Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nas
Nas 2013. 11. 08. 15:30 | #76
Biztosra tudom mondani neked, hogy ezzel a "módszerrel" fixen nem lehet elérni azt az ellenállósági szintet, amit nemesítéssel, genetikai transzformálással. (Bár eleve a módszer elméleti alapjai is kétségesek.)
Előzmény: norbertvincze (75) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 08. 01:16 | #75
feltételes módban beszélnek róla, és nem azt hangoztatják, hogy ez jobb és nem kell más, hanem ezzel a technológiával közel olyan szívóssá lehet tenni a növényt, mint ha genetikailag programoznák ellenállóbbá.

"If this study can be replicated we could see a major decline in the proliferation of GMOs, because this system can produce very similar resistance in plants simply by making them healthier, hardier and less prone to damage from insects and drought."

Előzmény: Nas (74) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 11. 07. 22:30 | #74
Engem meg pláne nem...csak felkapom a fejem az ilyen "nincs már szükség másra, csak erre" típusú "csodatalálmányokra"... Nem kell többet olvasnom róla, hogy meg tudjam állapítani, mennyi lehet a valóságtartalma a dolognak...
Előzmény: norbertvincze (73) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 07. 22:27 | #73
itt vagy egy tanulmányuk, mondjuk én nem olvastam végig (és nem is fogom, ennyire nem foglalkoztat).

http://www.tonick.co.uk/appnotes/Vi~Aqua%20Science%20Report.pdf
Előzmény: Nas (72) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 11. 07. 22:17 | #72
xD Hát, nem nyert. :) Bizonyítatlan, áltudományos kulcsszavakból összehányt, ostoba kóklerség ez is. Arra mindenesetre jó, hogy hiszékeny emberektől pénzt lehessen kicsalni vele. :)
Előzmény: norbertvincze (71) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 07. 21:24 | #71
Purple
Purple 2013. 04. 25. 12:54 | #70
Nas
Nas 2013. 03. 17. 17:03 | #69
Hivatalos, teljes magbank úgy tudom, nincs, illetve a tápiószelei Agrobotanikai Központban őriznek elég sok fajtát (nálunk gabonafélékből van magbank, de ez csak a nemesítőknek érdekes, akik vissza szeretnének nyúlni pl. a régebbi búzafajtákhoz / vadon élő rokon fajokhoz). Fás növényekből faiskola-jellegű fajtagyűjtemények vannak inkább. Ezeket egyrészt a pomológiával foglalkozó állami intézetek, másrészt elhivatott erdészek, erdészetek kezelik (utóbbiak nyilván inkább önerőből foglalkoznak ezzel, de nagyon profin). Tőlük lehet kérni hozott alanyra oltást, szemzést, illetve bujtatást, csemetéket.
Előzmény: norbertvincze (68) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 17. 16:46 | #68
Így kell ezt: ) én észben tartom.

Ez ilyen hivatalos mag bank dolog? Vagy ők saját amibiciójukból és önerejükből foglalkoznak vele?

Nas
Nas 2013. 03. 17. 13:52 | #67
Ezekkel a fajtákkal 2 probléma van (azon túl, hogy nehéz beszerezni a szaporítóanyagukat):
Egyrészt nagyüzemi módszerekkel nem termeszthetők, illetve a termésük sokszor kevésbé eltartható, tehát nehezebb nagykereskedelmi forgalomba hozni őket, másrészt az állaguk, minőségük eltér attól, amit a modern vásárló megszokott (kisebb a gyümölcs, vastagabb a héja, esetleg savanykásabb, több benne a mag, stb.)
Ezek a fajták arra jók, hogy egy adott célra (befőzés, lekvárfőzés, pálinkafőzés, szörpkészítés, kompótfőzés, stb.), kiskertben termessze valaki (ugyanis ezek általában csak egy konkrét célra alkalmasak, de arra nagyon). Akinek viszont nincs kiskertje, annak marad a "bolti szar".
Ezekkel a dolgokkal azért tisztában kell lenni, ha arról beszélünk, hogy miért szorult háttérbe a használatuk.

Ettől függetlenül nagyon üdvös lenne, ha nem tűnnének el, és minél több hagyományosan nemesített,hazai fajtát használnánk. Előnyük, hogy általában könnyebb őket termeszteni, mivel egyrészt ezek valóban az itteni klímához, talajviszonyokhoz vannak szokva, másrészt közelebb állnak a vad fajokhoz, ezért általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Az is a javukra írható, hogy segítségükkel jóval változatosabbá tehetjük az étrendünket.

