Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
imki 2013. 10. 24. 13:14 | #57
A válasz sem rossz a kommentek között:

"Két magyar dolgozó beszélget:
- Te,figyelj,nálatok milyen hosszú az ebédszünet?
- Nem tudom,én mindig olyankor lógok ki elintézni a privát ügyeimet,van,hogy 2-3 órán keresztül flangálok a városban.
- Én sem tudom,mert nálunk valahogy egybefolyik a 10 cigi-kávé szünettel,de amúgy sem lehetne dolgozni az irodában,mert úgy ordít a rádió,hogy a saját gondolataimat sem hallom.
- Amúgy te mennyit dolgozol egy héten? Én olyan nettó 2-3 órát,a többi időben vagy lógok vagy javítom azt,amit korábban elb@sztam.
- Én is meg tudnám csinálni a munkámat nettó 2 óra alatt,ha odafigyelnék,mi javasoltuk is a főnöknek,hogy akkor is pont ugyanitt tartana a cég,ha 5 nap lenne a hétvége és csak 2 napot dolgoznánk,lehet,meg is fogjuk fordítani a hetet."

És igazából mindkét komment egész jól bemutatja a lényeget. :)

---

Egyébként szerintem túlzás, hogy csak 1 hétig, avagy 1 hónapig bírnák ki. Sokan elvesztették már az állásukat, mégis kilábaltak belőle. Egyedül az az elszomorító, hogy az emberek többségének eszében sincs félretenni, tartalékolni. Ha havonta lemondana 5-10ezer Ft-nyi kiadásról, akkor évente 50-100ezer Ft-ot félre tudna rakni. De eszében sincs, inkább elkölti. Ha meg rosszabbodik a helyzet, akkor sem hajlandó lemondani a megszokott életminőségről, nem hajlandó alább adni. Addig volt napi 1 doboz cigi (heti 2 pizzarendelés, napi 2 üveg sör, stb.) - jött a válság - a napi 1 doboz cigi (a heti 2 pizza, napi 2 sör) továbbra is elfogy. Max. vesz fel hitelt, hogy bírja fizetni a korábban megszokott életminőséget. Mert hát "úgyis lesz majd valahogy". Utána meg csodálkozik tágra nyílt bociszemekkel, hogy szarul él. Meg ugye hirtelen mindeni hibás lesz az ő problémájáért (kormány, politikusok, multik, gazdagok, bankok, stb. - a megfelelő tetszés szerint aláhúzható), kivéve természetesen őt magát.
Magyarország, én így szeretlek! :)
Előzmény: bungle (56) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 10. 24. 12:42 | #56
Ha nincs munka, azonnal összeomlik a család

Minden ötödik magyar felnőtt csupán egy hétig, míg további 41 százalék legfeljebb egy hónapig tudná eltartani családját tartalékaiból, ha elveszítené az állását.

www.origo.hu/gazdasag/20131024-a-magyar-felnottek-60-szazaleka-legfeljebb-egy-honapig-birna-a-tartalekaibol.html

Komment a cikk alatt:
Két magyar vállalkozó beszélget:
- Te figyelj már, te még fizetsz bért az alkalmazottaidnak?
- Nem.
- Én sem. És ennek ellenlre bejönnek dolgozni?
- Be.
- Az enyéim is... Figyi! Nem kéne tőlük belépődíjat szedni?
speedbump 2013. 10. 15. 01:47 | #55
Fogalmam sincs milyen az atv, mert sosem nézek TV-t.

Egyszerűsítek:

1, Áthárították?
2, Felpörgött a belső fogyasztás?

Tök egyszerű eldöntendő kérdések, nem kell megmagyarázni, csak válaszolni.
Előzmény: kissfreezer (22) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 21:34 | #54
Egyébként meg nagyon neheztelek ám rád, hogy ilyen hamar befejezted a munkádat!
Csak 6 órát dolgoztál, nertárs? Mondd, hogyan fog így új stadion épülni??? Te kis szabotőr! :)
Előzmény: kissfreezer (51) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 21:30 | #53
Annyit biztos nem, mint a tiedben. Az övében elgépelések vannak. Ami nem azt jelenti, hogy ne tudna helyesen írni. Hanem csak azt, hogy melléütött.
Persze nincs azzal gond, ha valakinek nem tökéletes a helyesírása. Az enyém sem az. Mindig tanul az ember - én pl. örömmel veszem, ha valaki szól egy-egy ilyen hibámnál. Gondoltam, én is szólok neked, hogy te is tanulhass belőle. Szóval nem gáz, ha valakinek nem tökéletes a helyesírása. A gond akkor van, ha nem is törekszik rá, hogy az legyen. Még gázabb, ha másokra mutogat, mikor a hibájára felhívják a figyelmet. Teccikérteni? :)
Előzmény: kissfreezer (51) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 19:48 | #51
imki! Emericius hozzászólásában hány helyesírási hibát tudsz találni? ;)
Előzmény: imki (48) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 16:01 | #50
békemenet úristen, csak meg kell nézni kik mennek elől Széles "energiacella" Gábor, Bencsik "munkásőr" András meg Bayer Zsolt ( rá már elfogytak a jelzők). A kedvenc jelentem tőlük, amikor az egyetemisták betámadták a fidesz székházat, Bencsik meg riadóztatta a Békemenet-kommandót :). Az egyik idős legalább 70 éves néni meg vérben forgó szemekkel üvöltötte, hogy "az én adómból tanultok, huligánok " :D ez milyen :)
Előzmény: Emericus (49) 0 VÁLASZ
Emericus 2013. 10. 14. 15:06 | #49
Nem értem, hogy mi a gondod?! Üvölt minden palát és újság, hogy Magyarország jobban teljesít! Nem vesze észre? :) :) :)
Bár jó lenne tudni, hogy miben és mihez képest...
Ami viszont elszomorító, hogy még mindig van egy rakás agymosott barom, amelyik hisz ezeknek. Itt is van egy hittérítő. Ha a szart leöntenék narancsos mázzal és a fidess adná, akkor azt is boldogan enné meg. Sebaj! Lesz újabb bégető menetelés...
Előzmény: Kool (40) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 14:04 | #48
"A google a Te helyesírás elemző barátod."
Gondolod, egyesével végignéztem a bejegyzésed minden szavát? Gondolod, érsz ennyit nekem? Kis naiv... :)

