Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
izé012 2015. 04. 10. 10:44 | #63
Szerintem a vezetők azért olyanok mert a rendszer olyan. A rendszert pedig a nép tette oda.
/Jó mondjuk az orosz megszállás is közrejátszott ez nyilvánvaló. :-) /
Valahol szerintem komoly köze van ahhoz a népnek is. Nálunk már 25 éve nincsenek oroszok és éljük a nagy demokráciát. Mégis 20 éve ugyanarra a két pártra szavazunk holott tudja mindenki h egyik sz@rabb mint a másik. És mégis ugyanabban a szocialista szutyokban tapicskolunk mint 25-30-40 éve. Ez szerintem nem fogható a vezetőkre.
Előzmény: zuu (62) 0 VÁLASZ
zuu 2015. 04. 10. 10:23 | #62
A lényegen nem változtat, ugyanaz a nép volt mindkét oldalon, az egyik oldalnak jobban ment, tehát nem a nép volt a hibás, hanem a vezetőség, rendszer, ufók, akármi. Lényeg, hogy nem lehetett volna azt mondani, hogy balfasz keletnémetek. Ha teszemazt fordítva sikerül és a nyugatnémetek kapják a szoci rendszert, akkor meg ők éltek volna szarabbul. Akkor meg azt kellett volna mondani, hogy balfasz nyugatnémetek?
Ugyanígy igaz ez a magyarokra is. Nem a nép a balfasz, hanem a vezetőség/rendszer/stb. Csak ugye ezt mégsem lehet elterjeszteni a köztudatban, így inkább a népre fogják, az meg még szarabbul érzi magát, meg elhúz külföldre.
Ebben a levezetésben én nem látok logikai hibát.
Előzmény: izé012 (52) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 10. 09:56 | #61
20HUF+áfa??? Akkor ha így folytatom hamarosan degeszre keresem magam! :-)
Előzmény: norbertvincze (60) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2015. 04. 09. 19:17 | #60
már megint? szégyelhetnéd már magadat. 20HUF+áfa/minuszgomb
Előzmény: izé012 (59) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 16:38 | #59
EEEENGEEEEM! ;-)
Előzmény: norbertvincze (58) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2015. 04. 09. 14:42 | #58
na,mi folyik itt gyöngyösön? és kit kell lepontozni?
izé012 2015. 04. 09. 13:48 | #57
Nagyon köszi a végigpontozást! Már vártam. :-)
Láthatóan komoly kielégülést okoz számodra. És mivel ennél nagyobb örömöd úgysem lesz az életben nekem meg eszemben sincs téged megfosztani ettől ezért szólok h nem csak ebban a posztban hanem másik néhányban is írtam. Itt is pontozhatsz kedvedre h legyen értelme a mai napodnak is:
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=30291
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=30305
Jó mulatást! ;-)
izé012 2015. 04. 09. 11:57 | #56
'A bürökrácia részéhez nincs mit hozzáfűzni, az szörnyű'
Sokat hangoztattam de most megint. Nyilván kapok majd rá megint egy rakás mínuszt. :-)

A bürokráciánk azért /IS/ ilyen nagy mert 3/4 részben nőket foglalkoztat. És a nőket /mindenféle feminista hiedelemmel ellentétben/ nem szívesen rúgják ki egy munkahelyről. Hiszen ő nő azt védeni kell. A Mancikának majd csak találunk egy aktatologató munkát ahol el tud lenni pár évig míg a Pistát majd kirúgjuk helyette még akkor is ha a Pista egyébként lehet h jobban teljesít. Hiszen Pista az csak egy férfi ő majd megoldja valahogy meg egyébként sem fog sírva fakadni mint a Mancika.
Ez általános jelenség - azonos teljesítmény esetén egy nőnek jóval nagyobb esélye van h megszerezzen egy munkát mint egy férfinak és sokkal kisebb esélye van h kirúgják.

Emiatt nem meri egyik párt sem leépíteni a bürokráciát hiszen nők tízezreit kellene az utcára küldenie.
Rinyáltak is nemrég a feminfós ribancok tele pofával / feminfo.444.hu/2014/11/27/igy-szereti-a-csaladokat-a-kormany / pedig valószínűleg semmiféle komolyabb leépítést nem mer tenni egyik kormány sem. Mint ahogy nem mert az utóbbi 30-40 évben egyik sem hanem csak növelték tovább az eltartott bürokraták számát a 80-as évek óta lassan a duplájára.
Éppen ezért inkább eltartjuk a nőket ilyen módon /is/ még ha az tönkre is b@ssza a társadalmunkat. /Ahelyett h értelmes és működő megoldást adnánk a problémára./

Jöhet a lepontozás. ;-)
Előzmény: lilaflexninja (47) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 11:32 | #55
Nem mondom h minden esetben működhet a teljesítmény-arányos bér. De ahol lehet ott igenis hatékonyabb. Hogy az ügyfélszolgálatos példádnál maradjunk:
-Ha az ügyfélszolgálatos leráz 5 ügyfelet abból a cégnek nincs megrendelése így az ügyfélszolgálatos kevesebbet kap.
-Ha az ügyfélszolgálatos megszerez egy ügyfelet abból megrendelés van így abból részesedhet ő is.

A csapatban végzett munkánál is megoldható h egy alapfizetés mellett jutalékot kapjon a csapat. Hiába 12 fő a jutalékot együtt kapják és úgy osztják szét. Akinek érdeke lenne h többet keressen az bizonyára szólni fog a főnöknek ha a Pista nem teszi oda magát eléggé hiszen a saját bére is függ tőle és ezzel a Pistát lecserélik olyanra aki jobban dolgozik majd /mivel ez meg a főnök érdeke is/.
Előzmény: ivivan (38) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 11:28 | #54
Elbeszélünk egymás mellett.
Ne keverjük a kapitalizmust azzal h a dolgozók kiállnak-e ömagukért és összefognak-e egymással.
Nálunk nem állnak ki magukért és egymásért. Ezért az árak lentebb mehetnek.
Máshol /pölö Ausztriában/ összefognak és lám máris magasabb a bér.

