Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
suvomi 2015. 01. 05. 20:37 | #21
Ezt a faszságot... Tehát a 10-en élő várandós anya dögöljön meg, ha épp nincs pénze fizetni a közöset, de az elsőn élő 20 éves késhet vele. Aha. Bazd meg.


//A példák direkt ennyire sarkítottak.//
lilaflexninja
lilaflexninja 2015. 01. 05. 11:49 | #20
Azért emlékezzünk meg egy kicsit a cikk végéről is, hogy a nem fizetőknél kártyás víz és gáz óra van. Ez azért nagyon jó ötlet, főleg, ha takarékoskodnak is, ahogy fizetni kell. Ennél jobb megoldás szerintem nincs is. Ha fizetsz fogyasztasz. És nem halmozol tartozást.

A liftes telefon is jó, bár tényleg, ha a rokon jön mi van. Ha elhagytam a telefonom, ha díjas a híva, akkor azért szenyaság, de el tudom képzelni azt is, hogy mondjuk ingyenes a hívás. Vagy levonódik a közös költségből, az még tisztességes is lenne.
Dmckayals 2015. 01. 05. 11:15 | #19
Én alapvetően jó ötletnek tartom, mert így jobban tudja az ember motiválni a nemfizetőket. Ráadásul ahhoz, hogy működjön a rendszer, meg kell adni a telefonszámodat, amihez szükséges egy személyes találkozó a házmester és az adós között. Akkor meg már nem fog úgy odamenni senki, hogy csókolom, lógok 200.000-rel, de itt van egy tízes, meg 4 telefonszám.
Orvos, mentők, rendőrök, tűzoltók: Ha valakihez orvost hívnak, azt feltételezem, hogy a házból teszik és aki a házból hív mentőt, azt is tudja, hogy milyen módon megy. A következő hívás mehet a házmesterhez, amiben röviden tájékoztatja arról, hogy mindjárt jön egy villogós autó, ugyan tessék már őket a kapuban fogadni és felengedni őket. Ha nem hívással, akkor mondjuk annak a kulcsos kapcsolónak az elfordításával, ami azért van ott, hogy a mobilos engedélyező rendszert kiiktassa. Mellesleg a mentősöknek is csak felfelé segítség a lift, lefelé valószínűleg nem fogják beállítani a beteggel együtt a hordágyat.
A tűzoltóknak külön bekezdést írok. Ugyanis, ha az épületben tűz van, az elsődleges szabály, hogy a liftet nem szabad használni!
Pizzafutár esetében megtehető az, hogy a pizzafutár becsönget a kaputelefonon, emberünk beengedi, majd kb 30 mp múlva indít egy hívást, amivel a futár és az ebéd is fel tud jönni. Rokonoknál ugyanez a helyzet. Felcsörögnek a kaputelefonon és egy hívással felengedhetjük őket.
Hogy pénzbe kerül a hívás, igen, bizonyosan van díja. De havi szinten szerintem olcsóbb, mint más lakók helyett fizetni a rezsit, hogy meglegyen a számla a szolgáltató felé és ne kapcsolják ki az egész házban mondjuk a fűtést vagy a vizet. Ráadásul ki lehet tenni egy gyorshívóra a lift számát, hogy csomagokkal felpakolva is könnyen hívható legyen.
Nem szól a cikk a konkrét megvalósításról, de én úgy gondolom, hogy lefelé nem kell(ene) híváshoz kötni a működést, ez véleményem szerint ugyanis kisebb értékű szolgáltatás, mint felfelé liftezni, ráadásul a rendesen fizetőknek is kíméli a mobilszámláját.
izé012 2015. 01. 04. 13:13 | #18
Ne bennem keresd a hibát mert te nem értetted amit írtam.
Ahogy írod is négyzetméter alapján tudnak most is számázni pölö közös költség címén. Miért ne csinálhatná ugyanezt a számlázást továbbra is négyzetméter alapon csak a képvislelő helyett a szolgáltató? És akkor máris egyénileg menne ki a számla nem pedig a ház egésze fizetné. A fűtés meg a gáz lezárása egy lakásról meg azért még csak-csak kivitelezhető a legtöbb esetben egy közös rendszer esetén is. Már ha akarja valaki.

Tisztában vagyok az önbíráskodással. De ettől még működhet. Ha az állam nem hajlandó megoldani a közösségek problémáit akkor az emberek maguk veszik a kezükbe az életük irányítását.
Előzmény: hawkeye (12) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 01. 04. 13:08 | #17
'Csakis a ház egyedi fűtése a jó. Házközpontúan.'
Mert gondolod ilyenkor a fűtést felcsavaró ember plusz fűtését nem fizeti az aki lentebb csavarva tartja???

