Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
kizcar 2013. 06. 13. 14:09 | #39
én is tudtam, hogy aki olyan munkát végez, amit bárki el tud végezni, az kevesebb honorálást érdemel. ez így van rendjén.
csak akkor sem kéne az emberek szemét alamizsnával kiszúrni. ha ők egyszer nem lesznek, akkor majd ki fogja megcsinálni az ilyen tróger melókat még ebben az évszázadban??
azért a termelői munkát végző emberek is többet érdemelnének, nem csak a takarítók.
mondjuk kár a gőzért, mert ez még jó darabig így fog maradni ebben az országban, meg még máshol is.
sahinel 2013. 06. 10. 19:57 | #38
Ja de mint mondtam London nagyon drága. Csak nézz körül a legdrágább városok után a világon.

A minimálbérből kb 220 font amit kapsz egy hétre és ez már adózott..

Itt északkeleten:
Egy szoba rezsivel mindennel 1 hétre 55 font.
Ha egy házat béreltek akkor kb 70-80 font amit ki kell adni.(3 háló, étkező, konyha, kiskert, pince 3 főre 80font volt most hogy fűtés is volt. )
tehát marad több mint fele. Ha gázosabb helyen laksz, vagy nagyobb lakást akarsz akkor már nem ok, de ez minimálbér ne akarj kastélyban lakni.

Persze az árak változhatnak mennyire akarod felszereltetni a lakást. Mivel erre is törvények vannak, így ilyenkor kérnek is rendesen többet mert nem rakhat be akármit. Ha magadnak veszed meg akkor egy idő után nincs sok gondod.
Előzmény: ivivan (37) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 10. 08:09 | #37
Szerintem úgy érdemes számolni, hogy a fizetésből levonod az albérlet és a rezsi összegét - ugyanis ez az összeg lesz az, amit ténylegesen elkölthetsz egy hónapban. És így a különbség egyből nem olyan égbekiáltó. Főleg, ha ugyanolyan lakást szeretnél bérelni Londonban, mint itthon - ami az összehasonlíthatóság szempontjából nyilván célszerű. És ha még azt is elvárnád, hogy az utazási idő a lakástól annyi legyen a munkahelyig, mint mondjuk Szegeden, akkor valószínűleg 3-4 fizetés is kellene a lakás kifizetéséhez...
Előzmény: sahinel (35) 0 VÁLASZ
Randal Graves 2013. 06. 09. 15:59 | #36
Bear Grylls egy napot sem tudott Magyarországon tölteni, ki kellett menteni. Pedig a muksó már túlélte a sivatagot, esőerdőt és jégmezőket is.
sahinel 2013. 06. 09. 15:38 | #35
de csak szerintem kicsi még olcsobb az uk mint a cikkben ahogy szerepel. a többit aláírom mert az ar lehet akarmilyen mikor az adód is kevesebb, és még többet is keresel. tehát nincs értelme átszámolni.
Előzmény: Purple (33) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 09. 15:32 | #34
Nyilván abból (is) adódik a különböző véleményünk, hogy én sosem (vagy nagyon ritkán) eszek félkész kaját: minden nap főzünk inkább. Egészségesebb és finomabb is. Így nem fontos számomra, hogy a félkész kaják mennyire olcsók Angliában (nagyon, mivel az angolok nem tudnak főzni, ezért szinte mindenki félkész kaját vesz - a nagy forgalom pedig alacsonyabb árakat eredményez). Még kenyeret se szoktam venni soha boltban - kenyérsütőgéppel finomabb és nincs benne 8 féle E...
Előzmény: sahinel (32) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2013. 06. 09. 14:18 | #33
Nem ezt mondom?
Előzmény: sahinel (30) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 09. 14:09 | #32
Iceland nagyon nem gáz. A hal ára is nagyon jó. Én végigkóstoltam már mindenféle halat amit előtte nem ettem, és a csirkehús is bejön. A marha és birka a legolcsóbb, mert azt Itt csinálják leginkább. Dolgoztam húsüzemben ahol a tesco és más nagy cégeknek csináltuk a pulyka, marha, csirke, disznó húsokat. Pastrami, sós marhahúsok, meg ötborsos disznószeletek voltak a kedvenceim. De láttam hogy miből hogy csinálják. Tehát az is ugyanúgy hajókon jön nagyrésze 6-7 másik országból minimum. A Csirke az amit leginkább behoznak. Ha valaki jó minőségű húst akar venni akkor a marha, bárány a legjobb, és legolcsóbb.

