Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
ddq 2009. 01. 06. 12:04 | #55
nekem meg PCm van es OsX fut rajta, es xboxon jatszom csakhogy teljesse tegyem a kaoszt.
A nagy hibat akkor kovettetek el szinte mind amikor nem tesztek kulonbseget mac/osx meg pc/windoz kozott, hanem ami PC az windoz ami mac az osx.
A mac "elonyet" nem a vas adja ami ma mar valoban egy szinte atlag pc alkatreszeibol epul fel, hanem az operacios rendszer ami mogotte dolgozik, es az a teny, hogy mindaddig amig egyetlen egy jol behatarolt celhardware van a fejlesztok kezeben, sokkal szebb es jobb dolgokat lehet muvelni, mint ha minden utszeli dzsunka gyarto eszkozehez drivert kell tenni a rendszerbe. (ugyanez igaz a PCs jatek vs Xbox/ps jatek kozott)
Amugymeg napkozben Vista user vagyok, melo utan osx user, es delutan jobban erzem magam, azon aprosagok miatt amit nem a vas hanem az OS szamomra logikus/egyertelmu GUI-ja ad.

Es tovabbra is allitom, hogy nem a vas a lenyeg hanem az OS, es futhat az barmin ha az adott celra/feladatra az adott embernek megfelelo.



one0nine 2008. 12. 31. 12:40 | #54
Itt mindent végigolvasva én nagyokat kacagtam inkább, minthogy döntésre jutottam volna! :D és ezzel nem kötözködni akarok, csak az itt olvasható vélemények többsége inkább a kivagyiság, mintsem igazán hozzáértés. Én csak a tapasztalatom miatt veszek mac-et, de nem tudnék technikai részletekkel érvelni a döntésem mellett. (mert nem értek hozzá)
Hogy a cubase többet tudna azt nem tudom, majd kipróbálom, és ha igaz, akkor azt használom a mac-en, mivel annak van olyan verziója is.
Előzmény: Zserigta (53) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 31. 11:27 | #53
De az. Ez az egyik amit ismerek és csak MAC-ra van. (A másik a GarageBand.)
De a PC megfelelője, ami szerintem azért "kicsit" többet tud a Cubase.

Mellékesen, itt mindent végigolvasva is azt mondom, még ha lenne rá pénzem akkor sem MAC-et vennék.
Előzmény: one0nine (52) 0 VÁLASZ
one0nine 2008. 12. 30. 21:21 | #52
én nem vagyok informatikus, tehát kizárólag személyes tapasztalatot írok ide.

kb 5 éve foglalkozom zeneírással, és 4 hónapja mac-en dolgozom, ami sajnos nem a sajátom, de hamarosan lecserélem a pc-met én is. az ok, hogy amire én használom (mindkettőt kipróbáltam) abban a mac jobb, legalábbis nekem. és ez az utolsó két szó a kulcs szerintem, mert nem az a lényeg, hogy melyik a jobb, hanem hogy aki kezeli, az mire, és hogyan szeretné használni.
volt szerencsém komoly stúdiókba is eljutni (magyarországon), és volt ahol űberatomerőmű pc van, de csak azért, mert otthon az emberek többsége sajnos nem engedhet meg magának mac-et, ezért pc dolgozik, és így egyszerűbb a hálószoba-producer és a stúdió közti adatcsere.
én jelenleg angliában élek, ahol az emberek anyagi helyzete már megengedi azt, hogyha valaki mac-et akar, az megvegye.
két ismerősöm, akik szintén itt élnek, továbbtanulás céljából iskolát kerestek. az egyik hangmérnöki, a másik fotós sulit. az oktatás mindkét esetben kizárólag mac-en történik. ebből mindenki szűrjön le amit akar. (egyébként érdemes utánanézni a fotósok párharcának nikon-canon kérdésben, hasonló szócsatákat vívnak!:D)
mégegyszer kiemelnék valamit, a kötözködések elkerülése végett (már ha ez lehetséges):
próbáld ki mindkettőt, vedd sorba az összes részletet (ár, felhasználhatóság, designe, stb.), és utána vedd meg a számodra megfelelőt!

és egy kérdés a végére: nem a logic az a program ami csak mac-en fut? (mármint a zeneíró programok közül)
papaluige 2008. 12. 30. 20:44 | #51
jól beszélsz barátom! :D
Előzmény: wowbagger (50) 0 VÁLASZ
wowbagger 2008. 12. 30. 15:23 | #50
f@szkivanmár az összes flamelő,vitakozó emberrel aki azt hiszi neki van igaza.meg ezek a videók is csak erre jók
van amire a mac jobban használható,van amire a pc.nem jobb egyik se
Errtu
Errtu 2008. 12. 30. 14:03 | #49
Egy szóval se mondta soha senki, hogy vannak olyan dolgok amik csak és kizárólag MAC-re vannak. Mindennek megvan a Win-es sőt, a Linux-os megfelelője is! (ha még most sem vagy képes felfogni ezt, akkor sürgősen keress fel egy diszlexia specialistát!!!)
Arról van csak szó, hogy a MAC esetében kimondottan arra a hardverre van a rendszer megírva, ergo nincsenek olyan problémák, amik win esetében elő fordulhatnak! (FIGYELEM: FELTÉTELES MÓD!!!) Gondolok itt pl. a hangkártya driverére, vagy akármi másra.

