Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
bungle 2012. 06. 02. 12:28 | #65
Gömböc reloaded: egyszerűbb lett a magyar találmány
http://hvg.hu/Tudomany/20120602_triat_talalmany
bungle
bungle 2010. 05. 07. 18:59 | #64
Bombának nézték a Gömböcöt! Lezárták a helsinki repülőteret
http://hir.ize.hu/comments.php?post_id=71819
MStipee 2008. 03. 30. 12:28 | #63
K**vajóó!

Hogyhogy "mire jó" ? Arra hogy bebizonyítsa hogy a magyarok még mindig nagy koponyák. Mindennek lehet találni gyakorlati hasznot, nemtudom miért nem értékelik sokan az ilyen dolgokat. Bezzeg ha a kifogyhatatlan söröskorsót találják fel, hogy ujjongana mindenki... (kivéve persze a sörgyártó cégeket). Aki szereti a geometriát, annak ez érdekes, speciel nekem nagyon tetszik.
bungle
bungle 2008. 03. 29. 16:28 | #62
Ezt biztos a 25-re akartad válaszul és nem a 24-re?
Nem regisztrált 2008. 03. 29. 14:11 | #61
Ebből neked ez hogy jött le? Szánalmas vagy...és csak magadat minősíted.
Előzmény: <-{st.one}-> (25) 0 VÁLASZ
ördög11 2008. 03. 28. 19:29 | #60
Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok--> olvastad? Ha jól emlékszem ő is említi.
egyébként én még ezt a könyvet is ajánlanám. összegyűjt rengeteg magyar találmányt, és egyáltalán, magyar hivatkozást. sok olyan dolog van, amikről tényleg gőzünk nincs. magyar származások, ötletek, stb. egyszerűen elkpesztően jó.
hogy a témához is szóljak: azokkal vagoyk egy véleményen akik inkább bizakodóak. biztos volt már sok-sok olyan találmány ami nem annak indult, amiként végződött. most miért kell ilyen szkeptikusnak lenni? inkább legyünk büszkék: ISMÉT mi MAGYAROK, tudtunk adni valami különlegességet a világnak. azt hiszem, ez lenne a minimum - nem csak nálunk, hanem minden nemzetnél.
Előzmény: kotta (57) 0 VÁLASZ
Lui-G 2008. 03. 28. 14:54 | #59
És mivan akkor, ha nem a "magyar mentalitást" fikázzátok, jön a szar politikai szöveg és belegondoltok abba hogy leegyszerűsítve a dolgot: Amíg itthon a találmányommal keresek 10 ezer forintot, Amerikában (ahol van lóvé, meg támogatás, meg hadiipar) keresek vele ugyanennyi dollárt? Melyik jobb nekem? Azért mentek ki, mert ott többet képesek és hajlandók adni érte.
Mit kezdtünk volna az atombombával? Nem mertük volna megtenni, amit az USA Hiroshimával és Nagaszakival. Nekik sokkal többet ért, mint nekünk Magyaroknak.
És úúúúútááááálooooom azt a szöveget, h : "...mert ilyen a magyar mentalitás" Az enyém NEM ILYEN, és sokaknak sem. Egyáltalán nem nő nagyra a szememben, aki nem látja be, hogy az emberiség természete rossz, nem csak a Magyaroké. Ugyanakkor ha van némi eszed -és nekünk van- lehetsz akármilyen nemzetiségű, nem fikázod a saját fajtádat és megpróbálod meglátni a jót a dolgokban. Nem a magyar a hülye, hanem a hülye a hülye! ÉÉÉÉÉRTEEEED?????
bigyminyő 2008. 03. 28. 10:32 | #58
Teljesen igazad van.....
(nagyon aranyos a macipolipod a képed helyén!)
Előzmény: kotta (57) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 03. 28. 08:02 | #57
Tudomány téma.
Valami hihetetlen dolog,h a sok-sok kiment alakkal mi történt, történik. Ha picit is belemélyedtek, mit is csináltak magyar emberek a 20.-ban, hát, nagyon durva. Nem mert hungarizmus, meg szittya vagyok, tényleg baromi egyszerű tények.
Javaslat: Marx György: A marslakók érkezése