Nem mindent szeretek, de sokszor olyan fűszerezéssel, vagy annélkül csinálják hogy nem tetszik. Iceland, ASDA, Farmfood amik árban és minőségben is igen jók szerintem.

Bár én nem főzök sokat inkább félkész kajákat veszek azokat csinálom meg. A cégnél ebédre csinálnak kaját, vagy elmegyek venni valahová. Tehát lehet másképp nézzük a dolgokat.

ASDA pékségek sem rosszak, meg az ott sütött csirke, disznóhúsok. Amikkész kajának számítanak. Ott legalább van jó fűszeres is.

Tesco félkész kaják nem sokban különböznek Iceland, ASDA kajáktól, és áruk legtöbbször jóval magasabb. Azért már a másik két boltban is kapsz prémium kategóriát.+ mozis hogy 50 font felett megkérdik a címed, és mikor akarod a szállítást, majd 2-3 órán belül kopognak tehát cipekedni sem kell mindez ingyen.
Előzmény: ivivan (31) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 09. 13:38 | #31
Jah, a Metróban van 300 forintos panírozott csirkemell is - csak nem valami jó. Direkt írták a cikkben, hogy megpróbáltak márkás termékeket válogatni, nem a leggagyibbat mindenből... Ha itthon is ennyire leadod a színvonalat, akkor itthon se sok a kaja - sőt!

Nekem annyira tetszik az, amikor a kiutazó rácsodálkozik mindenre, hogy ott mennyivel olcsóbb. Csak azt felejti el, hogy ott a legolcsóbb diszkontba ment be, míg itthon a Corát látogatta, ami az egyik legdrágább hiper (volt, amíg volt)... Az meg már csak hab a tortán, amikor a kiutazó rájött, hogy milyen jó a teflon bevonatos serpenyő - mintha itthon nem lehetne olyat kapni :-)
Előzmény: sahinel (30) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 09. 12:00 | #30
Kicsit sántít a dolog vagy megint a tesco a gond.

http://www.iceland.co.uk/our-food/frozen-food/chicken-and-meat

8 panírozott csirkemell 2 font. 2.94 font kilója ami még mindíg csak 1000 forint. Vicc. a felmérések egy részét kozmetikázzák nehogy sírva fakadjanak otthon szerintem.

Ja és 9000 fontig nincs adója az embereknek mert ez minimális kereset maradjon inkább meg a pénzed hogy tudjál vásárolni.
Előzmény: Purple (29) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2013. 06. 09. 11:22 | #29
Mindössze annyi a probléma, hogy forintosítva vannak az árak... Valahol olvastam, ha kiköltözöl, akkor a repülőtéren már felejtsd el h mindent átszámolsz forintra. Ottani bérekből ez simán olcsó, élhető felhozatal. Ennyi erővel szörnyülködhetünk a Dubai árakon, pedig ott zsebből kivágják a magánfelhőkarcolót. Kétszer.

De még a turistáskodást is ki lehet bírni pl Angliában, úgy se vészes, van ami forintosítva is nevetségesen olcsóbb.
Előzmény: Tooni (28) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 08. 21:06 | #27
Az ALDI-t nem szeretem. Szerintem gagyi. Bár vettem már ott jó dolgokat, de ugyanannyi ehetetlent is - így az átlag elég rossz. Vettem ott olyan sonkát, amit a macskám sem evett meg.

Itthon is prémium a Tesco, ha a jó részébe mész. Még saját prémium márkája is van, ami elég jó (és persze elég drága is :-) ). Igen, van bőven Tesco Gazdaságos és Tesco szines - azokból is van jó, csak ki kell tapasztalni.
Előzmény: sahinel (26) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 08. 19:34 | #26
https://www.aldi.co.uk/en/

Német kolbászok, stb. Nem fogsz gázos dolgot találni. Nem jobban mint máshol. De nekem sem jön be minden. Az ASDA és iceland, farmfood elég jó. Azt azért nem mondanám hogy aldi gázos termékeket adna.

Az otthoni és itteni Tesco nagy különbség. Itt a Tesco átlag prémium termékeket ad el. Otthon mintha nem így emlékeznék rá.

