Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Wicked 2008. 11. 04. 13:09 | #49
Ha valakinek problémája lenne a jelenlegi pénzügyi válság megértésével, a következő sorok segíthetnek:

1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.

2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdõben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."

7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket,és megvették az összes majmot.

8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.

Isten hozott a Wall Streeten...
nymisi
nymisi 2008. 10. 18. 16:44 | #48
Az sem rossz :)
Előzmény: NoSuker (47) 0 VÁLASZ
NoSuker 2008. 10. 18. 12:57 | #47
Csődeljárás. Én csak ennyit mondok, ugyanis személyesen ismerek olyan családot kint, akiknek volt saját tulajdonú (nem luxus) nagy házuk, 2 (nemluxus) autó, rendes állás, nemtúlsok fizu. Az elmúlt 20 évben kézpénzhitelekből éltek, mert adták nekik. Felgyűlt az adóság 40 milla fölé (Ft), jött a csődeljárás. Szerv kivonul, megállapítja, hogy a kéró meg az autó saját, nem is ér túl sokat, nincs mit elvenni tőlük, úgyhogy törlik az adóságot, de nem kapnak büntiből hitelt egy évig. Ennyi.
Már letelt az 1 év, újra kezdhetik a játékot. :)
nymisi
nymisi 2008. 10. 17. 15:45 | #46
Köszi a kiegészítést, valóban így van a dolog.
Jól látod a dolgokat, és köszönöm a véleményedet, mert ez is igazolja, nem csak buta, pénzhez nem értő, reklámoknak bedőlő emberek élnek kicsiny hazánkban.
Csak sajnos hiába érti, szakérti valaki a dolgokat, ha nem megfelelő időben, és helyen van, csak " nyalással " kerülhet jó pozícióba.
Nekem ez nem megy, inkább " osztom az észt" hozzáértő kívülállóként, hátha jó helyre jut....
Előzmény: Drawen (36) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 17. 15:08 | #45
egy haverom mondta ma
Előzmény: Derill (41) 0 VÁLASZ
originalcube 2008. 10. 17. 14:15 | #44
hát igen szerintem én csak összefoglalani tudom azt mert amit én érzek ez az interju után már szinte mind le van irva..
nem feltétlenül sajnálom azt aki otthagyta ezeket a cuccokat mert lehet hogy azok csak örülnek neki hogy megszabadultak tölük..tudjátok uj ház uj cuccok stb..
szerintem csak a magyar nép olyan hogy ha elköltözöm akkor viszem magammal a nagyanyámtól megörökölt alumínium kanalakat amit már semmire nem használsz de viszed mert van..ez valamilyen szinten helytelen felfogás..
én ugy érzem ebben az esetben erröl van szó..
persze ha nem akkor annak rosz érzés lehet végig nézni ahogy a csávó gunyosan vigyorogvadobálja ki a mi kedvenc cuccainkat..viszont aki ilyen házakban él/élt azt nem sajnálom inkább..azt viszont nagyon is hogy ezeket a cuccokat rakhatták volna jobb helyre is..mondjuk a szegényeknek stbstb..de nem futom ezt a kört ujra végig..
én csak abban reménykedem hogy egyszer eljutunk oda hogy kevesebbe fog kerülni az hogy oda adjuk valakinek vagy ujra hasznosítsunk valamit mint csak egyszerüen kidobni a szemétbe..
főleg ilyen dolgokat..
Lizsu 2008. 10. 17. 13:16 | #43
oh my god, honey
Derill 2008. 10. 17. 12:44 | #42
pff...mostkéne kiköltözni és beállni közéjük melózni, mert ahogy hallottam ami kell nekik azt hazavihetik...utánan meg veszel 5-6 házat ócsón' pár év múlva pedig eladod frankó áron.
Derill 2008. 10. 17. 12:31 | #41
:D ez dedurva honnan szedted?:D am most kezdem megnézni, naponta 700 család veszti el a házát riporterribanc meg mosolyog mint egy narkós kurva
Előzmény: mekszamnojz (39) 0 VÁLASZ
AVIREX
AVIREX 2008. 10. 17. 10:05 | #40
huh,ez értelmes lett a hajnal fél1-es kommentem - éppen sörözésből jöttem,de azért ki lehet venni a lényeget,mit akartam :D
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 17. 09:56 | #39
"amíg ivóvizzel húzzúk le a szart a wcn nincs válság" :)
Achilles 2008. 10. 17. 09:20 | #38
Ehh. Afrikában meg éheznek. Amúgy én is kb. úgy buknék rá erre a sok "szemétre", mint itthon a brazilok lomtalanításkor a rozsdás szögekre. :-))))
AVIREX
AVIREX 2008. 10. 17. 00:20 | #37
hehehe én tuti szólnék a spanoknak,hogy jöjjenek egy ilyen kitakarításnál ahaveroknak - ha ilyen kitakaríytó melóm lenne - ,hogy jöjjenek vmi teherkocsival,aztán apránként ebay-en elpasszolni minden szir-szart..
Előzmény: komcsik (24) 0 VÁLASZ
Drawen 2008. 10. 16. 23:53 | #36
helyesbítenék néhány dolgot:
"Tehát ha a hitelt felvevőnek több lé kell, akkor magasabbra értékelteti az ingatlant.
Hitele bedől, nem tud fizetni, a bank nem tud kellő összegért vevőt, a magasabb értékű ingatlanra"

