Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Tooni 2013. 05. 06. 23:41 | #101
Brian élete és való élet szinkronparódia :)
http://www.youtube.com/watch?v=9N8nYpT4Ovo
bungle
bungle 2013. 02. 19. 15:50 | #100
Szívesen! :)
Előzmény: vandk (99) 0 VÁLASZ
vandk 2013. 02. 19. 15:48 | #99
ha ezt hamarabb postolta volna ki a pézsma, és látom is, akkor nem írok ennyit a fórumba. amúgy kösz a linket! a kommentek is tanulságosak (esti mese jelleg :P)
Előzmény: bungle (98) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 02. 19. 12:20 | #98
10+1 érv, amiért bukni fog a röghöz kötés
http://pezsma.blog.hu/2013/02/18/miert_fog_bukni_a_roghoz_kotes_10_1_erv
+1 VÁLASZ
bungle
imki 2013. 02. 16. 12:13 | #96
Még hatásosabb módszer, ha a képzést minél inkább azok a területek pénzelik, amelyeknek szüksége van a leendő képzett munkaerőre. Ez mind szakmunkás, mind egyetemi/főiskolai szintű képzés során hasznos lehet.

Teszem azt van egy bútorgyártó cég, amelyiknek asztalosokra van szüksége.
Innentől az asztalosokat képző iskolát ő és a hozzá hasonló cégek finanszírozzák. Megmondják, hogy X év múlva Y asztalosra lesz szükségük, ilyen és olyan tudásszinttel. És az iskola ennek alapján indít képzést, a kért keretszámmal, stb.
Ugyanez mehet egyetemi és főiskolai képzés során is. Egy cégnek szüksége lesz 5 év múlva 20 villamosmérnökre, akkor a főiskolán/egyetemen ők fizetik a 20 helyet.

Természetesen a kifizetett összegért valami jár is cserében. A cég természetesen nem azért fizeti a képzést, hogy majd Gipsz Jakab utána külföldre mehessen. Hanem azért, hogy a képzést követően legalább X évig az adott cégnél dolgozzon a diák. Erről a képzést megelőzően szerződést kötnek. Ha a diák mégis meggondolja magát, akkor a képzés költségével a cégnek tartozik.
És mellette természetesen lehet szó arról is, hogy aki nem akar egy céggel sem ilyen szerződést kötni, az saját magának finanszírozza a képzést.

- Ezzel a megoldással a diákoknak ingyenes lehetne az oktatás, sőt, mikor végeznek, jó eséllyel egyből lenne munkájuk is annál a cégnél, amelyikkel szerződött.
- A cég olyan munkaerőt kap, amilyenre szüksége van, hiszen a képzésbe bizony (fenntartóként) komoly beleszólása van. Ha az iskola nem olyan szintű képzést nyújt, amilyen a cégnek kell, akkor a cég továbbáll és másik iskolánál költi el a pénzét. Tehát a képzés színvonala is javulna, mert az iskolák rákényszerülnének, hogy figyelembe vegyék az igényeket.
- Állam bácsinak is szüksége van rendőrökre, állami hivatalnokokra, stb. és ezeknek az embereknek is kell egyetemi/főiskolai és más szakképzés. Ilyen esetben állam bácsi is cégként viselkedik - fizet azért, hogy megkapja a megfelelő szakembereit.
- Természetesen a cégeknek ha már a leendő munkaerő képzését fizetik, cserében más terheiket lehet csökkenteni. Amelyik cég nem állapodik meg egy iskolával sem, annak magasabbak a terhei (pl. oktatási hozzájárulás).
- Nem lenne az, hogy az adófizetők pénzéből olyan emberek lennének képezve, akik aztán nem hozzák vissza a társadalomnak a beléjük fektetett összeget.

Kár, hogy ilyen a büdős életben nem lesz az országban. Főként azért nem, mert egyrészt az állam még a mostani rendszert sem tudja megfelelően koordinálni, másrészt a cégek nem terveznek előre ilyen hosszú távra.
Előzmény: zeshka (95) 0 VÁLASZ
zeshka 2013. 02. 16. 03:04 | #95
Jópár nyugati országban ez úgy működik, hogy az állam előfinanszírozza a képzést. Tehát egyfajta kamatmentes diákhitel állambácsitól. Aztán ha az egyetemista lediplomázott és egy bizonyos összeg fölött keres/ a szakmájában dolgozik akkor x százalékot a fizetéséből visszaperkál amíg le nem törleszti a képzést.
Szerintem ez egy jól működő rendszer, hiszen annak aki végigtanulta a 3-5 évet csak akkor kell fizetnie, ha el is ért valamit a képzéssel.
Én nem értek egyet azzal, hogy aki kitűnő tanuló, annak finanszírozzon az állam. Aki jó a szakmájában az nagyobb eséllyel kap külföldön lehetőséget és akkor nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy pl. ,,fasza orvost képeztünk de elment, deee semmi gond mert itt maradt a szar, aki kifizette a képzését há csak nem vagyunk mínuszosak ...,
Illetve valaki már említette és igaza van, ha valaki külföldre megy egy jó diplomával 1-2 év alatt röhögve visszafizeti a képzésének díját.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy minek fizessen az egyetemista, ha a szülei már leadózták a képzését évek alatt (nemtom már ki írta). Vagy akkor a szülők képzését nem állambácsi fizette?
Szerintem fent említett rendszer lenne itthon is a megoldás, így nem zárnák ki azokat sem a felsőoktatásból, akik nem engedhetik meg maguknak az évi 300-400ezres költséget.
És most megint elég katyvasz voltam de már hajnal van szóval elnézést az össze-vissza berángatott mondatokért. =)
7sleeper 2013. 02. 15. 11:33 | #94
addig nem válaszolok, amíg el nem árulod, hogy miért van nálad a kinyomtatott izé 8-)
Előzmény: bungle (93) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 02. 15. 11:26 | #93
A te neved "magnóliarajongó" a mozibuzi.com-on? :D
Előzmény: 7sleeper (92) +1 VÁLASZ
7sleeper 2013. 02. 15. 11:17 | #92
már látom is lelki szemeim előtt,
ahogy az izé profitja elmegy arra,
hogy mr tay és a husika férje néma b felkutassa az összes értelmetlenül mínuszolót ;-DD
Előzmény: bungle (91) +1 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 02. 15. 10:51 | #91
Ide rakok egy videó linket tájékoztatásképp, erre valami köcsög lepontozza. :D
Előzmény: bungle (89) 0 VÁLASZ
Norci 2013. 02. 15. 10:31 | #90
Mivel a tankötelezettségi korhatár 16 év, az érettségivel rendelkezőket is kössük röghöz, hiszen nem lett volna kötelező az állam pénzén tanulniuk még 2 évet...
+1 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 02. 14. 23:12 | #89
Tooni 2013. 02. 14. 16:24 | #88
Az egy marha jó kommentvadász ( és trollvadász) poszt volt, asszem, esti könyv helyett azt fogom újraolvasni :)
http://ize.hu/comments.php?post_id=15239
Előzmény: kredencz (82) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 02. 14. 16:24 | #87
Az egy marha jó kommentvadász ( és trollvadász) poszt volt, asszem, esti könyv helyett azt fogom újraolvasni :)
Előzmény: kredencz (82) 0 VÁLASZ
vandk 2013. 02. 14. 16:04 | #86
úgy látszik, Mo-n tényleg nincs igény a szellemi tőkére...pedig lenne, csak sokan sajnálják rá a pénzt. régen is menekült innen az értelmes, a tehetséges, kb még utána is köptek egyet...ez a hagyomány most csak tovább folytatódik. remélem, h ha majd csak öregek-nyugdíjasok, cigányok, politikusok, meg azok, akik most féltik az adójukat, maradnak itt (mert a kicsit is nyitottabban elhúztak innen), akkor remélem, azok elmorzsolnak majd egy könnycseppet, h "de legalább az adóm megmaradt" -.-

ja, és ha az oktatásra sajnálják egyesek az adójukat, akkor az rendben van, ha politikusok nyúlják le? van rossz "pazarlás" meg jó "pazarlás"?

ez is tipikus, mint amikor a milliárdokat nem fogják fel az emberek, de a százezreket igen..itt is ez van, azért szapulja a diákokat, mert látja őket az utcán, h 'na ez vitte el az adómat', bezzeg a politikusokat, az inkompetens rombolókat nem szapulják ilyen hévvel, mert a politikus az egy megfoghatatlan valami, őket nem látjuk az utcán, csak a tévében. azért, mert éppen bele tudunk rúgni a diákba, muszáj is belerúgni?
Kool 2013. 02. 14. 14:59 | #85
Valahol megértem a keretszámcsökkentést és az úgynevezett röghöz kötést, illetve a fizetős felsőoktatást is. Úgy látnám reálisnak az egész felsőoktatást, hogy a Magyarországon hiányszakmákat támogassa a kormány, illetve azok költségének egy nagyobb részét vállalja át. A tömeg- (pl.: jogász, és lassan már a közgazdász is) és büfészakokat pedig igen is tegye fizetőssé, mert azokból mint a nevük is mutatja vagy rengeteg van a piacon, vagy pedig semmi érdemi értékük nincs az ország számára.Röghöz pedig csak azokat kellene kötni, akik ingyen vagy kedvezményesen jutottak diplomához. Termelje csak szépen vissza a diplomás az adózóktól kapott segítséget. Csak ésszel kéne átgondolni az egészet, de mint tudjuk minél feljebb megyünk a közigazgatási szinteken, annál kevesebb az ész.
vandk 2013. 02. 14. 13:35 | #84
"milyen érdekes, hogy most amikor megint meg akarják nyirbálni a sulikat, akkor előkerül ez a videó és a sok agyonképzett tvnéző máris azt gondolja,h mindenki hülye, so minek is legyenek állami helyek...igen az szánalom,h ilyen dolgot nem tud 1-2 ember, de könyörgöm kinek a környezetében nincs életképtelen személy?"