Nekem az fura, h pl. értek a bödöndöntögetéshez az erős és jó magyar suli miatt. Jön egy lehetőség, vagy én keresem meg, tökmindegy, egyszer csak kint vagyok vhol. És nem csak bödönt döntögetek a legmagasabb szinten, hanem vmiért, vhogyan fel tudom fogni, át tudom érezni mikor, mivel és miért is történik. Akár a legmagasabb döntéshozói szinteken is. És felelősség van bennem a tudásom miatt. És a tudásommal élni akarok, mert nem vagyok csak pénzben gondolkodó átlag valaki. És az a tapasztalat, h nagyon sok földink tett így. Megítélhetem őket így vagy úgy, de én spec. a tenni akarásuk miatt vagyok rájuk büszke.
Na jó, off. Erről vmi tök jó könyvet kéne írni, pl. mint a fent említett. Nem nehéz olvasmány (kb. egy kiló) , tényleg ajánlom.
És hajrá kis borostyánszínű izé, ki tudja hová növöd ki magad. :-)
Laci 2008. 03. 27. 23:41 | #56
Egy szóval se mondtam, hogy lenéznék bárkit is, ÓÓÓriási tévedésben vagy! Meggyőződésem, hogy akik csak máshol tudtak érvényesültni (s még azok is akik csak megpróbálták) nem önszántukból mentek oda, ahova. Bartók Béla se, a magfizikusaink se, és még sokan mások se. Olyan idők voltak, hogy aki képes lehetett volna az érvényesülésre, azt vitték. Nem ahova akart (Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, stb.). Szegény József Attilát eltanácsolta az egyetem "fura ura", vélt barátai se értették meg; megbolondult itthon, s nem elment, hanem egy vonat alá ugrott. Folytatnám, de minek? Késő van. Jóéjt!
Előzmény: shinob (54) 0 VÁLASZ
<-{st.one}-> 2008. 03. 27. 23:32 | #55
ezzel mondtad ki a legnagyobb igazságot [legalábbis szerény személyem tapasztalatokra épülő véleménye szerint]
itt csak azt nézik a hatalmon lévő emberek h miként lehet nagyon gyorsan meggazdagodni, és ezért képesek tönkreb.szni egy céget, egy gyárat, egy várost, egy országot... :(
Előzmény: shinob (54) 0 VÁLASZ
shinob 2008. 03. 27. 23:21 | #54
Ne nézd le ezeket a tudósokat azért, mert máshol érvényesültek..., megpróbálták ők (legalábbis szerintem többségük megpróbálta) elfogadtattni, a tehettségét, találmányait, csak köszönhetően annak, hogy drága kis hazánkban nem az kerül hatalmi pozícióba, akinek esze és tudása van hozzá, hanem az akinek jó hosszú nyelve, több méter vastag bőre a pofáján és akiben a legaljasabb gátlástalanság teljes kibontakozása alakul ki, így ezek az emberek semmit nem értenek azokból a felfedezésekből, amiket tudósaink megalkottak, csak azt látták, hogy holnap ettől nem lesznek 2x gazdagabbak és így akkor nem is kell nekik, és kirugdosták őket az országból...és volt olyan ország, ahol a vezetők meglátták a lehetőséget és támogatták tudósainkat a kutatásaikban...így aztán persze, hogy kimentek és külföldön lettek "nagyok"
Előzmény: Laci (50) 0 VÁLASZ
Laci 2008. 03. 27. 22:44 | #53
A "milliónyi terület" talán túlzás, de már egyetlen terület is lehet több mint két négyzetméter. Mit csináljunk belőle, poharat? a víz kiömlik. Házat? jön a földrengés, s a fal bármilyen erős is nem viszi magával az alapot... reccs! Legyen ilyen sátor? nem áll meg, tovább fújja a szél. De ti majd rá fogtok jönni. És ha nem? akkor marad egy szép fejezet a matematikában, olyan mint a Klein palack (és nem "Möbiusz kancsó" mint valaki mondta volt).
Előzmény: jedypuszi (52) 0 VÁLASZ
jedypuszi 2008. 03. 27. 22:17 | #52
Én nem kérdeztem mire jó,mert szerintem milliónyi területen fel lehet majd használni!Ne nekem..... Uff és annnnnnnyííí...:)
Előzmény: Laci (48) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 03. 27. 21:29 | #51
engem mindig nagyon melegseggel tolt el, ahogy Laci is irja, ha kishazankban a tehetseg megmutatkozik. Az a baj sok emberrel hogy a nemtudasuk miatt mindenre amit nem ertenek ramondjak hgy haszontalan. Ez a legnagyobb butasag. Lehet hogy kezdetben valami nem a minden, de kesobb lehet belole az! Es igenis azert mert valakinek nincs se konyitasa se semmihez, se fantaziaja, ne itelkezzen, foleg ne okos dolgok folott, amibe esz van tehetseg es munka.
Lehet hogy ez a kis gombocke onmagaban most meg nem jo semmire, de nagyon sokmindent el tudok kepzelni aminek a letezeset lehet hogy meg tudjak majd konnyiteni ennek a letezesevel, lehet hogy kozvetett, lehet hogy kozvetlen uton.
Es nagyon szomoru vagyok hogy a hazankbol mindig elkergetik az ertektelen, vagy irigy emberek a tehetseges tudosokat.
Tok jo ez a gombocke. Igenis jo! Es kurvajo hogy megint van/ vannak akik elorebbrevihetnek valamiben ezt a hulye emberekkle teli orszagot! Hagyjatok mar ti ertetlenek legalabb oket beken, es mradjatok csendben, hamar jot nem tudtok mondani.
Peace!
Laci 2008. 03. 27. 21:19 | #50
Valóban örvendetes, ha azt hiszik rólunk, hogy okosak vagyunk. Megsúgom: mindenki okosnak hiszi magát. Sok év tapasztalata kell, hogy valaki belássa mi mindent nem tud még és nem is fog tudni (és szólt a holló:) "soha már!"
Én, személy szerint, bár minden tiszteletem Neumann, Szilárd, Teller,... (hosszú a sor) iránt, a legjobban annak örülök, ha valaki a HAZÁJÁBAN tud próféta lenni. Ez a sor se rövid; nem kezdve, de nem is végezve Kempelen Farkassal, akiről csak annyit tudnak (már akik), hogy valami sakkozó gépet fabrikált. Szalatnai Rezső regénye alapján talán ő volt a legnagyobb magyar. Ide teszem, hátha valaki elolvassa: http://www.mek.oszk.hu/01000/01069/index.phtml
Előzmény: Katcz (46) 0 VÁLASZ
Katcz 2008. 03. 27. 21:14 | #49
ugy látom üreges belül... nincs benne súly, de anyag sem.. ez a megoldás;)
Előzmény: Laci (48) 0 VÁLASZ
Laci 2008. 03. 27. 20:52 | #48
Hogy mire jó? Az a véleményem, hogy a matematika nem a MA tematikája. Az az ősünk aki először olvasztott szódával összekevert homokot, nem tudta mire lesz jó, viszont ma egyáltalán nem tudnánk létezni üveg nélkül. Ha jól értettem teljesen mindegy miből készül, még az is, hogy üres-e vagy tömör: "...nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton". (Mint Mórickának, nekem is mindenről eszembe jut valami: most éppen egy régi TV-reklám: "Amfora a forma".)
Előzmény: jedypuszi (44) 0 VÁLASZ
jedypuszi 2008. 03. 27. 20:43 | #47
Jézus Gömböc volt.Mindig két lábon állt és nem borult fel,vagy el.Tehát ismét mi találtuk fel az egyetemes jót.;)
Előzmény: Katcz (46) 0 VÁLASZ
Katcz 2008. 03. 27. 20:36 | #46
Szerintem ez roppant fontos lehet még a jövőben...a 70 legérdekesebb között van a times szerint... ez azt jelenti hogy a magyaroknak van eszük... ahogy felsoroltátok a nagy találmányokat... rubik kocka golyóstoll, atombomba, bár abban csak részt vettünk, és valószinüleg nem arra akrták használni a feltalálói, mint amire használták a szponzorok, a gömböc is hasonló, és ne az értelmét keressük, hanem lássuk azt, hogy olyan dolgot okoskodtak ki megint tudósaink amit még a japók sem, pedig ők értenek a precizitáshoz valljuk be, akármennyire is hülyék... ők nem arra forditják az energiájukat, hogy szidják embertársaikat, hanem tesznek a magyarságért... mivan akkor, ha a tudóscsoportból az eggyikük zsidó vallású volt? Jézus is zsidó volt... és? puff neki... de ez csak az én véleményem...
alphadog 2008. 03. 27. 20:35 | #45
Én már látom is benne a sört! Na jó, megyek inni...
Előzmény: jedypuszi (44) 0 VÁLASZ
jedypuszi 2008. 03. 27. 20:32 | #44
Pontosan,ahogy mondod!Robotikában biztosan használható lesz ez a találmány és még ezernyi dologra fel lehet majd használni.Fegyverek,különböző járművek építése,építőipar(már említette valaki),de még a hétköznapi tárgyainkat is "színesítheti" a találmány.Akár egy jópofa pohár,vagy,ami számunkra(férfiak) nagyon fontos,egy olyan sörösüveg,ami soha nem borul fel.:)
Előzmény: Lui-G (43) 0 VÁLASZ
Lui-G 2008. 03. 27. 20:05 | #43
Én értem...de a teknős sem homogén. Sima keljfeljancsi. Nehezebb a teste, mint a páncél. Ennyi.
Amúgy kipróbálnám, biztos érdekes és ahogy az emberiséget (főleg minket, Magyarokat) elnézem, hamar rájönnek mire használható. Robotika, építészet, harcászat...

