Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
kalocsai.tamas 2016. 08. 28. 07:49 | #10
Lásd 37. paragrafus (2). - Az első mondatodra reagálva. Egyébként az első hozzászólásodban írod, hogy akik jobbról "előztek" (nem előzés), azok szabálytalanok, utána a 36/2-4-re hivatkozol, közben a 4-es leírja, hogy el lehet haladni (!) jobbról. Mi az, hogy "Párhuzamos közlekedés fogalma csak helységen belül lehetséges. Az M7 nem ez a kategória."??? Csak egy paragrafussal kellett volna tovább olvasnod...
Előzmény: Luckye (8) 0 VÁLASZ
kalocsai.tamas 2016. 08. 28. 07:41 | #9
37. § Közlekedés autópályán és autóúton

(1) Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.

(2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
Előzmény: Luckye (8) 0 VÁLASZ
Luckye 2016. 08. 26. 16:36 | #8
Párhuzamos közlekedés fogalma csak helységen belül lehetséges. Az M7 nem ez a kategória.

Idézek (kiemelném a 2-es és a 4-es bekezdést):
"36. § Párhuzamos közlekedés

(1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."

(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - bármely gépjárművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra - a balra bekanyarodás esetét kivéve - ráhajtani csak személygépkocsival és motorkerékpárral szabad.

(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos
Előzmény: kalocsai.tamas (7) 0 VÁLASZ
kalocsai.tamas 2016. 08. 26. 15:28 | #7
Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó másik jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.
Előzmény: Luckye (6) 0 VÁLASZ
Luckye 2016. 08. 26. 14:25 | #6
Én a videót feltöltő helyében nem nagyon ungrándoznék, ő is simán büntethető a felvétel alapján (már ha lehet tudni, ki volt). Percekig haladt a belső sávban úgy, hogy a külső sáv üres volt. Mellette persze x db másik kocsi is szabálytalankodott (pl jobbról előzés miatt, belső sáv használata miatt).
Traveller_x
Traveller_x 2016. 08. 24. 21:57 | #5
Valahol el kell kezdeni a rágcsálóirtást. Az hogy más is hülye, az nem ment fel senkit.
Demente 2016. 08. 24. 18:55 | #4
Itt halason a rendőrök tilosban (menetiránynak szemben) parkolnak, telezöldnél balra kanyarodó rendőrautó nem ad elsőbbséget a szembejövőnek...(és még neki áll feljebb) , Ja, nem állítják meg a kivilágítatlan kerékpárost sem! És index nélkül kanyarodnak!! Mit várunk egy polgárőrtől? Sőt!! Ennyi erővel mehetne mindenki mint az eszetlen... Ez csak egy felkapott eset! kár rajta csámcsogni!!
Traveller_x
Traveller_x 2016. 08. 24. 15:07 | #3
házmesterszindróma
+2 VÁLASZ
rermo 2016. 08. 24. 14:07 | #2
... jahh ... kérem ez Magyarország !!! Mi mást várunk ???
szemantikus 2016. 08. 24. 11:53 | #1
"Ha próbára akarod tenni valaki jellemét, adj neki hatalmat" /Lincoln/
+6 VÁLASZ