Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
kizcar 2013. 06. 05. 12:19 | #37
Sajnos nagyon sok gyárban így megy ez. Magyarországon ez a tendencia. Ismerősöm is nettó 85 ezerért gürizik havonta, úgy, hogy 2 ember munkáját csinálja, nyolc órából nyolcat áll. Volt többször, hogy sírva fakadt az embertelenség miatt. Ráadásul a vezetőség még baszogassa is őket, csak hogy még szarabb legyen a parasztnak. Bezzeg az irodisták meg vezetőknek szék egész nap a picsájuk alatt, here-vere, a munkába nem szakadnak meg, 1 órás kajaidő. Mindez 150 ezer fölötti fizetésért. Fasza. Hívtak engem is dolgozni arra a helyre. Gondolhatjátok mit válaszoltam. Tiszta szégyen ez a rendszer.
+1 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 03. 18:23 | #36
Most nem a pénzről beszéltem hanem a munkások jogait be kell tartani. Nem kell túl magasra tenni de emberek nem gépek.

A kivitele a cégeknek lehet egy ideig jó. De mint amire főleg manapság is rájöttek, hogy pl az USA a cégei nagyrészét leépítette, és kintről szerezte be olcsón. Aztán manapság meg már otthon akarják felhúzni megint a cégeket a semmiből, mert kína, és mások már diktálnak és felvásárolják maguknak. Tehát valamilyen szinten ez ok, de ha valami gáz miatt, vagy más országok kereslete miatt megdrágul a termék akkor szopás.

Ez acélgyártásnál pl nagyon kiütközött, de másról is beszélhetünk. Az hogy callcenter, vagy adatbázis, stb máshol van az egy dolog. Manapság már nem csak azt nézik hogy 1-2 évre mi hoz nyereséget, hanem 20-30 éves távlatban mekkora előnyök, hátrányok származhatnak.

A német acélgyártás pl nem kitelepült, hanem robotokat, új fejlett eljárásokat kezdtek el használni amivel precízebbek, jobbak lettek, és még többet is tudnak termelni. Mint látszik nekik is bejött. A globalizáció valamilyen szinten ok, de hosszútávon sokszor visszaüthet az anyaországra, anyacégre. Ha pedig ezt nézzük most pl az USA milliárdokat ölhet bele hogy felépítse amit kivitt. Megérte? Mert igen sokat vesztettek, és Kínához vándorol az adójuk ami miatt pampognak rendesen.
Előzmény: Mr. Wallace (30) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 03. 18:00 | #35
Nézd, a suzuki se véletlen hozott létre egy gyárat az eu-n belül. Ugyanis az egy dolog hogy alkatrészeket ott gyártanak, de mivel a vám helyel közel egykulcsos minden terméken, így az összeszerelt autó-t drágább behozni mint itt összerakni. Persze azoknál az autóknál aminek nincs az eu-n belül üzeme, annak is megéri behozni az autót, mert habár nincs akkora haszna, még is több van mintha egy darabot nem adna el itthon.

Az apple is kínában, meg taiwanban gyártja az alkatrészeket, de pl az összeszerelést főleg az USA-ba szánt eszközöknél, ott is végzik. Mert így olcsóbb mintha a már kész terméket szállítanák ázsiából az USA-ba. Főleg hogy az alkatrészeknél csupán mint anyagoltséget kell feltüntetni, ami lényegesen kevesebb mint a kész termék költsége és a rajtalévő haszonkulcs. Nem mindegy hogy egy iPhone nál mondjuk a 10000 forint anyagköltség után fizetnek vámot, vagy a 150 ezer forint eladási árra.

Ez az egyik fele a dolognak. A másik fele a presztízs. Attól hogy itt gyártanak valamit nem németországban, attól még rásüthetik hogy Made in EU. És ez lehet hogy bagatel dolognak számít, de egy olyan terméknél mint a Mercedes, semmi sem fontosabb a márkánál és a preszízsnél.

Ezért is "üldözhetik" annyira a cikk szerzőjét. Mégha csak részben igaz amit leírt, és hiába (legalábbis szerintem) az ő felelőssége is szerepet játszik a dologban, attól még a preszítzs veszteség óriási. Ezért is vonok kétségbe minden hasnoló cikket, legyen szó Merciről, vagy a Foxconn üzemeiről, a Nike gyárairól stb. Mert egyik sem bizonyít semmit, kizárólag 1-2 ismeretlen, nevét nem vállaló emberre vonatkoztatnak mindig. Felettébb érdekesnek találom, hogy amikor lehoznak egy hasonló cikket, az újságíró, vagy a fórum ami felkarolta miért nem kérdezi ki a volt alkalmazottakat, akiknek már se félnivalója se vesztenivalója nincs a nevük felvállalása következményeként.

