Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
drgore 2016. 04. 23. 09:41 | #33
Sokan kényszerből mennek ki külföldre, és utálják a kialakult helyzetet. Ismerek több ilyen embert is. Ők a kint keresett pénzüket hazahozzák és leadóznak belőle, sőt olyat is ismerek aki elindított egy vállalkozást, ezáltal munkahelyeket teremtett. Nehogy már nekik ne lehessen szavazni.
Előzmény: lilaflexninja (24) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 04. 22. 07:52 | #32
Arról nem beszélve hogy ez az egész szavazás dolog csak elmérgesíti az anyaországbeli és a külhoni magyarok közt a viszony. Emlékezzünk csal vissza a népszavazásra ahol elutasították az állampolgárságot. Nagyon sok külhoni magyarnak ez rosszul eset, hozzáteszem teljesen jogosan, csak azt nem értették meg, hogy itthon ez anno az Mszp és a Fidesz politikai csatározásává silányult. Állítom, ha kivették volna a szavazati jogot az egészből nem csak, hogy győznek az igenek, de a 90% is meg lett volna az arányuk.
lilaflexninja
lilaflexninja 2016. 04. 22. 07:31 | #31
Kissfreezernek küldeném ezt a számot: https://www.youtube.com/watch?v=2rAezGqeEpM hogy ne mindig csak ezt a brancsot savazzuk.
bungle
bungle 2016. 04. 21. 22:43 | #30
“Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat
És átírja a központból kiküldött új adat
S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Ahogy mindig újra kezdődik a bálvány körül a tánc
Megint befonja életünk egy láthatatlan lánc
És jönnek a lelkes ostobák s a gyáván megalkuvók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

S ha végül rájuk dől a ház és nincs már több hitel
Majd mást vádolnak azzal, amit ők követtek el
És engedelmes szolgáló a törvény és a jog
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Hát kedves fiam, édes lányom, véssétek be jól
E szép országban pusztít más is, nemcsak az alkohol
Jönnek majd és hirdetik, hogy milyen nagy magyarok
De tudjátok, hogy ezek bizony mindig ugyanazok
Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok...”
+1 VÁLASZ
eNMi 2016. 04. 21. 21:45 | #29
Szeretnélek szépen megkérni, hogy NE! szavazz az MSZP-DK-LMP-Jobbik-Fidesz-stb... magyarországi pártra.
Nem itt születtél, nem itt élsz.
Soha nem is akartál.
Soha nem is fogsz itt élni.
Mert ha akartál volna, ha nem tetszik az ortodox templom nagysága, az épülő lakónegyedek nem erdélyiekkel való betelepitése, ha... biztosan hosszasan sorolhatnám még a sok xarságot nálatok is...
(ugyan ilyen xarságok miatt hagyják el kényszerből a SZÜLŐföldjüket a németekhez, angliába... Nyugatra költöző barátaim, rokonaim, ismeretlen honfitársaim.... talán a Te! szavazatodnak is köszönhetően?)

és mégis?!

TE szeretnél dönteni arról, hogy ki kormányozza jól/rosszul az Én Szülőföldemet, Országomat.

Miért?

Egyáltalán nem becsülöm alá a külhoni magyarok szavazati jogának szimbolikus értékét, amig a szavazataik is szimbolikusak.
Gondolod az egész világnak jó példát mutatunk azzal, hogy szavazhatsz? Komolyan?
Ha a Te szavazatod "segitett" abban, hogy egyre több a közmunkás itthon, akik még focimeccsre sem járnak, pedig stadionok épülnek bőven, hogy az oktatási rendszerünk is a szakadék felé halad, hogy az egészségügy már benne is van....
akkor nem mutatunk jó példát, mert először értetlenül állok az előtt, hogy Te főztél és nekem kell megennem, most pedig, hogy kóstolom és rágnom/ennem KELL!!!...
...ezer bocsánat, de föltennék 1-2 költői kérdést:

Mi az Anya-országból kintrekedd jó édes dédanyád picsájáért nem TE élsz itt napról napra? ÉS ki a f.... vagy TE, hogy jogot "követelsz" magadnak arra, hogy beleszólj az ÉN szülőhazám, országom jelenébe, jövőjébe?

Nem akarlak/akartalak megbántani. Örülök, hogy magyarnak vallod magad. Csak kérlek értesd meg velem, hogy hogyan viseled Te a bármelyik magyar pártra leadott szavazatod esetleges káros következményeit a jelenben és a jövőben. Köszönöm.
Előzmény: kissfreezer (25) +2 VÁLASZ
Ditpet 2016. 04. 21. 20:29 | #28
Szerintem.... az AB tagjait kicsit frissíteni kéne, több irányból kéne tagokat toborozni. Most csak besavanyodott öregemberek ülnek ott, akiknek valószínűleg hasonló társadalmi pozíciójuk miatt hasonló véleményük is lesz. Se egy nő se egy fiatalabb tag.