Öcsi 2008. 03. 27. 19:57 | #42
Mivan bmeg sértegetsz? xD
Előzmény: cln (29) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2008. 03. 27. 19:35 | #41
Sorsoljuk ki :D
Előzmény: wtf (38) 0 VÁLASZ
CRaPtRaSH 2008. 03. 27. 19:34 | #40
nem,hanem mert trék a poénjaid.... XD <3
Előzmény: <-{st.one}-> (39) 0 VÁLASZ
<-{st.one}-> 2008. 03. 27. 19:33 | #39
mert én mindig OFF-olok! XDD ;*
Előzmény: CRaPtRaSH (37) 0 VÁLASZ
wtf 2008. 03. 27. 19:15 | #38
Még valaki? :)
Előzmény: |-=O=-| (30) 0 VÁLASZ
CRaPtRaSH 2008. 03. 27. 19:14 | #37
a te neved vajon mért ... :DDD ;*
Előzmény: <-{st.one}-> (35) 0 VÁLASZ
wtf 2008. 03. 27. 19:12 | #36
Pihenjél egy kicsit. Állítólag jót tesz.
Előzmény: cln (34) 0 VÁLASZ
<-{st.one}-> 2008. 03. 27. 19:10 | #35
örülök érted a poént! akkor lebontom neked: mivel ide azért jár néhány ember h olvasgassa a kommenteket, ezért egy idő után akaratlanul is megragad benne egy-egy nick-név. vagy azért, mert jókat, humorosakat ír az ipse, vagy azért mert bődületes baromságokat, illetve csak tüzet szítani jár ide. szép napot polgártárs! XDD
Előzmény: cln (33) 0 VÁLASZ
cln 2008. 03. 27. 19:08 | #34
"feltűnik a gyökérséged.
bungle vagy wtf, nem lehetne eltakarítani az ilyen zsidózó idiótákat?

