Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nas
Nas 2010. 08. 17. 23:27 | #27
Igen, mert a másik dolog, hogy bevenni egy bogyót sokkal könnyebb (az "instant egészség", "instant boldogság" a mai kor követelménye), mint drasztikusan változtatni az életvezetési, étkezési szokásokon, életszemléleten...csak sajnos nem helyettesíti azt...ezt viszont sokan nem szívesen fogadják el. :)


Előzmény: clownessa (25) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 08. 17. 23:22 | #26
"Számomra ez még mindig hitelesebb, mint az interneten olvasott, magukat táplálkozási szakértőnek csúfolt szakbarbárok témába vágó írásai."

Köszönöm. :) Igyekszem nem hülyeségeket írni nektek. Sajnos sokan hiszik azt, hogy azért, mert érdekli őket egy téma (és egy ilyen téma mint az egészség kit nem érdekel...), rögtön a szakértőjévé is válnak, ami a biológia, orvostudomány, táplálkozástudomány esetén különösen nagy tévedés. A hétköznapitól teljesen eltérő látásmód, háttértudás kell ahhoz, hogy az ember értelmezni tudjon adatokat, tudományos eredményeket (ez nyilván más tudományterületeknél: pl. a fizikusoknál, mérnököknél, informatikusoknál, nyelvészeknél ugyanígy van, csak az ő munkájukba kevésbé szoktak kontárok meg önjelölt "szakemberek" beleszólni...).

A természettudományos eredmények óhatatlanul is gyakran ellenmondásosak, hiszen egy nagyon komplex rendszerrel dolgozunk, aminek a működését csak részletekben tudjuk vizsgálni, holott szinte minden mindenre hatással van. Minden tudományos magyarázat valójában a valóság egy kis jelenségét leíró, leegyszerűsített modell, és mint ilyen, nem lehet teljesen tökéletes, az összes többi modellhez tökéletesen passzoló. A kutatásban a cél a modelloptimalizálás, az elméletek összehangolása, tesztelése, így a tévedés esélyének csökkentése.
Többek között ezt nem értik, látják át az önjelölt "szakemberek", így ők kritikus szemlélet, tudományos látásmód, megfelelő alapismeretek nélkül, pusztán a saját szájízük szerint összeválogatják azokat az eredményeket, amik az ő elképzeléseiket a legjobban alátámasztják (jellemzően az azzal ellenkező eredményekről szemérmesen hallgatnak...), és kész is a tudományosan megalapozottnak tűnő, de valójában dilettáns teória... Ilyenből persze milliót lehet gyártani, és ezek óhatatlanul is ellentmondásosak lesznek, mert szubjektív módon válogatják ki az őket alátámasztó "érveket" a millió tudományos kísérlet, megfigyelés eredménye közül...

A másik dolog, hogy az emberek nagy része - mivel nem érti, amit leírtam - azt várja a tudománytól, hogy konkrétan megmondjon olyan dolgokat mint hogy hány mg C-vitamint vegyen be egy nap, hány kg az optimális testsúlya, hányszor szeretkezzen egy héten, hogy boldog legyen, stb. A számok bűvöletében élnek, végletekig leegyszerűsített információkat hajlandóak csak "megemészteni". A tudomány egzakt válasza ezekre a kérdésekre röviden az, hogy "attól függ". És ide jöhetne egy több oldalas eszmefuttatás, hogy mi mindentől is... :)

A harmadik dolog, amit már említettem, a biznisz. A vallásalapítás után az egészségből, az emberek egészségvágyából lehet a legjobban megélni...
Előzmény: clownessa (23) 0 VÁLASZ
clownessa 2010. 08. 17. 22:53 | #25
"a világ legdrágább vizeletét" - ezt tetszik :D
Van olyan ismerősöm (sajnos anyám is ilyen), aki elolvasott 3 internetes magazint, 2 természetgyógyász újságban megjelent cikket, és egyből szakértők. Nem is értik, hogy hogyan maradhattunk életben mindeddig? :D
Nas
Nas 2010. 08. 17. 22:46 | #24
Persze. Mert függ az anyagcseréjétől. A dohányzás szintén megnöveli a C-vitamin igényt - egyrészt szintén az anyagcserében okozott változások, másrészt az antioxidáns rendszer nagyobb igénybevétele miatt.
De napi több gramm C-vitaminra biztos, hogy senkinek sincs szüksége.