Ezért is veszem ezeket a cikkeket egyszerű nyivákolásnak és sírásnak, az önnön felelősségének másra hárításának, és csupán annak hogy mást okol az ő szerencsétlen helyzetéért. Az hogy egy adott márka rombolását, értékcsökkenését akarnák elérni egy-egy hasonló cikkel, túlságosan összeesküvés elméletnek hangzik. De tény hogy mást nem ér el vele. Ha nekem dolgozna ilyen ember, az biztos hogy nem csak kirúgnám hanem még be is perelném.
Előzmény: zodiac (34) 0 VÁLASZ
zodiac 2013. 06. 03. 17:22 | #34
És más autógyáraknak akkor miért éri meg? Japán, amerikai autók is fizetnek vámot.
Előzmény: Mr. Wallace (33) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2013. 06. 03. 15:10 | #33
Mert, ha ott gyártana akkor vámköteles lenn az Unióban
Előzmény: zodiac (31) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 06. 03. 14:19 | #32
zodiac 2013. 06. 03. 12:45 | #31
Én még azon csodálkozom, hogy Magyarországon gyárt a Merci. Hogy-hogy nem Indiában vagy Kínában? Ott gondolom még negyedannyi fizetésnek is nagyon örülnének a betanított munkások, szóval még a szállítással együtt is olcsóbb lenne a gyártás.
Mr. Wallace 2013. 06. 03. 12:40 | #30
Érdekes dolog a globalizáció. Ha túl magasak a követelményeim a munkáltatómmal szemben akkor a munkáltatóm költségoptimalzációt hajt végre és a munkahelyemet esetleg pár ezer km-rel arébb helyezi. Pl. ha te felhívsz az UK.ban egy call centert nagy rá a sansz, hogy Pakisztánból, vagy Indiából jön a válasz. A nagy ipari üzemek sem azért létesülnek nálunk, szlovákoknál, lengyeleknél stb. mert annyira szimpatikusok vagyunk, hanem mert megéri.
A magyar könnyűipar legaláb 90%-a vándorolt keletebbre, illetve szünt meg hasonló okból. Az unión belül ezzel szemben nem lehet fellépni, az unión kívül lehetne, Egyrészt védővámokkal, másrészt áruk származási helyétől függő, vásárlói bojkottal. Egyik sem fog megtörténni a következő okoból. a vámokat a szakszervezeteknek kéne kezdeményezni, de nem fogják: a; mert áremelkedéssel járna
b; mert a szakszervezeti vezetők, általában a politikusoknál is korlátoltabbak és korruptabbak.
A vásárlók meg szarnak rá, hogy munkahelyek szünnek meg Nyékládházán, vagy Oberdorfban, ha 2 forintot tudnak spórolni.
Lehetne elvileg olyan szabályozás is, amelyik globális szinten állapítana meg bérminimumokat, hogy a termelés átrendeződése ne legyen ennyire drasztikus, és úgy a fejlett világ, mint a fejődő világ érdekeit is szolgálja. Erre az esély=0
Más lehetőséget én nemigen látok.

Előzmény: sahinel (21) +1 VÁLASZ
ismeretlen 2013. 06. 03. 12:35 | #29
De máshol, más gyárban, esetleg magyar tulajdonosú üzemben jobb a helyzet? Mert hallottunk már olyat is, hogy a koreai vezető pofozza a magyar munkást. Hallottunk olyat is, hogy a magyar kft tulaj, fél munkaidőre jelenti be az alkalmazottat, aztán ki se fizeti az azon felüli részt, amiről pedig megállapodtak. Voltam én is állásinterjún, ahol közölték, hogy minimálbérért meg plusz egy két 10-esért dolgozzak már heti 6 napot, és ne is akarjak szabadságra menni, mert ő azért nem fizet, hogy én lógjak és pihenjek. Szóval miért pont a mercédesz gyárban lenne más a helyzet, és miért csodálkozunk?

Azt hittük tán, hogy a szaktudásunkért, a munkaszeretetünkért telepítették ide a gyárat? Nem azért mert olcsók vagyunk?

És mit várunk, amikor még az állam is bruttó 98? ezerért dolgoztatja a közalkalmazottakat, (mert sok közalkalmazott csak a minimálbért kapja) szóval nettó 65-ért dolgoznak meglett korú emberek, túlóra nincs, lecsúsztathatod egy az egybe, utazási támogatás nincs. fizu van és kuss van. És ezért sokszor szarabb melót kell csinálni, mint a mercigyárban. Gondolok itt mondjuk egy szennyesszámlálóra egy kórházban, vagy fekete mosogatóra egy konyhán.

