Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Punisher2160 2014. 04. 14. 19:28 | #20
Szerintem, is alábecsüljük a régi civilizációk tudását, és ahelyett hogy a régészek találgatnak, hogy milyen módszerre építették a piramisokat, fogjanak össze és próbáljanak felépíteni egy piramist korabeli technológiával, lehet hogy nehéz lenne de szerintem meg tudnák oldani. Demonstrálás képen fel is teszek egy kérdést, mindenkinek: Hogyan, lehet betont keverni sóderból, vízből és cementből, úgy hogy segédeszközként csak lapátot alkalmaznak?
Előzmény: lilaflexninja (15) 0 VÁLASZ
rermo 2014. 04. 14. 17:48 | #19
A természetben való életben maradási képességünk most is megvan ...természetesen ne mindenkinek .... és szerintem az őskorban sem volt meg mindenkinek csak a rátermett vezetőknek , hordafőnököknek a többiek pedig követték .

Az , hogy a római kor után jött a sötét középkor az meg nem egészen így van ( abban a műsorban is pont ezt taglalták ) mert csak Európában volt sötétség az iszlám világ és India, Kína virágzott, sőt az Amerikai kontinensen is virágkor volt akkor . A Görögök tudását is az iszlámon keresztül ismertük meg ( ez is a filmben volt ) . Ugye Amerika is példa a tudás linearitására , ott is kifejlődtek a tudományok az írás ...persze más formában ... annak ellenére , hogy elszigeteltek voltak a világ többi részétől legjobb példa a piramisok építése .

A tudás egyirányúságára meg legyen csak egy példa amit sokan ellenpéldának hoznak fel pedig nem az ... a kőpattintás . Sokat azt hiszik , hogy azt az őskori ember tudta a mai meg nem .... dehogynem tudja a mai is csak nem gyakorolja . Egy kis gyakorlás és már tudja is az ember , hogy hogyan kell csinálni vannak ma is kőpattintó gyakorlati régészek . Ennek ellenére kétlem , hogy egy ősembert meg lehetne tanítani mondjuk zongorázni még ha csecsemő korától emberként lenne nevelve is .


Előzmény: lilaflexninja (17) 0 VÁLASZ
nagydee
nagydee 2014. 04. 14. 14:39 | #18
mondjuk a szextánssal konkrétan nem sokat lehet kezdeni, esetleg éjszaka a sarkcsillagból a szélességi kört meg tudod határozni, de ahhoz, hogy nappal koordinátát kapj kell tudnod, hogy kb. hol vagy, kell egy naptár, egy pontos és pontosan beállított óra, meg egy vaskos könyv táblázatokkal.

kedvenc filmes jelenetem, amikor valaki leskelődik fél percet a szextánsba, majd ránéz, kicsit ráncolja a homlokát, majd rábök a térképre, hogy itten vagyunk... :D
Előzmény: Stickhorse (13) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 04. 14. 12:52 | #17
Ezen szoktam gondolkodni, csak fordítva, hogy ha mondjuk klónoznék egy ősembert, vagy egy középkori embert, akkor az a mai világban lenne-e annyira okos, mint mi. Az az érzésem, hogy nem.

De azzal nem értek egyet, hogy a tudás lineáris, és egymásra épül, pont a múltkor volt valami dokumentumfilm a római birodalom bukásáról és a közékorról, és ott pont az volt, hogy a közékorban, amikor az embereknek az volt a legnagyobb gondjuk, hogy legyen mit enni, és ne öljék le őket az egymással acsarkodó kiskirályok, pont letojták a római találmányokat, és egy két emberöltő múlva nem is értették, hogy hogyan építették a nagy vízvezetékeket, és hogy hogyan működtek. Jó lehet, hogy nem kell mindent elhinni, de logikusnak tűnt, hogy meglehet az, hogy egy előző korszak tudását a következő elfelejti, és csak később fedezi fel újból. Ha lineáris lenne a tudás, akkor tudnánk, hogy hogyan építették a piramisokat, és nem lenne nagy felfedezés az, hogy az ókori Kínában is építettek már olyasmi gőzzel működő gépeket, amiket csak jóval később találtak fel európában.

