Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
7sleeper 2014. 09. 03. 15:17 | #21
nálad a kommentboxokba beírt hülyeségeddel megy az internet :-o

0. "Sokra nem reagálnék" -> ne fellengzősködj! kevésre sem tudsz. főleg érdemben nem..

1. ország=A+B+C+D: A, van területe (legalább részben szárazföldi, rögzített határokkal) B, van lakossága C, van kormánya (elismert /de iure, de facto/ vagy nem elismert is lehet, lényeg, hogy valamilyen modellen alapuló államberendezkedés, amely akar, képes, tud eleget tenni egyes közfeladatoknak) D, egyéb feltétel

a nemzetet hogyan kavartad ebbe bele, azt magad sem érted. pláne nekem tulajdonítva. agyrém vagy b+. troll a köbön. :-D

"Elég gyakori hiba hogy mai szemmel nézzünk egy adott kort."

ó igen? és mégis ki követett el ilyen hibát? én ugyanis nem.

az meg, hogy a lengyel parasztot ne érdekelte volna, melyik országban él, az valami orbitális sületlenség. kevered a szezont a fazonnal.. és ha nem érted miért akkor érthető, hogy miért és miért nem. ;-)

2. amit leírtál az a (legfőképpen) román történetírás mostanában méltán kevéssé hangoztatott gyöngyszemének visszabüfögése. azért sem gyakori tőlük ezt hallani manapság, mert természetesen ez a ferdítés sem alapozza meg Erdély és Partium megszerzésének jogosságát részükre. a Magyar Királyság 1000-1918-ig majd egészen 1946-ig fennállt. Magyarország pedig ezt követően is. a magyar államiságot korlátozni akarták, ás korlátozták is, de soha nem szűnt meg! valójában még Lengyelország sem szűnt meg egyes vélemények szerint. ezen az sem változtat, ha Austrian Empire-ként van feltüntetve térképeken.

"ergo szerintem nincs mire felvágnunk a lengyelekkel szemben a felvétéseddel kapcsolatban"

minthogy soha nem állítottam, hogy a lengyelekkel szemben lenne mire felvágnunk, ezért ez a megjegyzésed is csak arról árulkodik, hogy funkcionális analfabéta vagy.
Előzmény: tjunior (20) 0 VÁLASZ
tjunior 2014. 08. 28. 07:09 | #20
Sokra nem reagálnék, csak a kinyilatkoztatásod utolsó felére. Illetve hogy ezt valószínűleg komolyan gondolod...
2 támpont.
1. A 18 századi Lengyelországot, illetve a felosztását a ma használatos nemzet fogalmával kavarod ami elég nagy marhaság, mivel akkor az még nem létezett, a lengyel parasztnak aztán teljesen mindegy volt, hogy Poroszországhoz, Oroszországhoz, a Habsburgokhoz vagy éppen Lengyelországhoz tartozik. Elég gyakori hiba hogy mai szemmel nézzünk egy adott kort.
2.a 16 században Magyar Királyság is darabokra hullott és megszűnt, utána 350 évvel megpróbáltak összekalapálni nem sok sikerrel ergo szerintem nincs mire felvágnunk a lengyelekkel szemben a felvétéseddel kapcsolatban...
Előzmény: 7sleeper (19) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 27. 21:57 | #19
nem belekevertem, hanem benne volt. benne van.

ki tiltotta meg, hogy arról is beszélj? ugyanúgy tilthatatlan (na jó nem az de bungle, és Mr. T. szelleme kegyes istenek, tulajdonos meg örül, hogy pörög az oldal, eladható a reklám, hogy okos, ügyes, értelmes hozzászólások is születnek /bár leginkább akkor, amikor egy mondatban elhajt mindenkit a Janó a Pál utcáról../) mint kifejteni a véleményed akár kapcsolódva a poszt témájához, akár nem (és itt sem a kék szín szuperintelligens változatáról írtam a poszt alá, mégha esetleg csak annyit is érzékeltél belőle). ebből az alkalomból: a lengyelek jó fejek, de nincs mindenben igazuk, nem szentek a vezetőik és nem is mindig egészen lengyelek.. a harchoz meg sajátos viszonyuk volt az egész történelmük folyamán, csak míg nálunk voltak törések és a fokozatosan alábbhagyó eredményes(!) harci kedv a trend, lengyel barátainknál ez valamiért mindig hibádzott, ami Lengyelország felosztásában manifesztálódott.
Előzmény: tjunior (17) 0 VÁLASZ
Connektor 2014. 08. 27. 16:59 | #18
Úristen! Varsó Lengyelország fővárosa? :) Bocs. Szar poén volt. :D
tjunior 2014. 08. 27. 16:09 | #17
Ebbe az egészbe, te keverted bele az aktuálpolitikát barátom senki más :)
Nekem a Varsói felkelésről, a mészárláson kívül, elsősorban Sztálin és a végtelen cinizmusa jut eszembe, ahogy Varsó alatt megállította a vörös hadsereget, mert a Honi Hadsereg nem szovjetbarát volt.
Magyarként pedig valahol büszke vagyok arra, hogy az odavezényelt magyar alakulatok nem voltak hajlandóak harcolni a lengyelek el, sőt segítették őket. Ennyi.
Arról kellene ez alatt a poszt alatt beszélni, nem a te agymenésedről.
Előzmény: 7sleeper (15) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 27. 12:40 | #16
"és egyet is értek"