"Egyszer már eldicsekedtél, hogy reklámkampányból élsz, úgy hogy ne add itt az eszed."
Abból élek. De hogy miből élek és hogy mi a szakmám, az két külön dolog. Még ha te (azzal a csekélyke értelmeddel) szereted is egybemosni a dolgokat. ;)

"Mára befejeztem, mert megyek a munkába."
Remek, remek! Termeld csak a GDP-t! ... Jó lesz majd stadionra.

"Valószinű, hogy neked még most fog véget érni"
Még valószínűbb, hogy ma sem dolgoztam semmit. De azért erőlködj csak tovább. :)
Előzmény: kissfreezer (47) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 13:17 | #47
A google a barátom.
A google a Te helyesírás elemző barátod.

Egyszer már eldicsekedtél, hogy reklámkampányból élsz, úgy hogy ne add itt az eszed.
Amúgy jó taktika ez a heje-sírás terelés. Mára befejeztem, mert megyek a munkába. Valószinű, hogy neked még most fog véget érni;)
Előzmény: imki (45) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 13:13 | #46
Hallottál már olyanról hogy propaganda? A jó Goebbelsi hagyományok értelmében pár hívószót kell ismételgetni a végtelenségig. Lásd bukott baloldal, "elmúltnyócév" vagy éppen amit te is nyomatsz egyfolytában (lehet nem véletlenül) "bérrettegők". Ehhez mi kell? Akarat, pénz meg médiumok. A Fidesznek aztán van akarata a hatalom megtartására ez senki nem mondhatja az ellenkezőjét, pénz gyakorlatilag végtelen, a médiumokról meg ugye ne is beszéljünk, 30 évvel ezelőtt, az internet előtt mást se hallanánk csak ezt a siker propagandát. "Gyönyörű" példa erre Baja, úristen mi pénzt költöttek egy nyomorult önkormányzati képviselőre, hány milliót.
Előzmény: kissfreezer (44) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 12:54 | #45
Szegény TDzsunior! A 37-es hsz-ben olyan szépen megírta (helyettem is), hogy miért is nevetséges az erőlködésed. De te vagy nem érted, vagy nem akarod érteni. No mindegy. :)

"de hazugságot soha nem védek"
De. Esetleg csak nem tudod róla, hogy hazugság. De védeni azért véded.

"Én a kész tények híve vagyok, aki nehezen tűri a búrkolt ferdítéseket."
:DDDDDDD

"utóbbira a szakmádból adódóan következtetek"
Mondd csak, mi is a szakmám? Érdekelne, mit tudsz róla. :)