"ezer embert megkérdeznek, abból 6 nem tudja a választ, ezeket rakják be a videóba.
engem is megkérdeztek aznap, és tudtam a válaszokat... vajon miért nem kerültem be a videóba?"
Előzmény: kredencz (82) +1 VÁLASZ
sahinel 2013. 02. 14. 13:13 | #83
A Klubrádió honlapja kiderítette, hogy a debreceni főzavargó, 2010 áprilisában a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listáján is szerepelt!
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=153026
+1 VÁLASZ
ismeretlen 2013. 02. 14. 12:30 | #81
Nem kell lenézni a diplomásokat, csak azokat, akik azt hiszik, hogy többek másnál, mert nekik van diplomájuk. Tudod és marketing szakon végeztem, és annyira herótom volt attól, hogy úgy osztottuk be a célközönséget, hogy felsőfokú végzettségű... mindig ez volt a célcsoport, mintha csak azok vásárolnának, vagy attól hogy diplomás több pénze lenne, közben a legjobb reklámhely a barátok közt, amire egyáltalán nem mondható hogy az "értelmiségi" réteg nézi. Na mindegy ezt sosem fogom megérteni.
Ahogy azt sem, amit te is mondasz, hogy egy szakmunkás meg lenézi az "irodistát" basszus még mindig használják ezt a szót. Mert ő aztán leesztergálja a maga féltengelyét naponta ötször, és már sokkal többet tett az országért, mint a rohadék aktatologató. Ez örök nálunk. Szóval igen, mindenki nézzen magába és csinálja a saját szakmáját szívvel lélekkel, és ne nézze le a másikat. Én nem nézek le senkit pusztán a végzettsége, szakmája miatt, de sajna a legtöbb ember ilyen. És azt kell hogy mondjam, hogy a főiskolán, ahova jártam nem sok értelmes embert láttam sajnos. Pedig álmom volt, hogy főiskolát végezzek, hogy értelmiségi legyek a dolog klasszikus értelmében, vágytam valami 20. század eleji egyetemi miliőre, de puffantam nagyot. Mint, ahogy dolgoztam "munkás" emberek között is, és ott is vártam, hogy de jó lesz a kétkezi munka, és a megbecsülés magammal szemben, hogy csináltam valamit, de ott meg csak a suttyóság és az ivászat volt a fő cél, nem az ötéves terv elérése. Ilyen is van olyan is minden szinten. De a baromság mindenhol
Előzmény: vandk (78) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 02. 14. 11:55 | #80
Itt a kisgyerekekkel, kislányokkal járnak ki meccsre, és nincs semmilyen kerítés, elzárás. Ha csak átnyúlsz egy vonalon még át sem léped már 600 font bírság. Ha valamit csinálsz, akkor minden kamerázva, arcfelismerő programok, és soha az életben nem tudsz többet meccsre járni. Ja ha kirugnak a munkahelyedről ilyenkkor akkor nem kell megindokolni a munkahelynek sem mivel ez a törvény. kb 100 méterre van a Liverpool stadion, és látom mindíg hogy mi történik. Nagyon szépen elvannak, és max kint a meccsen kívül tudnak páran marhák lenni, de arra is pár másodpercen belül lovasrendőrök, rendőrbuszok özönlenek, és helikopter is van mindíg.

Eddig 1-2 kisebb baromságtól eltekintve mikor az ellenfél szurkolói túl részegek és direkt a törzshelyeken kezdenek el emberkedni még nem volt gáz.

Törvények kellenek és akkor ha csinálnak valamit megy a börtönbe. Ott majd köztörvényes romák, stb közt lehet emberkedni.
Előzmény: zed911 (62) +2 VÁLASZ
vandk 2013. 02. 14. 11:22 | #78
amúgy nem értem, miért kell lenézni a diplomásokat? miért jó ledegradálni a másikat? aki CNC-s, az erre nagyképű? h hú, csinálok valamit, sokkal produktívabb vagyok mint egy bölcsész? én diplomásként nem h nem nézem le a szakmunkásokat stb, pl a CNC-seket se, hanem jár a tisztelet, mert tudnak valamit, olyat csinálnak, amit én nem tudok!

azt sem értem, h kollektíve miért csak a bölcsészeket osztják az emberek. a btk-n belül elég sok szak van egyrészt, másrészt meg innen jönnek a gimis tanárok is...azt már nem is mondom, h a btk-n tanuló nyelvszakosok szokták korrepetálni azokat, akik nyelvvizsga híján nem tudják befejezni a nem-btk-s képzésüket.

igen, végig lehet bukdácsolni kettessel, meg pótvizsgával, de ez ugyanúgy igaz a szakmunkásokra is, mert ugye ott is van, aki 5-re csinálja meg a gyakorlati vizsgáját, meg van, aki kettesre, aztán mégis dolgozhat mind a kettő...

megint leírom, h nyugodtan veregesse meg mindenki a kis hátát (tisztelet a kivételnek), amiért megint/továbbra is asszisztál ahhoz, h úgy folytatódjanak ezután is a dolgok, ahogy 20+ éve mennek. mert ugye mindig 'KELL' valakiket szapulni, utálni, szidni, meg felsőbbrendűsködni velük szemben.

és mégegyszer leírom, h a mostani rendszer nem jó, DE NEM is az a megoldás, h elvesszük/szűkitjük a lehetőségeket, meg röghözkötünk...pont ezért kéne úgy általában az oktatásra költeni, mert sok ember nem képes a kritikus gondolkodásra, a hosszútávú gondolkodásra (nem 1-2-3-4 év!), és így könnyen félre lehet vezetni, manipulálni, összeugrasztani másokkal (lásd Mo.)
+1 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2013. 02. 14. 11:11 | #77
A munkaerőpiac baromira rugalmatlan. Pl.: van olyan munkahely, ahol megköveteli pl.: a "Hústermék szeletelő és hűtőpult rendező" képzést, amit pár hónap (néhány hét) alatt az értelmesebbek képesek megtanulni és kész... De neeem, mert csak olyat vesznek fel, akinek pont az a képesítése van meg! A másik, pedig, hogy sok munkahelyen elvárják, a min 2-3 éves gyakorlatot, de egy pályakezdőtől milyen gyakorlatot lehet elvárni?


Előzmény: Turmix (75) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2013. 02. 14. 10:33 | #76
Én már a posztszövegnél megakadtam és nem tudok továbbjutni azon hogy: egy tucat radikális futballszurkoló mondja meg a frankót a bölcsészkaros hallgatóknak. Valahol mindkettő réteg ugyanúgy felesleges számomra, az IQ huszárok (biztos vannak okos radikális futtbalszurkolók - amúgy ez milyen megnevezés már?) mondja meg azoknak, akik olyan szakokat hallgatnak, amikre bár szükség van, mert kell a bölcsesség de kb. annyit produkálnak életük során mint a futballszurkolók. Valahol egyik se mondja meg a frankót, egyik se pofázzon nekem semmiről, és mindkettő fajtának lehet igaza, de annyira más világ, hogy nincs miről beszélgetniük szerintem, a normális átlagos embertől meg olyan távol állnak, hogy arra nincs fogalom.

Az egész felsőoktatással az a baj, hogy tényleg az emberek ha kell ha nem jelentkeztek mindenféle tinglitangli főiskolára, ilyen szervező, olyan hr menedzser, ilyen gazdasági szakember, olyan nyelvész, csak hogy diploma legyen. Mert kétkezi munkát nem azért nem végeznek az emberek, mert nincs rá szükség (na jó inkább a fogyasztásra sarkalltak minket az utóbbi időben, mint a javításra) hanem mert mindenki nagy zsét akart keresni. Közben ledegradálták az értelmiségi szó jelentését, igen, mert mi van: diplomás jó helyzetben lévő negyvenes hölgy keresi magára adó szintén diplomás párját.... puff neki, attól hogy diplomád van barom vagy. Sőt sajna lassan nagyobb barom, akinek diplomája van. Egy főiskolát, egyetemet el lehet végezni csupa pótvizsgával és kettessel. Bravó, aztán várjuk a nagy fizut. De kétketi munkásnak továbbra se akar senki menni, illetve mostanában igen, mert anynira nincs meló. De hiába is szüntetnek meg most szakokat, mert mondjuk nincs szükség marketing menedzserre, előre kéne gondolkodni, nem azt hogy húúú kihánytunk magunkból 5000 közgazdástz és jogászt, hanem előre tervezni, hogy 5 év múlva ennyi jogászra, és ennyi cnc marósra lesz szükségünk, hát úgy indítsuk a képzéseket. De amúgy meg teljesen mindegy az egész, mert mindenki megy külföldre kulimunkát végezni sok pénzért. A felső oktatás meg így se úgy se ingyenes, mert lehet hogy nem kell tandíjat fizetni, vagy kell éppen, a könyvek, a fénymásolás egy vagyonba kerülnek, főleg a tanárok által írt jegyzetek, amiket muszáj megvenni, hogy a tanárnak legyen jó kis bevétele, a vizsgán meg két kérdés nincs az egészből.
Turmix 2013. 02. 14. 10:05 | #75
Akárhogy nézzük, a felsőoktatás, csakúgy mint minden más: átalakításra szorul.
Mondom ezt úgy, hogy kiütést kapok a Fidesztől....

Tavalyi adatok: 110 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba.
90 ezer gyermek született.

Hosszú távban gondolkodva: ki a búbánatos fene fog 18 év múlva főiskolán tanulni?? Ha nem lesz átalakítás: MINDENKI!!

Ennek "hála" kerülnek be egyre többen olyanok is felsőoktatásba, akiknek nincs ott semmi keresnivalója.
Az értelmiségi és a diplomás mostanra ég és föld...régen egymás szinonimái voltak.

Helyesírásra képtelen, olvasni nem szerető, tanulni nem tudó középiskolások tömege megy továbbtanulni, mert "kell a diploma". Mindegy hová, ahová felveszik, ahová elég a pontszáma. Nem érdekli, nem szereti, nem akar a szakmájában dolgozni, de lesz diplomája. Kegyelemkettessel.

Aztán kikerül a munkaerőpiacra.
Elmegy asszisztensnek, recepciósnak, call centeresnek, biztosítóhoz, jobb esetben apuci cégéhez, vagy külföldre.

A másik fele: olvasgassatok álláshirdetéseket!
Lassan mindenhová diplomát kérnek. Asszisztensi, irodai, ügyfeles, stb. és blablabla munkákhoz is, ahol gyakorlatilag az első hónap betanítás, és köszönő viszonyban nincs az addig főiskolán tanultakkal.
Mit lehet tenni?!
Aki állást akar, az megy és továbbtanul, mert nincs más lehetősége.