Persze felháborító, hogy míg otthon német országban ezt nem mernék megtenni, addig itt nyugodtan meg lehet, de ha engedig nálunk, ha eleve ilyen a munkáltatók morálja úgy anblokk, akkor miért csinálná máshogy a mercedes. Azt viszont nem értem, hogy miért hasonlítják össze állandóan a magyar és német fizetést. igen kurva jó lenne havi 2000 eurót keresni alapba, de sose fogunk. Azt se teljesen értem, hogy szólásszabadság ide vagy oda, miért csodálkozunk, hogy ha szídjuk a főnököt, a munkaadó cégünket a fészbukon, akkor az nem fog tetszeni. Szerintem ezt mindehol figyelik, és mindenhol kikérik maguknak. Jó persze egy normális demokráciában lenne más fórum, ahol szóvá lehet tenni, ha nem tetszik valami, talán szakszervezet, vagy hr-es, de azt is elhiszem, hogy nálunk marad a fészbuk meg az internet, mert ott még hallgatnak az emberre.
hawkeye
hawkeye 2013. 06. 03. 09:21 | #28
"Otthon is meg kell tanulni hogy azokért a célokért szavazzanak amik fontosak ne menjenek a pártok szava után. Nem az a fontos amit a párt mond, hanem az ugyanazt képviseli amit el szeretnének érni, ahogy élni akarnak vagy csak mennek birkaként valaki után."

Utópia, sajnos. A trend épp ellenkező. Egyre kevesebben vannak azok, akik még gondolkodásra használják a fejüket...
(És pont a pártbirkák sütik rád az elfogultság bélyegét, mert magukból kiindulva el sem tudják képzelni, hogy önállóan alkossanak véleményt.)

Egyébként egész jól összefoglaltad a dolgokat!
Előzmény: sahinel (21) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 06. 02. 22:30 | #27
te nem itt akartad hagyni ezt a "retkes országot, hogy még a nyelvet is elfelejted"? bár látom, utóbbival már haladtál...
Előzmény: the thing (26) +4 VÁLASZ
the thing 2013. 06. 02. 21:36 | #26
Ebben az órszágban bárhol dolgozhatsz, mindíg csak egy utolsó senki vagy a főnökség szemében és mindig le leszel húzva és sz@rva. Ezért nem éri meg becsületesen dolgozni. A munka nem kifizetődő!
-1 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 18:59 | #25
Engem lehet szidni akár napi rendszereséggel is :) Szerencsére én még nem voltam olyan helyzetben, hogy én döntsek más munkás sorsáról.

Viszont már voltam olyan helyzetben, hogy egyenes rálátásom volt miért is kellet kirúgni embereket, vagy éppen a bérüket csökkenteni.

Az is általánosan elterjedt dolog hogy kizárólag a profit növelésének érdekében teszik ezt. Holott sajnos gyakran egy egy vállalkozás életben maradása függ a dolgokon. Persze ez nem éppen egy multicég volt legfőbbképen nem sokmilliárdos cég. Ugyanakor ott is megvoltak a hasonló visszajelzések: Hülye kizsákmányoló mihaszna főnök, aki nem ért hozzá, meg mégis hogy várja el hogy így dolgozzanak neki satöbbi.

Azt persze nem tudták hogy vagy ez, vagy búcsú mindenkitől csődeljárás keretében, azaz még azt a végkielégítést sem kapták volna meg akiket elküldtek mint amit megkaptak. Meg persze a maradék munkásoknak se mondhatjuk, hogy azért kell 5 en 10 helyett dolgozniuk csökkentett bérért mert nemes egyszerűséggel nincs pénze a cégnek, mert akkor egyből pánik meg pletyka mert hogy így szétlopják a céget, meg úgy sikkaszt a főnök. Azt sem nézték hogy az audit opelre cserélte, csak annyit motyogtak hogy "már megint új autó ők meg éhbérért dolgoznak"

Persze ez sem igaz minden cégre, és munkásra, és az igaz minden főnökre hogy a saját megélhetését mindig előbbre veszi a másikénál. De ez minden embernél így van.

Engem mindig arra neveltek hogy saját magam teremtsem meg azt amire szükségem van. És ha ezt mások nem engedik, azokat lökjem félre, tapossam el. Mindig is munkás voltam. A hr-es is munkás, a mérnök is munkás, a területi igazgató is munkás. Mindaddig amíg mástól kapja az ember a fizetést addig csak egy munkás. Csak egyes emberek tesznek azért hogy olyan munkájuk, és fizetésük legyen ami számukra megfelel, mások meg csak panaszkodnak.

Dolgoztam segédmunkásként is egy építkezésen egyetemi éveim alatt, még sem az tette ki a napjaimat, hogy a mérnök urat szidtam ha 4edjére kellet átépíteni valamit mert elszámolta, hanem odamentem a főnökéhez és elmondtam ha valami gond volt a tervével. Volt amikor elküldött a pitsába, volt amikor megdícsért. De érdekes a rengeteg képzett szaki aki kisújból kirázta mit és hol lehetne javítani az miért nem tette meg? Ők csak csinálták tovább, szidták a főnököt meg a mérnököt, és csodálkoztak ha a cég nem engedheti meg magának az év végi jutalmakat.

Nem akarom én a munkásokat bántani, van aki nem tud változtatni a helyzetén. Aki 30 éve csinálja ugyan azt, érthető miért nem akarja csak úgy otthagyni az állását és máshol szerencsét próbálni.

