Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
tjunior 2016. 03. 15. 07:54 | #41
Itt azt hiszem már filozófia problémákhoz jutunk :). Igen magánjog, igen tulajdonjog, ilyen jog, olyan jog, senki nem vonhatja kétségebe. DE manapság sokan elfelejtik, hogy a jogokkal kötelezettségek is járnak. Ez a kötelezettség pedig adott esetben abban is megnyilvánulhat, hogy kénytelen vagy elfogadni, elviselni, eltűrni, hogy egy hivatalos személy a birtokodra lépjen (a rá vonatkozó törvények betartásával) és nem akadályozhatod a munkáját. Lehet azon vitatkozni, mikor mit vegyünk figyelembe, melyik törvény az erősebb, de könyörgöm, közösségben élünk nem bele a vakvilágba ez pedig ilyen dolgokkal jár. Ennyi ez a sztori.
Előzmény: jackdaniels (40) 0 VÁLASZ
jackdaniels 2016. 03. 15. 04:20 | #40
Továbbra sem azt vitatom, hogy előbb-utóbb bejutsz-e a kertembe, hanem hogy érted-e ennek az eljárásmódját.
Azt írod "Nem velem vitatkozol hanem a törvénnyel, bemehetek a kertedbe mérés céljából. Természetes a ember már csak a békesség kedvéért is, ha mód van rá mindig kér engedélyt, de végső esetben ha szükséges, át kell másznom a kerítéseden (ha tudok).".
Ez az, ami sántít. A törvény szerint neked előzetes, bizonyítható tájékoztatási kötelezettséged van (2012. évi XLVI. törvény, 24.§ (1) A földmérőnek az ingatlan tulajdonosát (használóját, vagyonkezelőjét) a felmérési munkáról, további ideiglenes földmérési jel elhelyezésének lehetőségéről igazolható módon előzetesen értesítenie kell.), nekem pedig - előbb, vagy utóbb - be kell téged engedni (2012. évi XLVI. törvény, 24.§ (3) Az ingatlan, illetve az építmény tulajdonosa vagy használója az (1) és (2) bekezdésben felsorolt munkák végzését tűrni köteles, azok elvégzését nem akadályozhatja.), ez vitán felül áll.
A lényeg még mindig az, hogy milyen módon jössz be a kertbe. Nem mászol át a kerítésen és nem akkor jössz-mész, amikor akarsz. Ez a lényeg. A legtöbb normális ember, ha 30-60-90 nappal korábban megkapja a tájékoztatást nem áll ellen annak, hogy valaki egy műszerrel megálljon a kertje 4 sarkában, eltöltsön ott 10-20 percet, aztán távozzon. De nekem jelen kell lennem akkor, amikor a telkemen tartózkodsz, vagy rendőrt kell magaddal hozni. Csak úgy nem mászkálhatsz a kertemben, az birtokháborítás.
Még a rendőr se szívesen mászik be a kertbe, ha nem muszáj, amikor nem vagy otthon. Tavaly télen a szomszéd utcában kiraboltak egy idős házaspárt és a szomszédom kertjébe dobták be a hasitasit. Hozzám csöngetett be a rendőr, hogy tudok-e valamit a szomszédról, van-e telefonszámom, közös kertkapunk, vagy valami, ahol át tudunk menni (együtt!), jóban vagyok-e ennyire a szomszéddal. Mondtam neki, hogy a szomszéd néni valszleg meghalt (btw tényleg), mert 2 hete nem láttam már és nincs közös kertkapunk, ekkor némi gondolkodás és rádiózás után kértek egy létrát és bemásztak azon. Merthogy a magántulajdon védelme még a rendőrrel szemben is él. Ő sem mehet be akkor, amikor akar, még akkor sem, ha ott a bűnjel az orra előtt. Ja, és kárt akkor sem okozhat.
Ez egyébként rád, mint földmérőre is vonatkozik. Ha földmérési jelet kell elhelyezned, azt úgy kell megtenned, hogy a telkemen semmiben nem teszel kárt. Ha az egész be van vetve és paradicsom nő minden négyzetcentiméteren, akkor gondolkoznod kell, hogy oldod meg máshogy :)

Ezeken felül természetesen azt csinálsz a kertemben, amit a papírod alapján akarsz, ami meg ugye kb. semmi :)
Előzmény: tjunior (36) 0 VÁLASZ
Traveller_x
Traveller_x 2016. 03. 15. 01:51 | #39
Azért a bakonyi falvakban, nem kísérleteznék vele, a helyedben, mert láttam saját szememmel begőzölt parasztbácsit homlokrakodóval odébbtenni putrit, 2 zsák lopott kukorica miatt. És egyéb cifraságok is meg szojtak esni, főleg a falutól távolabb eső gazdaságokban.
daveman
daveman 2016. 03. 15. 01:33 | #38
Szerintem ezt nem nekem szántad, ugyanarról beszélünk! ;)
Előzmény: Traveller_x (21) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2016. 03. 14. 22:19 | #37
Látom nem értesz.
Nem azt vitatom hogy néha szükséges megsérteni a magántulajdont.
Történhet az az én érdekemben is, hiszen lehet hogy épp rosszul vagyok.