Igen ha egy munkára túljelentkezés van az lenyomja a béreket.
Ilyenkor két dologgal lehet ellensúlyozni:
-Jobban vagy hatékonyabban dolgozol mint mások és ezzel növeled az értékedet.
-Összefogsz a többi hozzád hasonlóval és közös érdekből nem adod lentebb az áradat.
A cégeket megbüntetik ha összefognak és együtt döntenek az áraikról /tröszt-ellenes törvények/.
Az alkalmazottakat viszont nem tiltja semmi h ugyanezt megtegyék.
Munka nem lesz több attól h Pista vagy Jóska kapja-e a munkát. Viszont ha Pista és Jóska is legalább 150ezret kér akkor mindegy melyikük kapja az legalkább 150-et fog hazavinni.
Előzmény: ivivan (39) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 11:23 | #53
'Ha teljesítmény bér lenne már milliomos lennék réges régen. Ha a pótolhatatlanságtól függene a fizum akkor is. Még is ugyanannyit kapok mint az aki egész nap csak a lábát lógatja és nem csinál semmit.'
Ebből is látszik h nem mást kell hibáztatni hanem magadat.
Miért nem állsz oda és mondod azt h az én munkám ennyit ér és ennyit is kérek? Avagy másik lehetőségként otthagyom az egészet. Ha valóban úgy van ahogy mondod akkor a főnököd meg fogja fizetni a munkádat kerül neki amibe kerül. De amíg ki tud használni addig ki is fog használni.
Lehet durrogni magadban de az a főnöködet nem fogja érdekelni.
Csak azt tudom tanácsolni h állj a sarkadra és tegyél önmagadért.
Előzmény: vadonka (40) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 11:20 | #52
'Kizárólag a vezetőség. Akkor hogyisvan ez?'
Nem a vezetőség volt más. Hanem a rendszer amiben éltek.
Az egyik egy nagyobb részt kapitalista rendszer volt /ami persze mára egyre jobban átmegy szocializmusba/. A másik pedig egy ízig-vérig szocialista rendszer volt.
Ennyi volt a különbség. Meg is látszott az eredménye.
Előzmény: zuu (41) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 09. 11:18 | #51
'Ennek az egyik oka valóban az emberek hozzáállása, a másik viszont az a szabályozási környezet, ami a valóban normális működést megcélzó hazai vállalkozásokat is sok esetben ellehetetleníti.'
Egyetértünk. Én is ezt mondom itt már hónapok óta:
A probléma a szocializmusunkban keresendő.
Előzmény: Stickhorse (37) -1 VÁLASZ
komcsi 2015. 04. 09. 11:03 | #50
"Ez van, mikor olyanok vállalkoznak, akiknek ez nem való. Rá lehet csodálkozni, hogy jé, a vállalkozók sem mind alkalmazottzsigerelő adócsalók, csakhogy ugyanez a nehezített pálya van minden versenytársadnak is.

A hatásvadászat, hogy "rettegtek" a rossz számlakiállítás vagy ellenőrzések miatt... nehéz ezt minősíteni. Aki mindettől retteg, az maradjon a fakanálnál, és ne legyen tulajdonos. Nyilván rossz érzés belegondolni, hogy mindig találnak büntetni valót, a rendszerbe kódolva van, hogy hibázz, de ezt is bele kell kalkulálni az üzleti tervbe.

Nem jó ez így? Igen, sok éve mondjuk, de az ilyen álnaiv rácsodálkozás csalódást keltő. Nem mindig az állam a hülye, de vannak, akik a saját tetteikért nem vállalnak felelősséget, és mindig mást hibáztatnak.

Elmehet külföldre, de ott is a saját döntései alakítják majd az életét. Magától nem menekülhet."
Előzmény: hawkeye (45) -1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 04. 09. 10:25 | #49

Sok szerencsét nektek!

Mert az is kell, akárhogy csűrjük - csavarjuk...

Előzmény: ivivan (46) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 04. 09. 10:23 | #48

"...nem árt előre gondolkodni."

Ha van mivel.

Mert egyre kevesebbnek van. Terjed a "csak nem veszi el mindenemet a bank" mentalitás. Pedig de. Habozás nélkül...


Előzmény: lilaflexninja (47) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 04. 09. 08:54 | #47
A bürökrácia részéhez nincs mit hozzáfűzni, az szörnyű. Viszont nálunk sajnos sokan rosszul akarnak vállalkozni. Értem ezt úgy, hogy van egy jó ötletük, és azt gondolják az jó lesz. vegyük a bisztrót, gyrosost, hamburgerest példának. Azt gondolja valaki,, hogy nahát az emberek szeretik a hamburgert, esznek is, hát nyitok egy hamburgerest, az jó lesz. Azt nem gondolják végig, hogy van-e másik hambis a környéken, van-e szükség még egy hamburgeresre, különbözik-e a hamburgerem másokétól, hol van az üzlet, járkálnak-e arra emberek, ugyanazok az emberek járkálnak-e arra, járkálnak arra más emberek, be tudok-e csalogatni új vevőket, hűségessé tudom-e tenni az embereket, mi van, ha a mekiben olcsóbb lesz a hamburger, megéri-e hogy leüljenek megenni a hamburgert, stb stb stb. És akkor jön a cikk alján található számolás. Nekem az jött ki, hogy 40 ezerből 8 ezer a nyereség. Ezen mindenki elszörnyülködik, de ez így megy. Eleve ne nyereséget akarjunk, főleg ne egy induló vállalkozásnál. Egy induló vállalkozás évek múlva termel nyereséget, amit ki is lehet venni, addig a kezdőtőkét/hitelt töltjük vissza, illetve az esetleges nyereséget vissza kell forgatni fejlesztésbe. A vállalkozó adjon magának fizetést, az legalább költség. Be kell kalkulálni a nyereség adót! Akárhány százalék is, ez van, ezt kell szeretni. És egy hamburgeresnél hamburgerre pontosan végig kell számolni, mennyibe kerül az előállítás, és itt még a platniról szétfröccsenő olajat is bele kell kalkulálni! (nem tudom kell-e olaj hozzá na)

Sokan úgy gondolják, van ötletem, van termékem, előállítom 100-ért eladom 200-ért 50 a költség, de jó marad 50. De ez nem így működik. Nem lenne ez baj, de vagy utána kéne nézni és számolni, vagy ami ideálisabb lenne, kéne valami segítség, valami kisvállalkozási központ, ahol két nap alatt lenyomnának egy előadást, hogy mi kell, mire kell figyelni. Én egyszer voltam egy ilyen szervezetnél, három óra alatt arra lyukadtunk ki, hogy ne akarjak vállalkozni, ezt tanácsolták.

Ja meg a vállalkozás formája sem mindegy ugye, ha egyéni vállalkozó az ember, akkor ha van bevétel, ha nincs, járulék költség van. Ha kft, akkor ugye tőke, meg fizetés meg miegymás. Ha Bt az ember, akkor a bevétel nem az enyém. Szóval vannak buktatók, és sajnos nem elég az ötlet. Valahol nagy baj ez, mert gúzsba kötik az embereket, de azért nem árt előre gondolkodni.
Előzmény: hawkeye (45) 0 VÁLASZ
ivivan 2015. 04. 09. 08:22 | #46
Nagyon is tanulságos. Éppen most szeretnénk mi is vállalkozást indítani - és mi se akarunk csalni. Éppen azért, mert nem akarunk folyton rettegni, hogy jön egy ellenőrzés. Jöjjön - ha minden rendben van, akkor nem kell aggódni. Majd meglátjuk - lehet, hogy 1-2 év múlva a mi vállalkozásunk is egy hasonló bejegyzéssel ér véget...
Előzmény: hawkeye (45) 0 VÁLASZ
hawkeye
rermo 2015. 04. 08. 20:00 | #44
Pontosan erről van szó ..... totál lényegtelen , hogy tehetséges vállalkozó szellemű kreatív vagy a lényeg , hogy jól feküdjél a politikai vezetésnél ... akkor sikeres vagy ellenkező esetben nem . Erre jó példa a mészáros , ha nem feküdne jól akkor a mai napig szerelné a gázcsöveket és nem pedig kazahsztánba járna nejestől .

