Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Tooni 2013. 06. 13. 09:57 | #44
A Puzsér-kérdés végső megoldása
"A „nyuggerkérdés” nem ok, hanem következmény, nem egész, hanem rész. A nyugdíjrendszer anomáliáit a rendszer alapproblémájaként beállítani kb. olyan, mintha a dohányzást tennénk felelőssé a légszennyezésért."
http://fenteslent.blog.hu/2013/06/12/a_puzser-kerdes_vegso_megoldasa
Előzmény: Tooni (3) 0 VÁLASZ
Szancso 2013. 06. 12. 21:32 | #43
Helyesbítek: Kínaán. ;)
Előzmény: 7sleeper (33) +1 VÁLASZ
seti71 2013. 06. 12. 20:51 | #42
Azt azért látni kell,hogy nem csak a pénzről szól az elvándorlás!Persze először azért jön ki az ember.Majd rájön,hogy itt megbecsülik,nem kell idegeskedni a megélhetés miatt,nem kell rohanni sehova.Van idő rekreációra és embernek érezheti magát!Nem rabszolga mert megvédi a szakszervezet.Millió apró dolog ami megváltoztatja az ember alap beállítottságát.Csőszerelő vagyok egy teljesen átlagos cégnél Bajorországban.Olyan életem van amiről otthon nem is álmodhattam.
Előzmény: Stickhorse (29) 0 VÁLASZ
Randal Graves 2013. 06. 12. 14:01 | #41
Megint a generációk egymás ellen haragítása megy.
Miért várják el, hogy itthon maradjanak a fiatalok, mikor külföldön sokkal többre mennek, több pénzt tudnak félretenni, jobb körülmények között élhetnek? Igen a nagy külföldországban sincs kolbászból a kerítés, mert drágább az élelmiszer meg a lakhatás, mint nálunk. De a fizetés meg jóval több mint nálunk.
pl.: ha nálunk valaki keres 150ezret nettóban az jónak számat. 100ezer albérlet (mert még nincs saját lakása, háza), 20-30ezer kaja, a maradék meg egyébre megmarad. Ha ugyanezt a munkát mondjuk németországban végzi, akkor hogy is állunk. 2000-2500 euró fizetés, lakás 800-1000 euró, kaja 2-300 euró. A legrosszabb esetben így is maradt 700 euró minden egyébre, jó esetben 1200 euró.
Ha azt szeretnék, hogy a fiatalok ebben az országban maradjanak, akkor tegyenek érte ne sírjanak. A magyar fizetésből hány év alatt szednénk össze egy lakás, hát árát? És külföldön? És ez nem luxuscikk, hanem a létminimum, hogy valakinek legyen egy saját lakása.Persze fel lehet venni hitelt, aminek feltételei egész euban nálunk a legrosszabbak. És egyébként is mit csinál vele? Nem tudja visszafizetni, csak nagyot bukik rajta.

Van egy másik módszer is. Az állam minden gyermek születésekor, adjon 500.000 forintot egy lekötött bankszámlán. Ez egy hosszú lejáratú lekötés lenne, nagy kamattal. Ehhez nem férhet hozzá a személy, csak ha elérte a nyugdíjkorhatárt. 60 év kamatozás után kb 25 millió forint lenne ez az összeg. Ennyiből már le lehet élni a hátralévő életet. Kb 6-7 hónapi nyugdíjat kellene az államnak fizetnie a többi csak kamat lenne. Akár 1 évnyi nyugdíjat is adhatna és akkor 1 millióval indítunk.
bungle
7sleeper 2013. 06. 12. 07:35 | #39
nyaralni igen, máshová. élni viszont itt fog. külföldi, nyugati/északi nyugdíjból. a svájci magánklinika drága. az orvosok pedig nem maradnak el szakképzettségben a külföldi kollégáiktól. (ugyanakkor nemcsak a jó és agilis orvosok mennek ki, hanem kb. amelyik tud. az angliai Dr. Hübele Balázs és Dr. Mészáros meg az MD. Ayid Madjo nem rosszabb kvalitású orvos a pótlásukra jött Dr. Abdullah Hemdzsalajannál - viszont nálunk kevesebbet kell várni, és kevesebbe kerül a kiemelt szolgáltatás - ez pedig nem fog változni: ha megnézed imrekertész sem a németeknél ápoltatja magát.. mennyi tb-t fizetett? és tb-mentes időkben mennyit dolgozott az, 1 napot? .. azt sem itt.. írt egy ritkagyenge könyvet. kapott egy díjat és már megy is az ülepnyalás. miért nem a több évtizedes írói tevékenységéből állja a gyógykezeltetését ebben a szerinte antiszemita országban?).

a német nyugdíjasok egy része sem görög üdülőfalukban pihenteti a bütykeit.

