Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
tjunior 2016. 05. 23. 11:54 | #18
Én mint aki hosszú telefonálások alkalmával önkéntelenül is elkezdek mászkálni, teljesen megértem :)
Előzmény: bungle (17) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2016. 05. 23. 11:25 | #17
Mindent értek, csak azt nem hogy miért így vette ezt fel videóra (közben sétált? meg lihegett nagyokat? bár nem tudom mitől, az egész elég bizarr).
Előzmény: norbertvincze (12) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 05. 23. 11:22 | #16
ez illésbácsi 2.0
Egyik oldal a down-szindrómás srác és családja a másik meg az edzőterem tulaj, meg ugye az 50 IQs társasága, ahogy tanult kolléga itt, még véletlenül sem általánosítva, írta. Hát ugye ki a szimpatikusabb? Persze a teljes igazsághoz kellene egy hasonló videó a másik féltől is.
Ami nekem megütötte a fülem az egészben ( már ha igaz amit a csávó állít) az a diéta témakör. Egyrészt ugye ha a srác nem diétázik, az egészet megette a fene, nem fog fogyni, totál felesleges lejárnia bárhová. Másrészt, hogy miért nem lehet diétára fogni Attilát, mert AGRESSZÍV. Mondom, nem tudom ez valóban így van-e, de azért érdekes kérdéseket vett fel a családdal kapcsolatban is.
Megint az a túlzásba vitt politikai korrektség, el kellene fogadni a családnak, hogy Attila más, nem tehet róla, így született, de a tényen ez nem változtat, speciális igényei vannak. Persze őket is meg lehet érteni, lehet hitperérzékenyek már, kaphattak elég megkülönböztetést a sérült srác miatt. Megint oda lyukadunk ki hogy ez nem fekete-fehér történet.
Előzmény: norbertvincze (15) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 23. 09:30 | #15
#12
Előzmény: tjunior (14) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 05. 23. 09:05 | #14
Nem vagyok biztos, hogy ha a srácnak fogynia kellene az egészségügyi problémái miatt akkor erre az edzőterem a megfelelő a számára. Az igazság valahol megint a két álláspont között lehet. A terembe járok is lehettek volna toleránsabbak és arra sem tennék sok pénzt, hiába mondják a szülök, hogy a srác nem zavarta a többieket.
Stickhorse 2016. 05. 22. 22:15 | #13
Kár ezen vitatkozni, egy értelmi sérült egy ilyen helyen növeli a balesetveszélyt, ha nincs mellette megfelelő segítség. Ha a tulaj úgy gondolta, hogy a szülők nem fogadhatók el megfelelő segítségnek, ő pedig nem tudja azt biztosítani, akkor szerintem is jobban tette, hogy inkább megkérte őket, hogy keressenek másik helyet.

Azt is be kell látni, hogy egy értelmi sérültnél nem feltétlenül csak a súly leemelésében kell segítség, mutathat olyan viselkedészavarokat, amiket tudni kell lereagálni.
Előzmény: vadonka (9) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 22. 18:58 | #12
lemaradt a lényeg:
https://youtu.be/g4YWd8FWWAw
Előzmény: norbertvincze (11) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 22. 18:57 | #11
végre felszólalt az érem másik oldala is :)
hawkeye
hawkeye 2016. 05. 22. 08:39 | #10