Megj.:
búrkol -> burkol
hüje -> hülye
értel -> értesz
gyűlöletkelltés -> gyűlöletkeltés
Előzmény: kissfreezer (36) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 12:52 | #44
Ezzel a magyarázattal írta le a vereségét a bal-oldal 2014-re. Azért ez nevetséges! Ha én Gyurcsányra akarnék szavazni..., van bárki aki ebben meggátolhat engem?
Előzmény: tjunior (42) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 12:49 | #43
Én veled értek egyett. Nekem azokkal van bajom, akik kampányolnak a "ma" létező ellenzéki pártok érdekében, abban reménykedve, hogy ők elhozzák a "Kánaán-t" . Senki ne reméljen jobb életet mástól (se a kormánytól), úgy, hogy nem tesz magáért semmit, viszont jöhet pl olyan aki kormányra kerüléssel roszabb helyzetbe hozza az országot.
Előzmény: LittleDeejay (39) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 12:47 | #42
Ha az előző kormányokat szapulta az ember, nem lett hazaáruló egyből ugyi...
Legyél teljesen nyugodt a Fidesz kőkeményen bebetonozta magát a hatalomba. Új választási törvény, pénz, médiumok, minden őket erősíti, nem kell paráznod és persze az ellenzék töketlensége, pedig nagyon kellene ennek az országnak egy komolyan vehető ellensúly.
Előzmény: kissfreezer (38) +1 VÁLASZ
bubi66 2013. 10. 14. 12:37 | #41
Most úgy néz ki , hogy 2014 lesz az elrugaszkodás éve .... csak az a baj , hogy pont a szakadék szélén állunk .
Előzmény: speedbump (20) 0 VÁLASZ
Kool 2013. 10. 14. 12:35 | #40
2 éve kerültem egy könyvelő céghez, ahol a könyveltető cégek jó 90%-a egyéni vállalkozó volt, a maradék pedig társas vállalkozó. Amikor odakerültem még úgy ahogy mentek a dolgok, de rá fél évre (2012-es év kora tavasza környékétől) szépen lassan kezdtek bebukni. Munka nem volt, csak néha-néha, a járulékokat, amiket ha van bevétel, ha nincs fizetni kell, havi több mint 50 000 Ft, ha minimálbéresbe tartozik a tevékenység, ami egyre kevesebb. Volt aki még reménykedett, és játszott, hogy szünetel, sutyiban elvégzi a munkát, visszaveszi 1-2 hétre a vállalkozást, megírja a számlát az elvégzett munkákra, és úgy fizet. De sokáig azok se húzták, bezárták a boltot. Jöttek hozzánk vállalkozni vágyók is, hogy segítsünk nyitni nekik egy vállalkozást, mert ezt meg ezt szeretnék csinálni. Mi vázoltuk a helyzetet, és mégis belevágtak. Az egyik srác kemény 2 hétig tudta csinálni, aztán bebukott. A rekorder 2 hónapig bírta az újak közül, és ő is feladta. És ugye mivel új vállalkozás nem jön könyveltetni, a régiek meg szűnnek meg, így kevesebb a mi cégünk bevétele is, és jött a létszámleépítés, amibe én is beleestem.
Az a baj, hogy akkora terheket raknak arra a kevés vállalkozó kedvű emberre is, hogy nem igaz. Nekem is ajánlották a munkaügynél, hogy kezdjek vállalkozásba, mert 6 millió vissza nem térítendő támogatást kapok meg minden. Mondtam, hogy elég vállalkozást láttam befuccsolni meg vergődni bő 1 év alatt ahhoz, hogy egy életre elmenjen még a gondolattól is a kedvem. És aki pedig vállalkozni akar itthon, annak azt tanácsolom, legalább 10x gondolja végig, hogy bevállalja-e, meg legyen hozzá pénze, abból is rengeteg.
+1 VÁLASZ
LittleDeejay 2013. 10. 14. 12:33 | #39
Nem kötekedésképpen (de tényleg): Ha tudnád, hogy a politikusok csak megközelítőleg mennyi lóvét nyúlnak le, lehet, hogy neked is kinyílna a bicska a zsebedben. Teljes joggal szidják őket, mert amíg a legtöbb embernek semmije sincs, ezek milliárdokban fürdenek. Ez akkor hol fair? (persze mindenki a saját sorsáért felelős, de ez azért túlzás, nem?)
Előzmény: kissfreezer (38) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 12:14 | #38
Kormányt szapulni, mindig is divat volt... Valóban idegesítő lehet azoknak, akiknek nem fényes az életük, aztán egy fórumon meg kieresztik a gőzt... én meg jövök és játszom az igazságosztót. A mai helyzet annyiban különbözik a múlt eseményeitől, hogy most megint olyan irányba terelik az eseményeket, hogy előbb utóbb, csak visszajönnek a régi arcok (ráadásul koalicióban) Aki elég idős, az tudja kik miatt tartunk ott ahol tartunk.
Előzmény: tjunior (37) -1 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 12:02 | #37
pár dolog,
1.amíg bérrettegő csőcselék és ehhez hasonló kifejezéseket használsz szerintem hagyd ez a felháborodást a személyeskedésről.
2. Hagyd már el ezt a kommunista tempót hogy aki nincs velünk az ellenünk, ez csak a te meg a hozzád hasonló emberkék fejében van, aki bírálja a kormányt az egyből komenistaliberálisbolseviktudomismimég. Mondjuk a fidesznél ez a hozzáállás nem meglepő, valószínű náluk a legmagasabb az egy négyzetméterre eső volt párt, KISZ és egyéb rendszerváltás előtti párkatonák aránya.
3. A kormány nem egyenlő az országgal, ergo aki bírálja nem nemzetáruló, idegenszívű stb. hiába próbálja szajkózza ezt a kormány (szabadságharc stb.)
boccs most megyek ebédelni :) majd folytatom ha lesz kedvem
Előzmény: kissfreezer (36) +1 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 11:51 | #36
Kedves személyeskedő barátom! Szerintem sokadszorra reagálok ilyen bevezető megszólítással. Mi nem egy oldalon allunk, az tény... de hazugságot soha nem védek, viszont jómagadról ezt nem nagyon lehetne állítani. Én a kész tények híve vagyok, aki nehezen tűri a búrkolt ferdítéseket. Felhívtam a figyelmet egy elhallgatott tényre és egy okra a fenti posztban, amire következtetni tudok, hogy miért született meg. Nyugodtan hüjézzél, mert ehhez nagyon értel, épp úgy, mint a gyűlöletkelltéshez. (utóbbira a szakmádból adódóan következtetek)
Előzmény: imki (35) -1 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 11:36 | #35
Nézd, kiscsirke. Ha Mszp-s lennél és ugyanilyen hévvel próbálnál kiállni az Mszp-s hazugságok meg a demagóg dumák mellett, mint ahogy most a Fidesz hazugságai és demagóg dumái mellett állsz ki, akkor mindössze annyi különbséget észlelhetnél, hogy nem narancsszínű szemüveget, hanem szegfűt mutogatnék neked. Ugyanúgy röhögök rajtad, amin az Mszp-s balféken, aki hozzád hasonlóan beette a neki készített dumát.
Előzmény: kissfreezer (33) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 11:28 | #34
Hagyd csak, nekem tetszik, ahogy pörög. :)