"És fájdalom, de nem csak Magyarországon van gyógyvíz, wellnes szálló, meg ilyenek."

csak az oroszok, a kínaiak, a hollandok, a németek meg ne tudják ezt. ;-)

(a görögök most úgyis kapósak, szerencsétlenek..)
Előzmény: Turmix (38) 0 VÁLASZ
Turmix 2013. 06. 12. 06:52 | #38
Fenéket.
Amilyen árak vannak, pont hogy inkább keresnek egy olcsó görög üdülőfalut, és kezeltetik magukat egy svájci magánklinikán, mert még olcsóbban megússzák.
Lásd:"Nem megyek a Balatonra, inkább tengerpartra viszem a családot nyaralni, és még kevesebbe is kerül."

És fájdalom, de nem csak Magyarországon van gyógyvíz, wellnes szálló, meg ilyenek.
Előzmény: 7sleeper (33) 0 VÁLASZ
Turmix 2013. 06. 12. 06:49 | #37
A nyugdíjrendszer azért fenntarthatatlan, mert túlfinanszírozott. Nem erről szól a cikk?!

Nem az a téma, hogy szegény, havi 25 ezerből tengődő kisnyugdíjas néninktől meg bácsiktól sajnálja a sok gané ifijonc azt a kis pénzt is.
A nagy lófaxt!!
Hitelügyintézéssel (is) foglalkozom, van rálátásom. Sajnos.
Vegyünk egy nyugdíjas titkárnőt. Volt neki egy érettségije, tud gépírni, a polgármester sógornője, ezért jó kis munkahelye volt 40 évig. Onnan ment nyugdíjba. Kap havonta 180 ezer forintot, és mellette eljár takarítani feketén, mert még egy "fiatal, erős asszony", ebből kap még havi 100 ezret. Nem fog éhen halni.
Vegyünk egy frissen végzett diplomást, két nyelvvizsgával, mondjuk egy gazdasági diplomával, akinek nincs más lehetősége, mint asszisztensként (titkárnő) elhelyezkedni. Dolgozik látástól mikulásig, sokkal több feladatot ellát, mint amit a munkaköri leírása alapján kéne, de a tudása végül is megvan hozzá. Csak mégis olcsóbb asszisztensnek titulálni, mint gazdasági munkatársnak, mert így keres nettó 110 ezret. És ma ez egy jó fizetés.

Vegyünk egy nyugdíjas géplakatost. Ő kap nettó 220 nyugdíjat.
Egy 35 éves géplakatos, aki eltart két gyereket, kap nettó 95 ezret, és örül, hogy van egyáltalán munkahelye.

Egy nyugdíjas bányás kap nettó 250 ezret.
Egy aktív bányás talán 180-at.


Ez az, amikor túlfinanszírozott a rendszer!!!!
Ezek a fiatalok dobják össze az ilyen magas nyugdíjakat. És kur.va ritka, amikor egy nyugger mondjuk csak 60 ezret kap, de már sír-rí, hogy éhenhal. Ennyiért ma sokan dolgoznak napi nyolc óra aljamunkát. 80 ezerért güriznek emberek egy gyárban. 100 ezer fizetést kap az, aki 12 órás folyamatos műszakban húzza az igát, és kikészül a műszakváltásoktól az idegrendszere, tönkremegy az egészsége.

De tőlük vonnak le annyit a bruttóból, hogy ezeket az irreálisan magas nyugdíjakat ki lehessen perkálni.

A nyugdíjak reálértéken tartásával remekül modellezhető lenne, mennyivel kevesebbet keresnek az emberek, mint 20-30 éve, ugyanabban a szakmában. És ennek valóban a magas munkanélküliség az oka. Mert az embereknek számlát kell fizetni, a gyereket kell etetni, stb, amire pénz kell. Elmegy dolgozni. És nem válogathat, hogy mennyiért vállalja el. Jobban a következő cégnél sem fogják megfizetni, viszont helyette találnak bármikor egy olyat, aki még nagyobb sza.rban van, tehát akár olcsóbban is elvállalja ugyanazt.

Amikor két nyugdíjas havi fél millióból tengődik (és nem is olyan ritka), amíg két kereső csak havi 220 ezret tud beosztani négy főre (inkl. családi pótlék és adókedvezmény), akkor valami nagyon nagy gebasz van a rendszerben.

Ez a gebasz meg nem más, mint az, hogy a nyugdíjasok szavazhatnak, és annyian vannak, hogy eldönthetik egy választás menetét. Senki, de senki az ég világon, még 0.Viktor se vállalja, hogy hozzájuk piszkáljon.

Mindenki tudja, hogy 20 év múlva oltári nagy bajok lesznek, és mindenki szívni fog. Viszont lesza.rják, mert választások viszont jövőre lesznek.

