Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nas
Nas 2014. 01. 28. 15:44 | #84
És ezt miért épp a 80. kommentemre írod...? Nem állítottam egyébként olyat, hogy az egyetemeken kizárólag hasznos tárgyakat oktatnának, épp azt mondtam, hogy ennyi erővel azokról is eldönthetnék a diákok, hogy melyiket szeretnék lehallgatni + hogy az érettséginek sem volt effektíve semmi "haszna" (olvasd már el a többi kommentemet is, mielőtt nekem támadsz). De nem is erről volt szó egyébként, hanem a nyelvvizsga-követelményről.
Azért a műszakin még mindig több hasznos tudást szedhetsz fel (ez rajtad is múlik...), mint egy gyengébb egyetemen. A gyakorlatot pedig nyilván nem pótolja semmilyen elméleti képzés, de ettől még egy szakmunkás nem fog tudni házat meg autómotort tervezni. Egyébként ahhoz képest, hogy szerinted mennyire szar volt a műszakin a képzés, az összes műszakis haveromnak már utolsó évben fix állása volt, úgy kapkodnak utánuk a cégek...akkor valamit csak tudhattak.
Előzmény: Emericus (83) +1 VÁLASZ
Emericus 2014. 01. 28. 09:08 | #83
Képzeld, műszakit végeztem és nem büfészakot! Az oktatási rendszer egy rakás szar ma az országban. A mesterképzésen is tele van felesleges tárgyakkal. Mondj már nekem egy (!) elfogadható választ arra, hogy mi a francért kell nekem újra matekot tanulni??? És még ezen kívül van egy rakás értelmetlen tárgy... Alapképzésen is úgyanúgy! Érdekes, amikor egy egyszerű szakmunkás lealáz egy mérnököt, mert szar oktatást kapott és nincs gyakorlati képzése. Ez baromira nem jó dolog!
Előzmény: Nas (80) 0 VÁLASZ
ggabor 2014. 01. 28. 08:48 | #82
"vannak akik a mélyebb összefüggésekre, az elvi alapjaira kíváncsiak a dolognak, és azokat szeretnék megbeszélni, nem a felszínes politikai csetepatékat"

Ez nagyon jó! Hoznak egy poltikai döntést, melynek lényege szokás szerint hatalmas pénzek átjátszása haverok kezébe, erre te azt állítod, hogy a mélyebb összefüggést, meg az elvi alapokat a mellékelt propaganda szövegben kell keresni, a háttérben meghúzódó okok meg csupán a felszínt jelentik. Bemondta a hiradó, hogy mi van háttérben és akkor az úgy is van, igaz? És még én nem tudok gondolkodni...

Nyilván az sem érdekes, hogy vannak sokan olyan is, akik saját pénzből jártak nyelviskolába, hogy meglegyen a diplomájuk. Az sem számít, hogy rengeteg nyelviskola került lehetetlen helyzetbe és akár le is húzhatják a rolót. Nem érdekes. Verseny van, mi? Ki tud jobb törvényt hozatni a haverokkal? Kinek vannak jobb haverjai megfelelő helyeken? Ez nyilván a demokrácia meg a szintíszta kapitalizmus, ezt akarta az ország, ezt akartuk mi mindig is. Szóval nem az a lényeg, hogy folyamatosan, megállás nélkül lapátolják a pénzt egymásnak, miközben sokakat tönkretesznek és egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe - itt például rengeteg nyelviskola tulajdonosa, tanára. Mindez nem érdekes, ez csak a felszín, igaz? A lényeg, a mélyebb mondanivaló, az elvi alap az, hogy kell-e a diploma mellé nyelvtudás!? Minden más csak felszínes, érdektelen baromság mi?
Előzmény: Nas (80) -2 VÁLASZ
rámnémetnemlelelmenteménmár 2014. 01. 28. 00:05 | #81
Jaj, drága gáborka, ezért a magasröptű és mélyenszántó hozzászólásért kár volt beregisztrálnod.Az írásod megnyugtató, hiszen ha már gondolkodni nem is, de olvasni tudsz.
Továbbá gáborka, nagyon remélem, hogy ha eddig nem is, akkor ezután majd tovább tanulsz valahol/valamit, mert szüksége van az országnak a hozzád hasonló megmondóemberekre.Vezesd a nyájat, s mutasd a fényt.
Előzmény: ggabor (77) +2 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 27. 23:16 | #80
Hűha, most aztán jól felnyitottad mindenkinek a szemét! Nahát, a nyelvvizsgáztatásban pénz van, amit nyilván vannak, akik monopolhelyzet megteremtésére törekedve ki akarnak sajátítani. Mit nem? Ez amióta a Rigó utca elindult, így van, pubi. Tudod, vannak akik a mélyebb összefüggésekre, az elvi alapjaira kíváncsiak a dolognak, és azokat szeretnék megbeszélni, nem a felszínes politikai csetepatékat a téma körül... Remélem, legközelebb nem csak olvasol majd, hanem gondolkodni is sikerül... :)
Előzmény: ggabor (77) +1 VÁLASZ
mechasvagyok 2014. 01. 27. 20:58 | #79
Te meg egy diplomás munkanélküli vagy, hogy ennyi időd van kommenteket olvasgatni? :D
Előzmény: ggabor (77) +1 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 27. 19:53 | #78
"Mindössze arra utaltam az internetes tanulással, hogy kb a nylevtanárra fordított pénz felét megspórolhatod, - gondolom, ahogy te is tetted - ha magadtól próbálsz tanulni"

Én biztos nem spóroltam vele semmit. Sőt! Az elmúlt években egy közepes használt autó árát költöttem magántanárra, hogy kinevelje belőlem az autodidakta tanulás eredményét...

------

Egyébként közben azon töprengtem, hogy konkrétan senkit nem ismerek, aki az egyetem alatt tett volna fullos nyelvvizsgát: vagy már úgy érkezett az egyetemre, hogy volt nyelvvizsgája vagy utána tette le... Egy-ketten próbálkoztak csak írásbelivel vagy csak szóbelivel, de a kettő senkinek nem sikerült.
Előzmény: mechasvagyok (74) 0 VÁLASZ
ggabor 2014. 01. 27. 19:47 | #77
[Komment megjelenítése...]
-6 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 27. 19:36 | #76
"Sokan azért diplomáznak le mert elvárás, időhúzás.Elvárás a társadalom, a szülők és a legtöbb munkaadó részéről.Manapság azt nevelik a tanulókba, hogy aki nem diplomás, az már nem is ember.Valamint ugye sokaknak fogalmuk sincsen, hogy mit kezdjenek magukkal, mivel szeretnének a későbbiekben foglalkozni, így elmennek fősuliba.Elhivatottságról ebben az esetben szó sincs."

Az ilyeneknek viszont miért kéne minden áron diplomát nyomni a kezébe? Ezeket az embereket - a saját érdekükben - már a felvételin ki kéne szűrni. Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie, ez egy mesterségesen felfújt lufi, ami mindenkinek árt. Árt annak, akinek amúgy nincs affinitása hozzá, mert évekig szívatják még az iskolapadban, aztán utána ugyanúgy nem tud elhelyezkedni, de árt annak is, aki tényleg elhivatottságból csinálja, mert az ő diplomája meg kevesebbet ér így. Jól képzett szakmunkásokra ugyanúgy szükség lenne, annak meg senki sem akar elmenni, pedig még az sem biztos, hogy rosszabbul keresne vele, mint egy ilyen-olyan diplomával...(sőt).
rámnémetnemlelelmenteménmár 2014. 01. 27. 17:33 | #75
Sokan azért diplomáznak le mert elvárás, időhúzás.Elvárás a társadalom, a szülők és a legtöbb munkaadó részéről.Manapság azt nevelik a tanulókba, hogy aki nem diplomás, az már nem is ember.Valamint ugye sokaknak fogalmuk sincsen, hogy mit kezdjenek magukkal, mivel szeretnének a későbbiekben foglalkkozni, így elmennek fősuliba.Elhivatottságról ebben az esetben szó sincs.
Nyilván nem mindenki hátrányos helyzetű, sokan lustaságból, nemtörődömségből hanyagolják a nyelvtanulást.De sokan vannak, akik más okból kifolyólag nem teszik le időben a vizsgákat.

" Szerinted mennyivel lesznek motiváltabbak ezek után az emberek önerőből nyelvet tanulni?"
Figyelj.Akinek a későbbiekben elengedhetetlen lesz a munkájához, annak muszáj lesz letenni vagy mehet más szakmát, munkát nézni.Ez azért elég motiváció, sőt, szerintem ez a legnagyobb.

Mondjuk a Diákhitelről is megvan a véleményem.De ez egy másik téma.A legnagyobb lehúzás volt(nemtudom, hogy most is úgy osztogatják), nem segítség.
A mai gazdasági helyzetben hitelt osztogatni pályakezdő fiataloknak nem egy életbiztosítás.Elhelyezkedni nagyon nehéz, addig meg csak állna benne a hitelező pénze.
Előzmény: mechasvagyok (74) 0 VÁLASZ
mechasvagyok 2014. 01. 27. 17:08 | #74
Az első bekezdéseddel egyetértek.

Ezt az egész összehasonlítgatásos dolgot azért írtam, mert szerintem ott már magával a felsőoktatási intézménnyel is gond van, ahol ilyen egyszerű a diploma megszerzése. Minek akar valaki elvégezni egy olyan szakot, ahol simán átlökdösik? Hol az elhivatottság? Tudom, idealista vagyok. Nem hiszem, hogy tényleg ekkora problémát kellene csinálni ebből a nyelvtanulásból, azért az 50ezer diák nagyon sok. Nem hiszem el, hogy mindegyik olyan hátrányos helyzetű, hogy nem bír letenni egy nyelvvizsgát 21-22 éves korára.

Mondom nem én hoztam be a stadionokat, hanem vadonka, de még mindig úgy gondolom, hogy itt a nyelvizsgára kellene fókusználni, ha már ez van a címben. Nekem is fáj a fölös stadion-építés is...

Te felháborodsz azon, hogy egy blogon, aminek kb. 500 a követettsége le-"Tajgetosz-pozitív"-oznak embereket, meg pálcát törnek a fejük fölé... Azért valljuk be, ezek elég minimális érzelmi sérülések, és akinek nem inge, ne vegye magára. Mellesleg az interneten kb. mindenki azt mond, amit akar. De szerintem, egy kicsit komolyabb probléma, hogy ennyi pénzt kivesznek az államkasszából, egy ilyen "probléma" megsegítésére. Szerinted mennyivel lesznek motiváltabbak ezek után az emberek önerőből nyelvet tanulni?

