Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
vadonka 2018. 02. 15. 12:33 | #6
Mondok egy jó példát ami a környezetemben esett meg. Emberünk nevezzük Józsinak kitalálta, hogy kínából rendel olcsón bizsut és picit körömlakkal szépítve eladja itthon drágábban jófogáson. Tette mindezt rendszeresen! Nem fix bevételi forrása volt ebből de rendszeresen csinálta. Az egyik szócska amire a nav ugrik. Szépen meg is kérdezték, hogy wtf. Józsi körbejárta a dolgot és a hivatalos álláspontja az lett, hogy az anyja aki megrögzött gyűjtögető vásárolta össze ezeket, de természetesen nincs rá szüksége. A fia aki a Józsi kitalálta, hogy eladja a jófogáson, ne álljon otthon. Az eladott termék újszerű de használt termékként volt eladva az eredeti vételár alatt. Mivel a vásárlásról nem volt bizonylat (az anyja kidobta a papírokat) így csak becsült érték állt rendelkezésre. Mivel nem történt jövedelem szerzés így hiába árulta rendszeresen nem tudták mivel megfogni. A nav büntit megúszta! De azért, hogy ne legyen neki jó a fogyasztóvédelemnek továbbították azzal az ürüggyel, hogy új termékként adta el a használtat, ergó megtévesztette a vevőket. Ezt egy szerényebb büntivel megúszta, még így is pluszba zárta az egészet. A lényeg, hogy lehet okosan csinálni mert bármilyen suttyó is a nav vannak szabályai és ha papírra ír egy határozatot amiben hamis nem bizonyított vádak alapján büntet meg azzal kurvára megbasszák őket is. Legalábbis azt az előadót aki a határozatot meghozta. A nav tipikusan az a cég ahol a dolgozók az effektív munkavégzők egy nagy zsírosbödön falán kívül csurgó cseppek. Ha gáz van a bödön tetejét lezárják és a cseppeket letörlik. Szóval szemrebbenés nélkül beáldoznak bárkit aki nincs a bödönben csak, hogy a bödönben lévők ne járjanak rosszul. A munkát pedig csak az végzi aki kívül van. Szóval az előadó saját magával baszik ki ha megalapozatlan indokkal hoz meg egy határozatot.
vadonka 2018. 02. 15. 12:23 | #5
Az üzletszerű vagy szerződéses nem szerződéses bejelentett vagy nem bejelentett munka teljesen más lapra tartozik. Az, hogy valaki napi 8 órában dolgozik megfizeti az adót vagy nincs bejelentve így nem fizeti meg (ami törvényszergés) totál más mint az ha havonta 1x kitakarít valahol és kap érte 4000ft-ot. Ha nem mint magánvállalkozó teszed nem "üzletszerűen" akkor nincs adóvonzata. A napi 8 órás munkavégzés is valahol az "üzletszerű" kategóriába sorolható mivel te azt fix rendszeres jövedelemszerzés céljából végzed. A nav-nál ez a két kulcsszó van "fix" és "rendszeres". Így nézd. Ez amiről itt szó van nem tartozik egyikbe sem, nem fix és nem rendszeres jövedelem, így nem tekinthető adóköteles tevékenységnek. Innentől fogva nem bejelentés köteles ergó nem fekete munka. Még egyszer mondom ez addig áll meg amíg valaki nem épít mögé és vállalkozást és közvetít ki embereket ezekre a meghirdetett feladatokra. Az az ember már üzletszerűen végzi. De egyénileg a kezdő egyetemista kislány aki havi 1x kitakarít ő nem ide sorolható. Azért vannak a nav-nak is kiskapui és ha tudod mik azok sokkal kevesebbet vagy a fasz rossz oldalán :)

Előzmény: rermo (4) 0 VÁLASZ
rermo 2018. 02. 15. 09:24 | #4
Csak bejelentett munka ( után ) ....kell adózni . Ezt értem ...ha nem jelented be akkor nem kell , de ha meg nem jelented be akkor azért törvényszegés .

Minden bejelentés nélkül végzett munka feketemunka , nincs olyan hogy havi 1 munka nem " üzletszerű " gondolj csak arra hogy a havi 1 kerti munkán valaki leesik a fáról és eltöri a derekát akkor ki a felelős ???

Persze felőlem mehet a dolog csak furcsállom , hogy be nem jelentett ...gyakorlatilag fekete munka .... igy reklámozható .
Előzmény: vadonka (3) 0 VÁLASZ
vadonka 2018. 02. 15. 07:55 | #3
Csak bejelentett munka, üzletszerű tevékenység és bizonyos egyéb dolgok után pl. szerencsejáték nyeremény kell adózni. Van ahol már eleve levonják tőled és csak az adózott pénzt kapod meg, ilyen ugye a munkabér és a nyeremény pénzek is. Ha te pl. eladsz időnként ezt azt de nem üzletszerűen végzed az az után keletkezett bevételed nem adóköteles. Erre szerintem nagyon necces lenne ráhúzni az "üzletszerű" jelzőt. Eleve lehet egy diák havonta 1 munkát vállal csak ami még messze nem üzletszerű. Ha mondjuk regisztrál valaki mint munkát kereső és mindenre rányom aztán saját embereivel végezteti el ami után jutalékot kap, az már üzletszerú lenne. De ezt marha nehéz lenne kiszűrni pl. regisztrál 10 diák nevében azt mondd meg, hogy az valójában egy ember. Szóval szerintem ezzel jó darabig nem lesz gond nav ügyileg. Éppen elég dolguk van a jofogás monitorozásával. Ott már jócskán akad aki üzletszerűen nyomja. Pont a fenti okok miatt hagyják békén az oszkárt is. Sok éve működik de mivel ott is nehezen bizonyítható az üzletszerűség (ugyebár van aki hébe hóba vállal fuvart) ezért csak az oldal üzemeltetőinek a haszna amit levonnak. Más kérdés, hogy maga az oldal mivel jutalékot von le az már üzletszerű, ők adóznak. De ezt nyilván belekalkulálják a jutalékba. Magát a sofőrt nem basztatja a nav.
Előzmény: rermo (2) 0 VÁLASZ
rermo 2018. 02. 14. 17:20 | #2
Azért ez fel fog vetni kérdéseket ...pl a NAV -nál . Elvileg ugye csak vállalkozóként lehetne ezeket a munkákat megcsinálni majd adózni utána . Kb az mint az UBER volt a taxiszolgáltatás fronton .
kissfreezer 2018. 02. 14. 17:06 | #1
Ez már nagyon ötletes