De ez hogy őt mennyire becsapta a hr-es, az inkább csak kifogás, és nyivákolás.
Előzmény: Tooni (22) +1 VÁLASZ
cameloti 2013. 06. 02. 18:07 | #24
Az a baj(ill. tapasztalataim szerint), hogy a legtöbb embernem a nagynevű multicégekről kosztümös húszas éveiben járó tudatosan egészségesen étkező a szemetet szelektíven gyűjtő rendszeresen sportoló háromdiplomás nyolc nyelven beszélő menedzserlánykák és drága öltönyben pózoló huncut mosolyú de jótestű menedzserfiucskák jutnak az eszébe. Gondolom az itt kommentelők zöme is min. a középvezető és diplomás körökből kerül ki, ill. hasonló körökben mozog. Ezek az emberek, a mérnökök, PR, HR, account managemant, és a többi irodai alkalmazott van a kirakatban, de hogy a termelő egységgel mi van, az fehér folt sokaknak. Az irodai alkalmazottak többnyire jól fizetettek és kényeztetik is őket minden szarral, mert a jól működő céghez jó szakembereket kell megfizetni. A "proli" részlegen meg megy a spórolás és szemétkedés. Dumálni nem mernek, mert féltik azt a kis pénzt is amit keresnek.
Ha vannak is esetleg túlzások vagy ferdítések higgyétek el a nagy része igaz a cikknek.
Vicces, hogy ilyen gyárban az irodai alkalmazottak esetleg megválasztják a munkáltatójukat az év munkáltatójának, mert fogalmuk sincs róla mi megy a futószalagnál. Mondjuk le is szarják nagy ívben. Ők a karrierjükre koncentrálnak nem a prolikra.
A Mercinél sem hülyék, nem megváltani a világot jöttek ide, hanem ócson sokat gyártatni.
Ende.

wtf 2013. 06. 02. 17:52 | #23
Idén továbbra is ez lesz Magyarország legjobb munkahelye, ahogy az elmúlt években eddig sorra:
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=11212" target="_blank">http://www.ize.hu/comments.php?post_id=11212
Tooni 2013. 06. 02. 17:38 | #22
Ezúton üzenem a MecHa-t leminuszozónak, hogy itt nyugodtan visszajelezhet írásban is, miért nem ért egyet vele, ne csak
"szidja a főnökét", innen nem lesz kirúgva! :D
Előzmény: MecHa (6) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 06. 02. 16:04 | #21
Én is átérzem egyszinten amit itt írnak pedig én UK-ban nem is rossz cégnél dolgozok. De ahogy a munkások úgy a vezetőség is hibás. Sokszor látom hogy értelmetlen, elavult, rossz dolgokat eröltet a vezetés, de a munkások is szarnak bele, és nem azt nézik hogy ha a cégnek jobban dolgoznak, teljesítik a határidőket, akkor talán jobb lessz nekik is.

Ahogy olvasom itt is valami ilyesmi lehet. A világpiacon mindenki gőzerővel azon van hogy mások felett legyen valamilyen téren mert az nyereség, több bevétel. Tehát a fejlesztések mégha nem is tűnnek kifizetődőnek később megtérülhetnek. Pl a Nissan a GTR-t ugyanott csinála ugyanazon a futószalagon ahol már több éve a sokkal alacsonyabb kategóriás kocsik is végigmennek. Tehát lehet hogy egyszer ez sokba kerül, de a jövőben kifizetődik. És ez csak egy része a dolognak. Felmérni mire mennyi idő elég elvégezni, felállítani egy rendes munkavégzési időtáblát, és így lehet rendesen tervezni illetve viszontkérni az időket, stb.

Ilyen esetekben a vezetőség nagyon, a dolgozók egy része részben hibás. Amikor jól megy és van pénz mindíg fejleszteni, a munkafolyamat, felesleg, stb átgondolása, fejlesztése. Ha nem teszik csak akkor mikor már nagyon fontos lenne, vagy már késő az kb olyan mint a kormány ahogy működik. Kapkodással nem lehet megoldani dolgokat rendesen, hosszútávra.

azzal hogy emberkedik valaki nem old meg semmit. Itt kellenének a szakszervezetek, érdekvédelmi szervezetek, kormány munkavállalással kapcsolatos szervei. Ha ezek az emberek érdekeit képviselik, akkor a cégek mindent elkövetnek hogy betartsák azokat. És ilyenkor kell rendesen védeni a cégeket is. Tehát nem csak nekik kell betartani a törvényeket.

A gond hogy megint a politikához jutunk vissza. Idekinn Margaret Thatcher a vaslédit azért útálják még ma is és ünnepeltek a temetésénél mert ő volt az aki a szakszervezeteket megnyírbálta, és az emberek jogai is csorbultak, stb. Ő is a multikat, vállalatokat részesítette előnyben a néppel szemben.

Otthon is meg kell tanulni hogy azokért a célokért szavazzanak amik fontosak ne menjenek a pártok szava után. Nem az a fontos amit a párt mond, hanem az ugyanazt képviseli amit el szeretnének érni, ahogy élni akarnak vagy csak mennek birkaként valaki után.