Ismerve pár elit edzőterem látogatóit (minimális követelmény az 50-es IQ), hajlok rá, hogy veled értsek egyet...
Előzmény: vadonka (9) 0 VÁLASZ
vadonka 2016. 05. 22. 07:54 | #9
Ha ez a srác nem down szindrómás csak szimplán ennyire túlsúlyos ami a képeken látszik akkor szted kevesebb eséllyel éri baleset? Nincs izma és rosszul méri fel a terhet amit elbír és mellette nem lesz ott senki aki figyeljen rá és meg is van a baj. Ebben az esetben a szülő ott figyelte volna minden mozdulatát. Itt szimplán tudatlanságból fakadó ostoba intoleranciáról van szó.
Előzmény: Stickhorse (7) 0 VÁLASZ
vadonka 2016. 05. 22. 07:49 | #8
Én hétköznapi ember vagyok de én sem csípem az edzőtermeket. A legtöbb helyen a régi őstagok kiközösítik az újakat. A gépekre direkt órákat kell várnod mert úgy csinálják, hogy te ne férj hozzá. Ha nem vagy eleve kockahas és csak szinten tartás végett mész hanem pont azért mész, hogy a jobb testalkatot elérd akkor lúzer vagy. Én inkább maradok a séta, bringa, otthoni kardió edzés és szobabicikli mellett. Na most ez a srác nem csak, hogy jócskán túlsúlyos hanem még sérült is mentálisan. Persze, hogy sérti az egészséges emberek önérzetét, hogy egy "kriplivel" nem hajlandóak egy fedél alatt tartózkodni. Meg hát nehogymár arra a gépre üljön rá amit előtte egy down szindrómás használt. Még a végén elkapja...! És hát persze egyszerűbb a srácot kiutálni mint másik terembe menni. Szerintem sokkal inkább ez volt a kitiltás oka. A edzőterem tulaja is elismerte, hogy a vendégek "panaszkodtak". Sajnos ezeknek a gyúrósoknak a sok szteroid azt a maroknyi eszüket is hazavágja. Sokkal inkább ők a betegek és nem ez a srác. Én maximálisan elítélem ezt. Minden edzőteremben van egy kiakasztott iromány, hogy csak saját felelősségre bla bla. Ez rossz duma, hogy a srác meg is sérülhet. Miért egy ép emberre nem eshet rá egy súly? Dehogynem...
Stickhorse 2016. 05. 20. 19:08 | #7
Az ezzel a probléma, hogy egy edzőterem tipikusan olyan hely, ahol a fizikai biztonság megőrzése minden tag részéről megkövetel egy bizonyos szintű odafigyelést - saját magára és a többiekre - valamint a beilleszkedés képességét. Ezek olyan dolgok, amik egy mozgáskorlátozott vagy vak ember esetében sokkal könnyebben megvalósíthatók, mint egy szellemi sérült esetében. Be kell látni, hogy egy olyan közegben, ahol nincsenek erre felkészülve, egy szellemi sérült viselkedése problémákat okozhat, pusztán azért, mert a többiek a legnagyobb toleranciájuk ellenére sem tudnak bánni a kialakuló helyzettel.

Ha elfogadjuk azt, hogy nem várható el egy általános szintű tolerancián felül a vezetőségtől, hogy speciális szakembert biztosítson a sérült számára, akkor a kísérőjének a feladata lenne elsősorban, hogy figyeljen rá. Ha ez nem valósul meg, a tulajnak szerintem jogában áll azt mondani, hogy ő nem vállal felelősséget, a működést viszont nem szeretné veszélyeztetni.

A nagyobb probléma manapság sajnos az, hogy még látszólag egyértelmű játékszabályok mellett sem lehet az üzemeltető biztos abban, hogy egy esetleges probléma esetén nem terhelik rá a felelősséget, ilyen alapon pedig sajnos azt kell hogy mondjam, nincs az a tolerancia, amiért veszélyeztetném a megélhetésemet.
Előzmény: norbertvincze (6) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 20. 18:41 | #6
már bocs, de egy fogyatékkal élő egyén iránt a gondozóinak, vagy családtagjainak kell felelősséget vállalni, nem pedig annak a edzőteremnek, ahol szívesen látják az ilyen polgártársakat. De megkockáztatom azt mondani, hogy pl Meccánál, ha már ilyen gesztusra nyitottak, az előző mondattól függetlenül biztos figyelmet fordítanak az esetleges problémák elkerülésére. Illetve azt is hozzátenném, hogy nekünk polgártársaknak is belülről jövő késztetés kellene legyen, hogy edzésünk mellett oda-oda pillatnva figyelemmel kisérjünk egy ilyen hátrányos helyzetű egyént, de egyébként nem csak őt, hanem bárkit, akinek segítségre van szüksége (még ha nem is kér segítséget).

Legalábbis így látom ezt én, emberileg, mindenféle intellektualizálás nélkül.