Azon nem is vitatkozok, hogy kell-e ennyi nyugdíj a megélhetéshez. Ma cirka 30-60 között van azoknak a cégeknek a száma (de talán több is), akik "egészségnapokat szerveznek". Magyarán abból élnek, hogy unatkozó nyugdíjasoknak szerveznek termékbemutatót, és hatszázezerért sóznak rájuk húszezres matracokat, amit az öregek !!helyben kp-ra!! fizetnek ki. Ezeket a cégeket az ilyen túlfinanszírozott nyuggerek tartják el, akik már kínjukban nem tudják, hová tegyék a pénzüket, mert bőven többet kapnak, mint amennyire szükségük van.

Tooni 2013. 06. 11. 23:27 | #36
B.meg O.O
"1928-ban a várható élettartam 47 év volt a férfiaknál és 50 év a nőknél, a nyugdíjkorhatár pedig a 65 éves kor volt!"
Előzmény: tjunior (35) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 06. 11. 23:19 | #35
a végén kiderül hogy a matematika baloldali, na de én meggyőzhető vagyok, halljuk a tényeket a mostani nyugdíjrendszer mellett

http://kiszamolo.hu/a-nyugdijrendszer-multja-es-jovoje/

Előzmény: kissfreezer (32) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 06. 11. 23:13 | #34
Hát igen, elméletileg, a gyakorlat meg nem ez.
A valóság az, hogy aki fiatalon, 20on évesen megy ki, leéli az aktív életét külföldön az már ott is marad.
Ismertem olyan faszit a munkahelyem kapcsán, aki diszidált fiatalon, amikor nyugdíjba ment nosztalgiából hazajött, talán ha egy évig bírta. Azt mondta majd félévente hazalátogat, de ő már odatartozik, ott élte le az egész életét. Teljesen érthető a dolog szerintem.
Előzmény: Szancso (27) 0 VÁLASZ
7sleeper 2013. 06. 11. 21:57 | #33
a megmaradt honvágyuk a még itt maradt rokonok
látogatásáig, ajándékozásáig terjed majd
nyugdíjasként meg a kinti nyugdíjból itthon élnek meg, de nem lesz őrjítő luxus

ellenben a gyógyszerárak, fürdők nagy csáberő lesz

itt nem lesz kánaán, addig ezerszer elcsúszunk a can(ar)is merga'n ;-)
Előzmény: Szancso (27) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 21:29 | #32
ez egy baloldali hisztéria, amit nem lehet tényekre alapozni
Előzmény: panzerp (31) 0 VÁLASZ
panzerp 2013. 06. 11. 21:11 | #31
megingathatja?? nem a kivándorlások miatt hanem úgy tisztán általánosságból a jelenlegi korfából kiindulva a vak is látja, hogy már bebukott az egséz és a mai fiatalságnak ha dolgoznak se lesz nyugdíjuk
kissfreezer 2013. 06. 11. 19:45 | #30
Ezzel is egyetértek.
Előzmény: Stickhorse (29) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 11. 19:26 | #29
Az államháztartás szempontjából már csak az a kérdés, hogy hoz-e haza magával annyi többletet, ami aztán fedezi a hazatérése utáni időszakban az itthoni ellátását, és a nem itthon töltött időszakban esetleg "miatta" kiesett forrásokat.

Persze részben igazad van, hiszen ma sajnos nem arról van szó, hogy 1000 munkavállalóra 1100 munkahely jut, és még így is elmennek az országból, ilyen alapon tényleg nem állja meg a helyét, hogy az ő befizetéseik miatt nem fog működni most a rendszer. A távozásuk - főleg a szakképzett, így elvileg nagy hozzáadott érték előállítására képes - munkavállalók nem járulnak itthon hozzá a hazai gazdaság reálnövekedéséhez, ami hosszú távon munkahelyet teremthetne itthon.
Előzmény: kissfreezer (28) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 19:16 | #28
En is egyetértek ebben, sőt... még tapasztaltam is. 11 hónap távollét után arra jöttem rá, hogy csak otthon érzem magam igazán boldognak és ezért nem éri meg az 5x nagyobb fizetés. Az emberek legtöbbször politikai hovatartozásuk alapján ítélik meg, hogy jó vagy rossz a kivándorlás külföldre. A tények viszont azt igazoljak, hogy a kivándorlók legtöbbször hazatérnek. Még az orvosok is.
Előzmény: Szancso (27) 0 VÁLASZ
Szancso 2013. 06. 11. 18:49 | #27
Nadekéremszépen.Ezeknek az embereknek egyszer honvágyuk lesz.
Ahogy idősödnek egyre inkább haza akarnak jönni,és minden vágyuk az lesz hogy itthon költsék el, a kint megkeresett lóvét.
Akkor jön el a kánaán. ;)
+1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 11. 18:45 | #26
A szomorú egyébként az, hogy rendesen lenne a rendszerben kiaknázható plusz forrás - adózási morál javítása, közkiadások valós csökkentése, szitokszóként emlegetett "strukturális átalakítások" - csak ezekhez hozzányúlni egy Magyarországhoz hasonlatos politikai kultúrával rendelkező országban politikailag nem túl kifizetődő. Nehezen lehetne pl. a közalkalmazottak tömegeinek elbocsátását populista köntösben kommunikálni.
Stickhorse 2013. 06. 11. 18:38 | #25
Kényes kérdés egyébként ez. Amiről beszélsz, az egy öngerjesztő folyamat, egy szörnyű ördögi kör, ami főleg az ilyen országoknak jelent problémát, mint hazánk is.

