Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 17. 19:50 | #25
vannak itt még finomságok
https://youtu.be/kmgogCfGm8E
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 09. 08:50 | #24
"em azt kellene sulykolni az " átlagfogyasztóba " , hogy nekünk egész sonka kell mert megérdemeljük hanem azt , hogy igen is meg kell enni a darabhusokat meg a kenyér héját is és nem kell eldobni."

- szerintem nem erről szól. Inkább arról, hogy az élelmiszeripar (és a többi is) milyen görénykedéseket csinál, és mind ezt úgy, hogy szemedbe hazudik.

de ezt a poszt szövegében is leírta pálinkásmanus

"Milliárdos technológiák, ételreklámok, és manipuláció ahhoz, hogy végül a természetes, olcsó alapanyagokból drága műételeket csináljanak és etessenek meg velünk, aminek sokszor köze sincs a csomagolásokon olvasható névnek."

szerintem első sorban nem az a baj, hogy a párizsi miből készül és hogyan, hanem az, hogy a procedúra mögött kibaszott nagy titkolódzás van és még nyilvánosságra sem kerül bizonyos okokból. Amúgy feltehetőleg 10ből 6ember leszarja mi van benne és hogyan készül, mert csak az érdekli, hogy finom és olcsó, vagy esetleg csak ezt engedheti meg magának. Viszont, aki tudatosan próbál élni, táplálkozni, stb az általában élni szeretne azon jogával, hogy megtudja miért ad ki pénzt. Legalább is engem nagyon dühít az élelmiszeripar maximalista, titoktartó, jogszabályokat áthágó, vagy csak jogilag kitrükköző, profithajhász üzletpolitikája.

Ez usában még rosszabb, már ott tartunk, hogy a cégek olyan összegekkel támogatják a hivatalokat, hogy jogilag megoldják a megvezető feliratokkal, címkékkel, besorolásokkal való értékesítést. Az organik/bió besorolásba belefér az ugyan úgy permetezett (csak kevésbé vegyszerezik) termék, stb stb stb
Előzmény: rermo (23) 0 VÁLASZ
rermo 2015. 06. 09. 08:30 | #23
Nem értem mit nevezel paradoxonnak .... ???? Az a paradoxon , hogy ha egy disznót hatalmas környezeti lábnyom árán megtermelünk akkor meg kell enni az apróbb részeit is nem csak a sonkáját ??? ...mert én erről beszélnék , hogy a kevesebb is elég lenne meg lehet enni a disznó oldalast is meg a lapockáját is nem csak a sonkát meg a karajt sőt a csirke farhátat is és akkor nem kellene ilyen mértékben kizsarolni pl a termőföldjeinket .... egy analógia a halászatból ... nemrég olvastam egy cikket amiből meg lehetett tudni , hogy a tengerből kifogott halak nagy része ( nem tudom a pontos számot ) vagy visszakerül a tengerbe döglötten vagy állati takarmány l lesz belőle és sokkal többet érnénk vele ha az apró halakat is inkább élelmiszerként használlnánk .

Ezt a gondolatot erre a cikkre lefordítva meg lehetne enni a darabhúsokból készült sonkát is nem csak az egész combból készültet .

Amúgy igen ...az a bajom , hogy 15 ember az ellenkező irányba megy mint a józan ész , mert nem azt kellene sulykolni az " átlagfogyasztóba " , hogy nekünk egész sonka kell mert megérdemeljük hanem azt , hogy igen is meg kell enni a darabhusokat meg a kenyér héját is és nem kell eldobni .

Mint vidéki ember és az agráriummal foglalkozó látom , hogy gyerekkorom óta milyen mértékben változik a mezőgazdasági területek minősége domborzata ... magyarul erősödik az erózió és ennek igen de igen komoly aggodalmakat kellene kiváltani minden józan " paraszt " emberben . Ha így folytatjuk akkor 50 éven belül drasztikus lépéseket kell majd megtenni ez ügyben ami lehet hogy fájni fog ellenkező esetben nem lesz mit enni az unokáinknak .

Most van egy " zöldítés " nevezetű program az agráriumban ... ami konkrétan ezt szolgálná amit mondok , de majd kiderül , hogy milyen sikerrel , sajnos nem szankcionál eléggé és sok a kiskapu mint úgy általában.