Miről van szó Öcsi?
Kúltúrált vagy Öcsi?
Vagy csak a nagyapád volt gyökér komcsi?

Előzmény: |-=O=-| (30) 0 VÁLASZ
cln 2008. 03. 27. 19:05 | #33
>"a baromságot nem kell figyelni... szembetűnik ;)"

Nagyon meggyőző az indok. Ki is a barom?
Előzmény: <-{st.one}-> (31) 0 VÁLASZ
cln 2008. 03. 27. 19:01 | #32
Én pl. jobbnak látnám azt a tudományos megoldást elolvasni hogy miképpen lehet az ország jövedelmének 30% -át felzabáló cigóktól megszabadulni. Ez nem rasszizmus hanem megoldási lehetőség.
Előzmény: majestic75 (27) 0 VÁLASZ
<-{st.one}-> 2008. 03. 27. 19:01 | #31
a baromságot nem kell figyelni... szembetűnik ;)
Előzmény: cln (29) 0 VÁLASZ
|-=O=-| 2008. 03. 27. 18:54 | #30
Nem, sajnos anélkül is feltűnik a gyökérséged.
bungle vagy wtf, nem lehetne eltakarítani az ilyen zsidózó idiótákat?
Előzmény: cln (29) 0 VÁLASZ
cln 2008. 03. 27. 18:52 | #29
>"cln, neked egyre szarabbak a hozzászólásaid"

