Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
SilAsh 2015. 10. 01. 15:12 | #4
Érdekes módon ezzel a témával az "Elnök emberei" sorozatban találkoztam először, az ottani magyarázat szerint nem véletlenül az ilyesmi vetület terjedt el a nyugati társadalmakban, hogy tudat alatt hangsúlyozzák a fontossági sorrendet...., kisebb méret, kevésbé fontosabb.
A sok manipuláció egyike.
Biztos a gyíkemberek voltak.
tjunior 2015. 10. 01. 09:49 | #3
Az iránytartót inkább szögtartónak szokták hívni, de baromi régen tanultam ezt, nem is foglalkoztam vele sosem így nem esküszöm meg rá :). Terület, hossz és szögtartó.
Előzmény: sapkabarna (2) 0 VÁLASZ
sapkabarna 2015. 10. 01. 09:19 | #2
Ez a jelenség leginkább a Google Mapsből közismert Mercator vetületnél jelentős, ahol az iránytartás volt a lényeg a megszerkesztésekor (tehát A és B pont között ugyanaz legyen a legrövidebb út IRÁNYA), mivel tengerhajózáshoz készült. Ez a hengervetület a gömb felszínét egy téglalapra csomagolja ki - így nem csoda, ha a sarkok környékén végtelenül nagy lesz a torzítása.

A területtartó vetületek (pl. Mollweide) viszont az irányokat tolják el nagyon, pl. az USA nyugati partja kb. 45 fokban áll a függőlegeshez képest a kb. É-D helyett.

Vannak még mindenféle iránytartó kúp, vagy ferde tengelyű henger vetületek, amiket pl. a földmérők is használnak. Ezek viszont egy adott környéken (országban) pontosak, onnan eltávolodva nem használhatóak, tehát teljes világtérképet nem lehet velük készíteni.
közlegény
közlegény 2015. 09. 30. 21:09 | #1
ez nagyon jó, ez kell