Bocsi de az ilyenek hogy kialakulhatnak nem csak a cég, vagy dolgozók hibája. Hol vannak a szervek? Ha a munkással gáz történik munkahelyen idekinn már a fél városhivatal rajta lenne a cégen hogy szétszedjék, a jogászok meg sorba állnak az ilyen emberek védelmére mert jól megszedik magukat a cégre kiszabott bírságból.
+3 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 15:53 | #20
nézzük így a dolgokat:

Egyik fél mindent megtesz amit a törvény, és a kialkudott szerződés megenged, hogy annyi pénzt keressen amennyit csak tud, és kényelmes élete legyen, a másik fél viszont csak az elsőt szidja hogy neki miért nincs se pénze se kényelmes élete.

Értem én hogy erkölcsi felelőség az első félen is van, mert jókeresztény módjára adhatna a másiknak is. De tárgyilagos felelőség csak a másodikon van, mert szidással, és panaszkodással max annyit ér el hogy megsajnálják olyanok akiknek köze nincs az egészhez.
Előzmény: Tooni (18) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 15:44 | #19
Cikk írójára visszatérve:

Ha szerinte szar a munka, kevés fizetésért, de még is dolgozik, és mégis elvégzi a munkát, akkor nem e véletlen az ő hibája és felelőssége az hogy még mindig nincs változás?
Előzmény: MecHa (17) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 02. 15:42 | #18
És fordítva nem igaz?
Magán a munkaadón múlik a dolog hogy milyen körülmények között hajlandó ezt megvalósítani!
Előzmény: MecHa (17) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 15:39 | #17
Pontosan. De ugye amíg az ember szeme előtt csak annyi lebeg, hogy legyen végre munkahelye ez nem fog bekövetkezni.

De amugy szerinted vagy bárki szerint, amíg csak panaszkodunk, meg sírunk, meg cikkeket írunk a kuruc.info-ra addig lesz változás?

A cég szempontja ennyi:
1. munka elvégezve? el.
2. profit szépen növekszik? igen.

Amíg a kettő közül bármelyik megvan nem fognak változtatni. Ez a kapitalizmus, ezt kell szeretni. Mi az ami a munkás felelősége, és csakis a munkáson alapszik? Igen maga a munka. Amíg dolgoznak az emberek a cég szempontjából nincs gond.

De annyit még hozzáfűznék, hogy szerinted, ha a feltételek már munkakezdés előtt sem voltak meg, a fizetés és egyéb dolgok a munkaszerződésben mind mind rögzítve van. A cég és vezetői hibája az hogy a munkaszerződés alapján fizeti és foglalkoztatja az embert? Mert szerintem nem.

Egy cégvezetőn csak annyi felelőség nyugszik, hogy olyan munkakörülményeket alakítson ki, hogy az adott munka adott mennyiségben el legyen végezve.
Magukon a munkásokon múlik a dolog hogy milyen körülmények között hajlandóak ezt megtenni.
Előzmény: Tooni (15) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 06. 02. 15:27 | #16
neveket nem fogok megnevezni, de egy magyar kézben lévő, autóalkatrész cégről lesz szó. Annó dolgoztam ennél a cégnél, minimálbér+ boríték, túlórát nem fizettek ők sem. Aztán az egyik céges "roadshow-n" összetalálkoztam egy volt céges alkalmazottal aki a cég pénzügyeit igazgatta (de eltanácsolták, vagy ő mondott fel), és megjegyezte, hogy már biztos benne, h az állami hivatalok mindegyik busásan meg van fizetve érte, h ne essék semmi kutakodás a cégnél ilyen ügyekben.



Tooni 2013. 06. 02. 15:25 | #15
"Ha nem tetszik a munkahely, ne dolgozz ott...mint egyetlen fegyvert a munkás kezébe szerte a világban"
Nem. Helyesbítek: mint legutolsó lehetőséget.
Vagy! Mint legelsőt: dolgozok neked, ha megvannak ezek a feltételek.
Előzmény: MecHa (14) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 15:08 | #14
Nemtudom te hogy érzed, de pont ezt mondtam.

Ha nem tetszik a munkahely, ne dolgozz ott. Ez az egyetlen módja annak, hogy általánosságban emelkedjenek a fizetések és a munkakörülmények. Ezt a ne "dolgozzon" nem szidásnak vagy egy ilyen kuss és húzz a fenébe felszólításnak használom. Hanem mint egyetlen fegyvert a munkás kezébe szerte a világban.

Ezért nem értem mi értelme a folytonos sírásnak, meg főnökszidásnak. Szakszervezetek se úgy működnek,hogy "majd jól odamegyünk és beszólunk a főnöknek", hanem "ez így nem jó és amíg nem lesz másképpen nem dolgozunk"

Itt nem a cégeket kéne oktatni, meg felszólítgatni hogy másképpen működjenek, hanem az embereket nevelni és oktatni arról hogy is kell működnie a munkásosztálynak. És ez nem a cég feladata, hanem igen is a kormányé, és a munkásoké. Hogy legyen választási lehetősége a munkásoknak a munkahelyek között, megint a kormány feladata.