A szakembereink színe-java IS külföldön dolgozik. A többi segédmunkásként megy építkezésekre...

Szerintem az a legnagyobb baj, hogy egyszerűen NINCS RÁ SZÜKSÉG, hogy a fiatalok 80-90%-a diplomát szerezzen. Mégis rákényszerítenek minket arra, hogy tanuljunk, ha akarunk, ha nem.
Addig sem jelenik meg a statisztikákban munkanélküliként félmillió fő.

Közben lassan indul a négy éves "Műköröm dekoráló designer" képzés a Képzőművészetin, a "Telefonos kommunikációs szakember", "Hústermék szeletelő és hűtőpult rendező" meg a "Többsoros tárolási rendszer berendező és designer" szak, mert annyira sok a munkanélküli, hogy a munkaadók már mindenhová válogathatnak a diplomásokból.

Apropó szakember: sorra zárnak be a szolgáltatók.
Nem megyünk fodrászhoz, majd levágja a szomszéd.
Nem hívunk szobafestőt, majd megcsináljuk mi.
Nem megyünk varrónőhöz, majd megvesszük a turkálóban és felaljazzuk.
Nem megyünk étterembe, örülünk, ha zsíroskenyeret kenhetünk.
Nem kell kőműves, mert nem fogunk építkezni.
Nem hívunk üvegest, inkább bedeszkázzuk.

Soroljam még??









+1 VÁLASZ
Gab222 2013. 02. 14. 09:57 | #74
Én erre csak annyit mondok: BOLDOGOK A LELKI SZEGÉNYEK, MERT ÖVÉKÉ AZ ISTEN ORSZÁGA!!! :D :D
+1 VÁLASZ
piszok alfred 2013. 02. 14. 08:44 | #73
"Egyébként mára eljutottam arra a szintre, hogy SOKKAL többre tartok egy szakmunkást - szakembert, mint egy-két agyondiplomázott semmirekellőt! "

Üdv a klubban.
Hasonló jellegű szocializációmhoz nagymértékben hozzájárult egy nem egyszer előforduló élmény, mikor a 80-100 kilós kábeles láda másik fülét egy fizika professzor fogta, oszt irány a harmadik emelet. Lift nyema. Azt a fentebb említett semmirekellők általában azonnal kapcsoltatták ki, amint a csapat megérkezett.


Előzmény: T1B3R1U5 (61) 0 VÁLASZ
7sleeper 2013. 02. 13. 23:50 | #72
mivel azonban Szepesi nem rólad beszélt, hanem a HAHA'sokról..

és mint mondtam nem védhetetlen az ő álláspontja, csak nem mondott ellent se neked, se saját magának
a HAHA'sokkal szemben most igaza volt
egyébként meg gumicsont az egész
Előzmény: kaba (71) 0 VÁLASZ
kaba 2013. 02. 13. 23:14 | #71
Szerintem ez elég egyértelmű
"A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja elfogadhatatlannak tartja a társadalom „nyakába varrt” vizit- és napidíjat, valamint a fizetős felsőoktatással sem tud együtt érteni- ezt Szepesi Miklós Zsolt, a párt megyei elnöke osztotta meg a sajtóval a szerdai tájékoztatón."
de hogy tapasztalati példát mondjak
Bokros idején voltam főiskolás és nem lázadtam a 3000 ft tandíj ellen pedig a szüleim a jegyzeteket sem tudták megvenni délután és éjszakai alkalmi melókkal megdolgoztam érte
A fizetésem az azóta elvégzett szakmai továbbképzéseknek köszönhetem NEM az államnak
5 évet dolgoztam külföldön magyar számlára kaptam a bérem és Mo-n adóztam
a megtakaritásaimat hazahoztam ebből van házam kocsim egzisztenciám és nem a akármely kormány programja miatt
Sokan tesznek így tehát az államnak semmi oka a sírásra
Tehát egy ilyen képmutató suttyó ne ossza az észt hogy kinek mit kellene csinálni azt meg végkép kikérem magamnak hogy az én adómból is stadiont építsenek ezeknek az állatoknak hacsak nem őket etetik meg az oroszlánokkal
De nem kell mérnök ide majd hoznak kínából indiából évente 3 milliót kitermelnek és nézd meg mekkora pénzeket utalnak haza hamarosan mindenkinek kínai vagy indiai főnöke lesz
Előzmény: 7sleeper (70) +1 VÁLASZ
7sleeper 2013. 02. 13. 22:34 | #70
nem a mindenkinek fizetős felsőoktatás mellett van immár
csak úgy gondolja, hogy fizessen és legyen röghöz kötve
aki adót még nem fizetvén okoskodik és mások dolgába beleszól

koncentráljon a tanulásra és adjon vissza annyit az országnak amennyit beleadott

szerintem ezt gondolja a Szepesi.

nem teljesen védhetetlen álláspont, de szerintem nem fordult szembe a korábbi véleményével
Előzmény: kaba (68) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 02. 13. 22:07 | #69
A HaHa közt is vannak jó szónokló fiatalemberek, de el vannak szállva mar a népszerűségtől. Eleinte felfigyeltem a mondókájukra, de most azt tapasztalom, hogy átestek a ló másik oldalára. Hiteltelenné vált az az eszme amiért harcoltak, amikor elfogadtak a libás szocik segítségét. (MSZP, DK, Együtt 2014) Ezek a pártok most őket kihasználva kampányolnak. Amíg ez a segítség nem lepett fel, addig a legjobb tárgyalási pozícióban voltak. Kár a stadionra terelni a szót. Én úgy látom, hogy ezzel a kormánnyal legalább szóba lehet állni. Mikor engedtek az övékből valaha is a szocialisták amíg ők kormányoztak?
-1 VÁLASZ
kaba 2013. 02. 13. 21:51 | #68
Nincs igazuk
A parasztcsírának íme egy korábbi 2008-as nyilatkozata íme hogy megváltozik az ember véleménye egy kormányváltástól
http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/debreceni-vallalkozok-a-harom-igen-mellett/cn/haon-news-FCUWeb-20080305-0339242224
Előzmény: 7sleeper (67) +1 VÁLASZ
7sleeper 2013. 02. 13. 21:12 | #67
debreceni ultráknak igazuk van mert:

-80 éves a stadion, és mire tényleg felépül lesz az még 100 is..
-az elmúlt évtizedben a LOKI felkerült a hazai és bizony kicsit a nemzetközi focipalettára is
-jó üzlet a városnak; jobb mint üvegpiramisos kávézót építeni a Nagytemplom tövébe

+ rengeteg másik kiemeltebb beruházás van:

-2-es villamos
-villamos pályák konstans felszedése (attól függően mennyire kell kóserné cégének a zsé)
-természetesen szarul kivitelezett egyetemi építkezések (örüljön az egyetemista az épületnek, más örül a lének..)

-fizető- és adóképes kereslet van a focira
-ha összedől a stadion, tízezer+ sérülhetnek meg, ha összedől az egyetem legfeljebb ezrek (ha van katalógus)

amiben nincs igazuk:

lehet Debrecennek stadion kéne, de kéne még rendszeres hóeltakarítás, olcsóbb szemétszállítás (mertugye kiegyeztek az osztrákokkal, cserébe baksisért, meg adóért; aztán csodálkoznak, hogy nem győzi a gyökér osztrák kivinni a pénzt..), nem mutyizó városvezetés is, stb.. ráadásul nem debreceni adóból épülne az csak. (mit szóljanak a helyközi közlekedés-ritkult megyei falvak?) ami pénzt "keresett" a LOKI az rögtön elment fizetésekre, utazásokra, edzőtáborozásokra, keretre (van pár csókos körülöttük és ők tudják a legjobban, hogy nem tart örökké a jólét..). a városnak hatalmas a hitelállománya - felemás szépészeti beruházások mellé (lett Nagytemplomhoz nem illő, csiricsáré kósa-tér (ha már dísztér, sétáló (elbaszarintva a közlekedést, mert alternatíva az nem lett kitalálva), akkor miért nem lehetett szolídabban megoldani - ott is lehetett volna lopni; még többet is.. és mire kész lett, addig befelegzett az Aranybikának..).

az egyetemisták szülei nagyobbrészt adózik vagy maga adózik. többen vannak mint a szurkolói keménymag (nem férnének be a nagyerdei stadionba). egyetemisták között is van focikedvelő vagy focistakedvelő.

ÖSSZESSÉGÉBEN:

