Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
daveman
daveman 2013. 05. 18. 17:05 | #23
"A háborúk mögöttes okait írod - arról egy találgatást." - tudod, rólad ez a vicc jut eszembe:

Egyszerű ember elmegy az állatkertbe. Mikor meglátja a zsiráfot, felkiált:
- Hát márpedig ilyen állat nem létezik!

Na, szerintem te is ilyen vagy! :D
Előzmény: imki (17) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 17. 14:50 | #22
Gyönyörű kitáncolááááááás! Le a kalappal! :)
http://i41.tinypic.com/e0ok0h.gif%20alt=
Előzmény: hawkeye (21) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 17. 13:42 | #21

Na pá, én megyek kicsit szörfözni a húrokon, állítólag van 1 izgi black hole pár dimenzióval arrébb..... :)
Előzmény: imki (20) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 17. 10:46 | #20
1. Így. Hozol érvként SF-t. Én meg írom, hogy azokra alapozni bármilyen érvet is elég gáz. Szerintem egyértelmű.

2-3. Nem tudom, emlékszel-e még rá, ezért idemásolom. Te írtad:
"Nem gondolom, hogy ez lenne a lényeg. (...) Sokkal inkább elhívatottság és küzdőszellem a mérvadó."
Ezt cáfoltam a leírtakkal. Nem többet, nem kevesebbet.
(Bónusz: az elhivatottság is rövid I. ;) )
Előzmény: hawkeye (19) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 17. 10:35 | #19
1. És ezt most így hogy...

2. Pontosan tudod, hogy értettem...

3. Dehogyis. Amit érteni véltél belőle...

4. Szívesen, máskor is.... :)
Előzmény: imki (18) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 17. 10:01 | #18
1. Meg volt egy rakás SF írás is, aminek köze nem volt a valósághoz. Erre alapozni egy feltevést erős túlzás. A realitások talaján próbálni megmaradni kicsit kifizetődőbb.

2. Te írtad, hogy az elhivatottság és a küzdőszellem a mérvadó. Ezt cáfoltam.
(Egyébként milyen az a "KLASSZIKUS idegen vs. földiek háború"? Sok ilyen volt már? ;) )

3. Lásd 2. pont. Én azt cáfoltam, amit mondtál.

+1. Jujj, tényleg. Mindig tanul az ember. Ha legközelebb is így írnám, szólj, mert idő kell, hogy rögzüljön. :)
Előzmény: hawkeye (14) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 17. 09:57 | #17
A háborúk mögöttes okait írod - arról egy találgatást. Aminek ugyan a legtöbb esetben van valóságalapja, de nem 100%-ban igaz. Sok benne a féligazság, stb.
A lényeg ezekkel kapcsolatban: A témát tekintve csupán mellékszál, kár róla vitázni.
Előzmény: daveman (12) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 17. 06:49 | #16

Hát ez nem fog tetszeni gyarmatosítóinknak. Pedig igazat írsz.....
Előzmény: daveman (12) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 17. 06:46 | #15

OK, a minősíthetetlen hangnemű kritika megvolt. Lelked rajta.

De most várjuk a te minden bizonnyal sokkal helytállóbb elméleteidet e témáról!
Előzmény: the thing (13) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 17. 06:43 | #14
1. Túl sok minden vált valóra mostanában a SF írók rémálmaiból. Olvass pl. Orwell-t, Bradbury-t, és megérted miért mondom!

2. Ezt senki sem vitatja. Én egy klasszikus idegen vs. földiek háborúra értettem.

3. Úgy nem ér vitatkozni, hogy más szavakkal, de ugyanazt írod, mint én. :)

Végül:

"Ha ők ki akarnak mindket írtani, akkor ki fognak írtani."
Ezt aláírom, de csak akkor, ha a továbbiakban az irtás szót rövid i-vel írod.... :)))
Előzmény: imki (10) 0 VÁLASZ
the thing 2013. 05. 17. 03:19 | #13
Megnéztem három részt és azt kell mondjam ennyi elmebeteg félhülyét ritkán látni egy hasonló sorozatban. A nemnormális felvetéseikkel és elképzeléseikkel kikészítettek. A visszapattanó világegyetemnél betelt a pohár. Amúgy csak kérdezem a balféket honnan pattan vissza, saját magáról??
daveman
daveman 2013. 05. 16. 22:43 | #12
Sajnos linket nem találtam, de mikor a 2012-es világvége őrület volt, a National Geographic Channel csinált egy több részes dokumentumfilmet, ami ezekkel a társadalmakkal foglalkozott. Ezekben mondták el, hogy mire Cortéz megérkezett, már csak töredéke maradt annak a színes dél-amerikai civilizációnak, amit több nép alkotott. Csak egy példa: az mayák valamikor a VIII. és X. század környékén váratlanul eltűntek arról a területről, ahol addig éltek, és a tudósok a mai napig nem tudják, hogy milyen oka volt ennek. A délebbre húzódó megmaradt maya társadalom csak minimális töredéke volt az előzőnek. Ráadásul az Aztékok nem is álltak ellen, mikor Cortéz-ék megjöttek: Cortéz maga kötött szövetséget az "új" uralkodóval, és így egy Azték kontra Cortéz-Azték szövetség csatázott egymással tulajdonképpen.

