Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
Nas
Nas 2013. 12. 21. 12:14 | #10
Az angolok ezeket az alapfokú munkákat továbbra sem lesznek hajlandóak elvégezni, de ezekre megvannak már náluk a képzetlen bevándorlók tömegei. Azt viszont már nem szeretnék, ha középfokú szaktudással rendelkezők (villanyszerelők, autószerelők, stb.) is tömegével vándorolnának be, mert azok már az ő kényelmes állásaikat vennék el. (Az átlag angol fiatal továbbtanulni ugye nem nagyon hajlandó, szóval felsőfokú képzettségű szakemberekből (orvos, építész, mérnök, stb.) továbbra is hiány van, azok mehetnek.) Egyébként igazad van, bevándorlók nélkül szétesne az egész ország, de megtehetik, hogy a saját érdekeik szerint válogassanak közülük. Igazságtalan helyzet? Az. De mit vársz egy gyarmattartásből megggazdagodott társadalomtól...?
Előzmény: drgore (9) 0 VÁLASZ
drgore 2013. 12. 21. 09:10 | #9
Képzelem hogy fognak örülni az angolkák amikor mehetnek babysitter-nek, árufeltöltőnek a tesko-ba vagy a mekibe pultosnak. Ugyan ez a helyzet amcsiknál a mexikói munkásokkal és nálunk a román, ukrán melósokkal. Azért vannak ott mert van rá kereslet.
Nas
Nas 2013. 12. 16. 21:47 | #8
Nem EU-s állampolgárokkal szemben már rég megszigorították a bevándorlási és pláne a letelepedési meg ingatlanszerzési szabályokat. EU-n kívülről már kizárólag olyan embereket hajlandóak befogadni (limitált mennyiségben), akik hitelt érdemlően tudják bizonyítani, hogy a hazájukban életveszélyes üldöztetésnek vannak kitéve a politikai, vallási, stb. meggyőződésük miatt + akiket maguk az angolok hívnak meg egy angol munkahelyre (pl. kutató, orvos, stb.). Előbbit is csak akkor veszik figyelembe egyáltalán, ha volt angol gyarmatról van szó, vagy az ügynek van angol vonatkozása. Akárhonnan, akárkinek nem lehet menekült-státuszért folyamodnia Angliába.

Az EU-n belülről jött bevándorlók ellen meg már kb. 8 éve meg szerették volna hozni ezt a törvényt, korábban a lengyelek voltak a "munkahelyelvevő" mumusok, aztán a románok, most meg mi, de eddig még nem találtak erre jogi lehetőséget. (A kinti kormány is szereti külső okokra fogni a pangó gazdasági teljesítményt és a magas munkanélküliségi rátát...) Azóta viszont pl. a franciaországi, németországi események miatt kisebb már az EU-s bürokraták szája, szóval az angolok is most tudják jobban képviselni az érdekeiket.

Az ok pedig az, hogy a szabad munkaerő-áramlás engedélyezésével kb. 100 000 bevándorlóra számítottak, ehelyett kaptak a nyakukba 10 milliót. Ezeknek egy jó része pedig tényleg a szociális ellátórendszeren élősködik csak. Nagyon sokan csinálták (főleg a muszlim vallásúak), hogy kiment a pasi dolgozni, aztán lassan betelepítette az egész családot, feleségestül, mindenestül, akik viszont egyáltalán nem dolgoztak, csak szülték sorban a gyerekeket, és vették fel utánuk a segélyt. Londonban komplett lakónegyedek vannak, ahonnan az angolok gyakorlatilag ki vannak zárva, és ahol a "helyiek" le tudják úgy élni az életüket, hogy ki se kell onnan mozdulniuk, angolul meg sem kell szólalniuk. Ebből lett elege az angoloknak. Szerintem joggal, bár elég arrogánsak tudnak lenni, ha a bevándorló-kérdésről van szó. Azért nem mindenről a bevándorlók tehetnek, úgy rohad az az ország, ahogy van magától is.
Előzmény: Makkász (4) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 12. 16. 18:46 | #7
Először is, az uniós tagállamok közül az Egyesült Királyságnak a legnagyobb az önálló mozgástere az uniós jogrendhez viszonyítva a széleskörű opt-out kitételek miatt, így ha valakinek van lehetősége ilyen lépéseket eszközölni, azok ők lesznek. Másodsorban nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a szabad határátlépés, munkavállalás, letelepedés akármikor korlátozható bármely tagország részéről. Volt is tervben az arab tavasz első éveiben a Kelet-Európai ütközőállamok határainak korlátozása.

