Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
norbertvincze 2014. 03. 18. 03:13 | #45
bimbi
bimbi 2014. 02. 18. 19:29 | #44
Ez a csaj pl. tök jól nézett ki várandósan is.
Előzmény: the thing (31) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2014. 02. 18. 19:11 | #43
bungle
bungle
bungle 2013. 06. 18. 13:31 | #41
cila 2013. 05. 23. 22:04 | #40
Hülye (régi) vicc: Miért mondják a nők, hogy a szülés a legfájdalmasabb? Mert még nem voltak tökön rúgva.
1 perc, 51 mp. Ennyit bírtam.
Ha egy zsiráf a víznélküli szavannán, emberszabású rokonunk a dzsungelben, és, sorolhatnánk (Tehát, otthon), kitudja pottyantani (hibaszázalékkal) utódját, ember miért ne tudná?
Nas
Nas 2013. 05. 23. 21:29 | #39
Arról nem beszélve, hogy ha már valaki az anyát le is szarja, gondoljon arra, hogy a babának is az az érdeke, hogy az anyja minél kevesebb testi-lelki sérüléssel legyen túl a szülésen...
Előzmény: Turmix (36) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 05. 23. 21:23 | #38
Az, hogy egyáltalán itt lehetsz, és mérhetetlen örömünkre megoszthatod velünk az "értelmes" meglátásaidat, az is egy ilyen gusztustalan esemény következménye...
Előzmény: the thing (31) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 05. 23. 21:21 | #37
:D Örülök, hogy tudtam tippet adni, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnél véletlenül, tudd, mi a teendő. ;)
Előzmény: Botos Vendel (30) +1 VÁLASZ
Turmix 2013. 05. 23. 21:06 | #36
Röviden: bármi.
Első gyereknél pl. kiderül, hogy nem fér ki... nemes egyszerűséggel elakad.
Egy ügyes orvos/bába/szülésznő akár úgy is megoldja, hogy a megfelelő időben megfelelő helyen nyomást gyakorol a méh felső részére, és meg is születik a baba. De egyedül, önerőből a szülő nő nem tudja.
Létre jöhet pl. erős vérzés. Gondolom az elvérzést, mint olyat, nem kell bemutatni.
Szülés elején elfolyik a magzatvíz, és ún. száraz szülés történik. Nem kellemes...
Beszorul a baba keze a feje mellé, és úgy nagyjából köldöktől hátközépig szakít mindent kifelé.
Sokáig lehet sorolni.
Sajnos.

Nem véletlen, hogy valóban magas a császározás aránya, akárhogy csűrjük-csavarjuk: száz évvel ezelőtt ezeknek a babáknak és/vagy anyáknak a többsége meghalt volna.
Elvégre pont a szülés előtt-alatt-után fellépő komplikációkba haltak bele, igen nagy számban. A baba gyakrabban, mivel a bábák elsődleges feladata gond esetén az anya életének megmentése volt.


Úgy általában, nem a válasz részeként:
Nincs is semmi baj azzal, hogy az orvostudomány fejlődik, lehetőség van kórházban szülni, azonnali segítséget kaphatnak, szükség esetén műtéttel, és a többi...
Az a gond, hogy elhitetik, hogy másképp nem is lehet szülni, és elsősorban a pénzért bűvészkedik a többség mindenféle műszerekkel, ha kell, ha nem.
Sok anya választ szülészorvost félelemből. Mert mi van, ha az ügyeletes tojni fog rá? Mi van, ha baj van, és senki sem segít? A választott orvossal jó esetben lehet arról beszélni, ki hogyan szeretne szülni. A normális orvos nem akadályozza, hanem segíti, hogy a vajúdás során a kismama akár fejen állva is lehet, ha úgy jól érzi magát.
Nem ragaszkodik a háton fekvéshez, hajlandó betérdelni a négykézláb szülő anya mögé, vízben kotorászni, vagy jó érzékkel félreáll, mert nincs rá szükség.
A dologban az a fájdalmas (lelki értelemben), hogy ez nem TERMÉSZETES, pedig az lehetne!
A kórházak többségében van bordás fal, labda, kád, családbarát szoba, stb, de mindenért fizetni kell.
A szülés (főleg manapság, amikor legtöbbször egy vagy két gyerek van) kivételes, és minden fájdalom ellenére különleges élmény. Nem egy koncert. Nincs olyan, hogy ááááá, ez most sza.r volt, de majd legközelebb.
Azt az egyet-kettőt meg hadd élje már át úgy az ember, hogy az ne legyen negatív élmény....
Előzmény: norbertvincze (32) +2 VÁLASZ
brain 2013. 05. 23. 10:42 | #35
Nekem az első gyerekem korházban született többnyire háborítatlanul. De ott is sikerült az orvosnak és a szülésznőnek összehoznia egy kis plusz komlikációt azzal, hogy köldökzsínórnál fogva húzogatták a méhlepényt, és anak egy kis része bennmaradt.
A második gyerek már otthon született.

