Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2014. 06. 24. 11:48 | #17
Ez nem csak manapság megy így. Ez az (inkább tudat alatti) ösztön ami miatt falvak, városok alakultak ki, ami gyakorlatilag hajtotta előre az emberiséget a fejlődésben és bizony káros hatásai is vannak bőven.
Az "átlag magyar" azért jobb életkörülmények között él, mint pl.: egy "átlag albán", "átlag üzbég". De itt arra érdemes gondolni, hogy az "átlag magyar" is pl.: szeretne egy autót... és ha csak egy kevésbé jóra telik neki, akkor szeretne később egy jobb autót... és így tovább. Jobb lakás, kényelmesebb ház, a tehetősebbeknek kerti medence, pezsgőfürdő...stb, nyaralások, wellness. (De ezek alatt egy széles skálát kell érteni.)
Mind mind olyan dolgok, amik az amúgy stresszes életen enyhíteni igyekeznek. Mivel a kevesebb stressz, jobb életminőséget feltételez.
Előzmény: vadonka (16) 0 VÁLASZ
vadonka 2014. 06. 23. 14:17 | #16
Épp elég baj az, hogy manapság már egyre inkább a túlélésre kell koncentrálni. Az embereknek inkább élni kellene nem túlélni...Itthon ez hatványozottan érvényes. Mert hát egy átlag magyar fizeti a rezsit, nyögi a hiteleit és kilátástalannak érzi a jövőjét és csak a túlélésre koncentrál. Azt akkor csodálkoznak, hogy pang a gyermekvállalási kedv :)
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2014. 06. 23. 13:56 | #15
Ha magával a focival nem is összeegyeztethető az evolúció, de a Brazíliában fennálló helyzet (van akár itthon, vagy bárhol a világban) a természetes szelekció egy torz emberi (sajnos törvényszerű) változata.
Mindenki arra törekszik, hogy minél több anyagi javat halmozzon fel magának, családjának, szűk körének... stb. Mivel a mindennapi élet során ez segíti elő a "túlélést", vagy inkább a stresszmentesebb életet. Mivel a kevesebb stressz a legtöbb esetben hosszabb élettel jár.

Na és ezt az egész alaphelyeztet még megfejeljük egy Maslow-piramissal.
Előzmény: vadonka (11) 0 VÁLASZ
vadonka 2014. 06. 23. 13:43 | #14
Egyébként nekem az általános iskolás tesitanárom volt focibuzi. Olyannyira, hogy tesiórán csak focizni lehetett. Mit lehetett kötelező volt! Ha nem akkor vagy beírt egy karót órai munkára vagy mentünk futkosni az iskola tömb körül. Elmeroggyant ember volt. Engem többször mellbe rúgtak az állatok akik 1-2 évet buktak lefelé és aggresszívek voltak. Ezek miatt és a tanár miatt inkább sokan a futkosót választottuk. A tanár egy ifi focicsapatot akart összerakni. Persze eredménytelen lett a szánalmas kísérlete, mivel az erőszakos bukottak maradtak csak meg egy két lelkes bátor gyerek. Összeségében egy életre megutáltatták velem a focit. Mivel én ott azt láttam, hogy ez a gyökerek sportja. Felnőtt fejjel már belátom, hogy nem sokat tévedtem :) A tanár azóta lesántult egy sérülés miatt úgyhogy a mindenféle ágaskodó ambíciója le lett törve. Asszem le is százalékolták. Jó tudom nagy pénzeket lehet szakítani vele. De miről is szól az egész? A szponzort reklámozzák orrba szájba és ugye a reklám mindenhol nagy biznisz. A foci pedig nagy tömegeket vonz. Sokszor inkább a balhé meg a cirkusz miatt mennek el mert leszarják mi megy a pályán. Évekig kellett muszájból járnom kellett meccsekre meló ügyben. Bejáratos voltam a VIP helyekre vannak/voltak relikviáim, hogy egyszer majd jó lesz valakinek. De az egészet a hátam közepére kívántam és kívánom a mai napig. Ha fizetnének se mennék el egy meccsre sem, de még a TV-t is elkapcsolom ha foci megy. Inkább nézek valami parlamenti közvetítést mint a focit :) Még szerencse, hogy ez a focivb nincs minden évben, így is elég kibírni, hogy minden sarkon erről beszélnek...
sergi 2014. 06. 23. 12:29 | #13
Érik egy újabb kommunista világforradalom és erről bizony csak a vezetők tehetnek mindenhol.Persze ha nem ilyen társadamli berendezkedésben élnénk,amiben szinte minden felelősséget másokra háritunk,akkor lehetne mondani,hogy mindannyiunk hibája.
