Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
izé012 2015. 07. 09. 12:09 | #20
Ismétlem magam:
-1936-ig a német haderő növelése nem szívott fel százezreket.
-1936-ig a haditermelés igen kis részét tette ki az iparnak.

'ezek tények'
Lássuk.

'Hitler nem akart háborút? Dehogynem. Maximum később.'
Javíts ki ha tévednék de pont ugyanezt írtam én is.

'Eleve ez, hogy éppen melyik Panzer, vagy a Bf-109, Fw-190 éppen melyik típusa van éppen hadrendben majdnem lényegtelen'
Egyáltalán nem.
-A Pz I és II elsősorban kiképzési és felderítési céllal készültek. A Pz III lett volna az alapharckocsi a Pz IV pedig a gyalogsági támogató.
-Az Fw-190 első repülése 1939 nyarának végén volt tehát nem csak h nem a verzióval volt nála a probléma hanem magával azzal h a háború kitörésekor még egy darab sem készült el belőle harci feladatra.
-Emellett ne csak a vadászgépeket nézzük hanem a bombázókat is. A Do-17-es már 38-ban megérett a váltásra és tervezve is volt h mire elkezdik a háborút akkorra a Ju-88 fogja leváltani. Ennek ellenére még az Angliai csatában is köbö negyedét tette ki a Doriner a bombázóerőknek.
-Hadihajók terén pedig még alig építettek pár hajót mikor kitört a háború. A Bismarck és a Tirpitz még építés alatt voltak a Graf Zeppelin repülőgép-hordozó meg még inkább. És még hol voltak a tervezett 10 csatahajótól és a 2 repülőgép-hordozótól...
Egyszerűen a németek nem tervezték még akkor a háborút. Kényszerlépés volt részükről a kezdés. Valahol nekem az a véleményem h ugyan Hitler tervezte a háborút de az h ilyen hamar elkezdődött az annak tudható be h belehajszolták.
/Egyébként meg ha nem támadott volna akkor 42-ben az oroszok támadták volna meg. Szerintem a nyugatiak azért is nem tiltakoztak Hitler kezdeti térnyerése ellen h belehajszolják az oroszok elleni harcba és ők mint nevető harmadik jöhessenek szóba. De ez csak egy találgatás./

'Lengyelország lerohanásáig bevált a kalandor politikája, ott benézte'
Így van. Bár ez a kalandor-politika is kényszerlépés volt valahol. Legalábbis Csehszlovákia esetében már mindenképpen.

'ha Franciaország bukása után az angolok ésszerűen viselkednek'
Így van egyetértek.

'ha kalandor polikáról van szó Hitler csak tanulhatott a nagy Winstontól'
Ebben is egyetértünk.

'ebben Hitlernek igen jelentős felelőssége van'
Persze ez egyértelmű. Sehol nem írtam h ne így lenne.
De ahogy írtam is ez részéről kényszerlépés volt. Nem tehetett mást.