Egyébként szinte számoltam vissza magamban, hogy mikor fognak valami hasonlót meglépni, és ha az ember kicsit beleolvas a megszellőztetett tervezetbe, az azért korántsem annyira kirekesztő, mint amennyire azt hangoztatni próbálja a média. Azt hiszem, valamennyire jogos elvárás az brit kormányzat részéről, hogy ne élősködni menj ki, hanem meglévő munkaszerződéssel munkát vállalni, és az ezzel járó kedvezményeket is akkor vedd csak igénybe, ha annak már legalább bizonyos százalékát adó formájában befizetted az államkasszába.

Persze, a szabad munkaerőáramlás, meg úgy általában a szabad határátlépés ideája nem ilyen alapokon nyugszik, sokkal elegánsabb lenne az Unió közös kasszájából egy alapot létrehozni a munkahely reményében új otthont választók támogatására, csakhogy kezdenek előjönni a túlzott és meggondolatlan dereguláció hatásai. Az ilyen dolgok mindig addig működnek, amíg 1. a deregulációt lefolytatók legalább kultúrájukban, jobb esetben gazdaságilag is nagyon hasonlóak vagy 2. az erősebb fél belátása szerint diktál. Mivel az első nem valósul meg, a másodikkal kénytelenek élni.
speedbump 2013. 12. 16. 16:39 | #6
Sajnos abszolút jogos. Olyan ez, mint amikor Magyarország akarja korlátozni a külföldiek földvásárlását. Van egy nemzeti érdek, amit megpróbálnak keresztülvinni, pedig mindkettő uniós alapjoggal ellenkezik. Itt az egyes országok gazdasági súlya esik latba. Előttem írták, hogy az erősebb kutya baszik. Ezzel lehet vitatkozni, de ahogy mondani szokták: a kutya ugat, a karaván halad.

Ha nagyon akarják az angolok akkor keresztülverik, mi pedig talán. A jó hír, hogy a magyar törvényhozással szemben angliséknál nem divat visszamenőleges törvényeket hozni, úgyhogy aki már kint van az valószínűleg nem érintett.

Ilyenkor mindig eszembe jut amikor elöször voltam kint az államokban. Onnantól gondolom azt, hogy az EU sosem lesz versenyképes az USÁ-val szemben. Ők egy nemzet az EU meg sok kis nemzet amelyik mindig a maga - sokszor rövidtávú - hasznát lesi. Tele vagyunk érdekellentéttekkel, így nehéz haladni. Meg persze van minden országnak egy hatalmas vízfeje, az EU-nak összességében pedig egy még hatalmasabb.
hawkeye
hawkeye 2013. 12. 16. 13:33 | #5

Ebben a műfajban megint a magyarok szívják meg. A rengeteg szláv bevándorló már rendesen elbaxta itt a renomét. Tökéletesen érthető és jogos a félelmük, de azért elkelne némi pozitív diszkrimináció a magyarokkal kapcsolatosan, hiszen velük van a legkevesebb baj.

Amit aztán nagyon nem értek, hogy a Nemzetközösség országaiból áradó szivárványszínű előember-tömeg miért nem éri el az ingerküszöbüket?! Nagyságrendekkel több kárt okoznak, mint a meglevő, ill. leendő Kelet-európai bevándorlók.

A cigányokkal kapcsolatosan meg mindent elmondtunk már....
Makkász 2013. 12. 16. 13:26 | #4
Én inkább arra vagyok kíváncsi, h a nem EU-s bevándorlókkal mik a terveik. Mert ez csak egy nagy kampányszlogen, amit most csinálnak, mivel megtehetik, hogy az EU-s állampolgárokat korlátozzák, úgyse fog senki ezért metróban robbantani. Próbálnák meg ezt a bevándorló afrikai meg muzulmán kisebbséggel, amely egyes városrészekben már többség, lenne haddelhadd. Arról az apróságról meg elfeledkeztek, hogy okos ember nem szarik oda, ahonnan eszik. És bármennyire is jogosnak tűnik pár száz koldus miatt így hőzöngeni, de szépen be kellene vezetni egy kis plusz vámot a tőlük érkező termékekre, csak úgy viszonzásul...
hawkeye
hawkeye 2013. 12. 16. 13:26 | #3

Vicces kedvedben vagy. Az erősebb kutya hozza a szabályokat....
Előzmény: sapkabarna (1) 0 VÁLASZ
komcsi 2013. 12. 16. 11:09 | #2
"A jelentésből kiderül az is, hogy tavaly csak a londoni Westminster kerületben 292 személyt vettek őrizetbe koldulásért; közülük 207 román állampolgár volt."
Jó, hogy nem azt írták, hogy cigányok! ;) Rasszista angolok. :D
sapkabarna 2013. 12. 16. 11:04 | #1
Reméljük, az EU ugyanolyan szigorral fog fellépni a szabad munkaerő-áramlás korlátozása ellen, mint ahogy esetünkben fenyegetőzik a szabad földvásárlás korlátozása miatt. Vagy kettős értékrendszer lenne a régi nagyok, és az új kicsik között?