Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Porcelanbaba 2014. 07. 01. 22:09 | #23
Anyukám azóta nem ad le náluk ruhát, mióta viszontlátta a kedves vöröskeresztes hölgyeken a saját ruhadarabjait (nálunk a sok éves, használt ruhák is mindig nagyon jó állapotban maradtak/maradnak, csak hát amit már nem tudtunk tovább használni, ki lett nőve mondjuk, azt nem akartuk se tartogatni, se kidobni, így ment hozzájuk). Szóval ennyit róluk...
izé012 2014. 06. 26. 08:17 | #22
Sajnos nem mert az ilyen jelképeknél a pontos másolat az ami 'ér' így nem lenne jogtalan jelképhasználat. Ennyi erővel a keresztények is perelhetnének. Vagy az egyiptomiak a keresztényeket. .-) A heraldikában minden kereszt ami máshogy néz ki az valóban más és más.
Viszont a mondandód második részével magam is egyetértek. A vakok esetében nincs szó arról h bevételük származna belőle ezért még ha valamelyest jogosnak is érzem a Vöröskereszt felvtését azért pénzbírságot semmiképpen nem osztogatnék ezért sőt kifejezetten aljas dolognak tartom ezt a hozzáállásukat.
Előzmény: Nas (20) 0 VÁLASZ
7sleeper 2014. 06. 25. 23:05 | #21
nem tekegolyó az, hanem ementáli
hogy a vakok is érezhessék ugye
;-)
Előzmény: Tooni (10) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 06. 25. 20:52 | #20
Nyilván. De egyértelmű vörös kereszt volt az is, ennyi erővel ők is perelhetnének (ha nem oszlatták volna fel már rég a rendet, ugye...) jogtalan jelképhasználatért.

Az egyébként érthető, ha egy üzleti vállalkozás védi a logóját, mert nekik a profitjuk múlhat azon, ha valaki jogtalanul használja az emblémájukat, de a Vöröskereszt elvileg ugye NEM profitorientált üzleti vállalkozás, tehát tényleg nem igazán lehet érteni, hogy miért fáj nekik, ha más karitatív, gyógyító, segítő munkát végző helyeken / helyzetekben is használják ezt a mindenki számára egyértelmű jelzést. Szóval ez a kérdés azért nem ugyanaz mint pl. Milka vs. Ilka csoki esetében...
Előzmény: izé012 (19) 0 VÁLASZ
izé012 2014. 06. 25. 20:27 | #19
Ha szabad kiegészítenem akkor szólnék h a templomosok által haszált vörös kereszt kicsit azért másmilyen volt mint a Nemzetközi Vöröskereszt által használatos. Mondjuk ezzel nem lettek jobbak a Vöröskeresztesek csak megjegyeztem. ;-)
Előzmény: Nas (17) 0 VÁLASZ
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 25. 15:39 | #18
A kérdés és a felvetés jó. :)
Ráadásul annyira idióták, hogy az eszükbe sem jut, hogy ameddig "jó célokra" használják a "jelüket", addig nekik az is reklám. Mert miért lenne baj, ha egy vakvezető kutyáról, egy mentőautóról, egy klinikáról, ahol betegeken, rászorulókon segítenek, a vöröskereszt jut az embereknek az eszükbe? Többek között ennek köszönhetik, hogy eddig ilyen népszerűek voltak.
Viszont ezzel az akciójukkal csak az a gond, hogy sok ember elfordul majd tőlük, ellenszenvüket pedig úgy fogják kinyilvánítani, hogy egyszerűen nem segítik a szervezetet, illetve a rászorulókat. És megint azok járnak rosszul, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre.

Javaslatom az lenne azoknak, akik ezt a védett szimbólumot alkalmazzák, hogy tegyenek a kereszt közepére egy tollhegy nagyságú pontot, így egyedivé téve azt.Így nem kellene a már forgalomban lévő és alkalmazott eszközöket, táblákat, matricákat a kukába dobni.:)
Előzmény: Nas (17) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 06. 25. 15:25 | #17
A vörös keresztet mint szimbólumot ráadásul nem ők, hanem a templomosok használták először (ha már a "ki volt itt előbb" kérdést feszegetjük)... :)

