egyébként az ember nem erősebb, mint az oroszlán. Az emberek 99%-a még el- ill. megmenekülni se tudna előle.
Előzmény: l3azsi (56) 0 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 25. 03:18 | #57
Lehet okoskodni, meg hülyézni, attól még a mondanivalóm nem veszíti el az értelmét. Elég gusztustalan a stílusod.
Előzmény: l3azsi (54) 0 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 02:40 | #56
[Komment megjelenítése...]
-5 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 02:21 | #55
[Komment megjelenítése...]
-5 VÁLASZ
l3azsi 2010. 06. 25. 01:53 | #54
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: zodiac (45) -5 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2010. 06. 24. 23:25 | #53
Haszonállat szerintem az, aminek a feldolgozására egy egész iparág épül, és a felvevőpiaca nem egy szűk réteg... Ha az oroszlán-pörkölt nemzeti étel lesz, valamennyi szakácskönyvben külön fejezetet kapnak az oroszlánból készült ételek, akkor lesz haszonállat...
Előzmény: zodiac (52) 0 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 24. 17:16 | #52
A te "logikáddal" akkor minden állat haszonállat. Vagyis felesleges lenne külön halmazt létrehozni "haszonállatoknak". ;) Szerintem ez butaság, attól, mert páran farmon vagy otthon vagy állatkertben tartanak nagymacskákat, azok esetleg még szaporodnak is, az oroszlánok még nem válnak haszonállattá.

Az oroszlánhús egyébként állítólag nem is finom (az amerikai étterem is ezért keveri marhahússal). De felőlem ehetsz akár emberhúst is, ha változatosságra vágysz, max. számolj egy kis kuru betegséggel (nevető halál).
Előzmény: Ghavin (50) 0 VÁLASZ
Ghavin 2010. 06. 24. 17:05 | #51
Mintha nem a húsukért való tenyésztés miatt lenne olyan irdatlan sok csirke :)
Előzmény: zodiac (48) 0 VÁLASZ
Ghavin 2010. 06. 24. 17:01 | #50
Tévedsz, ha azt képzeled, hogy a háziasított állatfajok elveszítették volna a vadállatra jellemző ösztöneiket. A megszelídítés nem több az emberi jelenléthez való hozzászoktatásnál, ennek mértéke az ember igényei szerint változhat. Az oroszlán ebből a szempontból különleges eset, ugyanis természetes élőhelyén is csupán szaporodási okokból jelölnek ki különálló territóriumokat maguknak az egyes falkák, megvannak a kedvenc, a nagymacskákhoz képest igen kicsi területeik, ahová a vadászatok után rendszeresen visszatérnek. Ha ezeken a bizonyos "oroszlánfarmokon" falkában tartják az állatokat (s tényszerű, hogy ez a legegyszerűbb módja a tenyésztésüknek), a falka méretének megfelelő nagyságú kifutóban, akkor ezeknek a farmon tartott oroszlánoknak az életmódja csupán annyiban különbözik vadon élő társaiknál, hogy nem szükséges vadászniuk, ellenben a táplálékellátásuk folyamatosan biztosított (ami a vadon élő fajtársaikról nem mindig mondható el).

"Egyébként vicces ez az egész, hogy a VB kapcsán merült fel, a tavalyi VB (ahogy a 96-osé is pl.) kabalafigurája egy oroszlán volt."

Szeged címerében is ott a bárány, mégsem jár nekik az a fajta "tisztelet", mint a teheneknek Indiában.

"Jó dolgában a sok ostoba ember azt se tudja, mit csináljon."

Néha napján inkább fürjet vacsiznék egy étteremben csirke/pulyka helyett, s a vadhúst is szeretem. Emiatt én is ostoba lennék?