A jelenlegi munkaadói igényeknek a minél tovább dolgozó munkavállaló kedvez. Kisebb bérigény, nagyobb lojalitás, ez a kettő még akár a szaktudás hiányát, a technikai elmaradottságot vagy a csökkenő termelékenységet is optimális szinten tudja ellensúlyozni. Erre a tendenciára ráerősít a mindenkori kormányzat, ahol pedig az állami költségvetés védelmében szintén támogatják a sokáig dolgozó, így kevesebb a nyugdíjkasszát nem terhelő dolgozókat.

Mindez viszont azt eredményezi, hogy a diákot az iskolapadban kell tartani. A legtöbb esetben pedig sajnos nem azért, mert oda való, hanem azért, mert a munkaadónak még nem kell, az államnak pedig többnyire anyagilag is, de fő gazdasági mutatók szempontjából mindenképp kisebb terhet jelent tanulóként, mint munkanélküliként.

És itt vágja pofán magát a rendszer. Kapunk ugyanis egy halom papíron magasan kvalifikált embert, akiknek a kialakult szociális berögződések miatt eleve magasabb a bérigénye, viszont ezt a bérigényt a megszerzett tudásával ugyanis nem képes tényleges gazdasági értéket előállítani. Mondhatni, a diplomája értéktelen.

Mi lesz az ilyen emberekkel a nyugati országokban? Többnyire elrakják őket olyan pozíciókba, ahol az igényeiket nagyjából kielégítő fizetést kapják, viszont nagy kárt okozni nem tudnak, vagy egyszerűen bedarálja őket a rendszer, és terhessé válnak a társadalom számára. Belőlük lesz a kapitalizmus "természetes munkanélkülisége", meg egy jó adag elégedetlen dolgozó.

Mi lesz ugyanakkor a kevésbé fejlett kelet-európaival? Na itthon belőlük kevesen kerülnek jelentéktelen, de jól fizető pozíciókba. Aki itthon marad, az gépészmérnökként elmegy CNC-zni, meg "folyamatmérnöknek" egy autógyártó multihoz, közgazdászként meg értékesíteni, meg ügyfelet menedzselni egy bankba/biztosító társasághoz, ami nagyjából lefedi a képzettségi szintjét. Rosszabb esetben pedig irány a külföld, ahol vagy segédmunkásként keresi meg az itthoni bérek többszörösét, vagy kint kap egy, az itthoni CNC-zéshez meg értékesítéshez nagyon hasonló munkát, amit a helyi diplomás nem vállalna el. A végeredmény mindenhogyan az, hogy felesleges volt képezni, viszont a rendszer máshogy nem tudja még rövid távon sem kiküszöbölni, hogy a nem foglalkoztatásával ne okozzon olyan problémákat, mint a nagy munkanélküliség miatti országbesorolási kockázat.
Előzmény: MecHa (21) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 11. 18:24 | #24
Amúgy pont ezen vagyok kiakadva mindig. Millárdokat fektet az állam olyan létesítményekbe amivel magánszemélyeknek csinál hasznot. Teszem azt ha a stadionok építése után az állami támogatás fejében arányos részesedés járna az államnak a jegyeladásokból akkor azt mondanám oké. De így, inkáb olyan kinomban röhögős a szitu.