Ezt az irományt is egész biztos politikai megrendelésre írták , hogy elterljék a valóságról a figyelmet és a zemberek nyakába varrják a politika korlátozásait .
Előzmény: lilaflexninja (43) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 04. 08. 12:11 | #43
Ez de szép, eddig senki nem vizsgálta a közgépet meg simicskát. De most aztán kartell van!
Előzmény: rermo (23) 0 VÁLASZ
ivivan 2015. 04. 08. 11:56 | #42
Ha pótolhatatlan vagy és nem keresel sokat, akkor állj ki magadért és kérj magasabb fizetést. Ha nem adnak, akkor menj máshova, ahol megfizetik a tudásodat. Ez ilyen egyszerű - megint oda jutottunk, hogy állj ki magadért, mert csak rajtad múlik!

(Egyébként a teljesítmény bér nem Jolly Joker - attól nem lesz a cégnek több pénze bér kifizetésre. Szóval ha szerinted te 5x annyit keresnél teljesítmény bérben, akkor vagy 4 embert el kellene bocsátania a cégnek vagy a többiek jelentősen kevesebbet kapnának)
Előzmény: vadonka (40) 0 VÁLASZ
zuu 2015. 04. 08. 09:52 | #41
Nem olvastam végig a cikket, pár bekezdés elég is volt.
Egyre többször olvasni ilyen cikkeket, hogy balfasz magyar, stb. Ennek nemigazán örülök. Többek között ez is hozzájárulhat ahoz, hogy mennek kifele az emberek. Nem így kellene ezt csinálni.
Azt hangoztatja legtöbb cikk, hogy senki más nem hibás, csak és kizárólag a nép. SZERINTEM nem így van.
A nép az azt csinálja, amit kell. Ha kell akkor dolgozik, ha kell akkor lop, mindenki megpróbál megélni, ahogy tud.
Valahol máshol kell keresni a hibát. Eszembejutott egy példa. Meg lehet nézni a volt nyugat és kelet németországot. Ott ugyanaz a nép volt mindkét oldalon és valahogy mégsem ugyanúgy ment nekik a gazdaság. Óriási külömbség lett a két rész között igen rövid idő alatt. A nép nem változott, a területek, az erőforrások sem. Kizárólag a vezetőség. Akkor hogyisvan ez? Vagy ott van észak és dél kórea.

A vállalkozásokról....
Az átlag ember nem akar vállalkozni, nincs szüksége plusz egy nyűgre, nyugodtan akar élni, dolgozni tisztességes bérért. A többi a vezetőség dolga kellene, hogy legyen.
UFF.
vadonka 2015. 04. 08. 09:36 | #40
Ahol én dolgozom és amit dolgozom ott én vagyok az egyetlen aki mindent átlát. Szabadságra is nehezen engednek és volt már rá példa, hogy kórházi ágyról dolgoztam laptoppal. Ha teljesítmény bér lenne már milliomos lennék réges régen. Ha a pótolhatatlanságtól függene a fizum akkor is. Még is ugyanannyit kapok mint az aki egész nap csak a lábát lógatja és nem csinál semmit. A fizetés attól függ mennyit tud az ember kizsarolni magának. Itt volt aki hozzám hasonlóan a munkakörén belül csak nagyon nehezen lett volna pótolható elhintette, hogy máshol várják magasabb fizuért és 30 nap múlva kezd, tehát a felmondási idő kitelik pont. A főnököt választás elé állította, hogy vagy most felmond, hogy időben tudjon lelépni vagy ha megemeli a fizuját annyira, hogy megérje neki maradni akkor marad mert amúgy szereti ezt a melóhelyet. És megkapta! Persze mi nem egy jóskapista gittegylet bt vagyunk és itt lehet alkudozni, zsarolgatni. De egy húgyagyú vállalkozó vagy sufni bt felveszi az iskolázatlan tudatlant mert ő éhbérért is vállalja amit a szakképzett már nem akar. Ilyen cégnél is évekig dolgoztam és ott az volt, hogy ha kevesled a fizud mehetsz a picsába van 10 másik a helyedre aki elvállalja szarér hugyér. És pont ezek az ún. vállalkozók, kkv vállalatok a legaljadékabbak! Ha egyszemélyben dolgozik akkor magának kuporgatja a garast, de ha már alkalmazottja van akkor egy aljas hiéna válik belőle és kizsákmányolja a munkaerőt. Sajnos ez igen kis kivétellel így van. Szóval én már csak emiatt sem vagyok a vállalkozzon minden balf*sz párti.
Előzmény: ivivan (39) 0 VÁLASZ
ivivan 2015. 04. 07. 22:42 | #39
"Ez az a tipikus balf@sz-magyar felfogás"

Nem, ez a kapitalizmus lényege: a fizetésed attól függ, hogy mennyire vagy nehezen pótolható. Szalagmunkára 100-an jelentkeznek 2 nap alatt, nem fogják agyonfizetni, mert nincs értelme. Egy mérnököt már sokkal nehezebb pótolni, egy 5 nyelven beszélő ügyfélszolgálatost adott esetben még nehezebb (viszont kevés olyan munka van, amire épp azt az 5 nyelvet beszélő ember kell - a specializáltság sem feltétlenül előny).

Egyszerűen nem úgy működik, hogy mind a 4 ember mondjon nemet a 120-re, hogy annak az egynek, aki majd megkapja az állást legyen 150-e. Mit nyer azzal a másik 3, hogy nem fogadott el egy olyan munkát, amivel havi 120-at kapna? Így van, semmit. Inkább elvállalja 120-ért és örül neki, hogy van munkája. Tudod, kereslet - kínálat. Ha a munkára túljelentkezés van, akkor az lenyomja az fizetést, ha kevesen jelentkeznek, akkor az föltörnázza.