Előzmény: Tooni (12) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 15:00 | #13
Igen igazad van. A Magyar és a Német is merciket gyárt.

De te kiadnál sokmillárt forintot, a gyár építésére, az alapanyagok és végtermékek szállítására, ha ezzel nem keresnél egy kumma fillért sem?

Neharagudj de ez alapból bukott dolog. Ha ugyanannyiért tudná dolgoztatni a magyar vagy egyéb más nemzet emberét mint a németet, akkor egyértelmű hogy németországba telepítette volna a gyárát, márcsak amiatt is hogy ráfoghassa hogy made in germany. És akkor hú de jó lenne nekünk, mert még annyi munka se lenne amit a multik adnak.

Szokás a multikat szidni erre felé, de vegyük észre, hogy a magyar munkások minimum fele, multiknál dolgozik. És ők azért vannak itt mintahogy leírtam, mert olcsón tudnak dolgoztatni embereket. Ez nem az ő hibájuk és nem is lehet szidni őket emiatt. Ha lenne munka bőven, és tudnánk válogatni, akkor rohamosan emelkedne a fizetés minden szektorban. De nincs. És ez a Tesco, Mercedes, Audi, Spar meg a millió meg egy külföldi cég hibája? Nem.

Sok embernek ez az első szava, hogy jajj a multik mennyire kihasználnak. Hülyeség. Minél több multi jön az országba, annál több a munkahely, annál szabadabban tud választani az ember a munkahelyek között, és igen szépen lassan, emiatt emelkednek vagy emelkednének a fizetések.

Mint mondtam minden országban annyit keresnek az emberek amennyiért hajlandóak dolgozni. Ahol nincs elég munkahely ott bagóért dolgoznak. Ahol lehet válogatni ott többet keresnek.

Ja amúgy csak megjegyezném hogy erre keleten az a 140 körüli kézhezkapott fizu azért nem annyira rossz dolog. Bőven a térségi átlag felett van. Ha akarnának olcsóbban is tudnának dolgoztatni.
Előzmény: defiant (1) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 02. 14:53 | #12
"De legyünk reálisak."
Legyünk. Rabszolgaság, megszüntetve. Gyerekmunka, eltörölve. Nők egyenlőként kezelése, jól halad. Tisztában vagyok vele, hogy nem kétnapi folyamatról van szó, el kell kezdeni a köztudatba beszivárogtatni a visszajelzés és figyelés intézményét.
Egyre igényesebb helyek és körülmények kialakításának elvárását.
Pontosan úgy, mint ahogy kinézzük magunk közül - immár, pár száz év után - a mosdatlan, tetves embert és nem tartjuk kulturálisan elfogadhatónak, civilizáltnak a káromkodást.
"Le se szarják hogy panaszkodsz, amíg elvégzed a munkát."
Ahogy te sem tartod benne a kezedet a forró vízben, hogy megfőjön, mert jól működik a visszajelzés benned, ugyanezt kell elvárássá tenni általánosságban és szó szerint FOGYATÉKOSnak bélyegezni az ezzel ellentétes állapotokat.
"De ez nem a cég hibája, hanem a kormányé "
Neem kell olyan magasra menni. A kormánynak semmi köze két ember közti közvetlen kommunikáció meglétének vagy hiányának. Ha lefele süket az a vezető, az az ő hibája.
Előzmény: MecHa (10) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 06. 02. 14:51 | #11
Azért ha ilyen alapon indulunk el, lehetne ám azon vitatkozni, hogy a kizárólag profitra törekvő cég a farok, amiért nem teremt normális munkakörülményeket, vagy a munkás a hülye, amiért nem harcol érte.

Sokadik olyan eset, ahol ha a valódi ok - a kezdeti kapitalizmus hajtóerejének tartott emberi önzőség - szűnne meg, akkor talán nem lenne szükség az akármilyen hozzáállású munkásnak harcolni az élhető körülményekért.

Utópia persze ez a kép, de attól még nem gondolom helyes megoldásnak, hogy ne próbáljunk változtatni a jelenlegi helyzeten, és a szerveződni nem képes munkásra hárítsunk minden felelősséget.
Előzmény: MecHa (10) +1 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 14:28 | #10
Na akkor most üljünk szépen a tűz köré, énekelgessünk, mentsűk meg a bolygót és hozzunk létre utópiát :D

Nézd én nem azt mondtam, hogy jófejségből nem lehet változtatni a dolgokon a munkaadónak. De legyünk reálisak.

Egy cégtulajdonos, akinek van egy kisboltja, vagy egy néhány emberes kis üzeme, az lehet jófej. A saját zsebéből kivéve a profitot, elviheti ebédelni heti 1 szer az alkalmazottait. Csak úgy tisztán jóindulatból karácsony, születésnap és hasonlók előtt adhat egy kis bónuszfizut zsebbe. Találkoztam már ilyen tulajjal, igen.