Hogy értsd , hogy miről beszélek , a most szántóföldként használt területeket váltakozva ki kellene venni a művelésből és pihentetni őket 20 -25 évig vagy más művelésbe fogni ( kaszáló , legelő , gyümölcsös , energianövény ...stb ) lényeg az lenne , hogy békénhagyni a talajt és nem taposni évente 5-6 alkalommal tanknyi méretű erőgépekkel valamint hagyni egy természetes növénytakarót kialakulni rajta , aztán vissza lehet állítani szántónak és így rotációban az összes földet .

csak ugye ebben az esetben már nem biztos , hogy annyi élelmiszert lehetne termelni így az értéktelenebb részeket is meg kellene ennünk ... na ugye ez ellen tiltakozunk . ( az élelmiszeripar a különböző adalékokkal próbálja meg az értéktelenebb részeket olyanná alakítani mit ha ez egy drága dolog lenne )

Szóval ez egy összetett dolog és laikusként nehéz átlátni a teljes képet .
Előzmény: norbertvincze (11) 0 VÁLASZ
justil 2015. 06. 09. 04:40 | #22
OFF

A "leszakadó" világot felzárkóztatni nem lehet. Utána lehet olvasni, hogy ha most hirtelen az egész Földön kiegyenlítenénk a teljes lakosság életszínvonalát, akkor valahol az átlag afrikai/ázsiai szintjét érhetné el mindenki, semmiképpen sem a nyugatit, de még csak nem is a közép-kelet európait.
Előzmény: rermo (6) 0 VÁLASZ
Hantaboy
Hantaboy 2015. 06. 09. 00:39 | #21
A probléma ott kezdődik, hogy a ilyen módosított kajákat olcsón állítják elő, majd elviszik más országokba, ahol a helyben készült normális összetételű ételek kiszorulnak a polcokról. Ez nem egy gyors folyamat, de ha folyamatosan a "regionális" élelmiszerek árai alatt maradnak akkor azoknak az ára szépen lassan növekedni fog a kereslethiány miatt (gazdaság technológia szempontból a kevesebb előállítása többe fog kerülni, hogy ugyanaz a haszon megmaradjon). Végső esetben tönkre teszik a lokális gazdaságot.

Kellene egy import adó azokra az élelmiszerekre, amiket a helyi gazdaság fenn tud tartani. Az adót a boltos kapja meg, amivel a lokális gazdasági élelmiszerek árát csökkentheti az eladó. Pl egy liter hazai tej 300 Ft, az import lengyel tej pedig 150 Ft. Az importra kötelezően rá kell rakni 75-100 Ft-ot, de a hazait 50 Ft-al olcsóbban kell adnia, mint az eredeti ár. Az adót pl havonta lehet visszaigényelni, az elszámolás után. A fennmaradt 25-50 ft azért kell, mert azok a boltok, akik nem tartanak importált terméket, nem terhelik adóval a dolgokat, ellenben a hazaiból ugyanúgy el kell engedniük az 50 Ft-ot.
Amikor az import árukból befolyt összeg már kevesebb mint a csökkentett hazaié, akkor lehet csökkenteni a kötelező levonást. Ugyanakkor mivel a hazai termékek jobban pörögnek, így azok ára csökkenhet annyival, hogy a kompenzálja a kötelező terhelés eltűnését. Ehhez persze még kellene, hogy az árakat a állam szabja meg, de gondolom ez sokaknak nem tetsző dolog...
Ugyan ilyen alapon a pancsolt ételekére is lehetne ilyen adót kivetni...

Tudom, hogy kommunistának hangzik a dolog, de ha államilag be lennének szabályozva a haszon értékek, akkor egy egyensúlyt fenn lehetne tartani, és akár helyrehozni/fejleszteni a gazdaságot... (azonban amíg a korrupció és haszonlesés virágzik, addig ez csak egy elvetendő ötlet marad)
XXavier 2015. 06. 08. 19:29 | #20
Jówanna... Még csak fél malacot látott.... :-P
Előzmény: pumpa (19) 0 VÁLASZ
pumpa
pumpa 2015. 06. 08. 19:17 | #19
2:24

"Egy sertésből 2 sonka lesz, egy a bal és egy a jobb oldalából."