Jó, tudom. Neked soha semmi gondod nem volt vele, tök jól, gyorsan, megbízhatóan működik.
Adj hálát érte a magasságosnak, de amúgy ez csak azt bizonyítja, hogy nem használod -ki- rendesen.
Amúgy ezzel a "MAC egy rakás szar!" dumáddal állj oda 1-2 profi zenész, animátor, stb. elé. Aztán ne csodálkozz, ha fölényesen körberöhögnek... ;)

(ahogy én is teszem)
Előzmény: Zserigta (44) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 30. 13:57 | #48
Ahhoz, hogy formázni lehessen normálisan, nem ártana ha lennének formázó eszközök. ;)
Előzmény: Zserigta (42) 0 VÁLASZ
papaluige 2008. 12. 30. 13:21 | #47
képesek vagytok azon vitatkozni,h kinek jobb a farka????
bichka 2008. 12. 30. 11:28 | #46
No hát nem írtam le egészen világosan :) Nem állítom, hogy nincs Win verziója, hanem azt akartam mondani volt, hogy csak mac-es verziót kaptam a hangkártyámhoz :) Biztos létezik olyan szoftver, ami csak mac-re van, de azért az igényesebb cuccok (Sonar, Cubase, Ableton) megjelennek mindkét platformra. Amúgy az említett prog nevére nem emlékszem, mivel Mac Only, nem próbáltam ki :D
Előzmény: Zserigta (44) 0 VÁLASZ
PictureMaker 2008. 12. 30. 11:09 | #45
Üdv!

Tök felesleges és teljesen értelmetlen ez a vita.
Mióta Intel alapokon építik a MAC számítógépeket, azóta a minőségi (alkatrészek egymáshoz "válogatottsága") különbség eltűnt a két gép között.
MAC tulajok hajlamosak a 400K-s gépüket egy 80K-s irodai PC-hez mérni.

Az egyetlen különbség a az oprendszer!!

Kis túlzással egy windows (nem dicsérem, mert az XP-nek is sok nyűgje van /Vistát meg inkább hagyjuk/ ) szinte bármilyen PC-re felrakható!!!
Az aktuális MAC OS pedig csak egy hardverre van OPTIMALIZÁLVA!!
Ma már ez az egyetlen különbség. Megjegyzem ez elég nagy előny lehet sok esetben.
De ha árban kb. egyező MAC-PC párost vizsgálunk, akkor a "verseny" teljesen nyitott.
Zserigta 2008. 12. 30. 10:37 | #44
Most nem az előző hosszas vitát akarom folytatni, és kritizálni sem akarlak, csak kíváncsi vagyok.
Melyik az a zenei program ami csak MAC-ra van és PC-re nincs?
A GarageBand kivételével mert azt ismerem MAC-ről, és egy nagy kalap sz*r. Akkor már inkább Reaper vagy Steinberg Cubase (ugyan az mint a Reaper csak bonyolultabb :D)
(Mellékesen: szintén zenész, azaz csak zenélgetek, de majdnem az összes VST, VSTi és hasonló zenei programokat ismerem. :D)

Előzmény: bichka (43) 0 VÁLASZ
bichka 2008. 12. 30. 09:29 | #43
Nehéz kérdés ez. Elmondhatom, hogy rengeteg dologra használok számítógépet. Egyrészt egy vállalat rendszergazdája vagyok, mellette programozgatok, de végzős vagyok főiskolán (Infón persze), szóval tanulok, matematikai szoftvereket nyúzok, grafikát heftölök, stb., és mindemellett még zenélek is, és bizony a kis "studio" felvételeinket is a laptopommal vesszük fel (meg persze célhardverrel).

Amennyire valaki Nerd lehet, szerintem az vagyok :) És ha az ember ilyen sokoldalúan akar kockulni, bizony kompromisszumokra van szükség. Azt sajnos kevesen engedhetik meg maguknak, hogy minden feladatra célszámítógépük legyen, így nekem is most 1 db laptopom van, ami PC, egy (szerintem) kifejezetten nagy teljesítményű HP.

Megmondom őszintén, nagyon tetszenek a MAC-ek, leginkább MacBook persze, mert az említett sokrétűség miatt bizony szükség van a mobilitásra. Példának okáért ott vannak a zenei szoftverek - nemrégiben vettem egy hangkártyát, amihez bundle volt néhány márkás zenei szoftver (Ableton, stb.) és nem hogy megkaptam a MAC-es verziót, van néhány cucc, aminek CSAK MAC-es verziója van. Lehet ostobaság, de feltételezem, szeretett hangkártyám adottságait is jobban ki tudja használni az OSX-es HAL, illetve az eltérő hardverfelépítés, nem lehet véletlen, hogy a zenészek és az ilyen szoftvergyártók körében oly népszerű az almás kompjúter.

Itt megjegyzem ettől függetlenül, hogy Windowson, a HP PC-men tökéletesen tudok felvételeket készíteni 196KHz mintavétellel, 24bit mélységgel, és a processzor sem dobja hanyatt magát (csak ha túl sok szoftveres effektet akarok egyszerre rákeverni, ekkor viszont nem hiszem, hogy a Mac nem sírna)

Másik oldalról nézve, a munkám során lehet befonnám a hajam, ha OSX-et kellene használni. Sajnos, vagy nem sajnos, de elmondhatjuk, hogy (ahogy az én munkahelyemen is) a legtöbb közép és nagyvállalatnál Microsoft szerver és kliens oprendszerek futnak. A Mac elbírna egy virtualboxon vagy vmware playeren futó windowst, hogy AD-t tudjak konfigolni, vagy egyáltalán bármilyen AD erőforrást elérni, de nem hiszem, hogy erre a célra pont ez a megfelelő megoldás. Ugyanez vonatkozik az Office kompatibilitásra, nem ismerem az OSX-es officet, de tekintve, hogy a MS Office 2007 még önmagával is (!) jelentős kompatibilitási problémákkal küszködik, nem hiszem, hogy érdemes lenne erőltetni, csak úgyszintén vboxon vagy vmware playeren.

És még akkor lehetne beszélni egy csomó dologról, hogy mi van PC-n, mi nincs Mac-en, itt tulajdonképpen magán az oprendszeren vitázunk...

Persze az új, Inteles Mac-re rá lehet tenni a windowst is.. :) de akkor mi értelme van, ha a hardware architektúra is ugyanaz, az oprendszer is ugyanaz, és a Mac 2x annyiba kerül? :) Jó, stabil, masszív, de PC-ben ott a Lenovo ThinkPad. Egy olyanra azért rá lehet bízni az életed.