Amit megkérdőjelezek, az az egymásnak teljesen ellentmondó szabályozások.
Azok amik neked megadják a jogot hogy behatolj egy olyan területre, amit a gazdája szintén jogszerűen védhet a te testi épséged kárára.

Vagy vegyük a fent említett esetet.
Nem tiltja semmi a drón-használatot, hiszen nincs beszabályozva, ám mégis tilos.
És a rendszer teli van ilyen lyukakkal.


Előzmény: tjunior (35) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 20:40 | #36
Szerintem meg érted a lényeget. Nem az a lényeg itt, hogy konkrétan beengeded-e hivatalos személyt a birtokodon belülre vagy sem, ez csak egy példa hanem az, hogy akadályozod egy hivatásos személy munkáját. Ez sok mindenben megnyilvánulhat, igen egy védőnő nem fog valószínűleg átmászni a kerítésen, viszont értesíti a gyámügyet előbb-utóbb és megütöd a bokád, Nem engeded be a telkedre a hivatalos személyt? Előbb-utóbb kikényszerítik. (Sőt pl. ha társasházban laksz és valamiért új társasház alapító okiratot kell csinálni és ha ez mérni kell akkor a lakásodra is elvben be kellene engedned. Volt már olyan nálam is, egy 4 lakásos társasházban, hogy a 4.nem engedett be, elmondta, elfogadtam, nem volt cirkusz, de a többi tulaj bíróság útján kikényszerítette, akkor meg bementem. )
Mi a különbség az ingatlan és a telek között? Szerintem semmi, mindegy.
Ha teszem azt a házad előtt áramkábel van és a védőterület belóg a te ingatlanodra, be fognak rá (vagyis már be is van jegyezve) szolgalmi jogot jegyezni, ha tetszik neked ha nem, maximum értesíteni fognak, így az áramszolgáltatónak joga lesz arra, hogy a szolgalmi jog területére bemenjen, javítást végezzen meg a tököm tudja milyen jogokat kap még. (Persze az esetek 99,9% ez közterületről is megoldható, de biztos vannak extrém esetek). Ha teszem azt veszel egy házat ahol a falban magassági csap van, köteles vagy tűrni, hogy oda karbantartás céljából a földhivatal embere bemenjen, ha meg kiszeded a falból mert nem teszik, meg is bírságolnak. Ugyanígy ha a földeden földmérési jel van, ha kiszántod jön a bünti.
Jó akkor tisztázzuk már le, mert itt úgy érzem elég nagy félreértés van, a hivatalos személy az nem egyenlő a rendőrrel, vagy más rendvédelmi szervvel. A hivatalos ügyben eljáró földmérő, védőnő, adóellenőr, nem tudom kicsoda, ugyanolyan hivatalos személy mint egy rendőr.
Előzmény: jackdaniels (34) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 20:14 | #35
És mi van ha azt a medencét teljesen törvénytelenül építetted és azt ortofotóról kiszúrják? Vagy mondjuk ez a medencét ráépítetted a szomszéd telkére ő meg feljelent, a földmérőt meg kiküldik felmérni?
A saját birtokod te sem tehetsz meg mindent hiába a tiéd, ha otthon a saját házadban cirkuszolsz az asszonnyal lehet ráhívják a rendőrséget csendháborításért, ha elkezdesz nutriát tenyészteni, a szomszéd feljelenthet a szag miatt birtokháborításért. Mi van ha nem engeded be a védőnőt mert fényevő vagy?. Hozhatsz még ezer példát arra miért necces bemenni más birtokára, nem is vitatom, nekem sem feltétlenül tetszene én meg hozhatok másik ezer példát, hogy vannak olyan esetek amikor szabályszerűen és törvényesen jár el az a hivatalos személy aki akár az engedélyes nélkül is bemegy, te meg ezt fogadd el. Azért nem csak magántulajdon van csak és kizárólag a világon hanem közérdek is.
Előzmény: Gábor-79 (31) -1 VÁLASZ
jackdaniels 2016. 03. 14. 18:11 | #34
De megint te magad írod le a lényeget, csak nem látod.
"De ne ragadjunk le a földmérésnél, ha a védőnő nem látja a gyereked, előbb-utóbb megjelenik a gyámügy, extrém esetben elvehetik a gyereket, ha nem a tűzvédelmi előírások szerint építkezel lebonthatják az építményed, az áramszolgáltató a tulajdonos engedélye nélkül jegyeztet be szolgalmi jogot az ingatlanára stb. stb."
Ha a védőnő úgy látja, nem egészséges körülmények között nő fel a gyerek, nem ő viszi el a kölköt, hanem a gyámügy. A védőnőt egyébként nem vagyok köteles beengedni.
A tűzvédelmi előírásokat a tűzoltóság (most épp katasztrófavédelem) ellenőrzi, ők adnak rá engedélyt, ha megsértem, ők indítanak eljárást, nem a poroltót kicserélő csávó. Az áramszolgáltató meg akkor jegyezhet be szolgalmi jogot a telkemre (nem az ingatlanra, csak a telekre), ha máshogy nem tudják megoldani az elektromos vezeték kiépítését. Ekkor sem egyébként az ELMŰ jegyzi be, hanem a földhivatal, és annak is van egy eljárásrendje.
Tehát még egyszer: az, hogy téged a földhivatal kiküldött, hogy felmérd a telkem sarkát, lehet, hogy közérdek, de az hétszentség, hogy ha én nem engedlek be, csak a rendőr hozhat át a kerítésnek ezen oldalára. Azt is csak akkor, ha nem te, mint magánszemély, hanem a földhivatal, mint szervezet kezdeményeztet velem szemben eljárást, te ugyanis nem vagy hivatalos (megnéztem, ezt most így hívják) személy, ellentétben mondjuk a rendőrrel, vagy bárkivel, aki rendvédelmi szervnél dolgozik.
Előzmény: tjunior (27) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2016. 03. 14. 16:28 | #33
Azért elég necces úgy bemenni telkekre hogy közben a saját földeden önvédelemre bármikor használhatsz mondjuk egy gumilövedékes Home Defendert, akár 32-es tárral.
Vidéken mire kihúznád a kabátod alól a kezed, már 3 kuvasz lóg rajtad, és az öreg már a tár felét ellőtte. :-D
Gábor-79
Gábor-79 2016. 03. 14. 16:23 | #32
A behívás, és a bűncselekmény gyanúja közé raktam ám egy "vagy" szócskát. :-)

