Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Maccoyi
Maccoyi 2011. 08. 05. 21:27 | #1
Vileeboy küldte:
URL: http://www.youtube.com/watch?v=mzH0mvr7X2A

Szöveg: baj-bicofoci.hu/ Az oldal jelenleg újitások alatt van! De azért működik! A kerékpárlabda története

1883. szeptember 14-ét találta ki Nicholas Edward Kaufmann, úgy hogy egy ember a kerékpárja, azaz annak az első kereke segítségével terelte, terelgette a saját kutyáját és végül innen jött a nagy ötlet. Ezután Washingtonban mutatta be az amerikai kerékpárakrobata a nyilvánosságnak szülővárosa, Rochester körében. Egy másik kerékpáros, John Featherly volt a csapattársa. E remek bemutató lett a kerékpárlabda-játék születésnapja.

Először a kerékpár egy magasabb fajtájával játszottak, az amerikai Star-Bicycle-lel, ami hamar népszerű lett és eljutott Európába is. Két berlini kerékpáros, Paul és Otto Lüders a Bundesverein Sport Berolina-ból voltak 1901-ben az első európaiak, akik hivatalosan kerékpárlabdáztak. Vendégtermekben, tornatermekben, sportpályákon ahol parkett vagy hasonló talaj volt, játszottak a kerékpárosok kerékpárlabdát. Legtöbbször kettő a kettő ellen, vagy füvön hat-hat ellen. A Bund Deutscher Radfahrer javaslatára 1930-ban páros terem-kerékpárlabda és hatos gyep-kerékpárlabda kategóriában világbajnokságot is rendeztek. Az első páros, aki címet szerzett Lipcsében, a drezdai Scheibe/Bernd kettős. Gyep-kerékpárlabdában a francia hatos győzedelmeskedett Németországgal szemben Antwerpenben.

A hatos kerékpárlabda-játék mellett az ötös-kerékpárlabda is fejlődött (itt még nem voltak nemzetközi versenyek), azonban a páros kerékpárlabda gyorsan eljutott a messzi Japánba, Szingapúrba, Hong-Kongba és Malaysiába is, majd még gyorsabban vált népszerűvé. Az európai nemzetek azonban dominánsabbak maradtak.

Kezdetben a páros kerékpárlabda a németeknek volt a játéka. 1951-től 1954-ig és \'56-ban Willi és Rudi Pensel voltak a másodikak, majd 1955-ben 1957-ben világbajnokok lettek. Ezután a svájciak nyerték a világbajnokságokat. Végül 1965-től 1989-ig jött a világ legjobb kerékpárlabda-párosa Csehszlovákiából: Jan és Jindrich Pospisil, akik 21-szer nyerték el a világbajnoki címet. Visszalépésük után nyerték meg 1990-ben a Steinmeier testvérek, majd 1991-ben és 1992-ben a King testvérek a világbajnokságot. 1993-ban először rendeztek VB-t Európán kívül, Hongkongban. Itt tudott Svájc 33 év után újra a dobogó legfelső fokán állni. 1994-ben Saarbrückenben újra a King testvérek nyerték el a világbajnoki címet. A következő években is Németország vihette haza az aranyérmet. 1998-ban a Latzel - Hormann páros győzedelmeskedett, azonban 2000-2001-ben a gärtringeni Lomuscio testvérpár bizonyult a legjobbnak.

Magyarországon is rendeztünk már hasonló rangú nemzetközi versenyeket. Például 1998-ban Bajon a Junior Európa Bajnokságot, ahol a Szitás – Takács kettős 6. helyezést ért el. 2004-ben Tatán pedig a Felnőtt Világbajnokságot is. Itt a Szitás – Borka kettős B csoport 5.helyezést ért el. Ezenkívül minden évben tavasszal Bajon rendezzük meg a Teremkerékpár Országos Bajnokságot, amelyen igen jelentős számban indulnak külföldi sportolók is.

Hazánkban 1994. óta működik a kerékpárlabda sportág a Baj Községi Sport Egyesületben, mint Teremkerékpár Szakosztály és 1996-tól rendezünk Országos Bajnokságot mind a három korosztályban. Eddigi években mindig baji kerékpárlabdás jutott ki Európa Bajnokságokra, illetve Világbajnokságra.