Summa summarum, univerzális felhasználásra marad a PC, és nem azért mert jobb, hanem mert piszokul el van terjedve, és ezzel már nincs mit tenni, fölösleges is erőlködni. Ha pedig egy célszámítógépet akarsz, nyomdába, zenélni, vagy csak átlag user vagy, aki netezik és csetel, és megteheted, vegyél Mac-et, és tanuld meg az OSX-et, mert jóság az.

Sry ha hosszúra sikerült :)
Zserigta 2008. 12. 30. 00:41 | #42
Nem akarlak kritizálni, meg semmi hasonlót, de nem bírom magamban tartani.
Ez csak egy megjegyzés, és nem több:

Ahhoz képest hogy nyomdában dolgozol, hát ez a szöveg amit leírtál, így 0 formázással, kemény 2 bekezdéssel, hát...
Kicsit több sortörést tehettél volna bele, mert így sokan csak ránéznek és el sem olvassák.
Bár én személy szerint végigolvastam, de nem valami szemkímélő, hogy 600 sor egybefolyik. :D
Előzmény: Mistyc (41) 0 VÁLASZ
Mistyc 2008. 12. 29. 23:40 | #41
Errtu. Egyet értek veled, bár én is PC-párti vagyok, azokat ismerem, használok, bár Mac-et is láttam már, rövid ideig dolgoztam is velük (szintén zenész... akarom mondani nyomdai előkészítés/levilágítás). A kollégákkal mi is sokat beszélgettünk a témáról, volt olyan szerkesztőség, aki csak Mac-en dolgozott, így ők is bekapcsolódtak a témába. Alapjában véve arra jutottam, hogy valószínű a kidolgozásban van a különbség. A Mac alkatrészei egymáshoz vannak "válogatva", kompletten veszed meg, míg a PC-nél azt raksz össze amit csak össze tudsz dugni, ha meg nem tudod, akkor barkácsolsz hozzá amivel össze tudod dugni. Ez a tulajdonság meg ugye, mint sok esetben is bebizonyosodott már mindig kisebb-nagyobb kompromisszumokra késztet. Marha sok féle gyártó, rengeteg féle és minőségű hardware, aztán alaplap-proci legyen a talpán aki ezt mind össze tudja hangolni. A Windows-ról meg ne is beszéljünk.. vagyis beszéljünk, csak ne istenítsük. Én nagyon meg vagyok elégedve ugyan az XP-mel, de lássuk be, azért ódákat zengeni róla az azért még barátok között is túlzás lenne. Lehet, hogy ez a Mac-nél is így van, de arról nem tudok nyilatkozni.
Valaki írta itt (bocs.de nem jegyeztem meg a neved, visszakeresni meg lusta vagyok), hogy egyes helyeken azért van Mac, mert pénze volt rá, kvázi "flancból"... Ez egy akkora baromság, hogy el sem hiszem. Azért kiváncsi lennék, melyik nyomda, vagy hangstúdió, vagy atomerőmű, vagy mittoménmi (Főleg Mo.-n) azért venne drágább gépet, mert van pénz. Aki ilyet állít az még soha nem dolgozott sehol, mert akkor tudná, hogy a magyar cégvezetők nem erről híresek. De be kell látni, hogy minden munkának megvan a maga cél eszköze. Ilyen alapon blankoláshoz is felesleges megvenni 5-6 ezerért a blankolót, mikor sniccerrel is lehet vágni a kábelről a szigetelést, csak épp a cél eszközzel kevesebb a hibalehetőség. Persze PC-n is meg lehet mindent csinálni, de ahol a minőség nagyon fontos, ott igenis jobb a Mac... talán mert egyszerűbb vele megoldani ezt-azt. Vagy csak mert biztosan nem fagy le egy 8 órás munka közben félúton biztonsági mentés nélkül...
De ettől még nagyon jók a PC-k is... nem tartom magam kockának, de eléggé hozzám nőtt (érzelmileg) a laptopom, meg az asztali gépem is az összes nyűgjével, és okosságával.
Szóval nem hiszem, hogy össze lehetne hasonlítani a 2 platformot, vagy, hogy egyáltalán szükség lenne-e az összehasonlításra. Mindenki azzal csinálja a dolgát amivel megszokta, vagy amire pénze van, csak ne pisiljen az árral szembe, ha valakik azt mondják hogy van jobb megoldás is, amivel ugyan drágább, de jóval egyszerűbb és hosszú távon rentábilisabb is.

Üdv.
mcsabi20 2008. 12. 29. 23:21 | #40
Ja, egyébként a PC az SZAR-FOS-FING úgy, ahogy van. Tudom, mert én is azt használom.
mcsabi20 2008. 12. 29. 23:18 | #39
Én a munkám miatt használok PC-t. Többnyire Autodesk programokat, Solid Edge-t használok és tervezem az NX rendszereket és a Catia-t is megtanulni használni. Lehet találgatni, mi a bökkenő...

Az egyetlenegy bökkenő, hogy pl. a Catia-hoz kéne minimum az a 16GB RAM meg egy Quad-Core, a grafikus kártyáról már nem is szólok. És mindennek a tetejébe (mintha ez nem volna elég), pár év múlva minden ilyen software gyártó kitalálja majd, hogy kizárólag Vista-ra és az azután következőkre gyártanak majd csak termékeket (mivel köti őket a Microsoft-tal kötött szerződés). Persze minden archivált régi dokumentumot is meg lehet majd nyitni velük, ez természetes. Csupán vedd meg hozzá ezt meg emezt meg amazt.

Ezzel a példával csak annyit akarok mondani, hogyha ezek a software gyártók multi-platformos holmikat adnának ki, gondolkodás nélkül MAC-re váltanék és mondhat akárki akármit. Ha 3-szor annyiba kerül, az sem baj. Egyébként Errtu-val értek egyet, hogy miért azt olvassátok el a hozzászólásaiban.