Meg amikor eladta az Eon-nak az ország közműveinek a 2/3 madát azzal az indokkal tette hogy veszteséges. Az eon persze hogy már az első évben sokmilliárd forintot keresett vele. Most meg visszavesszük azt amit az eon is csak veszteséggel tud üzemeltetni. De Kovács Józsi a hibás mert kiment németbe kőművesnek.
kissfreezer 2013. 06. 11. 18:21 | #23
Teszem hozzá... a mostani viszonylatban, tényleg megéri kimenni dolgozni. Ez a folyamat nincs negatív hatással a nyugdíjkasszára. A NYUGDÍJKASSZÁRA... amiről eddig is beszéltem és amire kapom a mínuszokat, aminek örülök, mert attól népszerűbbek lesznek. Szóval a fenti cikk gagyi..., aki meg most sem érti a mondanivalóm, nyomjon ide is egy mínuszt.
Előzmény: MecHa (21) 0 VÁLASZ
kozesincsember 2013. 06. 11. 18:19 | #22
A vegyes rendszer se volt túlságosan fenntartható, de legalább hosszú távon perspektívát adott (inkább adhatott volna) az országnak. Egy gond volt, hogy nem vették figyelembe a demográfiai változásokat. Az államosítás előtt pont az a 25% hiányzott az állami nyugdíjkasszából, amit a magánnyugdíj pénztárba kellett utalni. Azt kellett volna más forrásból finanszírozni és akkor életképes rendszer jöhetett volna létre. A mostani felosztó-kirovó rendszer meg abszolúte fenntarthatatlan és ez nem a kivándorlás miatt van, az csak felgyorsítja a folyamatokat.
Nekünk ugye azonban fontosabb volt a stadionok, templomok építtetése, külföldi vállalatok irreális összegű felvásárlása stb, az állami szerep növelése a gazdaságban, ami egyébként "vicces" hiszen addig se tudta ezt a paternalista rendszert fenntartani.
"Egyszer még rájönnek, hogy a hatalom nélkülözhetetlenné tételével önnön hatalmukat tették kockára." (Tocqueville)
MecHa 2013. 06. 11. 18:11 | #21
Én nem is az ilyen emberekre gondoltam. Mert ezek az emberek általában tényleg néhány hónapra, esetleg 1-2 évre mennek ki. Persze nekem is van olyan ismerősöm aki hasonló aljamunkát végez odakint (bocs nem sértés az alljamunka, legyen bármi a munka akkoris büszkeség) és már hosszab ideje csinálja de persze azért mert itthon gyerek satöbbi akit el kell tartani.

És az igazság az hogy aki ilyesmi munkáért megy ki, annak valószínűleg olyan szakmája van (ha van) ahol tényleg akkora a túltelítettség hogy még ilyesmit is elvállal.

Amúgy 1-2 évig kint dolgozva ha más nem a nyelvet jól megtanulja, szal veszteni nem veszt rajta semmit mégha itthon folytatja is utána ott ahol abbahagyta.

A fiatalok azért vannak szar helyzetben, mert egy diploma, legyen akár orvosi, mérnöki vagy bármi egyéb sajnos abszolútde nem jelenti azt hogy munkát is kap. Csak miskolcon évi 150-200 mérnök végez külömböző szakterületen és itthon kb 15-20 állás ha vár rájuk, ráadásul a túljelentkezés miatt olyan kevés pénzért hogy még elolvasni is szégyellem néha a hirdetéseket. Ebben az esetben érthető a kivándorlás, sőt bizonyos esetekben még előnyös is.

Gyakran már olyan munkákra is diplomásokat keresnek, ahova még egy technikum is sok. Éppen ezért az hogy egy frissdiplomás mérnök kimegy külföldre (kizárólag pénzügyi értelemben) nem veszít sokat az ország. Morálisan és egyéb szentimentalista szemszögből nézve sokat, de itt a pénzről van szó.
Előzmény: Stickhorse (20) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 11. 17:55 | #20
A munkanélküliség miatt távozó fiatalok egyébként a legrosszabb az egészben. A hosszú távra tervezőket nagy valószínűséggel elveszítjük, ha a befogadó állam valóban megtűri őket, a rövid távon külföldön munkát vállalók viszont többnyire nem rendelkeznek perspektívával.

Az osztrákoknál mosogatásból százezreket megkereső fiatalok többsége, hacsak nem marad kint végleg, és csúszik át az elvesztett kategóriába, nem nyer sokmindent a kinti munkavállalással. Hosszú távú egzisztenciát építeni ugyanis ilyen jellegű munkavállalásra nem lehet, a kint összegyűjtött néhány százezres megtakarítást pedig kevesen fordítják a hazai életük beindítására. A legtöbben vesznek belőle egy autót, amit aztán fél év múlva nem tudnak fenntartani, esetleg elbulizzák egy nyáron, meg megveszik belőle a legújabb 200 ezres telefont, de kevés az olyan, aki összerak mondjuk 1-2 milliót kint, hogy aztán hazahozva valami kis magánvállalkozásba kezdjen.

Ilyen formában a rövid távú munkavállalás haszna elég csekély. Számottevő munkatapasztalatot nem szerez belőle, súlyos hónapok esnek viszont ki az életéből, amikben lehetősége lett volna bekapcsolódni a hazai körforgásba, és esetleg ténylegesen hozzájárulni annak a fejlődéséhez.
Előzmény: MecHa (18) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 17:48 | #19
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: komcsi (16) -4 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 11. 17:47 | #18
Kissfreezer védelmében:

Valóban vannak olyan szakterületek ahol kevés az ember. Valóban sok jó szakember, és frissen végzett diplomás megy ki külföldre.

