Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
bungle
bungle
bungle 2015. 02. 03. 16:24 | #22
Uber: mi is önjáró autót fejlesztünk
Kutatás-fejlesztési központot nyit az Uber és a terület egyik úttörője, a Carnegie Mellon University. A hosszútávú cél a sofőrök munkájának teljes automatizálása, ami homlokegyenest ellentmond az állásteremtő, munkavállalókat felszabadító Uber imázsának.
www.hwsw.hu/hirek/53515/google-uber-onvezeto-auto-car-as-a-service.html
bungle
bungle
bungle
bungle 2014. 11. 19. 09:51 | #19
bungle
bungle
bungle
bungle 2014. 11. 12. 08:38 | #16
Az Uber megérkezett Budapestre
A taxisok rémálmának tartott alkalmazás szerdától használható nálunk is. A taxisok törvénymódosítással gátolnák meg mindezt. Nagy csata jön.
http://444.hu/2014/11/12/elindult-budapesten-az-uber-a-taxis-veszedelem/
bungle
AVIREX
AVIREX 2014. 09. 13. 09:37 | #14
Én meg még ha nem egyedül vagyok még a stopposokat sem vehetem fel, mert "ki tudja milyen ember".
Bár utóbbi időben nem nagyon lehet hallani taxisokat, sofőröket megtámadó őrültekről.
Utoljára pár éve az a rendőrnek a fia volt, aki nőkhöz pattant be a kocsijukat megszerezni és meg is ölte az egyiket, szóval a félsz nem alaptalan, meg is értem.
bungle
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 16. 12:12 | #12
Semmi gond! Bejön, sikeres lesz, megadóztatjuk extraprofit adóval, lefestjük sárgára az összeset, engedélykötelessé tesszük, pályázatot írunk ki, nemzetivé kereszteljük, újrafelosztjuk, drágább lesz, és már nem is fog fenyegetni senkit!
Hantaboy
Hantaboy 2014. 06. 14. 13:15 | #11
Az ellenségeidtől tudod, hogy mit várhatsz, az államtól kevésbé.

Viszont az jutott eszembe, hogy vannak ezek a 3 kerekű biciklis "hintók" amikre ha jól emlékszem csak TÜV vizsga kell. Egy ilyennel lehet, hogy megkerülhető a rendszer (persze az időjárás megkavarhatja a dolgokat). Persze ezeknek a mérete korlátozza a szállítható személyek és csomagok számát, és 99%-ban csak lakott területen belül használhatóak.
Előzmény: hawkeye (10) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2014. 06. 14. 12:34 | #10

Ezek után jogos a kérdés: - Az állam nem barátom nekem, hanem ellenségem?
Előzmény: Hantaboy (9) 0 VÁLASZ
Hantaboy
Hantaboy 2014. 06. 13. 21:54 | #9
Az oszkár és hasonló megoldások nem bevétel szerzés céljából végrehajtott utazások, hanem költségmegosztáson alapulóak. Ha én pl minden nap megjárnám a (pl) Pest-Szombathely utat munkába járás céljából, és útitársakat szerveznék, akkor mindaddig nem lenne taxizás/személyszállítás, amíg a beszedett pénz az üzemanyag árát meg nem haladja (a kopás már nem számít bele) (ez nem SZJA köteles). Ha bármilyen fuvart végeznék akár városon belül, amiből már 1 forint hasznom van utanként, akkor az személyszállítás, és engedélyköteles (PÁV 2 és ilyenek), valamint a bevétel után adóznom kell (akár ÁFA, akár SZJA).

Szóval a magánszemélyek nem valószínű, hogy elkezdenek majd csak úgy simán taxizgatni, mert előbb a fenti követelményeknek kell megfelelniük. Ezt én nálunk még eléggé halva született ötletnek látom.

Magántulajdon eladása után az eladott ingóságot be kell vallani a következő évben (mivel visszamenőleges rendszer van), az esetben, ha azon nyereségünk van (számla hiányában az eladási ár 25%-a nyereség). Itt 32 ezer forintig nem kell bevallani, e felett SZJA köteles (szerzett bevétel 16% mínusz 32 ezer forint). Autó esetében, ha megvan az adásvételi szerződés, akkor csak ha a vétel áron felüli adom el, a nyereség összege után adózok (a javítások, és újítások nem tudom, hogy számítanak bele).

Az üzletszerűen végzett eladás lehet áfamentes, ha az nem haladja meg az évi 6 millió forint bevételt, de ezután ugyanúgy kell SZJA-t fizetni Példa: Én most elkezdek vaterázni, és csomó használt dolgot árulok. December 31-ig a forgalmam 5 millió forint, és semmiről nincs számlám amit vettem (eladásról van, mert az ott van a vatera rendszerében). Ennek a 25%-a 1,25 millió forint (ennyi a bevételem) 16%-át (mínusz 32 ezer ft) kell leadóznom. Ez 168 000 ft, amit a jövő évi adóbevallásban kell feltüntetnem, és ki kell fizetnem.