Igazából ahhoz, hogy emelkedjenek a fizetések az kellene, hogy ne legyen 10% a munkanélküliség - az növelné a versenyt a munkaerőpiacon, ami a fizetések emelkedéséhez vezetne. Ahogy már most is van fizetésverseny olyan ágazatokban, ahol munkaerőhiány van.
Előzmény: izé012 (36) 0 VÁLASZ
ivivan 2015. 04. 07. 22:35 | #38
"Tehát akkor elismered h az alkalmazott valójában nem termel annyit amennyit kap"

Nem mondott ilyet, ezért nyilván nem is ismeri el. A vállalkozó nyilván nem fizetne többet neki, mint amennyit termel - nem vöröskereszt, hanem vállalkozó. Ellenben lehetnek olyan időszakok, amikor kevesebbet fizet, mint amennyit a dolgozó termel, uborkaszezonban meg többet. Lényegében kisimítja a hullámvölgyeket. A munkavállaló anyagi biztonságot, a munkaadó pedig kiszámítható kiadásokat nyer ezzel. És igen, ezt a vállalkozó úgy teheti meg, hogy a tartalékából fizet a szűkebb napokon - na, ez az a tartalék (egy közepesen fizetett alkalmazott havonta 200-250 ezerbe kerül - ha nincs annyi pénzed, hogy legalább 3 hónapig tudd fizetni az alkalmazottat bevétel nélkül is, akkor fel se vedd azt az alkalmazottat, mert szinte garantált a csőd), amit a legtöbben nem tudnak felmutatni, amikor vállalkozni kellene.

A teljesítménybér pedig egy nagyon kényes téma - szinte minden esetben csapatban dolgozol, egy hosszabb munkafolyamat részeként. Pl elkészül egy nap 12 Audi - ebből hogy állapítod meg, hogy K. András vagy B. Attila végezte jobban a munkáját? És akkor vannak azok a tevékenységek, ahol nagyon nehéz "kilóra" mérni az elvégzett munkát - jobb az az ügyfélszolgálatos, aki 10 perc alatt 5 ügyfelet ráz le, mint az, aki egy ügyféllel eltölt fél órát, de tényleg megoldja a problémát?
Előzmény: izé012 (35) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2015. 04. 07. 21:52 | #37
Ha néhány millióan összefognának és nem húznának senkit a választásokon, akkor meg érvénytelen lenne a szavazás, és eltűnne rövidesen kénytelen lenne az összes párt elfogadható formában újjászerveződni. Te is tudod, hogy ez nem így működik.

Egy hevesi vagy borsodi munkás, akit 2hetente odabuszoztatnak az Audihoz, összeteszi a két kezét azért a fizetésért, amiért én el sem vállalnám, és néhány hónap/év munkanélküliség után megváltásnak tekinti, ha valóban dolgozni akar.

Tényleg nem a tőkével meg a piaccal van baj, hanem azzal, hogy a hazai üzleti kultúra jelenleg nem tud ebben a rendszerben hatékonyan működni. Ennek az egyik oka valóban az emberek hozzáállása, a másik viszont az a szabályozási környezet, ami a valóban normális működést megcélzó hazai vállalkozásokat is sok esetben ellehetetleníti.
Előzmény: izé012 (36) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 21:38 | #36
'mondhatom én az Audinak, hogy nem dolgozok nálad 120 ezerért, ha másik három meg igen.'
Ez az a tipikus balf@sz-magyar felfogás. /Nem rád értettem./
Emiatt mennek le annyira az árak.
Ha a 4 ember összefogna és együtt azt mondanák h márpedig 150 alatt nem dolgozik egyik sem akkor az Audi sem tehetne mást mint h 150-ért alkalmazza őket. Csak ugye mifelénk ez az összefogás nem jön be az embereknek. Viszont más országokban elég jól működik.

Nem a piaccal meg a tőkével van a baj. Értem én h a nyugati országokhoz képest kevés a tőke de nem mindig hozzájuk kell viszonyítanunk magunkat. A probléma elsősorban a fejekben van.
Előzmény: Stickhorse (33) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 21:34 | #35
'Amit te leírsz egy olyan mértékű adózási káoszba fulladna, hogy több 100 milliárd lenne csak a büntetés amit a nav kiróna a szabálytalanságok miatt.'
A mai rendszerben biztosan.
Egy áttekinthető adórendszerben viszont nem.

'Fix a fizetésed akkor is ha éppen hetekig pangás van.'
Értem.
Tehát akkor elismered h az alkalmazott valójában nem termel annyit amennyit kap és ezt a békát is a vállalkozó nyeli le helyette. A vállalkozó kockáztat meg ő adja a biztonságot cserében a munkavállaló meg rinyál h kevés a fizetése. Világos ez. :-)
Egyébként meg a vállalkozó ha most hónapokig adja a fizut még ha nincs is munka akkor valójában többet ad mint ami a havi bevételen látható. Ennyi erővel - ha már ez bele van kalkulálva a kiadásba - a munkavállaló kérhetne ennyivel többet is és azt félre tudná rakni a szűkös napokra.

'Most tedd a szívedre a kezed és mondd azt őszintén, hogy mindenkinek milyen fasza lenne az egyéni vállalkozósdi.'
Mindenkinek biztosan nem. Olyan rendszer nincs.
Egy ilyen annak lenne jó aki tényleg dolgozik meg értéket termel.
A többieknek /a mai többségnek - magyarán a mások pénzén eltartott millióknak/ valóban sz@r lenne mert végre hasznos munkát kellene végezniük. De idővel a többségük - kényszerűségből - alkalmazkodna.

Amúgy egy ilyen rendszerrel gyorsan át lehetne térni az órabéres fizetés helyett a teljesítmény alapú fizetésre. Az valóban igazságos lenne. Feltéve ha párosulna hozzá egy normális adórendszer.
Az egyéni vállalkozó bemegy a munkahelyre alvállalkozóként és megkapja a pénzét. De nem az alapján h mennyi időt töltött ott hanem h mennyit termelt. Ő dönti el h hogyan és miként dolgozik hiszen az ő zsebére megy.
Emellett a 'mindenki vállalkozó' rendszer nem zárja ki egyáltalán h olyan alvállalkozói szerződést kössön valaki egy céggel h fix pénzt kap meg naponta bejár dolgozni mint ahogy most is teszi.
Előzmény: vadonka (31) -1 VÁLASZ
Szancso 2015. 04. 07. 18:29 | #34
Ki a f...om érne rá hajléktalan vezérigazgatót keresgélni?
Meg olyat, aki leüli helyettem azt a pár évet, mert nem fizettem ad...izé...védelmi járulékot.
Tiszta macera lenne az egész. ;)

+1 VÁLASZ
Stickhorse 2015. 04. 07. 18:21 | #33
Mindamellett, hogy egyetértek azzal, hogy az embernek meg kell dolgozni a saját sikeréért, a cikk írója nem veszi figyelembe, hogy Magyarország egy kis ország, kis belső piaccal, a nyugatitól eltérő üzleti kultúrával, ami azt eredményezi, hogy nehezebb tőkét találni egy vállalkozás beindításához és kezdeti fenntartásához. A "szabad" tőkeáramlás ezen valamelyest segít, de a külföldi forrásokhoz is csak korlátozott körök tudnak hozzáférni.