nincs igaza a HAHA'soknak, de nincs igaza maradéktalanul az ultráknak sem. nem a legjobb időben, nem a legjobb áron, ugyanakkor mégis KELL Debrecennek az új stadion. a HAHA, mint az mostanra egyértelműen kiderült egy amerikából, soros-pénzelt társaság. és a "prominensei" akik ezt nem tudják, nem akarják tudni, és/vagy ingyen "dolgoznak" - nos - rettentő naívak valamint iszonyatosan hülyék. ahogy talán HOFI is mondta (szabadon idézve, különös tekintettel debreceni kapcsólódási pontjára) 'aki másnak a szórakozásába beleszól, az szabályozza inkább az édesanyja élvezetét!' semmi köze a HAHA'soknak, hogy egy évtizede felmerült, évtizedeket késett beruházáson lovagoljanak.. csak is azért verik a nyálukat, hogy az őket pénzelők akarata teljesüljön és két kis csoporton keresztül az indulatosabb kiscsoportot az egész fiatalságnak nekivezessék; miközben pár percig a debreceni városmeg/magvezetés egyik lábáról a másikra áll..
vandk 2013. 02. 13. 21:01 | #66
azt is számításba kéne venni, h per pillanat több munkaképes, dolgozni akaró ember van Mo-n, mint munkahely. Szóval sok diplomás (meg nem csak diplomás) nem feltétlenül azt a munkát vállalja el (lehetőség híján), amiért tanult vagy amire készült, hanem ami jut neki (és akko rmég örüljön, mert jutott neki). szóval gondolom a jogász, anglisztikás stb végzettségű sem azért dolgozik titkárnőként, mert az az álma, hanem mert ezt jutott. Gondolom, ha meg nem menne el titkárnőnek, és munkanélküli lenne, akkor meg az lenne baj. ha van rajta sapka, ha nincs...
7sleeper 2013. 02. 13. 20:38 | #65
mintha ilyesmi itt nem lenne..
ellenben külön oldalon vannak egy tömbben
és megy a szervezett drukkolás, ami átragad az egész lepusztult stadionra
Előzmény: Samu. (64) 0 VÁLASZ
Samu. 2013. 02. 13. 20:33 | #64
ha kimennél meccsre, akkor tudnád, hogy van nekik ketrec..... te és a pujáid meg ücsöröghetnek a felezővonalnál.
Előzmény: zed911 (62) -2 VÁLASZ
Samu. 2013. 02. 13. 20:32 | #63
környezetmérnök, építészmérnök, szociálpedagógus, anglisztikán végzett, jogi diplomával rendelkezők. az elmúlt 5 másodpercben ezek jutottak eszembe. de ami még szebb: büszke magára, hogy diplomázott, aztán elment 110 nettóért titkárnőnek. akkor miért volt fizetve a helye?
Előzmény: roboogf (52) 0 VÁLASZ
zed911 2013. 02. 13. 19:52 | #62
Egyébként pont az ilyen semmirekellő alpári agresszív kopasz bunkók miatt tart ott a magyar foci ahol, mert ilyen barbár gecik közé én nem vinném ki a családomat egy meccsre mégha érdekelne is. Ezeknek ketrec kéne árammal szögesdróttal nem stadion...
+3 VÁLASZ
T1B3R1U5 2013. 02. 13. 19:30 | #61
Nem olvastam a hozzászólásokat (még), de ha megengeditek elmesélem az én kis történetemet...

Tudjátok mikor én az egyetemre felvételt nyertem, a szakirányok direkt módon voltak meghatározva és indítva annak érdekében, hogy az adott év szükségleteinek eleget tudjunk tenni - mi hallgatók és az intézmény is! Egyetlen szakirány sem volt felesleges, bár az tény, hogy valamilyen szinten meg volt határozva, hogy tulajdonképpen mire is specializálódhatunk! De ezzel sem volt gond, hiszen a felvételi tájékoztatóban le volt foglalva, hogy körülbelül mire is számíthattunk majdan a negyedik szemeszter végén! Ennek a rendszernek az volt a lényege, hogy nem képeztek olyan szakembereket, akik a suli után esetlegesen hasztalanná válhattak volna!
Nálunk nem voltak kereszt félévek, ami azt jelentette, hogy az (egymásra épülő) tantárgyakat legjobb esetben is csak 1 év múlva vehettük volna fel újra - sikertelenség esetén! Csakhogy ez abszolút nem fordulhatott elő, ugyanis aki nem abszolválta időre a vizsgákat és nem lett meg a féléve azt azonnal elbocsájtották az egyetemről! Ezek után lelkiismeret-furdalás nélkül mondhatom, hogy ösztönözve voltunk a tanulásban! Mi nem jártunk minden nap bulizni és az sem fordulhatott elő, hogy bármelyik óráról is hiányozzunk! Annak súlyos következményei lettek volna, gyanítom! Természetesen ingyen volt MINDEN! Koszt, kvártély és még azon is túl - minden! Természetesen ennek is ára volt, mert ezért "cserébe" voltak kötelezettségeink! Nem ragozom tovább, mert aki kicsit is benne él a felsőoktatásban az tudja, hogy miről beszélek! Biztos nem gyakorolja ezt a fajta magaviseletet, de talán hallott már róla, hogy így is lehetne csinálni! Gondolom nem kell bemutatnom senkinek sem a felsőoktatás mai diákjait - tisztelet a kivételnek - de azt hiszem számukra az élet fenékig tejfel!
Zárásként azért még azt hozzá tenném a kis történetemhez, hogy az iskola elvégzése után minimum 5 évig hasznos tagja kell lennem kis Hazámnak! Semmi sincs ingyen!

Azt hiszem ebből le lehet vonni a megfelelő konzekvenciát!

Ha büfé szakra akarsz járni, hát semmi akadálya - csak fizess érte!
Ha "ingyen" akarsz tanulni, akkor tegyél le valamit az asztalra cserébe! Mert, amint már írtam - Semmi sincs ingyen a mai világban!
Egyébként mára eljutottam arra a szintre, hogy SOKKAL többre tartok egy szakmunkást - szakembert, mint egy-két agyondiplomázott semmirekellőt!
+1 VÁLASZ
Revanor 2013. 02. 13. 19:25 | #60
Fúú de ki nem állhatom az ilyen flegma, beképzelt semmirekellő panelpatkány bunkó "focirajongókat" akik el vannak telve az érettségijüktől és az első szavuk az, hogy "örüjjé hogy nem vertem szét a pofádat" és azt hiszik ők a jó fejek meg a kemények szemben a kis 'piperkőc, nyámnyila egyemistákkal'. Bunkók egytől egyig.
+4 VÁLASZ
Mr. Wallace 2013. 02. 13. 19:04 | #59
1. Az évekig lébecolókról: Limitált számú félévet finanszíroz az állam azt is csak bacchelorig. Ezen felül minden költségtérítéses.
2. Ha valami megtérül, az az oktatásba fektetett pénz.
3. A munkáltatók gyakran feleslegesen felsőfokú képzettséget követelnek meg olyan munkakörökben is ahol az nem lenne szükséges.
Az egyetemek nem favágókat képeznek, irreleváns, hogy az egyetemista 40, 80 vagy 180 kilós.
4. A röghözkötésről csak annyit, kormányunk kezdeményezhetné az EU-ban támogassák felsőoktatásunkat, mert friss diplomásaink tudásából a többi uniós ország profitál.
5. Nem oly rég volt egy népszavazás a tandíjról közismert kimenettel. Hát akkor..........
tjunior 2013. 02. 13. 18:52 | #58
a csóka rendesen belelovalta magát :), az elején még próbált intelligensen viselkedni, de aztán csak nem sikerült, igazából csak addig akart amíg belekezdhetett a mondókájába. Amiben még volt igazságtartalom is, csak kár hogy tönkrevágta ezzel a kivagyi pökhendi alpári paraszt stílusával. Mer dögöljetekmegegymekdoldszaba eööööeööö épíccsünkstadiont eöööeöeöööö. Előemberek.
+1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 02. 13. 18:13 | #57
Valóban elbeszélünk egymás mellett. Nem képezünk mi az Audinak meg a Mercinek mérnököt. Arra ott a német mérnök. Én is azt mondom, hogy itthon kellene hasznosítani az itthon képzett szakembert a szakmáján belül, csak ez nem történik meg. A külföldi nem alkalmazza, mert az anyavállalat az ilyen munkát megtartja magának, a magyar termelő meg vagy nem is létezik, vagy valamilyen oknál fogva nem foglalkoztatja a szakembert, de semmiképp nem olyan mértékben, mint ahányan egyetemeken végeznek. Továbbra is ott tartunk, hogy a végzett diplomások töredéke végez valóban olyan munkát, ami azt a végzettséget igényelné, és ez az igazi probléma. Ilyen alapon persze én is jobban örülnék, ha a gazdaságot hoznánk fel olyan szintre, hogy képes legyen ennyi diplomást foglalkoztatni a szakmájában, de láthatóan erre irányulóan se teszünk lépéseket.
Előzmény: imagi (54) 0 VÁLASZ
tapsihapsi 2013. 02. 13. 18:12 | #56
Nem láttam még ennyi "urban legend"-et egy oldalon ez a szomorú...
-1 VÁLASZ
k.zsolti 2013. 02. 13. 18:11 | #55
Hogy értelme is legyen az ithoni felsőoktatásnak olyan szakokat kell indítani amely kineveli a saját Karl, Ferdinand, Siemens, stb. karakterű egyéneket. Így meglenne az alap. De ez mátol is min. 25 év.
imagi 2013. 02. 13. 17:57 | #54
Stickhorse
De ha belátjuk hogy nincs lehetőség magas hozzáadott értékű munkára, akkor tényleg le kell mondanunk a jólléti állami intézményekről.
Ha a mercinek és az audinak képezzük a mérnököket, valóban fölösleges mert a legjobbak mennek Berlinbe Stuttgartba stb... a többiek meg itthon cnc-znek. Nem! Nem a mercinek az audinak kell mérnök hanem a magyar vállalkozónak a rábának az ikarusnak a malnak a molnak a credonak a perzinek stb...
Ha azt mondjuk hogy ehhez elég sokkal kevesebb mérnök is, akkor egyszerűen mondjuk ki, hogy sokkal olcsóbb lenne a magyar felsőoktatás, ha egyből külföldre küldenénk ezeket a fiatalokat és megállapítanánk hogy a magyar felsőoktatás érdeklődés hiányában elmarad.
Előzmény: Stickhorse (38) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 02. 13. 17:57 | #53
Hány dolgozik a szakmájában?
Előzmény: roboogf (49) 0 VÁLASZ
roboogf 2013. 02. 13. 17:56 | #52
pont ellenkezőleg. neked milyen diplomával rendelkező munkanélküli ismerőseid vannak?
Előzmény: Samu. (51) 0 VÁLASZ
Samu. 2013. 02. 13. 17:53 | #51
elég szűk lehet az az ismeretségi kör:)
Előzmény: roboogf (49) 0 VÁLASZ
GreenHell 2013. 02. 13. 17:26 | #50
"Kíváncsi leszek arra is, hogy ezek a HAHA-s és HÖOK-os huszárok hol lesznek 10-20 év múlva."

Remélem költői kérdés, hát az ország házában :)
roboogf 2013. 02. 13. 17:23 | #49
Srácok, én ha nagyon megerőltetem magam akkor sem tudok kettőnél több diplomás munkanélküliről az ismeretségi körömben. Pedig elég nagy része bölcsész. Szakiból viszont annál többet.. :( akkor hogy is van ez?
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2013. 02. 13. 16:39 | #48
"Zt is be kéne látni, h a minőségi oktatásnak nem 1-2-3-4 stb éven belül lenne meg az eredménye, hanem hosszabbtávon (ez a fajta hosszútávú gondolkodás valahogy nem megy errefele). Példának Japánt hoznám fel, h a második vh. után költöttek rendesen az oktatásra, meg fejlesztésre, aztán nézzük meg, h ma hol is vannak..."