A költségmegosztás után nem kell adózni, mert az üzemanyagról van számla (és ezért is érdemes megtartani, ha ilyet csinálunk rendszeresen), és azon kerek perec rajta van, hogy mennyi volt az üzemanyag. Így pl. ha 5000 ft az üzemanyagom, és 4 embert viszek magamon kívül (persze közben magamnál vagyok :P ), és az utasoktól fejenként 1250 forintot kérek el, akkor az ÁFA/engedély/SZJA mentes. Persze lehet mondani, hogy én 1500 ft-ot kérek, mert sokat eszik, és mivel nem adok számlát így bizonyíték sincs, hogy mennyit kértem el (mag azután tankolok, hogy mindenki kiszállt). DE egyszer üljön be egy NAV-os tag utasnak álcázva magát, és pont többet kérsz, mint ami az üzemanyag, akkor fogsz csak igazán izzadni az ülésben...

Kicsit hosszú lett, de aki nem akarja, az úgysem olvassa végig. :D
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 13. 15:33 | #8
Én arra gondolok és úgy értelmeztem, hogy addig nem számít gazdasági tevékenységnek, amíg nem üzletszerűen végzi az illető vagyis a belőle származó jövedelme nem haladja meg a kijelölt határértéket, ami például internetes eladásnál ha jól tudom 600 ezer Forint. Ha eladod az autódat a neten, az sem számít gazdasági tevékenységnek, viszont ha rendszeresen teszed ezt, akkor igen. Valamint sok cég személyszállítóként vesz részt a piacon, míg taxis szolgáltatást nyújt.
Gondolom valami ilyen kiskaput, lehetőséget használnak ki ennél az alkalmazásnál is. De Stickhorse talán erről pontosabb infóval tudna szolgálni.
Igen, ahogy te is írod hatóságilag szabályozottak, de az ár azért alakul így, mert abból jócskán részesülnek a társaságok. Társaságok nélkül viszont alacsonyabb áron dolgozhatnak.
Előzmény: bungle (7) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2014. 06. 13. 15:09 | #7
De jogilag ez hogy van, mi különbözteti meg a személyszállítást, amit ugye csak az állam ill. az önkormányzat engedélyével lehet végezni attól, hogy valakit elviszek pénzért A pontból B pontba?
Az sem teljesen világos, hogy lesz olcsóbb ez az utazónak, ha a taxi árak is ugye hatóságilag szabályozottak, max. kevesebbet vesz el az egyes taxisok fuvardíjából (?). Valami szürke gazdasági forma lehet ez, vagy nem vágom, de biztos jó ügyvédeik vannak. Én drukkolok nekik.
Előzmény: FatSnakeFoot (6) 0 VÁLASZ
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 13. 14:58 | #6
Az Oszkár nem számít gazdasági tevékenységnek, mint ahogyan az sem, ha te 1500 Forintért kiviszed a szomszédot a vasútállomásra.
Viszont az aranyos, hogy a taxitársaságok a BKK-tól várják a segítséget. :D
Én a helyükben már most sos-ben kitanulnék egy új szakmát.
Előzmény: bungle (3) 0 VÁLASZ
Achilles 2014. 06. 13. 14:02 | #5
Nem vagyok benne biztos, de lehet, hogy ez is olyan, mint a netes biznisz. Ha eladom a megunt cuccaimat, akkor nem kell adóznom, de ha egy bizonyos terméktípusból folyamatosan árulok akár évente 200 darabot, akkor az már üzletszerű tevékenység, ami után adózni kell. És van egy határ is, amit nem tudom, hogy ellenőriznek. Ha jól emlékszem, 600.000 forint felett adózni kell a netes eladások után is.

Érdekes lenne, ha haverokkal elmennénk egy nyaralásra, amire összedobjuk a benzinpénzt, ezért a NAV a TEK-el karöltve ránk törné az ajtót. :-)
hawkeye
hawkeye 2014. 06. 13. 13:38 | #4
Nemzeti Über
bungle
bungle 2014. 06. 13. 13:08 | #3
Azt nem értem, ha a személyszállítás engedélyköteles, akkor a www.oszkar.com/telekocsi.php és hasonló oldalak hogy működnek? Ott is fizetnek az útért...
bungle
bungle 2014. 06. 13. 12:52 | #2
Ja, azóta már látom 17 milliárd dollárt ér:
www.theverge.com/2014/6/6/5786530/uber-1-2-billion-funding-round

Ilyenkor fogja az ember a fejét, hogy egy ilyen egyszerű ötlet miért nem neki jutott eszébe. ;)

Kiváncsi vagyok a magyar piacon ez hogy fog működni... Elvileg nem taxis is csatlakozhat, de ez itthon úgy tudom hatósági engedélyes sztori. Mondjuk ha az egész egy applikáción belül fut és kinti céghez megy a pénz...?
vadonka 2014. 06. 13. 12:48 | #1
Tetszik a dolog!
Végre egy értelmes kezdeményezés ami kiütheti a taxitársaságokat a monopol helyzetből.