És miért segély formájában közvetíttik a pénzt, miért nem hitel? Mármint van Diákhitel, fel lehet venni (én is megtettem, mondhatni kimaxoltam). Tudom, egyetem után nincs DH, de közben kellene, már a felsőoktatásba lépés előtt tudják a diákok, hogy kell nyelvvizsga a diplomához, lehet tervezni. Nem hiszem el, hogy mind az 50 ezer ember ennyire meg van fosztva a ingyenes nyelvtanulás, internetes tudásbázis, diákhitel, szociális támogatások, ösztöndíj intézményeitől, hogy nem tud összehozni egy nyelvvizsgát a 3-4-5-6 év alatt amíg az egyetemen van. Tényleg nem.

ivivan: Mindössze arra utaltam az internetes tanulással, hogy kb a nylevtanárra fordított pénz felét megspórolhatod, - gondolom, ahogy te is tetted - ha magadtól próbálsz tanulni. Nyilván egy szóbelihez szükséged van hús-vér emberekre, akikkel tudsz beszélgetni, és segít neked a kiejtésben. De szerintem elég egyértelmű volt, amit írtam.
ivivan 2014. 01. 27. 16:34 | #73
"Én úgy gondolnám, hogy egy nyelvvizsga letevése jóval könnyebb kéne, hogy legyen, mint egy diploma megszerzése"

Ez szerintem egyénfüggő - én sokkal szívesebben mentem volna még egyszer államvizsgázni, mint nyelvvizsgázni. Persze mire államvizsgáztam, addigra már 2,5 éve aktívan dolgoztam a saját szakmámban, így nyilván nem okozott különösebb erőfeszítést a dolog. Ellenben a nyelvvizsga - annak is a szóbeli része - elborzasztott.

"Megkockáztatom, hogy még odáig is, hogy egy írásbeli középfokút is letegyen az ember (nyilván nem bármely nyelvről beszélek, hanem a legtöbbek álltal használtakról)."

Sokra mész az írásbelivel, ha szóbeli és írásbeli vizsga is kell... Egyébként az írásbelire én tényleg elég jól felkészültem az internet segítségével - viszont a szóbelin jól megnehezítettem a dolgomat azzal, hogy nem tudtam helyesen kiejteni szinte egyetlen szót sem, hiszen írásban tanultam meg a szavak döntő többségét... Évek óta küzdök azzal, hogy a rosszul rögzült kiejtésemet kijavítsam.
Előzmény: mechasvagyok (66) 0 VÁLASZ
rámnémetnemlelelmenteménmár 2014. 01. 27. 15:54 | #72
Az összehasonlításos példám irónia volt, ha a fekete övre és a D-s vizsgára gondolsz.
"nyelvvizsga végtére csak egy vizsga"
Igen, azoknak, akik megfelelő nyelvi képzésben részesültek.Ahogyan te is irtad, nem mindegyik intézmény egyforma, illetve nem mindegyik fektet kellő hangsúlyt a nyelvoktatásra.Ebből a szempontból érezd magad szerencsésnek.
Tudod, nekem legalább ennyire furcsa, hogy nem kötelező például a rendszeres sportoktatás, testnevelés a főiskolákon, egyetemeken.Ez legalább annyira fontos kéne, hogy legyen, mint a rendes nyelvoktatás(a számítógépes ismeretkről és oktatásról már ne is beszéljünk).

Ha nem kapsz megfelelő nyelvképzést középiskolában vagy gimiben, és nincs fergeteges nyelvérzéked, akkor finoman szólva is kitörölheted az internetes, könyvtáras nyelvolvasgatással.
Te tisztában vagy vele, hogy manapság milyen "könnyű" megszerezni egyes képzéseken a diplomát?Sok helyen puszira átlökdösnek, ha végigseggeled az x évet.Egy nyelvvizsga megszerzése sok esetben egyáltalán nem ilyen egyszerű.Ha nincs megfelelő képzés, nulla a nyelvérzéked, akkor kénytelen vagy különórákra járni, magántanárt fizetni.Idő és gyakran pénz hiányában ez nem mindig kivitelezhető.Lentebb írtam a saját példámat.

Az, hogy az állam mi másra költ pontosan idetartozik, kapcsolódik a témához, arról nem beszélve, hogy te keverted bele a beszélgetésbe.Csak ugye ez, úgy érzed téged érint, míg más mást.Ha egyéb állami beruházás, támogatás nem fáj, akkor ez miért zavar?

"Megértem az álláspontod a jogsiban. Bár ha azt írod, hogy nézőpont kérdése, akkor nem értem, hogy előtte miért jelented ki "A jogsit pedig egyáltalán nem drágább letenni, mint egy nyelvizsgát".
Ez így íródott egészen pontosan:
"A jogsit pedig egyáltalán nem drágább letenni, mint egy nyelvizsgát.Ez is csak nézőpont kérdése."
Az első mondatom pedig reagálás, egyfajta cáfolat volt a te kijelentésedre.És tapasztalatra alapoztam.


Én azt mondom, hogy inkább erősíteni kéne az általánosiskolai és a középiskolai nyelvoktatást.Ha már ott megtanulhatná a fiatal az adott vagy egyik idegennyelvet legalább középfok szinten(írás,olvasás,kommunikáció), akkor sokkal jobb statisztikákkal találkozhatnánk ebben a tekintetben a felsőoktatásban.
Felháborítónak tartom, hogy egyesek általánosítanak és pálcát törnek azon emberek feje fölött, akik esetleg önhibájukon kívül nem tették le a vizsgát a diploma megszerzéséig.A címről már ne is beszéljünk("Tajgetosz-pozitívaknak").
Általában nem azokkal a képzésekkel van a probléma, ahol a további pályafutást tekintve elengedhetetlen az idegennyelv ismerete, tudása, hanem azokkal, ahol a szakma gyakorlása szempontjából ez másodlagos.
Nem nonszensz, hogy egy kiváló szakember csak azért nem gyakorolhatja szakmáját, mert esetleg nincs nyelvvizsgája, holott nem is találkozik pályafutása során soha a büdös életben egyetlen idegenajkúval sem?!
Több segéd és kétkezi munkás dolgozik ma külföldön, mint "értelmiségi".Akkor nekik nem kéne kötelezővé tenni?Mi lesz, ha Józsika nem érti meg az ukázt és a sör helyett sósavat szolgál fel Londonban?Vagy leparkettázza kívülről a Jürgenék házfalát?:)
Akinek elengedhetetlen a munkájához, az úgyis kénytelen lesz megszerezni a nyelvvizsgát, különben éhen hal.Akkor meg?!
Előzmény: mechasvagyok (69) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 27. 14:35 | #71
Azon vitatkozni, hogy konkrétan a nyelvvizsga papír megszerzésének mi értelme van, nem vezet sehova. Ennyi erővel mi értelme van az érettségi papírnak, ki használta bármikor is az életben pl. azt a sok évszámot, amit ahhoz meg kellett tanulni? Nem a papír a fontos, hanem az, hogy amíg megszerzi valaki, valamennyit mindenképpen foglalkozik az adott nyelvvel. Ez pedig mindenki számára az alapműveltséghez kéne tartozzon, a diplomás munkákhoz meg az esetek túlnyomó többségében szükséges is, ezért kérik. Aki képes felfogni ennek a fontosságát, azt amúgy sem kell nógatni, a többieknek meg a saját érdekükben kötelező. Ennyi.
A postban arról van szó, hogy kell -e külön támogatni azokat, akik önhibájukból vagy rajtuk kívül álló okokból nem tudnak letenni egy nyelvvizsgát. Egyébként azt kurva könnyen lehet ellenőrizni, hogy ki az, akinél tényleg anyagi okok játszanak közre ebben. Őket nyilván kell támogatni. De nem hiszem, hogy ennek alanyi jogon kéne járnia minden lébecolónak. Az mindenkinek az egyéni szociális problémája, hogy a szabadidejéből mire hajlandó áldozni. Csak akkor ne akarjon minden áron (mások pénzén...) diplomát. Ennyi.
mechasvagyok 2014. 01. 27. 13:55 | #70
Javítás:
*több
*letettem
*beszéltem
*napi
*milyen

(Látszik, hogy magyarból nincs nyelvvizsgám :D)
Előzmény: mechasvagyok (69) 0 VÁLASZ
mechasvagyok 2014. 01. 27. 13:05 | #69
Szereztem diplomát a BSc/MSc képzésben, szerintem egy komoly egyetemen. Igen, jól tudom, hogy vannak nehéz/könnyű egyetemek/fősulik, csak egyre jártam így nincs teljes rálátásom az egész felsőoktatásra. Tudom, hogy vannak olyan intézmények, ahol könnyebb megszerezni egy diplomát, mint egy nyelvvizsgát, tudom, hogy idealista vagyok, és nem az a valóság, amit írtam. Az összehasonlításos példádat nem teljesen értem, a nyelvvizsga végtére csak egy vizsga, ha be kellene építeni az egyetemi rendszerbe, azt modnanám egy töb féléves tárgy legyen a végén egy szigorlat jellegű vizsgával.

Amit írtam azért írtam, mert én például eltettem a német középfokot gimiben, különórák nélkül, tény, hogy volt németórám gimiben/általánosban. Ott arról bebszéltem, hogy iszonyat jó alapokat össze lehet szedni internetről, neadjisten könyvtárból. Arról nem írtam, hogy anpi hány órát kell fordítani erre. Igencsak kiforgattad a szavaimat.

Tudom, hogy manapság jóval kevesebbet jelent egy diploma, mint régen, de én próbálok ebbe nem beletörődni, és inkább többet várni egy diplomás embertől, akárhol is szerezte azt.

Az, hogy az állam mi másra költ, szerintem nem tartozik ide. Engem is zavar pl a stadion-építés, de azt máshol vitatom meg. Itt most szerintem a nyelvizsgás dolog a téma.

Megértem az álláspontod a jogsiban. Bár ha azt írod, hogy nézőpont kérdése, akkor nem értem, hogy előtte miért jelented ki "A jogsit pedig egyáltalán nem drágább letenni, mint egy nyelvizsgát".

Nem tudom, miylen szakon végeztél, hogy két nyelvvizsga kell, de ha kettő kell, akkor gondolom elég szorosan kötődik a nyelvismeret a szakmádhoz. Ebben az esetben számomra még egyértelműbb a két nyelvvizsga követelmény. Ha nem kötődik szorosan a nyelvtudás a szakmádhoz, akkor valamit nagyon rosszul specifikáltak, tényleg nem a Te hibád.