Ami a másik írásod illeti. Elmondom hogy a cégnél ahol dolgozok és szakmunkások dolgoznak, 95%-a nem tud rendesen műszaki rajzot olvasni, nemhogy készíteni. Az hogy alig tudnak valamit nagyon igaz. Lehet mert műszaki rajzversenyen kézin országos 4. CAD-en 7. lettem de még a supervisor-oknak is úgy kelett elmagyaráznom néha hogy szar amit mutatnak nincs rajta a megfelelő adat, stb. De ők legalább tudják olvasni valamennyire. Gondolom el tudná más is végezni a munkát, de hirtelen döntéseknél, és határidős munkáknál ez nem igazán megoldás. Olyanra van szükség aki felelőségget is vállal, vezetni is tud, és átlátja a dolgokat nem csak részeit a munkafolyamatnak. Ki voltam akadva hogy ilyen létezik, de ezen csak azok akadnak ki valsz akiknek van ezekhez érzékük, mert nem értik mások hogy nem képpesek ellátni egy ilyen egyszerű feladatot.
Előzmény: ivivan (24) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 08. 19:14 | #25
Egy nagyon egyszerű kérdés: felsőfokú végzettsége nincs (mert nem "tud szerezni"? Miért nem?), akkor azért rendes nyelvtudása van? Mert anélkül jön vissza a következő repülővel... London el van árasztva Indiaival, akik ugyanolyan olcsón elvállalják a legvacakabb munkákat is, mint a magyarok, de a többségüknek elfogadható angol tudása van (na jó, némelyiknek elképesztő akcentusa van, de azért a többségük érthető)

Egyébként a takarítós dologgal egyetértek: a takarító az egyik legfontosabb ember egy cégnél, mert az Ő munkáját látja minden vendég először, mégsincsenek megfizetve. Emiatt sajna a többségük minősíthetetlen munkát végez :-(

A középvezetők meg azért kapnak "több lóvét", mert a szükséges tudásuk és a felelősségük is nagyobb (félreértés ne essék: nem vagyok középvezető)

És ez nem tetszés vagy nem tetszés kérdése: a fizetés mértéke a pótolhatóságon múlik. Aki helyett könyebb mást találni az kevesebbet keres, aki helyett nehezebb az többet...
Előzmény: kizcar (20) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 08. 19:08 | #24
Itthon sem a legolcsóbb a Tesco - azért írtam a Tesco-t, mert az itt is és Londonban is van. És sajnálom, de vagyok annyira igényes, hogy az Aldi, Lidl és társai boltokba itthon sem megyek be - kint se tenném.

És itthon is pampogunk rendesen, nem csak ott - itthon is sokkal rosszabb a helyzet, mint 5 évvel ezelőtt volt.
Előzmény: sahinel (18) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2013. 06. 08. 18:26 | #23
--- középvezető 3-5-ször annyit keres, mint a melós ---
Előzmény: bimbi (22) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2013. 06. 08. 18:25 | #22
Az igaz, hogy az egyszerű melósok igen nagy szopórolleron vannak a minimálbér közeli fizetésükkel, de az el kell ismerned, hogy egy átlag középvezető normális esetben rendelkezik olyan skillekkel (nyelvtudás, felsőfokú végzettség, mérnöki szemléletmód, rendszerszemlélet, vezetői véna és lexikális tudás), amik egy átlag gyári melósnál totál hiányoznak. Vagyis az rendben van, hogy egy középvezető 30-5x annyit keres, mint a melós. Az nincs rendben, hogy párszáz km-el nyugatabbra 5x ennyit keres a melós is, meg a középvezető is, mint nálunk. Szop az egész ország. Hidd el egy mérnöknek, középvezetőnek sem jó buli az, hogy 700-1500 euróért dolgozik ebben az országban. Jobb, mint wc-s néniként 70 ezer forintért, de azért, na.
Előzmény: kizcar (20) 0 VÁLASZ
Rauka 2013. 06. 08. 18:00 | #21
Ha ilyen kurva könnyű, miért nem vagy középvezető?
Előzmény: kizcar (20) 0 VÁLASZ
kizcar 2013. 06. 08. 15:45 | #20
Ember!!! Nem mindenki tud jó melót találni. Akinek nincs felsőfokú végzettsége, és nem is lesz mert nem tud szerezni, az hogy találjon jó állást????? Erre mond meg a választ. Egyébként nekem azzal van a bajom, hogy sokakat nem fizetnek meg rendesen. Pl. takarítók a wc-t pucolják a szartól, húgytól, és odanyomnak nekik 60e forintot. Ilyen undorító melót csinálnak, amit más nem igazán, és csak egy kis alamizsnával hálálják meg nekik hónap végén. Vagy ott vannak a gyári, termelői melósok, akik a 8 órából 9-et kidolgoznak, mert még a kajaidő is épp arra elég, hogy bekapj egy falatot, nap végére meg meg vannak halva a fáradtságtól. Ezeknek is kiszúrják a szemüket 80-100e forintal. A középvezetőknek meg adnak jóval több lóvét, jóval több étkezési időt. Ne mond, hogy ez nem gusztustalan. Van egy olyan érzésem, hogy neked ez még tetszik, és rendjén van.
Előzmény: ivivan (12) 0 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2013. 06. 08. 15:21 | #19
Elegem van már ebből, hogy nyugaton még a fű is zöldebb, hogy nyomná már faszát az anyjába az összes angol német ír, hogy becsicskítja Kelet-Európát, akivel a szaros gatyáját mosatja, amit meg távol-keletiekkel varrat, ezért van az a kibaszott ócsóság.
sahinel 2013. 06. 08. 12:05 | #18
A tesco a legdrágább bolt idekinn. Iceland, asda, aldi, ... mind olcsóbb.