'nem ellensúlyozza, hogy az uralomla jutása után pár évig remekül prosperált a német gazdaság'
Az elején is írtam h Hitler kiváló politikusi mivoltját a háborús-öldöklős dolgok nélkül értettem.
Előzmény: tjunior (19) 0 VÁLASZ
tjunior 2015. 07. 09. 10:30 | #19
Kb annyit írtál, hogy új partnereket keresett a termékeknek...hát ez nekem elég homályos. Ezzel szemben, az újrafegyverkezés és a háborúra készülődés, rengeteg új munkahelyet teremtett, beindította a pl. a nehéz és könnyűipart, közben a hadsereg növelése is felszívott pár százezer fiatalt stb. stb.
A Szovjetunió miután túljutott a polgárháborún, 30as évektől kezdve egészen a 70es évekig olyan mértékű gazdasági növekedésen ment keresztül, hogy még 40 évvel ezelőtt is, nem egy neves közgazdász azt jósolta, 1-2 évtizeden belül a Szovjet GDPje meg fogja haladni az USA GDPjét, ezek tények.
Persze a bolsik sem volt gazdasági zsenik, ez az elképesztő növekedést nagy részben úgy érték el, hogy a sokkal kevésbé termelékeny mezőgazdaságból a tömegeket, erőszakos iparosítással. átrakták a sokkal termelékenyebb iparba, plusz ott is ment végig a fegyverkezés ezerrel.
Hitler nem akart háborút? Dehogynem. Maximum később.
Eleve ez, hogy éppen melyik Panzer, vagy a Bf-109, Fw-190 éppen melyik típusa van éppen hadrendben majdnem lényegtelen, hiába érint ez érzékenyen ez a fegyver fetisisztákat. A második világháború alatt az atombombát kivéve, nem volt háborút megnyerő fegyver, nem volt olyan amit mással vagy máshogy ne lehetett volna kiváltani.
Visszatérve Hitlerre, Lengyelország lerohanásáig bevált a kalandor politikája, ott benézte. Persze ha Franciaország bukása után az angolok ésszerűen viselkednek és békét kötnek a nácikkal ki tudja hogy alakulnak a dolgok. Hitler valószínűleg kivonul a nyugati hódításai nagy részéből, ha cserébe szabad kezet kap keleten (Lebensraum-mánia ugye). Ha nem eszkalálódik a háború, nem jönnek a vereségek sorban. lehet Hitler nem csavarodig be végképp, lehet nincs endlösung stb. stb. Ki tudja.
De nem így történt, Churchill, a kortársak szerint is érthetlenül, elutasított minden békeajánlatott (ha kalandor polikáról van szó Hitler csak tanulhatott a nagy Winstontól). Milliók haltak meg, fél európát lerombolták, és ebben Hitlernek igen jelentős felelőssége van, és már megboccsás ezt semmilyen szinten nem ellensúlyozza, hogy az uralomla jutása után pár évig remekül prosperált a német gazdaság.
Előzmény: izé012 (18) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 07. 08. 20:32 | #18
-Már írtam h Hitler nem az erőltetett fegyverkezéssel hozta rendbe a gazdaságát.

-Amíg a háború nem tört ki addig Hitler nem ölt meg milliókat a saját népéből.

-A SZU jóformán soha nem volt jobb állapotban Sztálin alatt mint mikor elkezdte. Hitlernél ez korántsem ugyanígy volt.

-Hitlernél a háború kényszerlépés volt. Muszáj volt kezdenie holott egyáltalán nem akarta. Legalábbis még nem akarta. Pölö a német flotta a tervek szerint csak 43-44 környékén készült volna el olyan szintre h képes legyen háborúba lépni az angolok ellen. A légierőnél szintén még kellett volna 2-3 év h az új típusok felváltsák a régebbi gépeket. A tankok terén is épp csak megjelent a Pz III és a Pz IV. Satöbbi.
/Hasonló történt egyébként Japánnal is 1940-ben. Az USA embargó és a pénzek befagyasztása miatt támadó lépésre kényszerültek./
Előzmény: tjunior (17) 0 VÁLASZ
tjunior 2015. 07. 04. 11:52 | #17
Erről az egész okfejtésről a Gyűlölet című film utolsó jelenete jut eszembe.
"Egy társadalom zuhan lefelé, és miközben zuhan azt mondogatja magában-eddig minden rendben, eddig minden rendben- csakhogy nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés."
Hitlert nem az első X évén keresztül kell megítélni, hanem az egész tevékenységéből. Amikor hatalomra került Németország nem volt földig rombolva, amikor öngyilkos lett, igen. Persze az erőltetett fegyverkezéssel helyrehozta a gazdaságoz tény, de mit lett a vége...
Amit Hitler letett az asztalra, nem csinálta utána senki? Hát dehogynem. Úgy hívták, hogy Josip Visarijonovic Dzugasvili. Nézd meg hol volt a Szovjetunió amikor hatalomra jutott és hol amikor meghalt. Közben Hitlerrel ellentétben megnyert egy háborút is. Akkor most értékeljük pozitívan Sztálin mert a 30 években ő hatalma alatt az szovjet gazdaság elképesztő ütemben fejlődött?
Előzmény: izé012 (5) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 07. 02. 12:58 | #16
Látom tükörbe néztél mikor ez írtad. Becsülöm is az önkritikádat!
Előzmény: kruger (14) 0 VÁLASZ
sergi 2015. 07. 02. 12:43 | #15
Megkérdeztem tőle mi a véleménye a skynetről.Azt válaszolta: tök királyak. :D
kruger 2015. 06. 30. 22:00 | #14
Így van, mindegy is hiszen engem meggyőztél...arról, h alapvető dátumokkal, történésekkel nem vagy tisztában sajnos. Amiről nem tudsz nem is létezik. kész. pont.