Amit a Vietnámi háborúról írtam, az nem kitaláció. (A Kennedy-gyilkosság része nem bizonyított csak.) Ezek történelmi tények, utána lehet nézni, jelenleg is tanítják ezeket minden angol/amerikanisztika szakon Magyarországon. Ugyanolyan háborús biznisz volt az oka annak a háborúnak, mint megannyinak a történelem során, amit az USA vívott. Csak pár példa a "közel" múltból:

Mexikói-Amerikai háború (1846-1848); oka: az USA rájött, hogy a mai Kalifornia és Texas alatt hatalmas mennyiségű arany van, és ki akarták azt bányászni, igen ám, de akkoriban ez a terület Mexikóhoz tartozott akkoriban. Mivel Texas már korábban jelezte, hogy el akar szakadni Mexikótól, és be akar lépni az Unióba (ezért is hívták Texast akkoriban a Magányos Csillag államának - és ez látható mai napig a zászlaján), Mexikó azonban ezt nem akarta hagyni, így az USA háborút indítottak Mexikó ellen, és két év alatt a seggükre is vertek, és a győzelem után hopp!, már az amcsiké lett Texas és Mexikó is - ahogy az arany is. Az már csak hab volt a tortán, hogy később iszonyat mennyiségű olajat találtak Texas alatt, és az aranyláz ideje alatt olyan gyarapodás indult az országban, mint soha előtte és azóta sem igen.

I. Világháború. Már közel egy éve folyt a háború Európában, és az amerikai közhangulat kifejezetten ellenezte, mikor pár politikus felvetette, hogy az USÁ-nak csatlakoznia kéne a háborúhoz. Ki kellett hát találni valami okot, hogy a nép megváltoztassa a véleményét, mert a háború, pláne, ha nem a saját földünkön zajlik, hatalmas biznisz. És hopp!, hirtelen kapóra is jött nem soká egy esemény: német tengeralattjáró elsüllyeszti az amerikai(!), kanadai és brit polgári utasokat szállító brit Luzitániát. A bibi az egészben csak az, hogy a németek akkorra hatalmas újsághirdetésekben (New York Times-ban jelent meg) figyelmeztették az amcsikat (illetve az utazni vágyókat), hogy a hajózási útvonalakon német tengeralattjárók őrjáratoznak, és minden arra közlekedő, USÁ-ból érkező hajót agresszornak tekintenek, és kilőnek (a németek ugyanis tartottak attól, hogy titokban lőszert, fegyvert, embert csempésznének Európába így). Ezt tudták az amcsik is, ezt tudták a britek is. Mégis elindították a hajót, és miután közel 1200-an életüket vesztik, rögtön harcba lehet hívni az amcsik szívét is. Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Luzitánia titokban nem kevés mennyiségű fegyverzetet szállított a Briteknek - a németek félelme nem volt alaptalan.

II. Világháború. A forgatókönyv hasonló, az amcsik nem igazán akarnak belefolyni egy olyan háborúba, amihez semmi közük, és már közel egy éve zajlik. Persze a bankárok, és pár politikus nem így gondolta. Megint kell egy háborús ok. Éppen kapóra jön, hogy a Japánok meg akarják támadni Pearl Harbort. Természetesen az amcsi legfelső vezetés már egy héttel korábban tudott is erről, másrészt szándékosan késleltették az információ áramlását PH felé. Az ott állomásozó amcsi katonák mit sem sejtve a támadásról éppen a hajók fedélzetén napoztak, vagy épp kimenőjük volt, repülőik a hangárakban pihentek, pilótáik felkészületlenül találták magukat. Miután közel 2500 halott és 1200 sebesült volt amerikai részről, hopp!, az USA gyorsan hadat üzent Japánnak, Olaszország és Németország erre hadat üzent az USÁ-nak...