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 23. 10:51 | #12
Persze, mert a focit mindenki ismeri, mindenki érti.:) Éppen ezért ebből lehet igazán nagyot szakítani. Stadionok építése vagy torna rendezés, illetve a kettő együtt. Amerikában is így működik, csak ott a Baseball-lal, amerikai focival és a kosárlabdával csinálják ugyanezt. Baseball csapata és stadionja ott is a legkisebb, legszegényebb településnek is van. A Super Bowl-ról és a körülötte zajló nevetséges felhajtásról már ne is beszéljünk. Belegondolni sem merek, hogy mit fizethet ki egy támogató egy belépőjegyen elhelyezett hírdetésért vagy egy szünetben leadott reklámért. Színjáték az egész, melyben pár túlfizetett paprikajancsi játsza el szerepét, az előre megírt forgatókönyv szerint.
12 éves focipályafutásom során, melyből négyet a fradinál töltöttem, döbbentem rá, hogy mennyire nem szól az egész másról, mint a pénzről. És minden ugyanúgy működik serdülőként és ifistaként is, csak kicsiben.
Szerintem senki nem állítja, hogy Brazília most, a VB alatt változott pokollá, de az tény, hogy ez a torna cseppet sem kedvez az amúgy sem fényes állapotoknak. Sőt, bzonyíthatóan ezen időszakban felerősödik a prostitúció, a korrupció, a feketekereskedelem, a bűnözés. A rengeteg bevétel és támogatás pedig nem a megfelelő helyre kerül. Időszakosan munkahelyek jönnek létre, de ezzel arányosan állások szűnnek meg, vállalkozások mennek csődbe végleg. A felépített stadionok többségét visszabontják, majd kihasználatlanság miatt bezárják, az ideiglenes dizájnelemeket elhordják, a parkokat tönkreteszik.
Alapjában egy ilyen torna vagy rendezvény nem rossz ötlet. hasznára válhatna az adott sportágnak, a rendező országnak, a vezetőségnek, helyi vállalkozóknak, lakosságnak és a turistáknak is. A gond ott kezdődik, hogy a bevételek, támogatások nagy részét már előre leosztják, ellopják.
Előzmény: vadonka (9) 0 VÁLASZ
vadonka 2014. 06. 23. 10:49 | #11
Az evolúciót a focival összehasonlítani valami bődületes baromság :) Hogy a viharba következtetted ezt ki? Teljesen más a kettő. Alapvetően egy fajhoz tartozunk, senki sem fejlettebb mint a másik evolúciós szempontból. Itt a kizsákmányolás és a másik eltiprása a cél. Egyetlen másik faj se csinálja ezt így ahogy az ember. Persze a nőstényért és a csorda vezére címért vannak harcok de tisztességes módon mennek egymásnak. Az ember amit művel az gyomorforgató. Ez így ment már a sőtét középkorban is és így megy most is ez valóban igaz. De nem evolúciós különbségek miatt van a gyengébb eltaposva hanem azért mert az erősebb szarik mindenre és megteheti.