Előzmény: zodiac (45) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 16:33 | #49
Ebben most osztom a véleményed :)
Akkor megnyugodtunk. Köszönjük Emese

Remélem azért aki ilyen éles látásu lekötelezett állat védő Norci az fotoszintetizál :)
Előzmény: zodiac (48) 0 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 24. 16:19 | #48
Csirkék száma = oroszlánok száma?
Akkor megnyugodtunk. Köszönjük Emese.
Előzmény: Norci (47) 0 VÁLASZ
Norci 2010. 06. 24. 16:16 | #47
Mert a csirkének, disznónak, marhának, stb nincs mozgásigénye. Jó az úgy nekik, mert a törvény mondja. Minden fajta állattartás valamilyen szinten kínzás, ilyen alapon az oroszlán fogyasztás sem gázabb, sztem.
Az állatvédők meg nyugodjanak meg, nem valószínű, hogy kiváltja majd a paprikás csirkét.
Előzmény: joetheghost (43) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 15:39 | #46
És ha 10. -100. generáció nő föl ilyen körülmények között akkor már haszonállatlesz belőle?
Előzmény: zodiac (45) 0 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 24. 15:19 | #45
Kivétel erősíti a szabályt - erről még nem hallottál?
Sajnos el kell keserítselek, attól mert pár ember kitalálja, hogy néhány vadállatot befog és elkerít, majd a területet farmnak, állatkertnek vagy akár laboratóriumnak nevezi, attól még az állat nem lesz haszonállat, az ösztönei ugyanúgy vadállatiasak maradnak.

Egyébként vicces ez az egész, hogy a VB kapcsán merült fel, a tavalyi VB (ahogy a 96-osé is pl.) kabalafigurája egy oroszlán volt. Zabálnivaló állatok, nem? ;) Jó dolgában a sok ostoba ember azt se tudja, mit csináljon.
Előzmény: Ghavin (44) 0 VÁLASZ
Ghavin 2010. 06. 24. 14:59 | #44
Ha valamit kis mértékben tenyésztenek, ám a húsát nagy összegért árulják, az ugyanúgy hasznot termel, mintha nagyüzemben tenyésztett állatok húsát árulnák relatíve olcsón. Amíg van rá kereslet, s van rá mód, hogy az adott fajt a keresletet kielégítő mértékben tenyésszék (s úgy, hogy a tenyésztőnek is megérje), addig ugyanúgy haszonállatnak tekinthető, mint a pipi, boci, malacka.

Csak vegyük sorra a példáidat:
-Zebra: minek tenyésztene valaki egy olyan állatfajt, aminek a húsa vélhetően alig különbözik a már több mint négyezer éve háziasított lóétól?
-Strucc: keresztapám sógora befektető egy struccfarmon. :D
-Rozmár: a tengeri emlősök már az életmódjukból adódóan sem alkalmasak a tenyésztésre, ellenben vadásszák őket (inuit törzsek)
-Keselyű: nem hinném, hogy a szavanna takarítógépeire kulináris kereslet lenne.

Én azt mondom, ha valaki oroszlánhúsra vágyik, s van rá pénze, az inkább ilyen oroszlánfarmról szerezze be a vacsorára valót, semmint a vadon élő populációt prédálja.
Előzmény: Errtu (41) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 14:46 | #43
Mivel úgy sem olvas bele senki:
"Tartási tilalom

A haszonállatok elképzelhető körének az a szabály szab határt, mely szerint nem tartható mezőgazdasági célra olyan állat, amelynek tartása káros hatással van annak egészségére és jóllétére. Ennek alapján kizárható a nagy mozgásigényű, csoportban és fogságban nehezen megférő állatok mezőgazdasági tartása (például a tigris- vagy medvefarm)."

ÉS IGEN MIVEL TILTÁSI TILALOM VAN ELLENE HAZÁNKBAN NEM LEHET HASZONÁLLAT!
Elnézést kérek :)
Előzmény: Errtu (41) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 14:42 | #42
Na jó nem vitatkozom elfogadom, csak mellékesen felhozom ha már belekevertük magyarországot akkor a 2010. évi XXIV. törvényben már benne van a strucc :)
Másrészről meg ezt is ajánlom mindenki figyelmébe 1993. évi CXIV. törvény az állattenyésztésről[1].

:) Nyugi nincs benen a haszonállat fogalma :)
Előzmény: Errtu (41) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2010. 06. 24. 14:20 | #41
Haszonállat az a háziállat, amit az ember nagy mennyiségben tenyészt, mivel gazdaságilag fontos szerepet játszik az életében.
Az oroszlán nem ilyen. Se a zebra, se a strucc, se a rozmár, se a keselyű, stb. Függetlenül attól, hogy akad pár seggfej, aki megeszi őket, és esetleg ezért tart X darabot belőlük.