A Win-hoz meg csak egy példa, amit a prof mesélt a fősulin:
Képzeljétek el, hogy egy autóban Windows van: mész az autópályán 140-el, a lengéscsillapító picit jobban berezeg a kelleténél, erre kirobban az összes légzsák és a fedélzeti számítógép megkérdezi, hogy akarom-e folytatni az utat "igen-nem".

Aki pedig játszani akar, az vegyen Xbox-ot. Mint én. ^^ Mert ha eddig nem úntam meg a játékokat, akkor ezután sem fogom. :D
Nyúzó 2008. 12. 29. 22:38 | #38
Errtu! Vedd észre, hogy csak lejáratod magadat! És gondolkodj, legyél objektív!
Előzmény: Errtu (37) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 21:38 | #37
Vagy csak szimplán PC-re nincs normális op.rendszer, ami normálisan működne. :)
Amúgy egy 2 magos Intel volt x64-es XP-vel 4 Gb RAM-al. (ami akkor, pár évvel ezelőtt, több mint csúcsgép volt) De hiába volt minden, a win nem bírta.
Előzmény: Zserigta (36) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 17:37 | #36
Hát nem viccelődök én a 386-ossal, de szerintem az max Pentium 1 kategóriás ha lehetett. :D
Mert hát ha 2000 font-nál többet nem tud, akkoz az kb P1 vagy őrülten kevés volt a ram.
Előzmény: Errtu (32) 0 VÁLASZ
Jozef7 2008. 12. 29. 17:34 | #35
Na szerintem ha ugyanannyit tud egy 300.000 forintos PC mint egy 500.000 forintos Mac én inkább a PC-t veszem meg!
De viszont ez csak én vagyok mert nekem nem telne rá! (még a 300.000-es pcre sem xD)
Aki megteheti vesz Mac-et mert tényleg szépek.
De ha valakinek csak othonra "wowozni" kell akkor szerintem PC.
Mert az mindegy szerintem hogy most egy PC vagy egy Mac porosodig az asztal alatt!
És nem is akarnám én szidni a Mac gépeket mert még nem is nagyon láttam!

Szóval ha csak hűlyéskedni kell számítógép akkor pc de ha komolyabb kell akkor MAC
eol 2008. 12. 29. 16:59 | #34
Nem láttam a videóban (ami egyébként tényleg nagyon profi) Mac iránti elfogultságot, a vége is jól van így, természetes, hogy 3 (4?) Mac legyőz egy PC-t, no de most jön a PC-k átalakulása, és a világ egy küzdőtér lesz.
Előzmény: Zserigta (2) 0 VÁLASZ
eol 2008. 12. 29. 16:54 | #33
Nem akarok beszállni a vitába, mert nagyon jól megyvagytok magatokra is, de csak a pontosítás végett, az igazság az, hogy a Mac-et világviszonylatban is elég kevesen használják. Egész pontosan úgy 9% körül, míg a Windows különböző verzióit 90% körül ( http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8 ). Amint mondtad, van ahol a Mac jobban teljesít, ott azt használják, de a PC általában sokkal rugalmasabb (emiatt egyes szakterületeken alulmarad), innen ered a népszerűsége.
Előzmény: Errtu (8) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 16:36 | #32
Az előző linux-os gépemen itthon a táp meghalt.
Ki lett cserélve, de azzal is gond volt, és az alaplapot is hazavágta.

A nyomdában a MAC-es gépekkel soha nem volt semmi baj, a win-es PC-ket félévente újra kellett telepíteni, mert megadta magát folyton, noha arányaiban negyed annyit használtuk, mint a PC-ket.

PC-n win alatt 2000 fontnál többet nem tudtunk betölteni, mert drámaian lelassult az egész rendszer. MAC alatt 15000 fontal se volt semmi gond. (nem 386-os PC volt, mielőtt elkezdene valaki azzal poénkodni)

Elég ennyi?
Előzmény: Zserigta (30) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 16:29 | #31
hmm. Nyomda...

Na jó ezzel az egyel talán egyetértek.
(Bár én voltam ebben az Axel Springer nyomdában, de akkor még ot is PC-k és WIN-ek voltak.)
http://hup.hu/cikkek/20080704/az_axel_springer_tizezer_dolgozoja_valt_pc-rol_mac-re

De viszont attól hogy a Nyomdaiparban MAC-et használnak, és az összes többi helyen meg leginkább PC-ket. Hát ez még mindig a PC mellett érvel.
Előzmény: Errtu (28) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 16:23 | #30
"A hardware masszív, szinte mindent kibír, előbb avul el mint hogy akár megkopna, nemhogy tönkremenne"

Hát ez így nagyon, de nagyon nem igaz. Ez mind a használattól függ.
A suliban is az egyik IMAC-ban beszart a memória, amióta kicserélték meg állandóan befagy.

Az otthoni PC-mnek meg soha nem volt az égadta világon semmi baja, még a winyót a hurcolászás miatt le nem ejtettem.
Kész ennyi, azon kívül más baja nem volt, pedig már 14 éve van számítógépem, és még a régi 486-osom is megvan, gyári alkatrészeivel, és hibátlanul működik, még a win 95-öt is lazán viszi.

Szóval ez nem jött össze eMTé.
Mert tapasztalataim alapján a MAC hamarább hal oda.
Előzmény: eMTé (25) 0 VÁLASZ
stonermutt 2008. 12. 29. 16:00 | #29
kockák:D:D számítogép számitogép!!!
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 15:33 | #28
Tudod mit jelent az, hogy másoddiploma, meg azt, hogy levelező tagozat? Nem. Nem baj,. Majd megtudod talán.