De ugyanígy pl. az ősidőkben volt az embereknek olyan tudásuk, ami nekünk nincs. Pl. hogy hogyan szemléljék a természetet, abból olvassanak. Így tudtak vándorolni, és életben maradni, sokkal több mindent tudtak a természetről, sokkal több jelet tudtak fogni, fogékonyabbak voltak több mindenre, míg mi elveszünk és éhen pusztulunk a természetben, hacsak nem vagyunk cserkészek, mert nekünk ezekre már nincs szükségünk. Szóval szerintem a nagy kollektív emberi tudás alakul is, annak ellenére, hogy biztos többet és többet örökítünk az utódainkra.
Előzmény: rermo (16) 0 VÁLASZ
rermo 2014. 04. 14. 08:57 | #16
Meg ha a 16. században valakinek a kezébe adnál egy szextánst az meg még annyira sem tudna vele mit kezdeni ...kivétel néhány hajós embert .

A tudás , tudásra épül és lineáris . Amit az elődeink tudtak azt tudjuk mi is de amit mi tudunk azt az elődeink nem tudták , nem tudhatták . A tudáshoz kell a technológiai fejlettség is , anélkül semmit sem ér . Képzeld el , hogy ott vagy valahol a Római korban és mit tudnál kezdeni a mai tudásoddal ...persze úgy is te lennél a legokosabb ember , de mobiltelefont nem tudnál gyártani , még ha ma meg azt is teszed . Kizárólag az akkori technológiai szintnek megfelelő dolgokat tudnál megvalósítani ....esetleg egy egyszerűbb gőzgépet .
Előzmény: Stickhorse (13) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 04. 14. 08:40 | #15
Azt én sem értettem soha, hogy miért gondolják azt az emberek, hogy vagy régen hülye volt az emberiség, és maguktól nem voltak képesek nagy dolgokat alkotni, vagy régen fejlettebbek voltak és most el vagyunk hülyülve ahhoz képest. Szerintem régen egyszerűen mások voltak a körülmények, más volt a világ. Több idő volt, és jobban kihasználták az emberi munkát, szóval miért is ne építhettek volna piramisokat kezdetleges eszközökkel. Illetve más rugóra járt az agyuk. A Stickhorse által felhozott szextáns - GPS erre jó példa. A régi embereknek egész egyszerűen más képességeik voltak, más tudásuk volt az adott idő körülményeire szabva. Plusz mindig egy-egy igen fejlett civilizáció után jött egy hanyatlás, mint pl. a római birodalom - sötét középkor (jó jó ki tudja volt-e olyan), amikor más körülmények jöttek, és az emberek egy ideig elfelejtették az előző nagy találmányokat és tudományokat, mert nem volt rá szükség. Így nézve, igen, valami ismeretlen, valami fantasztikus, valami érthetetlen. De az is lehet, hogy 5000 év múlva az emberek a fákon fognak élni, mert valamiért az lesz nagyon modern, és lehet, hogy nem értik majd, hogy mik az ok a magas kő és beton valamik, és hogy hogy tudtuk ezt mi megcsinálni.

De valahol az az emberiség majomnak való tekintése, hogy mindig idegen civilizációt sejtünk oda, ahol valami általunk ismeretlen és elképzelhetetlen dolog van. Tényleg maga az ember nem lenne annyira okos, hogy kitalálja magától a dolgokat? Vannak ezek a megmagyarázhatatlan fém gömbök, oszlopok. Hogy honnan és hogyan került oda? Nem lehet, hogy mondjuk valamikor sok ezer éve, volt egy falu, ahol valaki rájött, hogyan olvassza meg a követ és lám fém lett belőle, de egyszerűen két emberöltő múlva már senki nem tudta ezt, és mi csak erre csodálkozunk rá? Hogy esetleg volt nagy tudása az embereknek, még az írás előtt is, és egyszerűen nem maradtak fenn az akkori találmányok, vagy a leírásuk?
+1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 04. 14. 01:43 | #14
ja, ez is igaz:)
Előzmény: Stickhorse (13) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 04. 13. 18:34 | #13
Én is visszatérnék akkor a hozzászólásodra:

"más szavakkal, valami olyan tudást alkalmaztak ami más, több a mi jelenlegi tudásunknál. Ebből kiindulva azt jelenti, hogy nekik volt valami olyan tudásunk ami nekünk pillanatnyilag nincs, ezért bizonyos tekintetben fejlettségről beszélünk."