Aha.
vadonka 2015. 06. 08. 14:53 | #18
Nem tudsz máshova menni. A bio cuccok között a mindennapi szükségletek csak nagyon kis része kapható, az is jóval drágább mint a bolti társaik. Nem engedhetik meg az emberek maguknak. Persze lehetne mindent magunknak előállítani de a mai rohanó világban erre meg egyszerűen se idő se erő nincs már. Én húst csak hentestől veszek ahol ott vágja le nekem a nagyobb darabról amennyit kérek. Tehát pl tescos csomagoltat nem! Viszont tejtermék, pékáruk miatt nem fogok elmenni egy őstermelőhöz hajnalban, hogy adjon frissen fejt tejet meg kézzel dagasztott kenyeret. Havonta egyszer elmegyek mekibe, de nem minden nap ott eszek. Étterembe meg fél évente 1x jutunk el mert nincs ilyesmire pénz. Otthon főz az asszony. A zöldséget, gyümölcsöt helyi zöldségestől vesszük, nem bio kertből veszi de friss. Ezekből amit ki lehet hozni azt esszük. Pont leszarom ki mit halandzsázik a kajákról. Nem mirelitt és mekis kaján vagy kekszeken élek hanem rendes házi főtt kaját eszek naponta legalább 1x, a többiben meg zöldség/gyümölcs/pékáru/tejtermék stb. Én úgy érzem nem csinálom rosszul és csak azért mert valaki azt mondja a sonka az nem jó sonka még meg fogom venni, de a mekibe is elmegyek egyszer egyszer ha úgy tartja kedvem.
Még egyszer a posztszöveghez: "Mit is etetnek meg velünk?" semmit!
Mindenki azt eszik amit akar/tud/telik rá, senkibe nem tömik a kaját!
Ez lehetne a napi hatásvadász hülyecím is.
Előzmény: norbertvincze (16) +1 VÁLASZ
vadonka 2015. 06. 08. 14:41 | #17
Na pontosan ezért nem szabad minden ilyen videót elhinni. Naponta jönnek elő újabb meg újabb elméletekkel a kajákat illetően. Volt már pl. a tej rákkeltőnek bélyegezve. Én ezeknek már régen nem hiszek...Reklám vagy valaminek az ellen reklámja mind.
Előzmény: palinkaman (15) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 08. 13:37 | #16
hogy máshova menjen valaki vásárolni, és hogy tudatos vásárló legyen valaki, ahhoz részben az ilyen filmek kellenek. Amúgy meg megmarad az ember azoknál a kis hitű hiedelmeinél, hogy minden meseszép, meg hogy napi 1 deci bifinzuszefenzisz joghurt biztosítja a magas egészségügyi túlélést a terhelt hétköznapi életvitel szürke világában.
Előzmény: vadonka (14) 0 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 06. 08. 13:22 | #15
A videóban pont arról volt szó, hogy nem csak a mekis kaja ilyen, hanem a kolbászon, sonkán, jughurton keresztül a gyümölcslevekig, szinte minden. És pl. az éttermekben kapott kaja is ezekből készül. Szóval elég nehéz megkerülni őket, illetve van akinek nem futja rá, vagy épp arra is alig van ideje a munka és a 2 gyereke mellett, hogy elmenjen hetente egyszer bevásárolni. Persze, hogy elvileg mindenkinek saját döntése az, hogy mit eszik meg, de ami világban ez csak csak annyira a saját döntésünk mint az hogy "űrhajós akartam lenni, de végül tanító lettem".

Sőt, mondok jobbat: az állattelepeken újabba az is meg van szabva, hogy mivel etethetik az állatot, és persze, hogy a drága, és feldolgozott, adalékolt tápokat írják elő. Növénytermesztés? Meg van szabva, hogy milyen nemesített fajtát vethetsz, ha azt akarod, hogy a termést majd fel is vásárolják tőled, ill. minden ilyen fajtához külön ki van fejlesztve vegyszer, és csak azt használhatod hozzá. Ebben is ugye ott van a saját döntés mindenütt. A műtrágya meg alap, anélkül már nem is marad életben a növény. Ez alól végképp nincs sajnos kibúvó. És ezekből készül ugye a liszt, meg kenyér, meg rengeteg minden.

Szóval: Igen, mindenhol ott van, hogy választhatsz, gyakorlatilag meg meg van kötve a kezed.
Előzmény: vadonka (14) 0 VÁLASZ
vadonka 2015. 06. 08. 13:04 | #14
Amúgy az autókkal pont nem jó az ételt összehasonlítani, hiszen az egyik luxuscikk a másik meg alapvető feltétele az életnek. Oké, hogy más ország mások a normák és az igények, de akkor is. Azon hisztizni, hogy mi van a kajában röhejes. Akinek nem tetszik ne egye. Elmehet bármilyen biogazdaságba vásárolni, vagy kistermelőhöz. Ott azért kevesebb a hozzáadott tápanyag mint a nagyüzemi cuccokban. Senkinek nem fognak fegyvert a fejéhez, hogy csak mekis kaján éljen naphosszat.
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 08. 12:22 | #13
mondok még jobbat, ha a felesleges hadipar költségvetéséből csak egy szeletnyit rááldoznák az ilyen jellegű problémákra, máris jobb esélyekkel indulna a problémamegoldás.
Előzmény: palinkaman (10) +2 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 06. 08. 12:06 | #12
Városon élek, a szüleim falun, földművesek. Mikor hazamegyek feltankolok otthoni kajából, zöldség, gyümölcs, saját disznóhús, csirkehús, és sokáig azt eszem városon. Igen, megvan a lehetősége mindenkinek, de egy városi embernek a munka mellett nincs ideje földet művelni. Az egész embert kíván, tapasztalatból tudom, hogy sokszor egy ember nem is elég hozzá.