Ki beszél itt csak a MacBookról? Sajnálom a szegényes életed, hogy csak azt ismered. Amúgy meg nem emlékszem hol írtam azt, hogy azokat a dolgokat amiket meg lehet MAC-en csinálni, azokhoz nincs Win-es, vagy mondjuk Linux-os program? (na jó. egy dolog volt)

Hogy miért is piacvezető a Microsoft? Na nézzük csak. Először is ugye a MAC esetében a vasat és a rendszert egyben kapod. Az egy spéci cucc, amit meg kell fizetned. Mondjuk a teljesítményt már csak emiatt is nagy baromság összehasonlítgatni. Két MAC teljesítményét érdemes egymással. Két PC-ét is, na de egy PC-t egy MAC-el teljesítmény szempontjából? Hogyan? Két teljesen különböző megvalósítás, hozzáállás, szemlélet. Más az op.rendszer magjának a felépítése, stb. Másképp kezeli a hardvert a kernel. Szóval ilyen téren nagy marhaságokat mondtok, de mindegy.
Szóval a Win esetében meg a vasat külön kell megvenned. Így azt is és a rendszert is olcsóbban tudják eladni neked. És mivel az átlagembernek a pénz számít ezért vették azt. Volt más oka is még anno, hogy miért a Win terjedt jobban. Ennek utánna nézni házi feladat. :)

MAC-re is ugyan azok a programok megvannak, mint PC-re. Az, hogy te nem ismered őket, az a te bajod. Amúgy az, hogy mondju video lejátszó win-re van pl. 500 féle, és MAC-re csak 120, az már azt jelenti, hogy a MAC szarabb? Nem inkább azt, hogy nem képesek PC-re egy normális, használható programot írni? (hmm... ennek vajon mi lehet az oka?)

Még egyzer megkérdezem: Miért van az, hogy pl. egy hangstúdióban MAC-et használnak, és nem PC-t? Most ne azzal gyere, hogy mert megtehetik. Vehetnének PC-t is, ami olcsóbb, szerintetek sokkal jobb, a maradék pénzt másra költhetnék, stb., de mégse azt veszik. EZ MIÉRT VAN???? (valami ésszerű, értelmes magyarázatot kérnék, ha lehet)

Dolgoztam nyomdában, és most is mint kiadványszerkesztő dolgozok nyomdáknak (is). Sok helyen azért használnak PC-t is, mert a külsős bedolgozók win, vagy a butábja linux alatt (scribus) dolgozik, és hogy ne legyen gond az ő anyagukkal sem, ezért használnak PC-t is. De megnyugtatlak: a legtöbb esetben ott csak arra használják a PC-t, hogy a grafikus átnézze, és "MAC kompatibilissé tegye" az anyagot. Ja, és pl. itt a veszprém megyei NAPLÓ-t MAC-en szerkesztik. ;) Amúgy egy dolog a szerkesztés, és egy a nyomdai feldolgozás. Egy szerkesztőségben mondjuk az a fontos, hogy az újságíró otthoni gépe is kompatibilis legyen az irodaival minden tekintetben. És mondjuk nem tud MAC-et venni az újságíró otthonra. :)
Tanárnő kérem ki van rúgva, mehet haza. Pá-pá...
Előzmény: BullFrog (22) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 12. 29. 15:30 | #27
:DDDDDDD
Előzmény: koocos (26) 0 VÁLASZ
koocos 2008. 12. 29. 15:27 | #26
Emberek! megy rajta a wow? igen...akkor meg?:D
eMTé 2008. 12. 29. 15:17 | #25
Előre szólok: szubjektív vélemény következik :) - tehát másnak más lehet a tapasztalata.

Ami szerintem a legnagyobb különbség, hogy MAC -ban nincs gagyi. A hardware masszív, szinte mindent kibír, előbb avul el mint hogy akár megkopna, nemhogy tönkremenne. Az egész gép egymással kompatibilis alkatrészekből áll, és a gyári, részben a ROM-ban lévő oprendszerrel kapod meg. Emiatt drága, viszont stabil. Programot nálunk lehet ugyan szerezni hozzá, de a kis darabszám miatt drágán, kevesebb a választék is. Amerikában árban és választékban is nagyjából ugyanott vannak.

PC..... azért az árért amiért egy MAC-et veszel nagyjából hasonló minőséget kapsz.

Lehet persze olcsót is venni, és utána szidni. Meg mindenféle szedett - vedett alkatrészekből összerakni és lopott oprendszerrel használni - lesz is akadás itt-ott.

Ami nem derült ki, én PC párti vagyok, legalábbis itt és most. De az olcsó cucctól csak annyit lehet elvárni amennyit ér.
Purple
Purple 2008. 12. 29. 15:04 | #24
te egy zseni vagy, ha annyiból leszűrted mennyire értek hozzá :D csak attól, hogy nem járatom itt az agyam mennyire vagyok (ál/divat)kocka, attól még van némi rálátásom...
Előzmény: BullFrog (22) 0 VÁLASZ
Mihpet 2008. 12. 29. 15:00 | #23
1 Mac kevés volt a PC legyőzéséhez :D
BullFrog 2008. 12. 29. 14:59 | #22
Minek próbálkozzak? :) 32 év van beállítva korodhoz, gondoltam legalább a számokat ismered ;)

Életkor? Nem töltöttem ki, direkt :) koromhoz kb semmi közöd ^^ de pedálozz vele!
Megbízhatóság? :) elég régóta használok PC-t, és használtam MacBookot is. Egy normálisan beállított Windows (PC) stabil annyira, amennyire egy Macbook :). Tekintve hogy évente kb 1x fagy ki a gépem, és az is mert hibás drivert rakok fel, próbaképpen :) Míg a MacBookokra megírnak egy specifikus Operációs rendszert, és nem 1 oprendszert csinálnak 2 milliárd gépre :) nem véletlenül kerül 4-500kba egy MacBook, és 150-250kba egy Laptop :)

Egy adott dologhoz jobb a MacBook, könyörgöm mondj egyet, amihez nincs 1000 másik Windowsos szoftver amivel ugyanazt nem lehet elérni. Csak mert egy funkcióval többet tud nem feltétlen jobb, adott programra lehet van 100 másik funkció amit Mac nem tud. Erről viszont se nem PC se nem MAC nem tehet, mert a programozók írják a programokat, nem a PC/MacBook, szóval ezen érvelésed itt vérzett el!