OTT A PONT!!!

Ez a mentalitás az országunk egyik legnagyobb hátráltatója, hogy nem divat a politikában hosszú távon gondolkodni. Ez a diáktüntetésen is ragyogóan visszaköszön.
Előzmény: vandk (29) 0 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2013. 02. 13. 16:34 | #47
A "megtiltom, hogy máshová menj dolgozni, de egyébként élj meg, ahogy tudsz" - ez sem igaz egészen, mert ki lehet menni, csak akkor a képzés költségét vissza kellene fizetni. És ezt nem akarja senki sem. ...

Amúgy ha külföldön elhelyezkedik diplomás állással, diplomás fizetéssel, akkor elvileg nem okoz neki gondot 1-2 év alatt visszafizetni az oktatás költségét.
Előzmény: jakatta (39) 0 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2013. 02. 13. 16:30 | #46
..." A magyarországi lehetőségeket kell javítani, hogy az ember itt akarjon maradni, nem ideláncolni kell..."

De érdekes módon egyiknek sem jut eszébe ezekért tüntetni. És nagyon jól látszik rajtuk, hogy ha megkapták amit akarnak (sok ingyenes hely + röghöz kötés eltörlése), akkor ugyan már szarnak arra, hogy mi lesz azzal a várossal, főként úgy, hogy az egyetemisták nagy hányada nem is abból a városból származik.

Talán életképesebb bérekét, kevésbé megterhelő adórendszerekért kéne tüntetni az egyetemistáknak... ami valóba a jövőjükről szól! Egyszóval egy élhetőbb országért és normálisabb politikai rendszerért.

Kíváncsi leszek arra is, hogy ezek a HAHA-s és HÖOK-os huszárok hol lesznek 10-20 év múlva.


Előzmény: gyeS (3) 0 VÁLASZ
zed911 2013. 02. 13. 16:17 | #45
Első körben ott kéne ezt kezdeni, hogy egy átlag munkához miért kell Diploma? Miért van egy kiírásban, hogy Diploma előny amikor szart sem ér. Jönnem itt a 2-3 diplomás fazonok és szart sem érnek holott rengeteg ismerősöm lenne diploma nélkül akik 1000x többet érnek de emiatt be sem hívják bizonyos állásinterjúkra. Na itt kéne kezdeni...
vandk 2013. 02. 13. 16:01 | #44
"csak akkor a képzés költségét vissza kellene fizetni. És ezt nem akarja senki sem. "

Én még mindig nem értem, h miért kellene visszafizetnie, elvégre a szülei régóta fizetik az adót, amiből többek között a felsőoktatást is finanszírozzák, tehát ilyen módon már korábban, közvetett módon ki lett fizetve a képzés költsége (=nem ingyen van, betette a közösbe a részét, csak később veszi ki). Ilyen szempontból te ezzel az állítással azt mondod, h fizessenek 2x érte (adó korábban, majd az adott tandíj). Arról nem is beszélve, h pl a szülök azután is fognak adót fizetni, h a gyerekük befejezte az egyetemet, ergo fizet az oktatásért, hiába nem veszi már igénybe.
Előzmény: jakatta (39) +1 VÁLASZ
atka89 2013. 02. 13. 15:41 | #43
A videóval kapcsolatban:
1 éve Debrecenben az agráron hónapokig nem volt WC-papír, szappan, kéztörlő, csak egy felirat mindenhol: Anyagi okok miatt sajnos nem tudnak biztosítani. Majd most ősszel olvassuk az újságot, hogy bizony az agrár társtulajdonosa a Lokinak épülő utánpótlásközpontnak. Valószínű, hogy itt keresendő a probléma gyökere.

A tüntetésekhez, követelésekhez:
- Kell a tandíj, de a lehetőség is, hogy aki akar és a legjobb, az tudja ingyen tanulni ami érdekli!
- Teljesítménytől függően kelljen fizetni! (most is ki lehet kerülni államiról, ezt pl lehetne szigorítani)
- A diploma értéke csökken, de ne felejtsük el, hogy egy diplomást (akármilyen területről) könnyebb átképezni, mint egy szakmunkást. Ez látszott is a válság okozta munkanélküliségi mutatókon, a diplomások körében növekedett a legkisebb mértékben
- Kell a szakmunkás képzés nagyon! Ezért kéne megnézni, hogy fű alatt mit műveltek ott is az elmúlt 20 évben!
-Röghöz kötés: Bár statisztikákat nem ismerek, az ismerőseim közzül akik kimentek (20-30ember), kevés volt a diplomás, és bizony kemény költség az óvoda, ált.iskola, középiskola is, szóval akkor ők miért mehetnek? Ez persze nem más mint a FIDESZ egymásnak ugrasztó politikája (tűzoltók, rokkantak, diákok, kisgazdák, vallások stb...), ami magyarok a ,,szomszéd tehene is dögöljön meg'' mentalitására alapoz.
- Höok, Haha stb... felszántani, beszórni sóval, vitázni róluk nincs értelme...
Dawe 2013. 02. 13. 15:34 | #42
A loki stadiont félre téve , ha nincs szükség évente x db bölcsészre ( vagy akármi másra) akkor tényleg fölösleges x db embert arra a szakra felvenni állami támogatottként, ha egyszer úgyis munkanélküliként vagy droidként végzi diploma után. Másrészt meg rengeteg olyan szak indul amire véleményem szerint semmi szükség nincs, vagy nem bsc szinten a helye.
+1 VÁLASZ
k.zsolti 2013. 02. 13. 14:31 | #41
Hát így van, azt a bizonyos" tőkét "nincs is hol kamatoztatni, de ha lenne is mindíg másé a babér.
sahinel 2013. 02. 13. 14:16 | #40
Igen ahogy mondod. A cégek úgy épülnek fel hogy van egy kis része ami tervezéssel, fejlesztéssel foglalkozik, de a többség a gyártásban dolgozik. Tehát vezetőre, fejlesztőre kevesebb igény van mint amire kiképeznek embert. Ez nem gond ha az ember csak tanulni szeretne, de ha már utánna rendes állást is akar a diplomához, ahhoz a legjobbak közt kell lenni, vagy kapcsolat otthon sokszor. Ettől eltekintve mindenki más aki ki lett képezve olyan munkát tud végezni amire már nem igazán van szüksége diplomához.

Ennek az alapja az lenne hogy megnézik mire milyen mennyiségben van szükség, és az szerint határozzák meg mennyi embert vesznek fel. Ezzel szemben a mindenkinek diplomát jó arra hogy tanuljanak sokan, de rontja a jobbak helyzetét is az elhelyezkedésnél.

Az meg hogy röghözkötni igen gázos. Ennyi erővel nem lenne Teller Edénk, és még sok magyar tudósról, kutatóról beszélhetnénk. A feltételek ha nincsennek megteremtve itthon hogy egyetemek, cégek együtt olyan kutatómunkát végezzenek ami miatt itthon is képpesek kutatni, fejlődni, akkor minek taníttatjuk ki az embereket?

Ezért van manapság hogy jó szakmunkás sokkal könyebben tud elhelyezkedni külföldön is. Szakmunkásokat lenézték, pedig ők akik a házadat, autódat, stb dolgaidat előállítják, felépítik.

A bádogos a céghez aki kijár, és javítja a drága fémlapokat amik megütődtek 30 fontot kap darabjáért. 3-4 óra alatt 20 db-al elkészült és hazament. Nincs diplomája, csak a szakmájához ért jól. 600 font pár óra melóért elég durva.
Előzmény: Stickhorse (38) 0 VÁLASZ
jakatta 2013. 02. 13. 14:08 | #39
Mondanivalód második részéve egyetértek.
Az első része, amihez egy kis hozzáfűzésem lenne:
"megtiltom, hogy máshová menj dolgozni, de egyébként élj meg, ahogy tudsz" (röghöz kötés), és a "tessék munka, meg fizetés, hogy tudd fizetni a számláidat és építs egzisztenciát magadnak" (vállalati ösztöndíj) között zongorázni lehet a különbséget..."

Valóban van különbség, a "tessék munka, meg fizetés, hogy tudd fizetni a számláidat és építs egzisztenciát magadnak" - nos ez hitelből is ment, ezért is van ott az ország, ahol.
A "megtiltom, hogy máshová menj dolgozni, de egyébként élj meg, ahogy tudsz" - ez sem igaz egészen, mert ki lehet menni, csak akkor a képzés költségét vissza kellene fizetni. És ezt nem akarja senki sem.

Előzmény: leviathan_99 (33) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 02. 13. 14:00 | #38
imagi, elbeszélünk egymás mellett. A magas hozzáadott érték fontos, a probléma ott kezdődik, hogy ma a magyar diplomások töredékének van lehetősége olyan munkakörben dolgozni, ami elősegíti a hozzáadott érték növelését.

Milliószám akarjuk most képezni a mérnököt, mert itt a Merci meg az Audi, sőt, az Opel is bővít, csak abba nem gondolunk bele, hogy a magyar mérnökök döntő többsége az életben nem fog olyan fejlesztőmunkát végezni, ami tartós hozzáadott érték növekedést eredményez, hanem egyszerűen költséghatékonysági szempontból fogja azt növelni. Magyarul beül a CNC mellé. Kétségkívül megéri ez a német autóipari vállalatnak, hiszen valójában képzett de olcsó munkaerőhöz jut, de azért az itthoni diploma értékét jobban nyomná, ha az az áldott mérnök a felfüggesztést tervezné helyette, vagy megpróbálna az egyik karosszériaelemről még néhány grammot lefaragni... Innentől büfésedik el minden szak, csak a szociológus most épp azért nagyobb büfés, mert őt csak csavarválogatónak vennék fel ugyanoda. Ettől függetlenül egyik sem végez hozzáadott érték-növelő munkát, következésképp ez a diploma ilyen formájában felesleges, pusztán egy társadalmi álkép meg egy hamis piaci igény tartja életben.