(Egyébként nem ilyen jellegű reklámkampányokból élek. Párt vagy politikai szervezet nem is lenne reklámozható úgy, ahogy én csinálom.)
Előzmény: tjunior (30) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 11:27 | #33
Imkit nem a Fidesz fizeti, ez tény,de ez az ő dolga, hogy kinek kampányol. Engem a szemelyeskedés dühít és főleg az ő esetében a képmutatás.
Előzmény: tjunior (30) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 11:24 | #32
Egyre viccesebb vagy. :)

Index nem jó? Legyen más, kicsit jobboldali(bb):
http://hir.ma/gazdasag/penztargepek-oksz-kesik-az-arharc-a-kereskedok-40-milliardjaert/121328
http://adotippek.info/kesik-az-uj-tipusu-penztargepek-bevezetese/
Csak mert a tények még tények maradnak, bárki is írja le. :)

Ja, és az index ugyan sokszor baloldali jelleggel ír, de ki kell ábrándítsalak, már nem baloldali kezekben van. Bizony az ott lejövő anyag sok esetben már meg van szűrve, hogy könnyebben emészthető legyen (értsd: jobban megfeleljen a királyi elvárásoknak, és hogy neked se kelljen rágnod a falatot, hanem elég legyen csak lenyelned):
http://www.tenyezo.hu/az-index-hu-elesett-csak-tudjatok-rola/

"nagyon elkötelezett lehetsz..."
Az meg, hogy ez alatt mit értettél, az jó kérdés. Szerintem te magad sem tudod.

Mindenesetre a Tag Heuer-nél lehet kapni szép új narancsszínű lencsés szemüvegeket. Érdemes lenne megnézned, Fideszéknél nagy divat lehet:
http://m.cdn.blog.hu/na/napszemuveg/image/tagheuer12/DSC_0971.JPG
De vannak más gyártóktól is, kicsit gyengébb kivitelben, de neked jól állna ez is szerintem:
http://m.cdn.blog.hu/na/napszemuveg/image/rudyproject/ultimatum.JPG
Ez az utóbbi passzolna nagyon az eszedhez. Vagy most is ilyen van rajtad? :)
Előzmény: kissfreezer (29) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 11:11 | #31
a millió dolláros kérdés meg az hogy szerinted melyik az elfogulatlan hírforrás? Echo Tv? Magyar Nemzet?Magyar Demokrata?
Előzmény: kissfreezer (29) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 11:10 | #30
véletlenül sem akarom imkit védeni de ezt hogy kell érteni? "reklámkampányokkal keresed a kenyeret. pff... (nagyon elkötelezett lehetsz...)" A kormány és a Fidesz nagyságrendekkel nagyobb pénzt költ reklámkampányokra lásd. tegnap Baja (az persze más kérdés ha nem vagy haver a közelébe sem juthatsz ezeknek a pénzeknek) ergo imkinek sokkal nagyobb érdeke fűződne ahhoz hogy a Fidesznek úgy benyaljon mint te.
Előzmény: kissfreezer (29) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 10:46 | #29
Ha index-ből idézel, hogy baloldali állítást igazolj, akkor felesleges témába eredjek veled. (az Index is bal-oldali) Ha jól emléxem... Te egy korábbi posztban azzal dicsekedtél, hogy reklámkampányokkal keresed a kenyeret. pff... (nagyon elkötelezett lehetsz...) A személyeskedést is félre rakhatod, mert azzal végkép nem igazolod az állításaid helyességét. Mindenki élhet szabadon a kis világában.
Előzmény: imki (27) -1 VÁLASZ
Szoli 2013. 10. 14. 10:21 | #28
Kiléptünk a recesszióból?

Beszélgess kis vállalkozókkal, pl: fodrász, boltos, kocsmáros, építőipari kis vállalkozó stb.

Egyébként leszarom, hogy ki irányítja az országot, mert mindkét oldal lop, de ez a mostani nem ad a látszatra.

Valamint dühít, hogy hülyének néznek ilyen dumával, hogy jobban élek...
Előzmény: kissfreezer (15) +2 VÁLASZ
imki 2013. 10. 14. 10:16 | #27
"Amúgy azt megjegyzem, hogy engem nem fizet a kormány"
Édesjézus borogass... Ezek szerint akkor magadtól vagy ilyen hülye?