Az általunk ismeretlen funkcióval rendelkező tárgyak esetében azok alkotói és használó valóban olyan tudást alkalmaztak, ami más és több a mi jelenlegi ismereteinknél. Az adott tárgy használatára vonatkozóan. Ez sem jelenti azonban azt, hogy az ismeretlen tárgy fejlettebb technológiát képvisel, mint amire mi gondoltunk, és semmikép nem utal arra, hogy akár a mostani technológiánál is fejlettebb lehet.

Hogy egy egyszerű példával éljek, ha ma valakinek a kezébe adnál egy szextánst, jó eséllyel nem tudna hirtelen mit kezdeni vele, de azért a közmegegyezés alapján arra jutnánk, hogy a GPS mégiscsak fejlettebb technológia.
Előzmény: norbertvincze (12) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 04. 13. 18:20 | #12
én nem tudom az ember mivel érvel, rég láttam a videót és most nem néztem meg újra.

A te kommentedre reagáltam:)
Előzmény: Stickhorse (11) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 04. 13. 17:49 | #11
Az a baj, hogy téves a logika, amivel érvel.

Visszamegyek a múltba, és valakinek a kezébe adok egy gyógyszert, az meg azt gondolja róla, hogy ékszer. Persze az is lehet, hogy ha a kezébe adok egy golfütőt, arról meg azt fogja gondolni, hogy valamelyik isten égi szekerének a vezérlőkarja, miközben én itthon csak egy labdát püfölök vele. Ilyen alapon ha találok egy díszesre faragott szarvasagancsot, az lehet egy tőr nyele, de az is lehet, hogy egy ókori űrhajó zsilipkapujának a markolata. Vagy csak egy díszesre faragott szarvasagancs, ami valamiért rohadtul tetszett annak, aki díszesre faragta. Ha nagyon vad akarok lenni, még az is lehet, hogy az akkori szarvasok ilyen baszott díszes agancsokkal jártak-keltek az ősi pusztában.

Attól, hogy nem tudom, mire való, attól még nem lesz következetesen az űrhajó zsilipkapujának a markolata - tehát egy misztikus "technikai eszköz", és nem lesz nyoma időben és térben távoli civilizációk kölcsönhatásának. Persze megvan rá az esélye, de azért komoly pofával senkinek se merném előadni, hogy ez utalhat valami rejtélyre.
Előzmény: norbertvincze (10) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 04. 13. 16:57 | #10
"a korabeliek mire használták, vagy milyen céllal építették, nem jelenti következetesen azt, hogy az elképzeléseinket felülmúló technika fejlettségről tanúskodik."

a mai ismerettel és tudásal (ami a múltra épül: kő kalapács, csónak, kerék, vas szerszám, iparosodás, hi-tech, stb), ha nem tudod teljes bizonyossággal megmondani valamiről, hogy mire is való, az azt jelenti, hogy az a bizonyos dolog valami olyan "információ csomaggal" rendelkezik amit mi még nem ismerünk.

más szavakkal, valami olyan tudást alkalmaztak ami más, több a mi jelenlegi tudásunknál. Ebből kiindulva azt jelenti, hogy nekik volt valami olyan tudásunk ami nekünk pillanatnyilag nincs, ezért bizonyos tekintetben fejlettségről beszélünk.
Előzmény: Stickhorse (4) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2014. 04. 13. 15:32 | #9

Sok tényt sorol fel, de némelyikből igencsak messzemenő következtetéseket von le.

Persze kezdetleges tudásunk miatt némelyikben akár még igaza is lehet...
rermo 2014. 04. 13. 12:20 | #8
hallgatom tovább .... végrehajtunk egy ilyen űrugrást és parabola pályán az egész földet pillanatokon belül el tudjuk érni ...ez a térugrás ...... fúúúú ....
-1 VÁLASZ
rermo 2014. 04. 13. 12:11 | #7
Istenem .... ez hogy kaphatott egyáltalán diplomát vagy érettségit ?????