Megfelel a definiíció?
Előzmény: joetheghost (40) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 14:16 | #40
Úgylátom fére értünk valamit.
Purple:"már megint nem érthető az a fogalom, hogy a tehén egy tenyésztett haszonállat? megint csak a zabálás meg a zabálás meg a mértéktelen hülyeség....."

Én erre mondtam, hogy ha az oroszlánt azzal a célal tenyésztik, hogy a husát feldolgozzák akkor haszonállat.

Amiről az általad küldött cikben szóvan az inkább az állantkinzás kategóriájába tartozik mint tenyésztés, és nem is vitatatom, hogy az ilyet bekéne tiltan.

Szintúgy telejssen egyett értek azzal is, hogy egy olyan állatfajokat kimondottan azért mert ritka, és drága éttermegkben fellehet szolgálni és vannak emberek akik ezért sokat fizetnek tenyészteni és vadászni, bűn.

Az utolsó modatodhoz csak annyit füzök hozzá, hogy a jelenlegi társadalomban, elfogadott nézet amit leírsz.



Előzmény: Springhill (39) 0 VÁLASZ
Springhill 2010. 06. 24. 13:59 | #39
No még utoljára. Ajánlom figyelmedbe a cikket, kiemeltképpen az utolsó bejegyzést:

http://www.vier-pfoten.hu/website/output.php?id=1246&language=2

Ezt figyelembe véve nyilváníts véleményt és próbáld megerőltetni az agyadat, hogy mi a különbség egy tehén és egy oroszlán között. A számadatokat is érdemes emésztgetned közben, amiket ír, aztán hátha megvilágosodsz...

Ha miután megtetted és még mindig úgy gondolod, hogy ugyanmár, ez így teljesen O.K., az sem fog meglepetést okozni, hiszen csak egy ember maradsz a sok közül a világon, aki szerint egy ember pénzért bármit megtehet és bármit elpusztíthat maga körül...
Előzmény: joetheghost (35) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 13:46 | #38
Tuti! :)

De akik a struccot tenyésztenek azokat is kiröhögték.

:)

Előzmény: zodiac (36) 0 VÁLASZ
Lacpas 2010. 06. 24. 13:43 | #37
Örüljünk addig, míg nem négerburgert árulnak..
zodiac 2010. 06. 24. 13:40 | #36
Próbálj mondjuk erre a hülyeségre hivatkozni az önkormányzatnál, mikor mondjuk oroszlánt akarsz tartani otthon. Mer' hát "az oroszlán haszonállat", Afrikában farmokon is tartanak belőle! Ugye nem baj, ha kiröhögünk?
Előzmény: joetheghost (35) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 13:36 | #35
1,Nem állatkertben hanem farmon.
2,Alant olvasható a haszon állat fogalma wiki pédiáról, de mint mondtam ha tudsz jobb meghatározást elküldöd a linket elolvasom és ha abba nem fér bel az oroszlán tenyésztés, és husi kiárusítás akkor megköszönöm, hogy kijavítottál egy bennem élő tévhitet.
:)
Igen tanárur a jó megoldás?
Előzmény: zodiac (34) 0 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 24. 13:30 | #34
Tehát attól, hogy pl. pár állatkertben pároztatnak különböző vadállatokat, attól azok már haszonállatok lesznek?
Értem. ;)
Egyes, leülhetsz.
Előzmény: joetheghost (33) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 13:26 | #33
TERMÉSZETESEN GAZDASÁGI SZEMPONTOKAT NÉZVE
Ha valamit azért tenyésztenek, hogy felzabáljuk, az nem vad állat szerintem.
Az oroszlán természtes élőhején vadálat.
De ha te otthon kezded tenyészteni akkor már nem lesz az, ez az én véleményem.
Minden haszonállat vadállat volt régen.