A HaHa forradalmi módszereiről meg ne beszéljünk. Lehet tiltakozni meg termetfoglalni, de amíg nem tudnak két értelmes gondolatot megfogalmazni, addig ez ugyanúgy csak cirkusz lesz, nem érdekképviselet...
Előzmény: imagi (28) +1 VÁLASZ
aen 2013. 02. 13. 13:42 | #37
Sziasztok!
Gondoltam mint BTK-ra járó szociológia hallgató hozzászólok a dologhoz, kérem olvassátok végig.
Szóval. Annó 2 éve 410 pontot kellett teljesítenem szociológia szakra, hogy felvegyenek. Ezt sikerült is, 15-en vagyunk körülbelül a csoportomban, ami a 2011-es évben indult. A 15 főből velem együtt összesen 3 fő államis, a többi fizetős. A fizetős hallgatóknak 210 pontot kellett teljesíteni, amit ma minden ember kisujjból tud csinálni. Ez meg is látszik, persze van kivétel!. :)
A 15 főből engem és még egy hölgyet érdekel komolyan a tudományterületünk, elméleteket csinálunk, "agyalunk", valós társadalmi problémákra keresünk effektív megoldásokat, és nem büfézünk. Itthon is akarunk maradni.
Ezért mondtam még a tüntik elején, hogy egyetértek a létszámcsökkentéssel például. Egy 15 fős csoportból 2 embert érdekel amit tanul. 2-t. Azért ez elég kétségbeejtő, és minden szakma illetve tudományterületre szégyent hozna egy ilyen átlag. És a bölcsészkarokon a legtöbb képzésben ez van. Naponta bebasznak, szétpuskázzák, 1 hónap után meg szarra sem emlékeznek. Ezt meg kell szüntetni. Egyetemen tanulni kell, pont. Sosem panaszkodtam ha sokat kellett, állam fizeti, én meg a lehető legjobban teljesítek. Meg is van az eredménye. :) (de nem akarok dicsekedni.) Ja és persze mellette alkalmi melókat vállalok, ha sok lenne hirtelen a számla. Mert kell. :)

Egy szó mint száz, mint bölcsészhallgató, támogatom a röghözkötést bizonyos esetekben, továbbá az állami férőhelyek létszámcsökkentését. Csak a nagyon jól teljesítő fizetősnek legyen lehetősége államira járni, és visszafelé is legyen így.

+3 VÁLASZ
komcsi 2013. 02. 13. 13:31 | #36
Te kezdted az általánosítást, hogy a diplomásoktól lesz okos az ország (ill. azok nélkül csak hülyék lézengenének kb.) Én csak írtam egy ellenpéldát, de tudnék még többezret említeni.

Valaki, aki oda jár, igazán megkérdezhetné. Ha már ő fizet elvileg, ugye (már aki).
Előzmény: vandk (34) 0 VÁLASZ
vandk 2013. 02. 13. 13:30 | #35
teljes mértékben egyetértek. vannak alibiszakok, de azok inkább a rossz rendszer melléktermékei (kvóta). Megoldás a rugalmas rendszer lenne, mert pl lehet, h xy szakból most túlképzés van, de ha ezt tollvonással megszüntetjük, akkor pár év múlva nem bazinagy hiány lehet belőle. Szóval nem megoldás a 'most túlképzés van, tehát feleslges, ezért nem támogatom egyáltalán hozzáállás" (ez már félig off, bocs)
Előzmény: leviathan_99 (33) 0 VÁLASZ
vandk 2013. 02. 13. 13:26 | #34
szerintem hagyjuk abba ezt a "diplomám van tehát értelmiségi, okos, művelt, felsőbbrendű vagyok---nincs diplomád, tehát szar előember vagy" hozzáállást. Nem a diplomától lesz értelmes az ember. Aki suttyó, az 1-2-3-4 diplomával is csak suttyó marad. Mondom ezt diplomásként.

A videón látható illetővel azonosítani az ÖSSZES diplomást...hát, mondjam vagy mutassam? Ferdítés, sztereotípia stb, nem tudom érvnek tekinteni.

Azt meg, h mitől ilyen drága a képzés, azt esetleg az intézményektől kéne megkérdezni.
Előzmény: komcsi (31) 0 VÁLASZ
leviathan_99 2013. 02. 13. 13:18 | #33
Azért a "megtiltom, hogy máshová menj dolgozni, de egyébként élj meg, ahogy tudsz" (röghöz kötés), és a "tessék munka, meg fizetés, hogy tudd fizetni a számláidat és építs egzisztenciát magadnak" (vállalati ösztöndíj) között zongorázni lehet a különbséget...
Sokkal célravezetőbb lenne tiltás helyett normális alternatívákat, munkahelyet, karrierlehetőséget kínálni. Bár azt a békát mindenkinek le kell nyelnie, hogy egyes végzettségekre nincs akkora szükség, mint amennyire népszerűek a diákok között.
Előzmény: jakatta (12) 0 VÁLASZ
zed911 2013. 02. 13. 13:14 | #32
Nah a kultúra látom megint kiverte a biztosítékot. Ezek a kopasz bomair dzsekis fazonok nem mások mint bűnözők ugyanis ez garázdaság amit műveltek.

Egyébként meg hozzátenném, hogy az éremnek két oldala van. Amig 10-20 ezer debreceni szurkoló stadiont akar az adójából addig a többi 180 ezer mit akar? Bölcsödét, egészségügyi ellátást, játszóteret, lakástámogatást akármit...
Ha én nem akarok debreceni stadiont a pénzemből akkor nem akarok, ne mopndja meg 10 kopasz bűnöző, hogy mit akarjak. Mindenkinek más az érdeke. Ha én a fiamnak oktatást akarok az adómból és építenek inkább egy stadiont majd pluszban még fizethetem is az oktatását akkor kinek van igaza?

Sajnálom azt a 4-éves kissrácot, hogy ilyen apja van. Szégyen volt ez a megnyilvánulás, szégyen miattuk a magyar foci is. Nesztek zártkapus mérkőzés, miattatok megy el ott is pár száz milliós bevétel...
komcsi 2013. 02. 13. 13:07 | #31
Valóban a diplomásoktól lesz olyan okosokkal teli ez az ország, mint pl. Marton Martin értelmiségi: http://www.ize.hu/comments.php?post_id=23639

Azzal egyébként a többség szerintem egyetért, hogy aki tényleg tanulni akar, tehetséges, szorgalmas és a hazánk hasznára válhat, az hadd tanulhasson ingyen, pl. az orvosokat támogatnám és szívem szerint megtöbbszörözném a fizetésüket is, hogy itthon maradjanak (meg vannak még ilyen szakmák, nem vitatom).

Arra még azért kiváncsi lennék, mi kerül többszázezerbe egy hallgatóra jutó tandíjra. Manapság, amikor ugye nagyon sok dolgot otthon a gép előtt is el lehet sajátítani, letölteni a tananyagot, stb. Rektori fizetések? Vagy mi?
Előzmény: vandk (29) +2 VÁLASZ
k.zsolti 2013. 02. 13. 13:00 | #30
Hogy kerek legyen. A problémát nem az jelenti , hogy a kínkeservesen ősszekapart forintot, amit itt mindnyájan a te tudásod gyarapítására kuporgatunk, meg próbálod egy olyan idegen, elveiben is....:.országban gyarapítani mint ámerika, hanem, hogy ebből a tőkéből az igazi befekteő nem lát semmit, de ki vagyok én, hogy elitéljem. Pénzé kaptad, pénzé add él.
vandk 2013. 02. 13. 12:55 | #29
tisztelt mindenki! nem lehetne mellőzni ezt a "évekig lébecol az én adómból" mantrát? Mert ez nem érv. Másrészt meg nem szerencsés egy kalap alá venni a szorgalmas, rendesen tanulókat a kettessel végigbukdácsoló bulizókat. Mert nem mindenki ilyen. Én is jártam egyetemre, és mindjárt szeretném is megnyugtatni az adójukért aggódókat, h én nem az ő adójukból jártam egyetemre, hanem abból, amit anyám meg apám stb az elmúlt 30 évben befizetett.

Másrészt az egyetem nem ingyen van (ugye fizetjük az adót, stb), vannak járulékos költségei is (lakbér, fénymásolás stb). Amúgysem lehet évekig lébecolni, mert egy adott félévszám után automatikusan költségtérítéses lesz mindenki.

A röghözkötés nem megoldás, mert azért mennek el az emberek, mert egyre élhetetlenebb az ország, nincs jövőkép, vizsont mindeki meg akar élni úgy-ahogy. AMúgyis szabad munkaerő és tőkeáramlás van az EU-ban, a röghözkötés meg ezzel szembemegy. Idevágó cikk: http://index.hu/gazdasag/2013/02/01/mennyit_utal_haza_a_felmillio_kituno_magyar/

"A Magyarországról szóló adat szerint 2011-ben 2,4 milliárd dollárt küldtek haza külföldről magyarok." "a Világbank is megerősíti: 2010-es migrációs adatai szerint már akkor 462 ezer magyar élt külföldön; a diplomások 13, azon belül orvosok 10 százaléka hagyta el az országot."

Egyébként meg egy hatalmas félreértés, h a hallgatókat kell emiatt utálni, h járnak egyetemre. Miért is jár ennyi embere egyetemre? Mert kvótarendszer van! Az intézmény a felvett emberek után kap támogatást, és ahhoz, h legyen elég zsöci, veszi fel az embereket, alacsony a ponthatár stb. SZóval a rendszer a rossz, ezt rendberakni pedig a szakemberek (nem politikusok) dolga lenne. Erről meg végjépp nem a hallgatók tehetnek.

Természetesen az sem megoldás, ha egyáltalán nem költünk az oktatásra (mer minek? lébecol, viszi az adót, eh), mert akkor egyszerűen hülye lesz az ország (még hülyébb). AZt is be kéne látni, h a minőségi oktatásnak nem 1-2-3-4 stb éven belül lenne meg az eredménye, hanem hosszabbtávon (ez a fajta hosszútávú gondolkodás valahogy nem megy errefele). Példának Japánt hoznám fel, h a második vh. után költöttek rendesen az oktatásra, meg fejlesztésre, aztán nézzük meg, h ma hol is vannak...