pedig többet is mondtam ;-)

a varsóiak fejében (amelyiküknek nincs tele a feje győzsikeveshowamsovával, mawnikausheowoval) az játszódik le, hogy a, hiszi, hogy csakis fennkölt kegyeleti okból van a szirénázás (és bele sem gondol a napi gondok, teendők mellett, hogy aktuálpolitika nem turbózza, hanem generálja a lengyel nemzeti érzést b, tart tőle, hogy hazafiatlannak címkézik, mert máshogy és talán mást gyászolna-ünnepelne, mint amit ráfagyasztanak immár 70 másodpercre

korábban tabu-téma volt (miközben nálunk a gyász és az ünnepek mindig megtalálták a maguk "nyilvános közönségét"..) valójában szovjetellenes és kisebbrészt németellenes éllel emlékeztek meg 1989 után a varsói felkelésről.

a központilag elrendelt, kötelezővé tett ünnepek sem az igaziak, de ez az álljunk meg egy szóra, riadóra eljárás kifejezetten gusztustalan. mindenki gyászoljon maga és gyászát ne központilag irányítsák.

/nem annyira mellékvágány; de felteszem a költői kérdést: az aradi vértanúk napját illetően; hányan tudnák felsorolni a vértanúk neveit (urambocsá rangját, származását), és hányan említenék meg az ellenkező oldalról a haynau-t illetve a ferencjóskát (miközben az aradi vértanúk napján a vértanúk neveinek töredékét nem tudnák felidézni.. és ez csak a 13/14/15/16 emberre vonatkozik, és ki mondaná el azt is, hogy és még azok a sok tízezrek akiket megtorlás ért, kivégeztek, tönkretettek, száműzettek..). mert ennyi erővel át lehetne nevezni ferencjóska nappá; és legyen barátságos mérkőzés a Fradi meg az osztrák Haynau FC ellen..

Hofi adta elő egy rögzített előadásán, hogy készült akkoriban (az előadás idején) egy emléktábla amin az állt kb.: '194x. ekkor és ekkor magyarországi ellánálók felrobbantották (a fasiszta) Gömbös Gyula (mell)szobrát.' (arról, hogy kik voltak a partizánok arról egy árva szó sem esett az emléktáblán, ellenben Gömbös Gyuláról - akinek a nevét a szobor "eltávolításával" ki akarták törölni legalább a köztérről - szépen megemlékeztek, hogy neki ott volt egy szobra../
Előzmény: tool (13) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 27. 12:13 | #15
nem merés kérdése az, hanem tudásé ;-)

segítek kicsit
ha bőszen kéne vetni a kereszteket minden déli harangszókor
az a performansz sem tetszene

főleg ha aktuálpolitikát erőltetnének bele, teljesen elferdítve a történelmi eseményt magát illetve üzenetét