"hogy egy újságíró nem tud elhatárolódni egy cikk írásakor"
Újságíró? Hol láttál te a posztban újságírót? Ennyire figyelmetlen lennék...?

"A vállalkozók türelmi időt kaptak, amíg beszerzik az online pénztárgépeket."
:DDDD Nyihihihíííí!
http://index.hu/gazdasag/2013/09/02/az_ngm_sem_tudta_kovetni_a_penztargepes_kavarast/

Légyszi, írj még okosakat, jó? :)
/A "szabáj" meg ugye LY-al írandó, de ilyenen már meg sem lepődök. ;) /
Előzmény: kissfreezer (24) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 10:07 | #26
Amit írtam, az valóban nem csak neked szólt. ( de válaszoltam egy állításodra)
Előzmény: tjunior (25) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 09:44 | #25
szerintem te ezt nem nekem akartad írni
Előzmény: kissfreezer (24) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 09:20 | #24
A gazdaság kifehérítése mindenkinek az érdeke, aki becsületesen profitál és adózik. A fenti poszt elhallgat egy nagyon fontos tényt! A birságolási időszakot, több hónap tájékoztató jellegű felhívás előzte meg. A vállalkozók türelmi időt kaptak, amíg beszerzik az online pénztárgépeket. Ez a cikk nem azokat a becsületes vállalkozókat siratja, akik becsületesen adóznak és verseny hátrányban vannak a fekete/szürke kereskedőkkel szemben, hanem a fekete gazdálkodókat tünteti olyan helyzetben, mintha nem tehetnének arról, hogy szabájt sértettek. Amúgy azt megjegyzem, hogy engem nem fizet a kormány, csak felháborít, hogy egy újságíró nem tud elhatárolódni egy cikk írásakor a politikai nézeteitől. Ezt a köv képpen értem... Ha most újabb lyuk keletkezne az államháztartásban és újabb megszorításokra van szükség, amit az orbánrezsim be is vezet..., akkor a baloldal azt mondaná, hogy megszorítások helyett a gazdaságot kellene fehéríteni.
Előzmény: tjunior (23) -2 VÁLASZ
tjunior 2013. 10. 14. 08:38 | #23
Néha elgondolkodom, hogy téged szótag szám szerint fizetnek, esetleg hozzászólásonként. Esküszöm az az érzése az embernek, hogy a Fidesz székházból utalják a fizetésed.

Hogy a témához szóljak, konkrétan a bürokráciához és a hatóságokhoz. Én voltam köztisztviselő, belülről láttam, földhivatalban dolgoztam, bizony meg voltak a keretszámok, ennyit büntetést kellett kivetni.... Menni kellett vadászni parlagfűre, engedély nélkül épült épületekre, engedély nélküli más célú hasznosításra stb. agyrém az egész. Érdemi munka? Belefulladt az ember a papírba. Láttam hogy jó szándékú, jó indulatú emberek hogy fásulnak bele az egészbe, hogy válik az egykor rugalmas segítőkész ember, végtelenül merevvé mert gyereke van és félti az állását.
Előzmény: kissfreezer (15) +2 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 14. 08:10 | #22
Azért elmosolyogtató, látni valakit aki ugy látja a Magyarországot, mint ahogy pl. az Atv bemutatja... Amúgy Te nem vagy hivatalos bérrettegő csőcselék... Abban az esetben lennél az, ha szerinted is Diktatúrában élünk, és nem nyílváníthatod ki szabadon a véleményed. Ha csak azt érzed, hogy simán csak elnyom azorbánrezsim, akkor csak relatívan szemléled M.O.-t
Előzmény: speedbump (20) -1 VÁLASZ
micsi 2013. 10. 14. 06:37 | #21
Ez már nem is most kezdődött ám el, csupán még jobban kiteljesedett. Vagy is Hofit idézve " Az országnak nem most lett rossz.. Nem. Csak most vették észre! "
speedbump 2013. 10. 14. 02:51 | #20
egy "vagy" kimaradt.

"Orbán Viktor 2011-et a megújulás, 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás évének nevezte"

Itt van ez a "nemfogjákáthárítani". Érted? Magyaroszág pénzügyminisztere (most MNB főguru) annyira nem volt képes átlátni a rendszert, hogy ezt a legalapvetőbb dolgot sem tudta megjósolni. Vagy a másik: ezt szajkózták 4 évig, hogy csak az adócsökkentés pörgeti fel a gazdaságot. Adót csökkentettek, ami elve egy csomó embernek adónövelés volt és vágtak egy kurva nagy lyukat a költségvetésbe, amit telekom adóval, bankadóval, 27%-os áfával, minimálbér emeléssel, matolcsy meg varga csomagokkal stb tömködnek befelé. Felpörgött a belső fogyasztás? Egy frászt. Tanulság: "Jaaa... bocsika tévedtünk. De vannak még ötleteink". Hát akkor az apátok faszát gyerekek.

Ha cégnél ahol dolgozom a menedzserek értékelnék rendszeresen ennyire félre a helyzetet, akkor úgy rúgnák ki őket páros lábbal, hogy az se tudnák hova repüljenek.