Ja és Londonról beszélsz ami minden téren drágább mint itt a boltok. Az árú amit megveszel az is drágább nem csak a lakás ára.

Egyébként minimálbéren senki sem akar dolgozni, de az egy jó összehasonlító alap. Egy rendes fizuval ami még nem is durva állás már kocsit, stb-t veszel.

Mai árak:
http://www.iceland.co.uk/
http://www.asda.com/
http://www.sportsdirect.com/

Ja és vedd alapul hogy manapság rendesen pampognak hogy szar az élet meg nem elég a pénz. Tehát ez most egy kicsit gázos nekik.

Az itteni árak nem azárt kicsik mert a keleten eladott miatt van pénzük, hanem kilószámra veszik az árúkat. A másik hogy nagy hajókon konténerekben rohadtolcsón szállítanak, stb. Ja és az adók, törvények jobban kedveznek a vállalkozásoknak mint otthon. Ill vizsgálják minden hónapban hogy alakul a vásárlóerő, mert ha csökken akkor változtatnak az adókon, stb. Ha ezt nem tennék meg egyre kevesebb árú fogyna, a meglévők drágulnának, cégeket lehetne bezárni, és ez így tovább egyszercsak szopás lenne itt is mint otthon.

Előzmény: ivivan (17) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 08. 08:39 | #17
Nagyon becsapós az írásod, mert gondolatban a mai árakkal hasonlítjuk össze a jó pár éves kinti árakat - így persze, hogy csalóka lesz...

Nekem például volt előfizetésem itthon 4-5 éve 3750-ért, amennyiért csúcsidőn kívül minden Vodafonost korlátlanul hívtam ingyen... Ma már nincs ilyen, persze, de lehet, hogy kint se annyi az az előfizetés, amiről írsz...

Mi tavaly ősszel voltunk kint Londonban pár napot és a Tesco drágábbnak tűnt egy picit - de valóban nem sokkal - mint itthon. Mondjuk mi inkább a mindennapi vacsoránkat vettük ott: gyümölcsöt, felvágottakat, ilyeneket. A gyümölcsök ára valóban elég alacsony volt és ami a döbbenetes volt, hogy még így se kellett szinte senkinek - rajtunk kívül nem láttunk senkit, aki gyümölcsöt vett volna...

A közlekedés viszont elég drága összehasonlítva a szegedivel (nem tudom mennyi Pesten) - 2 font az utazás metróval zónahatáron belül. Az viszont kétségtelen, hogy a metróhálózat nagyon jól kiépített - cserébe autóval nem lehet közlekedni, mert az siralmas... Életemben nem láttam még akkora dugót, mint amit ott minden nap tapasztaltunk a belvárosban...

Viszont azt is el kell mondani, hogy London nagyon koszos - legalábbis a belvárosa - annak ellenére, hogy minden reggel takarítják. A mi teóriánk szerint azért, mert lényegében mindenki az utcán, menet közben eszik...