Öcsi, miért figyeled az én hozzászólásaimat?
Fizetnek neked ezért?
He?
Előzmény: |-=O=-| (26) 0 VÁLASZ
majestic75 2008. 03. 27. 18:47 | #28
Amúgy ehhez a Gömböchöz kapcsolódik a magyar külügy egyik mulatságos sztorija is:

Gyurcsány Ferenc Kínába, Sanghajba látogatott tavaly, és a magyar küldöttség a Gömböcöt, ezt az új találmányt szánta a híres magyar kreativitás példájának, a fejleszteni kívánt tudásipar jelképes termékének a kínaiak számára. Gyurcsány Ferenc próbálta elmagyarázni a példázatnak szánt fejlesztést, de ez nem sikerült neki, jórészt nyelvi-fordítási problémák miatt.
A fordítással bajba került tolmács habozása láttán Gyurcsány színlelt ingerültséggel ismételte meg: „Gömböc! Gömböc!”. A tolmács azonban a diplomáciai gyakorlatban igencsak szokatlan módon replikázott a nemzetközi sajtótájékoztatón derültséget keltve, hogy „Miniszterelnök úr, magyarul én is tudom!”. A kormányfő végül meghívta a kínaiakat a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába, ahol majd bemutatják a Gömböcöt.


majestic75 2008. 03. 27. 18:43 | #27
Nagyon sajnálom azokat, akik nem fogják fel a dolog jelentőségét. Ez hasonló ahhoz a székely bácsis mentalitáshoz, aki a zsiráfot meglátva csak annyit mond: Ilyen állat pedig nincs is.

Ahelyett hogy a magyar tudósok sikerének örülnénk, és büszkék lennénk rájuk, ahelyett idiótábbnál idiótább hozzászólásokat kell olvasnom.

Egy másik, gömböcről szóló cikkből idézek, hátha ez érthetőbb:
A síkban görbülő ellipsziseknek két nyugalmi állapotuk van – magyarázta Domokos Gábor, a BME szilárdságtani és tartószerkezeti tanszékvezetője. Amikor három dimenzióban gondolkodunk, akkor ez az elmélet megdőlhet. A ma élő legnagyobbnak tartott matematikus, az orosz Vlagyimir Igorjevics Arnold ezt már korábban felvetette, s az ő sejtése alapján a magyar kutatók modellezték azt a testet, amely végül is bizonyította az elméletet. A „Gömböc” matematikai része ennyiben összegezhető, de a gyakorlati megvalósulása szintén nagyon érdekes megállapításokra vezette a tudósokat.

A „Gömböc” biológiai érdekessége, hogy a teknősök páncélja ezzel az elvvel megegyező evolúciót mutat. Nagyon sok állat a hátára fordult állapotból aktív megoldásokkal például a lábával segíti magát talpra. A magasabb teknősök viszont pont ezen geometriai forma fizikai megvalósulásával képesek leküzdeni a problémát. A kutató szerint ez is egy nagyszerű példája annak, hogy az evolúció mennyivel okosabb nálunk.