Egy orvos ismerősöm véleménye szerint a multivitamin készítményekkel egy dolgot lehet előállítani: a világ legdrágább vizeletét... :) (Persze az egészség óriási biznisz, hiszen mindenki számára fontos, mert alapvetően befolyásolja az életminőséget...és ezzel Clownessának is részben válaszoltam. :))
Előzmény: focuskoma (22) 0 VÁLASZ
clownessa 2010. 08. 17. 22:31 | #23
Egyik volt osztálytársam dietetikusnak tanul és ő is csak annyit mondott a témával kapcsolatban, hogy ugyan a C vitamin esetében nincsen hivatalosan bebizonyítva, hogy a túlfogyasztása mérgező hatású, de nagy adagokban hasmenést, fokozott vizelési ingert okozhat, sőt vesekő kialakulásához is vezethet. Arra ugyan már nem emlékszem, hogy mit mondott arról, hogy mennyi az ajánlott napi adag, de én sem hinném, hogy ha valaki nem szed rendszeresen vitamintablettákat, akkor abból egyenesen az következik, hogy vitaminhiányos. Mindenesetre neked elhiszem az adatokat. Számomra ez még mindig hitelesebb, mint az interneten olvasott, magukat táplálkozási szakértőnek csúfolt szakbarbárok témába vágó írásai.

Ezzel kapcsolatban (költői kérdés és nem kifejezetten neked szól :)) - Csak én érzem úgy, hogy túl sok az egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással, életvezetéssel, lelki egyensúly és belső béke megtalálásával, stb. foglalkozó oldal az interneten? Aztán az életét gyökeresen megváltoztatni akaró jóember azt sem tudja, hogy melyik tanácsát fogadja meg, mert természetesen vannak témák - és a táplálkozás pont ilyen - ahol sokszor egymásnak ellentmondó dolgokba botlik az ember.
Előzmény: Nas (20) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2010. 08. 17. 21:47 | #22
Úgy tudom a határ attól is nagyon függ, hogy az illető napközben mekkora munkát végez.
Előzmény: Nas (20) 0 VÁLASZ
cukorcica89 2010. 08. 17. 20:59 | #21
Én anno citromlevet ittam, de már nemtom hogy hatott e xD nem emléxem
Nas
Nas 2010. 08. 17. 19:40 | #20
A hatás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy adott készítmény az enantiomereket milyen arányban és formában tartalmazza, milyen hordozóanyagok, segédanyagok vannak mellette, mennyi C-vitamint visz be a szervezetébe az illető a "normál" táplálkozással, stb.
Elvileg a határ, amit nem ajánlott túllépni a nemzetközi orvosi szervezetek állásfoglalása szerint 1500-2000 mg naponta (de ezt sem ajánlják huzamosabb ideig alkalmazni...), de ez nagyon függ az illető étrendjétől, egészségi és fizikai állapotától (pl. terhesség, betegségek) is.
Egy egészséges szervezet számára az optimális napi adag 70-100 mg (max. pár száz mg) körül van, és a kiegyensúlyozott étrend ezt tartalmazza is (szép is lenne, ha szintetikusan előállított, mesterségesen adagolt vitaminokra lennénk szorulva - gondoljátok már végig - nem jutottunk volna el idáig az evolúció során...:D).

Tény, hogy a C-vitamin vízoldékony, ezért könnyebben kiürül a felesleg, de ettől még végig kell mennie a kiválasztószerveken, és minden szerv károsodik, ha túlzott megterhelésnek van kitéve, mert mondjuk extrém mennyiségű sót, ozmotikumot kell eltávolítania a vérből. Szerintem emiatt inkább a vese károsodhat, illetve az is megfigyelt tény, hogy a túl sok C-vitamin (több ezer mg/nap) hasmenést okoz, mivel a bélben maradó felesleg befolyásolja a víz és más tápanyagok felszívódását - lévén az aszkorbinsav is ozmotikum.
Hada 2010. 08. 17. 19:17 | #19
értem. ezek szerint túl laikus nyelven és drasztikusan fogalmaztam meg a dolgot:)
Derill 2010. 08. 17. 18:50 | #18
ááááááááááááá gratula:D:D:D különösen a 2.hoz:D
(jó de előtte dohányoztál:D )