(a példád azért sem jó, mert az oszmán birodalom és vele a harcos iszlám érkezett volna meg Nándorfehérvárnál; pedig nem elég volt a cca. 150 év "török" világ az ország nagyobb részén - vérző ékként két világfelfogás között? tehát a déli harangszó minálunk kifejezetten pozitív elem (ha nem kapcsolódik hozzá aktuálpolitikai, kényszeres performansz, akkor teljesen rendben van), amiről kezdettől jó szívvel emlékeztünk meg. /majdnem ugyanez a helyzet március 15-tel is, augusztus 20-szal, október 23-mal, de még október 6-tal is/. gondold el ha 'Sztambulban déli harangszóra vetnék a keresztet sűrűn a muzulmánok, de furcsa lenne..)
Előzmény: tjunior (14) 0 VÁLASZ
tjunior 2014. 08. 27. 08:18 | #14
bele sem merek gondolni mi járhat a fejedben a déli harangszó hallatán minden egyes nap
Előzmény: 7sleeper (3) +1 VÁLASZ
tool 2014. 08. 26. 14:54 | #13
van abban logika amit írsz, és egyet is értek.
a varsóiak fejében nem tudom mi játszódik le, de nálam szó sem volt, sem az orosz, sem a német, sem a zsidó sem semelyik nép iránt érzett ellenszenvem vagy szimpátiám erősödéséről vagy gyengüléséről.
a múltról van szó, régen volt, más volt, nekem csak az emberek jutottak eszembe és a veszteség. ez számomra aktuálpolitika független.

csak azért jutott eszembe bármelyik mert Te írtad. és az hogy emberek így gondolnak rá mint Te, valóban elveszi a szépségét.

nyilván ha valaki úgy megy tovább a sziréna utána hogy "rohadt xy" (kéretik behelyettesíteni bárkit a fentiekből),
akkor annál komoly problémák vannak.
Előzmény: 7sleeper (12) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 26. 13:18 | #12
valóban. miért is kell? és ki mossa össze vele valójában? .. ilyen formában ez nem gyász és nem tisztelet. annak megvan a maga helye, ideje, és formája. a szirénázás, a mindenkiben álljon vigyázba a sz*r parancs - sziréna - -szóra (plusz ha megmozdulsz hazafiatlan/náci tömeggyilkos vagy függetlenül attól, hogy a gyászt, a tiszteletet máshol, másképpen képzeled el, és vezénylés nélkül) teljességgel idegen kéne legyen (főleg) a XXI. század Európájában.

ha olvastok külföldi híreket a varsói szirénás megemlékezésről, ott már a szovjet hadsereg késlekedését is kidomborítják a történelmi tények közül, hogy megvárták míg a németek elvégzik a dolgukat.. (úgy volt, csak eddig miért nem harsogták vele tele a világot? megmondom. mert nem állt a "világ szócsöveinek" érdekében. kb. mint az rtl csoport vergődése. olyan ez. amikor az ő pimasz hasznukat érintené elvonás, egyből nem az állatkertek legújabb lakóiról szólt a híradó..) sunyin párhuzamot vonnak a mai átpolitizált, elferdített (vajh miért..) aktuálpolitikai helyzettel. mert most Putyin az ördög.. (ő osztotta fel személyesen Lengyelországot mindháromszor, sajnálta a lengyelektől az általuk korábban nem uralt csak 1921 során megszerzett (pl. ukrán) határsávot, támadta meg őket 1939-ben, gyilkolta őket halomra a II. VH-ban; nyomta el őket a nagy csencselés közepette; szedte le Castor gépét az égből (amivel a katyini mészárlásra emlékezés okán szállt fel és volna le /aminek egyedüli felelőse és eltitkolója is természetesen ő/).) Putyin nem ártatlan bárányka, de a demonizálása csak egy alig leplezett keleti bevásárlókörút nyitánya. üzleti fogás, aminek a szolgálatába állítanak egyes történelmi megemlékezéseket. lehetne méltóságteljesen is csinálni - és ez nem a lengyel átlagembereken múlik (de még a vezetőkön se nagyon.. és ezt nagy bajnak tarom. baj?)

elég sokáig megvoltak a tájidegen szirénázás nélkül. 1989/90 előtt meg ugyanúgy nem feszegették a holokauszt témát és a hazai/nemzeti tragédiákat mint a többi keleti blokkbéli országban. teljesen véletlenül persze.

összeszerkesztett, a gettófelkelésre és a holokauszt emlékeztetésére hajazó, közel-keleti szirénázással megspékelt látványosságot csináltak egy többet érdemlő történelmi eseményből. méghozzá aktuálpolitikai felhangokkal.

nekem ez ilyenformán undorító.
Előzmény: tool (10) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 26. 12:34 | #11
okoskodva magad adtad meg a választ: "A holokauszttal nincs közvetlen összefüggésben."

