Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
imki 2013. 11. 26. 11:08 | #13
Egyetértek. Annyit tennék csak hozzá, hogy vannak esetek, amikor az önjelölt segítségnyújtók inkább segítsenek (még ha rosszul is), mint hogy ne csináljanak semmit. (Pl. egy olyan esetben, ahol nem lélegzik/nem ver a szive az illetőnek, olyankor csak próbálja már meg újraéleszteni, még ha fél is attól, hogy az esetleges gerinctörést elmozdítja.)

Egyébként egy (vagy több) mentőorvos készített egy blogot az elsősegélyről.
Elég sok hasznos infót összeírtak különböző esetekre:
http://igymentseletet.blog.hu/
Előzmény: Nas (12) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 11. 26. 10:40 | #12
Egyetértek. Sokszor az önjelölt segítségnyújtók több kárt csinálnak, mint hasznot. A legokosabb dolog azonnal hívni a mentőket. Ha látszólag ok nélkül lett rosszul valaki, de még magánál van, meg lehet kérdezni, hogy nem szed -e valamilyen gyógyszert, amit be kellett volna vennie, nem cukorbeteg, szívbeteg, asztmás, epilepsziás, terhes -e, nem érez -e zsibbadást, szorító érzést szívtájékon vagy a végtagjaiban, esetleg nem ivott, drogozott, szedett be ismeretlen anyagot, mert kb. ezeknél lehet előre sejteni, hogy mi a baj forrása (bár segíteni ilyenkor is csak a mentős tud). Balesetnél alap, hogy hacsak nincs közvetlen életveszélyben (pl. égő autóból lóg ki), NEM szabad mozgatni a sérültet. Akkor sem, ha a forgalmat akadályozza. A legtöbb, amit tenni lehet, hogy a kihűléstől védjük, és megpróbáljuk megnyugtatni (ha magánál van), amíg kiérnek a mentők.
Nyilván ha valakinek az agya, belső szervei a betonon folynak, annál hiába is próbálkozunk szívmasszázzsal.

A bámészkodókat viszont én is nagyon utálom. Ha már tenni nem tud / mer / akar valaki, legalább ne lábatlankodjon. Elhiszem, hogy alap emberi tulajdonság a kíváncsiság, de mindenkiben lehetne annyi együttérzés, hogy nem teszik a helyzetet még kellemetlenebbé a sérült számára. Ájultam már el én is metrón, és mondhatom, marhára "kellemes" volt a sok kotnyeles katasztrófaturistára magamhoz térnem. Viszont nekem is azonnal segítettek, és ennél az esetnél is kiderült, hogy nem csak egyetlen ember foglalkozott az illetővel, csak a futároknak volt annyi eszük, hogy ne b*szogassák, hanem hasznossá tették magukat, és inkább a mentőket hívták, meg a forgalmat terelték.
Előzmény: zed911 (10) +2 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 11. 26. 07:31 | #11
zed911 2013. 11. 26. 07:18 | #10
Lehet minuszolgatni, de azért megkérdezném ki tudta volna közületek, hogy mit is lehet segíteni ilyenkor a mentő híváson kívül.
Még egy stabil oldalfekvésbe sem lehet rakni ha gerinctörése van nem?

Másrészről meg aki meg akar halni ne csodálkozzon ha sikerül is neki....
+1 VÁLASZ
imki 2013. 11. 25. 20:37 | #9
Mintha ez a doktorbácsi éppen hasonló dolgokról (és következményekről) beszélt volna, nem? Legalábbis nekem ez jutott az eszembe róla:
http://gyerekmusor.blog.hu/2012/11/03/virtualis_vilagok_buvoleteben

"Néhány hetes tévézés után azonban a legtöbben rezignáltan veszik tudomásul, hogy nem szólhatnak bele tevékenyen a dolgok alakításába és feladják, azaz: megkérdőjelezik az önhatékonyságuk egy részét."