Értelemszerűen mehet a tárgyi bizonyíték után.És elég rendesen rá fog fázni.

Aktív biztonsági rendszereket tervezek, amiket a telkemen és a lakásomon mutatok meg az ügyfeleknek.
Hozzám még nem jutott be senki. :-D

És itt az átgondolatlanság. Ugyanis megadták a jogkört hogy akár sérülés által is megvédjem a családom, és a tulajdonom, téged viszont beküldenek, hogy "old meg".

Előzmény: tjunior (30) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2016. 03. 14. 16:17 | #31
Egy másik jogi kérdés.

Van egy telkem, jó vastag sövény veszi körül. Meg kerítés.
Belül medence, ahol a két 4-6 éves kislányom natúrban pancsikol. Beröpteti a földmérő a kamerás drónt, ami felvételeket csinál a két pucéran fürdőző gyerekről.
A törvény szerint ebben már teljesült a pedofília, a kukkolás, és a magánlaksértés is.

Melyik győz? A jogkör, vagy a törvény?
tjunior 2016. 03. 14. 16:10 | #30
Jó kérdés, a jogászok biztos hosszadalmasan elvitatkozhatnak rajta. Két jog feszül egymásnak, neked jogod van veszett anyóst tartani az adott jogszabályok betartásával, a hivatalos személynek meg ha munkája megköveteli, joga van a birtokodra belépni.
A rendőrnek meg szerintem elég a bűncselekmény gyanúja, nem kell hogy te behívd vagy engedélyezd, érdekes is lenne. Ez is olyan munkavégzés mintha a földmérőnek be kell mennie megmérni az engedély nélkül épített épületedet vagy a védőnőnek lecsekkolni a gyerkőcöt, hogy minden rendben van-e.
Fordítsuk meg a dolgot. Nem vagy otthon, nem vagy elérhető, viszont egy bűncselekmény elkövetője a tárgyi bizonyítékot a kertedbe dobja. Most akkor a rendőrség várja meg amíg elér téged és engedélyt kap tőled, kockáztatva azt, hogy a bizonyíték elvész vagy megsemmisül? Megint oda jutunk magánérdek vs. közérdek.
Előzmény: Gábor-79 (29) -1 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2016. 03. 14. 15:34 | #29
Nekem ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Oké, jogod van bemenni bárhova.