Viszont ma a földműveléshez is rengeteg pénz kell ám. Egy hektár föld ára kb. 1 millió forint, plusz egy traktor, 5-10 milla, plusz még egyszer ennyi a munkagépek utána (borona, tárcsa, eke stb.). És persze ekkor jön az állam és a bürokrácia, mert nem vehet ám akárki földet, mert elővásárlási jogok, meg rengeteg papírmunka agrárkamarai tagság stb kell hozzá, millióféle illeték, meg most január elsejétől újabban azt is megmondják, mit vethetsz bele stb... És ez még csak egy része a dolgoknak.

Csak ugye ezeket nem reklámozzák, mindenki azt hiszi, a gazdálkodás csupa vidámság, pedig tudom édesapámékról, hogy az utóbbi 10 évben nagyot változott az élet ilyen területeken is.
Előzmény: rermo (8) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 08. 11:55 | #11
akkor mégis hogyan lehet, hogy nem háborít fel az ipar világának szennyese? pont egy jó gazdász hesegeti háttérbe a természet és az egészség kincseinek elszencségtelenítőit? kicsit paradox állaspont ez

A másik felvetésedre reagálva, megannyi más fontos dolog van még amivel első körben foglalkozni kellene. Ez tagadhatatlan tény szerintem sok ember számára. De tulajdonképpen nem értem hol látod az összeférhetetlenséget? Azért, mert vannak fontosabb, prioritást élvező problémák, minden kevésbé fontos problémáról csendbe kell maradni?

Az bántja a szemed, hogy stábbal együtt 15 ember kutatómunkát végzett a fenti témában és csináltak belőle egy tájékoztató dokfilmet?

Előzmény: rermo (9) 0 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 06. 08. 11:52 | #10
Tökéletesen egyetértek veled, viszont a 3 világ felzárkóztatásához ill. az éhínség megszüntetését az nem segíti elő, hogy szemetet etetnek velünk, és ráadásul pénzt, milliárdokat, és rengeteg energiát ölnek ezzel még bele pluszban a kajába, aminek semmi értelme azon kívül, hogy bizonyos emberek ebből gazdagodnak meg. Ha a kajába feleslegesen beleölt pénzt arra költenék, hogy szétosszák a meglévő forrásokat, fele ennyi lenne az éhező és mi is normálisabb ételt ehetnénk, csak hát a jótékonyság nem egyeztethető össze a profittal.
Előzmény: rermo (6) 0 VÁLASZ
rermo 2015. 06. 08. 11:42 | #9
nem kimondottan ...vidéki faluban lakok és konkrétan élelmiszertermeléssel ( kertészet ) foglalkozok ...most éppen bejöttem a napról kicsit lehűlni de megyek is ki mert vár a munka ....
Előzmény: norbertvincze (7) 0 VÁLASZ
rermo 2015. 06. 08. 11:39 | #8
Megvan a lehetőséged , hogy földet művelj állatot tarts levágd besózd felfüstöld levágj egy darabot és megedd .... miért nem ezt csinálod ...miért mégis a közértben vásárolsz műkaját ???? Hát mert egyszerűbb , meg mert ezt szoktad ( szoktuk ) meg , ha nincs ízfokozó akkor meg sem eszed ... esszük már a kaját .

Ne legyünk már álszentek a műkajára van igény ezt szeretjük , megszoktuk nem is tudnánk már enélkül meglenni .
Előzmény: palinkaman (5) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2015. 06. 08. 11:34 | #7
tésztán nevelt pösti-e vagy?
Előzmény: rermo (1) 0 VÁLASZ
rermo 2015. 06. 08. 11:33 | #6
Igen ez egy lényeges kérdés , hogy most az a normális ahogy mi élünk .... csak BMW -be vagyunk hajlandók beűlni , csak egész darabos sonkát eszünk ... vagy az , hogy valakinek nincs tiszta ivóvize nem hogy szeletsonkája meg Suzukija .

Hatalmas a különbség az " emberi élet " mivoltát illetően ezen a parányi bolygón és a különbség egyre nő .... hogy ez hosszú távon jót nem jelent az egész biztos .