Nézd. Ha a mostani megoldással a közös költséget és a rezsiköltséget meg lehet oldani úgy h egyénileg megmondják h ki mennyivel tartozik akkor nyilván ugyanezt nem csak a házra vonatkoztatva hanem a szolgáltatóval egyeztetve is meg lehet csinálni.

Ha most a közös képviselő szedi be az _egyénileg meghatározott_ összeget akkor miért ne lehetne ugyanezt megcsinálni úgy h a szolgáltató szedje be ugyanezt az összeget?
Előzmény: zed911 (10) 0 VÁLASZ
ladislav 2015. 01. 04. 12:43 | #16
És amelyik emeletes társasházban nincs lift?
Előzmény: vadonka (15) 0 VÁLASZ
vadonka 2015. 01. 04. 09:42 | #15
De igaza van mindenkinek aki szerint ez rossz és törvénytelen. Csak egyszer forduljon elő, hogy azért hal meg valaki a 8-on mert nem tud hozzá felmenni a mentő időben...
vadonka 2015. 01. 04. 09:34 | #14
700e ft???? WTF? Ráadásul még hívogassak is hozzá ami éves szinten már jócskán meglátszik a telefon számlán is? Telepakolva szatyrokkal még kotorásszam a mobilt? Mindezt azért mert 1-2 lakó el van maradva a közös költséggel? Gratulálok!

Amúgy 10e ft-ért van bluetooth-os kapcsoló amit bárhova beépíthetsz és mindenféle okosmobilról vezérelhető, vagy akinek nincs az egy 5e ft-os távirányítóval. Még ha minden lakónak vesznek külön távirányítót akkor is töredék áron kijött volna ez a szarság.

Elképzelem a folyamatot:
- Te Józsi, kéne egy teló amit megbabrálhatunk. Van?
- Jah a lányomnak van egy régi nokiája jó lesz?
- Jó hát. Annyi kell csak, hogy a zümmögő motort rákötjük a liftvezérlőre és amikor hívják akkor kapcsolja.
- Te, hogy fog az ott megállni?
- Szigszalag te barom!
- Mennyit számlázunk ki érte?
- Szerintem 700 ropi nem pofátlan.
- Jah szerintem sem.

hawkeye
hawkeye 2015. 01. 04. 09:07 | #13

"Csak egy dolgozni hajlandó közös képviselő kellett hozzá.
Persze értem én hogy a lift letiltása a könnyebb módszer."

Azt hiszem, ez a lényeg.

A baj az, hogy egyre több a céges közös képviselet, amelyeknek abszolút nem érdeke, hogy jogi ügyekbe bonyolódjon a tartozókkal. A pénzét anélkül is megkapja. Jobb esetben. A rosszabbik a mutyi az adósokkal, hogy békén hagyja őket...

Előzmény: Gábor-79 (11) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 01. 04. 09:03 | #12

Láttál már közelről társasházat?

Abszolút tájékozatlan vagy. Egyrészt a számlázást illetően, hiszen ahol nem lehet egyedi mérést megvalósítani, ott most is nm, ill. légköbméter alapján számláznak.
Másrészt a szolgáltatások struktúrája is terra incognita számodra. Legtöbb helyen csak a villany mérése egyedi, a fűtés, a gáz, a szellőzés, ...stb. rendszere ezt nem teszi lehetővé.

Az önbíráskodást ma keményen büntetik. Az esetek túlnyomó többségében a hatalom ilyenkor az adós mellé áll, és a retorziót kilátásba helyezőt, vagy végrehajtót bünteti keményen. És nem haboznak ezek a génhulladékok a feljelentéssel, hiszen több esetben pl. ügyvéd az adós.

Az utolsó mondatoddal, bár igen pesszimista, teljesen egyet kell hogy értsek...

Előzmény: izé012 (9) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2015. 01. 04. 05:18 | #11
Az RFID kártya könnyedén másoltatható, csak egy kedves szomszéd kell hozzá.
De még mindig ott akad el a dolog hogy törvénytelen korlátozni másokat a szabadságában.
Márpedig ha a hozzám kiérkező orvos/rendőr/tűzoltó nem jut fel, mert nincs az adott lépcsőházhoz való RFID kártyája, akkor bizony igencsak sérül az élethez való jogom.
És már elnézést, de nem azért perkáltam le 10 milliót egy lakásért hogy ott korlátozzanak a mozgásban.

Érdekes, régebben a jelzálog terhelés elég jól működött. Csak egy dolgozni hajlandó közös képviselő kellett hozzá.
Persze értem én hogy a lift letiltása a könnyebb módszer.
Előzmény: zed911 (10) 0 VÁLASZ
zed911 2015. 01. 03. 23:15 | #10
Egész jó ötlet, de elég egy RFID-s kártyaolvasó is. Aki nem fizet annak meg letiltani.
Lift, szemét, tárolók, garázs stb...