Előzmény: izé012 (12) 0 VÁLASZ
norbertvincze
izé012 2015. 06. 30. 19:27 | #12
De mintha egy icipicit eltértünk volna a témától... :-)
Előzmény: izé012 (11) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 06. 30. 19:27 | #11
Azért annyira koránt sem voltak jelen a hatalomra jutás évében meg még pár évvel utána sem. Hol volt akkor még feljelentgetés meg hasonlók? Ne viccelj már. Ahhoz egy ilyen esetben időre van szükség h az emberek is ismerjék a rendszert. Haláltáborok meg végképp nem voltak nem h 33-ban de még 36-ban sem így nem volt mit őriznie annak a 'nagyon sok' fegyveres erőnek. Pár vad táboruk volt csak. Mint ahogy zsidó bolt mellett sem álltak mert a Kristályéjszaka majd csak 38 végén jön el. Az SA teljes létszáma meg nem haladta meg akkoriban a 40ezer főt /de általában a 30ezret sem/ az SS meg még kisebb volt. Ez egy sokmilliós országban elég kis létszám pláne h az SA legtöbb tagja nem kapott fizetést hanem csak juttatást azért amit csinált. Tehát a munkaerő-probémát nem oldhatta meg ez sem. A Wehrmacht meg majd csak 35-ben alakul meg igazán mert addig csak a többi hatalom által meghatározott 100ezer fős haderőben volt korlátozva.
Az meg h egy zsidó újságíró mit ír erről az hadd ne legyen már ilyen téren hiteles számomra jó? :-)

A termékek esetén nem arról beszéltem amit most te írsz.
A német termékek exportjáról beszélek amihez muszáj volt Hitlernek megfelelő partnereket találnia h el tudja adni. És sikerült is neki ami azon viszonyok között nagyon nem volt egyszerű.

Senki nem istenítette Hitlert. Érdemes csak azt olvasni a mondandómba amit odaírok.
Annyit írtam h jó politikus volt és Obamánál messze jobb és hatékonyabb volt /leszámítva a fajelméletes dolgát/. A célja meg nem volt más mint minden más országnak: hatalommá válni. Ezt akarja az USA ezt akarják az oroszok a kínaiak meg midnenki. Hitler is ezt akarta.
És a módszereiben sem volt sokkal rosszabb mint mondjuk az amerikaiak manapság.

Az meg h _manapság_ ki az év embere nem oszt nem szoroz.
Nobel-békedíjas is lett Obama szóval ne röhögtessünk már a mai dolgokkal! :-D
Előzmény: kruger (10) 0 VÁLASZ
kruger 2015. 06. 30. 16:16 | #10
Amiket leírtam azok mind jelen voltak már a hatalomra jutás évében.
Ha a munkahelyteremtésnél részletkérdés - az h valaki haláltábort őriz vagy az SA-ban vállal szerepet és az a feladata h zsidó bolt mellett álljon vagy lerugdossa a fiatalokat akik jazz lemezt hallgatnak a szabadban - akkor nem tudom mi számit a kérdésben lényegesnek. Egyébkétn direkt nem hadsereget irtam.
A termékek - az ipar kérdésében- továbbra is opcionálisak lettek volna, a "tömegek" számára, de azt föntről szabták meg mit szeressen a nép. Ki ajándékozott kinek betiltott Mickey Mouse filmeket?? :) És szintén, amiket leirtam mind-mind jelen voltak 36-ban csak ehhez komolyabb kutatásokat kell olvasni. Beradt Charlotte egy újságíró volt, aki például átlagemberek álmait szedte össze és ezek már a 33-34-es időszakban arról árulkodnak, h nemigen nevezthető barátinak a helyzet.

