Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
tftmnxzf | 2013. 06. 11. 00:33 | #13
Szerintem nem maradt ki, csak sok embernek nem esik le, hogy mit lat: a femben kialakulo mechanikai allohullamok nullatmeneteben gyulik ossze a so.
Előzmény: Tooni (11) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 10. 23:27 | #12
egyáltalán nem személyeskedésnek szántam, csak zavar, hogy "á ez nekem már lóf.sz" helyes, nem kell nagycsoportosként kiscsoportosokat letekinteni,
ez a videó egy nagyszerű példája lehet bonyolult dolgok egyszerűen elmagyarázásának.
Előzmény: Tooni (11) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 10. 23:24 | #11
Én személy szerint örülnék, ha tényleg vennéd a fáradtságot, ha már ekkora Nímand professzor vagy, és elmagyarázhatod nyugodtan, biztos nem veszi más se rossz néven, hogy mit látunk a képen, és ez miért is érdekes ( az én tananyagomból is kimaradt pedig nem csak általánost meg középet végeztem) és miért annyira érdekes ez a videó
kristályszerkezetek kialakulásának tanulmányozására, molekulaszerkezetek atomi modelljének felállítására, szubatomi kölcsönhatások ábrázolásának, megértésének elsajátítására...
Előzmény: lowrider (10) 0 VÁLASZ
lowrider 2013. 06. 10. 21:29 | #10
Kár, hogy személyeskedni kezdtél, mert szívesebben olvastam volna arról, hogy esetleg felpanaszolod, hogy bezzeg nálatok fizikaórán még csak rugó és kisautó se volt (ahogy a köztünk kommentelő kolléga írta), hanem egyszerűen papírgalacsinokkal csináltátok meg Galilei pisai ferde tornyos kísérletét (vagyis amit úgy neveznek, bár már kétséges, hogy tényleg ő végezte el), vagy mondtad volna, hogy olyan szegények voltatok, hogy csak gondolatkísérleteket végezhettetek...
Egyszerű természeti jelenség és "sz*rt" sem értünk belőle?!? Mit nem lehet ebből érteni?!? Elismerem, vannak jelenségek még a Földön is, amiket (még) nem értünk (pontosan), de ezen mit nem lehet érteni?!?
Sajnálom, hogy te a hozzászólásomat úgy értelmezted, hogy akkor én most marhára fényezni akarom magam - bár nem tudom, hogy miért, mert semmi olyat nem írtam, amit te vagy bárki aki az általad becsmérelt izé.hu-t olvassa ne "ismerne" legalább említés szintjén (by the way, szerintem ez is engem igazol).
Azt, hogy melyik része baromság annak, amit írtam megint csak nem értem... :S Mert szerinted ez akkor most egy "csoda"?
Magyarázattal azt hiszem nem tartozom, maradjunk annyiban, hogy én értem, hogy mit látok és tudom, hogy mi történik. Ha leírnám neked a rezonancia teljes fizikáját, akkor belekötnél a helyesírásomba, tehát ilyen kesztyűt nem veszek fel.

Előzmény: rod501 (9) 0 VÁLASZ
rod501 2013. 06. 10. 20:07 | #9
Muszaj erre a kommentedre irnom pedig nem szoktam.(: Bizonyara nagyon ertesz a tudomanyhoz a par letoltott morgan freemanes videobol. Ez a video es ez a termeszeti jelenseg pont az egyszerusege miatt csodalatos, pont ez enged minket arra kovetleztetni, hogy szart sem ertunk az egeszbol. Itt beallitod magad mint valami einstein kozben a ize.hun kommentelsz ekkora baromsagokat! Csak annyira kerlek, hogy magyarazd el a miertjet. (: azon kivul hogy az allohullamok legkisebb rezgesszamanal oltenek format. A miertjet. (: koszikoszi
Előzmény: lowrider (7) 0 VÁLASZ
instant_human 2013. 06. 10. 20:00 | #8
Nem véletlenül csodálkoznak rá ennyien. Középiskolában nem sok ilyen kísérletet láthattunk. Nálunk kimerült a "mi történik a kiskocsival ha egy rugónak nekigurítom?" jellegű kísérletekben a történet, és ezzel szerintem nem nagyon vagyok egyedül. Ha a fizikát, biológiát, kémiát megfelelően és leginkább látványosan tálalva, izgalmasan és érdekesen oktatnák, akkor 1) nem lenne rácsodálkozás az ilyen videók láttán 2) nem lenne abból gond, hogy jajj mennyi meki diplomás rohangál az országban.
Előzmény: lowrider (7) +3 VÁLASZ
lowrider 2013. 06. 10. 18:33 | #7
Kicsit fáj, hogy gyakorlatilag középiskolás tananyaghoz kapcsolódó kísérletre csodálkoznak rá úgy az emberek, mintha tényleg az univerzum csodájáról lenne szó... Többször fordult már elő, hogy gyakorlatilag teljesen hétköznapi dolgokat úgy állítottak be ilyen videókban (persze a megfelelő körítéssel, mert a digitálisan szabályozható potméter itt is úgy "tűnik", mintha megadná a komolyságát a dolognak), mintha a CERN vezető fizikusainak legújabb felfedezéséről lenne szó.

Persze azért van egy olyan pozitív hozadéka az ilyen "népszerű" demonstrációknak, hogy az emberek úgy átlagosan sokkal több dologról tudnak (pl. sokak legalább el tudják helyezni valahol a tudomány világában azt, hogy Higgs-bozon, kvark, ribonukleinsav, stb.), de ugyanakkor nincs már szinte semmi, amihez "úgy igazán" értenének. Bulváros lett talán a tudomány?! (Ezt csak úgy költői kérdésként teszem fel.)

Érdekes, látványos, de a rácsodálkozás arra enged következtetni, hogy lassan vallásos áhítat fogja övezni a "hétköznapi" tudományt is.
-1 VÁLASZ
Nusihusi
Nusihusi 2013. 06. 10. 00:45 | #6
Ez nagyon érdekes és lenyűgöző:)
+1 VÁLASZ
cila 2013. 06. 09. 14:13 | #5
Karinthy írta:
"A Hertz-féle szalámiban sokkal sűrűbb a só
mint más efféle termékekben.
Hidd el, ó nyájas olvasó."
p.s.
Szerintem, egy hanggenerátorral, ha elkapod a megfelelő frekvenciát, magadra omlaszthatod a házat is akár.
7sleeper 2013. 06. 09. 10:00 | #4
remek hertz-keresztmetszet embereknek es egereknek
+2 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 09. 09:40 | #3
Erre rá lehet keresni: Cymatics, kimatika.
Tooni 2013. 06. 09. 09:37 | #2
Egyértelműen parajelenség. Erre csak az Egely tudna választ adni.
http://simple.wikipedia.org/wiki/Wave_%28physics%29
Előzmény: PabY (1) 0 VÁLASZ
PabY 2013. 06. 09. 09:24 | #1
Hát ez nagyon látványos, de mi a magyarázata?