De ennek az oka megint csak a munkanélküliségben keresendő. Egy olyan országban (mint pl németország) ahol munkaerő hiány van, maga a hiány nyomja fel a béreket és nem csak egy bizonyos szektorban. Teszem azt ha a feldolgozó iparban a szalagmunkára nem lenne elég ember és nincs is aki jelentkezne mit lép ilyenkor egy gyártulajdonos? Magasabb bérekért hirdeti meg a munkát. Ha a legallja munkát egyre jobban és jobban fizetik persze hogy a többi szektorban is emelkednek a bérek.

Itthon, habár a kivándorlók nagyrésze inkább azért megy ki mert itthon nem talál munkát, de akad bőven akik a magasabb bérekért mennek ki. Előbb utóbb ez tetemes munkaerő hiányt eredményet ami a bérek növekedéséhez vezet. Ergo előbb utóbb el kell érnie egy szintet amikor már nem éri meg majd kimenni. De amíg 1 millió munkanélküli van erről nem lehet beszélni.

Az meg hogy jajj kevés az orvos? Nem az orvos kevés hanem a pénz amit a kórházak kapnak az államtól, mert ugye az élősködők támogatása csak egyre nagyobb a kórházaké meg egyre kevesebb.

Amúgy is ha maradunk a cikknél és a kivándorlást mint fő okozóját a pénztelenségnek említjük, az orvosok és tanárok pont kiesnek ebből a szférából mert azokra költ az állam nem keres velük. Itt kizárólag a magánszektorban dolgozók számát és elvándorlását kell nézni ahol igen szinte minden szakterületen 100 an jelentkeznének 1 helyre.

Lényeg az orvosokat hagyjuk, mert nincs köze a cikkhez és a cikk által felvetett problémához és a fiatalokat is hagyjuk mert 99% ban ők pont a munkanélküliség miatt mennek ki.
-1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 11. 17:46 | #17
A helyzet egyébként, mint ahogyan az a társadalmi/gazdasági kérdések esetében lenni szokott, 10-15 éves távlatban lesz először érdekes, több szempontból is.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy azok az országot elhagyók, akik hosszú távra terveznek, képesek lesznek-e valódi egzisztenciát kialakítani külföldön, főleg annak függvényében, hogy ezt a jövőben mennyire fogják támogatni a befogadó országok, esetleg mennyire célozza meg a hazavonzásukat a magyar politikai vezetés, egyéb módon ugyanis aligha profitálhatunk belőlük itthon.
komcsi 2013. 06. 11. 17:41 | #16
Nyilván anterográd amnéziád van, így elfelejtetted mit írtál pár perccel ezelőtt. Segítek:
"Szerinted, ha elmegy valaki, akkor nincs aki a helyere lépjen?"
Erre írtam egy példát, de több foglalkozást is említhettem volna. Inkább ne itt égesd magad, hogy mekkora ostoba faszkalap vagy.
Előzmény: kissfreezer (15) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 17:37 | #15
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: komcsi (13) -5 VÁLASZ
vandk 2013. 06. 11. 17:33 | #14
helyesen: több dolgozni akaró ember van, mint ahány munkahely. a maradék 6-7-8 millió embert meg hagyjuk, mert ők nem tudnak vagy nem akarnak dolgozni (gyerekek, nyugdíjasok, segílyesek stb). szóval, lényeg a lényeg, lassan minden értelmes, dolgozni akaró elmegy innen, és itt marad a sok cigó meg nyugger, akik majd kapva kapnak az alkalmon, h beugorjanak az ő helyükre....ugye?
Előzmény: kissfreezer (12) 0 VÁLASZ
komcsi 2013. 06. 11. 17:28 | #13
Igen, pl. rengeteg az orvos, szinte Dunát lehetne rekeszteni velük, ha épp nem lenne árvíz.
Idióta.
Előzmény: kissfreezer (12) -1 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 17:24 | #12
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: tjunior (11) -5 VÁLASZ
tjunior 2013. 06. 11. 17:05 | #11
Szándékosan mosod össze azt, hogy a családfenntartó kimegy teszem azt Hollandiába melózni, 6-8 hetente hazajön a családjához, itt épít házat a megkeresett pénzéből stb., ergo hazahozza a pénzt, és azt hogy rengeteg fiatal veszi a cúkmókját és többet haza se jön?
Előzmény: kissfreezer (10) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 06. 11. 16:02 | #10
[Komment megjelenítése...]
-6 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 11. 14:52 | #9
Én nemes egyszerűséggel úgy fejezném ki, hogy a kivándorlás nem ok, hanem okozat. Nem ez ingadtja meg a rendszert, hanem a rendszer működésképtelensége sarkallja az embert a kivándorlásra.