Előzmény: CsakEgySrác (10) 0 VÁLASZ
CsakEgySrác 2014. 06. 23. 09:46 | #10
akkor ahogy látom neked alapjában van gondod az emberiséggel és az evolúcióval :D okosabb erősebb többre viszi, gyengébb meg szenved......szemét Homo sapiens sapiens hagyta kihalni Homo sapiens neanderthalensis szóval ez ,hogy történhetett meg, szemét mocskok ma is köztünk vannak és egymást is eltiporják. :D a mai emberi faj ilyen volt, ilyen most. ilyen lesz mindig :D
vadonka 2014. 06. 23. 08:50 | #9
Maximálisan egyetértek. Itthon is ez megy. Pont a minap volt szerencsém látni a debreceni új stadiont. Hát mit mondjak. Szépen elverték a közpénzt amit kaptak rá. Éppen szedték le a nagyerdei stadion neon feliratot (gondolom nem jó a fehér szín és piros vagy piros/fehér kell). Csak rá kellett nézni a melós arcára aki fent lógott egy kötélen és kínlódott vele. Rá volt írva, hogy "mi a f@szé raktuk fel ha most le kell szedni?". A körülötte lévő parkban meghagyták a fákat, hogy mutassák mennyire zöldek, de a járda keresztbe megy a fa körül. Simán lehetett volna tervezni azt a cakkos járdát úgy, hogy a fák között mellett menjen el és akkor szerencsétlen melós nem szopik azzal, hogy körbevágja a járdát a fa miatt...Azért a kutyaütő lokiért ezt a a cirkuszt nagy marhaság volt elkövetni. Az ország többi értelmetlenül épült stadionjáról (felcsút) már ne is beszéljünk. Valóban úgy van, hogy közben meg a kórházban szétrohad az ágy a betegek alatt, a gyerekeknek nem jut tankönyv, stb.. de a stadion az kell. Utálom az egész focit úgy ahogy van. Egy túlértékelt nulla játék. Egy nyomorult bőrlabdát rugdos pár szerencsétlen. Sokkal jobb és kifinomultabb sportok is vannak amiknél sokkal inkább szerepet kap a tehetség. Mégis ezt a rühes focit erőltetik mindenhol...
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 23. 07:18 | #8
Az elején nem értettem, hogy 600ezer turista érkezik Braziliába, akiket Brazilia szállásos el. De nem ingyen, hanem ezek szállodában laknak, és fizetnek érte! VAgy ott ez nem divat?
velo 2014. 06. 23. 01:36 | #7
" közpénzekből épült hivalkodó stadionokban. Azokban a stadionokban, amelyeket éhbérért dolgozó emberek építenek közpénzből, amit közegészségügyre, oktatásra, lakhatásra kellene fordítani. Mindeközben mélyül a nyomor, egyre nagyobb tömegek szolgálják ki az egyre kisebb elit csoportot."

Welcome to Hungary
Giovanni 2014. 06. 22. 22:24 | #6
Nekünk először egy sima hétköznapot kellene profin megrendezni :)
Előzmény: közlegény (3) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 06. 22. 21:14 | #5
Azért a túlértékeltségével szerintem sokan vitatkoznának. Gyakorlatilag az egyetlen sport, ami önállóan olyan, az összes kontinenst érintő nemzetközi versenysorozatot tud produkálni, amit komoly tömegérdeklődés kísér. Lehet, hogy maga a sport túlértékelt, de az eseménysorozat kiemelkedő a sportesemények körében.
Előzmény: SirObrew (4) 0 VÁLASZ
SirObrew 2014. 06. 22. 20:41 | #4
Az ország métereit nézve ez az egész VB nem olyan jelentős változás a nagy egészben. A gondok régebbiek és mélyebben gyökereznek. De egy ilyen esemény nem kevés embert vonz oda, így pénzt is. Az már más dolog, hogy ez a pénz hova megy. De megy. Szerintem maga a foci VB nagyon túlértéket dolog a többi sporthoz képest.
+1 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2014. 06. 22. 19:13 | #3
Katar meg a ruszkik kapkodnak érte. Am meg rendezzék itt, mert így legalább kijut a csapatunk (vagy mégsem mert még az antarktiszi kutatókból meg fókákból összeverbuvált csapat is rúgna nekik vagy 12-őt.)
Stickhorse 2014. 06. 22. 18:57 | #2
Brazília nem a legélhetőbb ország a világon, de azért nem kis túlzás és ferdítés azt állítani, hogy az ott uralkodó állapotokért a világbajnokság felelős. A favelákat, a drogkereskedelmet, a legális prostitúciót nem a világbajnokság szülte...
+1 VÁLASZ
Tooni 2014. 06. 22. 18:22 | #1
"egyre nagyobb tömegek szolgálják ki az egyre kisebb elit csoportot."
A milliomosok a milliárdosokat? :D
Közel harmadával nőtt a milliomosok száma
http://www.origo.hu/gazdasag/20140614-kozel-harmadaval-nott-a-milliomosok-szama.html