Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 02. 04. 07:13 | #7
Én úgy értelmeztem a fenti cikket, hogy ha valaki metéltetni akarja a gyerekét, akkor fel kell ajánlani, hogy azt a kórházban tegye. Persze kérdés az, hogy eleve meg kell kérdezni? 3 kiló negyven, akarja metélni? Ez azért így furcsa, mert ezzel azt fejezik ki, hogy természetes.
Előzmény: daveman (6) 0 VÁLASZ
daveman
daveman 2015. 02. 03. 21:29 | #6
Szerintem egyáltalán nincs túllihegve ez a dolog. Sőt! Csak megítélés kérdése - és szerintem a többség ezt nem tudja helyesen megítélni -, de majdnem olyan, mintha a kisujjából egy percet levágnának.

Ámerikában (a Zusában) a körülmetélésének sajnos elég nagy "divatja" van, és nem csak a zsidó származású családokban. Ez ott szinte hétköznapi dolog. Sőt, inkább a körülmetéletlen pasi a ritkább. Azonban egyre több cikk jelenik meg a neten a körülmetélés káros és negatív mellékhatásairól, és rengeteg fórum létezik, ahol nem egy körülmetélt férfi beszámolt már róla, miért is élik meg csonkításnak ezt. Sőt, nem csak hiányosságként élik meg ezt, komoly hátrányokról, adott esetekben szövődményekről is írnak. És ez már egy jó ideje téma a 20-30-as és 40-es korosztályú férfiak között, akik egyre többen merik vállalni a net nyilvánossága előtt problémáikat - és mind tudjuk, hogy névtelenül a neten bátrabbak és sokkal őszintébbek vagyunk. Sok férfi a farkát is lefotózza, hogy megmutassa, nem feltétlenül az a körülmetélt pénisz az átlag, amit a pornó filmekben látunk. (De majd erről picit később.)

Általában két dolog körül megy a téma. Egyrészt, mivel a makkot a fityma eltávolítása után nem védi semmi, az évek alatt egy másfajta, vastagabb bőrszövet alakul ki a makk felszínén, és az közel sem olyan érzékeny a fizikai stimulusokra szex közben, mint azoké, akiknek fitymájuk van. Így egyre jobban terjed el, hogy orvosi segítséggel újra "fitymássá" teszik a péniszüket ezek a pasik (általában a megmaradt bőr részt tágítják-nyújtják ki egy viszonylag hosszabb idő alatt). Akik ilyen műtéten esnek át, gyakran hangsúlyozzák (a gyógyulási/regenerálódási idő után), hogy nem is gondolták volna, hogy milyen óriási funkciója van a fitymának szex közben, legalábbis, ami a gyönyörforrást jelenti. Ég és föld a külömbség, vallják ők.

Másrészről viszont a férfiaknak is sokat árt a pornó filmekben látható fals testképet sugárzó körülmetélt farkak, amik a valóságban - ahogy már írtam - nem túl gyakoriak. (Tulajdonképpen ez ugyanaz a divatőrület, mint a nőknél a túl hosszú, kilogó kisajkak leoperáltatása, ugyanis a pornó filmekben, erotikus képeken csak "tökéletes" punci szerepel.) A való életben viszont nem ez a gyakoribb jelenség. Eleve vannak alapvető természetes eltérések, akárcsak kéz formájában, arcformában, stb. (és nem, nem akarok itt Mr. Garrsion módjára regényt írni a péniszekről, úgyhogy aki ezt nem tudja, nézzen utána maga!), de az is idetartozik, hogy bármennyire is kórházi körülmények között végzik a beavatkozást, születnek esztétikailag csúnya péniszek is egy körülmetélés után. Van, hogy enyhébb/durvább hegek maradnak, megvastagodott bőr a vágásnál, dudorok, ráncok, amorf alakok is előfordulnak. Sőt arról is írtak, hogy voltak olyanok, akiknek a makkja is sérült, és később, az évek alatt körben összenőtt a pénisztesttel, így tulajdonképpen nem is volt egy különálló makkjuk. Arról nem is beszélve, hogy a beszámolók alapján a helytelenül elvégzett, vagy nem megfelelő körülmények között gyógyuló körülmetélt pénisz jelentősen nagyobb kockázatnak van kitéve a különböző bőrdaganatok megjelenése szempontjából. Ne felejtsük el, az esetek igen jelentős többségében ezt kisgyermekkorban végzik el, ahol adott esetben egy fiatal, friss, tapasztalatlan szülőre van bízva annak a sebnek a gondozása, miközben sok szülő még az olyan természetes gyógyulási folyamatra sem figyel oda mindig tisztességesen, mint az elszáradó, majd egy idő után magától leeső köldökcsonk.

Persze rengetegen érvelnek a körülmetélés mellett, sokan élnek, akiknek soha, semmi problémájuk nem volt ebből, ez azért hozzátartozik az igazsághoz. Ilyen is van. Talán ez a gyakoribb is. Tudjuk: aki meg van elégedve valamivel, az nem szól, azt alapnak veszi. Gyakran persze említik a tisztálkodási problémát is, de egy nyugati típusú társadalmakban (és most nem a 3. világban nyomorgókról beszélek - bár ott sem biztos, hogy ez a megoldás) csupán odafigyelés, higiénia, rendszeresség és szoktatás kérdése a gyereknél. De! Ha már ilyen nagy számban fordulnak elő a fent leírt esetek... nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. És ki tudja, hányan maradnak csöndbe életük végéig egy ilyen probléma miatt.