A kórházi szüléseknél az a baj, hogy az orvosi beavatkozások okoznak egy csomó komplikációt.
Egy érzéstelenítés például kiüti az anya fájdalomérzetét, amitől az jóval később veszi észre ha valami nem stimmel.
Az oxitocin mesterségesen siettet egy folyamatot, amire még egyik fél sem feltétlen készült fel (pl nem tágult ki eléggé)
Másrészt az orvosi protokolban egy átlagos szülés paraméterei szerint járnak el, és túl kis játékteret hagynak. Egy kicsit is elhúzódik a szülés és máris ráfogják, hogy fájásgyengeség és vágnak.
Harmadrészt az orvost is meg lehet érteni. Ha természetes szülést hagy és esetleg meghal a baba, azért seggberúgják. De ha császározik, akkor maximum azért rúghatják seggbe, ha rosszul csinálja, de azt meg megtanulta. És ha bárki meghal, akkor ő mossa kezeit mindent megtett.

Egyébként meg a nyakra tekeredett köldökzsinór egyébként a filmekkel ellentétben nem feltétlen veszélyes, sőt meglepően gyakori dolog.


+2 VÁLASZ
rámnémetnemlelelmenteménmár 2013. 05. 23. 10:17 | #34
"mi az a komplikáció amely magától tud hirtelen adódni, egy egyészséges kismamánál, akinek az addigi tesztjei/eredményei/vizsgálatai egy zökkenőmentes szülést igérnek?"

Én arra gondolnék,hogy apás szülésnél elfogy a sör,így a manus dühében lefejeli az asszonyt.
Vagy szülés közben kiegyenlít a Real Madrid,a férj rátekeri a Barcelona mezt a nő fejére,így az megfullad.
Esetleg a nagy kapálózás közben kihúzódik a dugó a kádban,csóri gyerkőc koppan a zuhanás után.
Szerintem ilyenekre kell gondolni.....

Bár én sem vagyok "egészségügyis",de az évek és a sok Spektrum csatorna bámulása ráébresztett dolgokra.Mint például különböző hüvelyi sérülések,melyek szülés közben keletkezhetnek és komoly problémát okozhatnak.Előfordulhatnak embóliák,amely akár halállal is végződhetnek.A méhlepénnyel(placenta) is adódhatnak gondok,mely igen gyakran előfordul szülésnél,vagy mint ahogyan te is említetted a köldökzsinór problémák.Ezek többsége nem vehető észre a terhesség ideje alatt,ha addig semmi kóros nem volt tapasztalható,így megelőzni sem lehet őket.

Van egy sejtésem,hogy az előtted írok,ilyen és ezekhez hasonló komplikációkra gondolhattak.Én nem vagyok egy parás típus,de bevallom neked,hogy egy leváló placenta során keletkező nagy mennyiségű vérveszteségnél,apaként hozzám kéne kihívni a mentőket.
Előzmény: norbertvincze (32) 0 VÁLASZ
eMTé 2013. 05. 23. 09:48 | #33
Huh, rengeteg minden, el sem hinnéd. Legegyszerűbb eset, minden oké, anya, magzat egészséges, fekvés is jó, de akármilyen okból elhúzódik a dolog, fájásgyengeség lép fel. A magzat hipoxiás lesz, béltartalmat ürít a magzatvízbe, amit belélegzik. Otthon nemigen éli túl, de ha mégis, szellemileg sérült lesz. Ez csak egyetlen lehetőség, még kórházban is megeshet, akkor is, ha mindent gondosan csináltak. Bár többnyire észlelik a fenyegető jeleket, és sürgős császármetszéssel megússzák. Vagy korán kezd leválni a lepény. Az eredmény ugyanez. Vagy elakad. Vagy bereped a gát és az anya elkezd vérezni mint a fene.