Szóval teljes mértékben pártolom én is, hogy akinek kiskertje van, az inkább ezeket a fajtákat termessze. Ha kell segítség a beszerzésükben, priviben meg tudom adni olyan erdészetek, erdészek nevét, akik a magyar (kárpát-medencei) gyümölcsfajták gyűjtésével és fenntartásával foglalkoznak, és akiktől lehet szaporítóanyagot kérni. :) (Legyen valami haszna is ennek a postnak, ha már felmerült ez a téma.)
Előzmény: norbertvincze (66) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 17. 03:34 | #66
a legszomorúbb az, pl hogy ott vannak a jó ősi gyümölcseink és mi meg ültetjük meg zabáljuk a sok hibrid érzékeny külföldi sz'rt.

Surányi Dezső: Régi magyar ellenálló gyümölcsfajták

1. Almafajták
- Borízű alma
- Kecskeméti vajalma
- Leánycsöcsű alma
- Metélőalma
- Páris alma
- Pázmán alma
- Pónyik alma
- Sikulai alma
- Szentiván(y)i alma
- Szercsika alma
- Batul alma (ősi magyar fajta, belső Mo-ból egy időre eltünt, de Erdélyből visszahoztak

2. Körtefajták
- Árpával érő körte
- Kármán (Kálmán) körte
- Makária körte
- Zelenka körte
- Cukor körte (pici, lédús, édes rikítóan sárga, nyár második felében érő, ízletes hazai körte)

3. Szilvafajták
- Besztercei szilva
- Boldogasszony szilvája
- Duránci szilva
- Nyári aszaló
- Penyigei szilva
- Sárga szilva
- Vörös szilva

4. Cseresznyefajták
- Glocker óriás
- Májusi korai
- Ölyvedi fekete
- Porcogós cseresznye

5. Meggyfajták
- Arató meggy
- Cigánymeggy
- Halyagmeggy
- Spanyre meggy
- Pandy meggy

6. Szőlőfajták
- Bakabor
- Góher
- Kék és fehér kecskecsöcsű

7. Őszi-és sárgabarackfajták
- Duránci
- Gumibarack
- Parasztbarack
- Vérbarack
- Woyssel magyar kajszija
- Tengeri barack

8. Héjas gyümölcsök
- Milotai dió (csúcsminőségő dió, de talajra és csapadékra nagyon kényes)
- Alsószentiványi dió (sokkal ellenállóbb fajta, 1976-ban nemesítettek. Talajminőségre és csapadékra kevésbé érzékeny, ellenálló a gomba és rovarfertőzéssel szemben, gyoran nő és viszonylag hamar 4-6 éven belül termőre fordul.)
- Sebeshelyi gömbölyű-és hosszúdió
- Szelídgesztenye
- Mandula
- Mogyoró; Sulyom
- Vörösbelű dió (Kárpát-medencei unikum)

9. Bogyósgyümölcsök
- Szamóca
- Málna, Szeder
- Ribizke
- Köszméte (Pöszméte vagy Egres)
- Húros som
- Eperfa
- Áfonya

10. Elfeledett gyümölcsök
- „Nagy” (Leokováci) birs
- Naspolya
- Házi berkenye
- Nemes füge

11. Mostoha gyümölcseink
- Kökény
- Fekete bodza
- Sóskaborbolya
- Csipkebogyó
- Galagonya
- Vadalma
- Vadkörte (Vackor)
- Kánya bangita
- Barkóca berkenye
- Zelnicemeggy
- Myrobalán
- Homoktövis
- Som

ésatöbbi,ésatöbbi
Nas
Nas 2013. 03. 16. 17:29 | #65
"a permetszer, illetve gyomírtó nem pusztítja el a termesztett növényt, viszont minden mást a környezetében igen. Tehát, így is-úgy is vegyszerezett terméket eszel. Ez még annyira nem is aggasztó a mai élelmiszerek átlag minőségéhez viszonyítva."

Ez csak akkor igaz, ha a gyomirtó hatóanyagára rezisztens GMO vonalról van szó. A nagy cégek (Monsanto, Pioneer, stb.) nyilván ezeket részesítik előnyben, hogy vedd meg mellé az általuk gyártott permetszert is. Viszont elő lehet állítani olyan vonalakat is, amik önmagukban jobb ellenállóságot mutatnak adott kártevő ellen, tehát pont hogy kevesebb permetszer kell hozzájuk, és annak nem feltétlenül kell adott cég adott típusú permetszerének lennie.

"A nagyobb problémát ott látom, hogy nem hoz termő magot, így minden évben meg kell vásárolni. Kiszolgáltatjuk magunkat, vagy a megvezethető termelők szolgáltatnak ki minket bizonyos érdekeltségeknek."

