Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
turbulencia 2013. 05. 28. 20:20 | #10
A " vekla" építőanyagról, a másik zseniális magyar találmányról máig nem lehet hallani.
bungle
bungle 2013. 05. 27. 14:50 | #9
"Mindeközben, a legnagyobb amerikai vegyipari cég, a "Dow Chemical" már beindította az Egyesült Államokban a saját (?) napelemes tetőcserép gyártását és értékesítését."

Csak nem lenyúlták, mint az üvegbetont?
www.ize.hu/comments.php?post_id=24056
Előzmény: Tooni (6) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 05. 27. 14:14 | #7
:D ez már megint hatásvadász cikk. A multkor is linkeltem pár napelemes oldalt, és eljárást, új kutatásokat.

A cikkben megemlítik hogy szórt fényt is hasznosítja.... Miért melyik nem? A napelemes számológépeket is csak akor tudod használni ha merőleges a napsugarakra? LOL

Az hogy az új napelemek valójában csak töredéke a felületnekm mert a többi rész a napelemre tükrözi a fény hullámait. Ami álltal sokkal olcsóbb, és nagyobb hatásfokot lehet elérni, stb.

Amúgy még UK is megy rendesen pedig itt aztán tényleg szinte mindíg esik a szaros eső, vagy felhős az ég.

10% megtakarítás? EU direktíva kezd lenni hogy az országok garanciát vállalnak hogy 20 évig visszakapod a közhálózatba visszaadott energia árát. De ingyen is megkaphatod ha a befektetőknek tetszik. Ekkor csak kb 40%-al lessz olcsóbb az energiád, és ők kapják az államtól a közhálózatba visszanyomott energiáért a pénzt.

http://ashadegreener.co.uk/?ad_ref=g1a&gclid=CPDlu8-gtrcCFY3HtAodJhAAmQ

Itt is elkezdték sokan pedig otthon sokkal jobb hatásfokkal tudnának működni. Tehát max emberi tudatlanság, és energiacégek, állam kapcsolata ami visszafogja a fejlődést.

Solar Power Record In Germany — 22.68 GW — Infographic
http://cleantechnica.com/2013/04/16/solar-power-record-in-germany-22-68-gw-infographic/
Tooni 2013. 05. 27. 14:06 | #6
Bakker, és tényleg. Norbi, már megint átvertél minket! :P

MAGYAR MESE: A CSODACSERÉP
Volt egyszer, hol nem volt... úgy kezdődik, mint egy mese és úgy végződik, mint már annyi minden Magyarországon, azaz sehogy.
http://szelveso.blogspot.ro/2013/01/magyar-mese-csodacserep.html
Előzmény: tjunior (4) 0 VÁLASZ
MecHa 2013. 05. 27. 13:40 | #5
Biztos hogy párhuzamosan van kötve, már csak amiatt is hogy ne kelljen minden házhoz külön transzformátor egységet gyártani (tudod soros kötés esetén a feszültség növekedne, párhuzamosan az áramerősség)

Persze akkor se lenne egyszerű végignézni az összeset, meghibásodás esetén, de legalább a többi működne.

Szerintem életképes dolog, mert habár csúnya, még mindig szebb mint a táblás megoldás, és akinek van erre felesleges pár milliója, annak mindenképpen megéri, mert élettartamuk alatt többszörösen visszahozzák a befektetett tőkét. Ráadásul hiba esetén, ha kidolgoznak valami egszerűbb jelzőrendszert, hogy melyik panel ment tönkre, olcsóbb cserélni 1 cserepet mint egy soknégyzetméteres panelt.

Még egy + felhasználási módszer, a hétvégi kiskertek, horgász/vadász lakok ahol nincs vezetékes áram. Pl ha valakinek annyira kell hogy éjszaka 1 lámpát égessen, rádiót halgasson, esetleg egy riasztó berendezést üzemeltessen, az a 200-400 ezer forint teljesítményfüggő kiadás olcsóbb mint oszlopokat állítgatni vezetéket huzogatni hálózatot terveztetni néhány száz méterig, hogy egy meglévő hálózati pontról vezetékes árama legyen, ha egyáltalán van ilyesmi a közelben.

Nem vagyok a napelemek híve, hiszen ha kiszámoljuk hány milliárd forinba kerülne pl mindenki házára telepíteni ilyesmit, legalább annyira, hogy 10% al csökkenjen a rezsijük ( Vikike után szabadon :) ), annyi pénzből fel lehetne húzni nem is egy nap/szél erőművet hogy ugyan ezt a hatást csak központosítva elérjék. De akkor ugye nem a magánembereknek hanem az államoknak, energia cégeknek kéne ennyit költeniük.

Lényeg a lényegben, hogy meggazdagszik ebből nem is egy ember, és inkább örüljünk neki, hogy az egyik talán magyar lesz.

Előzmény: sf (3) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 05. 27. 13:23 | #4
a cikk kommentjei közt ott van hogy ez egy 3 éves hír...ergo nem lett az egészből semmi, nem csodálom.
sf 2013. 05. 27. 13:14 | #3
hmm.. igen, épp én is írni akartam, hogy nem rég láttam ilyen táblát és 79e huf-ért volt hirdetve...
ehhez képest ez a "cserép" (nem értek hozzá, de valszeg a tördeltség miatt gondolom jóval kisebb is lesz a teljesítménye, mint egy "egybe" táblának ugyanakkora nm-en) ilyen áron baromi drágának tűnik és még ronda is :)
Másrészt egy normál tetőnek 2 oldala van, olyan tájolású házra éri meg rakni ahol a nap végig éri... nem csak reggel vagy du... A hibalehetőségekre is kiváncsi vagyok, nem tudom, hogy ez sorba van e kötve (mint a karácsonyfa izzósor vagy sem), de ha igen, akkor találja meg a meghibásodott cserepet az akinek két anyja van :)

+1 VÁLASZ
Xenophil 2013. 05. 27. 13:05 | #2
ÚGYVAN ! Teljesen igazat adok ! Valamint még az is jó lenne ha a szolgáltató átvenné nyugat európai árszínvonalon a megtermelt áramot !! A Pest megyei pályázatokról meg szintén.... ! Napelemekkel boltolok, és át kellett költöztetnem a céget egy másik megyébe ahhoz hogy érvényesülni tudjak ! (30 km)
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2013. 05. 27. 12:06 | #1
Van a cikkben egy kis hajlítás... Napcella négyzetméterére bőven 200e alatt van.... egy 230W-os cella, ami 1,6nm jelenleg kiskeráron 70e nettó...
Különben meg ideje volna megnyitni a pályázatokat Pest megyében is....
+2 VÁLASZ