És bakker, mennyi hülye ember van a világon, hogy még mindig piacvezető a Microsoft az operációs rendszere miatt, amit ugye PCkre gyártanak, ezexerint több 100 millió ember téved, és csak annak a pár %nak van igaza...jogos.


"Mellesleg a PC-t a MAC-el összehasonlítani olyan, mint mondjuk egy verseny Hondát egy Aprilia robogóval."
Szerintem is egyértelmű hogy PC nyerne azonos árkategóriában :\


"Egy MAC esetében az a kisebb teljesítményű gép is elegendő ahhoz, hogy az op.rendszert és a futó programokat kezelje fennakadás nélkül. Egy PC esetében ez már nem igaz. Ott azért vannak egyre nagyobb és nagyobb teljesítményű gépek, hogy a letöltés mellett még pasziánszozni is tudj. :)"
Ezzel kb magadat minősíted és a hozzá nem értésedet :) Macre mennyi program van? És mennyit használsz abból egyszerre. Elég ratyi géped lehet, ha ilyeneket írogatsz! DVD írás, letöltés, FF, film, és háttérben egy játék lazán megy egyszerre a jelenlegi szaros PCmen ami hiszed vagy sem egy normális MAC árának a harmadáért vettem :\


" "A nyomdaiparban miért a MAC terjedt el?" Itt a tördelésre, kiadványszerkesztésre, grafikára gondolok, nem arra amit a végén írtam!!!"
Gratuálok, szóval 1 dologra használnak egy MACet, és mást nem raknak rá, akkor már jobb is....végülis igazad van, MAC arra jó, hogy ha 1 dolgot használsz, akkor azt jól használja :) de ez sem érv a MAC mellett, tenkintve hogy még mindig 2-3x drágább mint az azonos PC, és ne gyere azokkal az emberekkel, akik képesek kiadni 500kt egy MacBookért, vagy egy 500 ezres Apple gépért, hogy HANGSTÚDIÓBA használják ><
Nem mellesleg magyarországi napilapokat nem Macintoshon csinálják, hanem sima Windows :) így megbuktál, 1es, ülj le.

Purple te meg kb annyit értesz hozzá, mint amin viccelődsz :)
Előzmény: Errtu (13) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 12. 29. 14:59 | #21
"A lényeg az, hogy egy PC sokkal, de sokkal jobb mint egy MAC." inkább mondd azt, hogy neked egyszerűbb, kényelmesebb és olcsóbb otthoni használatra... én is pc párti vagyok, mert nincs szükségem másra, de ha valami professzionálisabb elfogadom...
Előzmény: Zserigta (20) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 14:54 | #20
Na nézzük csak..
Talán mert, az ilyen helyeken rohadt sok a pénz, és ha már sok van belőle, akkor mindenből a legdrágábbat veszik?
Mellékesen szinte az összes Videó és képszerkesztő ami MAC-ra van az PC-re is van, és ugyanúgy megy, sőt még jobban is.
A Adobe After Effects, kb 50-60 elem egyszerre való mozgatásával, pl sokkal jobban megy egy olcsóbb PC mint egy drágább MAC-on.

A MAC-et lényegében multimédiásoknak találták ki. (Tudtommal). De ugyan azokat a dolgokat PC-n sokkal egyszerűbben és gyorsabban meg lehet valósítani. Csak hát tudod mindig találnak ki valami újjat.
Na mind1. A lényeg az, hogy egy PC sokkal, de sokkal jobb mint egy MAC.
Előzmény: Errtu (17) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 14:36 | #18
"A nyomdaiparban miért a MAC terjedt el?" Itt a tördelésre, kiadványszerkesztésre, grafikára gondolok, nem arra amit a végén írtam!!!
Előzmény: Errtu (17) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 14:34 | #17
Nézz be egyszer egy normális hangstúdióba. Jó eséllyel nem PC-ket látsz. Nézz körül a YT-n, hogy azok a DJ-k -vagy akármik- akik nem csak lemezt pörgetnek, hanem sz.gépeket is használnak a koncertjeik alatt milyen laptopokat használnak. (nem hinném, hogy sok PC-s lesz köztük)
A filmstúdiókban az animátorok miért MAC-el dolgoznak? A nyomdaiparban miért a MAC terjedt el? Óóó... igen, tudom. PC-vel is meg lehet csinálni azokat, de valami oka csak van, hogy nem azt használják.

Szó sem volt arról, hogy vannak dolgok amiket csak MAC-el lehet megcsinálni. Meg lehet Windows alatt is, és Linux alatt is. (vagy valamelyik BSD rendszerrel, vagy akármi mással) Arról van csak szó, hogy vannak olyan dolgok amikhez egy PC valamilyen okból kifolyólag nem a legmegfelelőbb.

De csak hogy egy dolgot mondjak amit PC-vel soha az életben nem fogsz tudni megcsinálni: a nyomdászatban a levilágító gépeket soha az életben nem fogod tudni PC-vel kezelni, csak és kizárólag MAC-el. :)
Előzmény: Zserigta (15) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 14:26 | #16
Egy MAC esetében az a kisebb teljesítményű gép is elegendő ahhoz, hogy az op.rendszert és a futó programokat kezelje fennakadás nélkül. Egy PC esetében ez már nem igaz. Ott azért vannak egyre nagyobb és nagyobb teljesítményű gépek, hogy a letöltés mellett még pasziánszozni is tudj. :)

Mellesleg a PC-t a MAC-el összehasonlítani olyan, mint mondjuk egy verseny Hondát egy Aprilia robogóval.
Előzmény: Zserigta (14) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 14:18 | #15
Jujj. XD
"(mondjuk ki: a munkájához a PC SZAR!!!)"
Ez azért durva kijelentés volt, nem de?

Na mondj valami olyat mit PC-vel nem lehet de MAC-al igen???

Még ha találsz is 1 olyan dolgot, én mondok rá másik 10-et amit meg a PC-vel lehet és MAC-el nem.