Ahogy nekem is jogom van a kerítésen belül aktív védelmi rendszert használni. (Természetesen a törvény által előírt vizuális figyelmeztetések mellett.)
De lehet hogy veszélyes kutyáim vannak.
Vagy vadállatokat tenyésztek.
Esetleg a veszett anyósomat tartom a kertben szabadon.

Te, vagy valamelyik kollégád bemászik. Megsérül.
Az kinek a felelőssége? Én minden szabályt betartva védem a tulajdonom,te minden szabályt betartva bemászol, és megsérülsz. Akkor most mi van?

De vegyünk egy konkrét példát.
Elmegyek otthonról egy hétre. Állam bácsinak sürgősen ki kell mérni hogy mekkora a telkem sarkának bezárt szöge.
Nem tudtok kiértesíteni, mert külföldön vagyok.
Te bemászol, a kutyám pedig a dolgához híven, megharap.
Jön a sintér, elviszi a kutyám, és többet nem látom. (Nem adják vissza a gazdának azt a kutyát aki emberre támad, még ha azt jogosan teszi is,lévén hogy házőrző.)
Magyarán elveszítek egy kutyát aki komoly értéket képvisel, mind anyagilag, mint befektetett időben, képzésben, érzelemben, hiszen felénk a kutya családtag.

Ezzel szemben egy rendőr meg csak akkor jöhet be ha behívom, vagy bűncselekmény alapos gyanúja merül fel.
Hol normális ez, Abszurdisztánon kívül???
Előzmény: tjunior (18) 0 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 14:17 | #28
Mi a sztori vége, mennyi büntit kapott a gazda jövedéki bűncselekményért? :D
Szerintem vándorolj ki az USAba ott osztják a magántulajdonról alkotott véleményed, hajrá :)
Előzmény: hawkeye (25) -1 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 14:13 | #27
Szerinted az ember úgy jár kell, hogy én oda megyek ahová akarok? :) Mint írtam is nem így áll hozzá senki, nem is célravezető. A kisemberekkel sosincs baj, az a pár cirkuszom ami ebből volt, mindig olyanokkal volt akik többet képzeltek magukról. Pl. olyannal aki úgy gondolta, hogy megtehet bármit, teszem azt természetvédelmi területre minden előzetes engedély nélkül teniszpályát építhet, aztán amikor a nemzeti park feljelentette és én kimentem felmérni verte a tamtamot, így feljelent, úgy feljelent, birtokháborítás stb. a végén nem neki lett igaza maradjunk ennyiben. Ezen a hatósági személyen elvitatkozhatunk, szerintem meg az állami földmérő a munkavégzése alatt ugyanolyan hatósági személy mint pl. egy rendőr, csak ugye ez nem olyan köztudott. De ne ragadjunk le a földmérésnél, ha a védőnő nem látja a gyereked, előbb-utóbb megjelenik a gyámügy, extrém esetben elvehetik a gyereket, ha nem a tűzvédelmi előírások szerint építkezel lebonthatják az építményed, az áramszolgáltató a tulajdonos engedélye nélkül jegyeztet be szolgalmi jogot az ingatlanára stb. stb. Ezek csak példák arra amikor a közérdek felülírja a magántulajdonhoz való jogot.
De eltértünk egy kicsit a tárgytól, mert a fent említett eset nem sértett semmilyen magántulajdont, hiába próbálja ezt belekeverni sólyomszem kolléga. Itt arról van szó, hogy a rendőrség kvázi viktor privát biztonsági szolgálataként működik Felcsúton, és ez szerintem igen komolyan mutatja mi folyik ebben az országban. Szerintem ez a lényeg is erről kellene inkább beszélni.
Előzmény: jackdaniels (26) -1 VÁLASZ
jackdaniels 2016. 03. 14. 12:45 | #26
Nade látod, ez már sokkal emberibb hozzáállás, hogy majd a jegyző felszólítja, minthogy "én akkor is bemegyek, ha te nem akarod, mert nekem jogom van hozzá".
Az ilyen "jogom van hozzá" esetekben szokták később a "jogtulajdonosok" megütni a bokájukat, mert lehet, hogy van egy törvény, ami neked lehetőséget biztosít arra, hogy belépj az ingatlanom területére, de a magántulajdonhoz való jog, vagy a birtokvédelmi jog kvázi csak akkor nem sérül meg, ha hatósági személy (ami nem vagy) lép az ingatlan területére előzetes felszólítás nélkül. Neked, mint földmérőnek - ahogy az az általad megjelölt paragrafusban is szerepel - előzetes tájékoztatási kötelezettséged van, amely egyébként nem merül ki a "becsöngetek, oszt jóvan" esetben, nyilván a földhivatal levelet küld, hogy tudjam, hogy egyáltalán jössz.