Ezt én is problémának látom. Egyébként ezért küzdenek az európai kormányok a GMO növények ellen, mert akkor az európai gazdaság gyakorlatilag a sokkal előrébb járó, nagyobb tapasztalattal rendelkező amerikai biotechnológiai cégeknek lenne kiszolgáltatva. (Nem pedig azért, mert a GMO termények egészségtelenek, csak az emberek érzelmeire ezzel jobban lehet hatni.) Más kérdés, hogy ha a fejünket a homokba dugjuk, és a saját kutatóinkat ellehetetlenítjük, akkor soha nem is leszünk versenyképesek Amerikával...

A sterilitás egy trükkös módszerrel kialakított tulajdonság ezeknél a vonalaknál, aminek valóban az a lényege, hogy a gazdák ne tudjanak maguknak vetőmagot termelni. Erre azért van szükség, mert nyilván egy üzleti vállalkozás profitot akar termelni, és nem szeretetszolgálatként működni. Rengeteg pénzt kell molekuláris biológiai kutatásokba ölnie ahhoz egy cégnek, hogy a meglévő fajtáknál jobb GMO vonalat állítson elő, nem érné meg a hatalmas anyagi ráfordítás és munka, ha már az első év után boldog-boldogtalan szaporíthatná az anyagaikat. Ezt is meg lehet érteni.
Előzmény: norbertvincze (63) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 17:16 | #64
Minden attól függ, hogy milyen gént vittél be, hova építetted be, illetve milyen mértékben termelteted azt a növényben. Nyilván a már emlegetett hóvirág gén nem volt túl szerencsés, a dióból származó úgyszintén, mert allergiát okozhat.

Viszont meg lehet oldani, hogy pl. csak a vegetatív növényi részekben szólaljon meg a gén, a termésben ne legyen jelen a terméke, meg lehet oldani, hogy csak időszakosan, a legveszélyeztetettebb időszakban vagy adott szignál hatására szólaljon meg (ezt mondjuk sokkal nehezebb), illetve - ahogy korábban is írtam - nem csak fajidegen géneket lehet használni, "saját" génekkel is lehet operálni, aminek következtében te gyakorlatilag ugyanúgy "100 %-os" kukoricát fogsz enni. (Nyilván a beltartalmi értékei változhatnak, de a saját genom átszabása esetén nem jobban, mint a hagyományos nemesítés során előállított fajtákban, csak 10-20 év helyett 1-2 év elég hozzá.)

Ne felejtsétek el, hogy a jól megcsinált, rezisztens GMO fajtákkal töredékére csökkenthető pl. a peszticidfelhasználás, ami viszont BIZTOS, hogy legalább nyomokban benne marad a terményben, és BIZTOS, hogy veszélyes az emberi szervezetre és az ökoszisztémára. El lehet dönteni, hogy mivel szeretnéd "mérgezni" magad: a természeteshez közelebb álló molekuláris biológiai megoldás termékével vagy a vegyipari gyárak kemikáliáival. :)
Előzmény: norbertvincze (62) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 16. 03:51 | #63
Nekem két észrevételem van a genetikailag módosított növényekkel,

a permetszer, illetve gyomírtó nem pusztítja el a termesztett növényt, viszont minden mást a környezetében igen. Tehát, így is-úgy is vegyszerezett terméket eszel. Ez még annyira nem is aggasztó a mai élelmiszerek átlag minőségéhez viszonyítva.

A nagyobb problémát ott látom, hogy nem hoz termő magot, így minden évben meg kell vásárolni. Kiszolgáltatjuk magunkat, vagy a megvezethető termelők szolgáltatnak ki minket bizonyos érdekeltségeknek.
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 16. 03:43 | #62
Nas:
jó hogy itt ez a téma, mert akartam volna kérdezni a gm élelmiszerekről.
Szóval:
a bogárka lakmározik mondjuk a kukoricából és megdöglik. Ez valóban nincs hatással az emberi szervezetre? vagy a hatásfok az árányokból kifolyólag annyira elenyésző, hogy szinte nullának lehet tekinteni?