Ezzel a ksiegítős dologgal, csak romlani fog szerintem a diplomák színvonala, az amúgy kinek jó?
rámnémetnemlelelmenteménmár 2014. 01. 27. 12:33 | #68
"Én úgy gondolnám, hogy egy nyelvvizsga letevése jóval könnyebb kéne, hogy legyen, mint egy diploma megszerzése"
"Én amúgyis úgy gondolom, hogy egy diplomás embertől elvárható legyen, hogy komoly problémákat oldjon meg az életben, vagy mire föl van a diploma?"

Írásodból nekem az jön le, hogy fogalmad sincs a felsőoktatásról, nem jártál főiskolára, egyetemre.
Na már most, akkor mi alapján osztod a tanácsokat?Mi az, hogy "könnyebb kéne, hogy legyen"?Az nézőpont kérdése, hogy kinek mi a könnyű.A diplomát a nyelvvizsgával hogy hasonlíthatod össze?Hasonlítsd össze egy karateban megszerezhető fekete övvel vagy egy D kategóriás vezetői vizsgával.
Arra kaphattál nem egy választ, hogy mi lehet az oka(a lustaságon kívűl)annak, ha valaki nem vagy később teszi le a nyelvvizsgát.
Látszik, hogy fogalmad sincs arról, amit beszélsz/írsz.Te most komolyan gondolod, hogy az emberek többsége képes megtanulni egy vagy több idegennyelvet közép vagy felsőfokú szinten egy internetes oktató program segítségével?!Sőt, elég ha hallgatod kazettán a kis oldaltasis lejátszódban, amíg bemész az iskolába meg haza, nem?Az max segítség, de arra nem alapozhatsz egy nyelvtudást.
Arról nem beszélve, hogy nekem(és sokaknak) például 2(azaz kettő!!!)nyelvizsgát kellett letennem.Úgy, hogy főiskoláig csak a németet gagyogtam(Tudom amiatt is csak én vagyok a hibás.Mondjuk az abc-t kitűnően megtanították, meg az "ein-zwei-polizei"-t.Sőt nézhettem videón "Kutyám Yerry Lee"-t, meg el tudtam mondani érettségin ennek köszönhetően a "A piros pöttyös csizmám beázott, mert beleléptem egy tócsába pulykatöltés közben" mondatot.Ez nagyszerű.

Egy diploma megszerzése manapság nem jelent semmit.Ezt többen is leírtuk.Attól még nem lesz valaki tanult, tehetséges szakember.Az egy papír.Te ne diplomás embertől várjál megváltást, hanem tanult, szakképzett, tehetséges emberektől.Ahhoz pedig nem feltétlenül kell diploma vagy nyelvvizsga.

Az állam pedig sok mindenre költ.Többségében olyanra, amire én úgy gondolom, hogy személy szerint nincs szükségem.És?Érdekel valakit szerinted?Közvetlenül engem sem érint és dühít, hogy kiadunk milliárdokat stadionok, állami épületek építésre, hogy emelik a nyugdíjakat, hogy olyan utak épülnek, amiket én nem használok, hogy segítenek a bkv dolgozóknak vagy taxisoknak.De sokaknak és közvetve nekem is segítség.Lehet, hogy az lesz az új és legjobb alkalmazottad, akinek eddig nem volt nyelvvizsgája és ezáltal diplomája.Vagy ő fogja az esküvődre a tortát süttetni, esetleg az ő ötletei alapján épül majd meg a kis szerelmi fészked.

A jogsit pedig egyáltalán nem drágább letenni, mint egy nyelvizsgát.Ez is csak nézőpont kérdése.Ha figyelembe vesszük a felkészülést és tanulást is, akkor nekem sokkal kevesebbe volt a jogsi.Ott csak a kötelező órákat vettem és mindenből elsőre átmentem.Míg a nyeltanárokra, iskolákra, könyvekre-programokra, vizsgákra-sikertelen vizsgákra a többszörösét kifizettem.
Előzmény: mechasvagyok (66) +1 VÁLASZ
vadonka 2014. 01. 27. 12:33 | #67
Ha nem basznák el a pénzeket értelmetlen módon stadionok építésére akkor ez csak aprópénznek számítana, sőt még maradna sokkal több más dologra is zsé :)
De hát a stadion az kurvára kell ide...
Előzmény: mechasvagyok (66) +1 VÁLASZ
mechasvagyok 2014. 01. 27. 11:08 | #66
Én úgy gondolnám, hogy egy nyelvvizsga letevése jóval könnyebb kéne, hogy legyen, mint egy diploma megszerzése (vagy a diploma megszerzése kéne, hogy jóvel nehezebb legyen, mint egy nyelvvizsga megszerzése, nézőpont kérdése).

Így felmerül bennem a kérdés, hogy lehet az, hogy emberek képesek megszerezni egy diplomát, de egy nyelvvizsgát nem. Vagy mondjam úgy, hogy egy diplomás embernek gondot jelent letenni egy nyelvvizsgát, amikor annyi altrernatíva van (tehetsz egynyelvűt, kétnyelvűt, van 10+ féle nyelvvizsgaközpont)? Nem mellesleg létezik az "internet", ahol kismillió tudás van összegyűjtve, rengeteg ingyenes (vagy kalóz) anyag van nyelvoktatásról, amiből elég sokáig el lehet jutni nyelvtanulásban. Megkockáztatom, hogy még odáig is, hogy egy írásbeli középfokút is letegyen az ember (nyilván nem bármely nyelvről beszélek, hanem a legtöbbek álltal használtakról).

Én amúgyis úgy gondolom, hogy egy diplomás embertől elvárható legyen, hogy komoly problémákat oldjon meg az életben, vagy mire föl van a diploma?

Egyébként én nem ostoroznám ezeket az embereket, "nekünk" mindössze az a problémánk, hogy x milliárd forintot fog az állam erre költeni, holott nem vmi nagy kihívás a dolog.

A jogosítványos példánál maradva, pedig annyit mondanék, hogy a jogsit jóval drágább letenni, mint egy nyelvvizsgát, ott még sincsenek ilyen problémák. Manapság ugyanis elég sok cég megköveteli, a jogosítványt, a mobilitást.
vadonka 2014. 01. 27. 10:39 | #65
Nagyon nem értek egyet a poszt szöveggel, le is írom miért.
Nekem általánosban oroszt kellett tanulnom, nem volt beleszólásom azt kaptam mert akkor még az volt a trend.
Értelmetlenül tanultam egy semmirevaló nyelvet 8 évig amiből azóta mindent elfelejtettem.
Középiskolában csak haladó angol volt tehát aki általánosban angolos volt az mehetett angolra középsuliban is. Nekem jutott a kezdő német. 4 év alatt nem bírtam megszeretni, szerintem egy gusztustalan nyelv. Eszembe se jutott, hogy nyelv vizsgázzak belőle. Fősulin már végre tanulhattam angolt de oktatás kb. lófasz volt úgyhogy keserves volt a nyelvvizsga is, érezhető volt a fiatalkorban kimaradt angol tanulás hiánya. Szóval akinek évek óta bent rohad a diplomája az kb annyi idős lehet mint én, tehát jó eséllyel megszophatta ugyanígy ahogy én is annó, önhibámon kívül. Emellett ha más tárgyakkal is bajban volt akkor meg nem maradt elég idő/energia a nyelvre. A diploma meg ma már tudjuk mennyit ér, szóval ha el tudott helyezkedni a papír nélkül (sok esetben jobb is a munkáltatónak, mert szaktudás van de nem kell többet fizessen mert diplomás a munkavállaló, révén hiányzik a papírja) akkor jó eséllyel parkolópályára tette a nyelvet mert éli az életét. Így nézve mindjárt nem olyan "tajgetosz pozitívaknak" van ez a csomag.
rámnémetnemlelelmenteménmár 2014. 01. 27. 10:30 | #64
Ez már csak így megy.Nem Magyarországon, hanem a világon mindenhol.Az ember ilyen.Sőt, muszáj, hogy az emberek feszültségben éljenek és lehetőleg ne kedveljék egymást.Ezen munkálkodnak már az iskolában is és ha szerencséd van, akkor a munkahelyeden is ezt fogják elvárni, megkövetelni.Mert akkor vagy hatékony emberrobot.:)
És lássuk be, az ember az ilyen jellegű "játékokra" még vevő is, sőt igényli.Arról nem beszélve, hogy ha ő adhatja ki az ilyen jellegű ukázt, na az az igazi királyság.
Akinek nyelvvizsgája van, az lenézi azt, akinek nincs birtokában ilyen, egy orvos hallgató kiröhögi a vendéglátóipari tanulót, egy közép vagy felsővezető szarba veszi az alkalmazottját(lényegtelen, hogy pár évvel előtte ő volt a kis jobbágy).
Mi emberek általában úgy gondoljuk, hogy ítélkezhetünk mások felett, dönthetünk sorsokról, életekről.

Egy nyelvvizsga megszerzése is annyi mindentől függ.Nem minden fekete és/vagy fehér.A legkönnyebb kijelenti, hogy "ó, lusta állat volt".Pedig ezer más oka is lehet ennek.Természetesen a legtöbbjük már nem ilyen véleménnyel van a bukott unokatestvérről, az idegennyelv ismerete nélkül boldoguló legjobb barátról, a szakmunkást végzett sógorról, aki 10 ezerért kifest, a szülőről, akinek lehet, hogy még középfokú végzettsége sincs.
Csak úgy egyszerűen jó marakodni, szapulni a másikat, feszültséget kelteni.