(hivatásos bérrettegő csőcselék vagyok)
Előzmény: speedbump (19) +1 VÁLASZ
speedbump 2013. 10. 14. 02:37 | #19
Én már csak azt nem tudom eldönteni, hogy ez már a "hángerien feritél, ju knó Ricsárd" (a' la Matolcsy), az elrugaszkodás éve
Előzmény: kissfreezer (15) 0 VÁLASZ
KeleMan 2013. 10. 13. 22:44 | #18
Azért ott is van egy kis fogalomzavar, hogy "bevétel után". Nem tudom hogy van a törvény megfogalmazva, de a bevétel, az most nettó jövedelem, vagy forgalom? Mert ha 500e havi forgalom, akkor az egy átlagos kereskedőnél 10-12% haszonkulccsal számolva csak 50-60e Ft "haszon".
Előzmény: Dyke (13) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 13. 21:29 | #17
Ez igaz. A kormány minden negyedévben megvizsgálja mekkora a vásárlókedv, és ha azt veszik észre hogy kevesebbet költenek, valamiért nem vesznek annyi terméket, akkor kb 1-2 hónap alatt megváltoztatják a minimális adóhatárt, amit ha el sem érsz nem is kell adóznod.

Persze más a helyzetük, de máshogy is állnak a dolgokhoz mint írtad. Ezért is akárhogy magyarázzák mennyivel okosabb a nép, jobb az oktatás, stb ezeket a dolgokat, magatartásokat nem sajátították el. Idekinn is sokaknak az a gondjuk hogy a rég jól működő rendszereket kezdik kihasználni főleg más országokból jöttek. Ez lehet hogy megváltoztatja a gondolkozásuk, vagy olyan korlátokat szabnak a belépéshez ami meg nem fog tetszeni sokaknak.

Persze én sem látom minden aspektusát a dolognak, csak azt tudom elmondani amit én észrevettem. Németeknél nagyon jól megy a gazdaság, és pl azoknál nem tom miképp vannak ezek. Ha valaki tudja elmondhatná. Tetszenek csak a német nyelv kicsit gázos nekem. Angol sem perfekt, de németet nagyon keveset tudok:D
Előzmény: Stickhorse (16) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 10. 13. 21:17 | #16
A dolgokat azért nem szerencsés így nézni, mert egy nagyon összetett rendszer egy elemét ragadjuk így ki. Írd mellé, hogy milyenek az ottani fogyasztási szokások, az azokat terhelő adóbevételek, a gazdasági tevékenységet terhelő adók - amikor persze már fizetni kell azokat -, a korrupció, a szociális ellátási rendszer finanszírozási háttere, az állami vagyon-újraelosztás rendszere és mértéke, valamint az állami foglalkoztatás. Nagyjából tehát vizsgáld meg mellé az államkassza összes hazai bevételi forrását és kiadásait.

Az általad leírt megoldás ott tud hatékonyan működni, ahol egyrészt az államkassza helyzete minden szempontból sokkal stabilabb és jobban strukturált, másrészt pedig - az előzőekkel szoros összefüggésben - a teljes gazdasági környezet olyan, hogy megéri alacsony belépési korlátokkal sok vállalkozást a piacra engedni, mert vannak olyan, megfelelő belépők, akiket "a piac" később jó adófizetővé "termel ki".
Előzmény: sahinel (14) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 10. 13. 20:40 | #15
Szerinted lehetne jobb életed, ha a bérrettegő csőcselék vezetné az országot? Magyarország nemrég kilépett a recesszióból. Lassú folyamat, amíg minden a helyére ál, de az biztos, hogy egyenlőre nincs jobb alternatíva a javulásra.
Előzmény: Dyke (13) -3 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 13. 20:35 | #14
Most elmondom hogz mennek idekinn a kis vállalkozások. Más országok valsz máshogy oldják meg.

Amíg el nem érsz 10.000 font(KB 3500000 FT) éves keresetet a vállalkozásoddal, addig nem kell semmit sem fizetned, még akkor sem ha máshol is dolgozol és a vállalkozásod mellékesként megy a munkád melett. Ja és attól még hogy nem éred el ezt az összeget, adóvisszatérítést, stb kérhetsz hisz veszel eszközöket a munkádhoz.

Mikor haver ezt elmondta azt hittem hazudik, és csak ugrat..... aztán rájöttem hogy ez így megy. A vállakozásodhoz meg kitöltessz kb 4 A4-es lapot, és meg van az adóbevallás.

Ezt nevezem a kisvállalkozások segítésének...
Dyke 2013. 10. 13. 20:32 | #13
Tehát 2010-től jaj de jó nekünk, mert konstruktív törvények vannak? Mi jön még elmúlt 8év? Szabolcsban élek és elég jó fizum van (kb 120e ft) mármint ez itt beton jó! Ja ebből 30e Ft zsebből,mivel adózva nem tudnánk kitermelni. Kis cég ketten vagyunk melós + a főnök aki egy tízéves szutyukival jár.......mellettünk lévő cég elküldte a dolgozók 80 százalékát, de a tulajnak azért a sírás mellé jutott egy M6-os BMW a kisfiának egy Volvó. Zsír új mindkettő.
Ilyen is van meg olyan is.
Ja és én hivatalosan a fizum után fizetek 42e Ft-ot (125 bruttó) főnököm 34 ezret, nagyon korrekt havi félmilláért 50 ezret fizetni.
Alapjaiban szar az egész...
kissfreezer 2013. 10. 13. 20:12 | #12
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: bubi66 (11) -5 VÁLASZ
bubi66 2013. 10. 13. 18:44 | #11
Előbb -utóbb az egész ország " nonprofittá " fog válni a szeretett vezérünk óhaja szerint , mivel egy szegény ország szegény lakósságán sokkal egyszerűbb uralkodni .