És még mielőtt leosztanál hogy játékra használom a PC-t, elkel szomorítsalak, mert már több éve nem játszottam rajta. Én leginkább videó, zene, weblap, kép, program -tervezésre, szerkesztésre és írásra használom.

Előzmény: Errtu (13) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 14:13 | #14
Mint BullFrog is említette.
És ez nagyon igaz, és talán ez a legnagyobb érv.
Hogy ugyan azon áron sokkal szarabb MAC-et veszel mint PC-t.

Errtu, ha nem hiszed, vegyél 500 ezer Ft-ért egy MAC-et és másik 500 ezer Ft-ért egy PC-t és teszteld le mind2-őt. És bármily meglepő, elég nagy erőfölénnyel a PC-fog nyerni.
Egyébként mind össze azért írtam 500 ezer Ft-ot, mivel a jobb MAC-ek ott kezdődnek, míg a jó PC-k 200-250 ezer Ft.
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 14:11 | #13
3 éve, tekintve, hogy 4 éves a suli. (na jó. még plusz egy fél év a diploma munka) Szóval ez nem jött be, esetleg próbálkozz mással. ;)

Röhögni fogsz! LINUX ALÁ IS ERŐSEN AJÁNLOTT A VÍRUSÍRTÓ!!! Sőt, minden más op.rendszer alá is, ugyan is már jópár éve léteznek keresztplatformos vírusok. :) Szóval ki beszél itt hülyeségeket? Amúgy 1: a nevem 2 db. R betűvel írandó, 2: ha veszed a fáradtságot és lejjebb görgetsz olvashatod: írtam, hogy létezik MAC-re is vírus.

Sok szépet írtál, hogy miért jobb egy PC/Notebook szerinted. Gondolom az életkorod olyan 15-18 év körül mozoghat, mert csak ennyit veszel le az egészből. (igen, lehet ütni, fújolni: AZ ÉLETKORÁVAL JÖVÖK FEL AZ ÉRVELÉSEMBEN!!! :D ) Léteznek fontosabb dolgok is, mint az, hogy tudsz rajta játszani. Ilyen pl. a megbízhatóság. Vagy az, hogy egy adott munkához sokkal jobban használható némely tulajdonsága miatt. És ilyenkor nem azt nézik, hogy (majdnem) ugyanezt egy fele annyiba kerülő PC-vel is meglehet(ne) csinálni. Persze, hogy szerinted a PC/Notebook a legjobb, mert a te igényeidet az is kielégíti, és meg is tudod fizetni. Arról van csak szimplán szó, hogy attól, mert valaki látott kívülről egy MAC-et, és a fehér színe nem tetszett neki, attól az még lehet, hogy teljesítményben, vagy megbízhatóságban, vagy akármi másban hazavágja az illető "hűdepécéjét", és nem attól szar valami, mert nem olyan a színvilága, ami neki tetszik.

Ez ugyan az az eset, mint a netbook-ok esetében. Sok hülye megveszi, mert olcsó, meg milyen jópofa, hogy pici. Aztán amikor CoD-ozni akar rajta, meg DVD-t írni, és torrentezni egyszerre, és az ATOM proci kiakad, plusz kiderül a kijelző is pici és nem lehet rendesen játszani rajta, akkor jönnek elő a "anyámdeszarfúderosszgagyihányásótvar". Az nem feltétlenül arra lett kitalálva, hogy az átlag paraszt játszani/filmetnézni vegye meg.
A MAC sem arra van, hogy karácsonyra azt kapjál. Vannak akiknek arra van szüksége a munkája miatt, és azért azt veszi meg, mert ahhoz a munkához egy PC nem jó. (mondjuk ki: a munkájához a PC SZAR!!!)
Előzmény: BullFrog (11) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 12. 29. 13:47 | #12
ez az idióta lol..... baromi jó érv, de tényleg :D
Előzmény: Zserigta (9) 0 VÁLASZ
BullFrog 2008. 12. 29. 13:44 | #11
Teljes mértékben egyet értek veled.

Egy 400 ezres macbook-ban anny,i és olyan cuccok vannak mint egy 150 ezres sima laptopban, csak "jobb minőségű", kinézetre eláírom mac verhetetlen, de nekem (és szinte senkinek) nem ér annyit, hogy szép csilivilli fehér/fekete lekeríketett, mágnes záros, meg anyám kínja legyen a laptopom. Családban van MacBook, bátyám nagyon szereti, de míg ő megvette 450 ezerért 1-2 éve a macbookját, én ugyanakkor vettem enyémet 200ezerért, és kb ugyanott van a 2, és itt azt értem hogy ő mire tudja, és én mire tudom használni! Exkluzívabb, jobb a kialakítása, de használatban SEMMIVEL SEM JOBB! Jah és nem mellesleg az ő kijelzője 13.x" míg az enyém 15.x" úgy nem nehéz kissebbet alkotni.... Macintosht meg rakhatsz PCre is.

Vírus meg egyértelmű hogy azért nincs, mert minek? 100 emberből 1 használja, arra meg fölösleges vírust csinálni, egyébként Apple pár hónapja adott ki közleményt hogy ERŐSEN AJÁNLOTT a vírusirtó használata, olvass utánna! Szóval Ertu kérlek hülyeségeket ne beszélj >> ez olyan hogy addig nem került elő XYról pornó videó míg híres nem lett, bekerült médiába, máris előhozták róla, és duplán lett híres...

És igen, hol van elterjedve? Ó emléxem USA, ott mennyi a havi kereset? Jah igen, vehetsz belőle 2 macbookot, akkor miről is beszélünk?

És most az ár/érték arányról beszélek elsősorban, kit érdekel ha jobb, 10%al jobb, és 100%al drágább, értelme van? Nincs, inkább veszek 1 asztalit+1notebookot, és tudok játszani, és van hordozható gépem is (ezt csináltam, és olcsóbban jöttem ki mint bátyám macbookkal). És IGEN én tudok játszani is!