A szavazásról csak annyit, hogy a párt addig nyalja a s***ed, amíg tart a kampányidőszak. Utána zsupszi-hopsz, fordul egy 180-ast, és TE (mint választópolgár) fogod nyalni az ő s***ét. Ez oldaltól függetlenül így működik. Mindegy hogy bal vagy jobb. Addig ígérgeti a játszóteret meg a jólétet, meg a táncot amíg be nem dobtad a papírt a dobozba, megvan a hatalom, utána tudod kinek kellesz te...annak. Magyarul (és szintén szubjektíven) a választó egy WC papír, a politikus használja és eldobja.

Előttem írta nkmedve, hogy sok az agymosott választó. Sajnos igaz. A sok nénje-bátyja inkább a propaganda és külcsín alapján szavaz. -Íjj de fess fickó ez a ........(random politikus neve beillesztendő), még asztat is megígérte, hoty 10 százalékkal olcsóbb lesz a csirkefarhát. Hát csak rá kéne szavazni.- Vagy valami ilyesmi. Nagyon sok ember nincs tisztában a politika működésével. Én tanultam róla egyetemen, pont ettől ment el a kedvem a szavazástól, mert megértettem a működését. És pont emiatt titkolják el a működését a tömeg elől is, mert ha józan ésszel megértenék, senki sem menne szavazni. Illetve nem titkolják, inkább nem reklámozzák. És mint tudjuk, az ember birka módjára a reklám felé megy.

UI. szubjektív véleményem volt, ha nem értesz vele egyet szívesen olvasok másvéleményt, de veszekedésbe, trollkodásba nem megyek bele.
nkmedve 2016. 04. 21. 14:36 | #27
Én erdélyi magyarként egyáltalán nem tartok igényt a szavazati jogomra, szerintem az szavazzon aki az adott országban él (ezzel ki lehet zárni azokat is akik elhagyták az országot).
Máskülönben én inkább amellett vagyok hogy szűkiteni kéne a szavazók táborát, nem pedig növelni. Pl. ne szavazhasson olyan ember aki még életében nem dolgozott, nem adózott (csak élősködik a rendszeren), vagy mondjuk nincs egy minimális iskolázottsága (a minimális szint az nálam az érettségi lenne esetleg valamilyen szakdiploma).

A jelenlegi szavazati rendszer miatt (boldog, boldogtalan szavazhat, és egy kiló kenyérrel megvásárolható a szavazata) én nagyon ritkán megyek el szavazni, mivel úgy érzem hogy a magam fajta ember szavazata semmit nem ér az agymosott tömeg szavazataival szemben. A mostani helyzetben pont annyit ér az én szavazatom is mint "Ghițã" szavazata lent az alföldön, akinek jó ha a 4 általánosa megvan, és aki a szavazás napja előtt soha nem hallott egyetlen pártról sem (arra fog szavazni amelyik párt megdobja egy kiló kenyérrel, vagy egy liter olajjal). A különbség annyi, hogy Ghițã és társai kb. 10-szer annyian vanak mint a magamfajta ember aki talán egy kicsit is átlátja az ország helyzetét. Én ezt a fajta áldemokráciát nem fogom támogatni a szavazatommal.
+1 VÁLASZ
tjunior 2016. 04. 21. 14:09 | #26
Senki sem ellenezte itt azt, hogy a külhoni magyarok állampolgárságot kapjanak illetve senki nem akarja elvenni tőlük, mindössze azt kérnék, hogy más faxával ne verjétek a csalánt.
Előzmény: kissfreezer (25) +1 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 13:38 | #25
Szomorúsággal tölt el, hogy ennyire alábecsülik páran a külhoni magyarok szavazati jogának a szimbolikus értékét. Nem csak magunknak, hanem az egész világnak mutatunk egy jó példát, főleg azoknak az országoknak, akik szintén konfliktusban vannak szomszédaikkal a terület szerzés/vesztés miatt.
-2 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2016. 04. 21. 13:38 | #24
Szerintem azok se, mármint, akik csak kint dolgoznak. Ha nem jó a magyar fizetés, akkor ne legyen jó semmi se, és ne is akarjon beleszólni. Ha beleszól, akkor éljen itt, vállalja a következményeket.
Előzmény: drgore (23) 0 VÁLASZ
drgore 2016. 04. 21. 13:05 | #23
Erdélyi Magyar nehogy már szavazzon arról hogy én hogy élek itt Magyarországon. Ugyan ez a helyzet azokkal is akik külföldön telepedtek le és ott is élnek, nekik aztán pláne nincs joguk beleszólni az itthoni dolgokba. Ha csak külföldön dolgoznak, de nem akarnak kint letelepedni az már megint más helyzet, akkor indokolt a szavazati jog.
lo'ko''to'' 2016. 04. 21. 12:55 | #22
London a második legnagyobb magyar város, nem Debrecen. No de nehogy már szavazhassanak olyanok, akik rühellik a pofánkat ugye...
tjunior 2016. 04. 21. 12:46 | #21
Kit érdekel, hogy te minek az előjelét látod pozitívnak meg minek nem? (Eleve hogy tudnál véleményt alkotni bármiről is amikor nem itt élsz, nem szembesülsz nap mint nap a dolgokkal). Még mindig nem jött át, hogy mi a probléma a szavazatoddal.?Jó akkor megismétlem, azért mert nem viseled a következményeit. Fordítsuk már meg a dolgot, hátha úgy feldereng valami nálad. Ha én kapnák román állampolgárságot valamiért, de soha nem éltem Romániában, nem ott fizetek adód stb. akkor jogosnak tartanád, hogy a szavazatommal támogassak akárkit is a romániai választáson?