Csak hogy a jó öreg magyar kormárny és a pincsiként rángatott hírszerkesztői mindig mindenkit hibásnak találnak kivéve önmagukat. Devizahitelek esetén is így a bankok a hibásak meg úgy a világgazdaság, mikor a kormány feladata lett volna szabályozni a hitelfeltételeket. Amikor a forint hirtelen gyengülni kezdett anno, is milyen egyszerű volt ráfogni a villággazdasági helyzetre, meg a spekulánsokra, miközben nemhogy nulla tartaléka nem volt az országnak ilyen esetekre, de 23 éve folyamatosan veszteséges az ország.

De ez sajnos változni nem fog addig, amíg a politikában és sajnos magyarországon szinte mindenhol az számit ki-kinek a testvére, keresztfia, szomszédja mintsem a hozzáértősége.

Én csak bátorítani tudok mindenkit aki kimegy. Menjen ki, ha mást nem legalább tapasztalatot szerezzen és szerencsés esetben találja meg hivatását és éljen kényelmes boldog életet. Nem azt mondom hogy vaktába rohangáljon mindenki, de akinek van lehetősége, igazából semmi indok nem jut az eszembe miért is kéne itthonmaradnia.

Annak akinek meg azt mondja hogy a kivándorlás mennyire minden gondok okozója csak annyit mondanék, hogy így legalább ők munkához jutnak és nem az államnak kell eltartania még őket is. Majd ha itthon nem munkanélküliség lesz a jellemző hanem a munkaerő hiány akkor majd lehet kérlelni meg szidni azt aki kimegy.
Előzmény: Stickhorse (7) 0 VÁLASZ
bubi66 2013. 06. 11. 14:46 | #8
Nem baj ... igaz , hogy kivándorlás van , gazdasági növekedés nincs , de van helyette rezsicsökkentés és ez kell a magyarnak ... jó nagy beetetés .... szerintem nem is érdemlünk mást.
Előzmény: speedbump (2) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 11. 14:10 | #7
Még ha csak a kivándorlás ingatná alapjaiban a rendszert... Kezeljük inkább úgy, mint az utolsó lehetséges cseppek egyikét egy jó nagy pohárban.

Az aktív magyar lakosság arányairól és a magyar adófizetési morálról felesleges is beszélni, ez a két elem önmagában ássa a sírt régóta a magyar nyugdíjrendszer alatt. Az utóbbi évek intézkedései pedig szépen gondoskodnak arról is, hogy minden szeg gondosan be legyen verve a koporsóján is.

Beszéljünk például a minimálbér emeléséről, aminek hatására rohamosan növekszik a 4 órára bejelentett munkavállalók száma, természetesen arányosan kevesebb adóbevételt eredményezve, miközben munkavállalók tízezreit mozgatják a szürkegazdaságban.

Vagy beszéljünk a magánnyugdíj-vagyon államosításáról, aminek még az egyéni számlás nyilvántartása sincs jelenleg biztosítva, nemhogy a gondos kezelése, esetleg megalapozott befektetése, hogy legalább megpróbálják megőrizni a reálértékét. Ehelyett betömtünk vele egy apró lyukacskát egy kátyú alján, ami azóta szépen elinflálódott és/vagy elvitték a magas országkockázati mutatók.

A másik oldalon persze hazánkban is évtizedek óta folyik a nyugdíjkorhatár emelése, idén visszarángattunk néhány ezer korán nyugdíjazottat, meg megváltozott munkaképességűt a rendszerbe, TALÁN olyan megfontolásból, hogy nyerhet valamit az államkassza, ha legalább nekik nem kell nyugdíjat fizetni, és esetleg valami kis járulék is befolyik utánuk a foglalkoztatótól.

Igenám, tettük mindezt akkor, amikor fiatalok ezrei nem találnak munkát, és tömegesen vesztik el azt olyan középkorúak is, akiknek eddig biztos megélhetésük származott belőle. A munkaerőpiac túlterhelt, a beígért 1 millió munkahely meg sehol, hozzátéve persze, hogy a helyzetnek nem csak aktuálpolitikai háttere van. Mindezen tényezők következménye, hogy a nyugdíjrendszer hosszútávú fenntartásához aktívan hozzájárulni képes fiatal munkaerő elhagyja az országot. Arról nem is beszélve, hogy milyen költségeket emészt fel az itthon maradottak iskolai rendszerben tartása - ami ellen már harcolunk a tandíj bevezetésével, ez talán nem is akkora baj, meg a munkába visszarángatottak orvosi ellátása...

