Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Traveller_x
Traveller_x 2016. 10. 13. 20:52 | #9
https://www.youtube.com/watch?v=MVWayhNpHr0

Egyébként nem kell egyforma tégla az egyenes falhoz, mert az encoderek pontosan megadják a térbeli pozíciót. Ez nem klasszikus vezérlés, hanem szabályozás kategória, baromi precíz visszacsatolásokkal.

Ennél sokkal betegebb cucc az alagútfúró gép, és az is milliméteres pontossággal halad a föld alatt, és úgymond ki is "falazza" a járatot. Ez a cucc, egyáltalán nem technológia kihívás, hanem inkább jó ötlet és sok pénz kérdése volt a megvalósítás. A technológia a berendezés megépítéséhez, lazán több mint 10 éve sem volt már hightech.
Traveller_x
Traveller_x 2016. 10. 13. 20:41 | #8
A csicskamunkát gépesítik. Nagyon helyes. Kézzel sem akar ma már aratni senki, és csépelni sem. Nem megy vissza az idő, hiába szeretnék sokan. Akinek nem tetszik, az visszaköltözhet a barlang mai megfelelőjébe, a híd alá. Ott nélkülözheti kedvére a technológiát, és a fejlettebb civilizációt.
cila 2016. 10. 12. 19:31 | #7
Rakni rakja. Jól. Engem mégis a sztahanovista korszakra emlékeztet. Amikor egyetlen kőműves 500% százalékkal túl tudta teljesíteni a normát. Mert:
Nem számolták a téglákat adogató emberláncot, a vakoló kanalat telemerítőt. Neki csak rakni kellett.
(Olyan volt mint egy zongoraművész, akit megtapsolnak, de a kottalapozókat nem).
Előzmény: rermo (6) 0 VÁLASZ
rermo 2016. 10. 12. 19:12 | #6
Annak idején a kódexmásolók is lázadtak Gutenberg találmánya ellen .... a fejlődést nem lehet megállítani . Gyakorlatilag egy 3D nyomtató ami téglákból alkotja meg a tárgyat .
Előzmény: cila (2) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 10. 12. 10:49 | #5
kb a negyedik perctől mutatja és magyarázza, hogy a gép fix kihelyzetett pontokhoz igazítja magát lézerek segítségével, így állandóan pontosan tud matekolni a bevitt tervrajznak megfelelően. Amit masszívan kell elhelyezni, az inkább ez a check pont, amihez képest a gép állandóan igazítja magát. Az pedig az animáció szerint nem lehet valami nehéz szerkezet, csak egy állvány.
Előzmény: Jaca (1) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 10. 12. 08:33 | #4
A videón látszik, hogy van korrekció. Valószínű a gép jobban tartja a függőlegest meg a vízszintest mint a kőművesek elsöprő többsége. :) Itt inkább a tervek megvalósíthatósága lesz érdekes. Na nem egy ilyen lakóháznál hanem valami komolyabb épületnél. Mert ugye komolyabb építkezéseknél sosem pontosan az épül meg amit terveznek :).
Előzmény: Jaca (1) 0 VÁLASZ
GerzSonka
GerzSonka 2016. 10. 12. 07:38 | #3
Dehiszen éppen ez az, hogy a segédmunkások, autószerelők, kalauzok, stb simán le lesznek váltva az évszzad során, akik maradnak, azok pontosan a mérnökök: építészek, geológusok, szoftverfejlesztők. Ma is ipari forradalom folyik, aki nem képes alkalmazkodni, és továbbra is a lovas szekereket erőlteti az automobil helyett, a horgolótűt a szövőszék helyett, az bizony lemarad.
Előzmény: cila (2) 0 VÁLASZ
cila 2016. 10. 11. 23:43 | #2
3 percig néztem a dominórakó gépet. Elég volt ahoz, hogy megtudjam, vannak próbálkozások, az ember helyettesítére.
Már csak az építészt (a külalak álmodóját), a geológust (a talajvizsgálót), a statikust (aki megmondja, hogy mindez miként valósítható meg), a homok és kavics bányászokat, a cement, üveg és téglagyárakat, a betont keverőket, harbacsot talicskázókat, és még sokan másokat kell kiszorítani. És akkor ...
Akkor a történelem meg fogja ismételni magát (ahogy szokta): Jönnek újfent a gépromboló mozgalmak.
Jaca 2016. 10. 11. 18:24 | #1
Ahhoz, hogy a fal függőleges legyen, az építőgépet komolyabb alapra kell állítani, mint magát a házat, vagy pedig több helyre is pozicionáló adókat kell telepíteni, amihez képest épít. És akkor már csak káromkodni, meg inni kell megtanítani :)