Ha vérmésékletére gondolsz akkor igen egy elég vad ragadozó állat :)

Meglehet győzni az ellenkezőjéről, csak mondjátok meg miért nem az.
Előzmény: zodiac (32) -1 VÁLASZ
zodiac 2010. 06. 24. 13:16 | #32
Te most tényleg nem tudod megkülönböztetni a haszonállatot a vadállattól, vagy csak hülyéskedsz?
Előzmény: joetheghost (30) +1 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 13:12 | #31
Ne sértegesd azokat akik dolgoznak :)
Előzmény: Springhill (29) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 13:11 | #30
Ez hol van leírva mert így kétértelmű.
Előzmény: Purple (21) -1 VÁLASZ
Springhill 2010. 06. 24. 13:00 | #29
Relatív. Nem minden munkavégző termel hasznot,legalábbis a saját javán kívül. Nézd csak meg a Parlamentet...;-)
Előzmény: joetheghost (28) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 12:54 | #28
Igen, ahogy téged is ebből a megközelítésből. Mert ugye mi is hasznot termelünk azzal ha munkát végzünk.
Előzmény: Errtu (20) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 06. 24. 12:51 | #27
Bohócburger mikor lesz már étlapon? Milyen egzotikus már, a húsa nem ropog, hanem dudál :)
Előzmény: bungle (26) +2 VÁLASZ
bungle
bungle 2010. 06. 24. 12:37 | #26
Nem haszonállat, hanem cirkuszi állat, mert én már láttam cirkuszban. :D
Előzmény: Tooni (25) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 06. 24. 12:28 | #25
Az oroszlán nem haszonállat, mert megetetik vele a marhát, a sertést és a háziszárnyasokat. Nekünk okoz ezzel kárt. Ezért nem elég csak néhányat, mind meg kell enni, hogy ne maradjon konkurenciánk.
bungle
bungle 2010. 06. 24. 12:26 | #24
Kit javasolsz oda? :D

Tudtátok, hogy 10 000 évvel ezelőtt volt amerikai oroszlán?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_oroszl%C3%A1n
Szerintem már McDonalds is volt anno, azért haltak ki. :D
Előzmény: Errtu (23) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2010. 06. 24. 12:25 | #23
Bungle!
Javaslom, hogy a "Legizésebb barátaink" részen legyen egy "A hét seggfeje" rész is!
+1 VÁLASZ
Springhill 2010. 06. 24. 12:19 | #22
Megint visszítérnék egy korábbi irományomhoz... A pár ezer világon élő oroszlánnal ellentétben emberből van 6milliárd!!! Azt miért nem eszik senki??? Idióta faszbaromállat Amerikaiak már megint... És könyörögve kérem, ugyan ne hasonlítsuk már össze a tehenet az oroszlánnal!? Mert kurvára nem ugyanaz, akkor sem ha van egy farok aki tenyészti erre a célra...
+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 24. 12:19 | #21
státusz: sebezhető. ez nálad mit jelent?
Előzmény: joetheghost (19) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2010. 06. 24. 12:18 | #20
Akkor ha téged is kimérlek hamburgernek, tekinthetünk haszonállatnak?
Előzmény: joetheghost (17) +1 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 12:14 | #19
Figyelem az okfejtésed :)
Előzmény: Purple (18) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 24. 12:11 | #18
tévedsz.
Előzmény: joetheghost (17) 0 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 12:10 | #17
Haszonállat: megélhetést biztosítanak, védelmünkről gondoskodnak, segítségünkre vannak, vagy a pénzkeresést szolgálják.

Leszbelőle pénz? Lesz!! Akkor haszon állat. De javíts ki, ha tévedek.
Előzmény: Purple (8) +1 VÁLASZ
izébigyó 2010. 06. 24. 11:55 | #16
Miért lenne fake? Köztudomású, hogy Afrikában léteznek farmok, ahol oroszlánokat tenyésztenek, főleg azért, hogy a Stohl féle (ő is megy most, úgy olvastam: http://ujsag.allatvilag.net/2010/05/stohl-andras-afrikaba-megy-allatokat-olni/ ) "keménytökű" vadászok az etetőhöz szoktatott oroszlánokat lelőjék és aztán pózolhassanak: "Na, lőttem egy oroszlánt".
Tooni 2010. 06. 24. 11:53 | #15
"Azért az éttermeknek mag vannak a maguk trükkjei a húsokkal."
Pl. Oroszlán jegyűeket dolgoznak fel? ;) :D
izébigyó 2010. 06. 24. 11:50 | #14
Magyar cikket egyébként még nem találtam a témában (gondolom 1-2 nap és lesz), addig is egy kedvesebb hír:
http://www.rtlhirek.hu/cikk/325071
Már csak hét hétig simogathatják a látogatók Shone-t, az abonyi Magán Zoo legfiatalabb oroszlánfiúját...
Milyen lenne, így folytatódna: ... mert utána megy oroszlánburgernek Amerikába. ;)
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2010. 06. 24. 11:50 | #13
De honnan lehet tudni, hogy nem csak fake az egész ?! Egy képkockát nem láttam arról, hogyan dolgozzák fel az oroszlánhúst konyhakészre.
Azért az éttermeknek mag vannak a maguk trükkjei a húsokkal.


