Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
vbk 2015. 10. 08. 09:52 | #11
"...akár házat lehetne belőle építeni..."

Na, akkor nézzük az én (tegnapi) kommunális hulladékomat: 1 db alumínium sörös doboz. 1 darab Baba tusfürdős doboz (polietilén). 2 darab banánhéj, egy fürt szőlő (ki kellett dobnom, kezdett erjedni :-( néhány csirke combcsont. Ja, és némi papírlap...

A feltaláló szerint a gép a (heterogén, napról-napra változó összetételű) kommunális hulladékomat (nagy nyomás és csiribí-csiribá hatására) átalakítja építőanyaggá (tehát állandó és ellenőrzött minőségű késztermékké).
Hát vegyészként kicsit szkeptikus vagyok. Az építőanyagokat be kell vizsgáltatni, engedélyeztetni kell.

MEGTÖRTÉNT?!

Persze, hogy nem!

És persze erről a nagy találmányról pont az a hvg ír, amelyik pár évvel ezelőtt a boszniai "piramis" fölött repkedő "ufókról" írt.
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 13. 08:55 | #10
Simán, meg igen, amit kissfreezer írt, hogy ezzel is lehet marketingelni. De azért ismerve a magyar valóságot, elképzelhető ez is az is
Előzmény: Stickhorse (9) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 06. 12. 17:54 | #9
Az ilyennel nekem mindig az a bajom, hogy ezt úgy adják le, hogy a gonosz önkormányzat nem vásárolja meg a hazai forradalmi terméket, miközben előfordulhat, hogy a termék nem is annyira forradalmi, nem is annyira gazdaságos, és valójában a gyártó csak azért akar önkormányzati megrendelést, mert az általában tender-szerűen zajlik, így nagy mennyiségben kap biztos megrendelést. Ez persze a gyártó szempontjából érthető, de ettől még az önkormányzat döntése nem feltétlenül rossz és "magyarellenes", lehet, hogy pusztán csak nem kifizetődő.
Előzmény: lilaflexninja (7) 0 VÁLASZ
sergi 2014. 06. 12. 11:19 | #8
A leglényegesebb dologról,az energiafelhasználásáról egy szó sem esett,de ha abból a szempontból megéri egy ilyet üzemeltetni,akkor nagyon gyorsan találni fognak nagytőkéjü befektetőket.
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 12. 07:22 | #7
Mondjuk azt írták, hogy gyártanak referencia darabokat, ami azért nem hülyeség, mert csak úgy lehet a befektetőt meggyőzni, ha van is mivel. Mint, ahogy volt a cikkben, hogy tesztelték a padokat. De tényleg kicsit fura az egész cikk, ennek ellenére a gép, meg az ötlet jó, nem lenne rossz, ha állami szinten foglalkoznának az ilyenekkel, netán nem lenne irigység és sértődés, hogy ajj nem én találtam ki, ajj nem az én bizniszem, de az se lenne baj, ha egy ilyennel magáncég foglalkozna, csak mondjuk el lehessen adni az önkormányzatoknak. Na de aztán ott meg hogy folyhat a mutyizás, hogy vegyék meg, nem veszem meg.
Előzmény: Stickhorse (5) 0 VÁLASZ
Horvipapa
Horvipapa 2014. 06. 11. 21:43 | #6
Magyarországnak nem kell... majd eladja külföldre a szabadalmat, és utána méregdrágán megvehetjük vagy bérelhetjük a masinákat.
Stickhorse 2014. 06. 11. 18:03 | #5
Nálam is az 500 milliónál bukik a dolog. Kevés olyan vállalkozást vagy akár befektetőt bírok elképzelni Magyarországon, aminek 500 millió Ft tőkéje áll rendelkezésre egy olyan fejlesztésre, amihez nincs piac. Kidobott pénz lenne.

Egyébként az egész cikk önellentmondásos, hiszen valahova mégiscsak gyártanak padokat, oszlopokat stb. Kicsit inkább nekem is hírverés-szagú a dolog. Jól hangzik azt mondani, hogy nem kapnak rá a közigazgatási szervek.
Előzmény: lilaflexninja (3) 0 VÁLASZ
Szancso 2014. 06. 11. 17:51 | #4
A magyarok eddig is hasznosították a hulladékot építkezéseknél. ;)


+2 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 06. 11. 14:00 | #3
Vagy, el kell kezdeni gyártani vele köztéri szobrokat, meg házakat, aztán egy két év után, amikor valaki ezen jól keres, várni kell, hogy megjelenjen az aktuális polgármester, a minisztériumi biztossal, meg mondjuk a NAVtól valami közepes fejessel, és azt mondja, hogy nem találunk nálad száz milliós áfacsalást, akár volt akár nem, ha eladod potom pénzért a cégedet a nemzeti hulladékkezelő és fejlesztő Zrt-nek, aminek mondjuk pont a polgármester a vezérigazgatója.

De ha így kell marketingelni valamit, ahogy te írtad, akkor így kell, az a lényeg, hogy felfigyeljenek rá!

Közben meg azért ne feledkezzünk meg arról, hogy igen hasznos gépnek és eljárásnak tűnik, és valóban sok mindent meg lehetne oldani ezzel. Azt mondjuk nem értem, hogy miből volt 10 év alatt 500 millája a fejlesztésre, de biztos sikeres vállalkozó.
Előzmény: kissfreezer (2) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2014. 06. 11. 13:41 | #2
Ezt a gépet nagyon egyszerű eladni. Kell beszélni egy ellenzéki portál újságírójával..., az megírja, hogy milyen remek találmány..., de a kormányt nem érdekli, az embereket nem érdekli. Ez egy zseniális hír-értékű reklám. Hamarosan lesz befektető is és tömeggyártás is.
hawkeye
hawkeye 2014. 06. 11. 13:28 | #1

Recept: egy nagyhatalmú politikust érdekeltté tenni, azaz a bevétel 90 százalékát ő kapja. Ettől kezdve mint a karikacsapás.
Hogy a feltalálónak semmi se marad?
Úgy kell neki, miért nem sörözött inkább a tévé előtt....

Én így látom Magyarországot, 2014. nyarán....

+2 VÁLASZ