Méghogy a kivándorlástól inog a rendszer...
Tooni 2013. 06. 11. 13:15 | #6
Kicsit hosszú de illik ide :D

Nagypapa mesél húsz év körüli unokájának.
- Fiacskám! Amikor én ilyen idős voltam, mint te, a barátaimmal Párizsban voltunk és nagyon jól szórakoztunk. Minden délben a legjobb éttermekben ebédeltünk. Végigettük az étlapot, és a legjobb borokat ittuk hozzá. Amikor jóllaktunk, fizetés nélkül távoztunk. A vendéglős és pincérek persze utánunk jöttek reklamálni, de jól elvertük őket.
Délután felkerestük a kocsmákat: finom francia borokat, pezsgőt és konyakot ittunk. Amikor jól berúgtunk, fizetés nélkül távoztunk. A kocsmáros és pincérek persze utánunk jöttek reklamálni, így őket is jól elvertük.
Esténként elmentünk a kupikba, minden kurvát megdugtunk. Amikor kiszórakoztuk magunkat, elindultunk, persze itt se fizettünk. A madame és a felvigyázók persze utánunk jöttek reklamálni, de őket megint csak elvertük.
Éjszaka kipihentük magunkat, majd másnap újra kezdtük a kört. Ezt így csináltuk minden nap, míg Párizsban voltunk a haverokkal.
Az unokát nagyon feldobja ez a programlehetőség, összeszedi a haverokat, mesél nekik a nagypapa Párizsi kalandjairól és elhatározzák, hogy ők is kimennek szórakozni. Két hét múlva hazajönnek. Az unoka alig él, keze lába törött, feje bekötve.
- Mi történt veled, fiam? - kérdi a nagypapa.
- Elmentünk a vendéglőbe, bekajáltunk, beittunk, le akartunk lépni, erre a vendéglős megvert, mint egy lovat. Sebaj, délben elmentünk egy jó kocsmába, finom francia borokat, pezsgőt és konyakot ittunk, ám amikor fizetés nélkül le akartunk lépni, a kocsmáros és a haverjai irgalmatlanul megpofoztak. Este elvánszorogtunk egy kupiba, a nap fénypontjaként keféltünk egy jót. Megpróbáltunk lelépni fizetés nélkül, de a stricik kegyetlenül elvertek, ráadásul elszedték minden pénzünket. Nagyon rossz volt!
- Sajnálom kisunokám. Kivel utaztatok?
- A Neckermannal, nagypapa.
- Őket nem ismerem, mi annak idején az SS-el voltunk.
Előzmény: bungle (4) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 11. 13:13 | #5
http://puzser.postr.hu/post-003
Két tábor, két zászló, hárommillió nyugdíjas
bungle
bungle 2013. 06. 11. 13:13 | #4
Előzmény: Tooni (3) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 11. 13:11 | #3
Puzsér Róbert: Endlösung der Nyuggerfrage
"Kezdeném azzal, hogy nem azok hergelik egymás ellen a nyugdíjasokat meg az aktívakat, akik rámutatnak arra, hogy mennyire igazságtalan az ingyenes utazás akkor, amikor egy általános iskolás gyereknek már fizetnie kell a bérletért. Nem azok hergelik egymás ellen a generációkat, akik szóvá teszik, hogy miközben a kormányok erőn felül emelik a nyugdíjakat, szétrohad az oktatás, a kultúra és a közbiztonság. Nem azok uszítanak egymásnak társadalmi csoportokat, akik félmillió emigráló fiatalt látva azt találják mondani, hogy nem lehet több bőrt lehúzni az aktívakról."
http://fenteslent.blog.hu/2013/06/10/endlosung_der_nyuggerfrage
+1 VÁLASZ
speedbump 2013. 06. 11. 12:34 | #2
A jelenlegi rendszeren már nincs mint megingatni, az úgy fenntarthatatlan ahogy van. Nagyon egyszerű: a mostani levonásokból a mostani nyugdíjasok kapják a nyugdíjat. Amikor te leszel nyugdíjas, akkor majd az akkori dolgozók levonása és adóterhe kellene, hogy fedezze a nyugdíjadat. Mivel akkora arányaiban sokkal kevesebb dolgozó és sokkal több nyugdíjas lesz, ezért nyilván nem tudja majd a dolgozó réteg eltartani az időseket.

Ezért volt baromság szértverni a magánnyugdíj pénztárakat. Ott indult el az amit máshol úgy hívnak, hogy öngondoskodás. Sajnos mi magyarok élből utasítjuk el azt, hogy magunknak kelljen gondoskodni magunkról, mindent az államtól várunk (nyugdíj, táppénz, gyes/gyed, rezsicsökkentés, devizamentés stb)
+1 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2013. 06. 11. 11:58 | #1
elsőre úgy tűnt a posztképen, mintha bemutatnának a középső ujjukkal.