"- És a valóságos szociális kapcsolatok elsorvadnak?
- Ennek szükségszerűen így kell lennie. Csak akkor tudnak egy másik emberrel való igazi kapcsolatot ápolni, ha együtt is vannak azzal. Minden más csak virtuális kapcsolat. Hisz a virtuális terekben az emberek nincsenek teljes mivoltukban jelen."

"Egy olyan gyerek, akit a passzív médiafogyasztás eltompít, még csak megítélni sem fogja tudni, amit ott lát. A tapasztalata azt diktálja neki, hogy ezen a képernyőn mindenféle dolog megtörténhet."

"Érdemes elgondolkodni azon, mi lesz abból a társadalomból, melynek gyerekei elbúcsúznak a reális világtól. Melynek eredménye egy olyan agy, amely optimálisan alkalmazkodott egy internetes virtuális világhoz és a számítógépes játékokhoz."


És most jöhetünk azzal, hogy "mert a mai fiatalokat beszippantja a média".
De ha belegondolunk abba, hogy már a 70/80-as évektől kezdve ott ült milliónyi gyerek nem keveset a TV/számítógép előtt, akik mostanra felnőttek lettek...
+1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 25. 20:17 | #8
szerintem senki nem fog megkövezni, inkább te kövezed magad (amit az utolsó mondatod támaszt alá). Én megértelek, és nem is mondom, hogy rossz ember vagy, viszont netán az élet majd úgy hozza véletlenül, akkor biztosan át fogod értékelni az embertársaidhoz való hozzáállást.
Előzmény: nearo (5) +1 VÁLASZ
Ragnar 2013. 11. 25. 20:14 | #6
Nincs miért követ dobálni.Nem azzal van a baj, hogy az emberek álltak a megállóban, mentek dolgozni, bicikliztek.Hiszen nyilván nem áll és állhat meg az élet még ilyenkor sem.
Én sem rohanok oda 347-nek egy balesetnél.
A gond a katasztrófa túristákkal és az érzéketlen csőcselékekkel van.Akik ott álltak, nevetgéltek, fényképeztek, segítségnyújtás nélkül végignézték egy ember haláltusáját és egy másik ember egyedüli "vergődését".Ez bizony szégyen és elkeserítő.Jöhetnek nekem mindenféle kimutatással, meg kutatással, de egy érző, lelkiismeretes ember ilyet nem tesz.
Előzmény: nearo (5) 0 VÁLASZ
nearo 2013. 11. 25. 19:52 | #5
Én se tettem volna szerintem másképp. Márminthogy továbbsétálok (vagy tovább várok a buszra) közömbösen, max elkönyvelem magamban, hogy hmm itt történt valami, bámészkodni nem álltam volna meg. Egyrészt nem értek az elsősegélyhez, másrészt nagy eséllyel semmi közöm az illetőhöz. Persze ha esetleg már az elejétől ott vagyok kicsit más a helyzet, nyilván igyekeztem volna mentőt meg segítséget hívni, de többet nem tudtam volna tenni.
Jöhetnek a kövek.
-3 VÁLASZ
BundasTm 2013. 11. 25. 15:29 | #3
Szép jövőkép...

Fészbúktársadalom, ez kell nekünk...
hawkeye
hawkeye 2013. 11. 25. 13:22 | #2

A gagyitévékben jelenleg fél tucat magyar (!) sorozat megy, amelyek ezt a fajta, cinikus közömbösséget sugallják.


Előzmény: Ragnar (1) 0 VÁLASZ
Ragnar 2013. 11. 25. 13:00 | #1
"Az ügyeletes azt javasolta, hogy igyon valami töményet, és forduljon szakemberhez, mert az átélt élmények sokszor vissza fognak térni."
így van, a pia mindenre megoldást nyújt.

Szar dolog, mikor az ember ráébred, hogy mennyire nem számíthat segítségre "idegenektől".Emberség?!Pfff, hagyjuk már...