Szóval nem, nem akkor jössz be, amikor akarsz.
Előzmény: tjunior (24) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2016. 03. 14. 12:31 | #25
Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek.
Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát.

- Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek úgy, hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak.

- Rendben van, maga tudja.

A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve rohan visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika.
Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer.
Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki:

- Az igazolványt, mutassa neki az igazolványt !

Előzmény: Traveller_x (20) -1 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 07:55 | #24
Megkerestem csak neked 1996. évi LXXVI törvény 17 paragrafus.
Ha a földhivataltól jönnék közfeladatot ellátó személy lennék, mint mondjuk egy rendőr és te tettlegesen akadályozol a munkavégzésben akkor megütheted a bokád, gondolom nem kell kifejtenem miért. Elveheted az állami drónját, nem nekem csinálnál kárt :), de valószínűleg elég nagyot szívnál vele. Állami tulajdon rongálása, esetleg ellopása, garázdaság, ilyen vádpontokat tudok elképzelni. Ami meg a pár ezres témát illeti, ne feled hogy a neveden sem lehet semmi, véletlenül el ne árverezzék a fejed felől a házát. Manapság komolyabb mobiltartozás miatt is kerül ingatlan árverésre, nem hogy milliók miatt, pláne ha állambácsi akarja behajtani rajtad.
Amúgy meg, mint az előbb le is írtam, az ember mindig próbál korrekt lenni és ez általában ki is fizetődik, én sem vagyok konfliktusfüggő, de vannak nehéz emberek, akkor általában inkább elmegyek, majd legfeljebb a jegyző felszólítja és kénytelen lesz beengedni ha tetszik neki ha nem.
Előzmény: Traveller_x (21) -1 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 14. 07:41 | #23
Nem velem vitatkozol hanem a törvénnyel, bemehetek a kertedbe mérés céljából. Természetes a ember már csak a békesség kedvéért is, ha mód van rá mindig kér engedélyt, de végső esetben ha szükséges, át kell másznom a kerítéseden (ha tudok). Persze ezt van aki nem nézi jó szemmel, teljesen érthető, viszont én sem a magam szórakoztatására megyek be mások portájára. Általában az esetek döntő többségében szép szóval, kulturáltan elmagyarázva meg lehet oldani a dolgokat, de mindig van 1-2 hepciáskodó. Ha meg valami eltűnik? Fel kell jelenteni a földmérőt, lopásra nincs engedélye :D.
Előzmény: daveman (19) -1 VÁLASZ
Traveller_x
Traveller_x 2016. 03. 14. 02:21 | #22
Legalább kicsit lehiggadtam, hogy valakit elküldhettem a csá' ba. Ez a baj az ünnepekkel, hogy nincs kuncsaft, akin le lehetne tölteni, ha bal lábbal kelek fel. :(
Traveller_x
Traveller_x 2016. 03. 14. 02:18 | #21
2012 XLVI 24. § 4. 5. bekezdéseit ajánlanám figyelmedbe, mielőtt anélkül csinálnál bármit is, hogy a tulaj tud róla. Valamint a 25. § 2. bekezdését. Szal ha nem igazolod előre magad, én biza leszedem a dronodat, és kamerafelvételem is lesz róla, hogy nem igazoltad magad, lévén, hogy egy 16 kamerás rögzítő van az udvaromon. A kütyü árát meg polgári peres eljárás keretében majd megtárgyalhatjuk. Pár év múlva majd a számomra elvesztett ügy esetén a minimálbéremből jól levonogathatjátok a párezres részleteket, mondjuk a következő 25 év alatt.
Előzmény: daveman (19) 0 VÁLASZ
Traveller_x
Traveller_x 2016. 03. 14. 01:56 | #20
Le is szarnám az igazolványod. Először a kutyámat kéne deaktiválnod, ami egy 73 kg tibeti masztiff, és olyanokat eszik reggelire mint te, igazolványostól. Ha otthon lennék, és nem jelentkeznél be ájtatos fejjel, akkor meg sanszosan le lenne airsoftozva, utána meg lapáttal állítanék a rotor dőlésszögén a biztonság kedvéért. Utána, pedig mielőtt elkezdenél okoskodni, feljelentenélek kukkolásért, meg minden szarért, ami az ügyvédemnek eszébe jut, a hazugságtól sem riadva vissza. Good Luck..