Előzmény: Stickhorse (5) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2016. 05. 20. 18:32 | #5
Ez teljesen jó, addig, ameddig nem a tulajdonost hurcolják meg azért, ha egy fogyatékkal élőnek baja esik a teremben. Erre sajnos nincs biztosíték, még akkor sem, ha esetleg ki van írva az is, hogy mindenki saját felelősségre használja a gépeket. Az pedig senkitől nem elvárható, hogy minden speciális igénynek megfelelő termet üzemeltessen, beleértve a személyzetet és a felszerelést.
Előzmény: norbertvincze (4) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 20. 18:18 | #4
"Meccában ingyen látogathatják a termet a fogyatékkal élők. Ki va írva szépen árlistára, nem verik nagydobra, viszont szimpi. Már a jóérzésűeknek. Eddig egy vak lánnyal találkoztam, illetve két erősen mozgáskorlátozottal. A szememben hősök, senkit nem zavartak, szóval szerintem abszolút pozitiv."

by one of my friend
Előzmény: Stickhorse (3) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2016. 05. 20. 18:10 | #3
Az az igazság, hogy pusztán az itt olvasottak alapján nem tudom elítélni a tulajt. A legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy utólag derül ki, mégsem tudnak mit kezdeni a helyzettel a teremben. Amennyiben diszkréten és udvariasan megkérték a családot, nem pedig "elzavarták őket", úgy nincs miért elítélni az edzőtermet. Be kell látni, hogy az Attilához hasonló emberek az esetek többségében speciális ellátást igényelhetnek. Az, hogy ezt az edzőterem nem tudja biztosítani, csak akkor derülhetett ki, amikor a srác rendszeresen járni kezdett. Sajnos a mai világban nagyon is elképzelhető, hogy a család tekintette sértőnek és kirekesztőnek a tulaj hozzáállását, aki csak józan belátása és a biztonságos működés megőrzése végett próbálta elérni, hogy ne járjanak hozzá. Az ide vezető stílus persze sokféle lehet, de ameddig nem üvöltözve kizárás volt, addig inkább örüljenek a szülők, hogy még azelőtt elküldték a srácot, hogy esetleg megfelelő segítség hiányában balesetet szenvedett volna.
+3 VÁLASZ
Szancso 2016. 05. 20. 18:07 | #2
Mert nem up szindrómás?
+1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 05. 20. 16:58 | #1
délután írtam a terem fb oldalára, hogy mi volt a baj konkrétan a sráccal. 10 percre rá már törölték is az oldalt :)

amúgy pontosan ezt posztolta ki a terem tulaja a fb oldalra:

"Üdvözlök mindenkit a Thor Fitness tulajdonosa vagyok.
Atilláék egy hónappal ezelőtt kerestek meg és a kérdésük az volt,hogy járhatnának e edzeni hozzánk.Én igent mondtam nekik és örömmel segítettem is eligazodni nekik az edzőteremben,több alkalommal bementem amikor jöttek ha segítségre lenne szükségük.Az utóbbi pár alkalommal viszont olyan visszajelzések is érkeztek amik elmarasztalóak.Az edzőterem egy közösség,ide edzeni járnak az emberek.Nekünk ehhez kell igazodnunk.Jeleztem a szülőknek a problémát,de kitiltásról meg szörnyű diszkriminációról szó sincs.Különösen kedvesek a vélemények amikben jellemeztek minket és az edzőtermet de nem helytállóak.Mi a maximális segítőkészséggel álltunk hozzá.De valamit meg kell érteni:1 egy edzőterem veszélyes üzemnek számít 2 egy edzőterem közösség ahol többen végeznek munkát egymás mellett.Hiába az oktalan felháborodás és a gyűlöletkampány.A legnagyobb hiba az volt hogy maximális jószándékkal és segítőkészséggel felülbíráltam a józan ész érveit és igent mondtam nekik az elején.A hála nem maradt el már az rtl klub is hívott,de megnyugtatok mindenkit nem leszünk benne a fókuszban:)"

Amúgy 16. kerület, Veres Péter út 40 :)