És még egy fontos dolog! Én nagyon régóta mondom, hogy a vallások alapvetően károsak. Nincs kivétel: mind az! Egytől egyig. A hétköznapjainkban is olyan helyeken jelennek meg, ahol nem is számítanánk rá, beszivárognak mindenhová. Íme egy újabb példa: a körülmetélés. Semmi szükség nincs rá, teljesen felesleges. Pláne csecsemő vagy gyerekkorban. Ha valaki a fitymájától meg akar válni, azt tegye felnőtt fejjel, amikor már tudatában van, hogy mit tesz, amikor már saját maga a felelőse döntésének.

És, hogy véleményem szerint mi is a csecsemők körülmetélés? Ne szépítsük a dolgot, vallás ide, vallás oda, ideológia így, divat úgy, ez bizony a gyermek megcsonkítása! Sőt, ha úgy tetszik, erőszaktétel a gyermek ellen! És nálam ez nagyon hasonló kategóriába esik, mint a pedofília, a magatehetetlen, mozgásában teljesen korlátozottak és/vagy a szellemi fogyatékosok szexuális bántalmazása: ez bizony kiemelt bűncselekménynek számít(ana, ha létezne erre jog szabályozás, de sajnos nem létezik)!

Viszont fontos: ahol (sajnos!!!) az adott vallás előírja a családnak a kisfiúk körülmetélést, ott bizony tessék steril, kórházi körülmények között megcsinálni, ne egy vén, koszos kezű rabbi, kétes eredetű és tisztaságú eszközökkel egy zsinagóga közepén metéljen gyereket! Ha erről szól a törvényi szabályozás, akkor az orvosoknak ezúttal nincs igaza - jogilag, teszem hozzá. Mert így pont, hogy nekik kéne segíteniük, ugyanis, ha a gyereken így is úgy is elvégzik majd a körülmetélést (legyen az jogos vallási szabadságra tekintettel, vagy illegális gyermekbántalmazás címén), azt jobb, ha ellenőrzött körülmények között, hozzáértő szakemberek segítségével teszik. Ha jól értettem, a cikk is erre tér ki: egy illegális, rituális szertartáson elvégzett körülmetélés során halt meg a csecsemő. Morálisan igazat adok persze az orvosoknak, teljesen egyet is értek velük, de amíg a vallásokat nem tiltják be, amíg máshogy nem szabályozzák őket, addig az orvosi esküjük arra kötelezi őket, hogy védjék meg a csecsemőket a kontároktól: még akkor is, ha nekik kell a beavatkozást elvégezniük. Sajnos a jog, a morál, az erkölcs és az etika a való életben csak nagyon szerencsés esetben találkoznak.
Előzmény: lilaflexninja (5) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 02. 03. 08:02 | #5
Azért egy kicsit túl van lihegve ez a körülmetélés dolog, mert nem a kisujját vágják le a gyereknek, nem a farkát, hanem a fitymáját, ami nem annyira fontos része az emberi testnek. Most arról lehet vitatkozni, hogy amúgy hasznos-e vagy sem. Max azt tudom elképzelni, hogy legalább nem gyűlik be a piszok alá, ha nincs, de hát mosdani kell nem metélni. Nem tudom, hogy fáj-e a kisgyereknek, el tudom képzelni, hogy igen, szóval ilyen szempontból genyaság, de gondolom két hét múlva nem is emlékszik rá. Nem hiszem, hogy körülmetélt (és nem csak zsidók) férfiak milliói hiányt éreznének felnőtt korukban, csak mert odalett a fityma. Vagy kamaszkorukban ezért valami gondjuk lenne. Normális ember eleve nem teszi ki a gyerekét ilyennek, mert eszébe se jut. Ahol meg ez vallási szokás, ott elfogadják.

Viszont, ha már úgyis megcsinálják, akkor jobb kórházban, bár a vallási szempontnak nem biztos, hogy megfelel a kórház. De akkor is, nem jobb ha szakember végzi steril körülmények között?

Az viszont már megint más kérdés, hogy felütötte a fejét az a trend, hogy nem vallásos embereknek is eszébe jut, hogy ez jó dolog, meg hogy egészségesebb.


leha 2015. 02. 03. 06:39 | #4
az a kérdés, hogy mit gondol erről a gyámhivatal? (tudom, hogy ott és itt nem feltétlenül működik a dolog ugyanúgy)

mert ha a dédi meghal és a gyerekre hagy egy vidéki parasztházat, akkor azt eladni komoly kaland, mert a gyámhivatal bizony árgus szemekkel vigyáz a te gyereked vagyonára.
és a fitymája? és ha valláskárosult lesz??? az smafu?
sergi 2015. 02. 02. 20:43 | #3
Hogy lehet ez egyáltalán kérdés bárhol Európában?
kissfreezer 2015. 02. 02. 19:51 | #2
A norvég orvosok elutasítják a fiúk körülmetélését? Ez antiszemitizmus!
http://i.ytimg.com/vi/75yrOfUZYnk/maxresdefault.jpg
Hantaboy
Hantaboy 2015. 02. 02. 17:39 | #1
Igazuk van. Szegény gyerek még azt sem tudja, hogy mi van, de már is egy visszavonhatatlan műtéttel terhelik szegényt. Abba bele sem gondolva, hogy mi van, ha Ő ezt mégsem szerette volna. Szerencsére nem ilyen családban nőttem fel, de biztos nem bocsájtottam volna meg a szüleimnek az ilyenféle csonkítást.

A vallásos fanatikusoknak pedig üzenem, hogy ha Isten nem akarja, hogy fitymája legyen a férfiaknak, akkor miért teremtette azzal őket?
+3 VÁLASZ