A fentiektől függetlenül elismerem és aláírom, h :
- az oktatás finanszírozási rendszre rossz (kvóta-rendszer), úgy általában szakmai, hozzáértő átalakítás kell
-vannak lébecoló emberek (de nem mind!)
- nem kell mindenkinek egyetemre járnia (DE! legyen akkor alternatíva, ÉS emellett ne vegyük el a tanulni vágyóktól a lehetőséget)

VÉgezetül szeretnék gratulálni mindenkinek, h megint bevette a trükköt a kormány legnagyobb örömére, és egymásnak ugrottunk csettintésre, és szidjuk, szapuljuk egymást megint (divide et impera) [természetesen tisztelet a kivételnek].

PS: akik féltik az adójukat a lébecolóktól, azok remélem ugyanilyen vehemenciával féltik a politikusoktól, sikkasztóktól stb-től is!
imagi 2013. 02. 13. 12:53 | #28
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: Stickhorse (19) -4 VÁLASZ
bungle
bungle 2013. 02. 13. 12:48 | #27
A Fradi és a Videoton szurkolói is a Loki-drukkerek mellé álltak
www.dehir.hu/debrecen/a-fradi-es-a-videoton-szurkoloi-is-a-loki-drukkerek-melle-alltak/2013/02/12/
Stickhorse 2013. 02. 13. 12:46 | #26
Elvileg valami olyan oldalon szervezkedtek, meg nem is nagyon tiltakoztak ellene, hogy azok lennének, valami stadion-félét is emlegettek, a hvg meg még azt is hozzátette, hogy bomberdzseki volt rajtuk, ami ugye egyértelmű azonosítójelük, mint a magyar-ázsiai rokonságnak a piros seggfolt... Miattam mondjuk álcázott pompomlányok is lehetnek, de azér' valószínűbb az a szurkolós dolog. Nincs abban semmi rossz, csakhát a sok előítélet...
Előzmény: kissfreezer (25) +1 VÁLASZ
kissfreezer 2013. 02. 13. 12:40 | #25
Azert nem kell mindjart keszpenznek venni, hogy ez a tucatnyi fiatal valoban radikalis szurkolok lennenek:) Az Index irta a cikket... lehetne mar logikusan gondolkozni;)
fehérember 2013. 02. 13. 12:38 | #24
csoda hogy odataláltak
+1 VÁLASZ
alpha23 2013. 02. 13. 12:33 | #23
Mire az a stadion megépül addigra a fia 30 éves lesz! Lehet, hogy fel kellene szántani az összes focipályát és átadni a mezőgazdaságnak. Több haszna lenne.
devadel 2013. 02. 13. 12:16 | #22
amint a régi vicc is mondja:

"lehetnének megértőbbek is a bunkó náci sötét agresszív állat fiatalok (egyszóval foci-szurkolók), hát ők is voltak egyetemisták....."
+3 VÁLASZ
fehérember 2013. 02. 13. 12:14 | #21
jájj de kemények az alföldi cigányok
Stickhorse 2013. 02. 13. 12:14 | #20
Visszaolvasva gyakorlatilag végigoffoltam a témát, hogy az indexes videohoz is hozzászóljak:

Ne akkor építsünk stadiont, amikor tizenszázalékos munkanélküliség van. Gyárat a népnek, azt mondom... Amúgy meg nem röghözkötési szerződést kell aláírni, hanem elgondolkodni, hogy vajon miért megy el az orvos az országból (hozzátéve, hogy én szegény orvost még nem láttam itthon sem...) Ja meg a mérnököt is itthon lehetne fogni, ha lenne magyar gyár, akinek tervezhet...mer hogy az Audinak meg a Mercinek nem sűrűn fog, az is biztos...
Előzmény: Stickhorse (19) +1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 02. 13. 11:55 | #19
Mint érintett, nekem is meg van a véleményem a helyzetről.

Egyrészt: be kell látni, hogy a magyar egyetemi rendszer fenntarthatatlan. Az egyetemista sok, a diploma utáni igény magas, viszont a klasszikus, egyetemi végzettséget és egyfajta értelmiségi létet megkövetelő munka kevés. Egy fejlesztőmérnöknek vagy egy elemző közgazdásznak kell diploma, egy CNC gépbeállítónak, vagy egy banki ügyfélkiszolgálónak viszont nem feltétlen lenne szükséges, csak hogy mindkét oldalról hozzak példát. Ebből a helyzetből adódik a diploma elértéktelenedése, meg az a fajta pofáraesés, mikor az aligkettes átlaggal végzett diplomás jóember nettó 110-ért kezd dolgozni. Pedig basszameg, ő diplomás... Ilyen körülmények között én nemhogy állami pénzen, de még önköltségen is negyedennyi hallgatót engedélyeznék, dehát tartani kell a harmincakárhány százalékos EU-s szinteket...

Másrészt: akármennyire is jól látja ezt a jelenlegi kormányzat - meg amúgy szerintem látta ezt sok korábbi is, csak ezeknek volt kétharmada meg egy kis töke hozzányúlni, ezt ilyen drasztikusan azért elég bátor volt meglépni a jelenlegi gazdasági helyzetben. Vegyesek az érzéseim, mert látott már a történelem példát arra, hogy drasztikus lépések 5-10 éven belül hatalmas hasznot hajtottak, de addig is élni kell valahogy, azt meg látni kell, hogy manapság alsóhangon nettó 200ezer mínusz félévente csak tandíjra egy átlag családnak azért nem kis pénz. Dehát basszameg, egyetemre kell küldeni a gyereket, mer attól keres majd sokat (lófaszt) meg amúgy is szeret bulizni (hogy verném tarkón), majd a providentes gyorskölcsön megoldja. (Az államist meg kösse röghöz, csak akkor a diplomám mellé csatoljon egy ajánlólevelet meg egy címet is, ahova kopogtathatok munkáért, elleszek én ott az egyetemi éveim 10szereséig is...)

Az külön történet, hogy a diákok nem tudtak összehozni maguknak huszonsok év demokrácia alatt értelmes képviseleti szerveket. A HÖOK-on nem csodálkozom, amennyire tapasztalom, a helyi szervezeteikbe sem az egyetem krémje tartozik, Nagy Dávid elnökembert személyesen is ismerem, nem kommentálnám. A HaHa nevű gittegylet meg minősíthetetlen, nem hiszem el, hogy nem találnak maguk között egyet, aki fel tud öltözni meg megért és el is tud mondani 3 bővített mondatot. Ezek után meg sem lepődöm azon, hogy képtelen élni a civilizált emberek vitamódszereivel... Ők engem inkább ne képviseljenek, köszönöm.
+1 VÁLASZ
StSanya 2013. 02. 13. 11:49 | #18
A felsőoktatást már nem most, hanem jóval korábban (akár 1998 - 2002 között) fel kellett volna, illetve folyamatosan kellene felülvizsgálni: Milyen tudásra van szüksége az országnak, a társadalomnak, stb.

Az is biztos, hogy én pl. tandíjas rendszerben nem biztos, hogy tudtam volna diplomázni, így is munka mellett, levelezőn voltam kénytelen. S jelenlegi elszegényedést látva ez egyre jellemzőbb lesz, s csak egy csomó tehetséges embert fogunk elveszíteni...

Amúgy nagyon visszataszító, hogy most mindenki ennyire tandíjpárti, amikor pedig volt egy javaslat, hogy az első évben ingyenes felsőoktatás, a második évtől tanulmányi eredménytől függően legyen tandíjas, akkor ezt népszavazáson megbuktatták. Remélem, ezek az emberek most tükörbe néznek, s jól szembe köpik magukat. :)

Fiatalabbak kedvéért: http://hu.wikipedia.org/wiki/2008-as_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tand%C3%ADj
+3 VÁLASZ
komcsi 2013. 02. 13. 11:47 | #17
A másik amit nem értek, hogy mit pofáznak bele a HaHások egy stadion építésébe? Ha már tüntetgetnek, miért nem az oktatáspolitikával foglalkoznak? Vagy inkább járnának be az órákra tanulni, bár elhiszem hogy nagyobb móka a teremfoglalósdi.
komcsi 2013. 02. 13. 11:42 | #16
Igen, persze, régen minden szép és jó volt, mindenkinek volt munkahelye (ha meg nem, elvitték a rendőrök).
Ja, hogy miből is volt ez a szép és jó kirakatgazdaság?

Egyébként aki akar, ma is tud munkát találni magának itthon. Csak persze nőttek az igények, meg sok embernek már büdös a munka, nem viszik el, ha munkakerülő, sőt még segélyt is kap.
Előzmény: panzerp (15) +1 VÁLASZ
panzerp 2013. 02. 13. 11:37 | #15
azért azt fegyük figyelembe, hogy akkor kötelező volt dolgozni és volt elég munkahely is (ha mondva csinált is de volt...) tehát most se akarna kimenni mindenki nyugatra dolgozni (és ottmaradni) ha itt meg lehetne élni!!!
ez régen nem így volt...
Előzmény: jakatta (12) 0 VÁLASZ
GuTi20 2013. 02. 13. 11:35 | #14
Szerintem aki külföldre szeretne menni, az elmehet diploma előtt is. Itthon olcsón v. ingyen tanulni, aztán kint jól megszedni magát az nem túl igazságos. Pláne, hogy akik itthon maradnak keményen fizetik az adót amiből az oktatást finanszírozzák. Tanuljon Angliában az angliai fizetéséből. Kuporgasson és majd rájön, hogy az ottani tandíjakhoz képest egy vicc amit itt kérnek.
Egyébként meg nem kell ennyi diplomás. Szakmunkásokból meg egyre inkább hiány van. Egy minőségi munkát végző burkoló meg elvisz egy-két havi átlag fizetést, számla nélkül a munkájáért. (1 hét munkával)
+3 VÁLASZ
panzerp 2013. 02. 13. 11:35 | #13
és szerintem a tandíj jó dolog csak rosszul van kitalálva!