Teljes népnevelés, agymosás és háborúra felkészítés ment, semmi más. A cél az volt h készek legyenek harcolni. És az h ehhez kellett ipar, az egyértelmű. De nem szabad összekeverni a dolgokat.

Az h Hitler jó politikus volt az lehetséges, de az h isteniteni kellene, túlzás és nem racionális gondolkodásra vall. Ezért irtam csak a kommentedhez. Remek dolgokat művelt kis idő alatt azonban akárhogy is nézzük, a cél mellett ezek a dolgok eltörpülnek és értéküket vesztik.

Az meg h valaki a Times magazin szerint az év embere, nem feltétlenül jó dolog, azt több dologtól függ, nem jócselekedet miatt lesz valaki az, de ennek utána lehet olvasni. 2008-ban ki is volt a címlapon? :)
Előzmény: izé012 (9) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 06. 30. 15:42 | #9
A politikájának ugyan ez volt az alappillére és ez csak ahhoz kellett h összefogja az embereket és h hatalmat szerezzen. De a gazdasági intézkedései és a többi egyáltalán nem volt annyira gáz mint ahogy írod. Igaz h sokan elmenekültek de ez is inkább a későbbi évekre volt jellemző. Ugyanakkor 1936-38-ig elég baráti egy hely volt az az ország főleg a tömegeknek. A munkahelyteremtést részletkérdés h hogyan oldotta meg. Pláne h egyrészt óriási csúsztatás részedről az h attól lett munkája h katonai szervezetbe rakták /hiszen 1936-ig ez elenyésző részét alkotta a társadalomnak mivel a komolyabb hadseregfejlesztés majd csak később történt/. Másrészt a német ipart ha tetszik ha nem ő állította helyre. Mindezt úgy h új partnereket kellett keresnie a termékek számára mivel a korábbiak már nem mindig voltak opcionálisak! Tehát bizony igen nagy dolgokat tett a németekért. És ugyan valóban egy erősen diktatórikus rendszer volt de akkoriban 36 körül még korántsem annyira mint amennyire te lefested. Ha meg összevetjük a mai politikusokkal /akár Obamával is/ akkor rájövünk h sokkal tehetségesebb volt bármelyiknél.

/Egyébként nem jellemző h kurucot olvasnék. Elég ritkán kerül elém és általában akkor sem érdekel különösebben. Attól h valakinek van egy véleménye Hitlerről még nem feltétlen lesz sem fasiszta sem jobbik szimpatizáns sem kuruc olvasó. Viszont aki ezzel próbál 'érvelni' - pölö most te - az maximálisan fasisztoid jellegű retorikát folytat. Gratulálok hozzá! :-) /
Előzmény: kruger (7) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 06. 30. 15:10 | #8
Na ennyit a cleverbotról:
én: A kurva anyádat nem tudsz már egy kérdést sem értelmesen megválaszolni!
Nem én: Hat olyan nagy baj ha tudom...nyugi lany vagyok :D.
én: De nem tudod, pont ez a baj.
nem én: Te mert az elejeén azt mondtad hogy fiú vagy most meg lány hát ez remek!!!!
én: Azt hiszem kicsit rosszak az algoritmusaid, eléggé hibásan forog az agyad.
nem én: Az elobb azt mondtad, hogy fiu vagy. A Vanessza pedig lanynev

és ezt csinálja angolul is, csak akkor néha meggyanúsít, hogy robot vagyok.

Ja az eredeti kérdés az volt, hogy mi a különbség a think about it és a think for me gombok között!
Előzmény: lo'ko''to'' (2) 0 VÁLASZ
kruger 2015. 06. 30. 14:56 | #7
Nem tudod félretenni a fajgyűlöletet, hiszen ez volt az egyik alappillére a politikájának, innentől kezdve az egész komment értékelhetetlen. Ha kicsit tanultabb lennél, pontosan tudnád, h az amit leírsz, csak a látszat volt.