Tooni 2013. 03. 16. 01:36 | #61
Előbb kellett volna abbahagyni...mert egyre hülyébb leszel ;D
Előzmény: bungle (60) +1 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 01:31 | #60
Egyre jobban! És már fél kettő! :D Na jó éjt mindegyik magunknak!
Előzmény: Nas (59) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:29 | #59
Igenis! Majd' elfelejtettem. Na, mostmár jobban érezzük magunkat? :D
Előzmény: bungle (58) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 01:29 | #58
Tessék bevenni szépen a GMO gyogyikat! :D
Előzmény: Nas (57) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:27 | #57
ÁÁÁÁÁÁÁÁ. Meghekkeltek! :D
Előzmény: Nas  (55) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 01:26 | #56
Remélem nem ültem bele. :D
Előzmény: Nas  (55) 0 VÁLASZ
Nas  2013. 03. 16. 01:25 | #55
Jaj, úgy viszket a hátam... ;)
Előzmény: Nas (53) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 01:18 | #54
Gulyáslevessel kifejezetten finom. ;)
www.libri.hu/konyv/gulyasleves-negercsokkal.html
Előzmény: Nas (52) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:17 | #53
Szeretném megkérdezni magamtól, hogy hova tettem a 2,5-ös horgolótűmet, mert égen-földön nem találom. Köszi! :D
Előzmény: Nas (52) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:16 | #52
:D Ez marha jó. Ha szeretnék valakivel beszélgetni, elég csak bungle-nek címeznem a mondandómat, hiszem mindenki ő. (Bár ezek szerint ugye én is ő vagyok, és ez akkor kissé tudathasadásos állapotot idéz elő, de annyi baj legyen.)

Szeretném megkérdezni Nelson Mandelától, hogy mi a véleménye erről a magyar társadalmat megosztó süteményről:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTR-hVMEp6221VlrPyUyCTz04ASSjyu60gQLEMrHEaGS4Njp0os
Az útburkolók 2013. 03. 16. 01:14 | #51
Önnek is!
Előzmény: Tooni (49) +2 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 01:12 | #50
Hé, ki ír a nevemben?
Én kigyógyultam a skizofréniából, de hol vagyok, amikor szükségem lenne rám? ;)
Előzmény: Knézy Jenő (47) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 01:11 | #49
Jó estét jó szurkolást :D
Előzmény: Knézy Jenő (47) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:10 | #48
xDDD
Előzmény: Knézy Jenő (47) 0 VÁLASZ
Knézy Jenő 2013. 03. 16. 01:09 | #47
Még az is lehet! ;)
Előzmény: Nas (46) +2 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:04 | #46
Te Knézy Jenő vagy, nem? :D
Előzmény: bungle (44) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 01:04 | #45
A felsorolt dolgokkal nekem is bajom van. (Ha ez megnyugtat, én kizárólag kutatási céllal használok transzformációs módszereket, állítok elő GMO-t, nem az élelmiszeripar hasznára.)
Ez viszont tényleg mindannyiunkon múlik, nem csak a kutatókon (ahogy ugye atombombát sem azért csináltak Fermiék, mert kizárólag így lehetett a maghasadást tanulmányozni...). Ha az embereknek nem lenne igényük arra, hogy pl. tél közepén is friss, kemény paradicsomot, megnövelt vitamintartalmú, harsogó színű, tökéletes állagú, végtelenségig elálló gyümölcsöket, mesterségesen allergénmentessé tett terményeket, stb. ehessenek, ráadásul szinte korlátlan mennyiségben, akkor nem lenne a kutatókon sem nyomás ezeknek a problémáknak a megoldására...
Előzmény: Tooni (42) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:57 | #44
Meg a többi énem is, hiszen tudod: úgyis mindenki én vagyok. :D
Előzmény: Tooni (43) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:49 | #43
Vissza szoktad olvasni a saját kommentjeidet, megismerve a múltbeli magadat? ;)
Előzmény: bungle (39) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:48 | #42
Figy, annyi kísérleteztek, kutattok amennyit akartok, nekem a nagyipari felhasználással van bajom.
Ahogy a tömegpusztító fegyverekkel is persze, meg a gazdasági kérdés fontosabb mint a környezet biztonsága c. hozzáállással, úgy atomerőmű, mint élelmiszer területén. Ehh... baromi sokmindent töröltem innen, csak szócséplés. Na majd egyszer leírom tőmondatban, amint egyszerűsödik bennem.
Előzmény: Nas (35) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:43 | #41
Óóó, szóval titokban te is trollgyűjteményt vezetsz. :D
Előzmény: bungle (39) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:41 | #40
"hadd legyen már véleményem, meg kérdéseim, meg stb laikus létemre"

A gond egyáltalán nem azzal van, hogy laikus vagy, hanem azzal, hogy neked nem szimplán véleményed meg kérdéseid vannak, hanem ÍTÉLETED egy olyan dologról, amit nem is ismersz... (Kérdezni egyébként nem is kérdeztél semmit, csak nekiálltál fröcsögni. Ez viszont nálam veri már ki a biztosítékot.)
Előzmény: vandk (38) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:36 | #39
Inkább az emberi lények gondolkodásának megismerése a kommentjeiken keresztül. ;)
Előzmény: Nas (37) 0 VÁLASZ
vandk 2013. 03. 16. 00:36 | #38
" a GMO engedélyeztetés és bevizsgálás procedúrája vetekszik az atomerőművek építését engedélyező folyamattal."
na, kiváló hasonlat. az atomerőmű is csak addig fasza, amíg nincs gebasz.

