Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
udna 2016. 02. 04. 11:56 | #10
Segítsetek már, milyen sztereotípiával számolt le ez a fotósorozat? A "gyűlöletbeszéd ellen" és "romba dönti az előítéleteket"? Egy tetovált ember nem segíthet gyerekeken, vagy egy down-szindrómás nem lehet felszolgáló?

Nekem ez tök értelmetlen...

Gyűlöletbeszéd kapcsán maximum a cigány jut eszembe. De a lefotózott színesbőrű srác (aki zenél, teológus hallgató és költő egyben), max roma lehet.
Vajon milyen előítélettel kell szembesülnie annak az igazgatónak, aki a szabadidejében lejár a konditerembe. Vagy az a tini mekkora gyűlöletbeszédet kaphat napi szinten, aki autóversenyzik...
Gábor-79
Gábor-79 2016. 02. 03. 08:47 | #9
Amúgy a fotósorozat szintén baromság.

Ha azt mondja valaki hogy cigány, nekem nem a kannás muzsika jut eszembe, hanem a bökő, a lopás, a hangzavar, a csordaszellem. Miért nem ezt fotózta oda?
Odarak egy teológus költőt? :-D Ettől egyből jobb színben tűnik fel az egész cigányság. Végül is egész nap "teologizálni" és verset írni szép tisztességes kétkezi szakma amit mindenképp becsülni kell.


A "paraszt" mint vállalkozó??
Én tanyán nőttem fel, nagyapám igazi parasztember volt, sértésnek érzem rá nézve ezt a szókapcsolatot.
Emlékszem nagyapám kezeire, hogy mikor bejött a földekről az összes ízületénél fel volt repedezve a bőr a munkától.
Olyan kemény, és kérges volt a tenyere, hogy egy pofonjába belehaltam volna. (Szerencsére erre sosem került sor.)

Az a nő a barnítózott kicsit összemaszatolt képével minden csak nem paraszt.


Focista tanácsadó?
Manapság, mikor minden ingyenélő focira, meg stadionokra pocsékolja a pénzt? Tényleg??
Nagyjából annyira szokatlan ez mint a kocka aki lövöldözős játékokban éli ki a mihasznaságát.
(Önkritika:én is ezt csináltam mielőtt felnőttem.)



+1 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2016. 02. 03. 08:34 | #8
"ha ennyire a szívén viseli a szakmáját akkor abba találja meg az élete értelmét ne pótcselekvésekben"
Ne haragudj, de ez orbitális baromság.
Minél jobban rákoncentrálsz egy adott munkára, annál nagyobb szükséged van valamire ami kizökkent, ahol ki tudsz kapcsolni. Muszáj, vagy fásulttá válsz, és tudjuk hogy egy orvosnál az hova vezet.
(Tele van ilyenekkel az egészségügy. "Fáj a torka? Augmentin! Még mindig fáj? Akkor nincs más lehetőség, kemoterápia..." )


" a motorozás ha nem közlekedés A-ból B -be akkor pótcselekvés "
A motorozás egyre ritkábban szól a közlekedésről. Manapság már egy alsó kategóriás autót simán fenntartasz egy motor költségeiből. (Tudom, Twingóból váltok motorra, és a költségek egyre feljebb másznak)
Aki motorozik, az azért teszi mert vagy a sebességet igényli, vagy a szabadságot amit a motor jelent.

A motorozás nem pótcselekvés, nem azért végzi az ember hogy ne kelljen dolgoznia. Kevés munkahelyen elfogadható indok az hogy "bocs főnök, ma nem tudok bemenni mert motorozok". :-)
(Ha mégis van ilyen jelezzétek, azonnal váltok!)