Marad az, hogy dolgozunk valakinek, a bérszínvonal helyzetét viszont annyi oldalról lehetne elemezni, hogy felesleges is nekikezdeni. Maradjunk annyiban, hogy a hazai termelőipar tulajdonosi szerkezete - hazai és külföldi tulajdon viszonylatában - nem segít. A nagy büdös helyzet az, hogy mondhatom én az Audinak, hogy nem dolgozok nálad 120 ezerért, ha másik három meg igen.
+1 VÁLASZ
vadonka 2015. 04. 07. 16:34 | #32
Pontosan az életedért te vagy a felelős, DE nem kell ahhoz vállalkozni, hogy sikeres és gondtalan életed legyen. Ez egy demagóg baromság, hogy majd saját céggel a magad ura leszel meg milyen királyos lesz. Csak sajnos sokan elfelejtik az árnyoldalakat megemlíteni ami miatt a vállalkozások zöme csődbe megy. Ez nem emberfüggő. Ez kereslet-kínálat függő. Ha kitalálsz valami jó dolgot vagy lenyúlod más ötletét ez most tök mindegy és jól eladod amire van kereslet akkor nyert ügyed van. De még akkor is bármikor kiránthatják alólad a talajt mert jön egy külföldi multi aki sokkal olcsóbban adja még importból is ugyanazt amit te helyből. Kit tartanak meg. Hót ziher, hogy nem téged! Ennyi. Lehet itt mindenfélét beledumálni de olyan nincs, hogy mindenki vállalkozik és húdekirály. Ilyen egyszerűen nincs, életképtelen.
Előzmény: tjunior (30) +1 VÁLASZ
vadonka 2015. 04. 07. 16:27 | #31
Amit te leírsz egy olyan mértékű adózási káoszba fulladna, hogy több 100 milliárd lenne csak a büntetés amit a nav kiróna a szabálytalanságok miatt. Gondolj csak bele, hogy ha egyéni vállalkozó (KATA, akármi) vagy magad után mennyi szart kell megfizetned amivel neked kell elszámolnod (most ne vegyük alapul ha olyan kicsi a bevételed, hogy csak az szja van). Ha alkalmazott vagy a céged ezt letudja helyetted. Ők kapnak mindenféle kedvezményt utánad ilyen olyan jogcímen cserébe a jobb helyek adnak kafetériát aminek a dolgozó örül. Fix a fizetésed akkor is ha éppen hetekig pangás van. A családnak tudod biztosítani a betevőt. Ha egyénibe csinálod és az adott cégnek éppen nincs szüksége rád akkor egész egyszerűen nem bíz meg téged, te meg pénz nélkül maradsz akár hónapokig. Ergó éhen halsz a családdal együtt. Most tedd a szívedre a kezed és mondd azt őszintén, hogy mindenkinek milyen fasza lenne az egyéni vállalkozósdi.
Oké akinek van valami értelmes kínálata amire van fizetőképes kereslet és az arányok olyanok, hogy megéri belevágni ott más a helyzet. De ez a lakosság talán 5%-t érinti. A maradék óriásit szopna vele ha egyénibe kéne nyomnia. Pénzügyi szférában dolgozom hidd el tudom mivel jár vállalkozónak lenni és nem olyan leányálom mint ahogy ebben a cikkben lefestik. Távolról sem...
Előzmény: izé012 (27) +1 VÁLASZ
tjunior 2015. 04. 07. 14:44 | #30
Itt páran leragadtak a sikeres vállalkozásnál, pedig a lényeget sokkal tágabb érelemben kellene nézni. A saját életemért elsősorban én vagyok a felelős. Nyilván vannak külső behatások is, keresztbe lehet tenni bárkinek, de először magamba kell nézni. Kivetítve ugyanez igaz egy országra is, a vezetőink olyanok mint az a társadalom ami kitermelte őket éppen ezért az ország jelenlegi állapotáért mi mind vagyunk elsősorban (kisebb-nagyobb mértékben) a felelősök, nem más.
Előzmény: gabesz666 (22) 0 VÁLASZ
tjunior 2015. 04. 07. 14:37 | #29
hajrá :)
Előzmény: izé012 (17) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 14:10 | #28
Pontosan erről van szó.

'De mások vagyunk, más a motivációnk és a célunk.'
Így van. Azt felejtik el sokan h amíg a vállalkozó /nem a bűnöző rétegéről beszélek/ kockáztat tanul dolgozik h jobb legyen neki addig más embernek más a prioritása. És amíg a vállalkozó nem tudott elmenni bulizni középiskolában meg egyetemen a többiekkel mert tanult addig a többiek el tudtak menni szórakozni. Utána azok akik szórakoztak sportoltak vagy mást csináltak most nyavajognak h nekik miért nics annyi pénzük.
Igen nics annyi pénzük.
Helyette másuk van ami meg a vállalkozónak nincs mert az meg arról mondott le.
Szórakozásról családról gyerekről meg a többiről.
Előzmény: gabesz666 (22) -1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 14:06 | #27
Neked kellene inkább elgondolkodni dolgokon.
Mi akadálya van annak h minden alkalmazott vállalkozói státuszban dolgozzon?
Semmi.

És onnantól az 'alkalmazott' máris alvállakozó lenne aki a munkájáért meg minden másért is maga felel saját magának veszi meg az eszközeit avagy másokkal összefogva veszik meg egy cégen belül. Mindenki maga bocsájtaná aruba a tudását a szakértelmét és az idejét. És onnantól mindenki annyi bért kapna amennyit ér a munkája a többiekéhez képest. Az emberek/cégek pedig alvállalkozói szerződést írnának annak minden előnyével és hátrányával együtt. És máris mindenki előtt ott lenne az út a felemelkedéshez egysenlő feltételekkel.
Ja vagy ez sokaknak nem tetszene mert csak önmagukat tudnák hibáztatni és nem tudnák másra kenni azt h nem tanultak nem dolgoztak vagy h nem kockáztattak? Igen.

Éppen ezért ez csak hiú ábránd részemről.
Amíg 2millió ember tart el 10milliót addig erre szemernyi esély sincs.
Előzmény: vadonka (19) -1 VÁLASZ
jakatta 2015. 04. 07. 13:33 | #26
Nem kell vállalkozónak lenned, elég ha olyan tudsz, ami a piacon nagyon jól eladható. Persze ezért sokat kell tanulnod, néha hétvégén is dolgoznod, de akkor Te is kereshetsz mondjuk 500e-et (vagy még többet) nettóban, legálisan, itthon, Magyarországon.
+1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 04. 07. 13:22 | #25

Példa sikeres vállalkozókra:

https://www.youtube.com/watch?v=8o8XANwxVWI

rermo 2015. 04. 07. 13:15 | #24
...meg ez .....

http://www.origo.hu/gazdasag/20150407-tobb-mint-ketmilliarddal-nohet-a-polgarmesterek-fizetese.html