Előzmény: tjunior (18) 0 VÁLASZ
daveman
daveman 2016. 03. 13. 23:58 | #19
Elfogadom, amit mondasz. Viszont itt ne álljunk meg, gondoljuk kicsit tovább! Ha van egy kertes házam, akkor a kertbe bármikor bejöhetsz földmérőként, de a lakásba nem? Ha igen, és az ingatlan földterület (amin persze a házam is áll) zárt kerítéssel van körülzárva (tegyük fel, hogy nem tudsz rajta átmászni), akkor hogy jutsz be, anélkül, hogy előzetesen tájékoztattál volna engem, mint tulajdonost, hogy biztosítsam a bejutásodat. Ha zárfeltöréssel, hogyan biztosítod a távozásod után az ingatlanomat? Zárat cserélsz, lakatolod? Akkor én hogyan jutok be? Ha ezek egyike sem, akkor nyitva marad a kapu? Ha pl. 3 napig nem tartózkodok otthon, ki vigyáz az ingatlanomra/kertemre? Ha a házamhoz tartozó területen olyan ponton kell mérned, ahol zöldségágy van, díszkút, tudom-is-én-mi, és a mérés során azok sérülnek (hiszen fizikailag rálépsz, belemész, beleszúrod az eszközeidet), akkor kinek nyújthatom be a kárigényeimet? Ugyanez a kérdés vonatkozik arra az esetre is, ha távozásod után nem tudod újból biztosítani az ingatlant körülvevő kerítés/kapu sértetlenségét (értsd: nyitva marad!), és a könnyebb bejutás okán feltörik a házamat? Akkor téged, mint földmérőt milyen felelősség terhel ez ügyben? Vagy rendőrt is hozol magaddal? Ebben az esetben az államot terheli a felelősség? Ha nagy érték tűnik el az ingatlanomból, és soha nem kerül elő, azt ki fogja megfizetni? A biztosító tuti, hogy nem, mert arra fog hivatkozni, hogy az épületbe való bejutás ellen nem tettem meg mindent - persze nem én, hanem te, mint földmérő! (És hallottunk már ilyen esetről, amikor kertkapu, ablak, stb nyitva maradt, és ilyenkor nem fizetett a biztosító.) Szóval én elhiszem, hogy erre paragrafus van, meg szabályzat, meg a "köz érdeke", de rengeteg aggályos kérdést vet fel ez a dolog. Hidd el, nem akarok köcsög lenni veled, de nagyon remélem, tudsz ezekre érdemben reagálni, és nem csak "nekem papírom van róla, hogy bemehetek, ha kell" a válaszod, különben pontosan arra a szintre süllyedsz, mint a 444 videojában a rendőr, aki mondvacsinált, nem létező jogszabályokra hivatkozva játszotta el a felcsúti atyaúristent. Köszi!
Előzmény: tjunior (18) +1 VÁLASZ
tjunior 2016. 03. 13. 23:26 | #18
A földmérő igazolványon ott van a törvény és a paragrafus, most nem szedem elő, de munkavégzés céljából, a tulajdonos engedélye, tudta vagy jelenléte nélkül a lakásként használt helységek kivételével bemehetek és mérhetek, ha meg állami földmérő vagyok, akkor meg ha akadályozna a munkában a tulaj azzal szabálysértést követne el. Volt ebből balhém anno, tudom. Így ha nagy tudású sólyomszem haverom, leverne egy földmérő drónt ami bemegy a portájára, akkor egy kifizeti az utolsó fillérig, nem olcsó, kettő, ha állami mérést zavar, még pluszban is makkra húzzák. De ez csak egy kiragadott példa volt, van még valószínűleg ezer. A 444 amúgy elég szar, helyesen írni sem tudnak, nem hogy ezt tisztességesen megoldják ( mentségükre szóljon, nincs mihez igazodni) de azért bujkál bennem a kisördög, hogy ha ez nem a nagyságos és tekintetett Döbrögi úr felcsútjában történik, akkor a rendőrség le se szarja őket. Ez pedig baromi nagy gáz...
Előzmény: daveman (17) -1 VÁLASZ
daveman
daveman 2016. 03. 13. 22:37 | #17
Szerintem a 444.hu újságíró felkészületlenek voltak. Ha nem értenek a joghoz, legyen készenlétben 2-3 ember, akinek azonnal tudnak szólni, hogy segítse ki őket. Bár nekem inkább hisztinek tűnik a cikk (elvette a lendőlbáci a játékunkat), az intézkedés módjával, és az intézkedés alapjául citált nem létező szabályozások alkalmazásával rohadtul nem értek egyet, és úgy érzem (nem vagyok jogász, ezt hozzáteszem), jogsértést szenvedtek el a 444 újságírói.