( sajnos ez teljesen komoly )
kissfreezer 2013. 10. 13. 17:13 | #9
Ez a poszt is erről szol csak...

http://www.youtube.com/watch?v=yxi7ASNS85U
-3 VÁLASZ
Szoli 2013. 10. 13. 14:46 | #8
Aki KATA-s ként alkalmazottat tart az gyorsan cserélje le a könyvelőjét...

(adózott pénzből fizet minden járulékot és bérköltséget, ráadásul egy alkalmazott össz kiadása 200-300.000 Ft, akkor mi marad a vállalkozónak)
imki 2013. 10. 13. 14:35 | #7
Várj, itt van némi fogalomzavar.
Az "egyéni vállalkozó" az egy "cégforma. Olyan, mint a kft, csak más.
A "kisvállalkozó" pedig egy valójában nem létező, csak a köznyelv által ráaggatott szó azokra az egyéni vállalkozókra (avagy esetleg cégekre), akik nem foglalkoztatnak embereket, avagy csak kis létszámban. (Bár újabban bejött a mikrovállalkozás kifejezés is emellé.)

Én kisvállalkozást írtam, ergo egy olyan egyéni vállalkozót (esetleg céget), aki ... nem nagy termetű. :) (illetve aki önmagában avagy pár emberrel csinál valamit).
Az általad írt egyéni vállalkozó nem feltétlen kicsi. Egyéni vállalkozóként is lehet akár ezer alkalmazottad is, nincs kizárva.

De igazából mindegy, mert egyre gondolunk. ;)
Egyébként Kft esetében is megcsinálható hasonló ahhoz, amit írtam, csak ott nem KATA-s lesz az ember, hanem KIVA a neve, vagy mifene. Meg értelemszerűen ott más az adó is, de ott is könnyítve van nagyon. De nem vagyok igazán benne, csak olvasgattam róla, meg a könyvelővel beszélgettem erről.
Előzmény: nemhiszem (6) -1 VÁLASZ
nemhiszem 2013. 10. 13. 13:57 | #6
imki

Amit mondasz az pont nem a kisvállalkozóknak jó. Hanem az EGYÉNIeknek. PL:fodrász
Akiknek nagy gazdasági erejük nincs, hiszen nem az számít a gazdaságban hogy mennyit keres ő, hanem, hogy mennyinek ad kenyeret. Ezért lenne fontos az építőipar, mert ott nem csak maguknak keresnek pénzt hanem még számtalan embernek.

Ismerősök alapján kiindulva a probléma:
Van bevételük, az egyik ismerősnek például évi 160 millióból amit kitermel "alig" jut már neki. Ez az alig jut kb havi 600 ezer dehát ha jól kiszámoljuk az a 160 milliónak elég elenyésző része...
A probléma ott van, hogy a járulékok, áfa, adók költségek rendkívül magasak.

Más:
A Széchényi terv jó, de mellette vállalni is kell valamit. Például az ön rész mellett azt, hogy adott esetben 4-5 embert foglalkoztass körülbelül 4 évig. Ami ugye ha beüt a krach a cégnél elég nehézkess lenne.
Bérek+járulékok=kurva sok
imki 2013. 10. 13. 13:40 | #5
Sok igazság van abban, amit ír a cikk. Viszont adózás szempontjából azért nem olyan vészes ám a helyzet már. A Fidesznek nem sok értelmes húzását tudom felsorolni, de azt az egyet megtették, hogy létrehozták a "kisadózó vállalkozó" fogalmát. (Hogy ez a gazdaság szempontjából milyen következménnyel jár, azt hagyjuk, mert a cikk nem arról szól.)

Egy kisadózó ha éves 6millió Ft-ig szerez bevételt (havi félmillió Ft), és ÁFAmentes vállalkozási formát választ, akkor havonta 50ezer Ft-ot kell befizetnie a kasszába. Ezzel megvan a nyugdíjjáruléka, a TB-je, az SZJA, meg minden más is. Erre rájön évente 50ezer Ft helyi iparűzési adó. És ennek a rettenetes adónak a könyveléséhez még igazából könyelőt sem szükséges fizetnie, mert az adóbevallást akár ő is meg tudja tanulni hozzá. Ha a jóember túllépi az éves 6millió Ft-os bevételt, akkor a 6millió feletti rész után további 40%-ot fizet adóként.
Ha havi 100ezer a bevétele, akkor is havi 50 az adó, meg ha 450ezer a bevétele a hónapban, akkor is annyi. Fix összegű adózás havi fél milláig - nem rossz.
Nekem ne mondja senki, hogy ez a teher egy kisvállalkozásnak sok. Mert ha sok, és nem tud ennyit kitermelni, akkor kár is belekezdenie.