"Rohadtul utálom, hogy fogalmatlan idióták miatt szenvedünk mi "
a saját magam, illetve a hozzám hasonlóan tudatlan emberek nevében szeretnék elnézést kérni. -.- nekem, mint laikusnak, nehéz közérthető, megbízható infókhoz jutni. minden cikkest stb keresztellenőrizni kell, h nem kamu-e pl. szóval, tény, h laikus vagyok, de pusztán ezért nem kéne így virtuálisan lenézni meg leköpni. hadd legyen már véleményem, meg kérdéseim, meg stb laikus létemre. meg aztán értek én a szép szóból is. ez az 'én értek hozzá, te nem, szal STFU' végtelenül konstruktív hozzáállás, mondhatom -.-

és ha az USA-ban félremegy a nagy kísérlet? mondjuk 50 év múlva számottevő negatív következményei lesznek? akkor mi lezs? össznemzetileg megnyomják a nagy kékfehérpiros ctrl-z-t?

"Vagy talán a szívműtétedet is te mondod meg, hogy hogy csinálják az orvosok?"
egyrészt, ha ilyenre kerül a sor, akkor nem leszek abban az állapotban, h beleugassak, másrészt meg ha az orvos elbassza, akkor csak én halok meg, másnak nem lesz baja tőle (max az orvost előszedik) szóval ez nem jó analógia ide, mert a hibából fakadó következmények nagyságrendje közel sem azonos.

+1: végtelenül ironikus, h pont ennél a témánál kerül elő az egyik legnagyobb mad scientist neve :D

Előzmény: Nas (12) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:35 | #37
"Egyébként meg némelyik jó kis kommentvadász post."

Pfff. Ez persze nem az emberek manipulálása a profit érdekében... :D
Előzmény: bungle (34) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:33 | #36
xD Elhiszem. (Egyébként tényleg. Nem vagyok jó véleménnyel a mesterséges édesítőszerekről.)
Előzmény: Tooni (33) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:32 | #35
Nézd, ha az ember kifejleszt egy új technológiát, azt úgysem lehet betiltani, előbb-utóbb akkor is használni fogjuk a genetikai transzformációt, mert nagyon sok kérdésre választ lehet kapni a segítségével, illetve vannak olyan jelenségek, amiket csak ennek a módszernek a bevonásával lehet vizsgálni. A gyakorlati felhasználási köre viszont már egyáltalán nem csak a tudósokon múlik. Kb. ahhoz tudnám ezt hasonlítani mint amilyen a részecskefizikusok és az atomfegyverek viszonya. Mindent számba véve azért baromság lett volna a magfizikai kutatásokat leállítani... Aki fegyvert akar csinálni, embereket akar ölni, az így is, úgy is meg fogja találni ennek a módját...
Előzmény: Tooni (29) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:29 | #34
Biztos ismered a mondást, hogy "Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának."
Van ez így postokkal is. :)
Egyébként meg némelyik jó kis kommentvadász post.
Előzmény: Nas (32) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:26 | #33
Hmppf, régen még csak az oroszok voltak a spájzban. Amúgy nem kötelező olvasmány a film, elhiszem, hogy van jobb dolgod is.
Rájöttem nemrég, hogy nagyon sok mindennek a tartalmát el lehet mondani hosszabb körítés nélkül, egy tőmondattal.
A film tartalma: az aszpartám rossz.
Előzmény: Nas (31) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:22 | #32
Hát, ha te hagyod jóvá norbertvincze posztjait, akkor én azért azt a gyorsnézési KRESZT átnézetném még veled egy párszor... :D Hogy mentél így át a gyorsnézési forgalmin, és kaptál jogosítványt? O.o
Előzmény: bungle (28) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:19 | #31
De figy, mondom, nem kell attól parázni, hogy a GMO termékek MAJD elárasztják a világot. Ez már megtörtént. :D
Előzmény: Tooni (25) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:19 | #30
Nem a transzgénű a következő fejlődési lépcsőfok, hanem a transzgender. ;)
Előzmény: Tooni (29) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:17 | #29
Lovasszekér, gőzmozdony, automobil, repülő, rakéta.
Vad növény, nemesített, hibrid, génkezelt. Transzgénű tényleg a következő fejlődési lépcsőfok?
Előzmény: Nas (24) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:17 | #28
Vegyél részt egy gyorsolvasá.. izé... gyorsnézési tanfolyamon.
Én is így kaptam jogosítványt norbertvincze postjainak jóváhagyásához. ;)
Előzmény: Nas (27) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:16 | #27
Megígérem, hogy megnézem, de nem most. (1:29:55 - ehhez nincs olyan guide, hogy "türelmetlenek tekerjenek 1:28:55-re"? :D)
Előzmény: Tooni (25) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:09 | #26
Ez a dal egy egér-ember kimérához szól? www.youtube.com/watch?v=gN0NTxenqwY :D
Előzmény: Nas (21) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:09 | #25
Megtörtént események alapján. A hihetetlen, a fantasztikus elem benne az, hogy ilyen megtörténhet.
Az aszpartám története: Sweet misery - A poisoned world
http://www.youtube.com/watch?v=owtF2nt2VX4
Talán norbertvinczésnek tűnik, de nem az.
Előzmény: Nas (13) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:06 | #24
Bizonyos dolgokat máshogy nem lehet létrehozni. A belső égésű motorok is nagyon károsak és környezetszennyezők, mégsem restellünk kihasználni az általuk nyújtott előnyöket.
Előzmény: Tooni (23) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 16. 00:03 | #23
"Ehető" csak nem egészséges. Mindjárt még egy komment és mára annyi.
Előzmény: Nas (21) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 16. 00:01 | #22
Előzmény: Nas (21) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 16. 00:00 | #21
Kapaszkodjatok meg: nagyon sok gyógyszert meg daganatos betegek szövetmintáiból származó, immortalizált sejtvonalakon fejlesztenek ki! Sőt, csinálnak egér-ember kimérákat is!