Amerikában és itthon sem működik (az esetek túlnyomó többségében, mivel bankkal szerződött értékbecslők végzik, vagyoni felelősséggel az ingatlan értékelését), az hogy magasabbra értékelik az ingatlan árát,mint a valós piaci kínálat realitásai mutatják (sőt, nem ritka hogy a bankok felülbírálják az értékbecslést és kevesebbre értékelik, mint amenyi a valós ár a piacon). Nagyobb gondot jelentett, az hogy egyszerre több hitel bukott be (a kezdeti néhány éves alacsonyabb törlesztőrészletnek köszönhetően, miután ezek megemelt törlesztőrészlettel kezdtek üzemelni a türelmi idő lejártával) és így a bebukott hitel következményekén túlkínálat lett a piacon, ami lenyomta az árakat és így nem sikerült őket a hb értéken értékesítenie (határidőkön belül) a pénzintézeteknek és így került pénzügyi válságba az adott bank( nincs törlesztő részlet ugyanakkor nincs money sem ami a befektetők kedvét is rombolta ami újabb pénzhiányhoz vezetett stb...)

"Ez nálunk a reklámokból úgy csapódik le, hogy akár 100 % - ban finanszírozható a vásárlás...
IGEN, de CSAK a hitelbiztosítási érték 100 % adható, vagyis a valós piaci érték, max 80 %-a.....sokan bedőlnek...
Na ez ért most ide, és ebből következik, hogy a piacon jelenleg, nincs svájci frank, mint kézpénz."

nem csak a hitelbiztosítéki érték (ami ált. tényleg a piaci 80%-a de nem mindig és nem mindenhol kis hazánkban és ez függ az ingatlantól is), mert pl köztisztviselőknél a piaci 100%-a is megadható, valamint ugyanez érvényes az újépítésűeknél, vagy a project finanszírozottaknál. Valamint a hb 100% fölé mennek akkor is ha mondjuk elegendő jövedelme van a hitelfelvevőnek, így úgymond a jövedelme is fedezetként beszámítódhat...
A lényeg, látom érted a dolgokat, kár hogy sokan még most is megesznek néhány reklámszöveget, aztán meg magyarázhatom neki hogy miért ne azt válassza... Januárig kell kitartani, nekem asszondták:)
Előzmény: nymisi (32) 0 VÁLASZ
radicalhun 2008. 10. 16. 23:45 | #35
Ezzel a "nagy" bankaroknak nincs ideje foglakozni es plusz penzt se fognak ilyesmire aldozni. Ha a tulajdonosnak nem erte meg elszallitattni a dolgokat, akkor majd pont a bank fog ilyesmivel foglalkozni... Szallitasi koltseg, raktarozasi koltseg stb.
Előzmény: evibaba (34) 0 VÁLASZ
evibaba 2008. 10. 16. 23:05 | #34
biztos én vagyok a hülye,meg a nem hozzáértő,de nekem az első gondoltaom az volt,h ezekt a cuccokat fel kellett volna ajánlani a szegényeknek... ruhákat,butorokat árvaházaknak adni. biztos meg lehetett volan oldani... kidobni ekkora értékeket,mikor pár házzal odább egy családnak kajára nincs pénze,nemhogy ilyn ruhákra...
rezso 2008. 10. 16. 22:40 | #33
már csak a medence tartalmával sok afrikai szomjazót lehetne megmenteni(nem viccelek)
az is kurvasokba kerülhet hogy felvezetik a vizet a hegyre a majmoknak
nymisi
nymisi 2008. 10. 16. 22:36 | #32
Kiegészítésként:
Az amcsi bankok többségének tőke fedezete konvergál a nullával, tehát a kereskedelmi bankoknak nincs elég pénzük, csupán a jelzálog bankok állnak ( álltak ) jobban, de ők meg nagyrészt európai bankoktól függnek:

magyarul: Joe felveszi a lét a banktól, vesz egy lakást, de azt be is kell rendezni...
Az ingatlanbecslő " kissé " magasabb árat határoz meg a lakásra, és minden OK.
Pl. 10 000 $ piaci értéket képviselő ingatlannak a Hitelbiztosítéki értéke 80 %, ennek 60 % adható hitelként.
( Hitelbiztosítéki érték, az amiért viszonylag gyorsan eladható...a 20 % a menekülési érték....)
10 000 ....80 %....60 %----=4800 $
Tehát ha a hitelt felvevőnek több lé kell, akkor magasabbra értékelteti az ingatlant.
Hitele bedől, nem tud fizetni, a bank nem tud kellő összegért vevőt, a magasabb értékü ingatlanra, a bank fizetés képtelen lesz...jön az Európai " anya bank " és tejel, hogy a hírnév ne vesszen el.

Ez nálunk a reklámokból úgy csapódik le, hogy akár 100 % - ban finanszírozható a vásárlás...
IGEN, de CSAK a hitelbiztosítási érték 100 % adható, vagyis a valós piaci érték, max 80 %-a.....sokan bedőlnek...
Na ez ért most ide, és ebből következik, hogy a piacon jelenleg, nincs svájci frank, mint kézpénz.

Ennek előszele volt a pár hónappal ezelőtti eset, mikor " erősödött a forint "... csak sajnos a valóságban nem erősödött, hanem az Euro gyengült, de az eredmény elvakított sok mindenkit, többek közt azokat a bróker cégeket is, melyek a Magánnyugdíj pénztárak tőkéjét is befektették a busás haszon reményében.
Az eredmény tudjuk: 1800 MILLIÁRD forint, huss elszállt.......
A " nevető nyertes " pedig annak a pénz ügyi konzorciumnak a tulajdonosi köre, akik ez mögött állnak, többek közt az I M F , ( Nemzetközi Valuta Alap ), valamint a hazai cégek közül az OTP, mely több mint 85 % ban orosz, és ukrán befektetők tulajdonában van. Csányi S. pedig " csak báb...."
Most pedig nyújtják a jóságos lekük miatt, a kedvező állami hiteleket, tőke injekció néven.

Sajnos amikor ez elkezdődött, a cégemnél sokan bedőltek, pedig páran óva intettük őket....
mi most munka nélkül vagyunk, akik bedőltek, azok pedig jobbnál jobb ötletekkel akarják menteni amit még lehet, kellő helyeken, kellő seggeket nyalva.....

Elég kielégítő volt a válasz?
Előzmény: No.1 (12) 0 VÁLASZ
mumus 2008. 10. 16. 21:56 | #31
az elet szar es egyre szarabb lesz miota kidobtak a paradicsombol...Eva miatt..igaz ha nem lett volna Eva akkor most sok buzi szaladgalna a foldon :)