Régen pedig, mikor otthon szültek, természetesnek tekintették, ha 10 szülésből felnőtt 2-3 gyerek, a többi meghalt vagy születésekor, vagy kicsit később, és nem felelőst kerestek, hanem beletörődtek.
Előzmény: norbertvincze (32) +1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 05. 23. 02:47 | #32
nem vagyok egészségügyis és ezért kérdeztem justilt mire gondol a potenciális komplikációk alatt.

Nyakára tekeredik a köldözsinór, oké, de mi az a komplikáció amely magától tud hirtelen adódni, egy egyészséges kismamánál, akinek az addigi tesztjei/eredményei/vizsgálatai egy zökkenőmentes szülést igérnek?


Előzmény: Wisniowiecki (28) 0 VÁLASZ
the thing 2013. 05. 23. 02:42 | #31
[Komment megjelenítése...]
-6 VÁLASZ
Botos Vendel
Botos Vendel 2013. 05. 23. 00:49 | #30
mosmá megjegyezem a nevedet me okosakat irol!!!!!!44444
gugulva jo szülni nem háton!!!!!! ikazadvan he!!!!!!!44444
Előzmény: Nas (20) 0 VÁLASZ
betyár 2013. 05. 22. 22:44 | #29
Wisniowiecki 2013. 05. 22. 21:17 | #28
"nem értem a dolgot, feltételezem, hogy amire justil gondol (potenciális komlikációk) sem csak úgy maguktól adódnak.
tudjuk, ok-okozat...
véletlenül semmi sem "csak úgy adódik""


"Nylván egy chipzabáló, pizzánélő, mozgást hírből nem ismerő, allergiás, stresszes, mindenbajos felelőtlen anyuka kezdjen ilyen projektbe, mert az igen nagy rizikónak tenné ki a gyerek. Az ilyen húzzon be a gumikesztyűs, hasfelmetszős szakemberek közé ahol fel vannak készülve a potenciális komplikációkra."

Miért norbert, szerinted egy harmonikus, kiegyensúlyozott lelkivilágú, egészségesen étkező nő szülése közben nem léphetnek fel komplikációk?
Előzmény: norbertvincze (24) 0 VÁLASZ
RT/TURBO 2013. 05. 22. 21:04 | #27
Jól összevérezte a vizet...most lehet cserélni.
bimbi
bimbi 2013. 05. 22. 20:28 | #26
Brutális.
norbertvincze
norbertvincze 2013. 05. 22. 19:03 | #25
* ne kezdjen
* gyereket
Előzmény: norbertvincze (24) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 05. 22. 18:59 | #24
justil #6
"potenciális komplikációk"


mire gondolsz?

Nogee #8
"Én egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetném azt, aki otthon szül, vagy ilyen tevékenységben közreműködik, kiskorú veszélyeztetése címén. "

Szóval azt a felnőtt embert nem súlytanád véletlenül valamilyen büntetéssel aki az egészséges tudat közelében sem áll?

nem értem a dolgot, feltételezem, hogy amire justil gondol (potenciális komlikációk) sem csak úgy maguktól adódnak.
tudjuk, ok-okozat...
véletlenül semmi sem "csak úgy adódik"

Szerintem hagyjuk meg a jogot azoknak az egészségtudatban, odafigyelésben, részletekkel való törődésben élő anyukáknak/házaspároknak, hogy úgy szüljenek, mint a fenti videón.

Nylván egy chipzabáló, pizzánélő, mozgást hírből nem ismerő, allergiás, stresszes, mindenbajos felelőtlen anyuka kezdjen ilyen projektbe, mert az igen nagy rizikónak tenné ki a gyerek. Az ilyen húzzon be a gumikesztyűs, hasfelmetszős szakemberek közé ahol fel vannak készülve a potenciális komplikációkra.

tool 2013. 05. 22. 18:59 | #23
mármint hogy azt hiszem kiderült, nem azt hiszem hogy nincs gyerkőc elpotyogtatva ;)
Előzmény: tool (22) +1 VÁLASZ
tool 2013. 05. 22. 18:57 | #22
nahát, nagyon szép video lett, főleg ahogy anyuka mellén landolt rögtön, nekem nagyon tetszett.
ebből ki is derült, hogy nincs gyerekem azt hiszem.