Értelmiség, írók, költők, zeneszerzők hagyták el az országot (nem csak zsidók) hiszen a művészetektől a mindennapi életig bezárólag mindent átitatott a náci ideológia.
Könnyű úgy munkahelyeket teremteni, hogy akik ott ülnek a székben, felállítják és munkatáborba zárják. Vagy valamiféle katonai szervezetbe sorozzák be őket.

A szabad sajtó megszűnt létezni, külföldi lapokat betiltották. Kedves szomszédok egymást jelentgették fel, hol ezért hol azért. Állandóan attól kellett félni, mit csinál rosszul. Folyamatos rettegésben éltek.
Nem volt ellenzék, nem lehetett másként gondolkodni. A gyerekek saját szüleiket, tanáraikat jelentették, a fogkrémes tubuson is horogkereszt volt.
Az éhező gyerekek valóban teli hassal mehettek haza, miután elénekelték a vezért éltető, antiszemita sorokat. De persze ezek csak néhány dolgok, amiket nem feltétlenül írnak a kurucon. :)

Előzmény: izé012 (5) 0 VÁLASZ
csúzönván 2015. 06. 30. 14:42 | #6
Vajon tudja e hogy Zsanett ott lesz e 5-kor a szökőkútnál?

+2 VÁLASZ
izé012 2015. 06. 30. 13:07 | #5
'nekem egyszer azt válaszolta hogy Hitler sokkal jobb elnök lenne mint Obama'
Akkor nem is olyan buta ez!
Obamánál szinte bárki jobb lenne. Ha meg Hitlernél félretesszük a fajgyűlöletét akkor rájövünk h 1936-ban nem véletlenül lett ő az Év Embere.
Egy olyan országból ami
-háború utáni jóvátételt fizet
-általánosak a zavargások és lövöldözések az utcán
-25% feletti a munkanélküliség
-emberek tízezrei éheznek
-éppen a gazdasági válság probémáit 'élvezik'
-általános a letargia és az elkeseredettség az országban
Ott fogta magát és 3 szaros év alatt megszüntette a fenti problémákat és olimpiát rendezett.
A mi politikusaink 25 éve próbálkoznak - látjuk az eredményét.
Amit Hitler letett az asztalra azt még egyetlen politikus sem csinálta utána az utóbbi 100 évben de lehet h előtte sem. Akármilyen nézeteket is vallott a fajokról meg egyebekről attól a többi érdeme még érdem marad. Szerintem.
/Pláne h Obama sem jobb egy fikarcnyit sem ha emberek megkülönböztetéséről meg háborúról van szó./


'Az életnek pedig szerintem nincs előre meghatározott értelme.'
Talán csak annyi h legyen.
Mert ha nem lenne tényleg nem lenne értelme. ;-)
Előzmény: lo'ko''to'' (2) -1 VÁLASZ
bungle
bungle 2015. 06. 30. 12:28 | #4
:)
Bár az azért csak egy jó játék... volt itt is pár éve: www.ize.hu/comments.php?post_id=21004
Előzmény: lo'ko''to'' (3) 0 VÁLASZ
lo'ko''to'' 2015. 06. 30. 12:12 | #3
http://kepfeltoltes.hu/150630/mi_www.kepfeltoltes.hu_.png Rafináltabbak ezek mint gondolnád :)
Előzmény: bungle (1) +1 VÁLASZ
lo'ko''to'' 2015. 06. 30. 12:08 | #2
A http://www.cleverbot.com/ - nekem egyszer azt válaszolta hogy Hitler sokkal jobb elnök lenne mint Obama, szóval én egy kicsit óvatosabb lennék ezekkel mert ha bebasz a gebasz akkor jön a náci skynet.

Az életnek pedig szerintem nincs előre meghatározott értelme.
bungle
bungle 2015. 06. 30. 11:37 | #1
A 42-t hiányoltam, ez még nem igazi mesterséges intelligencia. ;)

Viszont ez egy elgondolkodtató válasz:
Ember: Miért halunk meg?
Gép: Hogy éljünk.
+1 VÁLASZ