Ez olyan mint a kolbászkészítés. Nem kell tudnotok, miből van, a lényeg, hogy ehető. :D
Előzmény: bungle (19) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 15. 23:50 | #20
Együnk lósajtot és igyunk embriószövetet!
www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=81135
bungle
bungle 2013. 03. 15. 23:49 | #19
Tooni 2013. 03. 15. 23:48 | #18
Nee, apa, csak még egy kicsiit! :D
Előzmény: bungle (17) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 15. 23:47 | #17
Jól van, te már bevetted a mai GMO tablettát! :D
Előzmény: Tooni (15) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 15. 23:46 | #16
*.* :D
Előzmény: Tooni (15) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 15. 23:45 | #15
Vannak mezők, Nas, végtelen mezők, ahol az emberi lények többé nem születnek. Termesztik őket.

Előzmény: bungle (14) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 03. 15. 23:34 | #14
Előzmény: Tooni (11) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 15. 23:25 | #13
Túl sok sci-fit olvasol. :)
Előzmény: Tooni (11) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 15. 23:23 | #12
"nem történt érdemi független kutatás, hatásvizsgálat stb."

De, történt. GMO előállítással foglalkozó kutatóként mondom neked, hogy a GMO engedélyeztetés és bevizsgálás procedúrája vetekszik az atomerőművek építését engedélyező folyamattal.

"kimutatták, h a növénybe inzertált transzgén beépült az őt elfogyasztó állatba, és mindenféle elváltozást okozott"

xD Nem azért okozott elváltozást, mert a "gén beépült az állatba" (a horizontális géntranszfer ezen formájának kimutatása Nobel-díjas felfedezés lenne...), hanem mert a transzformáció hatására olyan anyagot (is) termelt a növény, ami nem volt jó az állatnak.
Erről beszélek, hogy fogalmatok sincs, miről van szó. :) Rohadtul utálom, hogy fogalmatlan idióták miatt szenvedünk mi azzal, hogy még a kutatási célú, termesztésbe soha nem vont növényfajokat, a laborból soha ki nem kerülő vonalakat érintő transzformációs munkákat is megnehezítik. Én például pont leszarom, hogy te mit eszel, nem neked akarok kaját csinálni.

Üzenem azoknak, akik azon sírnak, hogy nincsenek hosszú távú, széles körű vizsgálatok, hogy de, vannak. A legnagyobbat úgy hívják, hogy Amerikai Egyesült Államok, ahol több száz millió ember eszik évtizedek óta szinte kizárólag GMO termékeket, és nem kezdtek hirtelen kipusztulni (illetve a megbetegedéseket nem a GMO termékek fogyasztása, hanem elsősorban az elbaszott életmódjuk okozza). Erről ennyit.