Előzmény: kissfreezer (18) 0 VÁLASZ
dns87
dns87 2016. 04. 21. 12:17 | #20
Szerintem meg ha számítana a szavazás akkor most nem az aktuális párt lenne kormányon, ha tévedek akkor viszont nagyon elkeserítő az ország átlag értelmiségi szintje...
-1 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2016. 04. 21. 12:16 | #19
Magyar állampolgárság, rendszeres jövedelem - adó- és tb befizetés országon belül (vagy munkanélküliség igazolva), bejelentett lakcím. Akinél ez nem áll fenn, az ne szavazhasson. Akinél valamelyik hibádzik, annál az is, hogy mennyire akar itt élni, szenvedni, halni.

El kéne felejteni, hogy svédből, meg angolból akarjunk beleszólni, ahogy azt is, hogy mert a határon túl rekedtek. Ember nem él már, aki élt a nagy határokon belül is. Van az, hogy magyar vagyok, van az, hogy állampolgár vagyok, és van az, hogy hol élek, hol dolgozom. Nem kéne összemosni. De a komcsi által beírt valódi ok az igen logikus.

Az én életembe ne szóljon bele semmilyen szinten az, aki nem itt él, nem itt dolgozik, aki nem itt szopja az okos/barom honfitársak által felállított bránert.
kissfreezer 2016. 04. 21. 12:05 | #18
Csak olyan dolgokat szavazok meg, aminek pozitív előjeleit látom és az ország nagytöbbsége támogatja, hogy szavazhassak. Ha egyhangúlag támogatta volna az egész ország azt, hogy az Erdélyiek is szavazhassanak, akkor most ugyan-olyan arányban lennének megosztva itt is a szavazók, mint az Anya-országban (tehát senkinek nem származhatna ebből előnye, sem hátránya).
Előzmény: tjunior (15) -1 VÁLASZ
komcsi 2016. 04. 21. 11:54 | #17
Figyelj, kisscsillag, az hogy a te adódból Romániában mi épül, ahhoz nekem semmi közöm. Ezt talán rendezd le a saját kormányoddal. Ugyanígy te se ugass bele, hogy itt az én adómból mi épüljön. Mert nem te fogsz itt rohadni az omladozó kórházakban, te max. mint turista elámulhatsz a focibuzi elnökünk stadionjain.
Előzmény: kissfreezer (11) 0 VÁLASZ
komcsi 2016. 04. 21. 11:49 | #16
:DDD
Az ilyen agyhalottaknak a folyamatábra se segít.
Előzmény: tjunior (15) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 04. 21. 11:46 | #15
Nekem az a legnagyobb bajom, hogy úgy szavazol, hogy nem viseled a következményei se pro se kontra. Rajzoljak talán folyamatábrát hogy megértsd?
Előzmény: kissfreezer (14) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 11:43 | #14
Neked az a legnagyobb bajod, hogy nem egy szavazótáborban vagyunk és valószínűleg soha nem is leszünk. Ha bal-faszoknak szavaznánk bizalmat, akkor Jobbikosok meg Fideszesek vitáznának velem.
Előzmény: tjunior (12) -1 VÁLASZ
tjunior 2016. 04. 21. 11:31 | #13
Nahát, az én adóm sem olyan dolgokra megy ami az én érdekeimet szolgálja pl. kismillió stadion, Mészáros Lőrinc gazdagodása, Szíjjártó Petike háza stb. stb. Te a picsába én még azt sem mondhatom, hogy azt szívok mert más a nemzetiségem, engem a saját fajtám lop meg.
Előzmény: kissfreezer (11) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 04. 21. 11:27 | #12
A külhoni magyarok kapjanak csak állampolgárságot ha kérnek. De könyörgöm szavazni, ha nem itt élnek, soha nem is éltek a jelenlegi országhatáron belül, nem itt adóznak, ez milyen baromság már??? A kibicnek semmi sem drága.
Előzmény: kissfreezer (9) +1 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 11:24 | #11