És még egy gondolat: kitűnik az írásodból, hogy azóta már hazajöttél. Korábban is írtam, hogy fiatalon pár évet nagyon jó kint dolgozni, hogy az a kis szükséges indulótőke, ami kell az élethez összejöjjön. De továbbra is fenntartom, hogy végelegesen kiköltözve nem fogsz lényegesen jobban élni, csak másképp: egy LCD TV vásárlását nem kell hónapokig tervezni odakint, viszont egy átlag embernek soha nem lesz odakint lakása...
Előzmény: ealmos (16) 0 VÁLASZ
ealmos 2013. 06. 08. 07:30 | #16
Kint éltem pár évet Londonban.
Elején minimálbéren dolgoztam, akkor még az 5.50 volt (asszem) és 300 ft körül volt a font. Ebből is simán megéltem sőt Haza is küldtem havonta pár százast.
Volt telefon előfizetésem Vodafonos havi 20 font körül (18 hónapos), kaptam ingyen telefont (amit itthon eladtam 80.000 ft-ért) 700 perc ingyen beszélgetés minden mobilra és vezetékesre stb. Nekem lehetetlen volt lebeszélni. Itthon mennyi is egy hasonló dolog?
Vagy pl. az energiatakarékos izzó ami most a divatba jött. Ott az 1 fontos boltokban (ahol tényleg minden 1 font nem úgy mint az itthoni 100-as boltok) lehetett kapni 1 fontért 3 (három) db. olyan GE izzót, a dobozán Budapest, Váci út szerepelve. Itthon ugyan ez az izzó 800 ft-nál kezdődik 1 db.
Vagy a Pick szalámi meg a Gyulai kolbász, fele annyi volt mint itthon!!!!!!! MIÉRT???????
Lehetne sorolni a dolgokat.
De a közlekedés. Az sem volt sokkal drágább akkor sem mint itthon, csak egy kicsit más a szinvonala stb. :)

Itthon láttam a Cora-ban, ugyan azon fagyasztott termékeket mint Londonban az IceLand-ban, még rajta is volt az eredeti árcimke annyira hülyének néztek minket. Amit ott vettem 1,2 fontért sütni való krumplit, az 1.000 ft volt, az a 3 fontos panírozott csirkedarabok itthon 4.000 ft felett volt, vagy a sajtok .............................. borzalom.

Hétvégén vettem kint a Tesco-ban sült csülköt kb. 1 kg. (ropogósra, pirosra sütve), 2 kg. sütnivaló krumplit egy kis zöldséget a levesbe, salátának összesen kb. 6 (hat) fontért. KETTŐ napra!!!
Lehetne itt is folytatni, de nem érdemes.

A haverokkal beszélve rájöttünk, h azért van itthon (meg a világ ezen felén) ilyen "drágaság", h az ÚNIÓS barátaink OTT (a világ azon felén) olyan "olcsóságban" élhessenek.
A végére még 1: pl. az itthoni márkaboltokban kapható TommyHilfiger, Zara...................... cuccok miért 2-3 x árakkal dolgoznak mint kint?
+2: Nevetséges még a SportDirect cuccok is itthon. Érdemesebb kint megvenni és Hazaküldetni, vagy kimenni érte még mindíg olcsóbban jövök ki. ...........................................................