(Más szempontból viszont a hülye bírságok, amiket csak azért kell befizetniük, mert az állam bácsi az éves költségvetési terben előír adott összegű bevételt, az tényleg nagy problémát jelenthetnek. Nem lenne baj a bírsággal, ha nem úgy indulnának neki egy elenőrzésnek, hogy "úgyis találunk hibát", hanem tényleg csak akkor büntetnének, ha valóban kell.)
brandboy 2013. 10. 13. 13:38 | #4
Én két olyan embernek is dolgozom akiknek "kitermelhetetlenek a bérköltségek".
Az egyiknek egy bazi nagy új BMV-t, a másiknak meg egy új,nagy Mercedest kell tankolni, úgyhogy meg is értem őket, hogy az államra mutogatnak.

Előzmény: Rejtő (1) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 10. 13. 13:30 | #3
Teljesen igazad van. A mezőgazdasággal kapcsolatos panamákról tudnék én is hosszan mesélni, de a lényeget leírtad.
Előzmény: Stickhorse (2) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 10. 13. 13:11 | #2
Alapvetően két oldalról vizsgálnám a dolgot.

Egyrészt léteznek "befolyásolhatatlan", jelenleg eléggé kedvezőtlen külső tényezők. A gazdasági környezet sok szempontból nem ideális, az adósságterhek tömegeket sújtanak, a hazai politikai vezetés kiszámíthatatlan (volt az elmúlt 3,5 évben, áprilisig remélem már nem lesz ilyen mértékű ámokfutás). A bürokrácia hazai helyzetén is lehetne mit javítani. Ezeket kezeljük tényként, bár órákat lehetne vitatkozni - és volt is már rá példa itt is - mindegyik témáról. Az mindenesetre igaz, hogy ilyen körülmények között az új belépők esélyei jelentősen romlanak.

Másrészt viszont el kell ismerni, hogy a hazai vállalkozások nem csak ezeknek a tényezőknek a hatásai miatt szenvednek, rengeteg belső problémával küzdenek.

1. A kis- és középvállalatok igen jelentős hányadát a '90-es években, legkésőbb valamikor az ezredfordulón alapították, mára jobb esetben is 40-es éveik végén járó vállalkozók. Sokan az elmúlt 15-20 évben beletanultak a szakmába, a piacgazdasági vállalkozói működés mibenlétébe, vagy csak egyszerűen a kortársaikból kikerült üzleti kapcsolatrendszerük még ideig-óráig életben tartja őket. Egy dolog nem jellemző rájuk, a tudatos vállalatvezetés. Többnyire vállalati jövőkép nélkül, a legszükségesebbektől eltekintve a piaci hatásokat figyelmen kívül hagyva működnek. Nem foglalkoznak érdemben versenyképességet javító fejlesztésekkel, képzésekkel, tehernek tekintik, ha a piaci körülmények hatására minimálisan változtatni kell a megszokott működésen.

2. A mezőgazdaság hazánkban véleményem szerint a feketegazdaság melegágya, az építőipar mellett. Átláthatatlan a pénzügyi finanszírozása, a benne uralkodó munkaügyi viszonyok, az ágazatot érintő adózási rendszer, és amennyire a környezetemben tapasztalom, a gazdáknak nem feltétlenül áll szándékukban ezen a helyzeten változtatni.

3. Általánosan jellemző, hogy az előírásokat hazánkban egyfajta ajánlásként kezelik. Az írásban említett pizzéria megkezdi a működését engedélyek nélküli konyhával, a futárral nem kötnek szerződést, a kft törzstőkéjét meg kölcsönkérik a szomszédtól "bemutatásra" (utóbbi első kézből származó példa, bár nem pizzériánál történt meg). Sok esetben ez valóban a túlszabályozás eredménye, viszont a másik oldalról legalább ennyire jelen van a nemakarás, nemtörődömség, esetleg a tudatlanság. Nem egy ismerősöm akart már úgy vállalkozásba kezdeni, hogy a legalapvetőbb előírásokkal sem volt tisztában.

Összességében úgy gondolom, hogy a külső környezeti tényezőket csak azt követően lenne érdemes önmagukban okolni a helyzetért, ha ilyen belső problémák nem fordulnak elő tömegesen a hazai vállalkozói szférában.
+1 VÁLASZ
Rejtő 2013. 10. 13. 13:05 | #1
Egy 200 000 HUF bér egy munkaadónak 257 000 HUF-ba kerül, amiből a munkavállaló kb. 100 000 HUF-ot költhet el attól függően mire fogja költeni. Tehát egy 200 ezres bérből az állam lenyúl 150-et. Egyszerűen túl kevés ember tart el túl sokat... Én úgy látom aki nem állami cégnél önkormányzatnál stb. vagy nagy multinál dolgozik az a fizetését, vagy a fizetésének egy részét zsebbe kapja, ami a példát figyelembe véve érthető..
+1 VÁLASZ