Most olvasom, hogy a Vöröskereszt logójának ötletét egyébként a svájci zászló inverze adta (mert egy svájci üzletember találta ki a dolgot). Ha már itt tartunk, az országzászlók védett emblémák? Lehet akkor az inverzük védett? Vagy ehhez már deriválni kell? :)
Előzmény: FatSnakeFoot (16) 0 VÁLASZ
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 25. 13:58 | #16
Nekem már az is furcsa, hogy valaki hogy birtokolhat, sajátíthat ki egy ilyen közismert, mindenki számára ismert, sokak által használt szimbólumot, jelet. Teszem azt, én levédhetem mondjuk a "fekete kört" és beperelhetek mindenkit, aki rajtam kívül azt használja, alkalmazza?!
A Nike perrel élhet az iskolák terhére, mert azok alkalmazzák jelüket az iskolai jutalmazásban, értékelésben?!:)
suvomi 2014. 06. 25. 13:50 | #15
Na és azt tudtátok-e, hogy a nagy fehér használtruhakonténerek amik a madarasteszkó mellett rozsdásodnak évek óta, azokat sem a vöröskeresz "üzemelteti"?
Rá van írva ugyan, de a GLH kftről tudjátok-e mi? Mo legnyagyobb használtruha kereskedelmi cége.
Tippeltek hová kerülnek az azokba a konténerekbe rakott ruhák?
Na hát igen, nem a vöröskereszthez. Ők csak a névhasználat után kapnak némi csúszót a GLH-tól.
Ezek után... ezen meg sem lepődöm.
komcsi 2014. 06. 25. 12:43 | #14
Most komolyan nincs jobb dolga a vöröskeresztnek? Ennyire unatkoznak?
Negatív kampányból jeles!
+3 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 25. 12:39 | #13
Na hogy ezt a minimál mikiegér figurát ki találta ki és mennyit kapott érte? a legjobb, amikor egy weblapon ott van ez a jel, de kb. 10 pixeles méretben, hogy a szerencsétlen nagyotlátó még véletlenül se vegye észre. Tiszta hülyeség.

Értem én mit akar a vöröskereszt, meg ciki is, hogy ez csak nálunk probléma. Csak talán nem akkora nagy baj, ha netán a vakvezető kutyákon ilyen jel van, főleg, ha már ehhez társul is valami. Szóval meglátsz egy ilyen jelet, tudod azt, hogy itt valami segítséges dolog van és nem fogsz a vöröskeresztre gondolni rögtön. Ezért baromság egy kicsit. Közben meg jogos valahol, csak felesleges az egész, nincs itt anyagi haszonszerzés, nincs megkárosítás, nincs a vöröskereszt nevével való visszaélés.
Előzmény: leha (8) 0 VÁLASZ
thisisreal 2014. 06. 25. 12:38 | #12
Ez nem a rádióaktív sugárzás jele? ;)
Előzmény: leha (8) 0 VÁLASZ
psmith68 2014. 06. 25. 12:36 | #11
Ne itt, a vöröskereszt oldalán mond el róla a véleményed.
-3 VÁLASZ
Tooni 2014. 06. 25. 12:18 | #10
Tekegolyó b.szki, az a vakok jele. Megáll az ész.
De ha jól értem a cikket, vakvezető kutyáról van szó, annak a jelzéséről. Nem vöröskereszt-munkatárs, annak adta ki magát, pereljük be a kutyát, visszatérnek a középkor állatperei és kivégzései :D
Előzmény: leha (8) +3 VÁLASZ
Tooni 2014. 06. 25. 12:16 | #9
Höhö...na ezt sosem tudtam, és azt hiszem más sem. Elsősegély vagy mentőszolgálat , kinézek az ablakon nagy vörös kereszt a kórház tetején, most akkor mindennek kell külön-külön más jel? A vízimentőknek kék alapon fekete petty?
Nekem eddig a segítségnyújtás=volt a piros kereszt fehér alapon. Ezentúl nem, mert beperel az Iphone mert feltalálta a lekerekített élű hasábot?
Előzmény: leha (8) 0 VÁLASZ
leha 2014. 06. 25. 11:51 | #8
egyrészt a vakoknak már van jelük:
http://www.clker.com/cliparts/h/f/r/Q/X/D/blind-symbol-md.png