De egy ilyen nagycégnek, nem tulajdonosai vannak, hanem vezér-, középvállalati-, területi-, és egyéb igazgatói. Akinek az a munkája hogy annyi profitot termeljen amennyit csak tud. Ha elkezdene jófejkedni találnának helyette mást, aki elvégzi a munkát. Az ilyen nagyvállalatok csak akkor változtatnak egyes dolgokon ha nem találnak olyan embert aki dolgozna ilyen körülmények között.

Le se szarják hogy panaszkodsz, amíg elvégzed a munkát. Éppen ezért totál felesleges szájtépés az amit ez a fickó művel. Nem tetszik? Ne dolgozzon ott. Ennyi. Ha ezzel egyedül van, vagy csak a munkások kis %-a gondolja így, akkor ugye nem kell magyaráznom mit is jelent ez számára. Ha nem egyedül van, akkor előbb utóbb rájönnek a vezetők hogy változtatni kéne. Ja hogy nincs más munka és ez esetben éhen halna? Mit gondolsz miért jönnek ezek a cégek ide?

De ez nem a cég hibája, hanem a kormányé aki olyan körülményeket teremtett amik kedveznek az ilyen cégfilozófiának.
Előzmény: Tooni (9) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 02. 14:04 | #9
"sehol nem a munkaadó kötelessége javítani"
Persze, hogy nem kötelesség! Emberségesnek, megértőnek, okosnak, ügyesnek, találékonynak, népszerűnek stb. lenni sem köteles senki sem! :D
Létre lehet hozni egy nagy masszát ami termel meg növekszik, de az efféle hozzáállás megléte vagy hiánya dönti el, hogy egészséges szervezet vagy egy rákos daganat az a cég, fizikai és szellemi környezetszennyezést okozva.
Nincs szabályozva?
Miért kellene magától értetődő, nyilvánvaló dolgokat szabályozással meghatározni?
Állatként tartod az embert ketrec mögött akkor ne csodálkozz ha úgy is kezd el viselkedni.
Megteremted a megfelelő körülményeket, hosszú távú érdekből? A befektetőid is díjazni fogják.
Ki kell alakítani a megfelelő kultúrát, ha ez hiányzik!
Előzmény: MecHa (8) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 13:53 | #8
A munkahelyi körülmények fejlődését, fizetés emelést, és minden egyéb juttatást, sehol nem a munkaadó kötelessége javítani.

Minden nyugati ország munkakörülményei és átlag fizetései, azért olyanok amilyenek mert volt szakszervezet ami kiharcolja őket. Soha a büdös életben nem volt még németországban sem, ágazati viszonyokhoz képest, jelentős béremelés, csak akkor ha az adott gyár szakszervezete kiharcolta.

És szerte a világban csak akkor sikerült kiharcolnia valamit a munkásoknak, ha az ott lévő munkaerő nem volt pótolható.

Nem nonprofit szervezetek ezek könyörgöm. Igen lehet harcolni, meg megpóbálni kikényszeríteni a munkakörülmények javulását. Arra való a sztrájk és a tömeges felmondás. De ha találnak helyettük mást aki elvégzi a munkát ugyanannyiért, akkor sem a munkaadót kell szidni. És igen ha vannak olyan emberek akik hajlandóak lemenni kutyába, akkor az sem a munkaadó hibája ha ezeket az embereket keresi.
Előzmény: Tooni (7) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 06. 02. 13:44 | #7
"Profitot akarnak termelni nem boldog embereket, és az nem az ő hibájuk, ha valaki hajlandó aláírni akár nevetségesen alacsony fizetésért is. "
Senki sem kényszerítette őket, csak a körülmények, nem?
És igen, lehet találni olyan munkaerőt, akit disznóólban is tarthatsz és moslékkal etethetsz, ha már a 900/90 forintos vízzel jössz, megtalálja zsák a foltját, lesz olyan aki lemegy kutyába,
DE ez nem jelenti azt, hogy ne kellene tenni érte és fejleszteni a munkahelyi körülményeket!
Ez minden esetben a munkaadó dolga lenne! Úgyhogy ne a csóró embereket okold, akiknek *esetleg* épp hogy megvolt az általános, amiért elvállalták!
Előzmény: MecHa (6) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 06. 02. 13:37 | #6
Dolgoztam én is hasonló cégnél (Eon) és voltak ott is érdekes dolgok, tehát el tudom képzelni ha nem is teljes, de részigazságok vannak a levélben.

De az a bődületes baromság, hogy azután derült ki mennyi is lesz a fizetésük miután felmondtak az előző munkahelyen, meg hogy mennyire átverték őket? Most komolyan, munkaszerződést átnézni mielőtt aláírod azért nem nagy fáradtság.

Ez a levél híven tükrözi a mai (nemcsak magyar) ember hozzáállását. Fikázni mindent és mindenkit, és mindig mást okolni az őt ért szerencsétlen helyzetért. Minden országban annyit keresnek az emberek, amennyiért hajlandóak dolgozni. Ha egyszer elvállalták a munkát azokkal a feltételekkel amik a szerződésben le vannak írva, akkor ne panaszkodjanak. Ha nem olvasták el csak a hr-es szavát vették szentírásnak akkor megintcsak így jártak.

