Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Resystanc3
Resystanc3 2014. 10. 05. 01:09 | #19
Jól mondod. :) Csak nagybetűvel kellett írnom és máris tudunk beszélgetni. Gyakrabban be kéne nyomnom a SHIFTET.
Előzmény: norbertvincze (18) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 10. 04. 23:22 | #18
ez leginkább azért lehet, mert kultúridegen. Látod, sok távol keleti tudás csak olyan mértékben jelenik meg a nyugati kultúrákban, amilyen szinten beilleszthető a nyugati gondolkodás hétköznapi sémáiba. Ezért lett a jógából is csak torna. Az ember látja, hogy a futnak, tornáznak az emberek, tudja hogy az jó, a kultúra alaprésze, ezért csak a mozgás kerül át a nagy tudáshalmazból az emberekhez.

amúgy prof. frecska ede beszél mindig erről a kultúrarrogancia problémáról, és hogy ezáltal mennyire elzárjuk magunkat az objektivitástól.
Előzmény: Resystanc3 (17) 0 VÁLASZ
Resystanc3
Resystanc3 2014. 10. 04. 22:41 | #17
Akkor mégiscsak érted.

Laza 10 éve foglalkozom vele. (nem, nem kínában tanulom, csak erősen foglalkoztat)

Jól látod a párhozamot, erre utaltam. Azért sokkal hihetőbb, ha te jössz rá, nem pedig én mondom el a megoldást. (hány meg hány vita volt, mert senki nem jött rá a megoldásra, ha meg elmondtam, akkor az volt a baj)

Az ajurvéda lényege a forrása, amiből ered. Az ájur életet jelent, a véda tudást, és sokkal régebbi, mint a kínaiak vagy az indiaiak. Az élet tudása sokkal többről szól, mint a gyógyítás. Olyan dolgokat takar ez a kifejezés, amiket nem is hinnél. Ezeket a védikus ember úgy hívja, hogy élet, a közönséges bennszülött meg csodának hívja. Aki tudja az életet, annak a gyógyítás a kisujjában van, csak max gyógyszerzabáló nyugati fejjel mindenkinek ennyi esik le. Ezt kéne tudniuk azoknak, akik a gyógyítással azonosítják, dehát egy MTI cikktől mit várjon az ember. Hasonló a helyzet az akupunktúrával is, hogy mennyire nincs semmi fogalmuk az embereknek semmiről, számomra az a csoda.
Előzmény: norbertvincze (16) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 10. 04. 21:35 | #16
hát, nem tudom te mennyit foglalkoztál ezzel az ajurvéda dologgal, de kb most számomra az jön le a kommentedből, hogy te úgy vélekedsz róla, mint a jóga rendszeréről. Van az amit a nyugati kultúra ismer (nyújtogatsz, és lélegzel), és van a jóga rendszer többi lépcsője ami út a szellemi fejlődéshez.

Én tudomásom szerint, az ajurvéda első célterülete az emberi egészség, és annak fenntartása az ajurvéda rendszerében található tudással, és ebbe beletartozik a gyógyászat/orvoslás is.

amúgy, ha megnézed a videót, Daubner úr el is magyarázza neked miről is szól ez az egész.
Előzmény: Resystanc3 (15) 0 VÁLASZ
Resystanc3
Resystanc3 2014. 10. 04. 20:03 | #15
:D

FIGYELJ!

AZ AJURVÉDA __NEM__ ORVOSLÁS.

CSAK EGY RÉSZESETE AZ ORVOSLÁS.

Nem írtam soha olyat, hogy lófütyit nem ér az ilyen orvoslás. Nem azt értsd, amit hinni akarsz, hanem amit jelent a szöveg. Egyáltalán nem gyógyászati vonatkozásban írtam a dolgokról, csak te akarod ezt kihozni belőle. Írtam jó pár példát, de minek...

Az ellen semmi kifogásom, hogy az ajurvéda gyógyászatnak egy nagy tudású valakijét megmutattad, csakhogy egyáltalán nem erről van szó, hanem arról, hogy mindenki összetéveszti az ajurvédát a gyógyászatos részesetével! (ezt a szót érted?)

Hogyha ezeket felfognád, beszélhetnénk róla, hogy akkor mi az az ajurvéda, ha nem ez. De amúgy ha rákeresnél, nem törne le a körmöd. Nem kifejezetten magyar oldalakat kell keresni, mert látod (látom), hogy a magyarok ilyenek, eldöntik maguknak, hogy valami micsoda, de ha nem az, akkor is az.
Előzmény: norbertvincze (14) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 10. 04. 19:42 | #14
fejtsd már ki légy szíves, hogy szerinted miről szól az ajurvéda orvoslás...