Nem értek egyet veled. Alapból a fűtés úgy működik, hogy lent hideg van fent meleg.
Alul sokkal nagyobb radiátorok vannak egy panelben mint felül.
Pl egy oldalt fent lakót senki nem fűti körbe mígy egy középen lakót igen.
Sok a nyugdíjas aki letekeri és felöltözik amig egy gyerekes kénytelen fűteni. Akár 30 ezres különbségek is lehetnek.
Vannak akik vizes rongyot tekernek a mérőre és sorolhatnám.
Csakis a ház egyedi fűtése a jó. Házközpontúan. Napelemekkel a tetőn. De ha valaki nem vizet közös költséget akkor a villanyt ház szinten is le lehessen bontani pl. Egyből nincs nemfizető...
Előzmény: izé012 (9) 0 VÁLASZ
izé012 2015. 01. 03. 19:09 | #9
'Esetleg tudsz jobbat?'
A rezsit egyénileg kellene mérni minden eseteben. Akár egyedi vízóra/gázóra/villanyóra megoldással akár úgy h lakásnégyzetméter alapján határozzák meg a fogyasztást és az alapján számlázna a szolgáltató. Az utóbbihoz persze kellene törvényi háttér meg a szolgáltató közreműködése is de szerintem nem lenne kivitelezhetetlen. De az biztosan nem járható út h egyesek fizetik mások élősködését.

Egy ismerősömnél a társasházban a lakók maguk oldották meg a helyzetet. Először barátian elmagyarázták a két renitensnek h nem lesz jó ha nem fizetnek. Az egyik értett a szóból és fizetett. A másik először nem akart de mikor 8-10 ember dörömbölt az ajtaján este 9kor meg kilyukasztották a tárolóban a bicikligumit és szóltak neki h a következő a kocsi lesz akkor utána gyorsan fizetett ő is. :-)
Persze ez bizonyára nem helyes módszer viszont hatásos. Feltéve ha a fizető emberek többen vannak meg erősebbek a nem fizetőknél.


'A tisztességes embereknek meddig kell eltartani a parazitákat?'
Amíg össze nem omlik a társadalmunk ebben a liberális-szocialista-feminista szarhalmazban.
Előzmény: hawkeye (4) +1 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2015. 01. 03. 18:53 | #8
És persze azon ritka esetekről még nem is beszéltünk amikor valakinek nincs mobiltelefonja.
Mert öreg, rigolyás, nem szereti. Vagy lázadó természet. Fejlődésellenes.
Vagy egyszerűen csak elhagyta.
Netán hetente számot vált az őt zaklató egyéjszakás csajok miatt? :-D

Tegyük fel hogy ők mind fizették rendesen a közös költséget. Mégis ki vannak zárva a liftből.
Diszkrimináció-gyanús.

Gábor-79
Gábor-79 2015. 01. 03. 18:46 | #7
Most adta le a TV2. Jellemzően utána se néztek a jogi háttérnek, csak tálalták, mint spanyol viaszt, és hogy ez milyen jó dolog.
Érdekes mód a nyilatkozók mind nyugdíjasok voltak, és egyként méltatták a rendszert.
Gondolom még egyikük sem lett rosszul, hosszú percekig várva hogy a mentős rájöjjön a feljutás mikéntjére, amíg visszaszalad a mentőhöz a telefonért, tárcsáz, majd 40 másodpercig utazik. Ez egy infarktusnál igencsak komoly időveszteség.
Biztos vagyok benne hogy piszkosul fel lesznek háborodva ugyanezek az emberek amikor a postás megtagadja hogy a saját költségén telefonálgatva vigyen fel csomagot, inkább csak hagy egy cetlit, a címzett meg sétálhat be a postára.
Vagy mikor le kell jönni a pizzáért, mert tuti hogy egy futár sem fog mobilos lifttel időt húzni. (Ráadásul neki két hívás, egy fel, egy le.)
Aztán ott vannak a látogatók. Eléjük is le kell menni, ami mondjuk egy a mozgást igencsak fájlaló idősebb, vagy rokkant embernél igencsak kitolás.

És még pár példa:
-költözködés
-születésnap mondjuk 10-15 fővel.
-nagy bevásárlás, ahol lehet mondjuk 3-4 fordulót csinálni. (6-8 hívás)


És a legnyomósabb:
Kiürítés valamilyen veszély okán. Legyen az földrengés, gázszivárgás, vagy egy hatósági ellenőrzés.
Ott biztos jó lesz 150-200 embert le telefon-lifteztetni.

