Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
TeeJay
TeeJay 2018. 01. 18. 01:55 | #6
én a leghidegebb amit kültéren átéltem -28 fok volt Heves megye északi részén 2000 körül mikor éjszaka jöttünk haza kocsival a helyről. finom volt nagyon amikor már fagy az orrod belül, milyen lehet még 30fokkal hűvösebb időben. én is kipróbálnám mert nem vagyok fázós meg télen születtem de megnézném milyen lehet -50fok
VanZant
VanZant 2018. 01. 17. 18:44 | #5
Érdekes... A nat-geon láttam erről a városról egy filmet, abban azt mondták, Guinnes rekord -72°C fokot mértek ott. Erre - nézem a wikin - ez vitatható, mert nem mérték, hanem úgy számolták ki. Két újságíró utazott oda, Moszkvától Transzszibériai expresszel Krasznojarszkig, vagy Irkutszkig, onnan repülővel tovább Jakutszkig (ha jól emlékszem), és onnan dupla üvegű bodegás uazokkal a végcélig. Az iszonyú hideg ellen van a dupla üveg. Akkor éppen -42°C volt, az uazokat tankolás közben sem állították le, nehogy ne tudják őket beindítani. Ez a két srác, a fejébe vette: sátrazzunk! És sátraztak. :)
Éjjel kb -50°C-nál a digitális hőmérőjük megadta magát. Reggel az egyikük azt mesélte, nem mert mélyen aludni, mert attól tartott, megfagy a szeme. A házban - ami előtt sátraztak - volt egy szoba, amit hűtőszekrénynek használtak. Ott -30°C körül alakult a hőmérséklet. A kiakasztott mosott ruhák előbb csonttá fagynak, majd mégis megszáradnak, mert a relatív páratartalom nem olyan magas, mint nálunk.
akicker 2018. 01. 17. 13:27 | #4
Most, hogy előjött a téma megint elkezdtem nézelődni, de még mindig messze van :D
Yakutskig nem lenne nagy téma eljutni, kb. 1 hét szabiból megvan. Ott még szállásból is könnyen lehet válogatni, de ha már ott van az ember, akkor csak elmegy a világ leghidegebb városába is, ahova viszont legalább egy napnyi út vezet (meg vissza ugyan annyi) és szállást sem olyan magától értetődő találni. Legalább 2 hét szabi.
Viszont ha már ott van az ember, akkor megnézné magának Mongóliát is a transzszibériai express-szel és már megint ott vagyunk az éves szabadságnál úgy, hogy rajtam kívül a család többi részét nem érdekelné (télen még annyira sem), úgyhogy a következő évekre újra kukáztam az ötletet :(
Előzmény: bungle (3) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2018. 01. 17. 12:35 | #3
Igen, Yakutsk már szerepelt is itt az Izén, az is egy élmény lehet.
http://www.ize.hu/ize/post/7910
Előzmény: akicker (2) 0 VÁLASZ
akicker 2018. 01. 17. 08:31 | #2
Azon én is csodálkozok, hogy milyen lehet elviselni a nagy hőmérséklet ingadozást. Az európait is utálom, pedig itt nincs nagy szélsőség, a hidegből megyünk a melegbe. Nyáron náluk meg "bőven" 0 fok felett szokott lenni a hőmérséklet, ami az extrém hideg -60-hoz képest azért elég nagy ugrás.
Egyszer régen olvastam erről a városról, dokumentumfilm is készült róluk. Mikor azt láttam, akkor beraktam ezt meg a másik leghidegebb várost (Yakutsk) az időjárás appembe és elkezdtem tervezni az utamat, hogy megnézem magamnak milyen hideg van ott.
A dolog ott elbukott, hogy kb az egész éves szabadságom rámenne, mert a semmi közepén vannak és oroszország meg igen nagy, sokat kéne utazni :D Mindenesetre a bakancslistán rajta van, hogy egyszer megnézem.
Előzmény: bungle (1) +1 VÁLASZ
bungle
bungle 2018. 01. 16. 18:19 | #1
Milyen rohadt melegük lehet -20 fokban...
+1 VÁLASZ