egyébként meg a videó arra vonatkozott, hogy itt dobálóztál olyan szavakkal, hogy lófütyit nem ér az ilyen gyógyászat. Daubner Béla szavait, aki egyébként a magyar tudományos pszichiátriai élet egyik legnagyobb alakja/volt alakja, én nem venném annyira komolytalannak.
Előzmény: Resystanc3 (13) 0 VÁLASZ
Resystanc3
Resystanc3 2014. 10. 04. 17:29 | #13
Az ajurvéda körüli dolgoknak csak részesete a gyógyítás, mint a shef iskolában a gőz. Az ajurvéda minőségében és jelentésében is totálisan más, mint amit itt a gyógyítás körül összemagyaráznak. Olyan ez, mintha a zene fogalomvilágát a hanghullámokra vonatkoztatnánk, mert az a zene. Hát nem.
Előzmény: norbertvincze (10) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 09. 27. 21:21 | #12
melyikre gondoldolsz a sok közül? :D
Előzmény: I. C. Wiener (11) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2014. 09. 27. 15:40 | #11
Amit a videóhoz kapcsolódóan ajánl a youtube, az "atomkemény" :D
Egek...
Előzmény: norbertvincze (10) 0 VÁLASZ
norbertvincze
Resystanc3
Resystanc3 2014. 09. 27. 04:21 | #9
Az ajurvédának semmi köze a gyógyításhoz, bármit is kamuznak össze a cikkben. Ez olyan, mint egy shef iskolánál azt állítani, hogy ott a felhőképződésről tanulnak.
-1 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2014. 09. 27. 02:42 | #8
Akupunktúra...?! Az első mértékadó kísérleten elvéreznének ezek a próbálkozások. De úgyis mismásolás lesz a vége, mint annyiszor...
A cikkel kapcsolatban: mondom én, hogy túl sok az egyetem/főiskola Magyarországon...
Előzmény: palinkaman (4) 0 VÁLASZ
Swordfish 2014. 09. 26. 18:43 | #7
Felesleges is egy megfázás miatt gyógyszerrel tömni magad, minimálisan rövidíti csak le a betegség lefolyását. Sok folyadék, c vitamin, természetes gyulladásgátlók (kamilla pl.). Ami nekem bevált az a házi paprikapálinka. Szilvapálinkába áztatva jóféle, brutál chili. 2-3 kupica mindig rendbetesz, ha megvagyok fázva. Sokan külön-külön is esküsznek rájuk, hát együtt meg biztos, hogy csak jó lehet. :)
Előzmény: PabY (6) 0 VÁLASZ
PabY 2014. 09. 26. 12:59 | #6
Én ha megfázok sose szedek be semmit, iszok pár kamilla, hársfateát meg eszek sok paprikát. Ugyanannyi idő alatt gyógyulok meg így mint mikor szedtem mindenféle szir-szart.
Előzmény: palinkaman (3) 0 VÁLASZ
thisisreal 2014. 09. 26. 09:17 | #5
Én elvégeztem az indiait. Vállalok auramasszázst, meg hölgyeknek mellnagyobbító masszázst!
palinkaman
palinkaman 2014. 09. 26. 09:13 | #4
Na, tehát a lényeg, és amit a 2 teljesen különböző hangvételű hozzászólásommal mondani akartam, hogy itt meg kellesz húzni a hatért, természetgyógyászat és kuruzslás között, ami elég nehéz ezen a területen. És az, hogy milyen színvonalú oktatás lesz, nagyban múlik ezen a határon. A kézrátétellel gyógyítást félóránként 5000-ért, vagy a "küldöm az energiát" valszeg nem kellene bevenni a tananyagba, inkább a kínai masszázst, akupunktúrát, keleti gyógyfőzetek készítését kellene tanítani, és tudományos alapot adni neki, esetleg kutatni is ezeket.
palinkaman
palinkaman 2014. 09. 26. 09:04 | #3
Nem rossz dolgok am ezek, csak a mai modern embernek kicsit nehéz befogadni, hogy egy bödön gyógyszer elszedése nélkül is meg lehet gyógyulni. Sok jó dolog van az alternatív gyógyászatban, néha a "valódi orvosok" is ajánlják, hogy próbálja ki a páciens, mert ő nem tud többet tenni, fogalma sincs, miért fáj a lába. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy ha eltört a lábunk, akkor inkább menjünk egy kínai masszázsra a kórház helyett, de kisebb dolgok esetén nem feltétlenül kell vegyszerekhez, vagy szikéhez nyúlni egyből. Azt én sem tartom jó ötletnek, hogy ha megfájdul picit a torkunk, egyből nyomjuk magunkba az aszpirint, acc-t meg neocitránt, vagy a szúnyogcsípést, kis bőrsérülést egyből nyomjuk tele kenőccsel, hogy fertőtlenítse, meg nyugtassa, stb. Meggyógyulnak ezek maguktól is, sokszor könnyebben, mintha nyomjuk magunkba/kenjük magunkra a vegyszert, amiben 20% a hatóanyag a többi 80% meg segédanyag, vivőanyag, fokozó anyámkínja, amivel a szervezet nem tud mit kezdni, csak feleslegesen terheli, és nem tudja minden erejét a gyógyulásra fordítani.
norbertvincze
norbertvincze 2014. 09. 26. 01:22 | #2
jó lesz ez. Nem tudom mit vagytok oda, usa több egyetemén is van. És rendes egérkísérletes kutatásokat publikálnak, tudományos elvárások keretében.
palinkaman
palinkaman 2014. 09. 25. 22:08 | #1
Javaslat a tanszéken induló szakokra:
- amőba masszőr, és bacilus idomár,
- atommag kiropraktor és elektronpszichológus,
- léghajlító és szellőzéstechnikus
- keleti boszorkány - vegyészmérök
- aurapolírozó