Rizs 2008. 10. 16. 21:24 | #30
Meg sem nézem! Szerintem csak sírnék.
De szerintem is megérdemlik! Bke
LordDarklon 2008. 10. 16. 21:00 | #29
mi a szörnyű ebben? az a szörnyű, hogy ezek a rohadt férgek idáig megtehették ezt. kizsákmányolták a fél világot és most, hogy ez betdőlt még annak is mi fogjuk megfizetni az árát. pusztuljon USA! A mocskos szemét tömeggyilkos, hadúr elnökeivel együtt. Bárcsak éhendöglene az összes.
Előzmény: Purple (2) 0 VÁLASZ
LordDarklon 2008. 10. 16. 20:54 | #28
elbaszott egy világban élünk. de szerencsére már nem sokáig. omladozik, rohad az egész.
steve1435 2008. 10. 16. 19:42 | #27
Jajj és már hallom is, hogy a szegény amerikai polgárok is milyen rosszul járnak, eladósodtak. És ott sem mennek valami jól a dolgok, éheznek, meg adósodnak. Viszont nálunk itt van ez a derék kormány, meg annak a fője, és ő majd megfékez...
iw84u4t 2008. 10. 16. 19:01 | #26
Jól beszélsz, mit iszol?
Abszolúte egyetértek. Kiváncsi lennék, azok közül, akik annyira sajnálkoznak ezeknek az embereknek a sorsán, hányan laknak olyan medencés luxusvillákban, mint akiket éppen sajnálnak.
Természetesen az embernek mindig fáj, ha valami hasonlót lát, de azért van egy szép mondás a takaróról, meg a nyújtózkodásról...
Távol áljon tőlem a mizantrópia, de nehogy már a jóléttől önelégült luxushajhászó amerikaiakat sajnáljak ...
Előzmény: Tatala (8) 0 VÁLASZ
tikshow 2008. 10. 16. 18:18 | #25
érdekes egy dolog
komcsik 2008. 10. 16. 18:17 | #24
VÉGRE!!! Vesszenek az amcsi férgek. Éljen a nagy ZSIDÓ összhang.
bLz 2008. 10. 16. 17:28 | #23
én szívesen mennék pakolni :D
Dawe 2008. 10. 16. 17:11 | #22
unaktesómnak miamiban van étterme és ő is fontolgatja hogy azon a vidéken vesz házat
|-=O=-| 2008. 10. 16. 16:58 | #21
Az a lényeg, hogy most óccsóér van jó pár kéró Kaliforniában! Mondhatni tecsó gazdaságos házak vannak odaát! :D
Előzmény: No.1 (12) 0 VÁLASZ
Tatala 2008. 10. 16. 16:52 | #20
Ebben sincs benne a teljes igazság:
Szóval, Ámerikában az volt a divat, hogy a jómunkásember felvett 100 Ft hitelt (PÉLDA!!), hogy építsen egy 300 m2-es, fütött medencés kecót magának. Ez meg is lett, tudta is fizetni a csekkeket. Utána ugyanarra a házra vett még fel 2-300 Ft hitelt az autóira, plazmatévéjére, amit tudott idáig kisebb-nagyobb sikerrel fizetni, de most, hogy a lakások a hitelezési válság miatt rengeteget veszetettek értékükből, a bank fedezetének értéke nagyot esett... pafff...
Namost az sem megoldás, hogy a banknak marad az ingatlan, mert ő sem tudja eladni, mert ha leesik a használt lakások iránti kereslet, akkor cseszheti a lakásait:S.

Szerintem azoktól kellene elkobozni minden vagyont, akik ezt okozták!!! De tőlük aztán mident!!

Előzmény: Drawen (18) 0 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2008. 10. 16. 16:50 | #19
a riporter csaj (Lisa) meg olyan, mit Lucy Liu .
Drawen 2008. 10. 16. 16:42 | #18
némi igazág tartalma van annak amit mondasz, de itt az események azért történtek mert több hitelt vettek fel, mint amennyit fizetni tudtak (akciós hitelekkel vigyázni!!!). Ha felelős, nem elbutított emberek lettek volna nem vállalnak annyit amenyit nem tudnak fizetni.(kissebb lakás, szerényebb életkörülmények stb...)
Előzmény: közlegény (14) 0 VÁLASZ
No.1 2008. 10. 16. 16:41 | #17
tudtam volna ilyen bunkó segg vagy inkább nem kérem, h magyarázd :D :D :D
Drawen 2008. 10. 16. 16:39 | #16
A visszavett, felmondott hitelek következményeként az ingatlant el kellett hagynia a tulajdonosoknak. A Bank csak az ingatlant jogosúlt értékesíteni, az ingóságokat (TV szekrény stb) nem mert azok nem tartozznak az értékébe a hitelszerződés szerint. Valamint a tulajdonosnak kiürítve kellett volna átadni a banknak, és mivel ez nem történt meg a bank fizetet emberekkel kiürítteti. Fájdalmas, de nekik csak az üres pecó kell, hogy minnél hamarabb eladhassák/ legyen pénzük belőle.
Előzmény: No.1 (12) 0 VÁLASZ
nyehőce 2008. 10. 16. 16:37 | #15
Mi olyan érthetetlen ebben? Ha kilakoltatnak és mondjuk a legközelebbi rokonod 2000 km-re lakik, ahová többe kerülne elszállíttatni a cuccot, mint amibe kerül és az ideiglenes motel szobában vagy az ismerősöknél nem fér el, akkor te is kénytelen lennél otthagyni (vagy megpróbálod rövid időn belül eladni úgy, hogy kb. semmire sincs időd a költözködés, új lakás keresés, stb. miatt, nyilván ez nem mindig sikerül, meg egy 200 éves projektoros tévé aprópénz a többi kiadáshoz képest).