Válallkozás ...ugyan már ... politika , az igen !!!!!!!
Előzmény: rermo (23) 0 VÁLASZ
rermo 2015. 04. 07. 13:13 | #23
Persze " elméletileg " el lehet vitatkozni , hogy most ez így van vagy nincs így de a valóság akkor is ez :

http://www.origo.hu/gazdasag/20150403-simicska-m4-est-epit-de-kartellgyanut-vizsgal-a-kormany.html



gabesz666 2015. 04. 07. 12:54 | #22
Ha mindenki sikeres vállalkozó lenne magyarországon az csodálatos lenne, azonban az eltérő háttér, gondolkodásmód és képességek miatt ez elég valószínűtlen. Vegyünk egy példát. A friss diplomások nagy többségének lenne lehetősége, képessége úgy dönteni, hogy megcsinálja a doktori fokozatot. Elvégezve a doktori iskolát számos új lehetőség nyílik meg az ember előtt. A nagy többség mégsem így dönt. Hogy miért van ez az egyéni szituáció függvénye. A lényeg viszont, hogy van egy halmaz ember, akik előtt mind ott a lehetőség, hogy javítsanak az életükön, azonban mégsem teszi meg ezt mindenki. Ugyanígy van ez a vállalkozással is. A lehetőség a nagy többség számára adott. (csak hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb vállalkozási formát említsem: KATA) De mások vagyunk, más a motivációnk és a célunk. Egy kisgyerekes anyuka nem fog napi 14 órát a vállalkozása építésével tölteni, mert neki fontosabb, hogy a gyerekével lehessen. Egy élsportoló nem feltétlenül tud időt szakítani az edzés mellett erre. De van olyan is, akinek szimplán csak megfelel a kényelmes 8 órás állása, aminél több erőfeszítést nem akar megtenni. Hangsúlyozom, ez egyéni célok függvénye, nem feltétlenül lustaság. Ebből kifolyólag alkalmazottak mindig lesznek, amíg világ a világ.
Előzmény: vadonka (19) +2 VÁLASZ
brandboy 2015. 04. 07. 12:02 | #21
Aki azt hiszi, hog majd mindenki vállalkozó lesz egy járható út, az hülye.

Múltkor olvastam egy összehasonlító írást Ausztria, és Magyarország között, ami sokkal jobban megfogalmazta a gazdasági lemaradásunk okait.
Megkerestem ez az:
http://www.iranyausztria.hu/miert-keres-tobbet-egy-osztrak-mint-egy-magyar/


lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 04. 07. 12:02 | #20
Alapjában véve egyetértek a cikkel, a fő mondanivalóban, hogy tegyünk magunkért, ne másokat okoljunk a sikertelenségünkért. De közben elnézem magamat, többször is akartam vállalkozni, de sose volt rá pénzem. Amit a rendes munkával kerestem, az mindig ment a rezsibe, a kajába. Nyaralni nem szoktam, illetve itthon nagyon gazdaságosan. Moziba nem járok. Szóval nem szórom a pénzt, nem azért nincsen. Próbáltam jobb, fizetősebb munkát is keresni, de nem sikerült. Egyébként is, a jobban fizetős munkában sokat kell dolgozni, ott ideje sem lenne az embernek vállalkozni. Nem örököltem sajnos, és nem is tudnék senkitől pénzt kérni. Annak idején, amikor a főiskolán üzleti terveket kellett csinálni olyan könnyen beírta az ember, hogy kapok a banktól két milliót, elindítom a vállalkozást, adok magamnak minimális fizetést, öt évig nem keresek semmit, de utána megtérül. Papíron nagyon megy.

Szóval igaza van a cikknek, csak abban nem, hogy nem mindenki teheti meg, hogy gondolja magát és vállalkozást indít. Egész egyszerűen nem így működik a világ.
+1 VÁLASZ
vadonka 2015. 04. 07. 12:02 | #19
Gondolkozzatok már! Ha mindenki (sikeres) vállalkozó lenne aki kik lennének alkalmazottak? Mert ugye nem vállalkozások meg kft-k kellenek hanem sok sok sok alkalmazott. A cikk író egy utópisztikus helyzetet fest le ami egyszerűen nem életszerű. Már így is túl sok a vállalkozás, cégek a piacon, ellenben nagy munkaerő hiány van a szakképzett munkavállalókból. Soha nem fog ez az ország sehova se jutni ha sorban kivándorol minden jó szakember. Persze adócsalva meg összelopva fiktív számlázva adhatnék én is magamnak fél millás fizut...Úgy látom sok ember szeme előtt valami ellenző van és nem lát ki mögüle. A cikk írójával az élen.
+2 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 11:56 | #18
Egyébként nagyon kapcsolódik ehhez a cikkhez:
http://ize.hu/comments.php?post_id=30291
Ugyanaz a hozzáállás most is és akkor is.
-1 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 11:53 | #17
Megint egyetértünk. Lassan ez kezd uncsi lenni.
Mindjárt be is küldök egy feministás cikket h újra anyázhassuk egymást. ;-D
Előzmény: tjunior (14) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 04. 07. 11:49 | #16
A cikíró minden szavával egyetértek.
De az egyik hozzászóló reagálása is nagyon tetszett:

'Én egy lassan 17 éves középiskolás lány vagyok. Ezeket a dolgokat, amiket Ön leírt, az iskolában is megtapasztaltam. Lehet, hogy ez még nem a munka világa, de minden az iskolából indul ki. Sok osztálytársam elvárja, hogy mindent alátegyenek. A tanár ne adjon házit, a szülő adjon neki elég zsebpénzt és vegyen neki autót, ha meglesz a jogsi, de ő maga nem tesz szinte semmit. Házit nem írnak, tanulni nem tanulnak. Persze jönnek hozzám nyafogni, hogy adjam oda a házit, amit régebben odaadtam, mostanában már nem szoktam. Próbálom őket győzködni, hogy kezdjenek el tanulni, de általában az a válasz, hogy nekik nem megy, ők nem értik stb.. Ha tovább győzködöm őket, jön a szemrehányás, hogy nekem könnyű, mert én jól tanulok, hogy nekem minden a fejembe megy, pedig ez nem így van.
Most valószínűleg azt gondolja, az aki olvassa ezt a hozzászólást, hogy nekünk iskolásoknak bezzeg könnyű, pedig ez egyáltalán nem igaz. Mi heti 42 órát minimum dolgozunk, de ezen kívül még otthon is kell tanulni délután és van, hogy egész hétvégén alig van szabadidőnk. Ezt nem azért írom le, mert panaszkodom, tudom, hogy dolgoznom kell a sikerért. Nem szabad nyavalyogni, hogy nekem ez nem megy, ha nem sikerül, keményebben kell dolgozni és meg lesz az eredménye. Úgy gondolom, hogy ez a munka világában sincs másképp.
Apám példáját látom mindig magam előtt. Ő sokat tanult, és bizony sokáig ennek nem volt eredménye. Néha alig tudott eltartani minket (5-en vagyunk testvérek), szűkölködnünk kellett. De mára minden helyrejött és nem azért mert szerencsénk volt, hanem azért mert apám megdolgozott érte.
Összességében én úgy gondolom, hogy minden csak szorgalom és tudás kérdése. A tudást természetesen csak tanulás útján lehet megszerezni. Na és persze fontos a pozitív hozzáállás és a kitartás.
Egyébként szeretném kijavítani a cikk íróját. Én nem nevezném ezt a gondolkodásmódot magyarnak, mert ez nemcsak Magyarországon van jelen, hanem nagyon sok másik országban, na meg persze nem minden magyar ember ilyen.'