rermo (#4) - "A kukkolástól meg az fél akinek takargatni valója van .... az én birtokom felett nyugodtan fényképezhet bárki én nem vagyok paranoiás ." Ez nem félelem és paranoia kérdése. Számos jogi szabályozás védi az egyént (nagyon helyesen!). Nem akarok nagyon messzire menni ezzel a kérdéssel, de legyen annyi elég, hogy az állandó megfigyelésnek már csak a lehetősége is pszichológia terhet jelent az emberre nézve - akár van takargatni való, akár nincs. Nem hiszem, hogy te örülnél neki, ha bármikor, bármilyen körülmények között felvétel készülne rólad, vagy megfigyelnének, stb. Ez egy összetett és bonyolult kérdés, a hozzászólásoddal leegyszerűsíted és bagatelizálod az egészet.

tjunior (#5) - " Vagy én mint földmérő az engedélyed nélkül is bemehetek a lakás céljára használt épületeken kívül bárhova a birtokodon mérés céljából. Ezt úgy hívják hogy közérdek..." - a közérdek fontos, csak sajnos ezt sajnos könnyen ki is lehet forgatni, könnyen visszaélésre ad lehetőséget. és az a baj, hogy nem a hétköznapi földmérő fog visszaélni ezzel, hanem a hatalom, a kormányzat. nem vagyok otthon a jogban, de abban nem vagyok biztos, hogy a földmérő csak úgy bejöhet az udvaromba előzetes bejelentés, egyeztetés nélkül, úgy, hogy én esetleg nem is tartózkodok ott.


+1 VÁLASZ
Felcser 2016. 03. 13. 20:23 | #16
Ha következő választáskor a Fityisz marad alul, akkor ilyen drónok fognak repkedni a kiskirály háza felett...
https://dronewarsuk.files.wordpress.com/2010/06/predator-firing-missile4.jpg
Csádi 2016. 03. 13. 18:05 | #15
"Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal"
"szoba"

HAHA
Előzmény: kenderice (14) 0 VÁLASZ
kenderice 2016. 03. 13. 16:48 | #14
Most tényleg engedélyt kell kérnem, hogy a fiam játsszon a szobában vagy a kertben egy minihelikpterrel?
Előzmény: Csádi (11) 0 VÁLASZ
3m3ricus 2016. 03. 13. 16:44 | #13
De miért van ennyire beszarva a csúti gané és kurmánya?
-2 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2016. 03. 13. 14:31 | #12
Én mindíg jót derülök az újabb és újabb "elengedhetetlenül" fontos törvényeken, amik mellett sok bűnöző büntetlenül megússza a lopást, rablást, erőszakot stb... Kíváncsian várom, amikor majd azért bűntetnek meg szülőket, mert a gyerekeik nem a kressz szabályai szerint tologatják a kisautót, esetleg a gyerekjogsijuk a játékkamionra már nem érvényes, vagy lejárt a játék törvényben előírt műszaki vizsgája.
Csádi 2016. 03. 13. 13:42 | #11
"Magyarországon nincs a drónokra vonatkozó külön jogszabály, a tárgykört részletesen szabályozó törvény előkészítés alatt áll. A törvény hatálybalépéséig használatuk csak egyedi engedély alapján lehetséges, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala ad ki. "
http://mno.hu/belfold/mit-tehet-ma-meg-egy-dron-magyarorszagon-1283930

De úgykábé ezt a 444 is leírta a cikkükben.

