Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
termi-nator 2013. 11. 01. 23:19 | #6
Többnyire nem a szervezeted, hanem kizárólag az érzékszerveid kívánják azokat a bizonyos élelmiszereket.
Régen nem rendelkezünk azzal a tudással, hogy felismerjük milyen tápanyagokra van szükségünk és milyen mennyiségben. Ott is bukik az elméleted, hogy fogalmunk sincs arról, hogy a beszerezhető élelmiszerek milyen összetételűek, abból a szervezetünk mit és mennyit tud hasznosítani.
Körül kell nézni és meglátni, hogy mihez vezet a "szervezetem kívánja" kielégítése - hogy csak néhány dolgot említsek: elhízás, alkoholizmus. Sok nép (nem csak a magyar) népbetegségei.
Előzmény: lowrider (3) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 10. 31. 11:33 | #5
számold meg melyikből hány fogad van
Előzmény: Emericus (4) -1 VÁLASZ
Emericus 2013. 10. 31. 08:54 | #4
Hmm... Bár én nem vagyok orvos, "csak" logikusan gondolkozok, de teljes mértékben megkérdőjelezhető a cikk tartlama, mivel egy igen lényeges dolgot nem vesz figyelembe: az ember mindenevő és nem csak növényi táplálék fogyasztására van megtervezve! Azért megnézném, hogy dokink mikor volt utoljára véradáson vagy, ha elmenne, akkor mi történne vele...
lowrider 2013. 10. 30. 20:59 | #3
Az az egy baj van, hogy végigolvasva egy-egy ilyen cikket, kapásból lejön, hogy a cikk írója éppen vegetáriánus/vegán/paleo vagy f*szomtudja micsoda.
Mikor jutunk el oda, hogy az étkezési "vallás" ugyanolyan egyéni döntés vagy elhatározás kérdése lesz, mint mondjuk a tényleges vallás/politikai nézet/stb. Jó, persze ezekbe is beleszól az égvilágon mindenki, de értsük már meg azt, hogy MINDENT be lehet bizonyítani kutatásokkal és mindennek az ellenkezőjét is - már ami az étkezési kérdéseket illeti! Ezek végülis mind HITKÉRDÉSEK!
Mindig elmondják, hogy a tengeri halat zabáló japánok milyen csodálatosan sokáig élnek, meg a tésztát zabáló szicíliai öregek is milyen csodásan sokáig élnek és ha nagyon szakértők akarnak lenni, akkor képesek még ARÁNYOKKAL is előhozakodni, igazolva vagy cáfolva ezzel az épp aktuális igazságukat.
Eleve hibás az a módszer/meggyőződés, ami MEGTILTJA bizonyos fajta táplálékok fogyasztását. Teljesen el tudom fogadni azokat a vegetáriánusokat/vegánokat, akik nem esznek húst/tojást/stb., azért, MERT NEM SZERETIK. De ha az én szervezetem kívánja, hogy szalonnát/tojást egyek, akkor ugyanmár hadd egyek és ne legyen megmagyarázva, hogy ettől pusztulok majd el szörnyű kínok közepette. Vannak olyan "jellemzők", amelyek népcsoportokra, rasszokra vagy tudjaistenmikre jellemzőek és aztán ott van egy sok tekintetben ennél tágabb mozgástér, hogy személy szerint én (az én szervezetem) hogyan tudja/képes kezelni azokat a tápanyagokat, amiket beletöltök.
Lehet persze ilyen filozófiai magasságokba törni, és azt mondani, hogy kerüljük a túlzásokat, de ez kb. olyan jókívánság, mint a szeressük a felebarátainkat (nem véletlen, hogy a vallással állítom párhuzamba az étkezést). Egy normális (van ilyen?) lelki/fizikai állapotú ember TESTE eleve képes rá, hogy meghatározza, hogy mit kíván. Enni pedig azt kell, amit kívánsz és ha nagyon ügyes vagy, akkor tudatosan tudod motiválni magad arra, hogy mit kívánj.
Van egy szellemi/fizikai színvonal, amit meg kell ugrani ahhoz, hogy ÉLNI lehessen. Zabálhatok én húst hússal napokig, csak amikor a belem akar majd szétrobbanni, meg a székletem vérben fog úszni, akkor tapasztalati úton rá fogok jönni, hogy ez nem jó. Mondjuk egy gyűrűsféregnél némileg fejlettebb élőlény azért ezekből a tapasztalatokból tanul és képes az étkezését tudatosan módosítani. Persze mindez akkor igaz, ha LELKILEG is rendben van annyira, hogy hajlandó (és képes) figyelni a saját teste jelzéseit és nem úgy áll az étkezéshez, mint ami egy másodlagos dolog az életben mert az első a munka/gyerek/háztartás/stb.
Az ösztönök azért többé-kevésbé el tudják irányítani az embert az olyan nem túl magasfokú funkcióiban, mint az evés!
bungle
bungle 2013. 10. 30. 20:12 | #2
Botos Vendel
Botos Vendel 2013. 10. 30. 16:36 | #1
kölene mán egy ijen tapecao a fojadékokro is!!!!!!!444
felül a tömény
alata pezsgö
alata bor
alata sör
alata kola
alata rostos
alata szörp
alata szoda
alata viz!!!!44
-2 VÁLASZ