Abba már bele sem megyek, hogy hányféle transzformációs módszer létezik, ezeknek mi a lényege, mi az előnyük és a hátrányuk, illetve a célkitűzéstől függően milyen stratégiák szerint lehet egy genetikailag módosított organizmust létrehozni, milyen hatásai vannak ennek a genetikai állomány működésére, stb. Fogadok, hogy pl. azzal sem vagytok tisztában, hogy genetikai módosítást nem csak idegen gének bevitelével lehet csinálni, hanem az organizmus saját génállományát is át lehet szabni. Arról már ne is beszéljünk, hogy a hagyományos nemesítéssel sokszor nagyobb változtatásokat hoztunk létre egy-egy faj genetikai állományában (elég csak a háziállatok nemesített fajtáit megnézni).
Ehhez az egészhez egyébként is baromi nagy hozzáértés kell, mert a dolog nem úgy működik mint a Frankenstein filmekben, hogy összerakok valamit a laborban, aztán ha pechem van, akkor lesz belőle egy szörnyszülött. A valóságban ha valaki nem ért hozzá, akkor nem lesz belőle semmi... Nem véletlenül genetic engineering az angol neve ennek a dolognak...

Ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség hatástanulmányokra. (Sőt, épp a transzformációval foglalkozó kutatók kezdeményezték egy olyan központ felállítását, ami összefogja, koordinálja ezeket a munkákat.) De ezt inkább bízzátok azokra, akik értenek is a témához...mi sem ugatunk bele, hogy hogyan kell kocsit szerelni vagy házat építeni. Vagy talán a szívműtétedet is te mondod meg, hogy hogy csinálják az orvosok?
Előzmény: vandk (10) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 15. 22:52 | #11
Perverzió. Azt hiszem ez lenne a legjobb szó a transzgénes szörnyetegekre. Eddig volt nemesítés - célzottan válogatott példányok továbbszaporítása. Volt hibridizáció, két különböző fajta összeeresztése, az interracial megfelelője. Keresztezés néven is ismert, de még mindig ugyanazon növényféléről van szó, nem? Oltás, aminél megmarad két külön résznek felnőttként is. Na de ez a lazacos krumpli (fish&chips 2 in 1, angolok megvesznek majd érte) meg hóvirágos génes, hogy fagyálló lesz majd (persze, fagyálló, oszt a fagyálló vegyületekkel eszed majd meg) ez már a zoofilia kategória.
Miért nem máris a kocsid hűtőjéből szlopálod a glikolt. Szóval betegnek tartom ezt az egész elgondolást, és beteg elmék beteg ötleteinek torz kivetülésének. Ahogy a 20. század elején a radioaktív sugárzást gyógyszernek tekintették meg ártalmatlannak meg hasznosnak.
Gazdasági megfontolásból nem terjed? Majd ugyanezért meg igen? Ha nem akarom is lenyomják a torkomon???
Valami alsóbbrendű faj megalkotásának hasznos eszköze lehet az egyre kevesebb hasznos tápanyagot vagy elcseszett arányokban tartalmazó műszar aminek a szervezet kétszerannyit fektet be a feldolgozásába és 3x annyi salakanyagot kell kiürítsen miatta. Baromi régen olvastam, hogy akinek ki akarják mosni az agyát a szekták, a frissen belépettek biz nem kapnak elég táplálékot, csak leveseket meg ilyen cullángokat, majd ha csökken a kalória meg a vitamin, ásványianyag a szervezetben, szépen befogadja alig működő aggyal ellenkezés nélkül, hogy az alja munkát elvégzi míg a felettesei dőzsölnek az ő verítékéből. Persze, a zombik tömegének majd ez jut, nem azért, mert ezt megetetik velük kényszerből, neeem, hanem mert nem telik rá nekik majd a pénzükből, kereslet hiányában meg ki akar forgalmazni drágább élelmiszert amit nem BESUGÁRZÁSSAL fertőtlenítettek, lófaszt, ivartalanítottak, hogy tovább se lehessen szaporítani vagy ki se csírázzon.
Minerália szintű szerves anyag, trágyával vetekedő tápértékkel, ez való az emberi gombáknak, meg hogy jó sötétben tartsák. Maradj meg a te kis pocsolyádban, majd gazdasági megfontolásból kapsz tejsavót meg korpát, a végén ha valami pozitívra változna a környezeted még elkezdenél gondolkodni azon mi nincs jól és elkezdenéd megkeresni, majd megszüntetni az okokat. A majmok fellázadnak, a rabszolgák levetik lincseiket, Metropolisban bezúzzák a gépemberek lélektelen programozását s a Bádogember igazi, lüktető szívet kap.
vandk 2013. 03. 15. 21:56 | #10
részemről ez kicsit több, mint 'jajrákot kapok' meg 'csúnya géjemó'. nekem fenntartásaim vannak az összes génmanipulálással, így a gmo-val is. legfőképpen azért, mert senki se tudja 100%-osan igazolni, h nem okoz-e akármilyen távon kárt az embernek vagy a környezetnek. nem történt érdemi független kutatás, hatásvizsgálat stb. lehet engem paranoiásnak nevezni, de speciel engem nem tölt el jóérzéssel az, h kimutatták, h a növénybe inzertált transzgén beépült az őt elfogyasztó állatba, és mindenféle elváltozást okozott. vagy pl az, mittoménmelyik gmo növény olyan mérget termel, ami megöli az órá ártalmas kártevőt. ezzel nem lenne gond, csak a genetikai módosítás hatására ez a növény a mérget állandóan termeli, és így kb 300x több méreg halmozódik fel. meg már az a tény is, h a gmo ültetvényekről hiányoznak a dudvák, egy darab bogár sincs ott (ehhez hozzájön, h a roundup nem biológiailag lebomló). azt már nem is említem, h a gmo pollen megfertőzni a normál növényeket, és így hosszútávon eltűnhetnek növényfajok stb. nem csak az emberre, hanem az ökoszisztémára gyakorolt is hatásáról van szó (rövid és HOSSZÚTÁVON egyaránt). sorolhatnám még, csak minek.