Ennél még a bilétás rendszer is jobb.
De akkor is törvénytelen!
hawkeye
hawkeye 2015. 01. 03. 16:20 | #6

Magyar jogrendszer...
A Kulcsár ügy 2002 óta húzódik...

Közös képviselet. Nálunk egy "vállalkozó", akinek nem volt elég a rengeteg teljesítés nélküli, vízügyi állami megrendelések sorozata (a pénzen osztoztak az állam megbízottjával), idővel felhalmozott közel 4 millió forint tartozást a társasházzal szemben.
Bíróságra került az ügy. Hogy ne kelljen fizetnie, hadjáratot indított a közös képviselő ellen, akit a tulajdonosok agyatlan része segítségével. bő másfél év alatt sikerült is leváltani.
Az új képviselővel már összejött a bevált mutyi, a társasház egy fillért se kapott, sőt, több százezres perköltséget ki kellett fizetnie.

Ha fél év alatt lezavarták volna a pert, minden másképp történt volna....


Előzmény: Gábor-79 (5) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2015. 01. 03. 11:14 | #5
Van működő módszer, még ha nem is a leghumánusabb.
Egyszerűen el kell adni a tartozást egy behajtó cégnek. Ők pedig nem szaroznak, behajtják a pénzt. Másodjára ha teheti nem fog tartozást felhalmozni.


Ez személyes tapasztalat. Rajtam így hajtott be a Nagy Magyar Távkamus cég olyan pénzeket amiket a bíróság jogtalannak ítélt.
Egyszerűen abban a pillanatban ahogy fogyasztóvédelemhez fordultam, az NMT eladta a tartozásom egy külsős behajtó cégnek, -akik 15 napon belül behajtottak, minden tárgyalás nélkül-, és mikor a bíróság kimondta a szabálytalan számlázást, ők már csak a vállukat vonogatták, hogy "intézzem a behajtó céggel".
Behajtó cég pedig lobogtatta a papírját, mondván hogy legálisan vették a tartozást.
Fizetnem kellett, aztán perelnem hogy viszontlássam a pénzem egy részét.

Egy időben az aktuális közös képviselet is alkalmazta ezt a módszert, és elég jól működött.
Sajnos leváltották őket, és az új vezetés a "beszéljük meg" módszer híve.

Előzmény: hawkeye (4) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2015. 01. 03. 10:26 | #4

Rossz ötlet, ez nyilvánvaló.

Esetleg tudsz jobbat?

Merthogy ott tartunk, hogy a társasházi tulajdonosok 20 - 40 százaléka nem fizeti a rá eső költségeket.
Egyik azért, mert a söröcske, borocska, drogocska előbbrevaló.
A másik, az aljasabb fajta tudna ugyan fizetni, bőven futná is rá neki, de megszokta, hogy másokon élősködik.

A tisztességes embereknek meddig kell eltartani a parazitákat?

Előzmény: Gábor-79 (3) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2015. 01. 02. 12:56 | #3
Nálunk is (Havanna ltp.) próbálkozott vele az önkormányzat, pár helyen be is építették, aztán villámgyorsan eltűntek, mikor pár ember rosszul lett, és nem jutott fel hozzá a körzeti orvos.
Amúgy teljesen törvénytelen, hiszen törvény írja elő a 4 emeletnél magasabb épületeknél a lift meglétét, és üzemképességét.
Ezt sem elvenni, sem korlátozni nem lehet, hiszen ezzel a személyi szabadságában korlátozzák a lakókat, de még inkább a hozzájuk látogatókat, illetőleg a hivatalos szerveket is.
Ráadásul egy RFID kártya lemásolása durván 600 ft.
+1 VÁLASZ
velo 2015. 01. 02. 12:50 | #2
ez akkora hülyeség, hogy el sem akarom hinni :D

Komolyan, mobiltelefonnal kell hívni egy számot, hogy felmehessen a lifttel? Mi van ha lemerült a mobilom? Mi van ha a mentőknek kellene feljutni a tizedikre? Mi van, ha többen laknak egy családban? Nem lett volna egyszerűbb mindenkinek adni egy RFID-s csipogót, és annak az egyedi számát tiltani / engedélyezni (pl nálunk az irodaházban a teherlift is csipogóval megy, hogy ne használja boldog-boldogtalan állandóan)?
És egyébként is: mi van ha a nemfizető szomszéd megvárja míg jön valamelyik fizető szomszéd és együtt megyünk fel? Nem fogja beengedni a liftbe? :D Amúgy telefonhívás díjköteles? És amúgy a liftben van térerő? :D Komolyan, nekem ez az egész marhaságnak tűnik...
AVIREX
AVIREX 2015. 01. 02. 12:32 | #1
Jo otlet, akik az elson laknak meg igen, eppen tesznek lehet az egeszre.