És próbálnak ők is a lényeggel foglalkozni:
"Egészen más kérdés, hogy egy ilyen esetben miért kell a rendőrségnek lefoglalnia egy több százezer forintos eszközt "tárgyi bizonyítékok begyűjtése" címén. "
Előzmény: palinkaman (6) +1 VÁLASZ
Mataccs 2016. 03. 13. 13:20 | #10
*varrj
palinkaman
palinkaman 2016. 03. 13. 12:30 | #9
Én pl. sárkányozok trükksárkánnyal, de valszeg, ha meg akarnának büntetni, meg is tennék. Szép jövőnk lesz Orbán "Neokummunizmusában": mindegy mit csinálsz, ha akarnak megbüntetnek, lefoglalnak, megbírságolnak, mert figyelnek, meg ellenőriznek mindent és mindenkit. Csak most ezt adatszolgáltatásnak hívják, de lényegében ugyanaz, mint a kommunizmusban: tudni akarnak rólad, meg a tevékenységedről mindent, hogy ha kell, minél több helyen köthessenek beléd.
Előzmény: jackdaniels (8) 0 VÁLASZ
jackdaniels 2016. 03. 13. 12:18 | #8
Tényleg, vajon a papírsárkány eregetésnek van légügyi szabályozása? Mert ha most kimegyek például a közeli sztyeppre és egy jó 30-40 méter magasra felreptetek egy papírsárkányt (a drón se megy sokkal feljebb ám), akkor igazából ugyanúgy behatolok a magyar légtérbe, mint az újságírók, maximum annyi a különbség, hogy a "gépem" és köztem van egy zsinór, de ha ezen múlik, azt a drónra is lehessen éppen rakni...
Előzmény: palinkaman (6) 0 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2016. 03. 13. 11:41 | #7
Ismerősömet megállította a rendőr random lakott területen belül.

Rendőr: - Maga szabálysértést követett el, mert telefonált vezetés közben.
- Nem telefonáltam.
- De a kolléga látta.
- A kolléga hogy látta volna, mikor éppen egy másik autót igazoltat? Nézze, itt a telefonom, megmutatom a hívásnaplómat.
- Engem az nem érdekel. Maga telefonált vezetés közben.

Előzmény: palinkaman (6) 0 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2016. 03. 13. 09:51 | #6
Itt sztem inkább az sugall takargatni valót, és az a szomorú, hogy a rendőrök ilyen mondva csinált indokkal is intézkedhetnek. Szabálysértést hogy lehet úgy elkövetni, hogy nincs is rá szabály? Meg szondát fújatni drónozásnál? A 12 éves uncsitesómat nem akarják megszondáztatni, meg lefoglalni a sárkányát? Vagy lefoglalni a törölközőimet, mert nincs rá szabály, hogy az erkélyen száríthatom-e őket? Röhej. Magyarországon a közembereket büntethetik orrba-szájba akár szabálysértést követett el, akár nem. Ez az igazi jogállam.
tjunior 2016. 03. 13. 09:25 | #5
Ne legyél már megint papírkutya :D , mond ki nyugodtan hogy Soros György.
Ja amúgy meg kukkolás, hát igen, közterületen egy közpénzből épült stadiont felett drónt reptetni azt tényleg ugyanaz amikor valakinek a magánszférájába pofátlankodnak bele. De végül is ha Felcsútot és a stadiont viktor magántulajdona szerinted akkor nem szóltam. :).
Nem tudom tudtak pl. de a Fömi (Földmérési és Távérzékelési Intézet) 2 évente ha tetszik neked ha nem lerepüli az ország minden egyes négyzetméterét és légi felvételeket készít. Vagy én mint földmérő az engedélyed nélkül is bemehetek a lakás céljára használt épületeken kívül bárhova a birtokodon mérés céljából. Ezt úgy hívják hogy közérdek, és közérdek az is, hogy újságírók ( még ha a 444 elég gyenge színvonalú, akkor is) a körmére nézzen az éppen hatalmon lévők. De te sajnos megint beleragadtál abba, hogy 444, meg soros, meg libsi meg a szokásos hülye lózungjaid.
Előzmény: hawkeye (2) +2 VÁLASZ
rermo 2016. 03. 13. 09:21 | #4
Ha a Te házad felett akkor ok ... de itt nem ez a helyzet .

Amúgy ma Magyarországon semmiből nem lehet kihagyni a politikát nem azért mert nem szeretnénk hanem mert az élet minden területére befurakodta magát . A politika irányítja az embereket és nem fordítva ...sajnos .

A kukkolástól meg az fél akinek takargatni valója van .... az én birtokom felett nyugodtan fényképezhet bárki én nem vagyok paranoiás .
Előzmény: hawkeye (2) +1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2016. 03. 13. 09:12 | #3
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: rermo (1) -4 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2016. 03. 13. 09:10 | #2
[Komment megjelenítése...]
-5 VÁLASZ
rermo 2016. 03. 13. 09:10 | #1

Közpénzből épült stadionról készültek felvételek ..... és most ezzel védekeznek . Magyarországon sok minden épült már közpénzből amihez az átlag polgárnak semmi köze , rá sem nézhet . Gondolom a kisvasúttal is csak a " bánunk " és a pereputtya utazhat csak .