a szülőház, szakképzett dolgozókkal szerintem remek megoldás
már miért ne dönthetnék el az emberek, hol akarnak szülni? az a poronty, nem a társadalomé, nem kell mindenkit megmenteni, és nem hoz globális összeomlást, ha emberek elvétve meghalnak. súgok valamit, mindannyian meghalunk. letaglózó információ tudom, de ez a helyzet ;)

nyilván én is megbeszélném szépen a párommal, ki hogyan szeretné (leginkább ő), és némi kutakodás után ha úgy döntenék, hogy egy ilyen szülőház biztonságosabb számunkra, ezt választanám. ha valaki beleszól megcsapkodnám. ha férfi szól bele, lefektetném hátra és kinyomatnék vele egy 24colos monitort. keresztben.
+4 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 05. 22. 16:29 | #21
"érdemes lenne azt is megnézni, hogy mi csinált belőle szakmát..."

Hát nem a kiszolgáltatott helyzetben lévő kismamák, akiken az egész csattan, az biztos...
Előzmény: Stickhorse (19) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 05. 22. 16:28 | #20
Na, igen. Könnyen osztják itt az észt olyanok, akiknek soha nem is kell átélniük ezeket a dolgokat... :)

Persze, kell az orvosi HÁTTÉR, hogy HA adódik valami komplikáció, akkor be tudjanak avatkozni, de az a még mindig dívó szemlélet, hogy a szüléshez igazából az orvos ért, az anya csak passzív, engedelmes elszenvedője legyen a dolognak, az nem csak hülyeség, de egyenesen káros is, mert sok nő épp ezért hagyja el magát pont akkor, amikor minden erejét bele kéne adnia (pedig ha hagynák neki, hogy a saját teste jelzései alapján ő "vezényelje le" a saját szülését, ha nem szó szerint halálfélelmet, hanem magabiztosságot nevelnének a várandós nőkbe, akkor gyorsabban le is zajlana a folyamat, és már csak ezért kisebb esélye lenne bizonyos komplikációknak).

Aki meg a háton fekve szülést kitalálta, azt kötelezném arra, hogy élete végéig fekve kelljen pl. vécéznie...(kb. még kézen állva is erősebb hasprést lehet kifejteni mint fekve...). Egy átlag magyarországi kórházban minden kizárólag az orvos kényelmét szolgálja, a nőgyógyászatban meg egyébként is mintha alapvető cél lenne, hogy az amúgy is mind testileg, mind lelkileg kellemetlen vizsgálatok minél barbárabb kivitelezésével lehetőleg alázzák meg annyira a pácienst, hogy eszébe se jusson ellenkezni, hanem csak engedelmesen bólogasson és fizessen... -,- Ha meg valaki nem akarja ezt újra és újra átélni, akkor mehet vagyonokért magánkórházba (bár onnan is hallottam már cifra történeteket...).

A megoldást tényleg a kórházak területén (vagy azokhoz nagyon közel), de a standard betegellátástól függetlenül működő születésházak jelentenék (meg a normális terhesgondozás, aminek a valódi szülésfelkészítés, és nem az értelmetlen paráztatás a része).
Előzmény: Turmix (18) +2 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 05. 22. 15:17 | #19
Sokmindenben igazad van, de azért azon vitatkozhatnánk, hogy ez az állapot mennyire az orvos meg a szülésznő hibája. Annyiban biztos, hogy nem muszáj parasztnak lenni, ha már egyszer az orvoslás valamikor hivatás volt, és nem szakma, de érdemes lenne azt is megnézni, hogy mi csinált belőle szakmát...
Előzmény: Turmix (18) 0 VÁLASZ
Turmix 2013. 05. 22. 12:46 | #18
:)
Érdekesebb lenne a vita, ha tudnánk, ki hányszor szült már.
Vagy legalább hány gyermeke megszületésénél volt jelen.

Az otthonszülés itthoni híveit nem más motiválja, mint a rossz kórházi körülmények, a lelketlen, pénzsóvár orvosok, és az embertelen hozzáállás.
Rengeteg magyar kórházban is lenne lehetőség kádban szülni, miközben a férj szorongatja az ember kezét, és maximum egy segítő dúla vigyázó szemei kísérik az eseményt.