Ha úgy vesszük, én mind a két tábort erősítem.Ugyanis van nyelvvizsgám és nyelvismeretem, de nem a főiskola alatt szereztem meg.Hogy miért?Mert én nem tehettem meg, hogy suli mellett, után otthon verjem a répát és feliratos filmeket nézzek vagy magántanárhoz járjak.Nem csak a pénz miatt.(a suliban tanítottakat hagyjuk, az nem nyelvoktatás volt)Én az iskolámat magam finanszíroztam, tehát állandó munkám volt és emellett folyamatosan edzettem(igen, vannak ilyen elmebeteg emberek, akiknek fontos ez is, főleg úgy, hogy előtte tizenx évig élsporoló volt).Később már csak dolgozni volt időm, a sporttal és hobbival felhagytam, hogy hatékonyabban tudjak tanulni/dolgozni.
És igen, bármennyire is furcsa, sem erőm, sem időm nem volt már arra, hogy nyelvet tanuljak.A magánéletről ne is beszéljünk(Tudom valamit valamiért.Ne akarjon p.nát az, akinek nyeliskolára sincs ideje). :)
Később, ahogy elvégeztem a főiskolát és lett szabadidőm, a munka mellett nyelvet tanultam.És lássatok csodát, nem tartom magam idiótábbnak, felelőtlenebbnek azoknál, akik ezt a suli alatt meg tudták tenni(azt hozzáteszem, hogy a nyelvnek azóta sem vettem semmi hasznát, azon kívül, hogy ha külfödre megyek, akkor nem activityzek a zöldségessel).És hogy milyen a sors, később még p.nát is láthattam közelről.
És ezzel a történettel nem vagyok egyedül.
Szóval könnyű otthonról megmondani a frankót és köpködni másokra, de attól nekem jobb nem lesz.
Azon meg kár kattogni, hogy manapság mennyire semmit nem ér egy diploma.Persze, hogy nem ér, hiszen sok esetben nincs mögötte tényleges tudás.Mit várunk, ha sok esetben egy zsíros melóhoz elég egy diploma és nem egy bizonyos diploma(ugye ismerjük a TF-es példákat).
Változik a világ.Régen nagy szám volt az érettségi, ma kitörölheted vele.Pár év és ugyanezt tehetjük a diplomával(sőt, már most is sok esetben).Ha most lennék abban a korban és helyzetben, akkor újra elővenném az orosz tankönyveket.:)
Előzmény: koviivan19 (63) 0 VÁLASZ
koviivan19 2014. 01. 27. 02:32 | #63
Már beszéltem olyan közmunkással aki úgy gondolta,hogy mindenki akinek nincs jogosítványa az egy idióta,és akkor mégis miért neki kell lapátolnia? Beszélgetem olyan hegesztővel aki meg volt róla győződve ,hogy minden baj forrása a sok hülye semmirekellő diplomás, hallgattam szorgos dolgozó okfejtését arról ,hogy miért nem érnek egy sapka szamócát sem a munkanélküliek? És eszmét cseréltem műszaki diplomással aki szerint csak a mérnöki diploma ér valamit,vicces mi...?
Miért kell mindig kitalálni valami olyan szabályt aminek hála a másikat lenézhetjük ,megvethetjük? Attól miért lesz jobb ha a másiknak rosszabb lesz?
MIért kell mindig védeni a kapitalista kizsákmányoló eszmeiséget? Ma amikor már egy csomó helyen alapnak tekintik a német ,angol nyelvtudást? Ismerősömet kioktatták több interjún hogy kéne harmadik nyelvet tanulni? MEgéri hajtani hogy még többet követeljenek még kevesebbért? Sajnos ez a helyzet...
+1 VÁLASZ
Xenophil 2014. 01. 26. 22:24 | #62
Lezárom a vitát s' menjünk e sörözni ku*va gyorsan kollektíve !
ivivan 2014. 01. 26. 20:48 | #61
"Nem kell kiforgatni a szavaimat, nem azt írtam, hogy az az áldásos, ha a 200 évvel ezelőtti tudást tanítják"

Az informatikában a 10 év annyi, mint az építészetben 100... A 10 évvel ezelőtti technológiák mára olyan elavultak, hogy nem is foglalkozunk velük - nem lehet rájuk építeni.

Persze ezt az ember tudja, mielőtt programozónak menne. A programozás tényleg az állandó tanulásról szól, mert 10 évente minden kicserélődik. Csak persze így érthető, hogyha a diákok 3/4-e nem jár be órára, mert minek... Főleg, mert azok, akik programozóként képzelik el az életüket az egyetem után az egyetem utolsó 1-2 évében már többnyire rendes, 8 órában dolgoznak...

"Épp a diákok lennének a legjobban felháborodva, ha kötelezővé tennék, hogy nyelvi órákat is zsúfoljanak a tantervükbe"

Nekem történetesen volt szakmai angol órám. De megdöbbentő módon azon se tanították a nyelvet! Rögtön az első órán fordítani kellett szakmai szöveget angolról magyarra (ami egyébként nagyon nehéz feladat - sokkal nehezebb, mint simán megérteni a szöveget). Szerencsére ezután kivették a tananyagból, mert a nem angolt tanuló diákokkal nem kis kicseszés volt...
Előzmény: Nas (58) 0 VÁLASZ
Nope 2014. 01. 26. 20:40 | #60
Mégis hogy a phaszba várnak el mindenkitől egy beszélt nyelvet a diploma mellé, mikor mai napig olyanok jelentkeznek EGYETEMEN NYELVI SZAKRA, akik az adott nyelvet középfokon is épphogy csak makogják? Mi zajlik ezeken a felvételiken úgy mégis? Volt olyan másodéves germanisztika szakos csoport akiknek a jelenlétében folytathattam privát beszélgetést a szaktanárukkal németül, mert biztos voltam benne, hogy úgysem fogják érteni amit mondok.

Szóval ha azok sem uralják a helyzetet akiknek a nyelv a tanulmányaik során nem cél, hanem eszköz, akkor mit várjon az ember a többiektől?
Nas
Nas 2014. 01. 26. 20:27 | #59
A legtöbb egyetemen van lehetőség nyelvet tanulni, nem egy egyetem nyelvvizsgaközpontot is működtet. Épp a diákok lennének a legjobban felháborodva, ha kötelezővé tennék, hogy nyelvi órákat is zsúfoljanak a tantervükbe, arról nem beszélve, hogy mivel egyetemre már különböző szintű nyelvtudással érkeznek az emberek, ezt nem is lehetne úgy egységesíteni mint a szakirányú tárgyak oktatását.

Persze, hogy a nyelvtanulást teszik inkább kötelezővé, mert ugyan igaz, hogy kellenek pl. a számítógépes ismeretek is, de azt általában nem esik nehezükre elsajátítani az embereknek. Legyünk őszinték, egy idegen nyelv nyelvtanával bíbelődni viszont a legtöbb ember nem fog elkezdeni hobbiból (akkor sem, ha érzi, hogy szüksége lehet majd rá).
Előzmény: ivivan (56) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 20:17 | #58
Nem kell kiforgatni a szavaimat, nem azt írtam, hogy az az áldásos, ha a 200 évvel ezelőtti tudást tanítják. Nyilván tanítsák a legújabb ismereteket, de akkor sem fognak tudni - épp az általad is említett gyors fejlődés miatt - mindent megtanítani, amit utána egy szakosodott munka során ténylegesen csinál az ember. Ha viszont jó volt az alapképzés, akkor ez nem jelent gondot, mert látja az ember, hogy merre, miben, hogyan kell továbbfejlődnie.
Előzmény: ivivan (57) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 19:57 | #57
"Az egyetemnek az a dolga, hogy az alapokat rendesen megtanítsa, hogy tudd miből kiindulva tovább fejleszteni magad, kidolgozni a saját ötleteidet"

Nem tudom, hogy mit szólnának a mérnök hallgatók, ha csak a 200 évvel ezelőtti építési technikákat tanítanák nekik, de a 10 évvel ezelőttiről már mélyen hallgatnának. Kétlem, hogy sokan lennének bent a (teljesen felesleges) órákon... Na, így van ez az informatika oktatással is. Mikor elvégeztem az egyetemet egyetlen akkor széleskörűen használt technológiát sem tanultam az egyetemen. Az informatika oktatás még gyerekcipőben jár - az a faramuci helyzet áll például elő, hogy a Szegedi egyetem szabályzata szerint a nebuló a záróvizsgát mindig az aktuális tematika szerint teszi le, nem aszerint, amit Ő tanult. Ez nyilván nem okoz gondot a történelem vagy angol szakosoknál, de még a mérnökhallgatóknál sem - ellenben én, mint programozó úgy jártam, hogy a tételeim felét egyszerűen nem is tanultam. Nekem ugyanis olyan óráim még nem voltak...

De ez a téma ebben a topikban OFF, szóval asszem ennyi elég is volt róla...
Előzmény: Nas (55) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 19:49 | #56
"Mondom a nyelvtudás ugyanúgy kellHET az adott szakma műveléséhez, tehát teljesen logikus, hogy ebből is vizsgázni kell ahhoz, hogy kapj diplomát"

Ezzel mindössze két probléma van:
1, semmi nem indokolja. Történt valaha felmérés, hogy mekkora szüksége van az egyes képességekre a diplomásoknak az egyetem elvégzése után? Kétlem. Szerintem vannak ennél fontosabb dolgok, amik mégsem feltételei a diplomának (pl: középfokú számítógép használat; alapvető adójog ismerete stb) - az hogy a nyelvvizsgát nyomják szerintem csak a rossz statisztikánk kijavítására irányul
2, nem tanítják az egyetemen a nyelvet, csak elvárják a tudást - van különbség aközött, hogy leadnak valamit, aztán elvárják az eredményt, mint hogy ha csak tudást várnak el minimális oktatás nélkül.

Kapis?
Előzmény: Nas (54) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 19:11 | #55
Nem hiszem, hogy bármelyik szakma kiemelkedő műveléséhez elég az, amit az egyetemen tanítanak. Az egyetemnek az a dolga, hogy az alapokat rendesen megtanítsa, hogy tudd miből kiindulva tovább fejleszteni magad, kidolgozni a saját ötleteidet. Ez nem szakmunkásképzés, hogy megtanítják, hogyan kell csavart reszelned, aztán életed végéig tudsz csavart reszelni, mert azt mindig ugyanúgy kell csinálni. Aki ilyesmit vár el egy egyetemtől, az nem való diplomásnak.
Előzmény: ivivan (51) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 19:04 | #54
Látom, szövegértési nehézségeid vannak: Mondom a nyelvtudás ugyanúgy kellHET az adott szakma műveléséhez, tehát teljesen logikus, hogy ebből is vizsgázni kell ahhoz, hogy kapj diplomát (ahogy a szakirányú tárgyakból is vizsgáznod kell ahhoz, hogy kapj diplomát). Kapís?
Előzmény: ivivan (50) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 19:01 | #53
Szerintem meg az egyetemnek az a feladata, hogy a - jobb esetben - évtizedek óta a szakmában sikeresen dolgozó, kutató, tanító, tehát arra nagyobb rálátással bíró emberek megtanítsanak lehetőleg minél több dolgot a hallgatóknak abból, ami szerintük az adott szakma műveléséhez, a szakirányú gondolkodásmód elsajátításához kell. Nagyon helyes, hogy előre felkészítik az embereket arra, hogy a nyelvtudás pl. egy biológusnak, építészmérnöknek is fontos dolog, és nem akkor kell ezzel szembesülni, amikor már gyakorolni szeretné valaki a szakmáját. Ezt rohadtul nem kárhoztatni kéne, hanem inkább köszönetet mondani érte. Ha valaki nem képes elsajátítani azokat az ismereteket, amik az adott szakmához kellenek (köztük a nyelvtudást), akkor inkább azon kéne elgondolkodnia, hogy neki való -e egyáltalán az egész...