Üdv.
+1 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 07. 22:19 | #15
Nyilván függ attól, hogy itthon mennyit keresett az egyén. Én azt írtam, hogy én nem mennék ki minimálbérért. De én nem is megyek ki - már nem vagyok épp fiatal és az itthoni szintet újra elérni kint nagyon sokáig tartana, ezért én már lemaradtam erről a lehetőségről, pedig még a nyelvtudás se lenne olyan nagy gond...
Előzmény: Masakari (13) 0 VÁLASZ
drumatic 2013. 06. 07. 21:54 | #14
Mielott kijottem angliaba is ugy tartottam, es amiota kint vagyok csak erosodott bennem az, h messzirol jott ember azt mond amit akar. Futottam mar bele olyanba is aki megmagyarazta h ugyanazert a munkaert o tobbet kap (pedig oraszam, alap oraber es minden ugyanaz volt). Ez csak jatek a szamokkal, es mindenhol nagyon sok az okos ember. Szoval ezt inkabb ugy mondanam h sajat tapasztalat, de szerintem itt jobban ki lehet jonni minimalberbol mint otthon, pedig most a nehezebbik uton vagyok, ugyanis egyedul lakom, belvaros osszkomfort, es melom most epp abszolut minimalber (40 ora feletti tulorat fizetik magasabb berrel). Az reszben mondjuk az en ugyessegemnek is koszonheto h sikerult mindig felretennem tobb penzt erre-arra, amire tudom h otthoni minimalberbol nem igazan sikerult volna.
Londonrol en is csak hallomasbol tudok nyilatkozni, bar szerintem egyertelmu is h dragabb, viszont az h konnyebb munkat talalni eleg relativ. En a Manchester Liverpool vonalon vagyok, es akkor kerestem masik melot amikor epp mindenhol beindult az elet, nagykepuen fog hangozni, de akkor valtottam amikor akartam, amig nem talaltam egy olyat ami szimpatikus egy darabig. Csupan tapasztalat kerdese es ramenossege. Ahhoz meg h magasabb fizetesu allast talalj, kapcsolatok, v ismerosok szuksegesek jo infokkal esetleg kapcsolatokkal. A papirt meg nem is nagyon nezik, inkabb a tapasztalat szamit az NVQnak koszonhetoen meg tapasztalat gyarapodasaval a "papir" is jon, ami a kov helyen meg akar bizonyitja is azt az XP-t esetleg mar magasabb beosztasert (nalam pl most ez a terv, remelhetoleg bevalik)
(Manchesterben meg sztem a homerseklet epp megfelelo :D bar tobbet esik mint Warringtonban v Liverpoolban)
Nyilvan nincs kolbaszbol a kerites (aki ugy megy kulfoldre az hulye es meg is erdemli a pofara esest), de en jol erzem magam, hodolhatok a hobbijaimnak, utazgathatok, szorakozhatok, es meg igy is nagyobb anyagi biztonsagot elvezek mint az otthoni ismeroseim (akar diplomas mernok, akar betanitott munkas az illeto).

Masakari 2013. 06. 07. 20:45 | #13
Kezdésnek a minimálbéres fizetés is jó amég bele rázódsz a nyelvbe és találsz 1 jobb melót,az csak 1 szép tündérmese,hogy majd itthonról a legzsírosabb állást megkapod.
Előzmény: ivivan (12) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 07. 19:42 | #12
Viszont Londonban könnyebb munkát találni - és én biztos nem minimálbérért mennék Londonba :-) Ha már kimegy az ember külföldre, akkor kicsit magasabb fizetést célozzon meg... Ráadásul Manchesterben hideg van :-)
Előzmény: sahinel (11) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 07. 16:24 | #11
London rohadt drága. Az igaz hogy ott egy szobát veszel ki annyiért mint pl Liverpool, Manchester egy teljes házat.

6.29 font a minibálbér óránként. Erre túlóra 8 óra után és szombat. x1.5, szombat 8 óra után, vasárnap 2x-es fizu.

Egy 3 hálószobás ,kiskertes, nappalis, étkezős ház 450 font havonta, és még rezsi, counciltax ami még 200-300 font havonta attól függ mit mennyit használsz, milyen területen laksz.

Ez kb harmada a Londoni áraknak.
Előzmény: ivivan (6) 0 VÁLASZ
JoinR 2013. 06. 07. 15:44 | #10
Németország, szakdolgozat írás (azaz még BSc diplomám se volt akkor), a cég utánam 2000 eurót fizetett, ebből 400 lakás, 120 kaja, többi megmarad(t volna, ha nem veszi el egy részét a közvetítő cég, de az más kérdés).
Szóval marad majdnem 1500 euro :D Nem kérdés, hogy MSc után megyek vagy maradok :) Itthon kapnék 120k huf kezdőt..a munkakörülményeket meg ne is hasonlítsuk össze..
ivivan 2013. 06. 07. 15:00 | #9
Nyugodtan menj. Én már bánom, hogy annak idején nem mentem ki pár évre... Csak azt ne felejtsd el, hogy kint sincs kolbászból a kerítés és igazából kint is pont azokat keresik a munkáltatók, akiknek itthon se megy rosszul: a sok tapasztalattal rendelkező, dolgozni akaró és nyelve(ke)t beszélő munkavállalót.