Az én adómból nagyobb ortodox templom épül a falumban, mint a meglévő Katólikus és Református. Egyenlőre nagyobb arányban vagyunk magyarok, de az épülő lakónegyedeinket valószínűleg nem magyarokkal szeretnék betelepíteni. Az én adóm még látszólagosan sem megy el olyan dolgokra, ami az én érdekeimet is szolgálná, de legalább most van lehetőségem szavazni olyan pártra, amelyiknek a külképviselete jogi védelmet adhat, ha csorbulnak a jogaim. Te csak ne sírj és ne sajnáld tőlem ezt a keveset is.
Előzmény: komcsi (10) -1 VÁLASZ
komcsi 2016. 04. 21. 11:07 | #10
Miért kéne a nem itthon adózóknak dönteni az itthon adózók sorsáról? Ez egy baromság.
Előzmény: kissfreezer (9) +3 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 11:04 | #9
A magyar kormány tett egy olyan gesztust, amivel tartozott a magyar állam az anyaországból kintrekedt magyaroknak. Ezzel a lépéssel veszített annyi szavazót a Fidesz, mint amennyit nyert, de legalább megtette azt a kötelességét és egyben el is oszlatta azokat a rém-hiedelmeket, amivel az előző kormány kampányolt. Ha öszhangban szavazhatna minden Erdélyi, Délvidéki és Felvidéki, akkor is csak két mandátum sorsáról tud dönteni.
Előzmény: komcsi (7) -1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 04. 21. 10:43 | #8
ja, igazad van. Csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelentkeni.

Viszont a tb fizetés szempontjából, jobban jársz, ha ideiglenesen kijelented magad, mert a NAV felhalmozza a tartozást és számonkéri.

"Szeretném röviden összefoglalni a március 1-jén hatályba lépett jogszabályváltozás lényegét, illetve megkísérelni eloszlatni az ezzel kapcsolatos félreértéseket.

1., Március 1-jén módosult a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI törvény. A módosítás nem tartalmaz új kötelezettséget. A magyar állampolgárok külföldre távozásakor kötelező kijelentkezését 19 éve hatályos szabály tartalmazza. Március 1-je előtt azoknak, akik ideiglenesen, 3 hónapot meghaladóan költöztek külföldre, kötelezően be kellett jelenteniük a három hónapon túli ideiglenes külföldi tartózkodást, azoknak pedig, akik a végleges külföldi letelepedés szándékával hagyták el az országot, a külföldi letelepedést. Ezek a szabályok közel 20 éve élnek.

2., Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a „…polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél” be kell jelentenie. A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot. A lényeg az állampolgár szándékán van, tehát az állampolgár döntése az, hogy külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem. Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség. Nincs a jogszabályban időbeli határ arra, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek. Ez az állampolgár belátására van bízva. A szándék számít, nem az időtartam.

3., Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, annak nem kell semmit tennie. Csak akkor van dolga, ha most úgy dönt, hogy a végleges letelepedést is bejelenti.

4., A törvény nem tartalmaz szankciót. Azonban következmény lehet, hogy például a kiskorú gyermek esetében ha nem jelentették be a távozást, akkor a gyermeket iskolaköteles kora elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

5., Ha valaki kiskorú gyermeke külföldi letelepedését szeretné bejelenteni, kell a magyarországi lakóhely szerinti gyámhivatal jóváhagyása. Ez a gyermek érdekében történik, az a cél, hogy bizonyos legyen benne a magyar hatóság, hogy a gyermek fejlődése és iskoláztatása biztosítva lesz. Ez sem új kötelezettség, nagyon régóta így van.