nem 50-100 db 1000mg-osat szedett, pont ez a lényeg hogy extra menyiségben tolta
Előzmény: CrazyLime (11) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2010. 08. 17. 18:07 | #17
Egy kenus ismerősömnek (versenyszerűen sportolt) addig kellett növelni a C vitamin adagot, amig elszineződött a vizelete sárgára, tehát annál a pontnál volt az, hogy többlet volt a szervezetben és vizelettel távozott.
6ezer mg C vitamint szedtek és nem szineződött el... és a mája sem állt le :)
focuskoma
focuskoma 2010. 08. 17. 17:44 | #16
A te állításod szerint pár napig napi 2000 mg C vitamin sárguláshoz, meg májleálláshoz vezet. Ez egy nagy marhaság.
Lehet le van írva ez valami könyvben és te meg bemagoltad, de sosem gondoltál még arra, hogy néha hülyeségek vannak írva?
Előzmény: Hada (15) 0 VÁLASZ
Hada 2010. 08. 17. 17:09 | #15
nem értelek. nem hiszed, hogy túl sok aszkorbinsav leállítja a májműködést? vagy hogy a bilirubin felhalmozódása a vérben az első jele a csökkent májműködésnek?
Előzmény: focuskoma (14) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2010. 08. 17. 17:01 | #14
"2000 miligramm C-vitamin? basszus, a napi egs. bevehető mennyiség maximum, ismétlem maximum 1000 mg!! egyetértek az előttem szólóval... ezt 2x megcsinálod és a májadnak annyi.
(de ne félj nem fog fájni. egyszerűen csak leáll a májműködés... láttam már ilyet. először szép sárga leszel aztán megfojt a saját véred...)"

Amiket itt írsz a májról, hát mit mondjak, inkább nem mondok semmit....

Gratulálok a 8 év alatt nehezen megszerzett tudásodhoz. Büszke vagyok rád XDXD
Előzmény: Hada (13) 0 VÁLASZ
Hada 2010. 08. 17. 16:53 | #13
8 áttanult év után ha a szakmabeli kérdésekre is zagyvaságokat beszélek, akkor nem érdemeltem meg...
Előzmény: focuskoma (12) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2010. 08. 17. 16:26 | #12
Mi köze van ennek a diplomádhoz?
Előzmény: Hada (10) 0 VÁLASZ
CrazyLime
CrazyLime 2010. 08. 17. 16:06 | #11
Szívem nem dohányzom 2 hónapja, mivel 9 hetes terhes vagyok ;)

50-100 g??? (=50.000 - 100.000 mg???) Az egy kicsit sok lesz sztem :D

Sztem 1-1 0 mínusz, mint ahogy az én kommentembe is benne van 5-10.000mg

Előzmény: Derill (9) 0 VÁLASZ
Hada 2010. 08. 17. 15:57 | #10
értem. elnézést. rohanok visszaadni a diplomámat.

Előzmény: focuskoma (8) 0 VÁLASZ
Derill 2010. 08. 17. 15:44 | #9
azé arra az asztmádra a bagód is rátesz :D :S

van olyan urban legend hogy faszi napi 50-100g C-vitamintól kigyógyult a rákból, aztán kitudja hogy igaz e, vagy hogy mitől gyógyult meg...pörp is írta hogy a többlet megy a wcbe, szerveknek meg akkor szar ha napi 1 kávét iszol hozzá, ha nincs ami kimossa akkor bentmarad ez elég ésszerű
Előzmény: CrazyLime (7) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2010. 08. 17. 13:23 | #8
Finoman fogalmazva nagyon nagyon nagy zagyvaságokat beszélsz.
Előzmény: Hada (3) 0 VÁLASZ
CrazyLime
CrazyLime 2010. 08. 17. 12:59 | #7
Valóban távozik a többlet a vizelettel...
De ettől még nem bizonyosodott be, hogy mennyi a sok / többlet...