Ehelyett jön a szülésznő, aki jó esetben nem bunkó, csak durva. Benyúlkál, megnyomkod, kritizál, beönt, borotvál, és lefektet. Mert ennek így kell lennie, és punktum. Jön az orvos, benyúlkál, nyomkod, vág, varr, mert így kell lennie. Aztán tartják a markukat, mert az életen át fizetett TB járulék valahogy pont nem fedezi a fáradozásuk költségeit.
Jönnek, matatnak, macerálnak, mert attól fontosnak tűnnek, a szülés meg veszélyesnek, és akkor utána hálából fizetnek a friss szülők, mert nem volt semmi baj.
Egy generációnyi orvos kihalása után is menni fog minden, mert ez nem a szocialista orvoslásban, hanem a pénzéhségben gyökerezik.

Aki otthon akar szülni, nem a gyerekét akarja veszélyeztetni, hanem szeretné a szülést átélni. Nem csak túlélni...
Tudjátok, egy kórházi szülés légkörét hogy lehet egy szóval leírni? Megalázó...

Csatlakozom, hogy tegyék lehetővé a kismamának és a segítőjének, hogy csendben, otthonos környezetben, igényeik szerint történjék a vajúdás és a gyermek világrahozatala, a kórház épületén belül. Amint gond van, azonnal ott a segítség. Amíg minden rendben van, addig viszont kár beleavatkozni, addig ez családi esemény.

Annak ellenére, hogy a világ legmagasabb adóit fizetjük, a legmagasabb ÁFA terheket, TB-t, stb, és ha szeretnénk túlélni a gyógykezelést, még borítékot is osztogatunk: Magyarországon erre nincs pénz.
Illetve van, méregdrága magánkórházakban, ahol a fizető vendég szava szent.
De amíg fizetünk TB-t, mi is fizető vendégek vagyunk a magyar egészségügy intézményeiben, ha jól gondolom...

Csak jön az a rohadt valóság, és jól szájba veri az embert.
Magyarországon a szülész-nőgyógyász a legjobban fizető iparág, szülésenként 40-150 ezres nettó kereset, számla nélkül, azonnal, kivéve, ha császároznak, mert akkor átlagban a duplája.
A terhesgondozás KÖTELEZŐ, ami magánorvosnál alkalmanként 10-20 ezer, állami rendelésen meg nem csinálnak semmit.

Tehát ott tartunk, hogy egy gyerek születése kb. 100 ezer forint a családnak, és cserébe lehet hanyatt feküdni, felhúzott lábakkal, hogy könnyen tudjanak gátmetszést csinálni a doktorbácsik...

Mi akadályozza meg, hogy ez egy teljesen hétköznapi jelenet legyen egy magyar kórházban???


+4 VÁLASZ
western 2013. 05. 22. 12:02 | #17
Én a kórház és az otthonszülés köztes állomásában hiszek: születésházak (pl.Svájc, Németország, Japán) - nem keverendő össze az itthon születésháznak hívott, otthonszülést előkészítő-felkészítő intézménnyel.
Bálint Balázs szülész- nőgyógyász az Origónak nyilatkozott 2010-ben:
" "Németországban az terjedt el, hogy a kórházak udvarában, vagy magában az intézmény egyik részében hoztak létre a születésházakat" - mondta. Ezek azonban mégis teljesen mások, mint a hagyományos szülészeti osztályok, "nincs orvosi vizit és gyökeresen más a szemlélet" - jegyezte meg a szakorvos. Bálint Balázs szerint egy születésházat leginkább az országban pár helyen már létező alternatív szülőszobákhoz hasonlóan kell elképzelni, a hangsúly az otthonos, biztonságos légkör megteremtésén van."
forrás:
http://www.origo.hu/itthon/20101223-aprilistol-megnyilhatnak-az-elso-szuleteshazak-magyarorszagon.html
Gondolatébresztőnek az alábbi cikk:
http://www.tudatosszules.hu/olvasnivalok/marsden-wagner-beszed.htm
+3 VÁLASZ
nagydee
nagydee 2013. 05. 22. 11:57 | #16
ez nem otthonszülés. (mi lenne, ha valaki látna is nem csak nézne????)