Tényleg ilyen a társadalmunk.
Tele van olyan emberekkel akik mindenért másokat okolnak önmaguk helyett.
A szocializmus már csak ilyen. Nem tanít meg h felelősséget vállaljunk önmagunkért.
3m3ricus 2015. 04. 07. 10:47 | #15
Erre ez a kép jutott eszembe:
http://lolzbook.com/2014/08/blame-us/
:) :) :)
Előzmény: tjunior (14) -1 VÁLASZ
tjunior 2015. 04. 07. 10:45 | #14
Kicsit tágabban értelmezve, mint konkrétan egy vállalkozás elindítása vagy hasonló, nagyrészt egyet tudok érteni a cikkel. Nem hiszem, hogy Magyarország menthetetlen lenne, de amíg nem lesz szemléletváltás addig keserves lesz. Amíg azt azt gondoljuk, hogy az ország állapotáért elsősorban nem mi vagyunk a felelősek ( hanem az IMF, a nyugat, a kelet, a zsidók, a pirézek, akárkicsodák stb.) addig marad a kupleráj.
+1 VÁLASZ
3m3ricus 2015. 04. 07. 10:27 | #13
ÉS mit oldasz meg vele? Ugyanaz a keménykedő balfasz maradsz...
Előzmény: Árnyangyal (11) 0 VÁLASZ
3m3ricus 2015. 04. 07. 10:27 | #12
Jó összefoglalás és teljes mértékben igaz!
Egyébként egy igen érdekes dologra hívnám fel a figyelmet. A magyar nyelvnek némely szava eléggé kifejező, ha még fel se fogja a legtöbb ember a tartalmát. Tehát, ha valaki munkát vagyis állást keres, akkor ne is csodálkozzon,hogy megmarad egy szinten. Az állásból sose lesz haladás... :) :) :)
Előzmény: gabesz666 (8) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2015. 04. 07. 10:25 | #11
Na én is kedvet kaptam a vállalkozás indításhoz. Pénzért ilyen és hasonló cikkírókat részesítenék fizikai kommentelésben (verés). Ha valaki úgy érzi egy kicsit erőteljesebb nyomatékot adna a véleményének én némi KP-ért segítenék. Lehetne fényképes és videós komment is, némi felárért!!!!!
-1 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 04. 07. 10:06 | #10
Egyetértek, itt is látszik a hozzászólásokban a negatív hozzáállás. Ha Edison úgy állt volna az ötletéhez, hogy úgyse fog sikerülni, akkor most sötétben tapogatóznánk éjszaka. Persze ez is egy kisarkítás, mert akkor más találta volna fel. A lényeg, hogy ő meg akarta csinálni, és több száz próbálkozás után sem adta fel, míg végül sikerült egyet működésre bírnia, mert a problémát akarta megoldani, nem pedig az indokokat keresni, hogy miért nem fog úgysem sikerülni.
Előzmény: gabesz666 (8) +1 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2015. 04. 07. 10:01 | #9
Annyiban egyetértek a cikkel, és tényleg csak annyiban(!), hogy manapság nagy divat mindenki mást hibáztatni az ember szerencsétlenségért, csak magunkat nem. (Egy erős példa: "Mindenki más hibás azért, mert hajléktalan lettem, vagy elhagyott a családom, vagy egy koszos lyukban lakom, csak én és az alkoholizmusom nem." Pedig sok dolog ellen tudna tenni az ember, csak éppen kényelmesebb várni a sült galambot a szánkba. Sokat hallottam már, hogy "Semmi baj szívem/fiam/anyám stb., majd megoldódik". Pedig k*rvára semmi nem oldódik meg magától csak ha hozzálátok, és megoldom a problémát. És sajnos ez a gondolkodás egyre gyakoribb a fiatalok körében. Már csak az a kérdés, mi lesz így velünk 30 év múlva.

Viszont az cikkben példaként vett üzlet annyiban tényleg nem igazán járható ma, hogy nagyon telített a piac, és kicsikét ki van sarkítva a cikk, meg túlokoskodva. Viszont sztem a cikknek nem is ez a konkrét példa a fő mondanivalója, hanem az, hogy ha akar az ember valamit tenni kell érte.
+2 VÁLASZ
gabesz666 2015. 04. 07. 09:59 | #8
Az itteni kommenteket olvasva nyilvánvalóvá vált a cikk igazságtartalma. Továbbra is a külső körülmények jelennek meg nagyjából mindegyik hozzászólásban. Telített a piac, a nav mindent visz és persze óriási a kockázat is. A sikeres vállalkozó (vagy úgy általában a sikeres személyiség) nem azt keresi, hogy hogyan nem vagy miért nem lehet megcsinálni az adott dolgot, hanem talál egy utat hozzá. És igen, ez nem lesz könnyű, ezt a cikk írója sem állítja. Hiába indítasz egy 26 ezredik kisboltot vagy fénymásolószalont, mert nem fog menni. Ha nem innovatív a terméked, akkor maximum eltengsz a piacon, mert lesz 10 másik, aki ugyanazt kínálja és még lehet, hogy jobb minőségben vagy olcsóbban is. Találj ki valami újat. Amire szükség van. Ami értéket ad az embereknek. És emellett tegyél bele rengeteg időt. Mert a profi munkához és a tanuláshoz idő kell. Ha ez megvan, akkor nem lesz gondod a konkurenciával, sem a NAV-al és a kereslettel sem. Persze amikor megjelenik a fiatal, sikeres vállalkozó az újságban a nagyszerű újítással, akkor a magyar ember szívesebben mondja azt, hogy "hát persze, mert bezzeg neki...", meg "szerencséje volt". Lehet ezt mondani, de a végeredmény önmagáért beszél. A többi meg csak rizsa.
+1 VÁLASZ
rermo 2015. 04. 07. 08:58 | #7
Okoskodás a négyzeten ...mit négyzeten a köbön . Hülyeség azt hinni hogy Magyarország működne mint 10 000 000 bizniszelő seftelő vállalkozó országa ( ma csak így tud működni egy kisvállalkozás ) .

Persze vannak benne logikus elemek de összességben egy agymenés .

Nézzük csak a múlt század amerikáját , mitől volt ott akkora a felvirágzás és a vállalkozózi kedv ??? Hát a bevándolás miatt . Olyan embeek érkeztek az országba akik elégedetlenek voltak a sorsukkal mertek vállalkozni ...már csak a tengeren túli utazásra is .... tehát a vállakozó kedvű emberek elmentek Európábol Amerikába . Persze ott is kellett a lehetőség és az az ország meg is adta .