Egyáltalán nem helytálló a példád a 3000 nyelvvel, mert eléggé egyértelmű, hogy az angol a világnyelv, bőven elég az angol nyelv ismerete a legtöbb területen. De még ilyen megkötés sincs a nyelvvizsgákkal kapcsolatban (pedig lehetne...), bármilyen élő idegen nyelvből le lehet tenni.

Nyilván mindenképpen üdvös lenne a nyelvtanulási lehetőségeket bővíteni, támogatni, ebben szerintem mindenki egyetért. Pl. ezt a pénzt, amit most a zömmel lustaságból nyelvvizsgával nem rendelkező végzősöknek kiosztanak, erre is költhetnék, és akkor pl. a szorgalmasabbak (akik jobban megérdemelnék a törődést...) is jól járnának vele...
Előzmény: ivivan (47) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 01. 26. 18:54 | #52
Ez egyébként nem feltétlenül "az egyetem" problémája. Tanára válogatja. Nekem volt olyan tanárom, aki az ajánlott tematikát egy olvasat után félrerakta, aztán tanított a saját kutatásai alapján aktuális dolgokat. Hozzáállás kérdése.
Előzmény: ivivan (51) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 18:49 | #51
Nem kell ahhoz büfé szak, hogy ne adjon az egyetem használható tudást - elég, ha olyan a szak, ami gyorsan fejlődik. Az egyetemnek gyakran 5-10 évébe telik egy új téma kidolgozása, és van ahol 5 év alatt a dolog el is avul, használhatatlan lesz... Tipikusan ilyen minden informatikával kapcsolatos szak...
Előzmény: Nas (48) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 18:47 | #50
Oooo, szóval mostmár nem is olyan hasznos az a nyelvvizsga, csak egy újabb szivatás a diák felé? Mégiscsak kibújt a szög a zsákból? Szivassuk még ezzel is a diákot a sok teljesen fölösleges tantárgy mellett?
Előzmény: Nas (46) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 01. 26. 18:46 | #49
A hozzászólások olvasása ismét megerősítette azt a gondolatomat, amit az egész témával kapcsolatban már itt, az izén is többször megfogalmaztam - elemeiben néhány hozzászólásomban ez alatt a poszt alatt is.

A nagy büdös helyzet az, hogy az alapszintű felsőfokú végzettség - tehát az első diploma - mára más funkciót tölt be, mint korábban az egyetemi végzettség. Az egyetemi végzettség valamikor szakmai kiválóságot, értelmiségi létet, a komoly szellemi munka kapuját jelentette.

Manapság egyetemi diplomával dolgozik a CNC-gépkezelő, a segélyszervezet családgondozója, a raktár fuvarszervezője. Hasznos és értékes munka a legtöbbje, a klasszikus egyetemi képzésben megszokott szakmai kiválóságot viszont nem igényel.

Én ennek a tendenciának személy szerint nem örülök, hiszen tudom, hogy a diplomások arányának növekedése nem mutatja közvetlenül és egyértelműen az ország szellemi színvonalának és versenyképességének növekedését. Attól, hogy egy embernek diplomát adunk a kezébe, nem születnek ötletei.

Ez a tendencia viszont együtt jár azzal is, hogy a diploma és a hozzá kapcsolódó követelmények színvonala is arányosan csökkent, hiszen több embert kell kiszolgálni vele. Aki tehát még a csökkentett követelmények mellett sem képes egy nyelvvizsgát összekaparni a diplomájához, az tényleg nem érdemli meg, hogy felsőfokú végzettséget kapjon. Valamit azért mégiscsak tegyünk már azért az istenverte papírért. Így meg legalább rá van kényszerítve a jónép, hogy valami valóban hasznossal is megismerkedjen, kénytelen-kelletlen.
+1 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 18:44 | #48
Nem büfé szakra meg gagyi egyetemre kell járni lébecolni, akkor kaphatsz használható tudást is... Túl sok a magát "egyetemnek" csúfoló oktatási intézmény, ami valójában nem az, de ezek azért tudnak életben maradni, mert még több az olyan diák, aki igyekszik a dolog könnyű végét megfogni, és csak arra hajt, hogy valami könnyen elvégezhető szakon gyorsan lediplomázzon... Az ilyenek viszont ne csodálkozzanak, ha utána nem tudnak mit kezdeni a papírjukkal...
Előzmény: Emericus (44) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 18:44 | #47
Igazad van! Nagyjából 3000 nyelvet beszélnek ma a Földön és nyilván fogalmunk se lehet, hogy melyikre lesz szükség, ezért tanítsuk a diákoknak az összeset! Sose lehet tudni...

Most gondold el szerencsétlen diákot, aki éveket áldozott az életéből arra, hogy meglegyen az az angol nyelvvizsga, aztán kiköt egy olyan cégnél, ahol a német a szükséges nyelv és kezdhet mindent elölről (vagy fordítva - mindkettőre ismerek példát).

Szerintem ha a bürokrácia helyett a nyelvtanulási lehetőségeket növelnék - akár államilag támogatott magántanárokkal, mert mégiscsak az a legjobb, ha csak veled foglalkozik a tanár - akkor sokkal többet lehetne elérni, mint ezzel a "megmondjuk a diáknak, hogy mi a jó neki, akkor is ha beledöglik" tipusú hozzáállással...
Előzmény: Nas (45) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 18:40 | #46
Te nem érted: Mire föl kapjon diplomát az, aki még ezt az egyszerű nyelvvizsga-feltételt sem tudja teljesíteni? Ez ugyanúgy kellHET ahhoz, hogy megálljon a lábán a szakmában mint az, amit az egyetemen tanult...
Előzmény: ivivan (43) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 18:37 | #45
És azt honnan tudja előre bárki, hogy akár friss diplomásként nem egy nemzetközi cégnél vagy külföldön akar -e majd elhelyezkedni??? Ennyi erővel rábízhatnánk azt is a diákokra, hogy válogassák ki, melyik tárgyakról hiszik azt, hogy szükségük lesz az abban tanultakra a munkájuk során, és csak azt kelljen lehallgatniuk...(jól is néznénk ki). Ennyi erővel minek a fül-orr-gégésznek a láb tájanatómiáját megtanulnia, soha nem fogja használni, minek az evolúcióbiológusnak értenie a növényi molekuláris biológiához is, minek a szilárdságtannal foglalkozó építésznek értenie az épületenergetikához, stb. Neveljünk szakbarbárokat, az a jó! (Csak aztán megnézhetjük, azok milyen jó "szakemberek" lesznek...) -,-
Előzmény: ivivan (43) +1 VÁLASZ
Emericus 2014. 01. 26. 18:22 | #44
Egy egyetemi vagy főiskolai képzésnél ne azt ellenőrizzék, hogy tudok-e más nyelvet, hanem használható tudást adjanak és azt kérjék! Ez az, ami ma nincs meg a felsőoktatásban!
Előzmény: Nas (42) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 18:20 | #43
Nem figyelsz arra, amit írok? Azt írtam, hogy a diplomások döntő többségének nincs szüksége nyelvtudásra. Egyszerűen azért, mert magyar cégnek dolgozik magyarul. Nekik teljesen fölöslgesen feltétele a diplomának a nyelvvizsga. Azok pedig, akik használni akarják a nyelvet a munkájuk során szépen elmennek tanárhoz. Pont arról papolok, hogy a nyelvvizsga egy teljesen fölösleges papír: csak azért kell, hogy kiadják a diplomát, de egyébként senkit nem érdekel. Ahol nincs szükség nyelvtudásra, ott nyilván mindegy; ahol szükség van nyelvtudásra, ott pedig felmérik maguk, nem fognak bízni egy papírban...
Előzmény: Nas (42) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 18:13 | #42
"Ha a versenyszférában dolgoznál, akkor azt is tudnád, hogy a nyelvvizsga papírt sem fogadják el - sőt, nem is érdekli Őket a papír - hanem simán elbeszélgetnek veled angolul."

Tudom. De ott is számot kell adnod a tudásodról (és nem fogadják el, hogy bocs, nem tudtam megtanulni a passzív szerkezetek használatát). Akkor az miért fáj, hogy a diploma megszerzéséhez is szükség van erre...?
Előzmény: ivivan (41) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 18:09 | #41
"Márpedig kutatóként MINDENKINEK ezt kell csinálnia"

Pont ezt írtam, hogy nem minden egyetemet végzett akar kutató lenni. Sőt, a döntő többségük nem. És igazából te is csak megerősíted a véleményemet: aki használni akarja a nyelvet munkája során, annak tök mindegy a középfokú nyelvvizsga, mert annál sokkal többre lesz szüksége.

"Viszont azt is beláthatod, hogy senkitől, sehol nem fogadják el csak úgy bemondásra, hogy tud angolul"

Ha a versenyszférában dolgoznál, akkor azt is tudnád, hogy a nyelvvizsga papírt sem fogadják el - sőt, nem is érdekli Őket a papír - hanem simán elbeszélgetnek veled angolul.
Előzmény: Nas (36) 0 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2014. 01. 26. 17:53 | #40
Én jártam nyelvtanfolyamra, ahol a csoporttársaim között volt egy olyan lány, aki korábban már beszélt angolul, de egy autóbalesetben ért agysérülése következtében mindent elfelejtett, sokszor még most is előfordul vele, hogy valami bekattan nála és egyszerűen nem tudja merre kell elindulnia, hogy hazajusson. Nem szerencsés ember, az egyszerűbb dolgokra is jóval több időt kell szakítania, hogy megértse azokat, mégis csinálja és próbálkozik ezerrel...
Diszlexiásokkal nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy a betegségüket nem úgy fogják fel, hogy nekik akkor most több időt kell rászánni arra, hogy valamit megtanuljanak, hanem egyfajta mentsvárként bújnak a papírjuk mögé... tisztelet a kivételnek.
Előzmény: gyemantt (34) +1 VÁLASZ
bungle
Nas
Nas 2014. 01. 26. 17:23 | #38
Erre csak azt tudom mondani, hogy én angolul magamtól, autodidakta módon tanultam meg, mert a gimnáziumban németül és latinul tanítottak. (És hangsúlyozom, egyáltalán nincs kiemelkedő nyelvérzékem, reál területen dolgozom.)
A diszlexia, diszgráfia max. a lakosság 5-7 %-át érinti, ennél jóval nagyobb arányban ragadnak be diplomák nyelvvizsgahiány miatt... De a diszlexia sem jelenti egyébként azt, hogy valaki nem tud idegen nyelveket elsajátítani.
Előzmény: gyemantt (34) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 17:13 | #37
"Akinek meg kell a nyelv, annak nem elég a középfokú vizsga."