Egyébként meg menjen mindenki banktulajdonosnak, mert a bankoknak kurva jó, ha esetleg csődbe mennének, az állam az adófizető polgárok pénzén nagylelkűen megmenti őket, ahelyett hogy hagyná, hogy letisztuljon a piac, persze amikor pl. kis cégek jelentenek csődöt, esetleg az állampolgárok nem tudják fizetni a megemelkedett hitelt, arra már szarik a a kormány.
közlegény
közlegény 2008. 10. 16. 16:35 | #14
Engem az háborít fel, h. amit a kapzsi mohó bankok csinálnak, extraprofitra tesznek szert és boldog-boldogtalant belehejszolnak a hitelfelvételbe erőszakos reklámaikkal, már a kib.szott teletext-et sem lehet megnézni rendesen, h. ne legyen ott a reklám. Valaki biztos jól jár ezen a válságon is Yóól megszedi magát. A menedzserek is köpködik a markukat a k.baszott Porsche-jukban, most meg fáj a fejük, fájjon is! Hangoztatják h. semmi szükség állami tulajdonra, mert az állam rossz gazda és most mi van, mert a lovacska elszaladt, köszönik szépen mossák kezeiket? Ki segít? Izlandon is mi van? Ez itt lesz Mo-n pillanatokon belül, vagy már itt is van.
virdzsi5 2008. 10. 16. 16:32 | #13
Ez tök gáz...ott kidobják a jó és drága cuccokat, itt meg sokan hozzá sem jutnak ilyenekhez:S
No.1 2008. 10. 16. 16:22 | #12
EZT NEKEM MAGYARÁZZA EL VALAKI, PLIIIZ!!!!
Skullman 2008. 10. 16. 16:13 | #11
Egyszer már összehozott amerika egy világválságot most is megcsinálták.:S Miért vannak Amerikában olyan bankok amik agyba főbe adják a hitelt nem értem.
truthw 2008. 10. 16. 16:05 | #10
Jaaa, nekem se az fáj, hogy beszívták.

Hanem hogy a sok jó cuccot mind kidobálják, miközben mi itt nyálcsorgatva nézzük! És még hagyján, hogy mi...

És ami mégjobban fáj, hogy azért, mert ők hülyék, mi is beopjuk majd most rendesen, mert annyira függünk tőlük, hiába nálunk nem terjedt még el ez a barom hozzáállás...
Előzmény: Tatala (8) 0 VÁLASZ
truthw 2008. 10. 16. 16:03 | #9
Nem kell, hiszen nem néztem végig. :-)

Vagy nyugtassatok meg. Ugye a végén bemondják, hogy ami 200 dollárnál többet ér azt eladják, vagy elküldik Ugandába, vagy bárhová?
Előzmény: mekszamnojz (7) 0 VÁLASZ
Tatala 2008. 10. 16. 16:02 | #8
Nem tudom mit kell ezen csodálkozni!
Az amerikai kártevő férgek fölzabalják a Föld készleteinek javarészét, a kyotói egyezményt nem hajlandóak aláírni ( a kínai és orosz f*szkalapokkal együtt), hitelből tengetik a konzumidióta életüket, amit rá akarnak erőszakolni mindenkire, most pedig csodálkoznak, hogy sz*rban vannak! Hát maradjanak is benne!

Húhhh... és mindezt 1 mondatban:D!
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 16. 16:01 | #7
adjak zsepit? :D
Előzmény: truthw (6) 0 VÁLASZ
truthw 2008. 10. 16. 15:54 | #6
Én elég sok dolgot láttam már neten, borzasztóbbál borzasztóbbakat, undorítóbbnál undorítóbbakat, de ezt... ezt nem bírtam végignézni.

Speedy 2008. 10. 16. 15:47 | #5
Wazz, ezek hozzánk képest kiskirályok ként éltek!!!
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 16. 15:46 | #4
Az amerikai (rém)alom :)
Előzmény: wtf (3) 0 VÁLASZ
wtf 2008. 10. 16. 15:45 | #3
Az amerikai (rém)álom.
Purple
Purple 2008. 10. 16. 15:40 | #2
szörnyű... (minden irónia nélkül)
Wicked 2008. 10. 16. 15:39 | #1
Fűfestés nagyon komoly benne! :)