|-=O=-| 2008. 03. 27. 18:31 | #26
cln, neked egyre szarabbak a hozzászólásaid. Nem is lenne baj, de már kezdetben azok voltak.
Előzmény: cln (24) 0 VÁLASZ
<-{st.one}-> 2008. 03. 27. 18:28 | #25
na, helyben vagyunk... :S :P
Előzmény: cln (24) 0 VÁLASZ
cln 2008. 03. 27. 18:26 | #24
Én csak azt látom hogy a zsidók ezért a szarságért megint igényt tartanak valami kurva nagy pénzre.
shinob 2008. 03. 27. 18:01 | #23
Én is a legutóbbi hozzászólásokkal értenék egyet. Sok olyan dolog van, amit az átlag ember fel sem fog, hiába magyarázzák el neki, és mivel az alapgondolatot sem érti, így nem hajlandó elismerni, hogy lehet haszna, mondván: "ha nem tom mi az valszeg eddig sem hiányzott, ígyaztán ezután is megleszek nélküle"...és sajnos ilyen a magyar mentalitás, azoké is, akiknek észre kéne venniük a lehetőséget. Nem az a lényeg, hogy érted-e hogyan működik, vagy hogy tudod-e már használni valamire, hanem h egy olyan dologról van szó, amit eddig senki más nem tudott megoldani (sem az okos japók, sem az üges, precíz németek, sem a gazdag amcsik), csak magyar emberek, és az ember eddig még nem sok olyan problémával találkozott, amit megoldva, ne tudta volna vmire használni...szal jó lenne, ha végre eljutnánk egy olyan szintre, hogy a magyar ember, nem egyből nekiesne a másiknak, hogy: "ez tök hülye, mit foglalkozik ilyen baromsággal, meg hogy ennek semmi értelme"...pusztán azért, mert ő nem érti. Ettől még nem biztos, hogy az a hülye, aki képes volt megoldani és megcsinálni és nem biztos, hogy hülyeség, azért mert néhány évvel a feltalálás után a mezei ember még nem tudja otthon ülve használni...
Eliminator 2008. 03. 27. 17:33 | #22
Le a kalappal....
mumus 2008. 03. 27. 17:26 | #21
nekem a múlt évben beszélt a professzorom errol a problemarol...elöször nem értettük mire jo és minek ez nekünk,de aztan ravilagotott egy par az épiteszetben meglevo problémára amiket ezzel lehet a legjobban megoldani,szemleltetni a megoldast....
Nem regisztrált 2008. 03. 27. 16:58 | #20
Nem értek veled egyet. Ez igenis nagy találmány. Eddig csa kegy orosz matematikusnak sikerült bebizonyítania elméleti síkon, hogy léteznie kell egy ilyen testnek, de azt nem tudta meghatározni hogy milyen. Ezt pedig nem úgy találták ki, hogy farigcsálták ide vagy oda, és kijött, hanem - számomra - felfoghatalan, hatalmas tudományos munka eredménye ez a forma.

Amúgy pont az idei évnyitónkon adták át mindenféle díjat a BME professzorainak ezért a kiemelkedő munkáért.
Előzmény: MikeSylver (8) 0 VÁLASZ
sahinel 2008. 03. 27. 16:54 | #19
ha utánnaolvasol volt egy matematikai elmélet, amit nem tudtak eddig bizonyítani. Az elmélet feltételezte hogy létezik ilyen forma, de csak most sikerült megoldani. A gyakorlati hasznáról annyit, hogy az elektromos áramot, puskaport is ismerték már régebben is, és mégsem úgy használták fel mint manapság. Tehát lehet hogy pár év múlva valamire hasznos lessz még.
Előzmény: lucas101 (18) 0 VÁLASZ
lucas101 2008. 03. 27. 16:44 | #18
ne haragudjatok de én ezt nem értem...mi ez és mire jo?
ismeretlen 2008. 03. 27. 16:27 | #17
na csak van alkalmazási terület


Amúgy meg már megint jó magyarok vagyunk. Itt van valami, és csak értetlenkedünk. Nem mindegy mire jó?! Az a lényeg hogy ránk figyel a világ, ha csak kicsit is és rövid időre, de mégis csak jobb ez mint a leminősítés
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2008. 03. 27. 16:18 | #16
Patent hajótest... ha fel is borul, visszaáll....
zsotte 2008. 03. 27. 15:50 | #15
"A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén"
Remélem így már világos h miért nem fa.( mert a fa nem homogén? :) )
tudom te nem azt mondtad :)

Előzmény: MikeSylver (8) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2008. 03. 27. 15:27 | #14
azért az fájhat amikor egy ilyet kitojsz
Előzmény: ibor90 (13) 0 VÁLASZ
ibor90 2008. 03. 27. 15:22 | #13
hát volt értelme...pffff :D
én ilyet sza*ok nekik fél perc alatt xD
ismeretlen 2008. 03. 27. 15:18 | #12
levélnehezéknek ideális
Előzmény: neophyte (11) 0 VÁLASZ
neophyte 2008. 03. 27. 15:13 | #11
szerintem meg még akár mire is jó lehet! :) ha másra nem,akkor legalább semmire...
bigyminyő 2008. 03. 27. 15:09 | #10
Ez a gömböc téma is megosztja az emberek véleményét.Aki tudományos beállítottságú annak ez nagy találmány.Aki nem
az nem értékeli....Híresek lehetünk vele hiszen magyar találmány...(bár a golyóstollnak több hasznát vesszük)
A Rubik kocka kirakó versennyé nőtte ki magát(külföldön is)A gömböc sorsát kiváncsian várjuk...
Minden esetre a kocka feltalálója meggazdagodott...........:):):)
kotta 2008. 03. 27. 15:01 | #9
Ha másra nem is, de úgy néz ki jó a sajtója, csomóan ugrottak a témára. Lehet sörözni menni a bevételből.