Ebben egyetértünk. Viszont azt is beláthatod, hogy senkitől, sehol nem fogadják el csak úgy bemondásra, hogy tud angolul. Azt jobb, ha papírral is tudod bizonyítani. Azt sem fogadják el (nagyon helyesen) sehol csak úgy bemondásra, hogy te tudsz házat építeni vagy embereket operálni, ahhoz is kérik a papírt róla, nem?

"De angol középfokon a normálisabb nyelvvizsgáknál elvárják, hogy az egyszerű szerkezeteken kívül legalább alapszinten használd a befejezett igeidőket és a passzív szerkezetet is."

Nagyon helyesen, ugyanis az angol nyelvnek szerves része pl. a passzív szerkezet használata (akkor is, ha nekünk ezt nehezebb megtanulni). Ez nem a nyelvvizsgáztatók "szemétkedése", hogy kérdezik, hanem hozzátartozik az angol nyelvtudáshoz...
Előzmény: ivivan (35) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 17:06 | #36
Mivel kutató vagyok, igen, napi szinten használom a nyelvtudásomat. Külföldi kollégákkal dolgozom együtt, velük angolul tartunk munkaértekezleteket, nemzetközi, angol nyelvű szakfolyóiratokban kell az eredményeimet publikálnom, angolul kell írnom a pályázataimat, jelentéseket (nem csak a nemzetközieket, az OTKA is angolul megy!), angolul kell előadást tartanom a konferenciákon, angolul kell követnem a legfrissebb kutatások eredményét, angolul kell még vegyszert is rendelnem a kutatásaimhoz. A magyart gyakorlatilag nem is használom a munkám során. Pedig Magyarországon dolgozom, és nem is nemzetközi cégnél, hanem az Akadémia kutatóhálózatában...
Nem tudom, mindezt hogyan csinálná végig egy olyan ember, aki még egy középfokú nyelvvizsgát sem képes letenni... Márpedig kutatóként MINDENKINEK ezt kell csinálnia, senki sem engedheti meg magának, hogy ne tudjon angolul. Az összes biológusra, fizikusra, kémikusra, geológusra stb. ugyanez áll. Szerintem a jó informatikusra és mérnökre is. Nyilván ha valaki az Ómagyar Mária siralommal foglalkozik napszámban, annak nem kell az angol, de reál területen elengedhetetlen.
Előzmény: ivivan (32) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 16:58 | #35
"Nem arról volt szó, hogy akinek megvan a nyelvvizsgája, annak használható -e a tudása"

Én konkrétan azt próbálom érzékeltetni, hogy akinek nem kell a nyelvtudás, mert magyaroknak, magyarul dolgozik annak a középfokú nyelvvizsga letétele is csak fölösleges idő és pénz. Akinek meg kell a nyelv, annak nem elég a középfokú vizsga, tehát megint csak fölösleges idő és pénz.

"ugyanis onnantól kezdve már csak a szókincsfejlesztésen múlik a dolog..."

A szókincs a legkevesebb, azt olvasással simán lehet fejleszteni. De angol középfokon a normálisabb nyelvvizsgáknál elvárják, hogy az egyszerű szerkezeteken kívül legalább alapszinten használd a befejezett igeidőket és a passzív szerkezetet is. Persze ezeknek is mennie kell, ha tényleg tudsz angolul, de aki nem használja a nyelvet, annak ez is gond, nem csak a szókincs.
Előzmény: Nas (33) 0 VÁLASZ
gyemantt 2014. 01. 26. 16:54 | #34
Azért el kéne gondolkodni azon, hogy a % a nyelvtudás terén miért olyan kevés, vagy kicsi...
-Édesanyám és édesapám gyermekkorukban (vidéken) még a 8 osztály volt kötelező, és már az utolsó évben már befogták őket a családi gazdaság munkájába. TSZ stb. Nem mindenkinek adatott meg a tovább tanulás és ott se volt annyira kötelező....
- 1990-ig csak orosz volt az iskolában tanítva, de mivel ellenállás volt valamilyen szintem tanár se és a diák se vette úgy... nálunk persze...

Azért a lenéző szövegeket olvasva azért felháborító milyen nagyképűek vagytok.. Doktor, mérnők....barátnő a fracia anyanyelven tanult és ő mondta...Fúj...mindenki ért mindenhez.....
Gondolkodjatok azért van olyan, hogy nyelvtanulásban akadályoztatva van az ember......és nem csak a pénz és idő hanem más téren is. Én például nem kaptam általánosban nyelvoktatást normálisan, szakmunkásképzőben meg nem volt, levelező értségi ott se volt levelező főiskolán ott se volt, a mostaninál sincs....
Olyanról hallottatok, hogy diszgráfia diszlexia? Nekik magyarázzátok el, hogy nem igaz, hogy nem tud nyelveket megtanulni.....
És most fog jönni az, hogy magyarul meg tudott tanulni...
Válasz: a gyermeki agy kb 5-6 éves koráig fokozottan képes nyelvet/ nyelveket tanulni... de utána már másra lesz képes és amit addig megtanult az marad...
És Őket is ledobnátok a Taigetosz-ról? Ők hülyék?
Sajna énekem is van diszgráfia diszlexia, és most csinálom a 2 diplomámat és a szakmámban is jó vagyok....
Igaz a szóban forgó cikk és tervezet nem erről szól, de ha valakinek nehezen megy a nyelvtanulás az nem biztos, hogy lusta....És azért sokan idő hiánnyal is küszködnek ...
Nas
Nas 2014. 01. 26. 16:53 | #33
Nem arról volt szó, hogy akinek megvan a nyelvvizsgája, annak használható -e a tudása. Arról volt szó, hogy aki még azt sem tudja letenni, annak fixen nem az. Nem a papír számít, hanem a tudás, de ha valaki tényleg tud angolul (és nem csak ő képzeli ezt magáról...), akkor annak a papír megszerzése sem okoz gondot, ugyanis onnantól kezdve már csak a szókincsfejlesztésen múlik a dolog... Szóval ez hülye duma, hogy "én amúgy tudok angolul, csak a nyelvvizsgát nem tudom letenni". Akkor nem tudsz angolul, mert ahhoz a nyelvvizsga a minimum.
Előzmény: ivivan (28) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 16:53 | #32
Ez viszont biztos nincs így. Nem mindenki akar kutató lenni (minek kellene annyi kutató?) és ha egy magyar cégnek dolgozol, akkor az, hogy olvasod az idegen nyelvet minden szakmában bőven elég.

Ha viszont mondjuk nemzetközi cégnél akarsz az ügyféllel kommunikálni, akkor a középfokú nyelvvizsga semmit nem ér.

Te használod napi szinten a nyelvtudásodat vagy csak a nyelvvizsgád van meg?
Előzmény: Nas (31) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 16:41 | #31
Elég szomorú, hogy félreérted: Egyedül ez az, ami pluszban kell egy nyelvvizsgához ahhoz képest, amit amúgy is tudnod kell, ha jó akarsz lenni egy komolyabb szakmában...
Előzmény: ivivan (30) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 16:32 | #30
"annak nehogy már az jelentsen nehézséget, hogy néhány hétköznapi témakör szavait meg kell tanulnia egy középfokú nyelvvizsgára..."

Az elég szomorú, ha szerinted csak ennyi kell egy nyelvvizsgához. Ha csak pár száz szót ismersz, az szerinted használható nyelvtudás?!
Előzmény: Nas (20) -1 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 16:31 | #29
"A diploma, mint "papír" megszerzésének velejárója a nyelvvizsga-követelmény"

Igen, de miért az a követelmény? Miért nem feltétele mondjuk a középfokú számítógép használati vizsga? Biztos vagyok benne, hogy a diplomások nagyobb része használ napi szinten számítógépet, mint idegennyelvet...

"Mert akinek nincs ideje és affinitása rá, annak jó eséllyel nincs is igazán szüksége a papírra, és valószínűleg a vele járó ismeretek többségére sem"

Ez lehet, de sajnos a cégek gyakran kérik a papírt - a tudás nem mindig elég nekik. (egyébként az megint egy más téma, hogy az egyetemeken gyakran elavult tudást adnak le, amire aztán tényleg semmi szüksége nincs a nebulónak)
Előzmény: Stickhorse (18) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 16:26 | #28
"Én is erősen reál beállítottságú vagyok, nyelvet tanulni pedig nem lehet magolással, régen rossz, ha valaki úgy áll neki"

Nyelvet egyetlen módon lehet igazán megtanulni: gyakorlással. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor nincs nyelvtudásod. Pont. Évekig kell tanulni ahhoz, hogy valamennyire beszélni tudj - és az hogy megvan a középfokod kb arra elég, hogy makogni tudj, ha egy natívval beszélsz. Utána még évekig kell tanulnod, ha tényleg komolyan gondolod...

"Nekem sem jó a nyelvérzékem, aztán lám, mégis sikerült... Ezért mondom, hogy baromság"

Nyilván sikerülhet mindekinek, csak nem mindegy hogy 10 vagy 1000 órát kell tanulni a nyelvvizsgáig. Ha neked mondjuk ezer vagy tíz ezer órát kellett volna tanulnod, hogy meglegyen a nyelvvizsga, akkor megtetted volna?