"A C-vitamin (hivatalosan) ajánlott napi adagja mindössze 60mg. Ez a mennyiség olyan kevés, hogy ekkora mennyiségben a C-vitamin jóformán még az emésztőrendszeren sem jut át :( Sajnos a gyógyszer-lobbi olyan erős elnyomást gyakorol erre az egyszerű és olcsó, mégis mérhetetlenül hatékony anyagra, hogy azt elképzelni is nehéz. A C-vitamin számos naturopraktor orvosi kutatás szerint mindennapos használatban 1000-3000 mg-os napi adagban biztonságosan használható, és IGEN, csak ekkora adagban fejti ki a pozitív hatásait. Egyes betegségekben a terápiás adagja eléri az 5-10.000 mg-ot is (Chron betegség, Colitis, AIDS, rákos betegségek, stb.)."

"4000 mg C vitamin
Huszonöt éves kutatáson alapul Dr. Anthony J. Verlangieri, a University of Mississippi School of Pharmacy professzorának, az elmélete, aki szerint mindenkinek szüksége van antioxidáns-pótlásra, amibe beleérti a napi 4000 mg !!! C vitamin fogyasztását az étrenddel együttvéve. Egyetért azzal, hogy csak mítosz az az állítás, miszerint minden vitamint, amire csak szükségünk van, a táplálkozás útján magunkhoz vehetünk, és rámutat arra, hogy a C-vitamin pótlás semmiféle mérgezőhatással vagy mellékhatással nem jár."
Purple
Purple 2010. 08. 17. 12:53 | #6
én úgy tudom a többlet C-vitamint kipisiled, mivel vízben oldódó vitamin, elvileg nem lehet túladagolni. én 500 mg-os Cetebét szedek, amiben cink is van :D
Hada 2010. 08. 17. 12:50 | #5
Sajnos sok a tévhit és a kósza mendemondák. De nekem volt betekintésem... 2 évet dolgoztam a Semmelweisen, úgymond "máj"-osztályon. C vitamin és paracetamol, nem is gondolnád.
CrazyLime
CrazyLime 2010. 08. 17. 12:34 | #4
Attól függ mit veszel be, Amerikában kapható por alakban C-vitamin!
Egy tudós pár óra alatt kigyógyította magát a tüdőgyulladásból, ami minimum 2-3 hét egyébként.
Óránként 15000 mg-ot vett be és semmi baja a májának. És szerinte egyébként is naponta 3-5000 mg a szükséges.

Amit itt árulnak Magyarországon, jobb ha be se veszed, mert többet árt mint használ...

Egyébként ezt nem egy ember fedezte már fel. De ha mindenki meggyógyulna, akkor mi lenne az Orvostudománnyal?
Állítólag már a rék ellenszere is megvan több mint 10 éve, de ha nyilvánosságra kerülne, akkor nem lenne mit gyógyítgatni.
Amit a háziorvosod felír, az se gyógyít meg rendesen, nehogy már ne lásson többet az életbe. És nem direkt ír fel olyat, azért mert nem tud mást felírni, mert nem is gyártanak olyat amitől bárki is meggyógyulna teljesen.

Én asztmás vagyok és amióta szedek rá gyógyszert egyre rosszabbul vagyok, de sajnos már ott tartok, hogy le se tudom tenni mert ha meg nem szedem nagyon rosszul vagyok. Bele kerültem ebbe a körfogásba, amiből valószínűleg már soha nem jövök ki.
Hada 2010. 08. 17. 11:25 | #3
2000 miligramm C-vitamin? basszus, a napi egs. bevehető mennyiség maximum, ismétlem maximum 1000 mg!! egyetértek az előttem szólóval... ezt 2x megcsinálod és a májadnak annyi.
(de ne félj nem fog fájni. egyszerűen csak leáll a májműködés... láttam már ilyet. először szép sárga leszel aztán megfojt a saját véred...)
DubleB 2010. 08. 17. 11:22 | #2
Hát nem tudom mennyire lehet egészséges gyógyszert szedni ennek érdekében...
Purple
Purple 2010. 08. 17. 10:42 | #1
így baszd szét a tested egy hülyeség miatt....
+1 VÁLASZ