és most olvasd el amit írtam
ha nem érted, nem érted
de felesleges rajtam számon kérned
Előzmény: neo_deter (9) 0 VÁLASZ
tool 2014. 08. 26. 11:10 | #10
Nem is értem, miért kell összemosni a holokauszttal, ez egy város tragédiájáról szól, és én nagyon szépnek találom a gyásznak és a tiszteletnek ezt a formáját.

neo_deter 2014. 08. 26. 08:33 | #9
Érdemes lenne elolvasni, hogy mi is a varsói felkelés ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Varsói_felkelés ). A holokauszttal nincs közvetlen összefüggésben.
Előzmény: 7sleeper (8) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 26. 07:35 | #8
konkrétan el vagy kicsit tévedve, de ez ugye nem akadályozott meg téged semmiben, eddig sem
Előzmény: matula (7) 0 VÁLASZ
matula 2014. 08. 26. 06:04 | #7
Nálad kéne a kapcsologombot nyomni. Kicsit tulporogtel, kéne egy kis pihenés.
Előzmény: 7sleeper (6) +1 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 25. 22:14 | #6
hiába hisztizel. felhívni a figyelmet erre a kifordított, üzleti-alapú, bűnőket elfedő, részben és majdnem teljesen alaptalan bűntudatkeltésre - aminek része ez a posztbéli "performansz"; és ami jó eséllyel az indulatokat fokozza /no nem a te esetedben, te nyilván alapjáraton vagy gondolkodásképtelen, kontrollálatlan indulatkitöréseid alanya/ - nem fóbia.

ennél már csak az nyilvánvalóbb, hogy valamire vezetni fog a hozzád hasonlókban és a komplementer-idióciásaidban az álljon vigyázba a sz*r az egész világban (lehetőleg 7/24) - legjobb ha szirénaszóra. és nem éppen jóra.. csak mire ez megint megtörténik, akkorra azok akik ezt a történetet a maga teljességében átlátják /és nem mondjuk Göring, Himmler könnyebb útját követnék/ már sehol nem lesznek, és majd semmit nem tesznek.

nyomni kéne a piros gombot.
Előzmény: rermo (5) -1 VÁLASZ
rermo 2014. 08. 25. 20:17 | #5
...hát baszki .... te nagyon beteg vagy ... hogy a ..csába jutott eszedbe erről a posztról ez amit lertál . Nagyon uralja már az életed ez a fóbia ...mi ???
Előzmény: 7sleeper (3) 0 VÁLASZ
Szancso 2014. 08. 25. 18:59 | #4
Wa³êsa--Borussia Dortmund 1:0 ;)


+1 VÁLASZ
7sleeper 2014. 08. 25. 17:28 | #3
2012-ig meg tudtak lenni szirénaszó nélkül is (bár vitathatatlanul olcsóbb szirénázni, mint antiszemitizmus elleni zsidó világkongresszusnak helyt adni ÉS a sokadik zsidó nyári fesztiválnak + "holokáuszt" emlékévnek + sokadik emléknapnak (már augusztusban is van/volt..) + kitüntetni kertész imrét (meg rubikot, bár ő legalább nem gyalázkodik) + tele a tv-rádió-újság-parlament bibliai pofákkal /és hát nem a filiszteusok, vagy a káldeusok, de nem is a rómaiak ábrázatja néz szembe az emberrel nap mint nap../), 1989-ig meg egyáltalán holokasuztozás nélkül. ennyire hülyének nézik az embereket, hogy elfelejtik korábban miért nem folyt ez a csapból a keleti blokkban? ..

rendben van ne felejtsék el az emberek amit nem ők tettek; de akkor azt sem fogják amit egyesek akkor(!) és most csinálnak..

(a perc, vagy (kerek!) évfordulószámnak megfelelő másodpercnyi csend még elfogadható is lenne; de ez a "belerikoltunk" az életetekbe jerikó falai alól, hogy hagyjatok ott 'kapát - kaszát - isten f*szát', na ez förtelem és nagyon nem kéne ezt csinálni..)
Arbiter 2014. 08. 25. 10:39 | #2
Megfogtad a lényeget.
Előzmény: FatSnakeFoot (1) 0 VÁLASZ
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 08. 25. 09:36 | #1
Uhh, akkor csak reménykedhetem, hogy augusztus 1-én 17:00 órakor Varsóban soha nem fekszem műtőasztalon valami komoly problémával.
+4 VÁLASZ