Hidd el, tudnám még folytatni a sort (Hidegháború, Korea, Irak, egészen a jelenlegi afgán háborúkig), de szerintem nem szükséges. Ezen események nagy hányadának ma már utána lehet nézni, ami meg még nem teljesen tiszta (például az USA háborúi a 70-es évek után), az meg azért könnyen kikövetkeztethető... Az amerikaiak egyfajta világrendőrség szerepében tetszelegve háborúkat indítanak világszerte, mondván "Elvisszük a demokráciát nektek!", miközben csak és kizárólag kőkemény anyagi indok van a háttérben. Nem szeretnék összeesküvés-elméletekbe belemászni, de azért azon is el lehet gondolkodni, hogy mennyire megszedte magát a nagy részben a Bush család tulajdonában lévő Lockheed Martin cég, mikor további katonai szerződéseket kötött az USÁ-val az afgán háborúk támogatására 9/11 után...

És bocs mindenkitől, hogy egy teljesen más témában írtam ilyen hosszan, mint ami az eredeti poszt! Elnézést!
Előzmény: imki (11) +1 VÁLASZ
imki 2013. 05. 16. 17:48 | #11
"Mára már kiderült, hogy a Dél-amerikai civilizációk jelentős százaléka eltűnt, mire az európai hódítók odaértek."
Erről nyomhatnál egy linket, mert nem tudok róla. Cortezék még sok tízezres seregekkel találkoztak - nálam ez az utolsó infó.

"az esetek nagy többségében a leigázott területeken az "őslakosokat" inkább beolvasztották a népességbe"
Ember esetén igen. Amikor a medvéktől elvettük a területeket, őket is beolvasztottuk magunk közé? Köztünk élnek most is, esetleg szaporodtunk is velük? Nem hiszem.
Itt két különböző fajról lenne szó, nem pedig azonos fajokról! Ergo amit írtam, nem ferdítés. Mivel számukra mi idegen faj lennénk, és (adott esetben) ellenséges, így kiírtanának minket, mint ahogy mi tettük pl. a farkasokkal Magyarországon, vagy ahogy pusztítjuk a cápákat a tengereken. Útban vannak, avagy kellenek nekünk - a lényeg, hogy esélyük sincs.

Vietnam-ra nem térek ki, mert egyrészt az áltlad írtak szerintem a fantázia szüleményei, másrészt egyébként is csak mellékszál volt.

Az utolsó bekezdéseddel egyetértek.
Előzmény: daveman (8) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 16. 17:40 | #10
No, lássuk csak.

1. A sci-fi pont azért sci-fi, mert fikció (= kitalált, a valóságban nem létező, elképzelt dolog). Erre alapozni bármilyen érvet, elég érdekes.

2. Írok már pár módszert és eszközparkot, amivel 99%-os valószínűséggel ki tudnánk írtani mondjuk a 18. században élt emberiséget (feltételezve, hogy ők egy tőlünk különböző másik faj):
- biológiai fegyverek (vírusok, baktériumok, gombák)
- vegyi fegyverek (idegmérgek, hólyaghúzók, vérmérgek, stb.)
- modern harcjárművek, harckocsik, szükség esetén kézifegyverek, stb.
- repülőgépek, drónok, műholdas megfigyelés

3. Írok egy forgatókönyvet is, ha gondolod:
- Műholdakkal, drónokkal megfigyelni a tevékenységüket, helyzetüket, stb., pontos adatokat gyűjteni róluk.
- Ezt követően néhány vírust, baktériumot elterjeszteni közöttük (ivóvíz, állatállomány, növények, illetve közvetlenül az emberek fertőzése).
- A maradék népesség nagyobb részét (gócpontokat) vegyi csapásokkal megsemmisíteni.
- A néhány életbenmaradt emberkét simán lemészárolni, majd betelepülni a helyükre.

Csak szerényen jegyzem meg: a 18. századi ember a lakosságuk 98%-ának kihalásáig nem is érzélkelné a jelenlétünket. Amikor megjelenünk, még akkor sem gondolnák, hogy mi írtottuk ki azt nemrég meghalt a 98%-ot.
Itt nincs helye elhivatottságnak, küzdőszellemnek. A gyengébben fejlett kultúrát még akkor is képes egy fejlettebb kiírtani, ha egyébként nem is az a szándéka. Gondolj csak arra, hogy a növény- és állatvilágban micsoda pusztítást okozunk úgy, hogy a kiírtott fajok egy részéről még csak ismeretünk sincs, nem hogy pusztítási szándékunk feléjük.