ez a Carolina Community Maternity Center, egy otthonszülés élményt nyújtó egészségügyi intézmény. bár nem kórház, de messze nem répaföld, felkészült személyzettel, eszközökkel, pontos szabályzattal, hogy kit szabad fogadniuk és kit nem. a legközelebbi kórház pedig 15 percnyi távolságra van, a második legközelebbi 20 percnyire.
LittleDeejay 2013. 05. 22. 11:35 | #15
Ez tetszett :D
Előzmény: Peterke91 (12) 0 VÁLASZ
shen 2013. 05. 22. 11:14 | #14
Ahogy hallottam a háton fekve szülés csak az orvosok miatt találták ki, minden más szempontból rossz. Sok módszer van, vízben, guggolva, hason, négykézláb. Tessék mindet legalább egyszer kipróbálni! ;)
+3 VÁLASZ
Fever 2013. 05. 22. 11:13 | #13
lol:D
Előzmény: Peterke91 (12) 0 VÁLASZ
Peterke91 2013. 05. 22. 11:11 | #12
Nem fullad meg a gyerek a vizben?
MecHa 2013. 05. 22. 11:00 | #11
Persze ez egyértelmű. Én sem mondom azt, hogy valaki tömje magát antibiotikummal, mert megfázott.

Kisgyerek koromban (lehettem max 2 éves), elég komolyan megégett a lábam, mert rossz helyen voltam rossz időben. Az akkori orvosok azt mondták hogy nem tudom majd mozgatni a lábamat az idegsérülések miatt. Erre az orosz nagybátyám hozott valami kenceficét amit az ő nagyanyja készített propoliszból, és láss csodát nemhogy tökéletesen működik, még látszani is alig látszik a helye.

De ha az ember azért próbálkozik ilyesmivel, mert legrosszabb esetben 3 hétig beteg 2 helyett mint az influenza esetén, vagy mert rosszabb már úgysem lehet, esetleg azért mert az orvosok feladták, az egy dolog.

De ahogy te is mondtad, nem mindegy mit veszíthet az ember. Egy esetleges császármetszés már rutin műtétnek számít, és ha bármi gond van egy kórházban meg tudják oldani. Otthon nem.

Amúgy zodiac-nak még annyit, hogy az otthon szülés esetében nem feltétlenül azért kell kevesebb fájdalomcsillapító vagy egyéb műtét mert nincs szükség rá, hanem inkább azért mert nem elérhető, vagy csak simán az anya naturalista felfogása miatt elutasítja. Csak ugye erre ritkán térnek ki az eféle statisztikák.
Előzmény: justil (6) 0 VÁLASZ
SirObrew 2013. 05. 22. 10:40 | #10
Ha már minden képen így szeretne szülni, akkor a kórházakban is ki lehetne alakítani ilyen szobát és ha bármi gond van ott a segítség.

Amúgy meg: http://www.youtube.com/watch?v=Q7ujPNNDbAs :D
+1 VÁLASZ
MecHa 2013. 05. 22. 10:35 | #9
Hehh... és még én vagyok a hülye...

Szerinted pár száz éve, 10 ből hány gyerek született élve? Szerinted pár száz éve mennyi volt a várható élettartam?

Végülis dobjuk a kukába, mindazt amit elértünk ezalatt a pár száz év alatt, mert ugyse lett jobb semmivel. Mert ugye 30 év is bőven elég egy embernek (már ha voltak olyan szerencsések hogy nem vitte el őket, a pestis, a tbc vagy csak egy szimpla influenza), meg ha meghal 10 ből 6 gyerek ugyan kit érdekel... pár száz éve is jó arány volt akkor most minek panaszkodjunk?

Szánalom mennyire hülye vagy.
Előzmény: zodiac (4) -1 VÁLASZ
Nogee 2013. 05. 22. 10:27 | #8
Örülök, hogy ilyen humánus kommentelők is vannak errefelé, de én sajnos másképp látom.

Én egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetném azt, aki otthon szül, vagy ilyen tevékenységben közreműködik, kiskorú veszélyeztetése címén.

Jöhetnek a hozzászólások, miszerint joga van eldönteni, hogy otthon szül, vagy sem. Majd ha a saját életével játszik, akkor lesz. Viszont amíg a baba életét teszi kockára, addig nem.