Mi lenne a megoldás ??? vagy a leszakadó világot felzárkóztatni vagy .... ugye nekünk is lemaradni , kicsit korlátozni a mértéktelen pazarlásunkat . Ez most a plakátkampány idején épp aktuális is lenne ... ne legyünk ennyire vonzóak a bevándorlók számára .... fogadjuk már el , hogy a sonkát szelethúsból gyártják ...lehet hogy így már az afrikai és közel -keleti bevándorlók nem is kívánkoznak Európába .
Előzmény: lilaflexninja (3) 0 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 06. 08. 11:24 | #5
A lényege az egésznek szerintem az, hogy hiába van alapanyag, és rengeteg túltermelés, mégsem a minőségi élelmiszert eszünk, hanem műkaját, tele minden szarral.
A "disznósonka->levág belőle egy darab->elad" helyett most "disznósonka->összeaprít->enzim hozzáad->tartósítószer, aroma, ízfokozó, nedvességmegkötő stb. hozzáad->kavar, érlel, formáz->szeletel->csomagol" a menete, de lehet kihagytam pár dolgot.

Az üzlet pedig az, hogy nem magáért a kajáért fizetsz, hanem a technológiáért, amivel a jóból, egyszerűből silányat csinálnak valami extrém bonyolult módon.
+1 VÁLASZ
XXavier 2015. 06. 08. 11:16 | #4
Amellett, hogy maximálisan egyetértek...

"az éhező etióp pont leszarná miből van amit eszik csak legyen mit egyen..."

Ennek azért olvass utána Bob Geldof-al kapcsolatban...
Anno ő szervezte a Live Aid-ot....'88-ban.
Jó nagy kazal kölest köldtek át abból ami összejött...
Szegény baromira éhezők meg felzabáltatták a jószággal, merthogy nem volt a köles kóser..........


Mivel ami egyszer a netre kerül, az előkereshető, szerintem most is fellehet lelni pár nyomát. Jókat cikkeztek anno az egybesült államokban.
Előzmény: vadonka (2) +1 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 06. 08. 11:02 | #3
Na most képzeld el, hogy veszel egy bmw-t, ami szuzuki alkatrészekből van összetéve. Menni éppen megy, csak nem azért fizettél ki annyit. Pedig a sivatagban örülnének neki a teve helyett!

Na, amúgy egyetértek valahol, mert mit vár az ember, amikor mondjuk csirkesonkát kér, vagy uzsonnasonkát, vagy párizsit. Eleve egy hiperben ugye a fele tartós étel. Szóval ne is beszéljünk róla. Meg amikor egy rendes sonka kerül kilója 5000-be mondjuk, akkor mit akarunk 1800-ért. Más kérdés, hogy pálinkának nem lehet hívni akármit, még a pálinkát sem, ha méz van benne, de egy húspépet nyugodtan sonkának, vagy ragasztott húst, rendes húsnak? Szóval azért megvezetik az embert rendesen, sok helyen, sok termékkel, és többet fizetsz ki silányabb termékért.
Előzmény: rermo (1) +4 VÁLASZ
vadonka 2015. 06. 08. 10:47 | #2
Pontosan. Máshol férgeket sütnek meg, és nem azért mert ínyenc falat mint pl a távol keleten, hanem mert nincs más. És még sorolhatnám hány helyen van ahol az ételt még megmosni sem tudják, sőt olyan is ahol az elhullott háziállatot gyorsan feldolgozzák kajának. Egyetértek rermoval, hogy nem ezen kéne kattogni miből van a mekis zsemle meg burger. Elhiheti a sok nyafogó, hogy az éhező etióp pont leszarná miből van amit eszik csak legyen mit egyen...
Előzmény: rermo (1) +3 VÁLASZ
rermo 2015. 06. 08. 10:33 | #1
Na basszus ez már tényleg több a soknál .... összepréselt hússzeletekből csinálják a kötözött sonkát .... jézusmárja .

Az unatkozó európaiakat egy hónapra el lehetne vinni valahova Kelet-Afrikába és ott nem hamis ételeken élhetnének hanem eredeti teveszart meg homokot ehetnének .

Jó dolgunkban már csak ebbe tudunk belekötni , hogy szelethúsokból csinálják a sonkát és nem egy darabból . Arról kellene inkább beszélni , hogy a mezőgazdaság és komplett élelmiszeripar 20 % -át le lehetne építeni ugyanis a megtermelt élelmiszerekból ennyi landol a kukákban ...ennyit dobunk ki , és ebben a 20 % -ban biztos vannak egész darabból készült sonkák is .
+1 VÁLASZ