És akkor a fenti forgatókönyv esetén még csak 1-2-3 száz éves előnyről beszélünk.
Ez az előny lehet 1000 vagy akár 1millió, esetleg 1milliárd éves előny is!
Szerinted képesek lehetünk kiírtani mondjuk a gorillákat a mai tudásunkkal? Vajon attól, hogy a hímgorilla elszánt és erős, lenne akárcsak hangyaf@sznyi esélye is, hogy túlélje?
Egy ilyen fejlett civilizáció számára mi kb. ott tarthatunk. Vagy még ott sem.
Ha ők ki akarnak mindket írtani, akkor ki fognak írtani.
Előzmény: hawkeye (7) 0 VÁLASZ
Mordredd 2013. 05. 16. 17:02 | #9
Ezekkel az idegen inváziós forgatókönyvekkel csak az a baj hogy szinte lehetetlen megjósolni hogy pontosan mivel állnánk szemben egy hasonló helyzetben. A végkifejlet szerintem elég sok mindentől függhet. Az adott faj kultúrája is lehet nagyon meghatározó, pl. az értékrendjében szereplő fontossági skála, (mit éri meg és mit nem éri meg elpusztítani), mert talán ebből fakadóan lehet következtetni az okokra is legkönnyebben, teszem azt pl. mi a támadás célja? Nyers anyag? Táplálék? Új gén állomány? De ha egy kicsit is hasonlóan gondolkodnak mint mi akkor nem kizártak a tipikusabb emberibb indokok sem. Vallási,vagy puszta filozófiai irányelvek mozgatják őket, esetleg attól tartanak hogy egy napon felérnénk az ő szintjükre és puszta előzékenységből kezdenek irtani minket, vagy netalán csak egyszerű hobbi vadászok. ;)
Valamint az ilyen forgatókönyveknél arról is meg felejtkeznek hogy nemcsak fegyverrel meg nyílt támadással lehet hódítani vagy akár pusztítani de egyszerű manipulációval is ami hosszú távon ránk nézve sokkal rosszabb is lehetne mint egy modern vagy primitív fegyverekkel megvívott konfliktus. Pl. nem kizárt hogy lehetnének olyan beteglelkű megvezethető emberek akik egy idegen ideológia híveiként még segítenék is az aktuális "megszállókat" mondjuk örök életért vagy hasonló kamu ígéretekért cserébe. :)
daveman
daveman 2013. 05. 16. 16:56 | #8
Mára már kiderült, hogy a Dél-amerikai civilizációk jelentős százaléka eltűnt, mire az európai hódítók odaértek. Kiirtásról, éppen ezért nem nagyon lehet beszélni, mivel addigra nem volt kit - a legújabb kutatások szerint ezek a népek azért tűntek el, mert egyszerűen rosszul gazdálkodtak a területükön, szinte felélték mindenüket.

A Vietnami háborúról annyit, hogy azt eleve nem szabadott megnyernie az USA-nak, csupán fent kellett tartani. Olyannyira nem volt szabad megnyernie azt, hogy külön parancsba kapták a kifejezetten "ostoba" stratégiák végrehajtását; csak egy példa: a vietkong csapatokat, ha azok átléptek egy előre meghatározott vonalat (ez Észak Vietnam határa volt), az amcsi hadsereg nem folytathatta az üldözéseket! A két világháború után a legjobban jövedelmező háborús bevételt jelentette az USA-nak. Hogy mennyire jó biznisz is volt ez, arra nagyon jó példa (és ezen a ponton egy kicsit összeesküvés-elmélet is), hogy Kennedy elnököt valójában azért ölték meg "az érintettek", mert ő idejekorán véget akart vetni a Vietnami-háborúnak, haza akarta hozni az amcsi katonákat.

Ráadásul némileg történelmi ferdítés az, hogy a magasabb fejlettségű civilizáció mindig megsemmisítette az alacsonyabb fejlettségűeket: az esetek nagy többségében a leigázott területeken az "őslakosokat" inkább beolvasztották a népességbe, és velük együtt a kultúrájuk is formálta az adott fejlettebb civilizációt. Bár több példa is van erre, a legjobb mégis a kereszténység: a kialakulás korai szakaszában, a Római birodalom bukása után (a Középkor kezdete) szó szerint tűzzel-vassal térítették a "pogányokat", mégis meg lehet nézni, milyen sok pogány szokást vettek és ültettek be szokásaikba, ünnepeikbe.