(tényleg van vmi mat. haszna, de most már fáradt vagyok ezen gondolkozni. többek között bizonyos tehenek miatt is)
Előzmény: kovyfive (1) 0 VÁLASZ
MikeSylver 2008. 03. 27. 15:01 | #8
zsotte -nak:
Homogén anyag:Makroszkopikusan egységes anyag, amelyben nincsenek különböző fázisok.(Igen erős nagyításban sem láthatók bennük különböző részek.)Homogén anyagnak tekinthető pl. egy oldat vagy egy elegykristály.
(am egy szóval nem mondtam,h a fa homogén,olvasd el még egyszer;))
Kelbi -nek:Jó,h a mai akár magyar tudomány azon töri a fejét,h hogyan lehet egy olyan anyagot létrehozni ami egy pontban megáll belső súly nélkül.Az senkit se zavarjon,hogy a világegyetem milliomodát sem ismerjük és a világ kialakulásáról még mindig csak pontos "talágatások" mennek :S.Ezzel a "találmánnyal meg tényleg nem sokra megyünk max tele lesz utánzatokkal az össze sszar üzlet és lehet vásárolni ajándékba.jeee.
De már eleve nem erről kezdtem írni,de nem baj most megbeszéltük.;)
Kelbi 2008. 03. 27. 14:52 | #7
"De most ez komoly,h ehhez egy világméretű tudomány kell? Nem elég egy faragó vagy asztalos aki fából ue.megcsinálja? "
Most találták fel azt a formát, aminél megvalósul ez a fizikai tulajdonság. Mégis hogyan tudta volna egy asztalos megcsinálni??? Mostmár gondolom meg tudná bárki, feltéve, hogy ismeri a pontos formát. Nem a Gömböc létrehozása a nagy szám, hanem a forma megtalálása... És nem "nem árulják el" az anyagát, hanem nem írták oda. Mivelhogy tök mindegy. Erről van szó, hogy maga a forma rendelkezik ilyen tulajdonsággal, anyagtól függetlenül. És igen, mint látod, ehhez "világméretű tudomány" kell.
zsotte 2008. 03. 27. 14:51 | #6
Tudtommal a fa nem homogén.
Előzmény: MikeSylver (2) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2008. 03. 27. 14:50 | #5
hát az anyagát nem, de mutatták ilyen 3D nyomtatóval nyomatják. Gondolom ez a matematikusoknak nagy cucc, mert egy gömb az ideoda gurul, a kocka az valamelyik oldalára, szóval tényleg nagy dolog hogy ez mindig ugyanoda billen vissza, meg van még valami tulajdonsága amit a múltkor mutattak, de már nem tudom. a lényeg a lényeg, ez olyan mint a möbius szalag, meg a möbius kancsó ami már volt itt is. nagy dolog de sokat nem ér a halandónak. De azért legalább legyünk rá büszkék, mert a magyarok csinálták meg
Előzmény: MikeSylver (2) 0 VÁLASZ
MikeSylver 2008. 03. 27. 14:47 | #4
A Jancsinak van egy központi súlya,ennek pedig nincs.
Purple
Purple 2008. 03. 27. 14:46 | #3
azt hittem valami borostyán izé. nemtom magamban ezt most hova tenni :D nem volt jó az oldschool kejfeljancsi?
MikeSylver 2008. 03. 27. 14:40 | #2
Jó a cikk: "ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van" akárhogy tesszük le,ugyan arra a pontra billen vissza mint a kejfel-jancsi.De most ez komoly,h ehhez egy világméretű tudomány kell? Nem elég egy faragó vagy asztalos aki fából ue.megcsinálja? Érdekesség,h nincs benne súly,viszont az anyagát sem árulják el.:O
kovyfive 2008. 03. 27. 14:37 | #1
És ez most miért is olyan jó találmány? Mert nem vágom...