Ha a legtöbb motorost megkérdezed hogy miért ül csak úgy kedvtelésből motorra, a válasz a következő lesz:
"kiszellőztetni a fejem"
És itt nem a hallójárataira gondol. :-)

Előzmény: rermo (2) +1 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2016. 02. 03. 07:19 | #7
Talán, ha három fotó lenne. középen a kannás, bal oldalon az írós, jobb oldalon meg egy sittes. Akkor tényleg ott lenne, hogy ha meglátok egy kannás cigányt, akkor mire gondolok, vajon vagy vajon? a többinél is. Úgy hatásos lett volna.
Előzmény: Cableguy (6) 0 VÁLASZ
Cableguy 2016. 02. 02. 22:42 | #6
"Egyébként az előítéletes ember arról ismerszik meg, hogy a 'piros' csapot nyitja meg, ha melegvizet akar..."
Ez nagyon nagy volt. :)

Másrészt osztom lilaflexninja szavait is.
A fotósorozatot végignézve leálltam és gondolkoztam hogy a szervezők/fotográfus koncepciója eléri-e azt a cél amit a cikkben leírtak. Ráj9öttem fordítva ülnek azon a bizonyos lovon. Nincsenek tisztában mi az előítélet és mi ellen akarnak fellépni. Így sosem érik el a céljukat főleg ezzel a fotósorozattal nem.
Ahogy fentebb a pumpa írja aki melegvizet akarva piros csapot nyitja meg az előítéletes sőt rasszista . felületes stb. sok sztereotípia alapvetően szimplán tapasztalatból épül fel. Tapasztalom én a szomszéd, ős is elmeséli egyezik a tapasztalat (rakodik az infó) Ha ez így lenne akkor a szterótípiáklat használva HOFI lenne a legnagyobb előítéletese továbbmegyek- rasszistája, ő nyíltan beszélt a kulákról, az Ávosról, a kommunistáról, a zsidóról, a cigányról, az anyósról, a szőkéről, a rendőrről, a miniszterről és a kulákról, mégis végigröhögtük az összes előadását akkor is és ma is.
Szóval visszatérve a fotósorozathoz,
Szar... nem jó a megközelítés, A fehéret a feketével, a hideget a meleggel, a fényest a sötéttel lehet összehasonlítani és mi több ellensúlyozni... A fotókat elnézve összehasonlították a hideget a fehérrel, a éleset a barnával, és hülyét a fotóssal....
Előzmény: pumpa (3) 0 VÁLASZ
kukulkan
kukulkan 2016. 02. 02. 21:14 | #5
Ja, kivételeket mindig mindenhol lehet találni, de ha már kellően nagy mintaelemszámot veszünk alapul akkor azért sok esetben csak kiderül, hogy egyáltalán nem megalapozatlan sztereotípiáról van szó. Nem véletlenül alakultak ki az ilyen és ehhez hasonló viselkedési elemek az evolúciónk során...
Sztumi 2016. 02. 02. 19:57 | #4
Nem ezt hívják képmutatásnak?

+1 VÁLASZ
pumpa
pumpa 2016. 02. 02. 17:18 | #3
"A tetováltakról meg már 20 éve nem gondol senki sem rosszat."

Kivéve anyámat. :)

Egyébként az előítéletes ember arról ismerszik meg, hogy a 'piros' csapot nyitja meg, ha melegvizet akar...
Előzmény: lilaflexninja (1) +2 VÁLASZ
rermo 2016. 02. 02. 10:30 | #2
Nekem is kb ez volt az első gondolatom pláne a gyerekorvos - motorosnál ... ha ennyire a szívén viseli a szakmáját akkor abba találja meg az élete értelmét ne pótcselekvésekben ( a motorozás ha nem közlekedés A-ból B -be akkor pótcselekvés ) .
Előzmény: lilaflexninja (1) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2016. 02. 02. 10:15 | #1
Nem jó. Nincs hatása. Giccses. Ezektől még mind lehet faszkalap, vagy bunkó, vagy hülye, vagy lophatcsalhathazudhat. Mintha inkább az egyes emberek két életét mutatná be, hogy ilyen is olyan is. Ettől még nem lesz az ember kevésbé sztereotípizáló vagy hogy kell mondani.

Eleve most mi? ránézek egy rockerre és ne gondoljam, hogy rocker? de hát az. VAgy ja jó, gondoljam el, hogy lehet, hogy orvos? Vagy ránézek egy kockára! De jó, lehet, hogy átviszi a kockaságát élőbe, és játékháborúzik? Húúúha. A szőke nő lehet, hogy tesi tanár? Ez meg nem nagy különbség!

A tetováltakról meg már 20 éve nem gondol senki sem rosszat.