másrészt éppen arról van szó, hogy megpróbálják a szervezetük logójára tapadt egyéb dolgokat a vöröskereszt egy szervezet, nem egy elvont fogalom. mint ilyen, nincs közük pl a vakvezetőkutya képzéshez, a háziorvosi szolgálathoz, vagy a vízimentéshez. ezen kár felháborodni. ez pont olyan hülyeség, mint az, hogy a magyar paraszt a terepjárót dzsipnek mondja ... csak azért, mert az első terepjáró, amit megismert Jeep (GP) volt.
Előzmény: lilaflexninja (6) -3 VÁLASZ
tjunior 2014. 06. 25. 11:48 | #7
A Heineken, nem értem miért nem perelte a Szovjetuniót.
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 25. 10:16 | #6
Rendben, a vöröskereszt egy jel, amit levédettek biztos, és ne használjuk jogtalanul. Na de nem egy kávéház lánc használja, nem üzletszerzésre használják. Eleve, ha akarom, akkora vörös keresztet festek a kocsimra, amekkorát akarok, mondják azt, hogy ők találták ki a vörös keresztet. Hát akkor az enyém lesz karmazsin, vagy rőt, vagy piros, vagy veres.

Még ilyet, mit ártanak a vakok, ha vörös kereszt van a kutyán. Oké ki lehet találni valamit, mondjuk rá festeni egy piros alapon fehér botot, vagy egy napeszemcsót, bármit, most már csak azért is kitalálnék valami frappáns logót a vakokna. De ez így azért hülyeség, és az is, hogy ezek szerint már megint csak mi vagyunk ilyen hülyék, és máshol ez nem jelentettt gondot, hogy vörös kereszt, meg egyéb jelzések.
rivaul 2014. 06. 25. 09:32 | #5
Érdekesek azok a szervezetek akik az emberek segítségére hivatottak állításuk szerint...
Teljesség igénye nélkül egy pár példa.
-Egyház: Molesztálás
-Vöröskereszt: Jelenlegi helyzet
-Rendőrség: Állami pénzbehajtás
-Állam: He-he
hawkeye
hawkeye 2014. 06. 25. 08:09 | #4

Milyen az élet. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer igazat adok Sváby Andrásnak.
Amit pedig a Magyar Vöröskereszt csinál, egész egyszerűen aljasság.
Előzmény: bungle (1) 0 VÁLASZ
Hantaboy
Hantaboy 2014. 06. 25. 01:38 | #3
Azért majd azt megnézném, hogy milyen jelenet sülne ki, ha egy rendőr odamegy majd egy vöröskeresztes emblémás vakvezető kutya gazdájához.
PL:
Rendőr: -Jó napot, tudja, hogy szabálysértést követ el?
Vak: -Ki, én? Mit tettem?
R: -A kutyája hámján egy jogvédett embléma szerepel jogtalanul. Ez 50.000 Ft bírság lesz...
V: -Na de kérem, én vak vagyok és nem látom, hogy mi is van a kutyahámra rajzolva. A kutya meg hiába ugatná el, ha azt meg nem értem.
R: -Én látom, hogy az a vöröskereszt jele, de ha gondolja megkérdezhetünk bárkit itt az utcán.
V: -No de kérem, hova gondol. Idegenekkel csak úgy szóba állni? Azok bármit mondhatnak. Én meg már az államnak se merek hinni, nem hogy egy ismeretlennek az utcán. Apropó, magát sem ismerem, szóval kérem hagyjon békén.
R: -Ez nem ilyen egyszerű. Tisztán látható, hogy maga szabálysértést követ el, és ha nem akar együttműködni, akkor kénytelen leszek bevinni az örse...
V: -Tudja mit, majd akkor hiszem el magának, ha látom...
+1 VÁLASZ
Csolt 2014. 06. 24. 22:20 | #2
Üdvözöllek Abszurdisztánban!
bungle
bungle 2014. 06. 24. 22:01 | #1
Sváby András írta:
"A Vöröskereszt meg menjen az anyjába! Ki nem állhatom ezt a szervezetet, igazi vízfejű, karitatívnak álcázott fedőszervezet. Egyszer, még a délszláv háború vége fele tolmácsoltam nekik Eszéken, Svájcból jött néhány kamion ócska pokróc meg palackos víz vagy 10-15 fontoskodó vöröskeresztes funkcival. Mindannyian a legdrágább szállodákban aludtak Budapesten, este a legelőkelőbb éttermekben ettek és mindig vöröskeresztes bankkártyával fizettek. Eszéken fél nap alatt lepakolták az értéktelen vackokat és jöttek vissza bulizni Budapestre. És ez most milyen, hogy miután az összes kórházról és mentőautóról leszedették a vöröskeresztet, most a szerencsétlen vakokat szivatják."
+1 VÁLASZ