Továbbá lehet jönni azzal is, hogy annak idején a répaföldön is megszülték a gyereket. Így van, sokkal több anya és gyermek életébe került. Semmelweis elmegy a picsába, nemde?

Akik vissza kívánnak menni a természetes élethez, azok dobják ki a műszálas ruháikat, dobják ki az összes villanykörtéjüket, számítógépüket, angolvécéjüket. Meglátjuk, mennyire lesz szar az élet.
justil 2013. 05. 22. 10:26 | #7
Úgy néz ki valamiért ez a "sokszor" szó nagyon tetszik nekem ma reggel =)
Előzmény: justil (6) 0 VÁLASZ
justil 2013. 05. 22. 10:25 | #6
Alapvetően értem mire gondolsz, és egyetértek, de azért vannak fenntartásaim a modern orvostudománnyal kapcsolatban. Illetve inkább a gyógyszeripparral kapcsolatban. Mindenre tablettákat osztogatnak, és sokszor a szerveket illetve szervi bajokat sokszor túl specifikusan kezelik, pedig az emberi szervezet gyógyulásához sokszor átfogóbb hozzáállás kellene.

Ettől függetlenül én biztos nem hagynám, hogy az asszony otthon szüljön, ha arról lenne szó, pontosan a mások által is említett potenciális komplikációk miatt.
Előzmény: MecHa (3) +1 VÁLASZ
Qpapa 2013. 05. 22. 10:19 | #5
Legalább a gyerek jól van. Az a lényeg!
+1 VÁLASZ
zodiac 2013. 05. 22. 10:13 | #4
Újkori marhaság? LOL! Mert párszáz éve mindenki kórházban szült steril körülmények közt. :D

"A British Medical Journal (Brit Orvosi Lap) „Outcomes of planned home births with certified professional midwives: large prospective study in North America” (Johnson & Daviss, June 2005) tanulmánya szerint hasonló a halálozási arány az otthoni és kórházi szüléseknél, ám sokkal kevesebb beavatkozást (epidurális érzéstelenítés, fogó vagy császármetszés) végeztek az otthon (induló) szüléseknél, mint az alacsony kockázatú kórházi szüléseknél."
Előzmény: MecHa (3) -1 VÁLASZ
MecHa 2013. 05. 22. 10:05 | #3
Hát igen, ez kb hasonló újkori marhaság, mint a homeopátia meg társai. Végre van annyira fejlett orvostudományunk, hogy 1-2 betegség kivételével szinte mindent túl lehet élni. Egyre nagyobb a várható élettartama már a HIV fertőzötteknek is, de egyesek puszta vallási vagy egyéb idióta meggyőződésük miatt inkább választják ezeket, az orvosok helyett.

Adddig nincs gond amíg egy marha csak a saját életét kockáztatja, hogy tüdögyulladásra is csak mágneseket pakol a hátára, de amikor a saját gyerekét is veszélynek teszi ki pusztán amiatt, mert mennyire természetes az otthon szülés, ott már komoly probléma van.

Ha valami gebasz van, meg persze egyből a szülész orvost veszik elő és büntetik, a felelőtlen szülők meg vígan veszélyeztethetik továbbra is a még meg sem született gyermekeiket.
defiant 2013. 05. 22. 09:51 | #2
ez mind szép és jó, addig a percig, amíg valamilyen komplikáció nem lép fel, amit egy kórházi műtő és egy kisebb orvos gárda nélkül nem tudnának megoldani ott a fürdőszobában!
mivel sajna ez nem olyan egyszerű folyamat, hogy "kitolok valamit egy lyukon" című, hanem elég komplikált, ezért én elég felelőtlennek tartom, az otthon szülést.
és mielőtt még valaki azzal jönne, hogy év tízezredek óta orvosok nélkül szülnek az anyák, annak csak azt mondanám, hogy ez valóban, így van, de ha csak nem volt komplikált mentes a szülés, akkor szinte biztos, hogy az anya és gyerek is meghalt anno.
összegezve: felelőtlen döntés nagyon, is mivel a megsem születendő gyerek életével + az anya életével is játszanak!
drgore 2013. 05. 22. 09:48 | #1
Ez addig szép és jó amíg nem adódik valami komplikáció.