ezek mind olyan kételyek részemről, amiket nem tud senki se tud semlegesíteni egy 'jajparanoia' 'szarjál rá', 'neaggódjámá' 'ezcsakösszesküvés'-stb-vel.
Előzmény: Nas (9) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2013. 03. 15. 21:18 | #9
"Figyelem! Itt a csúnya, gonosz géjemó, erőszakkal fogják minden testnyílásunkon át belénk tömni, hogy direkt rákot kapjunk! Bezony! Mer' eztet jobban tudom a budin ülve mint azok a kutatók, akik ezzel foglalkoznak! Meneküljön, ki merre lát!"

Úgy "bírom", amikor olyanok mondanak véleményt ebben a kérdésben, akik nem hogy azzal nincsenek tisztában, hogy mi is történik tulajdonképpen a molekuláris biológiai eszköztár használata során, de egyáltalán a "gén" szó jelentését sem ismerik... De hát minek megbizonyosodni bármiről, mielőtt ugatunk róla, a lényeg, hogy őrizzük a pánikot.

Egyébként minden aggódót szeretnék megnyugtatni: mindenki már évek óta zabál GMO termékeket Magyarországon is. :) Az európai kormányok GMO ellenessége pedig nehogy azt higgyétek, hogy a lakosság egészségének megőrzését szolgálja, kizárólag gazdasági megfontolások vannak mögötte.
-1 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2013. 03. 15. 19:46 | #8
Még Európában nem engedélyezett a GMO növények termesztése, hasonló kételyek miatt, mint amit a kisfilmben láttunk, plusz az európai országokban megvan az a 3-4 nagy vetőmag forgalmazó cég, mely nem könnyen adná át az "uralmát" más cégeknek.
sztewe
sztewe 2013. 03. 15. 08:06 | #7
Ja. maradok inkább a háztájinál, amúgy is ezerszer jobb íze van a saját kertben termett zöldségnek/gyümölcsnek mint a buherált vackoknak.
Előzmény: norbertvincze (6) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 15. 01:09 | #6
monsanto helyett van más:

http://www.youtube.com/watch?v=LRA2TbGPe8g
Előzmény: sztewe (4) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 03. 15. 00:54 | #5
szerinted most mit eszel úgy általánosságban?
az élelmiszerek döntő többsége irreális ideig eláll a polcon a boltba. A szerves anyag rohad, lehet következtetni akkor mennyi nem odavaló anyag található meg benne.
Előzmény: Nakrul (3) 0 VÁLASZ
sztewe
sztewe 2013. 03. 14. 21:58 | #4
Hát az nem most lesz mikor EU ban és országunkba is a Monsanto fogja a gazdákat ellenőrizni hogy csak az ő vetőmagjukat vetik és ha learatták akkor neme maradt a pincébe vetőmag. Volt már egyszer padlásseprés.

Nakrul 2013. 03. 14. 20:59 | #3
A végén még eljön az az időszak, amikor élelmiszerboltban már nem is élelmiszert veszünk, hanem vegyszereket, géneket és otthon mixeljük össze egy petri csészében a vacsoránkat. :)
Alig várom már azt az időszakot, amikor a wc-be csak belecseppentek két csepp nemtommit, majd nekiülök és szépen visszakanalazom magamba a cuccot, mint akármilyen ízű levest vagy épp főzeléket. :D
vandk 2013. 03. 14. 11:02 | #2
miért is?
Előzmény: vegas (1) 0 VÁLASZ
vegas 2013. 03. 14. 10:37 | #1
Ekkora egy f...ságot. Megint egy hülye összeesküvés elmélet.