Csak két dolog ami a többi mellett megütötte a fülemet : a plazmán nem hatolnak át a rádióhullámok ezért nem lehet fényképezni ...esetleg filmes kamerával .... miért , mert a digitális az rádióhullámokkal fényképez ????

Másik : Pillanatok alatt manőverez az Aurora mert gyakorlatilag nincs légellenállása .... ez hogy függ össze ???? Ha egy mozgó testet le akarunk lassítani akkor nem a légellenállást kell megszüntetni hanem a lendületét ( Minden mozgó test egyenletes egyenes irányú mozgásban marad míg azt egy másik test nem akadályozza ...fizika 6 . oszt ) Ha egy test felgyorsul légüres térben ( ŰR ) akkor azt csak annyi energiával lehet lelassítani amennyivel felgyorsítottuk ..... ez a csávó pont ennek az ellenkezőjét állítja .
nandras01 2014. 04. 13. 11:00 | #6
na, megint egy tutimegmondomafrankót észlény.
persze ez a zseni biztos alapokra épít- az emberi ostobaságra és hiszékenységre, valamint arra, hogy az összeesküvéselméletekre mindig van vevő.
meg a kemtrélre :)
széles gáborral mikor lesz már egy gravitációkikapcsolós videó?
-2 VÁLASZ
sergi 2014. 04. 13. 10:53 | #5
Már régóta mondogatom,hogy ezek az ufókok a mi repülő eszközeink.A második világháború óta röpködünk sugárhajtással.Ez egy nagyon ósdi technológia,ciki ilyennel járni :)
Stickhorse 2014. 04. 13. 10:37 | #4
Az, hogy az SR-71 Blackbird-öt nem ismerte a nagyközönség, nem éppen igaz. A valós teljesítményét és képességeit minden bizonnyal nem ismerték, de a projekt létezése nyilvános volt. Persze ez nem azt jelenti, hogy a mostani csúcstechnológiás projektek is azok.

Egyébként nekem nem volt teljesen tiszta, amit mondott. Most akkor vagy belépőélen keletkező plazmaburok meg metaanyag, és nem látom a tárgyat, vagy egy "UFO-t" látok. A kettő együtt nekem nem működik. Vagy ha néha meg mégis láthatom, akkor nincs értelme az álcázásnak. Vagy eltitkolom, vagy nem.

Az pedig, hogy egy ókori eszközről nem tudjuk, hogy a korabeliek mire használták, vagy milyen céllal építették, nem jelenti következetesen azt, hogy az elképzeléseinket felülmúló technika fejlettségről tanúskodik. Ha engem odaállítanak egy elektronmikroszkóp elé, lehet, hogy arról nem tudom megmondani, hogy az egy elektronmikroszkóp, de attól az még nem lesz térhajtómű meg teleportáló.
+1 VÁLASZ
PabY 2014. 04. 13. 10:23 | #3
Hát nem sokat értettem a fizikai részből de az biztos, hogy a vezető országok jelenlegi haditechnikai csúcs fegyvereiről kb 50 év múlva szerzünk tudomást vagy akkor se...
Szobabicikli
Szobabicikli 2014. 04. 13. 10:22 | #2
Jól beszél...de azt állítani, miszerint már kapcsolatban vagyunk idegen civilizációkkal, illetve az emberiség részben azért jutott el a jelenlegi állapotában, mert egy intelligens létforma korábban befolyásolta a fejlődésünket, merő feltételezés, és indokolatlanul bátor megállapítás. Az univerzum K*RVA nagy gyerekek!
+1 VÁLASZ
a janek
a janek 2014. 04. 13. 09:07 | #1
nem szoktam végig nézni a hasonló videókat ,mert szkeptikus vagyok mindkét oldal felé.
Viszont a Prof. végig lekötött és tényleg tisztán érthetően nagyon sok dolgot világosan elmondott,rávilágított a tényekre .
Nagy riszpekt neki,köszi a posztot !
+1 VÁLASZ