Az meg, hogy az idegenek hadsereggel vagy békejobbal jönnek-e, teljesen mindegy. Ha valóban létezik olyan intelligens faj, aki képes arra mind fizikai formájában, mind gondolkodásmódjában, hogy kommunikáció alakulhasson ki közöttünk, alapjaiban fogja megrázni az emberiséget. Nagy sok dolog fölött nem lehet majd utána szemet hunyni, és valószínűleg nagyon sok emberi dogma és gondolkodási rendszer fog egyszer s mindenkorra megdőlni. Azonban én valószínű(bb)nek tartom, hogy vagy olyan fajok vannak az univerzumban, aki vagy jóval fejletlenebbek nálunk, ezért ők biztos nem látogatnak meg bennünket, vagy annyira fejlettek, hogy nem fogjuk őket jobban izgatni, mint minket a termeszek élete. Arról nem is beszélve, hogy egy kétoldalú kommunikáció lehetősége meg még kisebb. Bár az univerzum nagy, és a nagy számok törvénye alapján tuti, hogy nem vagyunk egyedül (ez nem hit kérdése, pusztán statisztika!), mégis nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy olyan idegennel "fussunk össze", aki "kompatibilis" a földi civilizációval. Vagy a másik verzió: az idegenek évezredek óta köztünk élnek. :)
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 16. 15:52 | #7

Nem gondolom, hogy ez lenne a lényeg. Lásd Hubbard : Földi háború* SF-jét, ahol egészen pontosan nyomon követheted, miképpen lehet keresztbetenni egy technikailag magasan felettünk álló fajnak.
Sokkal inkább elhívatottság és küzdőszellem a mérvadó. Persze csak abban az esetben, ha nem gyújtják ránk bolygónk légkörét, vagy nem telítik gyilkos toxinokkal.

Jómagam egyetértek Hawking professzorral: óvatosabban, vagy egyáltalán nem kellene kiabálnunk, hogy ehun vagyunk e....! :)

*: Tudom, többek között erre települt rá a scientológia elmélete, de mostani posztunk témája nem erről szól, így érdektelen.
Előzmény: imki (3) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 05. 16. 14:19 | #6
Én még arra is emlékszem, mennyire elhibázott volt az amcsi vietnami stratégia. Semmi területfoglalás és megtartás.
Helyette népirtás.
Előzmény: imki (3) 0 VÁLASZ
cila 2013. 05. 16. 14:18 | #5
Ha(!) itt voltak, valamikor, a "netuddkik", vissza is fognak jönni. Erre mérget veszek. Készüljünk hát fel a fogadásukra, ahogy illik. Sóval és kenyérrel.
Isten ne adja, hogy mi látogassuk meg őket a legközelebbi alkalommal!



-1 VÁLASZ
imki 2013. 05. 16. 14:04 | #4
"hogy az vietnamiak orosz AK-val és RPG-vel eggyelték a ruszkikat"
Izé, nem ruszkikat, hanem amcsikat.
Előzmény: imki (3) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 16. 14:03 | #3
Ott volt pár száz éves eltérés a technikai fejlettségben? Nem emlékszem ilyenre.
Viszont arra igen, hogy az afgánok az oroszok ellen amerikai Stinger rakétákat használtak, meg arra is, hogy az vietnamiak orosz AK-val és RPG-vel eggyelték a ruszkikat.
Előzmény: hawkeye (2) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 05. 16. 12:34 | #2
És a Szovjet Afganisztánban? Az USA Vietnamban?
Előzmény: imki (1) 0 VÁLASZ
imki 2013. 05. 16. 11:05 | #1
A 6-9. perc környékén baromságot beszél a csóka. Semmi esélyünk nem lenne egy nálunk több ezer évvel fejlettebb, ragadozó típusú idegen civilizáció ellen. Hiába a saját terület ismerete, kiírtanának minket rövid idő alatt. A majáknak, aztékoknak, inkáknak, és a többieknek sem volt esélye a fehér hódítók ellen, hiába ismerték a saját területüket. Pedig ott csak pár száz év különbség volt a fejlettségük tekintetében.
Ha egy nálunk fejlettebb idegen civilizációt ideenne a fene, és annak célja lenne meghódítani a bolygónkat, akkor bizony meg is hódítaná. Mint ahogy mi is meghódítanánk egy nálunk fejletlenebb civilizációt, még ha az a saját területén védekezik is.