"Szakmája válogatja, de a szakmai érvényesüléshez - pláne reál területen - marhára nem elég, ha az ember csak olvas angolul"

Én már 10 éve dolgozom, de csak azóta van szükségem nyelvtudásra, hogy egy nemzetközi céghez szegődtem. Előtte senkit nem érdekelt, hogy beszélek-e angolul - az volt a fontos, hogy az angol dokumentációt megértsem.
Előzmény: Nas (17) 0 VÁLASZ
imki 2014. 01. 26. 16:16 | #27
Neked sincs nyelvvizsgád, mi? :)

(A cikkben a cikkíró ezt linkeli már az elején, mint forrást: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20140122-300-ezret-ad-az-allam-egy-megmentett-diplomaert.html Ha esetleg lesz rá időd, majd keress rá arra is a gugliban, hogy "funkcionális analfabéta"...)
Előzmény: amakoi (25) 0 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2014. 01. 26. 16:11 | #26
Úgy teszek, mintha a mondatod gyökértapló felét meg sem "hallottam" volna és belinkelem azt, ahol én pár napja olvastam a témáról: http://index.hu/gazdasag/2014/01/21/akciozik_a_kormany_itt_a_diplomamentes/


Előzmény: amakoi (25) +2 VÁLASZ
amakoi 2014. 01. 26. 15:08 | #25
[Komment megjelenítése...]
-5 VÁLASZ
Tooni 2014. 01. 26. 14:43 | #24
Felirat + 1, és a kedves szülőknek javaslom, hogy állítsák át ha lehetőségük van rá a gyerek összes rajzfilmcsatornáját is magyarról.
Előzmény: bungle (8) 0 VÁLASZ
dude 2014. 01. 26. 14:15 | #23
Összeadás, szorzás azért alapfokon már megy? Legalább a pénztárnál nem basznak át...
Előzmény: Xenophil (22) 0 VÁLASZ
Xenophil 2014. 01. 26. 14:11 | #22
dude, Úgy látom megfogtam az emlegetett "Bölcsészt". .. :)
dude 2014. 01. 26. 13:59 | #21
Látom neked még a magyar is nehezen megy.
Előzmény: Xenophil (16) +3 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 13:50 | #20
Abban igazad van, hogy más kérdés, mennyire használható az a tudás, amit a nyelvvizsgán számonkérnek (pl. társalogj az adórendszerről németül - én ezt húztam anno, még magyarul sem szívesen társalgok róla). De basszus, aki a BME-n mondjuk egy mérnök-informatikus, építészmérnöki vagy villamosmérnöki szakot végigcsinál, annak nehogy már az jelentsen nehézséget, hogy néhány hétköznapi témakör szavait meg kell tanulnia egy középfokú nyelvvizsgára...

Szakmai megbeszéléseken meg a külföldi partnernek igenis számít, hogy mennyire szabatosan, pontosan fejezed ki magad. Egy nyökögő, primitív nyelvtani hibákat vétő ember nem (vagy csak marha nehezen) fogja jó szakember benyomását kelteni, mert hiába az, ha nem tudja ezt lekommunikálni a másik felé... Ugyanez a publikálásnál. Hiába vannak jó eredményeid, ha nem tudod azokat jól megmagyarázva, szépen tálalni.
Előzmény: Xenophil (16) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 01. 26. 13:44 | #19
Xenophil, szerintem azért a francia egyetemeken sem örülnek, ha valaki nem tud nemzetközi forrásokból dolgozni nyelvismeret hiányában.

Én is azt gondolom, hogy a nyelvvizsga helyett a nyelvismeret fontosabb, viszont sajnos a nyelvismeret igazolására jelenleg a nyelvvizsga szolgál. Ismételten a jogosítványhoz térnék vissza. Lehet, hogy ifjúsági gokart-verseny bajnok vagy, és a haverokkal a helyi erdőben csapatjátok egy öreg Ladával minden este, jobban és magabiztosabban vezetsz, mint az utakon tartózkodók többsége, jogosítvány hiányában mégsem fognak örülni, ha a közutakra mész.

A milliméterpapírra is lehet, hogy te rajzolsz legjobban tustollal, de ha nem teszel vizsgát műszaki rajzból, akkor ugyanúgy nem kapsz diplomát.

Elhiszem én, hogy jót tesz az ember lelkének a rendszer elleni lázadás, "minek nekem papír, ha nélküle is tudom", dehát a társadalmunk ilyen konformitásokban szereti kiteljesíteni magát, az a jó honpolgár, aki alkalmazkodik bizonyos kötöttségekhez, ha nyelvvizsgát kérnek tőle, akkor megcsinálja.

Aki tudása szerint képes rá, annak az időhiány és a pénzhiány nem lehet kifogás. Egy hétvégét mindenki szabaddá tud tenni, 30.000 Ft-ot pedig akár szociális támogatásból is meg lehet spórolni rá néhány év alatt.

A probléma az, hogy nagyon sok egyetemista van, aki vagy lusta hozzá, vagy valóban képtelen egy nyelvvizsga összehozására. Ezek az emberek az én szememben soha nem lesznek kiváló szakemberek. Vagy azért, mert szellemileg nem alkalmasak rá, vagy azért, mert a hozzáállásuk nem odaadást és elkötelezettséget tükröz.
Előzmény: Xenophil (16) +2 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 01. 26. 13:35 | #18
Tudod, én ezzel úgy vagyok, hogy szerintem ez nem affinitás kérdése.

A diploma, mint "papír" megszerzésének velejárója a nyelvvizsga-követelmény. Aki felsőfokú tanulmányokat folytat, az vállalja ennek a követelménynek a teljesítését, ugyanúgy, mint a kötelező tantárgyi követelmény teljesítését. Az affinitásnak meg az időnek ehhez semmi köze. Jogosítványt se adnak úgy (jobb esetben), hogy elindulni megtanulsz, megállni meg nem, mert utóbbira nem volt affinitásod meg időd.

Másképpen szólva, ha nincs időd és affinitásod, nem kell belevágni. Hogy miért mondom ezt? Mert akinek nincs ideje és affinitása rá, annak jó eséllyel nincs is igazán szüksége a papírra, és valószínűleg a vele járó ismeretek többségére sem. A számára szükséges ismereteket pedig meg lehet tanulni néhány könyvből, mint ahogy a nyelvtudást is meg tudja tanulni más keretek között "csak olvasás" szintjén.

Ismételten oda lyukadunk ki, hogy át kellene gondolni, mit jelent a diploma. Ha fenn akarjuk tartani az értelmiségi látszatot, a szakmai felsőfok, "felsőbbrendűség" látszatát, akkor igenis jogos a követelmény, ha meg nem, akkor el kell törölni az egészet, aztán nyomtatni a diplomákat úton-útfélen.

Azt továbbra is tartom, hogy manapság egy szellemi tevékenység kiemelkedő képviselői nehezen fognak boldogulni idegennyelv-ismeret nélkül, márpedig a fejlődés kulcsa az, hogy a szakma kiemelkedő képviselői világszínvonalú munkát legyenek képesek végezni.
Előzmény: ivivan (13) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 13:34 | #17
Én is erősen reál beállítottságú vagyok, nyelvet tanulni pedig nem lehet magolással, régen rossz, ha valaki úgy áll neki. A nyelvtanban is van logika, nem véletlen, hogy a matematikusok a zene mellett a nyelvekhez is jobban értenek, pedig ők is "erősen reál beállítottságúak"...

"Miért lenne ez "baromság"?"

Azért, mert sokan erre hivatkozva eleve meg sem próbálnak normálisan elsajátítani egy idegen nyelvet, mert hogy "nekem ez úgysem megy, mert rossz a nyelvérzékem". Nekem sem jó a nyelvérzékem, aztán lám, mégis sikerült... Ezért mondom, hogy baromság. Nyilván valakinek könnyebben megy, valakinek nehezebben, de olyan nincs, hogy valaki - bár mindent beleadott - képtelen egy nyelvet megtanulni. Akkor nem adott bele mindent.

Szakmája válogatja, de a szakmai érvényesüléshez - pláne reál területen - marhára nem elég, ha az ember csak olvas angolul. Írnia és beszélnie is tudni kell, különben nem tud nemzetközi kooperációs munkákban, konferenciákon, külföldi partnerekkel való megbeszéléseken, stb. részt venni, publikálni. Enélkül meg pl. kutató, komoly mérnök, stb. nem lehet az ember.
Előzmény: ivivan (13) 0 VÁLASZ
Xenophil 2014. 01. 26. 13:34 | #16
Egy kicsit azért leegyszerűsítik itt a témát nyelvvizsga kérdésben..:) Az ország 70% át elküldeni a Tajgára azért mert nem beszél idegen nyelvet ? Járt itt már valaki francia országban ? Egyáltalán megsértődnek ha túristaként hozzájuk mersz szólni angolul, franciául meg aztán különösen nem akarják meghallani mit magyarázol neki mert helytelen kiejtéssel próbálkozol. ÉS Olaszban ??? :):) Érdekes hogy magyarországon nem tudnak más nyelveket... :D EGYETEM KÉRDÉSRE.: Egy normális Műszaki egyetem mellett pedig szerintem lehetetlen JÓL nyelvet tanulni, a müszaki dolgokban persze valóban elengedhetetlen a megfelelő idegennyelv ismerete. Irritál amikor valaki szleng angolul bír társalogni 3 osztrák turista lánnyal a sörröl meg a hamburgerről "felsőfokúval" és azt hiszi ez elegendő lenne bármelyik nyugati országban. TÉVED ! Építőmérnök vagyok , mások szerint sokat látott jó szakember, francia, angol, német kb alapfokú nyelvtudással szakmai angolban szerintem ELEGENDŐ tudással. Azért menjek el nyelvvizsgázni hogy el tudjam magyarázni hol kell jobbra meg balra fordulni , meg 2 sört kikérni a kocsmában ? Teljesen felesleges. Ezeket enélkül is meg tudom tenni, és zavar amikor az aki ezt vizsgával megtudja tenni lenéz másokat. Bölcsész szakon biztos nem kellett 15 m hosszú miliméter papírra tustollal hossz szelvényeket rajzolgatni hajnalban , és unalmadban letetted a vizsgákat . NYilván akinek nem inge...
bungle
bungle 2014. 01. 26. 13:29 | #15
"Egy erősen reál beállítottságú embernek a nyelvtanulás kínszenvedés."
Én is reál beállítottságú ember vagyok, utálok magolni, soha nem is ment, az angol nyelv mégis nagyon hamar rámragadt.
Előzmény: ivivan (13) 0 VÁLASZ
nandras01 2014. 01. 26. 13:25 | #14
"Aki egy középfokú nyelvvizsgát nem tud az egyetem befejezéséig letenni, annak nem való diploma"
ennyi.
kár tovább ragozni, és magyarázni a magyarázhatatlant. igazság szerint én még az érettségit is egy nyelvvizsgához kötném, de minimum egy nyelvből kötelező érettségit tetetnék.
Előzmény: Nas (11) -1 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 13:16 | #13
"Aki egy középfokú nyelvvizsgát nem tud az egyetem befejezéséig letenni, annak nem való diploma"

Nagyon sok, szakmájában sikeres embernek nem sikerül - mert vagy ideje, vagy affinitása nincs. Egy erősen reál beállítottságú embernek a nyelvtanulás kínszenvedés. Aki sosem magolt, mert a logikát jegyzi meg, annak a nyelv logikátlansága rendkívül frusztráló...

És a szakmai érvényesüléshez többnyire elég az, ha az ember olvas angolul vagy németül. A nyelvvizsga innen azért még nagyon messze van.

