Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
siryoli 2017. 05. 21. 12:17 | #10
Nem is olyan vészes. :D Mondjuk a nagyfokú monotonitásba bele lehet őrülni.
Akkor a hajókon dolgozó szakácsok munkája mi, ha ez a modern kori rabszolgaság? Szabadnap nélküli napi 14 órák... De nem csak a hajókon, sok étteremben is simán dolgoznak ennyit úgy, hogy csak pár hetente van 1 szabadnap. Egy darabig én is dolgoztam szakácsként, 14 órás műszakot is úgy nyomtuk végig, hogy ha már ülve tudtam enni egyszer a 14 óra alatt, akkor az már laza napnak számított.
Nem azt mondom, hogy ez így van jól, mert bőven elég lenne a 8 órás műszak minden területen, teljesen feleslegesek a 12-24 órás műszakok bizonyos (legtöbb) munkaköröknél.
Mellesleg minél több ilyen "kínai gyári munkások körülményei" videót megnézünk, rájöhetünk, hogy mi vagyunk Európa Kínája ilyen szempontból, annyira hasonlóak a viszonyok...

MDylan 2017. 05. 20. 16:47 | #9
Teljesen egyetértek veled is és azzal is aki azt mondta, hogy kb nálunk is hasonló a helyzet.
2-3 műszak, 12 óra, sokszor szünet nélkül, össze-vissza változtatják a beosztásokat, több esetben láttam párokat a raktár kapuban találkozni, az egyik végzett a műszakkal, a másik meg pont akkor kezdte. Egy puszi és mindenki megy a másik irányba. Borzalmasan betesz ez a családi kapcsolatoknak...

Ahelyett, hogy mindenki dolgozna 6 órában ugyanannyi bérért. Rögtön több lenne a foglalkoztatott munkaerő. Persze a multiknak ez már nem érné meg annyira, de még így is bőven lenne hasznuk. Dehát a gyarmatosítás a kizsákmányolásról szól, nem jótékonykodni jöttek ide...
(megjegyzem, a magyar cégek ugyanilyenek mentalitásban, ha elérnek egy szintet...)
Előzmény: palinkaman (7) +1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2017. 05. 20. 11:37 | #8
Nálad a pont!!!
Előzmény: palinkaman (7) 0 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2017. 05. 19. 18:28 | #7
Röviden: Nekem az a szomorú, hogy az ilyenre egyre többen úgy reagálnak, hogy itt is hasonló a helyzet. Csakhogy attól még ez nem lesz jó és elfogadható. Többek között a temérdek munka és kihajszoltság az oka a mai családok széthullásának. Választhat az ember: vagy megél, de akkor csak a munkának kell élnie és másra nincs ideje, vagy van magánélete, de nincs pénze. Sok velem egykorú fiatal házas panaszkodik, hogy a munka mellett még a párkapcsolatára sincs ideje, és a napjai abból állnak, hogy dolgozik, eszik, alszik. Gyerekre meg nem is mernek gondolni. Sőt, a feleségemnek a főnöke mondta, hogy neki azért nincs családja, mert a főnöki munka mellett nem fér bele a család. És hozzátette, hogy a feleségemtől is elvárja, hogy a munka az első helyen álljon az életében (ezt nevezik a multi agymosásának).
Szóval összefoglalva: az ennyire munka és profitorientált társadalomban a munka nagyon az emberi kapcsolatok rovására megy, és kíváncsi vagyok, hogy ez meddig fajulhat.
+2 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2017. 05. 19. 18:15 | #6
Szus... írtam egy litániát, elküldtem, és erre sehol sincs. :S Még egyszer nem írom le.
Erunder
Erunder 2017. 05. 19. 17:03 | #5
Mondjuk én ezért írtam, hogy "majdnem" és "határos".
Előzmény: akicker (4) 0 VÁLASZ
akicker 2017. 05. 19. 16:53 | #4
Láttam egyszer egy rejtettkamerás felvételt egy európai amazon raktárról, vagy képeket a mittudoménmelyik ázsiai ruhagyárról a gyerekmunkásokkal. Azok inkább voltak elgondolkodtatóak, mint ez a videó, ahol bemutatták a szállást, az étkezőt, a netkávézót és hogy milyen játékokkal szoktak játszani. Az ebédidő nem számít bele a munkaidőbe és a nap végén mindenki vidám és mosolyog, hogy már csak 200 telefon van hátra.

Én még európai szemmel sem sajnáltam meg őket (e videó alapján).
Nem azt mondom, hogy jók ott a körülmények, és hogy nem rabszolgamunkát végeznek, csak azt, hogy ez a videó pont nem erről szól. Még a srác se nagyon panaszkodott. A (hatásvadász) cím így nem igazán passzol ide.

A munkaidő mondjuk nyugati szemmel tényleg sok. De nyugati szemmel sokminden sok, ami ázsiában folyik (apple-től függetlenül) :D
Előzmény: Erunder (2) -1 VÁLASZ
drgore 2017. 05. 19. 16:05 | #3
Havi 450$ az kb. 125.000 ft,-. Nincs nagy különbség az itteni bérekhez képest. Itthon is sok helyen elvárják a napi 10-12 órát, úgy hogy 8 órára vagy bejelentve ráadásul több műszakban. Nem beszélve arról hogy itt kb. nyugat európai árak vannak ott viszont valamivel olcsóbb a mindennapi élet. Legalábbis amennyire sikerült utána néznem. Bár tényleg kemények azok a munkakörülmények, de azért a számok elgondolkodtatóak.
-1 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2017. 05. 19. 15:55 | #2
Hát nézd, ami havi 127-124e hufért dolgoztatják őket heti 6 nap napi 12 órában az körülbelül olyan 440 Ft-os órabérre jön ki. Ehhez hozzátéve, hogy egy étkezés körülbelül 200 Ft-ba kerül, szerintem nincsenek jól megfizetve.
A rácsok az ablakon és a hálók pedig szintén nem arra utalnak, hogy ez egy olyan környezet ahova mondjuk te, vagy akárki más Magyarországról szívesen elmenne dolgozni. Ha itthon lenne egy gyár, ahol így dolgoztatnák az embereket, az ezzel a címmel kerülne be a híradóba.
Előzmény: akicker (1) +1 VÁLASZ
akicker 2017. 05. 19. 15:47 | #1
A hírekben ugyan tényleg azt mondják, de ebben a videóban pont nincs szó rabszolgaságról meg embertelen körülményekről. Egyedül az (európai szemmel nézett) hosszú munkaidő, meg az (európai szemmel nézett) puritán szállásokat lehetne megszólni, aminek nem az iphone-hoz van köze, hanem ázsiához. Még japánban is hasonlóan kis helyen laknak és látástól mikulásig dolgoznak, pedig az milyen "elit" országnak számít "nyugati" szemmel.
A managerek kiabálása ugyan tényleg nem szép dolog, de az sem csak egy iphone gyártása közben fordul elő. És nem csak ázsiában.

Én nem kételkedek benne, hogy embertelen körülmények között dolgoznak ott szerencsétlenek, de ez a video inkább egy image film, mintsem a modernkori rabszolgaság bemutatása egy iphone gyárban. Bár tény, hogy ezzel a címmel többen fogják megnézni a videót :D