izébigyó 2010. 06. 24. 11:47 | #12
Egyáltalán nem ő tenyészti, ő csak megveszi egy afrikai farmról.
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2010. 06. 24. 11:45 | #11
Ezek is azt csinálják, mint amit pl.: Kínában. Ritka és védett állatokat tartanak egy farmon, majd mikor "véletlenül" elpusztulnak, akkor "mennek a levesbe" Persze nagy nyilvánosság felé ezt úgy prezentálják, hogy az állatokat védik, megőrzik, visszavadítják...stb.

Na ez az amerikai csóka legalább nyíltan vállalta, hogy ilyen célokra tenyészt oroszlánt. És ha ez bejön neki,akkor még legalább 20 másik farmer fog ezzel foglalkozni és talán megmenekül egy veszélyeztetett faj. (Bár nem éppen így kéne megmenekülnie kihalástól, de egyenlőre ennek is örülni lehet.)
Előzmény: joetheghost (3) +1 VÁLASZ
Tooni 2010. 06. 24. 11:41 | #10
...nyersen.
Előzmény: Tooni (9) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 06. 24. 11:41 | #9
Egyetértek. És miután vége a küzdelemnek (mondjuk egy aranyos kis bocit késztettem magam ellen támadásra, hogy önvédelemből letaglózhassam), utána csakis a puszta kezeid és fogaid használhatod a zsákmány elfogyasztására.
Előzmény: lb7 (1) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 06. 24. 11:27 | #8
már megint nem érthető az a fogalom, hogy a tehén egy tenyésztett haszonállat? megint csak a zabálás meg a zabálás meg a mértéktelen hülyeség.....
+2 VÁLASZ
Xy 2010. 06. 24. 11:25 | #7
Ekkora szégyent Istenem... Mintha olyan szinten nem lenne sertés, baromfi meg egyéb, hogy az ember már arra kényszerül, hogy oroszlánt egyen. Az emberi hülyeség az tényleg bámulatos és határtalan (Y)
+2 VÁLASZ
Secu 2010. 06. 24. 11:21 | #6
Ha a bombával megölnek egy tucat embert azzal csak a saját ostobaságukat bizonyítják be, ha annyi idejük van hogy nyugodtan börtönbe vonulnak akkor inkább adományozzák a bombára szánt pénzt egy állatmenhelynek ahol több hasznát veszik, vagy menjenek el erre a farmra és vegyenek egy két kis oroszlánt és neveljék fel...
Előzmény: zizi (5) +1 VÁLASZ
zizi 2010. 06. 24. 11:16 | #5
"The restaurant has already received a bomb threat"
Remélem nem csak fenyegetőznek, hanem fel is robbantják.
+2 VÁLASZ
Secu 2010. 06. 24. 11:13 | #4
[Komment megjelenítése...]
-4 VÁLASZ
joetheghost 2010. 06. 24. 11:05 | #3
Neharagudj, de most sarkitok egy nagyot.
Most akkor minden állatenyésztéssel hagyjunk fel mert ugye ha jóléretettem farmon tenyesztették USA-ban :)
Akkor mindenki vadássza le a saját kajáját, mindenki aki húst is eszik elindulnánka a zöldebb legelőkfelé, vadászgatni és megküzdeni a kajáért. Mivel a vad állomány nem lenne elegendő, ezért kicsit egymást is lekéne vadászni. :)
:)
Előzmény: lb7 (1) -1 VÁLASZ
Ivanhoo 2010. 06. 24. 10:57 | #2
lol :D amúgy ez kb nem áll akkor messze a macska vagy kutya evéstől :/ csak ez egy védett faj...meg azé mégis...szán-alom...
Előzmény: lb7 (1) 0 VÁLASZ
lb7
lb7 2010. 06. 24. 10:48 | #1
Ezt úgy kéne, hogy mindenki küzdjön meg előbb az "étellel", aztán ha nyert, ehet.
+7 VÁLASZ