Teljes mértékben igazat adok, az ő által körbeírt vezetőnek. Akinek nem tetszenek ezek a feltételek azok ne dolgozzanak ott. Ennyi. Ha nem lesz elég munkás, meg majd enyhít a feltételeken. Te is minek vennél 900 forintos ásványvizet ha lehet kapni 90 forintért is. Profitot akarnak termelni nem boldog embereket, és az nem az ő hibájuk, ha valaki hajlandó aláírni akár nevetségesen alacsony fizetésért is.




DemJan 2013. 06. 02. 13:18 | #5
Hogyne lenne nyereséges? Máshol már kipróbált, bevált módszerek alapján megszervezik a gyártást; az nem nehéz. A kiadási oldalt minimalizálni se ördöngösség. Az, hogy gyakorlatban milyen visszásságok jelentkeznek hozzá nem értés okán, már más kérdés...
Van úgy hogy az ez oknál fogva felesleges munkaórák számát nem redukálják azzal, hogy pl. hozzáértő embereket tesznek felelős pozícióba, hanem egyszerűen olcsóbbá teszik a szóban-forgó munkaórákat. Például azzal, hogy egyszerű operátorokkal végeztetnek olyan munkát, amihez egyébként szakképesítés lenne szükséges. Olcsóbb, bár a kimenetele esetleges. De tény: olcsóbb. Vagy a nem hozzáértő területi vezető balfékségeit a többi munkás bérén visszanyerik.

A lényeg, hogy legyen "vállalati kultúra", "5S" meg "Lean". Ezekkel el lehet keccsölni és mindenki rohadt fontosnak tudja érezni magát.
Előzmény: kozesincsember (4) 0 VÁLASZ
kozesincsember 2013. 06. 02. 12:52 | #4
Nem bírtam végigolvasni a cikket. Annyira próbál az érzelmekre hatni a szerzője, hogy szinte már nevetséges lett az egész. Összemos mindent, bődületes nagy féligazságokkal (?) és ilyenkor elvárják, hogy elhiggy mindent, ha nem akkor egy "agymosottliberálisköcsög" vagy. Semmit nem hivatkozik, semmi kép, csak úgy lebeg a nagy büdös éterben:D Ha ilyen fos a menedzsment, mint ahogy említik a cikkben, hogy tud nyereséges lenni?! Érdekes dolgok ezek, amíg nem kerül ki valami konkrét, hihető/hiteles információ addig ez a téma tényleg csak bicskanyitogatásra ad okot. A legszomorúbb az egészben, olvasgatva a kommenteket a cikk alatt kurucon, hogy mindenki már "szent írásnak" veszi az egészet.
komcsi 2013. 06. 02. 12:14 | #3
"Ez így együtt még mindig töredéke a kinti munkások keresetének, akik hatalmasakat szoktak röhögni odakint, ha meghallják, hogy mennyi pénzért dolgozunk itthon. Nem is egészen értik, a 400 eurós keresetre megkérdezték: „hetente?” Aztán fejcsóválva csak annyit mondott egyikük, ennyit tankolt most a kocsijába..."

Jó nagy autója lehet, ha 400 euróért tankol bele.

Tudom, nem ez a lényeg, de azért... na.
DemJan 2013. 06. 02. 12:08 | #2
Megtehetik, máshol is így van.
defiant 2013. 06. 02. 12:00 | #1
simán eltudom képzelni, hogy a cikk írója, meg a kiszivárogtatók nem csak, úgy hasra ütés szerűen találják ki ezeket!
nem meglepő egy ilyen szituáció egy olyan országban ahol a munkavédelmi törvény nem képes megvédeni a dolgozót a munkáltató kihasználásától!
ezt pontosan tudja bármelyik nyugati cég ami idejön a volt komcsi országokba dolgoztatni, ezért is jön, és ebben ugyan olyan ludas az a kormány is mely ilyen és ilyen feltételekkel beengedi.
persze lehet mondani, hogy munkahelyet teremtettek, dolgozhatnak az emberek! de sajnos ez csak a fedő sztori, valójában beengedtek még egy rabszolga gyárat, ahol az embereke éh bérért sok megaláztatást és stresszt eltűrve robotolhatnak!
félteném a kérdést, hogy ha ebben a merci gyárban is ugyan azokat a munkakörülményeket és béreket és jogokat kellene biztosítani az itt dolgozó Magyar munkásoknak, mint ami a németeknél kint van (és cikkben a németbe kiküldött emberkéken a német munkatársak csodálkoztak is, hogy ennyiért melóznak itthon), vajon akkor is maradna-e itt a merci gyár? a válasz vélhetőleg egy elég erős NEM! pedig a végterméket nézve mindkét gyár a Magyar és német is merciket gyárt, akkor ??