AZ FIZESSEN AKI NEM TELJESÍT

mindenki tanuljon megelőlegzett tandíjjal és félév végén aki nem ütötte meg a mércét az fizessen
mert így azoknak akik nem tehetik meg, hogy fizessenek de jó képességűek és elszántan tanulnának, nem minden esetben adatik meg a leehtőség, hogy egyáltalán felvegyék őket valahova az egekbe tornázott ponthatárok miatt...
jakatta 2013. 02. 13. 11:33 | #12
Szentesi úrnak osztom a véleményét, ezért is tettem ide.
Amúgy meg régen is volt valamiféle röghözkötés - azon persze nem érdemes vitatkozni, hogy akkor nem is lehetett nyugatra menni dolgozni olyan szabadon, mint most.
Régen a "nagy, szocialista" nagyvállalatok, üzemek, etc, un. ösztöndíjat adtak a tanulni vágyóknak, akik cserébe 5-8 évig dolgoztak az egyetem után a vállalatnál. Érdekes, akkor senki nem vette ezt röghöz kötésnek.
Előzmény: Tooni (8) +2 VÁLASZ
pityaa 2013. 02. 13. 11:32 | #11
Tandíjjal volt bajuk sokaknak először. Itthon rengeteg semmirekellő diplomás ember van, aki kettesekkel átbukdosott, lehet másfélszer annyi év alatt, mint kellene. Amit tanult, ahhoz hülye, de évekig elvolt, bulizott, majd csodálkozik, hogy nem kap munkát. Ezek jobban jártak volna egy szakmával. Jól is keresnének, ha értik a dolgukat, mert itthon sajnos kevés a jó szakember, vagy mehetnének külföldre is, ott megfizetik őket. Aki csóró családból való, de hajt az meg még mindig kap állami finanszírozást, ösztöndíjat. Így ki lehetne szűrni egy réteget. Ki a francnak kell egy mérnök, aki nem érti a dolgát? Egy rossz orvos stb.. (A gazdagok meg fizessenek ha lusta a gyerek tanulni..) Röghöz kötésről meg az a véleményem, hogy valamilyen szinten jogos. Ha itthonról elmegy az állami pénzből kiképzett szellemi elit, akkor megint csak ott tartunk ahol. Viszont a diákokat is megértem, senki nem akarja a saját életét feláldozni, hogy megmentse az országot.
+2 VÁLASZ
panzerp 2013. 02. 13. 11:31 | #10
ha nekik igényük lenne rá akkor a lehetőségül is meg lenne rá, hogy tanuljanak aztán kimenjenek külföldre szerencsétpróbálni (aztán visszajöhessenek egy normális országba ami jelen esetben nem adott)

de ez a társadalmi réteg nem érdeklődik a tanulás iránt, pedig megtehetné a lehetőség (még) meg van rá

mint tudjuk "sok a köcsög"
+1 VÁLASZ
komcsi 2013. 02. 13. 11:26 | #9
Szerintem az a véleménye, mint az összes józan gondolkodású embernek: aki évekig lébecol büfészakon az adófizetők pénzén, az ne csodálkozzon, ha a társadalom vissza is szeretne valamit kapni a "befektetéséből". Adózzon itthon, vagy fizesse vissza a rá költött milliókat, ha már nem kell tandíjat fizetnie.
Előzmény: Tooni (8) +8 VÁLASZ
Tooni 2013. 02. 13. 11:15 | #8
Tanulságos idézet, de vajon mi a véleménye Szentesi úrnak a röghöz kötésről? Azt látom, hogy ez az írás megmond egyféle tutit a ½lázadókról½, tiltakozókról, de a lényeg, ami ellen teszil ezt elsikkadt.
Előzmény: jakatta (4) 0 VÁLASZ
vegas 2013. 02. 13. 11:14 | #7
Az akadémikusok megérkeztek! :)
+1 VÁLASZ
Samu. 2013. 02. 13. 11:13 | #6
nem tudom, de elég megnézni a videóban szereplő diákok testtartását, alakját. Érdemi munkára képtelen irattologatók egy csoportja, akik azt gondolják legalább ez az 50 fő szóba áll velem, ha már máshol egy senki vagyok. Bölcsészek, jogászok. ezzel mindent elmondtam. :D
Előzmény: komcsi (5) +2 VÁLASZ
komcsi 2013. 02. 13. 11:07 | #5
Ez jó volt, tetszett! :)

Tényleg, tudja valaki, miért is tüntetnek még mindig?
Előzmény: jakatta (4) +1 VÁLASZ
jakatta 2013. 02. 13. 10:53 | #4
Kezdjük azzal, hogy diákként magam is lázadtam. Sőt: lázadtunk. Az alaphelyzet az volt, hogy diktatúrában éltünk, orosz katonai konvojok vonulgattak az ablakunk alatt éjszakánként, a hétfői rendkívüli adásnapokon pedig ’56‑os gyilkosok kacsingattak a képernyőn. Ilyen körülmények között a nemzedéki és közéleti ellenérzés rockzenében, hosszú hajban, focimeccseken bukkant ki, és ezzel nagyjából a végére is értünk a lázadás lehetséges fórumainak és módszereinek.

Lázadtunk tehát, de nem voltunk ostobák és megvásárolhatók.

Akkoriban a lázadó csöves nadrágban, babos kendővel lófrált, a zsebében néhány bélás, a szívében P. Mobil-dalok, valamint a remény, hogy őszintén is lehet élni egy roppant hazug korban.

Ma a lázadó méregdrága megafonnal áll a Deák téren, rajta százezer forintos Columbia dzseki, a táskájában laptop, a zsebében okostelefon, valamint anyuci ötezer forintja, hogy a tüntetés után után haza tudjon taxizni a rózsadombi házba. Az egész ember harminc kiló, ami viszont rajta van, félmillió forint.

Hányan lehetnek a Hallgatói Hálózat aktivistái? Százan? És honnan a pénz nem csekély költségeikre? Ha olyan függetlenek mindentől, hogyan lehetséges, hogy külföldi szakemberek készítik fel őket a spontán lázadásra?

A tanórákat, miniszteri és államtitkári előadásokat megzavaró borzas hajú hülye gyerekek anarchiájában semmi új nincs. Tiszteletlenek, nagyszájúak, önimádók. Láttunk már ilyet. Azokat, akik nagy dérrel‑dúrral berontanak az egyetemi tanórákra, és ott elhadarják sületlenségeiket, az átmeneti üzemzavar emeli fel néhány napra. Aztán visszahullanak oda, ahonnan érkeztek: a nagy, sötét ismeretlenségbe. Más körülmények között ugyanis senki sem kíváncsi rájuk, a munkásőr nagypapa és liberális apuci kis kedvenceire.

Hogy Soros Györgyék nem végeztek tökéletes munkát, jól jelzi, hogy az ifjú forradalmárok beszélni még nem tudnak. Szó szerint alig lehet kibogozni valamit abból a hadarásból, éneklésből, kaffogásból, amit a mikrofon előtt művelnek. És hát a tartalmi mondanivalójuk sem túl épületes.

„A kormány tönkreteszi a felsőoktatást”, „elveszik a jövőnket”, ennél azért még a kambodzsai diákmozgalomban is több kell.

De tényleg: tudja bárki is, hogy konkrétan miért tüntetnek? Már semmi nem elég?

Ha én egyetemi rektor lennék, nem tűrném intézetemben a rendbontást. Mégsem normális, hogy három nyápic beront az előadásra, megáll a tanítás, és mindenki hallgat, mint a csuka. Ilyen önfelbuzdulásból a Magyar Hírlap is szervezhetne kultúraterjesztő rohambrigádokat mondjuk György Péter esztéta tanár úr előadásaira. Gondolom, akkor nem mutatna előzékenyen utat, hogy tessék nyugodtan lázadni, addig elmegyek kávézni.

A magyar felsőoktatás hiányosságait nem lehet hőbörgéssel megoldani. Ha viszont más, konkrét politikai céljai vannak a magyar egyetemista és főiskolai társadalom kis hányadát kitevő hazai Cohn‑Benditek lármázásának, akkor persze világos minden. Akkor valóban azt kell tenniük, amit valakik, valahol előírtak számukra.

Ez a rombolás maga: a semmilyen tekintélyt, tudást nem ismerő csirkefogók világa. Jogokról beszélnek, de akcióikkal mások — tanuláshoz, közlekedéshez való — jogait sértik. Vonulgatnak ide-oda, mint Mao Ce‑tung vörösgárdistái, és utálnak mindenkit, aki okosabb, idősebb és tapasztaltabb náluk.

De ott a másik hagyomány, amely a tudást, az életkort, az emberi minőséget tiszteli. A felnőttek világa. Azoké a felnőtteké, akik riadtan nézik a mutáló hangú emberkezdeményeket, majd riadtan révednek vissza egykori önmagukra, és határozottan úgy emlékeznek, hogy a Hallgatói Hálózat pimaszsága, bunkósága abban a korban teljességgel ismeretlen volt.

Nem foglaljátok el az iskolákat, a tantermeket, nem foglaltok el semmit – mars tanulni, örüljetek, hogy tanulhattok, és nem rúgnak ki mindannyiótokat az egyetemről, mint akkor, amikor a lázadásnak még életre szóló következményei voltak. Mert tudjátok, ha mi annak idején visszabeszélünk a rendőrnek, nemcsak félholtra vernek, de ki is csapnak a világ valamennyi tanintézményéből. Az volt a diktatúra, nem a mai világ, ahol drogra és bulira mindig akad pénz, bezzeg a tandíjra már nem. Szegénykéim.

Szentesi Zöldi László: Egyetemi lázadók
+11 VÁLASZ
gyeS 2013. 02. 13. 10:52 | #3
Primitív kutyákkal ülnek le beszélgetni? Vicc...
Könnyen ugat az, akinek már van ház meg tartalék a segge alatt, de egy frissen diplomázottat egy romló országban röghöz kötni tényleg erkölcstelen dolog.
Minek maradjon itt az ember? A munkanélkülit felvenni?
A magyarországi lehetőségeket kell javítani, hogy az ember itt akarjon maradni, nem ideláncolni kell...
kissfreezer 2013. 02. 13. 10:52 | #2
Jellemzo Index hirveres:)) "Szurkolok" Nem latom rajtuk a mezt meg a salakat. Persze, hogy szurkolok mind akik elitelik a HAHA mozgalmakat. Ez igy hiteles:))
dettybee 2013. 02. 13. 10:41 | #1
Hja, ők már kapnak új stadiont amit lelehet bombázni.. tehát már szakértők felsőoktatási témákban.