"ez a nyelvérzék-mizéria egy baromság"

A nyevérzék nem marhaság - van aki simán tévénézésből megcsinálja a nyelvvizsgát nekem pedig az égegyadta világon semmit nem számított a tévénézés (még talán rontott is a helyzeten). Ahogy a matek se megy mindenkinek úgyanúgy a nyelveket is különbözőképpen tanuljuk, Miért lenne ez "baromság"?
Előzmény: Nas (11) 0 VÁLASZ
ivivan 2014. 01. 26. 13:11 | #12
Középiskolában (nem gimiben) a nyelvtanítás alibi - nekem 2 órám volt hetente úgy, hogy még az se volt probléma, hogy nem volt pénzem megvenni a méregdrága tankönyvet. Csak és kizárólag a borzasztó akcentust tanultam az alatt a 4 év alatt, amit az utóbbi években próbálok drága magántanárral kigyógyítani mérsékelt sikerrel - jobban jártam volna, ha be se járok... Szóval mondj köszönete a jó tanárodnak és a jó iskoládnak...

Egyetem közben pedig dolgoztam. Harmadiktól rendes 8 órás munkám volt - az államvizsgára például csak délelőttre volt szabadságom, délután már dolgoztam... Nyelvvizsgára sem pénzem sem időm nem volt egészen mostanáig (persze időm most se nagyon, de nagy úr a muszáj).
Előzmény: bungle (4) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2014. 01. 26. 13:02 | #11
Aki egy középfokú nyelvvizsgát nem tud az egyetem befejezéséig letenni, annak nem való diploma. Eleve sok szakmában dolgozni sem tud idegennyelv-tudás nélkül (akkor sem, ha nem megy külföldre). Jöhetnek a kifogások, de ahogy Stickhorse is írja, ez tervezhető dolog, már gimiben mindenki tudja, hogy a diplomához kell a nyelvvizsga, nem az utolsó évben szembesítik vele az embert.

Ami az anyagiakat illeti: részleteiben is le lehet tenni (külön az írásbelit, külön a szóbelit), ugyanúgy elfogadják, nem muszáj egyszerre kifizetni a komplex vizsga díját. (Egyébként három komolyabb egyetemi tankönyv többe kerül mint a teljes nyelvvizsga...) Nekem két középfokú nyelvvizsga kellett a doktori miatt, és simán meg tudtam csinálni, az angolt 98 %-ra, pedig nincs különösebben jó nyelvérzékem (erre meg egyébként franciául anyanyelvi szinten megtanult barátnőm azt mondta, hogy ez a nyelvérzék-mizéria egy baromság, mindenkinek ugyanúgy tanulnia kell, ha normálisan tudni akar egy idegen nyelvet, illetve senkinek sem lehetetlen elsajátítania, csak akaraterő és kitartás kérdése).
imki 2014. 01. 26. 12:52 | #10
Teljesen egyetértek. Nem hinném, hogy egy nyelvvizsga letétele olyan nagy kihívás lenne 4 év alatt. Mindezt úgy, hogy esélyes, hogy azért valamilyen szinten előtte is tanulta az ember azt a nyelvet.
Államilag fizetni ennyi pénzt meg csak pénzkidobás. Annyit érnek majd el vele, hogy indenki sz@rni fog bele ezerrel, és megvárja az ingyen 300ezret, és majd csak akkor teszi le (vagy veszi meg) a vizsgát. Addig senki épelméjű ember nem fog vizsgázni. Hülyék ezek teljesen.

(Pedig milyen jó kis falusi focistadion épülhetett volna ennyi pénzből...!)
Előzmény: Stickhorse (9) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 01. 26. 12:37 | #9
Abban azért egymás között megegyezhetünk, hogy nagy valószínűséggel a legritkább oka a nyelvvizsga hiányának, több ok miatt is.

Egyrészt továbbra is tartom magam ahhoz, hogy egyetemi keretek között egy idegen nyelv elsajátításának képessége szerintem elvárható lenne, főleg a fiatal egyetemisták között, akik legtöbbje éveken át, jellemzően általános iskolás korától tanul legalább egy nyelvet. 8-12 év nyelvtanulás mellet még a rossz tanár sem kifogás számomra. Persze akkor, amikor gyenge közepes teljesítménnyel, minimum ponthatárral vesznek fel hallgatókat tömegesen mérnök meg tanárképzésre, akkor mit várjon az ember?!

Az anyagi oldalával azért tudok nehezen egyetérteni, mert a nyelvvizsga-követelmény nem meglepetésszerű, tehát tervezhető. Jobb esetben 3-3,5, rosszabb esetben még több ideje van az embernek 30.000 Ft-ot összeszedni, az előbbi pont tükrében pedig eléggé elgondolkodtató, ha valaki tart attól, hogy 60%-ot nem képes teljesíteni. Főleg akkor, amikor az egyetemek több nyelvvizsgaközponttal állnak szerződésben, és nagyon sok helyen szerveznek házon belül is vizsgákat, ami gyakorlatilag a biztos vizsgaeredményt jelenti, így magunk között szólva.

Aláírom, hogy lehetnek nagyon nehéz helyzetben lévő emberek, de őket azért általában jelentősebb összegekkel támogatják az egyetemek szociális oldalról. Ha valaki mindezek mellé még köztársasági ösztöndíjat, és minden bizonnyal egyetemi tanulmányi ösztöndíjat is kap, meg még TDK-zik is, annak azért nehezen hiszem el, hogy nem tud 3-4 év alatt félrerakni 30.000 Ft-ot, és fél, hogy elbukja.

Saját példámon okulva merem mindezt leírni. Nekem 2 nyelvvizsgára volt szükségem, az angol felsőfokút már középiskola harmadik osztályának elején összehoztam, a németet viszont az utolsó pillanatra hagytam. 4 évig tanulgattam gimnáziumban úgy-ahogy, meg 2 félévet lehúztam belőle egyetemen is, majd 2 évig hozzá sem nyúltam. Utolsó elfogadható vizsgaalkalommal csináltam meg, záróvizsgákra készülés mellett, saját forrásból, úgy, hogy a legjobb ösztöndíjam is 18.000 jó magyar forint volt...lakhatási támogatással együtt...5egészes átlagra...nem 60.000 köztársasági. Igaz, hogy csak 65%-os lesz, büszke sem vagyok rá, de ezek után nekem senki ne mondja, hogy teljesíthetetlen követelmény.
Előzmény: Kajt (7) +2 VÁLASZ
bungle
bungle 2014. 01. 26. 12:30 | #8
"Sokak letették középiskolában akik egy évre rá már meg sem tudnak szólalni... annak sincs sok értelme."
Ha egyetem/főiskola alatt teszi le, az se garancia arra, hogy utána 1 évre rá meg tud szólalni, főleg ha tök hülye, nem marad meg semmi az agyában és nem használja a nyelvet. Úgy tudom, manapság már nem oroszt tanítanak általános iskolában, sőt sok helyen már oviban elkezdik az angol vagy német tanulást. Szerintem vérciki ez a sok magyarázkodás, hogy miért nincs manapság az embereknek már az érettséginél legalább középfok egy idegen nyelvből. Elárulom: lustaságból. Az angol rohadt könnyű nyelv (középfokig gyerekjáték), már csak az sokat lendítene, ha szinkronos filmek helyett feliratosan néznék az emberek a filmeket.
Előzmény: Kajt (7) +3 VÁLASZ
Kajt 2014. 01. 26. 12:18 | #7
Sokan azért nem tettek le nyelvvizsgát, mert nem volt rá pénz. Ismerős diploma küszöbén áll (mérnöki), köztársaságis volt, TDK-t csinált többet is és utolsó félévekben annyira kemény volt az egyetem, hogy sem ideje, se pénz nem volt a nyelvvizsgára. Nem tudott volna rá annyit készülni, hogy magabiztosan megcsinálja... félt, hogy elbukja azt az a 30.000 forintot, mindezt Karácsony és a fűtési szezon előtt. Ilyen is van. Sokak letették középiskolában akik egy évre rá már meg sem tudnak szólalni... annak sincs sok értelme.
A lusták és trehányak, akik x alkalommal is lesz*rják, hoyg meg lesz-e vagy sem... azoktól felfordul a gyomrom.
Samu. 2014. 01. 26. 11:42 | #6
a fiatalok körében a jobbik a legnépszerűbb... hát ezen akarna változtatni a kormány :))
hansy71 2014. 01. 26. 11:27 | #5
Miért pont most? Választások előtt? Kicsit szaga van a dolognak... :-)

bungle
bungle 2014. 01. 26. 10:32 | #4
Mit tanítanak manapság az ált. és középiskolákban? Nekem ált.-ban sajnos csak oroszt, gimiben meg oroszt és angolt. Angolból 3 év alatt lazán leraktam a középfokút (magántanár nélkül, bár a gimis tanár jó fej volt és jól tanított), így negyedikben már be sem kellett járnom az órákra ill. érettségiznem se kellett belőle. Ha az általános iskolában is angolt tanítottak volna, középfok helyett már felsőfokú vizsga lett volna a gimiben.
Stickhorse 2014. 01. 26. 10:11 | #3
Egy globalizált világban idegen nyelvek nélkül az ember nem tudja magas színvonalon képviselni a tevékenységét, hiszen rengeteg naprakész információ csak angolul, műszaki kérdésekben sok esetben németül hozzáférhető.

Sajnos manapság az egyetemi végzettség nem jár együtt egy szakterület kiemelkedő ismeretével, nem jelent értelmiséget, a tájékozódás, tudásfelhalmozás igényét, a nyelvvizsga pedig a diplomához hasonlóan veszti értelmét az ilyen ösztönzők miatt. Egyik papírt sem a valódi tudás elismerésére, annak egyértelmű mércéjeként osztják manapság, hanem azért, mert "kell". Szomorú.

OFF

Bocs, hogy itt kérdezem meg, de noobhunter, mit jelent a hozzászólásod elején az "ám"? :D "Ámde", "ámbár" formában nincs értelme, akkor ez az "am" (mint "amúgy") valami új formája amihez én öreg (???) vagyok? Millió helyen látom de zavarja a magyar nyelvismeretemet.
+1 VÁLASZ
noobhunter 2014. 01. 26. 10:00 | #2
Ám ne sok helyen van nyelvvizsgához kötve a diploma. Ne érts félre nekem van diplomám is és szakmai műszaki nyelvvizsgám is. De azért ezen elgondolkoztam. A másik: a nyelvtanulást kötelezővé tenném minden magyar ember számára. Magyarországon beszélik legkevesebben az idegen nyelveket egész európában egy tavalyi statisztika alapján.
+2 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2014. 01. 26. 09:34 | #1
A lusták & trehányak ezek után nem fognak rád szavazni áprilisban... :)