6., A végleges külföldi letelepedéskor a személyi igazolványt és a lakcímkártyát le kell adni. Ezt követően útlevéllel tudja magát az állampolgár igazolni, lakcímkártyát pedig újat fog kapni, amely azt tartalmazza, hogy “külföldön élő magyar állampolgár”, pontos lakcímet nem. A lakcímkártya kiállítására az állampolgár érdekében kerül sor, azért, hogy ha például Magyarországon ügyet intéz, akkor az útlevele mellett igazolni tudja, hogy külföldön él (például banki ügyintézésnél), valamint akkor is egyszerűbbé teszi a későbbi útlevél eljárást, ha esetleg akkor kérelmezi a magyar állampolgár az új útlevelét, amikor a régi már lejárt.

7., A magyar állampolgárokat, ha külföldre költöznek, háromféle bejelentési kötelezettség terheli: – lakcímnyilvántartás – ez abban az esetben, ha külföldi letelepedés szándékával hagyja el az országot (lásd előző pontok) – TB (társadalombiztosítás) szervek felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli időtartamra történik a távozás és Magyarországon megszűnik a járulék fizetés (például már nem munkavállaló az állampolgár) – ilyenkor külföldön fizet társadalombiztosítást az állampolgár – NAV (adóhivatal) felé – minden esetben, ha 3 hónapon túli külföldi tartózkodás (munkavállalás, vállalkozás stb.) céljából elhagyja az állampolgár az országot A bejelentési kötelezettségek közül az elsőt lehet a konzulátuson is, míg a másik kettőt csak a két hatóságnál intézni. A bejelentési kötelezettségekről a honlapunkon (www.mfa.gov.hu/emb/london) a „Munkavállalás és huzamos tartózkodás az Egyesült Királyságban” részen belül szerepel egy rövid összefoglaló, valamint a konzuli ügyek között a konzulátuson intézhető lakcím bejelentési eljárás leírása is. Fontos hangsúlyozni, hogy a TB és az adóhivatal felé a bejelentési kötelezettség szintén nem most keletkezett, hanem nagyon régóta élő, évtizedes szabály. Ezek közül a társadalombiztosítási kötelezettség elmulasztása azzal a következménnyel jár, hogy az állampolgárt folyamatosan terheli a biztosítás fizetési kötelezettség (jelenleg kb. 6.600 Ft/hó), amelyet a hatóság legfeljebb öt évre visszamenőleg bármikor követelhet. A TB és NAV eljárások ügyében a konzulátusnak nincs hatásköre, így ennél, illetve a honlapunkon szereplőnél részletesebb tájékoztatást sem tudunk adni. Ha további kérdések merülnek fel, azokra a lehetőségeink függvényében szívesen válaszolunk.

Tisztelettel,
dr. Riskó Nagy László vezető konzul
dr. László Riskó Nagy Head of Consulate Embassy of Hungary
35 Eaton Place – London SW1X 8BY
Tel: (020) 7235 5218 Fax: (020) 7235 8630 "
Előzmény: kissfreezer (6) 0 VÁLASZ
komcsi 2016. 04. 21. 10:41 | #7
Itt a valódi ok:
"Nincs ebbe semmi különös! A kormány nyalja a seggét a külföldi Magyaroknak, akik egy percet sem éltek Magyarországon, mi több nem is akarnak, így csak a kormány által vetített szépet és jót látják. Ők biztos kormánypárti szavazók. Azt viszont tudja a kedves kormányunk, hogy aki azért ment ki külföldre dolgozni, mert nyakig ért már a szar, biztos nem rájuk fog szavazni."
+1 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 10:30 | #6
Nincs ilyen jogszabály
Előzmény: norbertvincze (4) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 04. 21. 10:23 | #5
mármint a magyar lakcímedről
Előzmény: norbertvincze (4) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 04. 21. 10:23 | #4
jogszabály szerint, ha külföldön vállalsz munkát, ki kell magad jelenteni magyarországról.
Előzmény: kissfreezer (3) -1 VÁLASZ
kissfreezer 2016. 04. 21. 10:00 | #3
Az Erdélyi magyarnak nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, viszont az Angliai munkásnak meg van, így nem részesül kivételezésben, mint más Magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár.
3m3ricus 2016. 04. 21. 09:37 | #2
"Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek a másiknál!"
Mit várhatunk ettől a 11 narancsbirkától? Teljesen felesleges színjáték az egész, amit ezek művelnek.
-1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2016. 04. 21. 09:22 | #1
ezek úgy néznek ki, mint valami szekta. Szabadkőmívesek, vagy illuminátusok biztos.
+2 VÁLASZ