(Még egy év és végzel? hány éve is vagy ott? >>)
Előzmény: Zserigta (7) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 13:41 | #10
Na.
Kapsz fél órát, és a Google + Wikipedia párossal szedd össze az ellenérveidet. :D
Előzmény: Zserigta (9) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 13:32 | #9
Ehhez már csak ennyit tudok hozzáfűzni.
XD
Hehe.
LOL
Előzmény: Errtu (8) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 13:26 | #8
Részvétem annak a rendszernek ahol te leszel a rendszergizda. :)

Kifejtenéd kissé bővebben, hogy az az 1000x jobb mit takar? Lehet rajta WoW-ozni, vagy miért?
A skinelhetőség sem szempont. Elég szar dolog, ha csak ezt veszed alapul. A szín szerinti "nemszeretem" meg kb. az oviban volt divatos.

Vírus meg nem azért van kevesebb kevesebben használják. Csak nálunk használnak kevés MAC-et. Más országokban sokkal-sokkal többet használnak. És vannak olyan területei az "informatikának", ahl szinte csak és kizárólag MAC-eket használnak. Hogy miért? Mert torony magasabban jobban teljesít, mint akármelyik hiper-szuper PC.
Annak, hogy miért használják kevesebben meg van az oka, kicsit rá kellene gyúrnod az infó-törire. De az árban igazad van, mert az tény, hogy drága. (hja, a minőség soha nem volt olcsó)

Amúgy meg: Kernel szinten a Windows és a Linux az, amelyik kis jóindulattal azonosnak mondható. Mindkettő úgynevezett monolitikus kernel típusú. A MAC mikrokernel típusú, de rendelkezik a hybrid kernelek néhány tulajdonságával is. Szóval az amit írtál -"Egyébként a MACos is egy Linux fajta"- egy picit kurva nagy hülyeség.

Ja, mellesleg mérnök informatikusnak tanulok. (még egy év és végzek) Szóval én nem csak egy sima rendszergizda leszek, hanem annál egy iciri-picirit több. Csak hogy én is villantsak. ;)
Előzmény: Zserigta (7) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 12. 29. 13:09 | #7
Akkor bővebben.

Én egy informatikai suliba járok ahol rendszergazdának tanulok.
Ott a legkorszerűbb MAC gépek és PC-k (ez jelen esetben egy nagy szerver gép + több mint 100 kliens).
A MAC -ek ára a suliban több mint fél millió forint. Vannak IMAC-ek és MACbook-ok is.

Már eleve csak az én 4 éves itthoni PC-mel összevetve azt a jelenkori fél millás IMAC-et vagy MAC book-ot, hát a PC-m ezerszer jobb, pedig 4 éve vettem és akkor került 150 ezer Ft-ba.

Szóval ennyit a 2 különbségéről.
Lehet hogy sokkal szebben néz ki a MACos környezet, de azt Windowsra is rárakhatod.
Amúgy meg maga a külső megjelenése a MAC-es dolgoknak, nekem nagyon nem tetszik, mert a fehér dolgokat nem szeretem.

Na a vírus meg olyan Mint a Win vs Linux.
Azért van nagyon kevés vírus MAC-re mert nagyon kevesen használják a MAC-et mint pl a Linuxot. (Egyébként a MACos is egy Linux fajta)
Szóval az hogy kevés rá a vírus az nem ok. Mivel az mind azért van mert kevesen használják, és azért használják kevesen, mert drága és szar.

Ennyi.
De ha még ez sem elég, akkor majd még ennél is bővebben kifejtem.
Előzmény: Errtu (5) 0 VÁLASZ
Izerizer 2008. 12. 29. 12:26 | #6
de mijaza pwnage.exe?
Errtu
Errtu 2008. 12. 29. 12:04 | #5
Hát.
Ha olyan 7-8 évvel ezelőtti MAC-ek vannak a sulitokban, és 1-2 éves PC-k, akkor nem csodálom.

Amúgy a PC-s cuccok is megvannak MAC-re. Sőt! A Photoshop előbb megvolt MAC-re pl. mint PC-re. ;)
Ha csak a munkámat nézem: egy MAC sokkal jobb lenne, mert pl. ott a nyomdai előkészítéshez nem kellene a különböző színprofilokkal szórakoznom, mert a MAC alapból színhelyes.
A negatívumaidról: Pl. egészen addig amíg a Microsoft nem ültette át az Office-t MAC-re nem voltak rajta vírusok. Sőt, még most se igazán vannak. (1-2 csak de azok is inkább demonstrációs céllal: "lám, a MAC-et is meg lehetne fertőzni, ha akarnánk.")

Szóval tájékozódj, ismerd meg alaposan mielőtt hülyeségeket beszélsz. Én se akarok kisregényt írni.
Egy negatívuma van csak a MAC-nek: az ára... :)
Előzmény: Zserigta (2) 0 VÁLASZ
NFS-fan 2008. 12. 29. 11:55 | #4
én azért ha választhatnék előbb mondanám, h MAC, minthogy a legszuperebb... Pc. +a MAC gyönyörű gépeket csinál. Olyan Pc-t csak hosszas alakítás során tudsz elérni. :P
Előzmény: Zserigta (2) 0 VÁLASZ
gvereb1 2008. 12. 29. 11:37 | #3
lol
Zserigta 2008. 12. 29. 11:33 | #2
Jó kis film, csak elbaszták a befejezést.
Mivel a PC-nek kellett volna nyernie.

A sulinkba vannak MAC gépek meg sima gépek is, de a sima PC sokkal jobb mint a MAC.
A MAC-re eleve sokkal kevesebb dolog van mint PC-re, és a MAC-es progik 90%-a PC-re is van.
Meg úgy teljesítménybe sem jobbak mint a PC.
Meg még számtalan negatívumot tudnák mondani amiért a MAC nem jó, de most nem akarok regényt írni.
De amúgy tényleg nagyon jó kis film, elég szépen megoldották.
Jozef7 2008. 12. 29. 10:42 | #1
ez jó kis film volt köszi :D