Itt nálunk mi van ??? ..... egyrészt elmentek a vállakozó kedvő emberek a 20 -as években , aztán 56-ban .... aztán meg 2010- től folyamatosan .
+1 VÁLASZ
ivivan 2015. 04. 07. 08:49 | #6
Két gondolat:
1, a fiatalokat az első példában nem azzal a pár nm fóliával segítették a szülei, hanem azzal, hogy eltartották Őket addig, amíg felfut a vállalkozás. Egy induló vállalkozás mindig veszteséges. 1-2 év, néha több is kell ahhoz, hogy legalább minimális pénzt hozzon. Ha addig nincs más bevétel forrás, akkor a cég becsődöl, mert a vállalkozó több pénzt vesz majd ki a cégből, mint amennyit lehetne. Persze szülői segítség nélkül is lehet ezt, csak mire összejön annyi pénz, hogy el tudd indítani a vállalkozást és 1-2 évig meg is élj úgy, hogy ne kelljen a vállalkozásból pénzt kivenni, addigra nem 25 éves, hanem 45 éves leszel. És akkor már sokkal nehezebb napi 10-12 órákat dolgozni...
2, egy sima vállalkozás óriási kockázattal jár. Máshol is, de Magyarországon különösen. Jó, ha 1%-a a vállalkozásoknak sikeres lesz annyira, hogy legalább a megélhetését megtermelje a vállalkozónak. És közben a teljes vagyonát kockáztatja. Kb olyan, mintha mindenedet eladnád (lakás, autó, telefon, tévé - minden) és lottót vennél belőle. Ha nyersz, akkor te vagy a király, hiszen néhány hét alatt meg 100x-oztad a vagyonodat. Ha nem nyersz, akkor lúzer vagy és mehetsz a híd alá...
hawkeye
hawkeye 2015. 04. 07. 08:33 | #5

Egyetértek!

Egyetlen apró kiegészítés: ...fizetőképes(!) kereslet....

A többi stimmel.
Előzmény: Hantaboy (4) 0 VÁLASZ
Hantaboy
Hantaboy 2015. 04. 07. 08:22 | #4
Úgy kb a feléig olvastam el, de tovább már nem láttam értelmét, mert a cikk írója csak az egyik oldalát nézte meg a dolognak.
A MAI világban egy sikeres vállalkozáshoz két dolog kell: hiány és kereslet. Ha egy termék/szolgáltatás nem bír ezen két jelzővel egyszerre, akkor legjobb esetben is csak minimális hasznot fog hozni. Azért, mert lehet valamire kereslet, ha más is kínálja, akkor már a telített piacról beszélhetünk. És lehet valamiből hiány, ha a kutya sem hajlandó fizetni érte, mert túl drágának találja, vagy éppenséggel csak a vállalkozó szerint hiánycikk.

Arról nem beszélve, hogy hány ellenpéldát tudnék felhozni, hogy valaki nem siránkozott, hanem megpróbálta ( akár mindenét kockára téve) és nem jött össze neki. Ezek nem feltétlen kerülnek be a hírekbe, mert nem emiatt ül ott a magyar a tv előtt, hanem a maúnika meg a valag világ miatt. Nem egy ismerősöm indult a 0-ról többször is, mert "túl nagyot álmodott" és a rokonai, ismerősei segítségével vergődött vissza a munkás életbe, ahonnan aztán vagy megint megpróbálta vagy nem.
Videotéka, használt ruha kereskedés, étterem, gyors kajálda, kocsma, egyéni vállalkozás - turizmus és még egy jó pár dolog, amivel most indulni nem a legjobb befektetés.

Ja, a Questor-t majdnem kifelejtettem a lista végéről ;)
+1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 04. 07. 07:50 | #3

A cikk írója vendéglátós szakmenedzser. Azaz olyan valaki, aki másokat menedzsel, saját kockázat nélkül. Közönségesebben: más f@rkával veri a csalánt...

Például azért arra kíváncsi lennék, hogy mit tenne, amikor jönnek a vendéglátóhelyére az ukránok a védelmi pénzért.
Ja, hogy ilyen nincsen neki? Vajon miért is? Lmf...

De nem is kell maffia! Annak ott az állam. Ha valakinek Mo-n cége, vállalkozása műxik, tudja miről beszélek. A NAV mindent visz... :)

Meg kell még említenem az alkalmazottakat is. Ők tele torokból ordítanak, amíg nincs munkájuk. Aztán mikor lesz, akkor úgy állnak hozzá, hogy más is odaférjen. Helyettük...

Lehetne folytatni napestig, hogy az elmúlt negyedszázadban kik, és miért lehetetlenítették el a magyar gazdaságot, és rekesztették ki a tisztességesen vállakozni kívánókat.

Az is megérne egy misét, hogy mennyi működő cég ment tönkre, amikor az "öreg" nyugdíjba ment, és odatette pereputtyát a cége élére.

Szerteágazó téma ez. Szubjektíve csak annyit, hogy ha nekem csak itthon működne a cégem, már rég felköthettem volna magam...

vadonka 2015. 04. 07. 07:26 | #2
Egyébként én próbáltam vállalkozni, egyedül is másokkal is. Mind ugyanúgy végződött. Olyan alacsony áron tudtunk volna csak a már meglévő konkurencia alá menni ami már ráfizetés lett volna. Itthon dolgozom egy viszonylag jól fizető napi 8 órás (ennyivel is vagyok bejelentve) főállással. Ha próbálkozni akarnék mással akkor az csak külföld lenne. Ott meg akármi ami a horogra akad. Itthon eszembe se jutna már.
vadonka 2015. 04. 07. 07:20 | #1
A cikkben leírt eset kb 10000-ből egyszer fordul elő. Mára már annyira telített minden téren a piac, hogy szinte minden területet lefed egy már meglévő cég amelyiknek sok más mellett ez vagy az a pofilja és ez akkor derül ki amikor te egyszemélyes vállalkozásként nekifutnál. Már takarítói állás sincs mert erre szakosodott cégek adják bérbe a takarítókat ami sokkal kevesebbe fáj a megrendelőnek. Így aztán vagy elteng az ember középszerű alvállalkozóként és másoktól függ vagy előbb utóbb beolvad valahova és akkor ugyanúgy alkalmazott lesz. Ez a cikk egy nagy baromság. Ezelőtt 20 évvel még megállta volna a helyét de ma már... Olyan ez mint a piramis játék, aki a tetején vagy legalábbis fentebb van valahol az jól jár, aki most kezdi az alján annak esélye sincs. 20 éve még nem volt ilyen telített a piac, el lehetett indulni bármivel. De igazán az járt jól aki a rendszerváltásnál nagyot szakított és el tudott indítani egy jövedelmező vállalkozást. Más országokban lehet attól még próbálkozni, de itthon hacsak nem kiegészítő keresetnek kell az embernek főállás mellé akkor garantált az éhenhalás, mert megélni ma már kezdő vállalkozóként idehaza lehetetlen.
-1 VÁLASZ