Egyébként mi a cél? USA, UK vagy Írország? Esetleg valami különlegesebb?
Előzmény: the thing (8) 0 VÁLASZ
the thing 2013. 06. 07. 14:52 | #8
Mint már írtam a munka nem kifizetődő itthon. Ez itt nem egy élhető ország! Jönnek itt a kamu néphülyítő grafikonokkal. A szerintük hasonló körülmények szerintem köszönőviszonyban sincsenek! Kamu, kamu és kamu! Ezt csinálják már mióta, megvezetik a bírkákat. Negyven éve hallgatom a marhaságokat és hogy nemsokára jobb lesz, de ennyi volt betelt a pohár egy ideje. Hamarosan egy életre elfelejtem ezt a rémálom országot. Már csak pár dolgot kell elintéznem és dobbantok.
nkmedve 2013. 06. 07. 14:46 | #7
Én is ezen a részen akadtam ki, mivel tisztában vagyok az itteni árakkal. 500 euró lakbér, 300 kaja, 1200 eurós fizetésből (100 euró cigit nem emlitem, az más téma). Vagy kamu az egész cikk, vagy csak sikerült kifogniuk egy pancsert aki egyáltalán nem ért a pénzhez (egyáltalán nem reprezentativ egy ilyen felmérésben). Innen kezdve nálam a cikk hitelessége 0.

Ne vicceljünk, 1200 euró egy jó fizetés errefele, ha abból legalább 500-at nem tud félretenni (úgy hogy csak saját magát kell fenntartsa) akkor valamit nagyon rosszul csinál.
Előzmény: Tooni (1) 0 VÁLASZ
ivivan 2013. 06. 07. 14:38 | #6
Nagyon függ attól, hogy ki hogyan él. GreenHell példája például igen extrém - egyetemistákon kívül itthon nem jellemző, hogy valaki csak egy szobát béreljen, míg külföldön ez az átlagos (és még a szobák is picik) Ilyen módon itthon is ki lehet jönni nagyon-nagyon kevésből: egy szobát már 10-15 ezerért is lehet bérelni + még 10 ezer a rezsi rész.

Persze így se marad a minimálbérből havi 300 ezer, ezért nyilvánvaló, hogy a fiataloknak nagyon megéri pár évre kimenni, hogy megszedjék magukat egy kis induló pénzzel. De vigyázni kell azért, mert ha nincs kint munka azonnal, akkor az itthoni megtakarítás villámgyorsan elfogy az ottani szoba bérlésére!

kizcar: jó munkahelyet kell választani és dolgozni serényen, akkor megvan a jó fizu itthon is... És persze jól kell párt választani, hogy neki is jó fizetése legyen :-)
GreenHell 2013. 06. 07. 13:44 | #5
Irorszag: 1470 euro a minimalber, a szobaert fizetek 350 eurot, kajara nem koltok, mert etteremben dolgozom, szorakozni 3x jarok el egy honapban (3x30 euro) vagyis marad 1000 euro... :D ennyit a hasonlo korulmenyekrol.
+1 VÁLASZ
kizcar 2013. 06. 07. 13:22 | #4
Azért én azon a magyar páron is nagyot lestem. Hogy a picsába lehet 700e forintot összekeresni itt. Ez a baj itt magyarországon, hogy a vezetőknek adják a jó pénzeket, a melós meg éljen meg 80-100e forintból. Hányni tudnék. Elhiszem, hogy egy termelői munkát dolgozó nem végzett egyetemet, de könyörgöm, akkor is ne legyen már ilyen alacsony a keresete, hogy a kajára hitelt kelljen felvenni. Undorító az egész. Pfejj
cintula 2013. 06. 07. 13:17 | #3
Ezt az über fas*ságot. Persze hogy nem ugyanazok a körülmények. Nebaxamármeg hogy bukarestben drágább a lakás mint Londonban. Max a husszor nagyobb.
Tooni 2013. 06. 07. 12:52 | #2
Egy olyan felmérést szeretnék látni, hogy az országonkénti minimálbérből hogyan lehet gazdálkodni adott helyen!
Nem azt, hogy hogy dőzsöl akinek jól megy, mint a minimálbér minimum 6xosát kereső Bogdán, vagy az átlag holland 2xesét kereső fazon.
Aztán elégedetlenkedjen a cikkíró, így könnyű hatalmas eltéréseket bemutatni, jó hogy nem máris a Billgéccel pedálozik!
Tooni 2013. 06. 07. 12:47 | #1
Bogdan 360.000 forintot keres Bukarestben és nincs megtakarítása??? Egy nagy lóf.szt! Biztos langusztát eszik egész nap meg benzinzabáló városi terepjáróval járkál, azért nagyobbak az ez irányú költségei :D
És 500 euróból már 3 és 4 szobás lakásokat lehet bérelni! :D

Nem hiszem ezek után, hogy a felmérések AZONOS körülményeket ábrázolnak!