Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
FatSnakeFoot
FatSnakeFoot 2014. 06. 11. 09:28 | #4
Én is így értelmeztem. Azaz, hiába ajándékozták neked 8 évvel ezelőtt, a kötelesrészre jogosult(ak) igényt tarthat rá, illetve annak egy részére.
Mondjuk az eltartási szerződés kapcsán is vannak érdekességek. Amennyiben kötök egy ilyen szerződést egy idős nénivel, aki így rám hagyna egy 10 misis lakást, de "idő előtt" eltávozik köreinkből (mondjuk 4 év, mielőtt "leélné-lelakná" a hagyaték árát), akkor a különbözet a kötelesrész alapja lesz. Most nem azért, de 4 évig gondozok, ápolok valakit becsülettel, szeretettel, de rosszul időzít és túl hamar dobja fel a bakancsot, akkor milyen jogon részesül a vagyonból az a gyerek, aki addig soha felé sem nézett?! Milyen jó lesz, ha ezek után a magára hagyott idős embereket nem lesz, aki ápolja utolsó éveiben.
Előzmény: rivaul (3) 0 VÁLASZ
rivaul 2014. 06. 10. 21:55 | #3
Akkor engem ez a "halála előtti tíz évben elajándékozott egy vagyontárgyat, és van kötelesrészre jogosult, akkor ezt a vagyontárgyat is figyelembe kell venni" rész kicsit összezavar :S Az én olvasatomban ez úgy működik ha elhalálozik az a rokon aki nekem ajándékozott akkor a többi soha erre nem járó igényt tarthat abból saját részére, hiába az már az enyém. Rosszul értem?
Előzmény: tjunior (2) 0 VÁLASZ
tjunior 2014. 06. 10. 19:21 | #2
az ajándékozás az a gyakorlatilag a nullás eladás, amit neked ajándékoztak az már a tied
Előzmény: rivaul (1) 0 VÁLASZ
rivaul 2014. 06. 10. 18:12 | #1
Ez az. Van egy tulajdonom amit ajándékozással kaptam és ha meghal az ajándékozó akkor elveszik a tulajdonom mert másnak abból jár? Megrohadhat aki ezt kitalálta...